» »

Primerjava Su-27 in F-15 v Obrambi

Primerjava Su-27 in F-15 v Obrambi

«
1
2

TheJack ::

Ha! Požrite se ameroljubci!

Lp
Bonis nocet, qui malis parcit.

sasox ::

Amn a si imel v mislih kaksen link, ki si ga pozabu pripet?:))

TheJack ::

Ne, v mislih sem imel februarsko številko (torej najnovejšo) revije Obramba (poišči jo v trafiki ali knjižnici). V njej je obširna primerjava Suhoja SU-27 in F-15.

Lp
Bonis nocet, qui malis parcit.

Pepo ::

Dzek, sej to ni nic zlo novga. Tudi Americani sami vedo, da ruski lovci prestrezniki nic ne zaostajajo v letalnih lastnostih, jih pa jebe elektronika. Ze Mig-29 je bil avion za vikati, obenem pa bistveno cenejsi od kaksnih Tomcatov, Suhojcki so se pa potem tudi naredili. Je pa. kolikor vem, proizvodnja silno pocasna, zgleda da jih delajo kar na roko. Huh, ti pa na koncu kar z Internacionalo...
Tehnika ljudstvu!

AlchemY ::

vsi vedo da so Ruska letala mnogo bolj okretna od Ameriskih, samo kaj ko skoraj ne poznamo vec dog-fightov, vse je v elektroniki, to se je videlo tudi v spopadih zadnjih 15 let v katerih so sodelovala ruska in ameriska letala. Sta pa obe zgoraj navedeni seveda legendi, ki pa v zadnjih verzijih ne spadata v isto skupino, saj je Su 27, cistokrvni lovec, kar za F15 ne moremo reci. Zal mi je edino, da rusi niso pripeljali suhoja poleti v Cerklje....

LinuxJet ::

Če se ne motim je suhoj edino letalo s katerim jim je uspelo narediti kačo ali kako se ze temu reče ??:D

LinuxJet ::

Kobra !! se mi je zdelo da je ena vrsta kače :D
Pojdi sem za razlago KOBRE

btw: Komentar Amerikancev na kobro:
Amerikanci su tvrdili da njihovi kompjuteri pokazuju da F-16 moze da izvede Kobru, a samo uz Bozju pomoc... >:D

krneki0001 ::

Ta primerjava je bullshit, F-15 se je zacel delat leta 72 SU-27 pa dost kasnej.
Pa še to F15 je čisto zastarel, razen predelava v Satelite Killer, kjer pa ni boljseg zaradi visine ki jo dosega, da lahko sklati satelite.
SU27 je bil vedno v vseh testih boljsi - samo ti dve letali ne mores primerjati. Za primerjavo bi bolo bolje ce bi primerjali kakega miga (recino 29) z F15 - ker so bili vsaj narejeni u istem obdobju.
LP
Nebivedu

TheJack ::

Okej, kolikor mi je znano, je SU-27 ekvivalent F-15, MIG-29 pa ekvivalent F-16. Gotovo bo o tem kaj več povedal kdo, ki se na te stvari bolje spozna.

V članku se vidi, da je SU-27 praktično v vsem boljši od F-15, tudi v elektroniki. Ima recimo boljše radarje (in zanimivo, čeprav je po površini večji, je na radarju manj opazen kot F-15).
Iz članka se lepo vidi, da Rusi redno nadgrajujejo svoja letala (in verjetno tudi drugo orožje) z najnovejšimi pogruntavščinami (ki so ponavadi celo boljše od zahodnih), tako da so njihova orožja in sistemi vedno primerljivi z najboljšim, kar lahko ponudi zahod. Skratka, velik del tega, ali je letalo dobro ali ne, je tudi v tem, kako pogosto je nadgrajevano z najnovejšim softverom in hardverom (zato so tudi neupravičene trditve, češ da primerjava med tema dvema letaloma ni možna, ker je Suhoj novejši). Iz članka se vidi, da tudi v tem Rusi za zahodom ne zaostajajo (nekje celo prehitevajo).
Kar pa je pravzaprav v direktnem nasprotju s tistim, kar že več let razglašajo nekateri ''strokovnjaki'' v zahodnih medijih (včasih celo strokovnih), češ da je ruska vojska v razsulu, orožja so zastarela…itd. To seveda ni res. Odgovorni in dobro obveščeni ljudje na zahodu (predvsem v ZDA), se tega gotovo dobro zavedajo, saj vedo, da si vojno izgubil tisti hip, ko si začel podcenjevati nasprotnika.
O tem, kako dobro se Američani zavedajo odličnosti ruskih orožij, govori tudi podatek iz dotičnega članka, da so Američani Kitajcem zagrozili s sankcijami, če jim bodo Rusi v njihove Suhoje vgradili neke najnovejše radarje (ne vem natanko, nimam Obrambe pri sebi).
Hladna vojna pa teče nemoteno naprej.

