» »

Kitajski masaker desetin blogov

Kitajski masaker desetin blogov

Kitajska kiberkavarna

CNet - Včeraj smo pisali, da se kitajski Zeleni jez poslavlja, a to ne pomeni, da bi Kitajci odstopali od velikega cilja nadzora nad internetom. Associated Press poroča, da so kitajske oblasti v sredo izvedle internetno racijo preveč svobodomiselnih blogov. Odstranili so več deset blogov in mikroblogov (Twitterju podobnih platform za objavljanje enovrstičnic). Večina blogov je izginila s priljubljene strani Sohu, kjer so objavljali pisci in odvetniki, prizadete pa so še Netease, Tencent in Sina.

Kot pravi odvetnik Džićjang Pu, je pri pisanju prispevka za svoj blog nenadoma ugotovil, da bloga ne more več odpreti. Tudi Džijung Śu, ki ima piše kritičen blog do kitajskega režima, je opazil izginotje svojega bloga. Medtem je bloger Juan Jao naštel vsaj 61 blogov samo na Sohuju, ki so bili odstranjeni. Tri izmed naštetih strani za gostovanje blogov po več mesecih delovanja prikazujejo znak beta, medtem ko je četrta nedostopna domnevno zaradi vzdrževalnih del. Upravljavci strani niso želeli dati komentarjev.

Kitajske oblasti skrbijo novi tehnike objavljanja, ki jih omogočajo platforme za mikrobloganje, kakršen je Twitter. Prek njih si izmenjujejo povezave na celotne bloge, kjer obravnavajo tematike, ki oblastem niso povšeči. Spomnimo, da Facebook in Twitter nista dostopna že od lanskega leta.

48 komentarjev

Klaatu ::

komunistični raj pač :D

Masamune ::

in enim pri nas se še vedno kolca po Titu.. približno takole bi živeli
lp, j

Domoljub2 ::

Masamune je izjavil:

in enim pri nas se še vedno kolca po Titu.. približno takole bi živeli


Res je!

KoKi ::

Zato pa smo dobili kabelsko televizijo in s tem malo morje tujih programov še v stari jugi.
# hackable

tiborrr ::

Ditto KoKi!
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

_Dormage_ ::

Edino prav...večina prepovedanih itak samo poneumlja folk..

kitaj ::

Kitajska je komunistična približno toliko kot so ZDA demokratične. V besedah in ne v dejanjih.
Razlika pa je itak bolj kot ne semantična. V komunizmu ljudje lahko mislijo s svojo glavo, vendar tega ne smejo na glas povedati. V kapitalizmu pa ljudje nočejo misliti s svojo glavo in lahko to javno povedo.

P4ajo ::

Masamune je izjavil:

in enim pri nas se še vedno kolca po Titu.. približno takole bi živeli

A misliš da kitajci vedno, koliko cenzure je prisotne in kaj se cenzurira? Potem bi cenzura nekako zgubila smisel...

Kako lahko veš, da se enako ne dogaja pri nas? Povsem mirne volje lahko vso to govoričenje o cenzuri v "komunističnih" državah razumemo, kot (anti)propagando.

(pa nikakor nočem povedati, da se mi kolca po Titu ali kaj podobnega, samo opozarjam te, na tvoje slepo zaupanje v sistem)

TeraSonic++ ::

China u cant hide from love :)
...........................................................
Life is only a computer simulation
"veritas vos liberabit"

Berserker ::

Pač sej prav da se cenzurira, kaj bi pa blo če bi vsak pisal kar se mu zljubi, potem pa se zgodi arnarhija pa adijo stabilna država. Mislim da bi nam bilo lepše če bi bili še v jugi. Potem nebi rabil gledat domobranskega sranja pa teh aktualnih jam z kostmi.

rasta ::

Mogoče bi potem prav na tiho izginil tudi tr33k ...

kivi113 ::

 media

media



Takole si predstavljam naše medije in ameriške medije.

antonija ::

Kako lahko veš, da se enako ne dogaja pri nas?

Sem pa tja "pokukas" ven iz nase drzave (najbolje na cimvec lokacij po svetu) in stvari med seboj primerjas. Razen tega da so nasi mediji podn od podna in da bo celo poletje glavna novica vreme ("najhujsa vrocina v zadnjih dveh mesecih" ali pa "neurje je izrvalo eno drevo nekje v eni vasi za katero noben ne ve" ali pa "brez soncne kreme vas bo sonce opeklo"), nam gre nacelno kar OK, Majo bolj znane "demokracije" mnogo bolj omejen dostop do "streamanih" informacij, net je pa po vecini sveta (z nekaj izjemami) precej identicen.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Klaatu ::

kitaj je izjavil:

Kitajska je komunistična približno toliko kot so ZDA demokratične. V besedah in ne v dejanjih.
Razlika pa je itak bolj kot ne semantična. V komunizmu ljudje lahko mislijo s svojo glavo, vendar tega ne smejo na glas povedati. V kapitalizmu pa ljudje nočejo misliti s svojo glavo in lahko to javno povedo.


v ZDA imaš vsaj ˝freedom of speech˝ in lahko s somišljeniki ustanoviš novo sekto ali društvo za izboljšanje sveta in lahko norca briješ iz svojega predsednika.

poweroff ::

Kaj pa pri nas? No, cenzure res ni, kvalitetnih blogov pa tudi skorajda ne. Če pa že so, imajo minimalno bralstvo. Učinki so praktično isti...
sudo poweroff

kitaj ::

Klaatu je izjavil:


v ZDA imaš vsaj ˝freedom of speech˝ in lahko s somišljeniki ustanoviš novo sekto ali društvo za izboljšanje sveta in lahko norca briješ iz svojega predsednika.

Kot je lepo povedal Soren Kierkegaard: "People demand freedom of speech to make up for the freedom of thought which they avoid."

