» »

Robotska Kosilnica

Robotska Kosilnica

««
12 / 21
»»

damirj79 ::

Pri robotski kosilnici so zadeve malo drugačne kot pei robotskem sesalcu. Če sesalec kaj povozi ali pomotoma posesa, nič hudega, pri kosilnici če pokosi kakšno rastlino več je še najmanj hudo kar se lahko zgodi in je lahko kaj hujšega ali pa celo kakšno nesrečo oz škodo povzroči.

windigo ::

Čez vikend sem sprobaval Lubo (5000) v tastovem (solidno strmem) vinogradu.
1. Mašina v suhem zvozi presenetljive strmine. Mogoče bo celo uporabna tudi za precej ekstremne pogoje.
2. Na strminah je za košenje fajn, če vendarle ni prevelikih lukenj, ker če se začne zaradi lukenj zatikat, sicer navadno celo uspe zvozit (se umakne nazaj in proba v drugi smeri) in obvozit, ampak košenje pa lahko zato traja 3x dlje. Tako da bo luknje treba malo poravnat.
3. Uspe kosit tudi po ozkih območjih med trtami. Če pa kak šop visoke trave sproži sprednji bumper, ostane del nepokošen.

Za vse mi je zmanjkalo časa, tudi za preizkusit kakšne nastavitve so boljše, več ozkih con, ali večja cona z več no-go conami. Več najbrž naslednji vikend.

sbawe64 ::

Luba

Od 2:40 do 3:26

Košček vejice se je zataknil med rezilo, kot kaže je nad rezilom premalo prostora.

windigo: velikost koles ?

sirotka je izjavil:

sbawe64 je izjavil:

Brez žice

EcoFlow BLADE Robotic Lawn Mower
https://eu.ecoflow.com/products/blade-r...

https://www.ecoflow.com/us/blade-roboti...

Verjetno ok, če imaš parcelo kot fuzbal igrišče. Sam imam kar nekaj stavb na parceli, precej je razbita, polno dreves... Ne vem kako bi se te igračke tam znajdle.

Iz prakse:
pri drevesih je problem, če suhe veje dol letijo (lipa) & iz hrasta tudi padajo veje, ter če so korenine po površju.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Pri sadnem drevju zna biti tudi problem, zrele breskve recimo, ki padajo okoli drevesa, če tam robot tudi kosi dobiš frutek (best case).
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

sirotka ::

Huski gre čez bp, bolj me skrbi kako deluje sistem navigacije brez vodilne žice. GPS ima tam težavo, dvomim, da se tole tam znajde.

Tatankas je izjavil:

A ve kdo kako je z garancijskimi servisi za bosch indego 500+ v Slo? kje se da to servisirat, po možnosti na Štajerskem? Kupljen preko interneta v Avstriji.

Bojda gre prvo v Zagreb, če tam ne morejo popraviti gre na Češko.
2020 is new 1984
Corona World order

sbawe64 je izjavil:

windigo: velikost koles ?

4WD, ~16cm premer, ~10cm širina, s "traktorskimi" izboklinami.
Eni za strmine priporočajo špice, kar najbrž prime boljše, ampak verjetno potem tudi "zaorje" boljše.

Zakaj?

TheBlueOne ::

c3p0 je izjavil:

Osebno tehničnih težav ne vidim, GPS in kak lidar (če ni že overkill) oz. neka kamera za visual cues in bi zadeva morala špilat. Zgleda bom še vsaj kako leto, dve vozil traktorček.

Zakaj bi menjal poceni po designu zanesljivo metodo za neko, ki v teoriji lahko dela in lahko v teoriji vedno naredi napako? Kabli so sigurno optimum, ker ne menjas obmocja dela. Si mislim, da imas vec dela z udenjem kaksenga GPS baziranega, kot pa potegnit tiste zice.

Imamo pa pri nas Landroida z ocmi, zacel je na groznem terenu, ki pa je vedno lepsi. S pet let garancije je stal 1000EUR za 1000m2. Kable pa zelo hitro preraste trava in se sploh ne vidijo. V bistvu jih tezko najdes ko kaj dodelujes.

