» »

Spolno nadlegovanje?

Spolno nadlegovanje?

«
1
2 3 4

ZdravkoČolič ::

Stvar je sledeča. Punca dela prek študentskega servisa v nekem podjetju. In zadnič je sedela za mizo med delom, ker je bila sklonjena so se ji videle tangice, potem je pristopil nek tip srednih let (redno zaposlen tam) in jo prijel za tangice, ter rekel: "letos mi sploh na morje ne bo treba, ko vidm tuki tok lepih ritk". Baje ma pri drugih ženskah skos take fore, jih objema itd. Ko sm to zvedu me je prijel, da bi ga šov namahat tja, ampak zdj sm se pomiru in me zanima kaj se po legalni poti da narediti in na koga se lahko obrneš pri takih zadevah. Hvala.

bluefish ::

Sicer odvisno od podjetja, vendar bi pogovor s šefom oddelka za začetek zadostoval.

Mr.B ::

Ne me narobe razumeti, toda misliš da je bila za delovno mesto, primerno oblečena ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Okapi ::

In kaj potem, če ni bila? Je čisto vseeno, kako je bila oblečena.

O.

Mr.B ::

8-)Pa naj pride v Bikiniju. Če misliš da je to primerna obleka.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

AmokRun ::

Za na šiht so ta dolge gate, ne pa tangice.:D

ZdravkoČolič ::

Sori, ampak tangice so spodnje perilo, ne nosi tangic pa nič čez. Stari pa nadleguje vse po spisku in ne sam une, ki nosijo tangice. Pa obleka sploh ni važna. Tega nima za delat.

Mr.B ::

Hec je v tem, da lahko delodajalec pokaže kodeks oblačenja. Potem šele lahko reče, gospodična kazanje tangic v našem okolju ni primerno, porsim da ste jutri primerno oblečeni. Če kodeksa ni , potem lahko dotična oseba sprroži tožbo zaradi spolnega nadlegovanja, ali pa prijavo na inšpektorat za delo, ali pa tudi varuhinji človekovih pravic....
V glavnem delodajalec, je v nadzoru delovnega okolja v Sloveniji zelo omejen. Recimo Internet se smatra kot pravica delovnega okolja, ali pa čik pavze.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Okapi ::

Pa naj pride v Bikiniju. Če misliš da je to primerna obleka.
Mogoče ne znaš brati? Ne pogovarjamo se o tem, kako moraš biti oblečen v službi, ampak o spolnem nadlegovanju. Če misliš, da lahko punce v bikinkah mirno šlataš, se zelo motiš.

Če kodeksa ni , potem lahko dotična oseba sprroži tožbo zaradi spolnega nadlegovanja,
A mogoče misliš, da če predpisov o oblačenju na delovnem mestu ni, se lahko sodelavke šlata za rit?

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

ZdravkoČolič ::

Kaj bi biu ukrep inšpektorata za delo. Ker dokazov glih ni, ker ni blo snemano ali kaj. druge pa ne vem če bi se izpostavlale...

Mr.B ::

Okapi, poglej pojem Lolita. Potem pa se vprašaj kaj pomeni oseba oblečena kot Lolita. So določeni nenapisani kodeksi oblačenja. Določeni ljudje so oblečeni v oblekah tudi pri 30+, ne zato, ker jim je to všeč, ampak zato ker je tak kodeks oblačenja.

Da se pa strinjam, da je to neprimerno, da te potegne za tangico in reče wedge.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

gzibret ::

Takole stojijo zadeve.... Zakon o delovnih razmerjih opredeljuje spolni napad v 6a. členu. Tukaj je treba izpostaviti besedico "neželeno".

Torej, punca mora tipu jasno povedat na licu mesta, da je njegovo početje neželeno. Najprej njemu, če še vedno ne neha pa na glas, da vsi slišijo. Če se otipavanje še vedno nadaljuje, šele potem postane njegovo početje spolno nadlegovanje.

V tem primeru je ustrezna pot takšnale: najprej nadrejeni ali pa direktor. Delodajalec je namreč dolžan zagotoviti takšno delovno okolje, da do spolnega nadlegovanja ne pride. Če delodajalec ne ukrepa, je nadaljnja pot prijava na inšpektorat za delo (ali pa na sindikat, pa potem ta ukrepa dalje). Če gre za hujše oblike (napad, posilstvo), potem pa takoj klicat policijo.