Bore malo pomeni "freedom of speech", če ima tvoj izvoljeni predsednik ob izvolitvi 300 milijonski kredit pri multinacionalkah. Ti se lahko iz njega norčuješ, on pa ti iz žepa pobere denar, z njim reši banke, da ti te lahko zasežejo nepremičnino, ki je ne moreš odplačevati, ker so banke na kant spravile podjetje kjer si bil zaposlen.
Na kitajskem direktorje takih bank obsodijo in ustrelijo, v ZDA pa jim nakažejo bajno nagrado.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kitaj ()

donfilipo ::

Ma tile kitajci so velika enigma. En biserček iz bloga tako imenovanega 'disidenta Yao Yuan', ki je pisan prav na kožo nam:) in seveda Zeleni Fronti Osvoboditve. Brez preroka:)

"Onesnaževanje in privatni avtomobili, so z razvojem ekonomije in industrije na Kitajskem postali velik naraščajoč problem s katerim se bo Kitajska vlada morala soočiti...." in bla bla. In potem...! "Uporaba privatnih avtomobilov naj bo redefinirana. Uporaba vozila naj se smatra za privilegij in ne za pravico....."?????

Mislim kaj? Človek bi rekel, da ga je treba ustreliti in ne prepovedati blog;((

Poglejmo vendar številke za božjo voljo. Gostota prebivalstva na Kitajskem = 139/km2....slovenija = 101km/2
Število avtomobilov na prebivalca = kitajska 1/30.....slovenija 1/2
Pomeni na km2 ima kitajska max 5 avtomobilov, slovenija pa 50.
In slovenci nič kaj dosti ne jokamo za onesnaževanji, kitajci pa kot da so v v vrtcu vzgajali Al Gora>:D

Madona kitajcki sekretarji in wc mojstri partije so v precepu. Kitajcem skušajo dokazati, da gre velika rast in vzpon luksuza tudi pod vodstvom partije, potem pa nekdo najde budalo, ki trosi odmevne neumnosti:)) WTF????

Ali pa tudi ne. Morda pa bo ravno kitajska med prvimi, ki se bo prilagodila zelenemu diktatu?
Ma ja! Potem se bodo pa opice frizirale:)

Čaka jih stabilen razvoj pod diktatom pušk in partije, ali pa splošen kaos in na koncu lakota. Tako mislim.

Preprosto kar sem doslej videl napoveduje samo vojno zeleni fronti osvoboditve in sicer z najbolj smešnimi metodami - prepovedjo blogiranja. Je pa res, da sem videl malo. A dovolj da nam da misliti!

Kitajci postajajo dejansko velika uganka in obenem verjetno tudi nevarnost, za naše vsega razvajene zahodnjaške riti!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Masamune ::

P4ajo je izjavil:

bla bla bla..., samo opozarjam te, na tvoje slepo zaupanje v sistem)


očitno je problem (pre)vroče vreme dan danes in možganske krivulje ne delajo tako kot bi morale... sedaj, ko se je malo ohladilo preberi moje besede še enkrat in mi prosim povej iz katerih sklepaš, da slepo zaupam sistemu v katerem živim? upam tudi, da nisi naiven in sklepaš recimo nekaj takšnega, da če nekomu ni všeč en sistem, mu je pa zagotovo drug sistem všeč. ker obstaja realna možnost, da nekomu (recimo meni) ni všeč ne eden, ne drugi...
lp, j

Klaatu ::

kitaj je izjavil:


Na kitajskem direktorje takih bank obsodijo in ustrelijo, v ZDA pa jim nakažejo bajno nagrado.


yea right. strel v tilnik. that's the way you solve problems on this world. :D
...ne vem, akj imajo ljudje proti šeriatu, sekanju rok in kamenjanju do smrti in tem zadevam...:|

donfilipo ::

Da se razumemo, če kak nadebuden bodoči politik tu deska:) Strel v tilnik no go. Povsod po normalnem civiliziranem svetu. Prepoved dostopa ali cenzura izpade v videnih primerih idiotizem brez primere. Lahko je to isti simptom, kot so ga imeli naši vrhunski komunisti leta nazaj.

Kako se spoprimemo z recimo Yao Yuan-om in njegovim od zelenih prekopiranim okoljevarstvenim pogledom.

Damo ga na TV. Tam nam pridiga o ekologiji. Vsi kimamo in potočimo solzice.
Potem je televoting. Dva vprašanja:
1. Ali mislite, da je kitajska pred resno ekološko katastrofo tako kot cel svet?
2. Ali se strinjate, da bi Kitajska morala omejiti uporabo osebnih avtomobilov?

In odgovori:
za 1. 68%DA 28%NE 4% zmajkalo kruha
za 2. 75%NE 22%DA 3% in mleka tudi

In smo opravili s tako imenovanim okoljevarstvenim problemom;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

JanK ::

ROFL, kitajci so amaterji v primerjavi s trdnjavo demokracije:

U.S. Authorities Shut Down WordPress Host With 73,000 Blogs

After the U.S. Government took action against several sites connected to movie streaming recently, nerves are jangling over the possibility that this is just the beginning of a wider crackdown. Now it appears that a free blogging platform has been taken down by its hosting provider on orders from the U.S. authorities on grounds of "a history of abuse". More than 73,000 blogs are out of action as a result.


