» »

Izboljšanje kvalitete zvoka

Izboljšanje kvalitete zvoka

goblinsly ::

Pozdrav,

Že kar nekaj časa sem v dilemi kaj narediti s zvočnim sistemom okoli svojega računalnika. Trenutno uporabljam Geniusov ojačevalec s 5.1 sistema:
Front zvočnika sta od Hitachija LS 340 ( več o njih tukaj: http://www.zelfbouwaudio.nl/forum/viewt... ), zadnja sta fisherjeva ste 185 ( http://archiwumallegro.pl/gt_fisher_ste... ), center pa je default od geniousa. Vse skupaj je priklopljeno na zvočno kartico SB audigy 2 value.

Poleg naštetega imam na voljo še default front in rear zvočnike od geniousa, radio stolp z zvočniki od Philipsa m390 ( http://www.kalaydo.de/anzeigen/kleinanz... ) ter radio stolp samsung scm 7800 z zvočniki ( http://doctsf.com/grandlivre/fiche.php?... ).

Torej, zanima me, ali bi z vso to opremo lahko skupaj sestavil nekaj, kar bi zvenelo boljše kot moj trenutni setup ? Npr. povezava računalnika z fisherjevim radio stolpom ?

Saj verjetno preveč kompliciram in bi bilo bolj smotrno kupiti nekaj novega, ampak bolj ko gledam, vidim da če bi res hotel občutiti denarja vredno razliko, bi se moral pošteno izprstiti ( nekaj časa sem razmišljal o ojačevalcu za kakšnih 100€, vendar vprašanje kakšna bi bila razlika.. ).

Aja, sistem rabim večinoma za poslušanje glasbe, občasno odigram tudi kakšno igro, vendar mi tam 5.1 sistem ne koristi kaj dosti, do sedaj še nikjer ni delal tako kot bi moral, ponekod pa sem imel z njim ogromne probleme ( npr. dokler nisem vključil stereo namesto 5.1 nisem slišal dialogov, glasbe, itd. ).

ps: so zvočniki od fisherja in od hitachija za kaj ? Oprema je sicer zelo stara, če se ne motim fisher leto 1982, hitachi pa 1978, ampak menda ko je bila nova, ni bila ravno najcenejša oz. je bila čisto solidna.

Rippy ::

Ta Genius sistem je precej slaba zadeva in če pravilno razumem želiš iz tega narediti nenakšen Frankenstein ozvočenje :)?

Če že imaš okoli 100€ za investirat potem je najboljša rešitev, da vržeš vse to v smeti in kupiš kakovostne slušalke. Recimo kakšen HD558/598 od Sennheizer (obvezno iz nemčije, ker je razlika v ceni ogromna) ali kaj podobnega.

goblinsly ::

Hvala za odgovor,
Ubistvu je moje vprašanje tako. Ali je kateri od naštetih radio stolpov ( Philips m390 in samsung scm 7800 ) boljši "ojačevalec" od tega Geniusovega, ki je vgrajen v woofer ? Trenutno imam razne zvočnike priključene na Geniusovega, če jih priključim na katerega od radio stolpov ( in seveda radiostolp na računalnik ), bo kvaliteta glasbe boljša ?

Glede investicije sem se pa odločil tako...Zdaj bom poskušal s svojim sistemom narediti čimveč v danih razmerah, čez čas bom kupil nek ojačevalec ( verjetno za okoli 300-500€, kasneje pa še zvočnike ), vendar je par stvari, ki jih moram prej kupiti oz. porihtati v stanovanju.

sennheiser ::

V končni fazi boš ob 100€ učinek pa ne bo nič boljši. Raj počakaj, pa daj za konkretn ojačevalc 100€ več, pa boš mel mer lep čas. Pri zvočnikih itd. glej dolgoročno, ne pa za 1 leto al pa 2 naprej.