Še nekaj.... smiselno bi bilo preveriti, ali ima firma podpisano izjavo o politiki proti spolnem nadlegovanju (kot so že nekateri povedali). Morda je notri zapisano tudi, kako morajo biti delavci oblečeni. Da ne bo ob morebitni prijavi ona postala tista, ki spolno nadleguje sodelavce s svojim izzivalnim oblačenjem.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Tarzan ::

Definitvno je ni imel pravice šlatat, po drugi strani pa je bila tudi neustrezno oblečena. Ni nujno, da ima dolge gate in kombinezon, ampak vseeno. Mogoče je pa "revež", ki je pokomentiral njeno rit ves dan s trdim hodil zaradi nje. Ga je tudi ona spolno zlorabila. :D

Zdaj pa resno. Gre za precej težko stvar.
Pritoži naj se šefu/šefici. Če ne zaradi sebe naj to naredi za druge sodelavke, ki bodo z njim delale daljši čas. On ima verjetno malo bolj kosmat smisel za humor in mu je vse to hec. Vseeno, treba je nekje zarisat mejo dobrega okusa in take zadeve preprečit.

PS: Ženska se lahko lepo obleče tudi tako, da ji ne gledajo ven tangice. Če bi jaz okrog skakal in bi mi iz vseh žepov gledali bankovci, bi verjetno tudi hitro moral spremeniti taktiko.

St235 ::

Teoretično lahko sprošiš prijavo za spolno nadlegovanje in zahtevaš ustrezno odškodnino. Vendar v evropskem pravnem sistemu te stvari niti pod razno niso primerljive z ameriškimi. Tam za takšne neumnosti ljudje ostanejo brez dela in z več desettisoš dolarji odškodnin za plačat. Na srečo se pri nas ne gre v takšne skrajnosti. Vsekakor mislim, da bi bilo smiselno, da se tvoja punca (in ne ti, ki te še zraven ni bilo), skupaj z sodelavkami pogovori z nadrejenim, če je takšno ravnanje nedopustno.
Brez dvoma pa je takšno obnašanje klasificirano kot spolno nadlegovanje in kot nadlegovanje na delovnem mestu. Ne glede na to kaj nekdo nosi to ni in ne sme biti opravičilo na nedostojno obnašanje.
Ob enem pa ima takšen stil oblačenja tudi določeno sporočilo in tvoji punci verjetno ustreza določena pozornost drugače se ne bi tako oblačila.

lambda ::

Enkrat je ena znanka na neki prireditvi imela tak dekolte, da je skoraj več odkrivala, kot skrivala. Potem je seveda sledilo zgražanje, kakšni so tipi, da skoz bulijo v oprsje itd. Ja halo ...

Jaz tudi mislim, da tangice, ki gledajo ven izpod hlač niso ravno primerna oprava za na delovno mesto. Je pa jasno njegovo dejanje nesprejemljivo.

Baltazar-x ::

Če to traje že dlje, se zdi, kot da tem ženskam odgovarja tale "jebač" v firmi in evo, pojavi se ena frišna lepa nova sodelovka ki poleg tega da meša tipe povzroča tudi lubosumje med sodelavkami z dalšim stažom.
In evo priložnost za prekonstruiranje je na pladnju..........

Naprimer

Tear_DR0P ::

jao kaj filozofirate, vam je gzibret razložil. pa kaj če so se ji tangice vidle? sej nismo živali, da obdelamo prvega, ki vonja ali zgleda kot da se goni.
on nima kaj za otipavat sodelavk, če mu tega izrecno ne dovolijo. je pa zelo normalno, da osebi ki te spolno nadleguje, najprej razložiš, da njegova/njena dejanja dojemaš kot nadlegovanje - šele potem stopnjuješ
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

damo ::

Lahko prijaviš na inšpektorat za delo in bojo sankcionirali delodajalca, če ni imel sprejetih ustreznih ukrepov za zaščito delavcev pred spolnim in drugim nadlegovanjem v skladu s 45. členom Zakona o delovnih razmerjih.

Mislim, da je v tem primeru glede na opredelitev v Zakonu o delovnem razmerju (6.a člen) šlo za spolno nadlegovanje, delavec pa ima na voljo odškodninsko tožbo in prijavo na inšpektorat zaradi nesprejetih ukrepov s strani delodajalca.