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:

Zakaj bi menjal poceni po designu zanesljivo metodo za neko, ki v teoriji lahko dela in lahko v teoriji vedno naredi napako? Kabli so sigurno optimum, ker ne menjas obmocja dela. Si mislim, da imas vec dela z udenjem kaksenga GPS baziranega, kot pa potegnit tiste zice.

Perimeter navadno niti ni tak problem, ampak zvrhan kup no-go zon, ki jih je včasih dalo rešiti kvečjemu z ogromno magnetnega traku. Danes je zato ali kamera za prepoznavo roba trate in UZ za višje ovire, ali pa GPS + še kakšen senzor.

BigWhale ::

sirotka je izjavil:

Huski gre čez bp, bolj me skrbi kako deluje sistem navigacije brez vodilne žice. GPS ima tam težavo, dvomim, da se tole tam znajde.

GPS je za taksne reci premalo natancen. Zal. GPS + GLONASS pride za komercialne uporabnike na nekje dva metra. L5 GPS pride na 30cm, kar je dovolj nenatancno, da ti kosilnica sfreza solato. :>

Tody ::

Kaj pa worx vision uporablja?

wcpapir ::

sbawe64 je izjavil:

Pri sadnem drevju zna biti tudi problem, zrele breskve recimo, ki padajo okoli drevesa, če tam robot tudi kosi dobiš frutek (best case).

Ko mi padajo breskve dol worxa nastavim najvisje in jih pusti na miru. Nisem pa preprican da so breskve...marelice so pomoje.

BigWhale je izjavil:

sirotka je izjavil:

GPS je za taksne reci premalo natancen. Zal. GPS + GLONASS pride za komercialne uporabnike na nekje dva metra. L5 GPS pride na 30cm, kar je dovolj nenatancno, da ti kosilnica sfreza solato. :>

Segway Navimow, Ecovacs Goat G1, Husky EPOS, Stiga A xxxx, Mammotion Luba, EcoFlow BLADE pa še kakšna kosilnica vse uporabljajo diferencialni GPS s korekcijami v realnem času (RTK), ki določa pozicijo kosilnice nekje do centimetra natančno in zato pri večini (z izjemo par Husqvarn) vodilni in omejitveni kabel ni potreben.

Če signala z bazne postaje ni več, se kosilnica ustavi. Če ji zmanjka satelitski sprejem na kosilnici pod kakšnim drevesom, nekaj časa poskuša še z inercijsko navigacijo (kako uspešno je odvisno od implementacije sw, pa še česa).

Poročajo pa pri Lubi, da zna naredit štalo (napačno pozicionira), če premakneš anteno na bazni postaji.

Okapi ::

A s kamero pa še ne znajo ločit med travo in solato?

Gregor P ::

Tega še Tesla ne zna :P
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

BigWhale je izjavil:

sirotka je izjavil:

In Galileo ?
2020 is new 1984
Corona World order

Okapi ::

Gregor P je izjavil:

Tega še Tesla ne zna :P

Robotskim sesalnikom (boljšim) gre prepoznavanje ovir menda kar dobro od rok. Pa za bolj zanesljivo delovanje bi lahko uporabili kakšne vidne oznake, na osnovi katerih bi kosilnici omejil delovanje. Bi bilo bolj preprosto kot zakopavati žice (sploh pa njihovo prestavljanje).

sirotka ::

BigWhale je izjavil:

sirotka je izjavil:

Ravno tega me je strah in kot pravim Segway sam pravi, da njihove kosilnice (še) niso primerne za malo zahtevnejši teren ali tam, kjer je preveč dreves/stavb. Glede na videno, bomo še nekaj let kosili s pomočjo mejne/vodilne žice.

Tody je izjavil:

Kaj pa worx vision uporablja?