Za konec pa še nekaj o razliki med doktrinama zračnih spopadov pri Američanih in Rusih. Medtem, ko se Američani zanašajo predvsem na elektroniko in okretnosti letala ne pripisujejo posebne teže, so Rusi prepričani, da mora biti letalo tudi okretno, saj dajejo večji poudarek bojem na blizu. O tem, katera doktrina je boljša, ne bi govoril, povedal bi le, da kritikov ameriške doktrine ne manjka niti na zahodu.

Upam, da bo o vsem skupaj še kaj več povedal kdo, ki je o teh stvareh bolje obveščen od mene.

Lp
Bonis nocet, qui malis parcit.

dynamite ::

Naj imajo svoja letalca in ostale igrace, samo povej mi, kaksna drzava je to, kjer ljudje dobijo dohodek s katerim je tezko kupiti zivila za en mesec (!) in punce z visjim IQjem kot ga imata Putin in Jelcin skupaj so prisiljene v prostitucijo iz takih ali drugacnih razlogov. Namesto svojih letalc naj raje uredijo svojo drzavo, saj je eno navadno smetisce v vseh pogledih. Zal, ampak res.

AlchemY ::

ne vem kako je lahko f15 ekvivalent su27, sicer je bil f15 prvotno res misljen kot prestreznik, vendar se je ob prihodu f 16, razvil v lovca-bombnika in ga uporabljajo predvsem za napade na kopenske cilje. Su27 pa je prestreznik in koliko vem sploh ni oborozen z raketami za napade na kopenske cilje.

Cr00k ::

kar se pa cobre tice..pa jo naredi tudi mig-29smt(smt..al neki podobnga)...in ostali tudi f-16 (testni seveda)..ki imajo 2- ali 3d potisk....

Thomas ::

Se strinjam z dynamitom.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MRtwister ::

suhoji in migi so itaq boljsi od ameriskih letal.>:D

goranTNT ::

Ruska letala so bo obliki in okretnosti dost bolsa od Amerskih.Sam vseen majo amerikanci bolso elektroniko.SKODA!
Kva ma pa Sloveniaja? - Pilatuse>:D

Bajo1 ::

Pilatusi sekajo... za njive skropit>:D:D

Thomas ::

S Pilatusi lahko takoj začnemo I. Svetovno vojno. In zmagamo. :P
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

FlipeR ::

KAR JE RES JE RES....
...STRELJALI SO NA GLAS...
NABOJ JE BIL TAPRAVI....
...V TOPU IN V GLAVIII
Ehm...ja:D

Aggressor ::

Hehe, bom moral poseči vmes...
Ups, ni časa zdele...
Zvečer...

SAmo za vzorec:
Primerjati se da le in samo osnovni izvedenki teh dveh letal.
Rusi imajo tehnologijo povsem ekvivalenstno ameriški, to priznavajo že takorekoč vsi.
Ruski letalski konzorciji se financirajo pretežno iz lastnih prihodkov.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

AlchemY ::

se popolnoma strinjam, tisti, ki je sel primerjat ti dve lateli po mojem nima glih pojma....
kar se pa tice superiornosti ruskih letal...ok imajo vecje manevrske sposobnosti, ampak mi lahko kdo pove kdaj je nazadje letalo ruskega izvora doseglo zmago nad ameriskem letalom, sej ne da sem nor na amerikance, vendar to je realnost....

TheJack ::

Odgovor AlchemYju. Verjetno misliš na Puščavski vihar in vojno v Jugoslaviji. Treba je povedati dvoje. Iraški migi 29 so bili zastareli, njihovi piloti pa verjetno najslabši na svetu (povzemam besede direktorja biroja MiG), ki niso imeli nobene želje po boju in so bežali pred Američani. Besede dotičnega direktorja so potrdili tudi am. piloti.
Jugoslovanski migi 29(se mi zdi da so jih imeli celih osemnajst!), so bili že ob nakupu leta 1987, najslabša verzija dotičnega letala (oskubljena verzija a), od takrat pa niso bili niti enkrat nadgrajeni. Dejstvo, da so Srbi enega miga uporabljali za rezervne dele, je dovolj zgovorno. Pa tudi letalo v 12. letih precej zastari. O tem si poglejte serijo člankov na http://users.skynet.be/sky93454/.

Kolikor mi je znano, pa se še nobena verzija Suhoja Su-27 ni borila z zahodnim letalom.

Še nekaj podatkov: Že nekaj časa nazaj (če kdo ve natanče podatke o tem dogodku, naj mi jih prosim pove!), so Američani in Nemci priredili t.i. ''mock combat'' med USAAF F-15 in nemškimi migi-29. Podatki o tem spopadu so zaenkrat (baje) še ''confidential'', neuradno pa se govori, da so migi zmleli efpetnajstke.