Vseeno je najboljša pot v smislu mirnega reševanja sporov pogovor z nadrejenim, v kolikor pa to ne obrodi sadov, pa potem dalje...

lambda ::

Saj ga ne zagovarjamo, pač tip je en nevzgojen prasec. Punca ima pravna sredstva za pregon, lahko jih uporabi. Eni samo povemo svoje mnenje, da je dobro, če ljudje hkrati pometejo tudi pred svojim pragom (če ne kršiš zakonov, še ne pomeni, da ne kršiš kakih drugih vrednot).

Keyser Soze ::

Okapi je izjavil:

Pa naj pride v Bikiniju. Če misliš da je to primerna obleka.
Mogoče ne znaš brati? Ne pogovarjamo se o tem, kako moraš biti oblečen v službi, ampak o spolnem nadlegovanju. Če misliš, da lahko punce v bikinkah mirno šlataš, se zelo motiš.

Nope, kvečjemu njo lahko zahaklaš zaradi spolnega nadlegovanja.

Ne si zadeve tako enostransko razlagat.

G. se pove, da takšni komentarji niso primerni. Punca pa pride v obleki iz katere ne gleda ven SPODNJE perilo. Če pa mečeš na plano vse kar imaš, pa ne jambrat, če nekdo to opazi in pokomentira.
OM, F, G!

poweroff ::

Mr.B je izjavil:

Hec je v tem, da lahko delodajalec pokaže kodeks oblačenja.

Ja. Ampak seveda mora tak kodeks oblačenja a) biti napisan in ustrezno sprejet b) dokazati mora, da ona ni bila primerno oblečena.

In ja, lahko je oblečena tudi v tangice - če ima čez hlače/krilo delodajalec NE MORE predpisati kakšne spodnje hlače naj obleče. Ker če ne bi lahko predpisal tudi, da morajo biti bele in 80% bombaž, 20% poliester...

In c) če je ona prekršila kodeks oblačenja, to še ne opravičuje tipovega ravnanja. Gre pač za ločena "prekrška".

Sicer pa je to mobing. Po novem tudi kaznivo dejanje.

Kazenski zakonik KZ-1 - Šikaniranje na delovnem mestu

197. člen

(1) Kdor na delovnem mestu ali v zvezi z delom s spolnim nadlegovanjem, psihičnim nasiljem, trpinčenjem ali neenakopravnim obravnavanjem povzroči drugemu zaposlenemu ponižanje ali prestrašenost, se kaznuje z zaporom do dveh let.

(2) Če ima dejanje iz prejšnjega odstavka za posledico psihično, psihosomatsko ali fizično obolenje ali zmanjšanje delovne storilnosti zaposlenega, se storilec kaznuje z zaporom do treh let.


Sicer je pa točno tako kot je gzibret povedal. Torej - pogovor s šefom. Mimogrede - kot razumem ona ni hodila tako oblečena, da so ji tangice ven gledale, pač pa se je sklonila in se je to pač zgodilo.

Če bi pa hodila v bikiniju in "zapeljevala" bi pa lahko ona fasala pritožbo.
sudo poweroff

Mr.B ::

Matthai,
Čisti hipotetični primer. Punca v državni upravi nosi kao prozorno krilo, relativno kratko, spodaj pa ima črne tangice. Nadrejeni pristopi do gospodični ji reče da ni primerno oblečena na delovnem mestu, ter........... Kaj misliš da se bo zgodilo ? Prosim realni odgovor za Slovenski javni sektor.

Čisti hipotetični primer, identična situacija, v privatnem Slovenskem sektorju.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

guest #44 ::

Tangice pa danes 3/4 žensk nosi tk, da je to bolj bogi argument.

poweroff ::

Težko govorim za javni sektor, lahko pa povem kaj bi se zgodilo pri nas (zaposlen sem na fakulteti). Naslednji dan bi kolegica prišla oblečena normalno.

Pri nas so imeli sodelavci "težave" že če so kadili med malico zunaj službenih prostorov. V stavbi pa nikomur ne pride na misel, da bi prižgal.
sudo poweroff

Baltazar-x ::

guest #44 je izjavil:

Tangice pa danes 3/4 žensk nosi tk, da je to bolj bogi argument.