Kot kaze zaradi nekaj linkov na downloade avtorsko zascitenih vsebin. Fino, ane?

kitaj ::

@donfilipo
Si pa ti en biser, da greš primerjat Slovenijo in Kitajsko. Iz provincialnega slovenskega sela komentiraš težave o katerih ne veš nič in jih nisi niti od daleč videl. Očitno niti tega ne veš, da ima na kitajskem vsako večje mesto več ljudi kot Slovenija in da so ta bolj gosto pozidana kot najgostejše slovensko naselje. Če bi kdaj bil v Pekingu (13 milijonov) ali Shanghaiu (20 milijonov), bi lahko na lastne oči videl za kaj se zavzema Yao Yuan.
Čeprav je članek že malo star ga vseeno preberi, saj se od takrat ni veliko spremenilo. Če si bolj vizualen tip pa si poglej še te fotografije.
Po tem, ko so leta nebrzdanega "razvoja" Kitajsko pripeljala do stanja, da ima onesnaženih 70% rek in 60% podtalnice, bi Kitajci na obe tvoji vprašanji odgovorili pritrdilno. Pritrdilno bi odgovorila tudi oblast, nenazadnje je prav zaradi tega Kitajska ena od vodilnih držav pri izrabi vetrne in sončne energije.

donfilipo ::

Jok. Ima tudi USA in Evropa podobno velika mesta kot Kitajska in še malce več avtov na osebo kot slovenija. Ni mi jasno zakaj na kitajskem tak problem, V USA in drugih velemestih pa kao ne? Prepoved uporabe vozil avtor ni omejil na velemesta! Ali je butasto napisal ON, ali pa sem nekaj spregledal sam. Vozila bi omejil tudi in prepričan sem, da prav tam, kjer jih praktično NI! To je pa večina Kitajske po površini.

Primerjava med kitajsko in slovenijo pa je namerna!
Že res, da se ogromna gostota v mestih izraža drugače kot povprečna v deželi...ampak protokoli kot kioto, bodo pa obravnavali številke take kot so, za deželo. In tarifo pro persona! In pomembno je tudi onesnaževanje v celoti. Smog je star problem v mestih, pojavil se je baje nov! Ta deluje globalno. V sloveniji enako kot na kitajskem...seveda sorazmerno /v primeru avtomobilov/ na število prebivalcev in število avtomobilov.

Če bi pa kitajci res odgovorili na obe vprašanji pritrdilno (kot sem malce ironično tudi nastavil past:), je potem jasno, zakaj so v nekaterih pogledih vendarle daleč pred nami in tako imenovano zahodnjaško miselnostjo. Če ne drugega, bodo morda dejansko začeli s tehnološko revolucijo avtomobila. Le da je to dejansko treba demokratično preveriti in ne na centru partije poslušati, kar se prvi kontervativec komunist zamisli. JA! Pri enopartijskem sistemu se vsi politični spektri strpajo v eno partijo. Videl osebno! Pri nas!

Vendar pa rahlo dvomim. Sumim, da so tudi kitajci vedno večji zavezniki klasičnega potrošništva in kapitalizma (s partijo na čelu:) in bi ravnali podobno kot državljani USA ali Evrope. Pomeni poceni 'sočutje' da, odreči se čemu NE!


Problem onesnaženja Kitajske leži seveda drugje. Za cel svet delajo najbolj umazane in težke posle, poceni. Ampak ne zato, ker bi to radi, pač pa ker menijo, da se bodo tako priključili in potem hitro prehiteli tako imenovani zahod. Tak pogled pa pri omenjenem avtorju nisem niti zavohal. Bom pa zdaj seveda prebral, kaj je mojster še napisal. Hvala za link!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

kitaj ::

Kitajska mesta so grozljivo zatrpana z vozili. V čem je problem bi težko rekel, saj se s tem nisem nikoli pretirano ukvarjal. Ena od večjih težav je nedvomno tudi parkiranje. Za novejša naselja sicer nisem prepričan, v malo starejših pa je na par sto stanovanj par parkirnih mest. Da pa promet predstavlja težavo pa nedvomno kaže Šanghajski ukrep, kjer registrske tablice prodajajo na dražbi. Cena tablice je približno 50% cene priljubljenega avtomobila.
Je pa stanje v Šanghaju (vsaj pred olimpijskimi igrami) neprimerno boljše kot v Pekingu. Zaradi nedemokratičnosti režima so namreč v mestu preprosto prepovedali kurjenje premoga in vse taksije poganja plin. Ista nedemokratičnost skrbi tudi za to, da vetrne elektrarne rastejo kot gobe po dežju.
Glavni problem kitajske pa seveda leži izven mest. Industrija v povezavi z korupcijo je glavni razlog za degradirano okolje in razmere so več kot zaskrbljujoče.
Se pa Kitajci zaenkrat še niso vdali zahodnem tipu potrošništva. Tam merilo uspeha ni višina plače, temveč koliko prihraniš. Avtomobile in stanovanja se kupuje z gotovino. Kreditov skorajda ni.

donfilipo ::

Za božjo voljo plače imajo 150 dolarjev, če se ne motim. Kako lahko kaj prihranijo. In to za avto? Avto je recimo da 15% cenejši kot v evropi, ali 20%????, To je 8000$ / 150 = 50 plač. To je cifra iz moje rane mladosti:) Ali pa imajo avte grozno poceni, kar pomeni da nas domači cesarji demokratičnega evropskega kova lupijo z dildoti tako da še sami ne vemo. Razloži malo, če si bil tam!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

P4ajo ::

Masamune je izjavil:

...da slepo zaupam sistemu v katerem živim? upam tudi, da nisi naiven in sklepaš recimo nekaj takšnega, da če nekomu ni všeč en sistem, mu je pa zagotovo drug sistem všeč. ker obstaja realna možnost, da nekomu (recimo meni) ni všeč ne eden, ne drugi...

