» »

Skupinske tožbe zoper Sony združene

Skupinske tožbe zoper Sony združene

Prizor preteklosti

Ars Technica - Sony je marca z nadgradnjo 3.21 za stari PlayStation 3 hudo razburil uporabnike, saj je ukinil ob prodaji oglaševano funkcijo Namesti drugi operacijski sistem, ki je med drugim omogočala namestitev Linuxa na konzolo. Uradni razlog za odstranitev so bili varnostni pomisleki, igralce pa so v nadgradnjo prisilili z nedelovanjem PlayStation Networka na starejših revizijah. Ker je Sony odstranjeno funkcijo ob izidu konzole javno oglaševal, so se uporabniki zganili in vložili kar sedem skupinskih tožb zoper Sony, ki jih je sodišče sedaj prepakiralo v eno skupno.

Na sodišču v San Franciscu je bilo vloženih sedem skupinskih tožb, ki jih je sodišče na zahtevo odvetnikov združilo. Tri odvetniške pisarne iz San Francisca bodo sodelovale kot sovodilni odvetniki. Narok na sodišču je določen za september.

Z združitvijo tožečih strank je pričakovana poravnava le še verjetnejša. Jasno je, da je Sony oglaševal odstranjeno zmožnost kot eno izmed prednosti izdelka, in zgolj varnostne pomanjkljivosti ter strah pred piratstvom, kar je navajal Sony, ne morejo biti razlog za ukinitev. Toda to ne pomeni, da bodo tožniki obogateli. Najbolje jo bodo odnesli odvetniki, ki jih bo moral plačati Sony za obe strani - če seveda izgubi. Situacija je asimetrična, saj bodo kupci bržkone dobili majhno povračilo dela nakupne cene ali kupon za nakup iger, medtem ko bo zaradi samega števila upravičencev Sony to kar precej stalo. O razpletu vas obvestimo.

10 komentarjev

popster ::

Tko se ti zgodi če kupiš poceni hardwere za igrce, zto da bi gor linux laufal.

Prospekt ::

@popster če je kdo kupil PS3 izključno zaradi linuxa, pač ni posodobil sistema in problem je rešen. Bolj je problem v tem, da je Sony podjetje, ki mu ni problem zajebat vsepospisku na najbolj grde načine. Pa še zelo radi se izmišljujejo svoje standarde in jih (uspešno) vsiljujejo svetu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Prospekt ()

haiku ::

Prospekt je izjavil:

@popster če je kdo kupil PS3 izključno zaradi linuxa, pač ni posodobil sistema in problem je rešen. Bolj je problem v tem, da je Sony podjetje, ki mu ni problem zajebat vsepospisku na najbolj grde načine. Pa še zelo radi se izmišljujejo svoje standarde in jih (uspešno) vsiljujejo svetu.

Problem je v tem, da je Sony prodajal konzole z izgubo, z računico, da bo to izgubo pokril s prodajo iger. Uporabniki, ki po nakupu konzole na le-to namestijo linux in jo uporabljajo za preračunavanje, ponavadi kupijo malo ali celo nič iger in so v bistvu izguba za podjetje.

To je najverjetneje pravi razlog zakaj je Sony onemogočil linux na konzolah, seveda je pa grdo od njega, da je s tem zafrknil kupce, ki si že lastijo konzolo ali so jo celo kupili predvsem zaradi te možnosti - namestitve linuxa.

Če pa seveda že govorimo o izmišljanju lastnih standardov in vsiljevanja le teh svetu, pa bodimo dosledni, in ne pozabimo na Microsoft in Apple, ki prav tako sodita v isto skupino, pa verjetno še marsikdo drug.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

popster ::

Če imaš gručo sonijev, je vedno težje zadevo vzdrževat saj moraš iskat stare neupgradane ps3je zato da ti dela linux. Pač blu-ray ne sodi v superračunalnik, eni so "pozabli" in se zdaj veselo igrajo.

3furious ::

Zloglasni hacker Hotz, ki je (verjetno) glavni razlog ukinitve Linuxa, je obupal na razbitjem PS3 in se je "upokojil".
In the age of information, ignorance is a choice.

fiore ::

Situacija je asimetrična, saj bodo kupci bržkone dobili majhno povračilo dela nakupne cene ali kupon za nakup iger, medtem ko bo zaradi samega števila upravičencev Sony to kar precej stalo

hmm, pravzaprav verjetno kupce bolj zanima ali bodo funkcijo dobili nazaj, ne pa kdo bo dnar pobral...

metalc ::

So najeli Pezdirja? :D

jlpktnst ::

Mislim da so kupci uporavičeni do vrnitve celotne kupnine. Saj navsezadnje - vsakdo ki je kupil ps3 zaradi linuxa ga sploh ne more več uporabljati v ta namen.

Vprašanje koliko šans imajo kupci to dokazati. Ne vem tudi ali je že bil podoben primer, verjetno niti ne - zato bo še posebno zanimivo to spremljat.

Še najbolj zanimiv razplet bi bil, da sodišče razsodi, da sony nima pravice spreminjat funkcij naprave po nakupu in da morajo vrnit vse funkcije kot ob nakupu. Ker oddaljeno ugašanje reči (killswitch) je enostavno umazana mehanika ki bi jo morali prepovedat. Saj je logično. Nekaj kar si kupil nima nihče pravice ugasnit kar tako.

popster ::

jpknst ima prav, če se nekaj oglašuje more to delat in bit v skaldu z upgradi, še posebej takimi neizogibnimi.

dzinks63 ::

Nekateri so zlagali PS3 v visokozmogljive super compe.
  The U.S.A.F’s PS3 Cluster

The U.S.A.F’s PS3 Cluster


Celo vojska in mnogi drugi so radi uporabljali podobne zadeve. Seveda si lahko mislite kateri OS je tekel na teh čudesih. In ti jih seveda niso podpirali z nakupi iger. Air Force to buy 2,200 PlayStation 3 consoles for supercomputer, Playstation 3 Processor Powers The World's First Petaflop Supercomputer

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sony predlaga 55 dolarjev odškodnine zaradi onemogočenja Linuxa na PS3

Oddelek: Novice / Tožbe
206669 (4834) Ales
»

Sony (skoraj) prepovedal udeležbo v skupinskih tožbah

Oddelek: Novice / Konzole
306946 (4782) Ziga Dolhar
»

PlayStation Network še vedno izključen, vložena tožba zoper Sony

Oddelek: Novice / Varnost
309181 (7406) XsenO
»

Kalifornijsko sodišče dovolilo izročitev IP-naslovov obiskovalcev Geohot.com

Oddelek: Novice / NWO
94093 (2636) 3furious
»

PlayStation Move

Oddelek: Novice / Konzole
93979 (3044) Tr0n

Več podobnih tem