goblinsly ::

sennheiser: To sem že v prejšnjem postu napisal, konec koncev ima stari oče nek Technics sistem, vsaka komponenta posebej, kupil ga je pomojem pred 30 leti, za njega dal kakšnih 10.000+/- in ko tisto zaigra, mi gredo kocine po koncu, pa ne zaradi glasnosti ampak...ne znam opisati.... Tako da ja, z nakupom bom jasno počakal in kupil nekaj konkretnega. Do takrat mi pa malo pomagajte pri sestavi nečesa približno dostojnega z komponentami, ki jih imam. Torej, je kateri od naštetih radio stolpov boljši ojačevalec kot tisti Geniusov ? :)

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Ali je kateri od naštetih radio stolpov ( Philips m390 in samsung scm 7800 ) boljši "ojačevalec" od tega Geniusovega, ki je vgrajen v woofer
Tega ti nihče na pamet ne more povedati. To lahko ugotoviš sam, preprosto tako, da poskusiš različne kombinacije, in ti bo kmalu jasno, a lahko iz tega, kar imaš, sestaviš kaj boljšega.

O.

damirez ::

Vse skupaj prodat, kar imaš. Ene 100€ bi pa pomoje dobu. pa si kupi tole

zagi123 ::

What Okapi said. So pa vsi ojačevalci manjši ali večji poden.

@damirez: :))

dronyx ::

Kako iz te stare šare naredit kvaliteten sound sicer ne vem. Moram pa povedat, da je cenovni preskok iz nekih računalniških 5.1 zvočnikov z vgrajenim ojačevalcem na 5.1 sistem za hišni kino precej visok.

Nekako top rang računalniških zvočnikov te pride okrog 300 €, če pa kupuješ "hišni kino" pa gre okrog 300 € za soliden 5.1 ojačevalec, cca. 300 € za subwoofer, za 5 zvočnikov pa recimo vzameš JBL C1, kjer te stane par recimo 90 €. Ampak to je skupaj s potrebnimi kabli že blizu 900 € (= 3 x top računalniški zvočniki).

To zadnje sem izvedel sam, ko sem skuril Logitech z680 in mi ni žal, ker je razlika res velika. Poleg tega zvočniki in ojačevalci niso PC, da bi zastareli v dveh letih, tako da gre tu za dolgoročno investicijo. Večina priporoča tudi nakup rabljene opreme, kjer lahko dobiš za precej manj denarja zelo kvalitetne komponente.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

goblinsly ::

Mislim, da če bom kupoval sistem, da ne bo 5.1, kot že rečeno, na računalniku se zvočniki uporabljajo samo za glasbo in igre - v slednjih sem imel s 5.1 same slabe izkušnje, sploh pa za tisto igro ali 2 kolikor imam zdaj časa že ne mislim 5.1 kupovat. Načeloma bi imel verjetno na ojačevalcu več kot 2 zvočnika, ne vem ali sem edini ki se mi glasba zdi boljša, če glasbo predvajam skozi 4 zvočnike ( 2 in 2 igrata enako - stereo ), npr. 2 spredaj, 2 zadaj...

Bo pa verjetno vse skupaj spet povzročalo glavobol. Zvočno ( sb audigy 2 value ) bom sigurno menjal, ker tukaj je v 2.1 katastrofalen zvok, šele v stereo ali 3d EAX + creative console tweaking postane zvok OK, torej to me bo koštalo. No, prvo kot prvo bi kupil ojačevalec, morda za kakšnih 200-300€ ter na njega priklopil zvočnike, ki jih imam na razpolago. Čez čas pa bi dokupil najprej 2, potem pa še 2 zvočnika, ter zvočno kartico.

Okapi ::

Poceni in dober način za ozvočenje računalnika so ceneni digitalni ojačevalniki, po možnosti s čipom tripath. Recimo tule je en primerek - imaš jih pa še cel kup. Glede na ceno je to najboljši možni zvok.
http://www.parts-express.com/pe/showdet...



Nanj potem priključiš poljuben par hi-fi zvočnikov, recimo kaj od System Fidelity. Jaz imam recimo na tripath priključene SF 5005, ki so sicer res 300 evrov, ampak vredni vsakega posebej.