Očitno je še vedno precej prevroče za moje možgane, ali pa 16 let vzgajanja v sistemu, kjer se nisem priučil niti osnovnih veščin komunikacije.

in enim pri nas se še vedno kolca po Titu.. približno takole bi živeli

Čeprav tega nikjer nisi eksplicitno napisal, sem dobil občutek, da ti življenje kitajcev očitno ni všeč. Zdi se tudi, da nikakor nemoreš razumeti, kako se lahko nekaterim danes (ko smo v drugem sistemu) še vedno "kolca po Titu".
Iz tega gre razbrati, da se ti zdi današnji sistem, proti tistemu neprimerno boljši (četudi se ti zdista oba slaba).
Dokler je pa zgornja ugotovitev resnična, pa vse, kar sem povedal prej stoji na precej trdnih temeljih in očitno tudi vročino prenašam dovolj dobro. (če pa zgornja trditev ni resnična, pa se očitno res nisem priučil veščin komuniciranja)

donfilipo ::

donfilipo je izjavil:

Za božjo voljo plače imajo 150 dolarjev, če se ne motim. Kako lahko kaj prihranijo. In to za avto? Avto je recimo da 15% cenejši kot v evropi, ali 20%????, To je 8000$ / 150 = 50 plač. To je cifra iz moje rane mladosti:) Ali pa imajo avte grozno poceni, kar pomeni da nas domači cesarji demokratičnega evropskega kova lupijo z dildoti tako da še sami ne vemo. Razloži malo, če si bil tam!


Sem šel sam preverit številke in se popravljam:

Plača je 415$. Pomeni avto je 20 plač. Izgleda da so na ravni cvetenja našega socializma 30-40let za nami in počasnega njegovega zatona. Se opravičujem, da sem si popolnoma narobe zapomnil podatke, ki sem jih že davno brskal.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

antonija ::

donfilipo ti nisi velikokrat bil v nerazvitih drzavah, a? Ni cel svet evropa in USA, obstajajo tud kaksni drugi nacini zivljenja, od strasno represivnih verskih rezimov, do ne prevec razlicno represivnih politicnih rezimov (glede na EU in USA) pa celo strasno liberalni jebiveterski rezimi obstajajo na kaksnem zahojenem koncu sveta, iz katerega se (se) ne da pocuzat zadovoljivo kolicino denarja.

In ne bos verjel ampak avte se da kupit tudi za manj kot 8kEUR, sploh ce si doma zdraven fabrike kjer stancajo avte za take dnarje na dan, da si ti se enga zajtra ne znas zrihtat z istim kapitalom.

Predvsem bi si pa lahko vsaj predstavljal da obstajajo milijarde ki ne sledijo zahodnjaskem divjem kapitalizmu. Njim se jebe za ves bling-bling ki ga pri nas predstavljajo avtomobili, hise, telefoni, obleke, ... Namesto Armanijo bojo raje dal nase Od-taglavnega-krojaca-v-vasi lokalno obleko ki mogoce kosta celo enako (ce si tujec), zgleda pa kot pejd-no-u-rit proti zahodnim fensi oblekam.

Ampak nic bat, zahodni vpliv se hitro siri tudi tja (navsezadnje kako pa naj prezivijo brez novega smartphone-a in avta za vsak 10kEUR, v sloveniji to nikomur ne uspeva (prostovoljno, prisila pac dela svoje)...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Masamune ::

P4ajo je izjavil:

Čeprav tega nikjer nisi eksplicitno napisal,


po cesti gresta dve bejbi in rečem da mi je tista na levi strani huda. ti iz tega sklepaš, da je meni tista na desni strani grda, razen če eksplicitno ne rečem, da tudi tista na desni ni slaba? huh! povedat sem hotel samo to, da ne toliko mislit, kaj drugi mislijo, pa bo vse ok.


tisti drug del stavka, da se nekaterim kolca po Titu, pa sem napisal, ker opažam ta fenomen pri nekaterih ljudeh pri nas, za katere je bil Tito alfa in omega in vsak dokaz o tem, kakšne je v bistvu bil tisti sistem nikakor ne sprejmejo - kakor da bi imeli popolnoma sprane možgane. ali pa da enim enostavno bolj paše, če jim vlada trda roka. ampak to je samo moje mnenje, do katerega ima pravico ali ne? vem tudi, da primerjava s kitajsko ni najboljša, ampak jbg. če te toliko moti, vzamem nazaj
lp, j

KaRkY ::

@donfilipio
415$ to je 321EUR to ni veliko manjša plača kot plača na Preventu zadnje 3-4leta. Pa majo verjetno oni tudi nižje cene življenskih potrebščin.
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

P4ajo ::

Masamune je izjavil:

povedat sem hotel samo to, da ne toliko mislit, kaj drugi mislijo, pa bo vse ok.

Hm, se strinjam stabo, da se tvojega mnenja ni dalo jasno razbrati, ker ni bilo eksplicitno napisano, ampak v vsakdanjem življenju mislim, da je pogost pojav, da se lahko nekatere stvari bolj ali manj pravilno razbere tudi iz načina pisanja/govorjenja ter nekih sklepov na podlagi vzorca komuniciranja večine ljudi.
Torej, čeprav obstaja možnost, da včasih potegnem(o) napačne sklepe, je v vsakdanjem življenju verjetno še vedno boljša rešitev, kot, če bi se za vsako stvar eksplicitno dogovorili.

donfilipo ::

antonija je izjavil:

donfilipo ti nisi velikokrat bil v nerazvitih drzavah, a? .....