Modulu se rece ACS, je pa menda ultrazvocni.

feryz ::

Ja po tvoje.
V resnici pa vse drugo.

windigo je izjavil:

Perimeter navadno niti ni tak problem, ampak zvrhan kup no-go zon, ki jih je včasih dalo rešiti kvečjemu z ogromno magnetnega traku. Danes je zato ali kamera za prepoznavo roba trate in UZ za višje ovire, ali pa GPS + še kakšen senzor.

Ne pravim, da tehnicno ni mogoce samo, da je predrago. Zica in ACS, ki ju imam v landroidu sta cisto OK. Ultrapoceni in se ce kaj postavis na zelenico enostavno obvozi. Nobenega ucenja itn. Pa da ne govorimo, da zico lahko obdrzis tudi ce menjas robota, pri teh brez zice pa moras verjetno ves cas malo popravljati, uciti na novo, ce menjas ali ce se mu zmesa itn.

Meni bi bilo tecno robota uciti kje je teritorij, pa se potem ne vem, ce bi mu 100% zaupal. Natancnost GPS v gibanju ali ko je pri miru pa sta razlicni zgodbi.

TheBlueOne je izjavil:

Ne pravim, da tehnicno ni mogoce samo, da je predrago. Zica in ACS, ki ju imam v landroidu sta cisto OK. Ultrapoceni in se ce kaj postavis na zelenico enostavno obvozi. Nobenega ucenja itn. Pa da ne govorimo, da zico lahko obdrzis tudi ce menjas robota, pri teh brez zice pa moras verjetno ves cas malo popravljati, uciti na novo, ce menjas ali ce se mu zmesa itn.

Meni bi bilo tecno robota uciti kje je teritorij, pa se potem ne vem, ce bi mu 100% zaupal. Natancnost GPS v gibanju ali ko je pri miru pa sta razlicni zgodbi.

Jaz pa pravim, da JE tehnično praktično nemogoče samo z žico in trakovi omejiti kakšna območja z veliko nizkimi ovirami tipa gredice. UZ pomaga do neke mere, kakšne nizke rožice in motovilec na gredi bi pa vseeno šli v mulčenje. Tu pomaga kamera kot jo ima worx vision, ki je zaenkrat morda še draga, čez tri leta bo to že osnovna oprema. GPS z RTK pa bo uporabljen tam, kjer je treba kositi bolj hitro ali veliko (ker ne ponavlja košnje po že pokošenih delih), recimo za parke in večje površine tipa fuzbal placi, ali pa ni zaželena košnja v naključnih smereh, recimo na bolj strmih terenih.

windigo je izjavil:

Jaz pa pravim, da JE tehnično praktično nemogoče samo z žico in trakovi omejiti kakšna območja z veliko nizkimi ovirami tipa gredice. UZ pomaga do neke mere, kakšne nizke rožice in motovilec na gredi bi pa vseeno šli v mulčenje. Tu pomaga kamera kot jo ima worx vision, ki je zaenkrat morda še draga, čez tri leta bo to že osnovna oprema. GPS z RTK pa bo uporabljen tam, kjer je treba kositi bolj hitro ali veliko (ker ne ponavlja košnje po že pokošenih delih), recimo za parke in večje površine tipa fuzbal placi, ali pa ni zaželena košnja v naključnih smereh, recimo na bolj strmih terenih.

To bi bil problem samo, ce bi gredice ves cas prestavljal po zelenici, tako pa samo potegnes okoli njih zico in je. In tudi ce je ne se pac zaleti in se obrne. Mi smo ga imeli lep cas brez oci in se je pac zaletaval v ovire. Ce je motovilec na enakem nivoju kot zelenica ga pa sigurno pokosi. Solate od zelenice verjetno ne bo znal razlikovati brez neke ultimo pretirane inteligence. In te rozice, ki eksplodirajo iz zelenice, ko nekaj dni dezuje tudi mora pokositi. Je prej problem, ker jih tudi Landroid z ACSom obvozi, ce jih je prevec.

Se pa strinjam, da bodo taki z boljsim vidom in GPSom kje uporabni, samo za doma so nepotreben overkill.