Dobiš pa tudi cenejše modele. SF-3030 so recimo 150 evrov. Ali pa uporabi za začetek katere od teh, ki jih že imaš.

Zraven lahko kupiš še globokotonec, če se ti zdi, da je basov premalo. Ali pa uporabiš tega, ki ga že imaš. In to je to.

O.

goblinsly ::

Hmm, nisem siguren, da razumem. Ali se motim, ali je cena 25$ ? Kje je pa sedaj tisto, dobrega stereo ojačevalca ne dobiš za 100€, 200€, za 300€ pa morda že kaj ? Bo to sigurno boljše od tega Geniusa, ki ga imam ?

Ja glede zvočnikov pa kot rečeno, za začetek bom probal uporabiti te, ki jih imam, kasneje pa bi kupil nove. Glede zvočnikov sem bil od nekdaj zagledan v visoke zvočnike:



Pa prosim ne gledati direktno teh, verjetno so veliko predragi zame. Ampak ja, kot rečeno, nekaj take oblike, po možnosti za dobr price/performance bi igralo ne samo na moja ušesa ampak tudi na moje srce. Je tudi vprašanje ali kupiti take zvočnike, ki imajo očitno woofer že v sebi, ali uporabiti tega od Geniusa, ki ga imam, ali pa kupiti nek mini mini woofer....živim namreč v hiši kjer imam skoraj na vse strani sosede in že sedaj imam woofer v skoraj vseh nastavitvah znižan...in tudi ko bom to "glasbeno" sobo izoliral, glede na moj budget, si bom lahko privoščil glasnejše višje in srednje tone, nizki bodo pa za šalo leteli skozi kameno volno...ne vem pa kako je pri wooferjih, s višjo ceno se verjetno ne viša samo glasnost ampak tudi kvaliteta predvajanja ( čeprav naj me strela useka, si ne predstavljam kako je lahko to bobnenje bolj/manj kvalitetno, vsaj da bi jaz opazil. Če že kaj bi bili lahko taki geniji, pa naredili woofer, ki se ga super sliši v radiju 5 metrov, vse kar je čez se ga pa ne sliši oz. je glasnost drastično znižana. Sosedje bi sigurno bili sofinancerji raziskav v tej smeri ;) ).

Okapi ::

Ali se motim, ali je cena 25$
Ne motiš se. K ceni moraš prišteti še ceno napajalnika, za katerega moraš poskrbeti sam (vsak 12 voltni je OK). Moraš pa vedeti, da so ti ojačevalniki precej oskubljeni - nanje priključiš samo en par zvočnikov in en sam vir zvoka (zvočno kartico, v tvojem primeru), nimaš tonskih kontrol, balance in podobnih zadev, ali pa kvečjemu samo najbolj osnovne. Poleg tega niso ravno grozno močni, ampak za ozvočenje manjše sobe so več kot dovolj zmogljivi.

Zvok je odličen - vsaj v povprečju. Odvisno je od konkretne izvedbe in tega linkanega ojačevalnika nisem slišal. Jaz imam enega od System Fidelity


za ozvočenje računalnika v delovni sobi in enega izvirnega T-ampa


za ozvočenje spalnice.

Poguglaj malo, kaj avdiofili pravijo za tripath, T-amp, T-class amplifier.
Tisti, ki pravijo, da ne dobiš dobrega ojačevalnika za manj kot xxx evrov, nakladajo;)

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

goblinsly ::

Hmm, če se da priklopiti samo 1 par zvočnikov, potem bi bilo verjetno boljše, da so ti zvočnik z wooferjem ? Glede raznih kontrol pomojem ne bi bil problem, saj je softwera za to tona. Mimogrede, ko si me ravno spomnil. Trenutno uporabljam creative EAX console za tweakanje zvoka in je kot dan in noč, težko razložim kakšna razlika, brez tweakanja pa zadeva absolutno ni poslušljiva. No, takole imam zdaj naštimano:



In zdaj, glede na to, da bom imel nov sound system stereo, odpade tale CMSS 3D Surround opcija, ostanejo sicer audio effects, kar pa ni nič več kot malce napreden equalizer. Torej vprašanje. Ali obstaja kakšen program, ki bi nadomestil tale moj creative audio panel ? Ampak ne samo equalizer ampak čimveč raznih opcij, s katerimi bi se lahko v nedogled igral in naredil zvok tak, ki mi najbolj paše. Na misel mi pridejo ogromne mešalne mize DJev z 1000 gumbi, ki jih lahko vrtijo v levo in desno. To sem videl tudi v programu na računalniku, vendar ne poznam imena, v kolikor iščem najdem samo razne plugine za winamp in podobno. Ampak ne. Jaz rabim nekaj kar mi bo sedelo desno spodaj in "tweakalo" zvok neglede na to ali gledam youtube, igram igro ali poslušam glasbo z winampom. Ker konec koncev tudi če bom imel nov ojačevalec in zvočnike bom to rabil, ker bo tudi tisto opremo še dodatno izboljšalo.

Zvezdica27 ::

lp,

o kako veliki sobi se sploh pogovarjamo?

Zakaj stereo sistem ni OK?

zz

goblinsly ::

Soba je velika približno 3x3x2.5. Stereo je OK.

Janac ::

za zvočnike kupi sistem fidelity sf-3050 so zelo poceni zvok pa neprecenljiv.

lp

goblinsly ::

Ufff, no tole bi pa imel v stanovanju, pa tudi če sploh ne igra, res lepota. Edino mogoče bi veljalo razmisliti, če že kupim samo 2 zvočnika, če bi imela še tak mini woofer v sebi, niti ne rabi biti posebej zmogljiv, samo da mi pokrije tiste nizke tone ( preko softwarea bom itaq te niske tone precej zmanjšal, visoke pa verjetno zvišal, ampak da imam vsaj sposobnost predvajanja ). Ampak najprej je na vrsti ojačevalec in še vedno se nekako nismo izjasnili ali kupiti tistega za 300€ ali tistega za 25$. ;)

Okapi ::

Jaz ti priporočam cenejšega - če z njim ne boš zadovoljen, lahko še vedno kupiš dražjega in tega uporabiš za kaj drugega ali pa ga prodaš.

O.

b ::

Saj ti SF-3050 imajo "wooferje" - 5 colske sicer, kar ni nevemkaj, ampak ti bo zelo verjetno zadoščalo. Specifikacije pravijo, da grejo dol do 35 Hz.

Jaz imam sicer rajši mal večje nizkotonce, 8 al pa 10 col, ampak kot rečeno, tole bi ti moralo zadoščat.

Splača se ti tudi pogledat za kakšnimi rabljenimi zvočniki, boš dobil več za svoj denar. Jaz sem svoje Yamaha NS-s34 kupil za okrog 200 EUR pred več kot 5 leti in sem super zadovoljen, in predvidevam da bom še nadaljnih nekajkrat po 5 let :)

goblinsly ::

Aha, oprosti, sem iskal tisto luknjo za katero sem mislil, da je woofer. Saj govoriva o teh zvočnikih:

http://www.avstore.ro/en/speakers/syste...

Pa bo 35Hz dovolj nizko ? Ker tudi ta 2 para zvočnikov, ki ju imam doma ( 2x hitachi in 2x fisher ) sta blizu in sicer 40Hz, pa mi tole ni nikoli zvenelo niti približno tako kot woofer od Geniusa..

Ampak ponovno, pri zvočnikih niti ne bo težav, sploh pa bo še minil čas preden jih bom kupoval. Kakšna je pa primerjava teh mini ojačevalnikov in mojega Geniusa ? Kakšno razliko lahko pričakujem oz. ali jo bom sploh opazil ?

Okapi ::

oz. ali jo bom sploh opazil ?
Na to vprašanje ti ne more nihče odgovoriti. Nekateri slišijo, nekateri ne. Nekaterim se razlika zdi vredna denarja, nekaterim ne.