Oblečene jih imajo pa zaradi tistega malega odstotka neotesancu ki se ne morjo uprati pogleda v zadnjico? (da se ne vidi črt od klasičnih spodnjic?)
Mogoče se pa motim in se gre za udobje?

poweroff ::

Hmm, udobje? Po moje tangice niso ravno udobne, ampak dopuščam drugačna mnenja...
sudo poweroff

energetik ::

Baltazar-x je izjavil:

Oblečene jih imajo pa zaradi tistega malega odstotka neotesancu ki se ne morjo uprati pogleda v zadnjico? (da se ne vidi črt od klasičnih spodnjic?)
Ne bi rekel, da je to mali odstotek, ampak bo večina moških pogledala za tako "cvetko", ki gre ravno mimo. :D

AndrejS ::

Najbolje da greš do nje v službo , zgrabiš tipa za rit. Če bo pokazal nezadovoljstvo - kar 99% bo, pa ga namlatiš

Baltazar-x ::

energetik je izjavil:

Baltazar-x je izjavil:

Oblečene jih imajo pa zaradi tistega malega odstotka neotesancu ki se ne morjo uprati pogleda v zadnjico? (da se ne vidi črt od klasičnih spodnjic?)
Ne bi rekel, da je to mali odstotek, ampak bo večina moških pogledala za tako "cvetko", ki gre ravno mimo. :D

Oprosti za nejasn srkazm on.

poweroff ::

AndrejS je izjavil:

Najbolje da greš do nje v službo , zgrabiš tipa za rit. Če bo pokazal nezadovoljstvo - kar 99% bo, pa ga namlatiš

Ne ne... greš tja, zgrabiš tipa za rit ter rečeš: "letos mi sploh v gay club ne bo treba, ko vidm tuki tok lepih ritk". Če bo pa pokazal nejevoljo, mu pa rečeš, da so ti itak všeč grobi fantje... :D

Resno, tip se očitno ne zaveda kako neprijetno zna biti takšno nadlegovanje...
sudo poweroff

Double_J ::

Zej pa lah sliko riti narediš, da vidimo če jo je upravičeno nadlegoval...

:D
Dve šivanki...

imagodei ::

Em... Jaz bi se pa dotaknil tega z malo drugačne strani...

1.) Se pravi, tip jo je prijel za tangice, ko je bila sklonjena... Kako to zgleda? Ji je potegnil tangice (še bolj) v rit? Je s prstom podrgnil po njih in potipal material? Je segel z roko za njene hlače in zraven še malo "podrgnil" rit?

2.) Očitno so punce do "ata" nestrpne, ker uporablja menda seksistične šale, opazke? Kaj, če bi enako storil en normalen, good-looking moški? Malo v šali? Bi to ženska (ne nujno punca od OP-ja) še vedno doživela kot "spolno nadlegovanje"?

3.) Kaj je tukaj bolj moteče? Opazka od tipa, ali to, da jo je "pošlatal"? In spet: če bi samo opazka prišla od 25-letnega lepotca, a bi to še bilo nadlegovanje?


Kar hočem s tem povedat je, da težko ravnanje nekega moškega opredeliš kot spolno nadlegovanje, če ženske v kolektivu to vsesplošno tolerirajo. Jasno je, da eni osebi dovoliš več, kot drugi. Če je dekletu kul, da se gola sprehaja po stanovanju v prisotnosti svojega fanta, to še ne pomeni, da bi ji bilo prijetno razgaliti se pred sodelavci. Ampak - ne more biti enkraten dogodek nadlegovanje. Lahko je nesporazum. Saj nismo v ZDA, jebela! kjer moški ne sme niti zažvižgati za lepo deklino. Pa ne pravim, da je žvižganje izraz neke kulturnosti, ampak da greš zaradi žvižganja, ker se sprehajaš v minikrilu, nekoga prijavit na policijo zaradi spolnega nadlegovanja - to je pa bolno do amena.

Pogojno je lahko spolno nadlegovanje dlje trajajoče obnašanje, če obstaja nek utemeljen razlog, da se npr. 10 žensk v kolektivu nikakor ne more skupinsko zoperstaviti tipu. Se pravi, če je njihov nadrejeni in se bojijo za izgubo službe oz. že same njegove avtoritete.

Če gre pa za enega skladiščnika, brez kakršne koli avtoritete in ženske to tiho prenašajo... Well, po eni strani govorimo o neki enakopravnosti, po drugi strani pa moški ne bi smel očitno pogledat v napol golo rit, ki jo ženska kaže? In morda komentirat?