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:

Se pa strinjam, da bodo taki z boljsim vidom in GPSom kje uporabni, samo za doma so nepotreben overkill.

Jaz pa napovedujem/stavim, da bodo imele kosilnice čez deset let zatiralce plevela, sveder ali laser ali dozirnik z iglo za herbicid, ki ti bo na negovani trati uničil vse, kar ne spada v "zeleno puščavo". Tehnologija prepoznave in druga orodja so na voljo danes na bleeding edge velikih kmetijskih strojih.

windigo je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Tehnično in praktično je to čisto mogoče in enostavno s trakovi in žicami omejiti področje košnje. Grede so pa ponavadi malo ograjene, že 5cm rob prepreči kosilnici, da bo šel kositi po gredi.

windigo je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Jaz pa napovedujem/stavim, da bodo imele kosilnice čez deset let zatiralce plevela, sveder ali laser ali dozirnik z iglo za herbicid, ki ti bo na negovani trati uničil vse, kar ne spada v "zeleno puščavo". Tehnologija prepoznave in druga orodja so na voljo danes na bleeding edge velikih kmetijskih strojih.

To pa bo potem iz zelo enostavnega in prakticnega koncepta preslo v zelo komliciranega in dragega. Dvomim, da imas market za kaj takega, ker bos placal prevec zadev katerih v bistvu ne potrebujes. Market b.p. vidim v kmetijstvu. Taka naprava bo terjala tudi dosti kontrole, posebej ce jo ucis kaj hoces. Zelo zalo drago bo
- Sveder (ker so razlicni tereni, poskodbe)
- Laser (Pozarna varnost, varnost ljudi, ker kar skuri rastlino ti tudi skuri vid)

In da ne govorimo, da ko enkrat ni plevela se praviloma ne vrne dokler se nonstop kosi. Jaz ne bi preplacal nekaj kEUR zato, da moram vzdrzevati se ne vem kaj, dolivati tekocine, menjati orodja za nekaj kar je problem samo na zacetku. Pa se tam se problem resi sam, ce robot redno kosi, ker nic ne pride do cvetenja.

Jaz bolj predvidevam, da bo market sel v cim cenejse in cim bolj robustne resitve, kar pa je sigurno v prvi vrsti resitev z zico in kaksnim senzorjem kakor je pri nasem Landroidu. To je resitev, ki je popolnoma ok ze za okoli 500EUR. Kar ti vidis v prihodnosti pa bo vedno drago, posebej orodja kakor svedri, laserji, napredni senzorji itn. Sicer ne pravim, da kaj ni mogoce, samo, da ni ekonomsko smiselno.

Zgodovina sprememb…

mRhcPf ::

če ste eko (ali pa, kot mi, z zelo tesnim budgetom), za zatiranje plevela obstajajo domače rešitve, večja je posamezna neželena rastlina, bolj je učinkovito - kis, sol, cet. tisti, ki imate za svedrsko-laserske robote prihodnosti, res nima smisla, da zapravljate čas s tem in da nov g8 miruje v hangarju.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mRhcPf ()

Zimonem ::

sbawe64 je izjavil:

BigWhale je izjavil:

sirotka je izjavil:

In Galileo ?

Butasti kmetje že nekaj časa uporabljajo rkt sisteme, katerih cena pa spet ni več prav pretirana.

bauci ::

Ali pozna kdo trgovino na Dolenjskem, ki prodaja robotske kosilnice (Worx, Husqvarna, ...)? Ne Merkur ali KZ ampak manjša privat trgovina.

negot ::

Hvala.
Še kakšen privatnik?
Rad bi namreč, da bi nekdo prišel pogledat, ker del parcele ni raven in da bi svetoval kaj kupit in potem tudi zmontiral žico.

Kaj pa naj bi ti trgovec svetoval? Da kupi pri njemu?

dvojka ::

Cvelbar ima ambrogio.

Trgovec bi svetoval kateri model. Ne bi rad dal tisočaka ali več pol pa kosilnica ne bi zmogla v hrib.