Je pa dandanes kakovost zvoka bistveno bolj odvisna od zvočnikov, kot od ojačevalnikov. Ti so že tako dodelani, da kakšnih strašnih razlik ni, tudi če se avdiofili s tem ne strinjajo;)

Tudi v Geniusu je verjetno nek ojačevalni čip, podobno kot v teh poceni ojačevalnikih, samo da verjetno ni tako dober. Ampak kot rečeno, pri istih zvočnikih verjetno razlike sploh ne boš slišal.

O.

Janac ::

bass reflex luknjo imajo zadaj.

jaz imam ojačevalec 4x15 in tudi pri najvišji jakosti ne šumijo in nizki toni se zelo opazijo. razlika v tvojih geniusih boš pa seveda opazil.če bi rad kaj več vedel piši na zs.

edit: so pa te zvočniki 6ohmski kar je samo še+. in wengue barva je lepša ;)

l.p

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Janac ()

klinker ::

Pa si si kaj ogledal aktivne studijske monitorje.
Se da dobit ze od 200€ dalje kar lepe zadevice tipa Alesis M1, Behringrer Truth, ipd. ki so za glasbo odlicni zvocniki in se ojacevalec mas vgrajen. V tej tvoji sobi s temi monitorji o subu niti premisljeval ne bos vec. Osebno si lastim Dynaudio BM5A ki so 500€/kom., ampak ima frend Alesise ki so 3x cenejsi, spilajo pa zelo na nivoju napram mojim Dynaudio

goblinsly ::

Ubistvu si nisem čisto nič pogledal, ker sem tukaj čisto zgublen. Je res nekaj čisto drugega kot sestavljati računalnik, tam tudi če si nekaj časa out, pogledaš review-e in takoj veš kako in kaj, tukaj pa sploh ne vem kaj iskati. Načeloma bi mi bilo super ojačevalec + 2 zvočnika. Ampak tukaj je toliko enih problemov, od zvočne kartice, do kablov, do programov, ki jih še vedno nisem našel ( system equalizer oz. nekaj podobnega ), do dejanske smotrnosti ( če prevedem v PC performance, če sedaj dobim 60fpsjev, se mi sigurno ne splača nadgraditi na nekaj kar mi bo dalo 80fpsjev ), da ne govorim o temu da še vedno ne vem ali iti na 2 oz. 2.1 ali ostati na 5.1 ( za kar močno sumim, da nimam denarja ). Pač dejstvo je, dopade se mi sistem ojačevalca, 2 ( visokih ) zvočnikov, po možnosti s kakšnim majhnim vgrajenim wooferjem. Nekih blaznih knofov na samem ojačevalcu ne rabim, ker so popolnoma useless ( kaj mi pomaga gumb bass, treble in balance ? Jaz rabim vsaj 30 nastavitev, da kolikor toliko po svojih željah naštimam glasbo, npr. equalizer, kjer zvišam visoke tone, itd. ). Torej, sem popolnoma zmeden. Z ene strani mi pravijo, da je najbolj važen ojačevalec, drugi da zvočniki, itd. Zgleda bo še trajalo preden kaj kupim, ker na vrat na nos pa ne bom takih norih vsot stran metal ( 300€+ ). Vsekakor pa hvala vsem, ki dajete nasvete in pomagate. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ozvočenje?

Oddelek: Zvok in slika
475859 (4107) Primož12
»

Genius 5.1 + hitachi zvočniki

Oddelek: Zvok in slika
214239 (3825) Mattithyahu
»

AV sprejemnik do 300 EUR

Oddelek: Zvok in slika
416680 (5786) misek
»

Nakup zvočnikov

Oddelek: Kaj kupiti
182407 (2064) T-Majo
»

Zvočna kartica + PC + Ojačevalec... Katero?

Oddelek: Kaj kupiti
272414 (2132) Oblivion

Več podobnih tem