Ali pa sem veliko premalo bil v razvitih? Nisem čisto prepričan, da imaš prav:))

Na Kitajskem razen z dobrimi orodji, kot je internet (google, google earth, miljone slik, blogov, knjig in zapisov), še res nisem bil. Zato pa sprašujem. In dobivam protislovne informacije, iz katerih se počasi luščijo tudi pomembne. Avtomobilov, ki so point omenjenega blogerja na kitajskem, ni toliko, kot bi sodil po slikah Shangkhaja. No ta, na Google Earth izgleda izrazito velemesto, z obilico prometa, kitajsko klasiko, tudi bedo in sijajem in čisto moderno. Podeželje je pa izgleda povsem druga pesem! Suma sumarum, Kitajska je raj za avtomobilsko industrijo prihodnosti, v kolikor se res ne pojavijo postzeleni partijski univerzalni ukrepi. Tudi na drugih področjih je tako, ČEPRAV pa čisti pritok tujih investicij na glavo, ni tolikšen kot v sloveniji!!!! Vedno nas begajo glomazne številke in površine preko katerih potem izgubimo realne pro capita predstave, vkolikor se seveda realno kitajsko velesilo in 'jolly slovenija, kot nas je označil michael moore':), sploh res da primerjati. Ponekod je smiselno, ponekod seveda ne. Kitajska v povprečju ni neko mravljišče avtomobilov, pač pa je na tej poti, in res bodo zanimive reakcije partije in opozicije. Kitajska tudi ni pro capita tak raj za tuje investicije kot slovenija, čeravno je glomazna in trg praktično neskončen, slovenija pa ima na parih kvadratih svojo zakonodajo, cel kup inšpekcij in lastnih birokratskih zahtev. Skupni zneski so pa res taki, da se zdi, da bi nas slovence mirne duše častili kot bogove, pa se ne bi nikjer nič poznalo:), kitajci pa sprejmejo en slab partijski ukrep, pa zajokajo 'EU, USA i nesvrstani u tercetu';((
Nihče mi še ni znal pojasniti, kako točno gre skupaj klasična kitajska socialistična ustava in trd kapitalizem, ki ga ponekod prakticirajo, drugje spet ne. No kako je s plačami sem pa izbrskal. Razlike v dohodkih so praktično še večje kot v USA, ljudje si na tihem množično želijo konec diktature, vrli kitajci jih pa kar veselo streljajo....ampak nikomu ništa. To so slike z orodji, ki dvomim, da jih je kdo od vas videl! Je pa zelo pomembno da jih, ker kitajska rast je taka, (10,2%) da so jo morali zmanjšati umetno z 11,3%. Pa potem gruntajte!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

kitaj ::

KaRkY je izjavil:

@donfilipio
415$ to je 321EUR to ni veliko manjša plača kot plača na Preventu zadnje 3-4leta. Pa majo verjetno oni tudi nižje cene življenskih potrebščin.

Povprečna plača v Šanghaju se giblje okoli 350EUR. Podobne višine je v Pekingu. Nasiten obrok hrane v lokalu v centru mesta stane od 0,4 - 1EUR (izvzete so seveda luksuzne restavracije).
Ko sem tam živel (sicer v nekoliko cenejšem mestu) sem preračunal, da bi slovenska socialna pomoč zadostovala za najemnino (soba v stanovanju), 2-3 dnevne obroke v restavracijah, vsak dan bi lahko kupil eno knjigo in en CD, pa še kaj bi ostalo. Če bi kuhal sam bi bili prihranki še neprimerno večji. Za nahranit 4 ljudi je namreč dovolj že 1EUR.
Uradno je na kitajskem več kot 400.000 ljudi, ki imajo več kot 1 milijon dolarjev premoženja. Neuradna ocena je 1.5 milijona -- veliko jih svoje bogastvo skriva, saj nenazadnje živijo v "komunistični" državi.
Nov avtomobil (Volkswagen Santana aka. Jetta) stane okoli 8000EUR, kitajske znamke so verjetno še nekoliko cenejše. Stari so seveda neprimerno cenejši. Če lahko avto privošči le 10% ljudi to v Šanghaju pomeni 2 milijona avtomobilov.

donfilipo ::

Kitaj verjetno nisi dosti komuniciral s številnimi DOBRO plačanimi birokrati:) Ampak tvoje cifre nam dajo ZELO POMEMBNO sliko. Kitajci v Shanghaju, če niso ravno desidenti in democracy now freaki, po teh cifrah, vsaj na prvi vtis, se mi zdi živijo bolje, kot smo kdajkoli za časa (zastonj hrane in stanovanj:) socializma v sloveniji! Če se prav spomnim, je bila nam ideal in povprečje nekje plača 800 mark, kar je 400 evrov (spet enako: za partijce veliko več, za delavce manj!), vendar se mi pa zdi, da hrana le ni bila tako poceni. In da se tudi s povprečno plačo, kaj prida ni prihranilo, ni se pa seveda tudi stradalo. Astronomske razlike, vedno bolj predstavljajo danes vedno dražje najemnine in cene stanovanj, ki so bila včasih praktično zastonj. Da ne govorim, da če se nisi povezal z mafijo in zbiral znamke, (marke:), tako ali tako nisi prihranil ampak prihranek izgubljal. Izplačalo se je do vratu zadolžiti, in potem v obdobju hiperinflacije 'miljonske' zneske v vrednosti škatlice cigaret tudi vrniti! Ampak to je bil že tudi prvi resni znak, da tako pa res ne more iti!

No avtomobili in tudi bela tehnika, pa so se blazno pocenili, glede na povprečne plače! Ampak ponavljam. Ko takole srečam možakarje, ki preveč spevno hvalijo 'kapitaljizem', jih često vprašam magistre informatike, če lahko postavijo tako hišo v 2 nadstropja, kot njegov ata šlosar v železarni, brez problema, na elitnem koncu, skoraj triglavskega parka slovenije? In me debelo gledajo. Saj ni treba, zamomljajo, bo ata pustil. No ti boš pa otrokom pustil staro bajto, in staro ljubico, jezno zamomljam nazaj!