Jasno povedat, takoj ko se zgodi nekaj, ob čemer ti ni prijetno, pa bil moški ali ženska. Če pa ženska nima poguma, da bi to povedala tipu, obstajajo drugačni prijemi: omeniš sodelavcu/sodelavki in prosiš, če se lahko pomeni z njim. Omeniš šefu. Če ženska ne stori nič od tega in se morda še celo ob vsaki pripombi, objemu ali dotiku riti (v zadregi) nasmehne - well, kako pa naj neuka budala ve, da je njegovo početje neželeno in da dekletu povzroča stisko?


That aside - ko berem OP-jev post, iz njega preberem predvsem ljubosumje, ne pa toliko skrb za dobrobit njegovega dekleta. Včasih dekleta takšno prigodo povedo tudi za to, da se fant malo razburi in da se čutijo ljubljene. Če ji pa že hočeš dat dober nasvet pa sledeče: ko se bo to naslednjič zgodilo, naj se obrne in mu iz obrata primaže takšno klofuto, da ga bo žena doma spraševala, od kod odtis roke na njegovem obrazu. Pa bo videla, če se bo še kdaj obregnil vanjo.

Skratka - zakaj se vedno postavljat v vlogo žrtve? Zakaj takoj na policijo, objokanih oči, češ "ata me je zlorabil"? Sicer nisem pristaš nasilja in samovoljnih obračunavanj, ampak s pravnimi sredstvi in moralnostjo tudi ni treba pretiravat do absurda. Takšni "vele sveti" in "bolj papeški od papeža" nazori nas bodo pripeljali v eno čudno situacijo. Kmalu svojega otroka ne boš smel več za ušesa, medtem ko bodo deca v šoli najemala odvetnike zaradi nenapovedanega spraševanja?! Ali pa - tip si lahko privošči stresat šovinistične in seksistične šale, dekle pa ga ne bi smelo usekat okoli ušes?!

Če bi tega deda, ki si očitno upa privoščit vse ženske v kolektivu objemat in se neprimerno vesti do njih, že pred leti ena orenk oklofutala in pred sodelavci ozmerjala kot majhnega otroka, danes nobena druga ne bi imela z njim problemov. Če pa nevemkoliko žensk to njegovo vedenje tolerira, pa tip ni nekje na položaju, se pa postavlja vprašanje, če morda večini njegova pozornost morda vendarle ne godi...
- Hoc est qui sumus -

Double_J ::

Kaj je tukaj bolj moteče? Opazka od tipa, ali to, da jo je "pošlatal"? In spet: če bi samo opazka prišla od 25-letnega lepotca, a bi to še bilo nadlegovanje?


Hehe... ja bolj te lahko kej takega skrbi, kot tisti stari ata.:D
Dve šivanki...

Manu ::

Konkretna situacija se da lepo rešit. Če je v podjetju en tak tip, ki na tak način "nadleguje" dekleta, potem je rešitev v tem:

- da ženska jasno in odločno pove osebi, da ne bo tolerirala dotikanja (v tem primeru za tangice) in osvajanja na tak način
- da jasno pove, da je zasedena in da ni zainteresirana za nikakršen odnos
- naslednjič pride oblečena na način, da se ne bo videlo nič od spodnjega perila, niti gole kože, niti dekolteja - vem, da se da tako obleči - tudi ženske se morajo zavedat - "don't feed the troll"


In zadeva rešena.



Problem pri takih situacijah je večplasten. Mnogokrat se ženske ne zavedajo, da so premalo odločne, če ne želijo takšnih "komplimentov". Moški, ko ni odpora, dobijo še več poguma.
Sem bil tudi priča dogodkom, ko dekleta namerno želijo da jih moški opazijo in gledajo, zato nalašč pridejo tako oblečena, da vzbujajo moško domišljijo. Nekatere rade vidijo, da se jih gleda, da se jih obsuje s komplimenti in osvaja. Četudi si ne želijo nič konkretnega, ampak si na ta način dvigujejo samozavest.
Sem bil priča tudi dekletom, ki so imela fante ali bile poročene in so sodelovale pri igricah osvajanja. Moški zato pač proba - nikoli ne, mogoče bo kaj dobil...

Za te igrice sta potrebni obe strani. Če je ena stran odločna in jasno pove, kaj ji ni všeč, se igra konča.

opeter ::

Mogoče pa je to bil kompliment s strani tega "ateka". Pomeni, da ji je punca bolj všeč kot stare posušene ženske.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Avenger ::

Vidim da je tule kar nekaj zagovornikov posiljevalcev, ki pravijo "sej je sama hotla, kaj se pa tko oblač".