Saj naklone imaš v specifikacijah vsake kosilnice napisane, 20st naklona zmore vsaka, potem za kaj več pa obstajajo dodatki.

Worx tisočka gre do 35 procentov. Ko kosi vzporedno s strmino misliš da se bo zvrnila. Ker je res že ornk naklon.
Včasih malo spodrsne in jo malo odnese, ampak ni panike. Dela kot urca.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Specifikacije so eno teren/praksa pa drugo. V glavnem rabim nekoga, ki bo pripeljal mašino na teren in mi pokazal, da mašina zmore :).

Se vprašanje glede naklona - stopinje in %.
90 stopinj je pravi kot, 100 % pa 45 stopinj?

dunda ::

Tako je.
https://www.kacnje.eu

Tody ::

Bauci potem se bos načakal. Ker polaganje žice in urejanje vsega vzame kak dan in da potem ti rečeš ne hvala... Mislim da majo kaj bolj dobičkonosnega za delat. Bolje da vprašaš za reference ce ze.

Kabel lahko nekje polagaš drugje pač ne.

Pa sej ne rabim, da mi na testu kabel položijo. Kosilnico naj dajo pod naklon in pol naj spleza gor. Samo to rabim.

windigo je izjavil:

Segway Navimow, Ecovacs Goat G1, Husky EPOS, Stiga A xxxx, Mammotion Luba, EcoFlow BLADE pa še kakšna kosilnica vse uporabljajo diferencialni GPS s korekcijami v realnem času (RTK), ki določa pozicijo kosilnice nekje do centimetra natančno in zato pri večini (z izjemo par Husqvarn) vodilni in omejitveni kabel ni potreben.

A hoces rect, da samo GPS ni dovolj natancen? :>

Problem RTKja je postavitev se ene postaje, ki jo moras imeti. Na koncu ti pa delajo probleme drevesa, vrtna uta, ki stoji na napacni strani vrta ali pa, v mojem primeru, kar hisa, ki stoji 'sredi' trave. :D

Vse so ultra natančne dokler baba mokre rjuhe ne obesi na štrik. Potem je pa tema.

Briši moj zgornji komentar. Itak poštar vse ve. Sem se zmotil napačen forum.

bf4ed ::

bauci je izjavil:

Pa sej ne rabim, da mi na testu kabel položijo. Kosilnico naj dajo pod naklon in pol naj spleza gor. Samo to rabim.

Brez kabla ne gre testirat. Boš mogel ročno naprej kosit. Jebiga, ni to za tebe. Kompliciraš preveč.:))

Eno vprašanje; ali je žica garant za varnost oz. kosilnica ne bo šla preko tudi, če se ji "utrga" (v primeru kakšne napake pač in izgubi smer, crkne kakšen senzor ipd.)? Predvidevam, da imajo kakšen preventivne varnostne mehanizme in se ob hujši napaki rajši ustavijo. Ker to je vsaj za mene najpomembnejša stvar, zakaj bi še imel kosilnico na žico, da določene meje nikoli ne bi prekoračila - ne samo zaradi morebitnih uničenih gredic, ampak tudi zaradi varnosti ostalih.

Meni se je prejsnja kosilnica vsake toliko casa prevec zapeljala cez zico in je takoj obstala. Obstane tudi, ce izgubi signal iz bazne postaje.

Hvala za povratno informacijo :)

Pri nas je bil na zacetku grozen teren in je robot dnevno padal preko zice. Pri enem bregu je zdrsel kaksen meter in pol po majhnem klancu. Je pa vedno zaznal, da je zunaj, zazna tudi, ce se zica prekine, pa ni vazno kje se nahaja. Samo obstoji.
««
12 / 21
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vrtna kosilnica (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
42889401 (3600) IL_DIAVOLO
»

Katero robotsko kosilnico (strani: 1 2 )

6620137 (1193) sbawe64
»

Vrtni traktorji - za in proti

131159 (701) sbawe64
»

Robotska kosilnica - kickstarter

252194 (1470) sbawe64
»

Nakup robotske kosilnice