Ampak priznam, take nostalgije so napačne in varljive...vendar pa tudi naše primerjave standardov teh dveh obdobij, ki vse GLADKO namenoma, puščajo velik plus stanovanj, hiš in številnih vikendic iz časa socializma v stran!!! Kot da nas opozarjajo na to, da je arest pa zastonj;(( V bistvu celo stane državo kakih 50EUR na dan pro persona!

Nisi nam kitaj povedal, kako je z brezposelnostjo in kriminalom, drogami in prostitucijo v Shangaju?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

kitaj ::

Z brezposelnostjo je tako kot pri nas. Ni najboljše, statistično pa je še znosno, saj so delo v veliki meri izgubili migrantski delavci, ki tako ne kvarijo Šanghajskih statistik. Mimogrede, na Kitajskem je preko 200 milijonov delavcev migrantov.
Kriminal seveda je, vendar je za tujca neopazen. Razen kraje se ti težko zgodi kaj hujšega. Kazni za kriminalna dejanja nad tujci so namreč drakonske in zato se kriminalci raje lotijo domačinov. Drakonske kazni so tudi za zločine s smrtnimi posledicami, medtem ko lažjim poškodbam policija lažje pogleda skozi prste. Uradne statistike so tudi pogosto prirejene, zato je brez poglobljene analize težko oceniti realno stanje. Drakonske kazni so tudi za posest in uživanje drog. Prostitucija je dokaj očitna, čeprav skrita v "frizerske" in "masažne" salone.
Drakonske kazni so seveda tudi za tiste, ki imajo drugačne politične zamisli in tukaj se nikakor ne morem strinjati s tabo, ko zaničljivo govoriš o "desidentih in democracy now freakih". Stanje v kitajski družbi je zelo napeto in zgolj vprašanje časa je, kdaj bo počilo. Plenilsko-kapitalistična ekonomija, ki jo pod zaščito partijskih funkcionarjev vodijo njihovi sinovi, nečaki in ostali sorodniki je namreč glavni očitek, ki je skupen vsem kitajskim disidentom. Mnogi med njimi želijo ohraniti komunizem, vendar ne v taki obliki kot smo mu trenutno priča na Kitajskem. Korupcija je tista glavna zamera, ki jo do oblasti gojijo Kitajci. Nenazadnje se protestniki že leta 1989 niso prvenstveno borili za demokracijo, temveč je bil protest v prvi meri uperjen proti korupciji. Če so takrat študentje in delavci še gojili demokratične iluzije se v sedanjih časih vse več disidentov zaveda njenih pomanjkljivosti in neprimernosti, ter se vse pogosteje za rešitev obračajo proti lastni tradiciji.

donfilipo ::

Narobe si me razumel! Nič ni zaničevanja tu. Kvečjemu opozorilo. Tudi pri nas, so zelo številni desidenti (pravzaprav večina!) pred padcem socializma, zagovarjali teze o drugačnem socializmu in v najskrajnejših primerih, zelo dobro, socialno pravično, demokratično in perspektivno družbo. Če bi kdo preveč na glas trobezljal, da gre za odcepitev, z namenom prehoda v klasičen kapitalizem (in vse kolobocije s tajkuni in krajo državne lastnine:), bi se prejkone našel kak tipos starega kova, in bi odpadnika skušal na udbaški način pospraviti, pravi udbaši tipa Ertl, bi ga pa po regelcih seveda v bistvu obvarovali;((

kakorkoli so partijci kradli, demokrati so jih 'nadmašili 100 puta'. Problem je ker standarda niso dvignili v enakem količniku:)

Nič ne podcenjujem njihove napore za demokracijo, in jih bom prej ali slej, tudi opozoril na zgodbe in pasti, ki smo jih en kanček že mi dali skoz. Da to še nisem storil je, ker mi vseeno ni čisto črno na belem jasno, da tak prehod v kapitalizem demokratičnega tipa, povsod in venomer tudi pomeni premik navzgor, ne glede na žrtve, ki se tudi pojavijo. In na kitajskem jih je pro kapita več kot pri nas v poznem socializmu, pomeni diktatura je trša, čeprav je že bogatejša, kot je kdajkoli naša diktatura bila!

Kot vidim je cel sistem precej trši, kot je bil naš, sumim pa, da bo tak ostal, ne glede na demokracijo. Bojim se namreč, da recimo demokratična oblast, ki bi prišla na krmilo na kitajskem preprosto pomeni smrt 'krmarja' za nekaj časa...brezpravje...potem pa se bo vrnil nek lee putin:), bivši partijec in general, ki bi s trdo roko vladal naprej, tak kapitalizem, pa bi ustavil 10% GDP rast. Ampak to so samo taki osebni pomisleki. Na principu 'šloganja'. Prave mehanizme kalkulacije niti ne znam našteti, basati o zvezdah in šalcah kave, mi je pa seveda butasto. Zato tudi niso taka šloganja nič vredna. Ampak nadpovprečno pa držijo8-)

Bom moral dodati še kak fin basatorski sistem o obračanju polov in zvezd8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

Trenutno se namreč ubadam tudi s tezo, da demokracija v bistvu ne nudi tega, kar na prvi pogled obljublja. Skratka je lepo v celofan zavito sporočilo: "Now you're on your own. Try to beat us. Podpis: morgenstern, rotchild in goldenstein";((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

antonija ::

Po tem ko priznas da so edine informacije ki jih imas o tujini tiste ki si jih sam poskal, presortiral in iz njih "izluscil pomembne", imas pecej samozavestno mnenje o tem kaj so problemi na drugem koncu sveta in kako bi jih bilo treba resiti.