Če bi bil jaz ta punca, bi mu zlomil enega od krempljev, ki jih je stegnil proti gatam.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

dbevfat ::

OMG, resno. Ženska bi morala takoj zadevo prijaviti. To, da "kolektiv tolerira", kakor se je nesramno izrazil imagodei, je verjetno bolj posledica tega, da si ženske ne upajo, nočejo si delati težav, ali se ne zavedajo, da imajo neke pravice. Fajn jim pa sigurno ni in pri tej zadevi grez brez dvoma za nadlegovanje.

Ampak dokler bo taka mentaliteta (na obeh straneh!), se stvari ne bodo spremenile. Tipi, ki "neškodljivo tipajo spodnje perilo", bodo to pač še naprej lahko počeli, ženske pa bodo tiho in doma jamrale. Samo eni komentarji tukaj so pa res sramota. Imagodei, ljubosumje, resno? Se ti res zdi, da je to problem?? Glede posredovanj pa -- točno tako bi moralo biti: v takem primeru takoj poseči po vseh sredstvih. Najprej šef, če ni ustrezne reakcije, takoj naprej. To je očitno edini način, da se družba zave, da 1cm tangic ne pomeni "prosim, pošlataj me". Fak no, kot eni eksplicitno nagonsko-gnani primati.
nvr2fat

amigo_no1 ::

@dbevfat
+1


@ZdravkoČolič
Reci punci naj naslednjič tipa če se bo motal v njenem osebnem prostoru (kar dosežeš z iztegnjeno roko) s komolcem na nos če misli ponoviti od zadnjič.
Potem naj začne zganjati paniko (kričanje, papirji v zrak)...), take zadeve ženske znajo v nulo in bo potem konec nadlegovanja.Z nekaterimi starimi osli moraš pač na oštro.


Nekateri tukaj ste v razmišljanju še vedno na nivoju talibanov&srednjega veka (pred razsvetljenstvom) in vidite žensko samo kot spolni objekt če se ji vidijo tangice.Žal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

whatever ::

Double_J je izjavil:

Zej pa lah sliko riti narediš, da vidimo če jo je upravičeno nadlegoval...

:D


WORD!
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

T-h-o-r ::

Avenger je izjavil:

Vidim da je tule kar nekaj zagovornikov posiljevalcev, ki pravijo "sej je sama hotla, kaj se pa tko oblač".

Če bi bil jaz ta punca, bi mu zlomil enega od krempljev, ki jih je stegnil proti gatam.



zaenkrat še ni bilo govora o kakšnem posiljevanju mar ne?

pa zakaj ga ni kar tam pred vsemi focnila, to najbolj vžge

tudi, če bi ga ozmerjala, bi postal tip tiho kot rit in nikdar več kaj takšnega ne bi naredil

seveda pažensk, ki se lepo oblačijo ne moreš kar tako šlatat doh
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Avenger ::

Ne ampak princip je dejansko isti, kao če se izzivalno oblači, lahko tudi pričakuje, da jo bo sem pa tja kdo pošlatal.

Seveda pa jaz razlikujem med tistim običajnim zezanjem v družbi in dotikanjem, podkrepljenim z opolzkimi besedami.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

T-h-o-r ::

princip ni isti

ker ljudje pač ne moremo izklopit svojega čuta imenovan vid :)
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

PacificBlue ::

Jaz bi se počakal, pa ce se kdaj se ponovi, bi ga prijavil. Seveda najprej direktorju.

Ni fajn vnasati nemir v kolektiv, zaradi ene napake zaposlenega. Tudi zaradi objema se ni potrebno sekirat-no nekateri to res ne marajo. Če pa ne da miru in je vsiljiv, bi se pa pogovoril z direktorjem.

redo ::

gzibret je izjavil:

Takole stojijo zadeve.... Zakon o delovnih razmerjih opredeljuje spolni napad v 6a. členu.