Nebi raje zacel s tem da prides do cimbolj objektivnih informacij?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

donfilipo ::

Komunikacijo sem skušal začeti na kitajskih blogih. Ampak najprej je treba dobiti osnove doma, kjer 'kompjutor' sam popravlja zaplete kitajske daljinske tipkovnice in miške in moje mesarske spretnosti tipkanja. Tam sumim, da če bo angleška, bojo gledale tudi oči kitajske administracije, pa ne bi rad radi čiste filozofije koga spravil v težave. Meni poslati sekretarja partije u tri krasne, če se mi zdi butast, ni problem, pa četudi me tu zaprejo! Tak bik in osel sem in bom ostal. Nočem pa koga postaviti pred puško, radi čiste radovednosti! See?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

antonija ::

Pol bo pa najlazje da gres sam pogledat kaksna je situacija al kako? Velik boljs kot pa gruntat "resitve" brez vseh podatkov...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

donfilipo ::

Ni antonija internet brez podatkov. Preveč točnih informacij dobiš tako, da bi jih lahko obdelal. Zato tudi tapkarim in surfam. Sicer bi šel v najbližjo kitajsko restavracijo, ali v ljubljano na tržnico in začel kitajsko epizodo:)) Kar seveda zna tudi slediti. Kitajska je pa daleč in jaz že star in bolan!

Edit: In kitaj je bil toliko prijazen, da je svoje dogodivščine tudi podal. Jaz pa toliko izkušen, da sem cifre šel iskat na precej verodostojne vire. Tretji ki bo to bral, pa bo v par sekundah morda dobil navdih za potovanje. Ali samo 'lust' podatke preveriti. Ene take vrste ne tako slaba šola! Izlet pa je seveda the best. Posebej, če si zdrav in mlad.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

antonija ::

Preveč točnih informacij dobiš tako, da bi jih lahko obdelal.

Sej to je problem. In potem se ze pri iskanju omejis na "smiselne" podatke (al pa az7nesljive ce hoces), katere potem se dodatno pregledas da izluscis "pomembne". Na koncu ti ostane kupcek podatkov ki zelo verjetno potrjuje tvoje prvotno prepricanje in ti daje potrditev da so tvoje resitve pravilne.

Zato je mogoce bolje da najdes kaksno drugo metodo iskanja in selekcije podatkov...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

donfilipo ::

Zanimivo.

Ampak jaz ne delujem tako. Vedno preskakujem s teze na tezo (pa tudi teme na temo) in pri dodatnih podatkih iščem sintezo. Moja prvotna teza o Kitajcih je bila pa, da so malo čudni;(( IN to je to! Kje so drugačni, kje podobni, kjer enaki, pa ne igra zame toliko vloge samo pri tematiki spoznavanja kitajske, kot veščini brskanja po gori podatkov!

Imam nekaj znancev, ki so hodili praktično povsod. Od njih nisem zvedel drugega 'uporabnega', kot kakšen je tam shit, babe in šnops. Pa smo toliko tesni, da bi izdali tudi ljubico:), kaj šele, da bi hoteli skrivati kake podatke. Ampak veselica ima pač svoj spomin8-) In moji prijatelji popotniki naredijo žur in kraval povsod! Z interneta sem se vsaj jaz osebno naučil veliko več!

So seveda izjeme. Križnar in podobni. Taki popotniki, povedo in vidijo veliko več, kot bi kdorkoli lahko razbral z interneta. Ampak spet, konec koncev, tudi Tomota sem zadnje čase poslušal le preko interneta:)) Tako da....

Se pa popolnoma strinjam. Prebrati kateri podatki bi znali držati, se naučiš. Z leti. Zanesljive ljudi in podatke prepoznaš. Kot tudi politike in lopove:)) Druge metode in selekcije podatkov, kot divje brkanje z googlom, google earthom in po google books, pa pri meni ne zaležejo niti približno toliko. Nekoč sem 2 uri gobezdal s kitajko in se pomenil nič pametnega:) Samo odmajal sem se. Potem je pa še restavracija kmalu zgorela!

In na koncu, morda je res pristen stik in empatija,.... prijateljstvo tisto, kar lahko premakne kake predispozicije. Ne bom rekel. Ampak načeloma pri meni ni tako. Dovolj je dobra zgodba in vitalni podatki. Kitaj mi je povedal več v par bytih, kot bi verjetno upali kitajci sami, v angleščini, na kaki ugledni 'neklinopisni' strani objaviti;(( (Ok saj google translate v angleščino tudi presenetljivo dobro dela, ampak...) Tam pač ne bi verjel kar od prve. Da je tako hudo, si nisem predstavljal. Da bi s čirom, in žilo iz vseh žlahtnih kovin, ter 'polomljeno' hrbtenico hodil na orient, ....no to bi šel samo, če je res treba umret za kako dovolj pravično stvar. Recimo dobra maca:))

Ne saj imam v 'paci' dve dobri bukli, ki ju počasi glodam, in sem tu le izkoristil moment da se kaj naučim, na brzino. Kot rečeno je pa to le ena od '1000' stvari, ki jih paralelno 'študiram', tako da je tako priliko, neumno ne izkoristiti. Če se kitaju ne bi ljubilo odgovoriti, pa pač ne bi.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Evo en tak vsaj meni dovolj lep in čitljiv vir z 'onostranstva'

http://dontai.com/wp/2010/07/07/beware-...


Zdaj bo tudi marsikomu jasno, zakaj meni na čase divjemu 'revolucionarju', ni priporočjivo iti na kitajsko in tam javno poslati njihov socializem in partijo u tri....dialektične raztočnice:) Ah ja.....
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

P4ajo ::

Sicer nisem vsega bral, ampak tale zadnja poved me je malo prebudila.

Nikakor ni pametno in na kitajsko in pošiljat "njihov socializem in partijo u tri..."

Amapak se mi zdi precej bolj neumno in pogumno iti v ZDA (tudi evropo, a ne tako izrazito) in pošiljati njihovo demokracijo in kapitalizem "u tri...".

Glede na to da ZDA redno hodijo v vojne na druge konce sveta, da bi ohranile "demokracijo", kitajci pa so zadovoljni sami s sabo, bi se precej bolj bal v ZDA govoriti čez demokracijo in kapitalizem.

donfilipo ::

To že P4ajo, ampak svoboda govora je v USA tabu! Imajo svojih domačih cvetk dosti, ki obilno šimfajo čez kapitalizem, tako da meni niti za burek ne bi plačali, da razlagam o tegobah socializma in slabostih kapitalizma. Žižek je še precej bolj marksistično in trdo levičarsko ortodoksen, pa mu celo dobro plačajo! Nobenemu pa niso skrivili lasu. Ne pozabi na dejstva. Tisti, ki bi prekršil to svoboščino za banalnosti, kot je recimo izraziti mnenje o kapitalizmu, bi imel če je uradnik, težke probleme. Če bi kakršenkoli pregon ukazal Obama, bi po moje lahko letel. Če bi seveda to s pomočjo republikancev uspel dokazati. Tako imenovane liberalne temeljne človekove pravice, deklarirane tudi z sicer kar staro 'sveto' ameriško ustavo, so nekakšen svetilnik patriotizma, za svoboščine in zaščito osebnosti, ki ti jo nudi država. (Za kaj bi sicer plačeval davke) Na drugi strani pa kitajska socialistična ustava zagotavlja marksovo pot in čast delavcem, v resnici pa... se gredo eno trših oblik kapitalizma? To bo treba še malce pregledati.

Poglej si recimo glavne alineje Zeitheist movementa. To je povedano in narejeno v USA! Da o Michaelu Mooru, Noamu Chomskemu in drugih niti ne govorim.

Na drugi strani pa sem na netu pobral nek strah, kitajskih disidentov, ki ga vedno bolj jemljem resno. Baje naj bi se roke kitajske stegovale celo v tujino. Predstavljaj si škandal, da se pokaže, da je res! Pomeni nadzor naj bi bil nekako v višjem interesu sodelovanja med kapitalističnimi mračnimi interesi in komunistične partije. Končni cilj pa ena taka preobrazba komunistične elite v cesarsko... in seveda proste roke kapitala nad ogromnim trgom. To so zaenkrat drzne špekulacije, a čisto nemogoče pa ni! Če povem po pravici, sem za podobne mahinacije neprestano sumil tudi nekatere naše titove omladince:), ki so se potem tako smelo zavihteli v sedla in čez noč iz komunistov 'erste klasse' postali recimo liberali 2 razreda;(( Vajenci. Dokler seveda niso skupaj z nekaterimi starimi sodelavci partije in udbe, pobrali pol družbenega premoženja. Pa sem si misli, če tole niso znali videti policija sploh pa CIA naj me pes....ampak potem sem si spet premislil. To so pretežke obtožbe za izreč, kar tako na slepo. Zame dovolj trdne dokaze za 'omladince' vidim vsak dan, ampak vpletenost tuje politike z zlobnimi nameni pa ne. Tako sem ostal pri mnenju, da so pri nas in tudi na kitajskem stvari predvideli, vpletajo se pa ne. To prepuščajo privatni iniciativi. Lahko se pa tudi motim! Iskreno pa upam da se ne.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Kitajci niso bananistan>:D

China can say no.
In udari tudi nazaj. To tudi pentagon dobro ve. Morda kak odred pentagona sicer preračunava opcije sesutja Chine, ampak moje ugibanje bi bilo, da vendar potem preferira čimdalj ohraniti socializem v taki spačeni obliki, kot so jo pač revolucionarji 20.stolejta spacali, dokler kitajska ne doseže ravni in potrošniške miselnosti, kjer bo praktično enako 'navlečena' na iste motivacije kot zahodni svet!

No in potem se po doktrini Fukuyame vsaka družba naravno obrne v demokracijo.
Na drugu strani imamo mislece kot je Žižek, ki pa predidevajo, da se 'idelistični kapitalizmi', spričo imanentnih notranjih napak, samo sprevržejo v različne deformacije. Evropa v berlusconiland recimo...amerika ima še par sto let rezerve z navideznimi levičarji tipa Obama....kitajska pa.....ne vem....morda nazaj v rasvetljeno absolutistično monarhijo?

Ideali Adamsa, Friedmana, in na filozofskem polju Locke-ja, pa tudi Deweya, pa se bodo tako počasi pogreznili v pozabo. Marx je pa tako ali tako že mrtev in pozabljen. Če kdo nosi brado v njegovem stilu jo mora imenovati ali adolfova brada, ali pa ZZ-top moderate:)) Sicer ga prebutajo;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Klaatu ::

ampak res, predstavljajte si, da bi imeli kitajci toliko avtomobilov na prebivalca kot jih imajo na zahodu. to je: 1,35 milijarde ljudi!!! ne recimo toliko kot ZDA, kjer je več avtov kot prebivalcev, temveč recimo toliko kot Japonksa ali pa Slovenija. pa to je ekološki armageddon!

 Peking po dežju (levo) in na običajen sončen dan (desno)

Peking po dežju (levo) in na običajen sončen dan (desno)



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Virus, ki je služil industrijskemu vohunjenju, pošiljal načrte na Kitajsko

Oddelek: Novice / Varnost
144826 (3614) amigo_no1
»

Googlovi zaposleni obsojeni zaradi spornega posnetka na Google Video

Oddelek: Novice / Tožbe
216633 (5450) met
»

Napad na Google pomagali izvesti zaposleni?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
184621 (3748) jlpktnst
»

Amnesty International obtožuje IT podjetja pomoči represivnim režimom

Oddelek: Novice / Tožbe
93922 (3637) linuxdady
»

Kitajske oblasti zahtevale registracijo kitajskih spletnih strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
658793 (7224) poweroff

Več podobnih tem