Morda sem samo jaz, ampak besede napad v tem zakonu sploh ni. Edino kar najdem je 45. člen prvi odstavek:
(1) Delodajalec je dolžan zagotavljati takšno delovno okolje, v katerem noben delavec ne bo izpostavljen neželjenemu ravnanju spolne narave, ki vključuje neželjeno fizično, verbalno ali neverbalno ravnanje ali drugemu na spolu temelječem vedenju, ki ustvarja zastrašujoče, sovražne ali ponižujoče delovne odnose in okolje ter žali dostojanstvo moških in žensk pri delu, s strani delodajalca, predpostavljenih ali sodelavcev.

ahac ::

Seveda pa jaz razlikujem med tistim običajnim zezanjem v družbi in dotikanjem, podkrepljenim z opolzkimi besedami.

A razlikuješ tudi med enim neprimernim dotikom in spolnim nadlegovanjem?
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

gzibret ::

redo - moraš gledat še dopolnitve iz ur. l. 103/2007. Tam imaš 6a člen. Besede napad pa tam notri res ni, ampak ne smemo bit tako pikolovski tam, ko to ni potrebno (in pomembno)...
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

poweroff ::

whatever je izjavil:

Double_J je izjavil:

Zej pa lah sliko riti narediš, da vidimo če jo je upravičeno nadlegoval...

:D


WORD!

Eni se obnašate, kot da še niste videli ženske od blizu.
sudo poweroff

BlueRunner ::

je pristopil nek tip srednih let (redno zaposlen tam) in jo prijel za tangice, ter rekel: "letos mi sploh na morje ne bo treba, ko vidm tuki tok lepih ritk".

To je za tipa "Game Over". Če bi meni kdorkoli storil kaj takšnega (poseg v osebni prostor, dotikanje), bi to preprosto bil napad in vreden kazenskega pregona po KZ-1. Če se dekle počuti napadeno, potem je popolnoma upravičena do tega, da dejansko poda kazensko prijavo proti napadalcu. Če postane zaradi tega v službi še dodatno šikanirana, pa tudi proti podjetju, ki ji ne zagotavlja osnovnih delovnih pogojev.

To, da kršim kakšen interen predpis podjetja o temu kaj je sprejemljiva obleka, je stvar disciplinskih postopkov in nikoli ne more, ne sme in je znak omejenosti, da se sploh pomisli, da bi lahko bilo opravičilo za oseben napad. Če koga preveč izzivalna obleka moti, se lahko začne disciplinski postopek, ne pa takšen napad.

To, da nekdo gleda nekoga drugega, pri temu pa ne more nadzorovati svojega nagona (dotikanje, opolzkosti), si IMHO zasluži, da gre malo poskusiti kako se ravna z višje razvitimi primati, ki imajo težave z nadzorom nagona (t.j. krajši ogled kletke od znotraj).

Kdor teh dveh stvari (napad na delovnem mestu in izzivalno oblačenje na delovnem mestu) ne loči, ali pa eno z drugim opravičuje, potrebuje en resen razmislek o perspektivi drugega človeka (malo empatije je nujno potrebno za sobivanje).

Zgodovina sprememb…

Keyser Soze ::

poweroff je izjavil:

Eni se obnašate, kot da še niste videli ženske od blizu.

Marsikatero že. Zato pa vemo, da ni samo en tip ženske na tem svetu.:P
OM, F, G!

redo ::

gzibret je izjavil:

redo - moraš gledat še dopolnitve iz ur. l. 103/2007. Tam imaš 6a člen. Besede napad pa tam notri res ni, ampak ne smemo bit tako pikolovski tam, ko to ni potrebno (in pomembno)...

Aha, hvala.

Nisem omenil te besede zato, ker bi bil pikolovski, ampak zato, ker nisem mogel kaj podobnega najti v besedilu. Nisem pa iskal po dopolnitvah. Pa nisem se obešal na napake ali kaj podobnega, ampak sem spraševal (čeprav, zdaj ko sem pogledal nazaj res ne zgleda tako :|), ker me je zanimalo bolj konkretno besedilo.

Morda mi pa lahko en pravnik enkrat razloži, zakaj se te dopolnitve ne izdajajo kot patchi pri kodi? Ter zakaj ne morejo biti ti patchi na internetu že applyani? FFS. Cel tisti interface mi je zmeden. Imaš uradno prečiščeno besedilo in en kup dopolnitev z enim kupom brezveznih (vsaj kadar iščeš po zakonu) podatkov in številk.

No, oprostite za moj rant in offtopic.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Nadlegovanje ali spogledovanje (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Loža
671107448 (91420) Mavrik
»

Spolna nadlegovanja na delovnem mestu (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
547212 (5351) CaqKa

Več podobnih tem