Še zanimivost s tele strani http://aeroweb.lucia.it/~junap95/fighte...

"Any time, any place." were the words of Sukhoi's Chief Designer, Mikhail Simonov, as he challenged any US aircraft to a mock combat after being questioned about the relevance of the Su37's Thrust Vectoring (TV) manouvers in combat. And it is a challenge which has not been taken up.

Še nekaj o ruski vojaški industriji na splošno: Rusi namenijo za obrambo stokrat manj kot Američani. Pa njihovi avioni, podmornice, tanki…itd, niso stokrat slabši od ameriških, kajne? Gotovo je že to velik dosežek. Rusi so v svojega S-37 (''Berkut'') gotovo zmetali stokrat manj denarja, kot Američani v svojega F-22 in JSF. Pa sem že na veliko krajih naletel na podatke, da bo ta ruska pogruntavščina z naprej obrnjenimi krili povsem primerljiva z vsem, kar lahko ponudi zahod. Še en citat s tele noro zanimive strani (http://www.royfc.com/news/sep/2500sep01...

So, the "Berkut" took off on 25 September 1997. And in November, a representative of the congressional tactical aviation subcommittee of the USA's national defense committee, Kurt Weldon, noted in the New York Times: In the opinion of defense experts, the development of the S-37 signifies that in the 21st century, American pilots may meet an even more formidable enemy than had been expected earlier. Russia is continuing to realize technological developments. This technological 'leap' may give the Russians a significant potential. The new airplane will allow them to equal the achievements of the USA in recent years. The S-37 was built to give the Russians exceptional capabilities for achievement of what is called 'mastery in the air.'"

Dovolj za danes

Lp
Bonis nocet, qui malis parcit.

AlchemY ::

Popolnoma mi je jasno da v dog fightih, ameriska letala nimajo sans, hocem reci samo to da do dogfightov danes tako rekoc vec ne prihaja, vse se ponavadi konca ze na 20km razdalje, tu pa so americani se zmeraj v prednosti, ceprav tudi rusi v tej smeri delajo velike korake naprej, oziroma bi jih ze naredili, ce bi bilo vec denarja...

AlchemY ::

veste zakaj Suhoji niso prisli letos v Cerklje? Enostavno in na zalost zato, ker niso imeli dovolj denarja za prihod, od tu naprej bi jim tako ali tako mi vse placal,...

Aggressor ::

Omejil se bom na ustreznost primerjave, ki po mojem mnenju ni ravno korektna.

Kot prvo, F-15 je prišel v uporabo skoraj desetletje prej, njegov nasprotnik pa je bil takrat Mig-25, medtem ko je Su-27 prišel ven ravno kot nasprotnik F-15.

Nadalje, ruska konstruktorska šola ima drugačne prijeme, kot ameriška, med drugim tudi zaradi pomanjkanja denarja. Tako Rusi namesto povsem novih tipov (OK, razen S-37) neumorno nadgrajujejo že obstoječe tipe, predvsem pa to delajo neprestano. Medtem Američani po izdelavi in začetku proizvodnje določenemu tipu dodajajo le lepotne popravke, resne posodobitve pa so prej izjema kot pravilo, razen seveda v izvozu.

Američanom se do sedaj tudi ni bilo treba bati letalske premoči sovaržnikov, saj je Rusija pokazala svoje sposobnosti šele nedolgo tega. Tako je npr. prva resna modifikacija kot posledica ruske superiornosti na določenem področju bila uvedba možnosti na izraelskih F-15I, da lahko rakete izstreljujejo pod velikim kotom vstran, ker pač to zmorejo tudi letala Izraelu sovražnih držav.

Ker Američani razvijajo predvsem F-22 in pa F-18, je naivno pričakovati, da bodo F-15 deležni korenitih izboljšav, razen seveda elektronike.

Treba je vedeti, da je Su-35 dejansko še vedno prototip, tako da bi ga morali primerjati kvečjemu z F-22, ne pa z F-15.

Tako je danes najmodernejša izvedenka Su-27, ki je v uporabi, Su-30, ki bi ga morali, glede na mero izboljšav, primerjati z danes najmodernejšo verzijo F-15, F-15I.

Originalni F-15 pa si za naprotnika zasluži pač le osnovnega Su-27 oz. Mig-29. ČE gledamo tako primerjavo, bi bili ruski letali na slabšem, ker imata osnovni izvedenki slabšo elektroniko od ameriške. Če pa gledamo prej navedeni primerjavi, potem je stanje dejansko izenačeno. Hehe, to bo še zanimivo.

Zanima me, s kom bi se dalo primerjati prenovljenega F-18. Tudi ko bo F-14 odšel (v kratkem), bodo Američani še zmeraj imeli štiri tipe lovskih letal (F-16,F-15,F-18,F-22). Zakaj za vraga potrebujejo štiri tipe, meni ni čisto jasno. Zopet se bom moral poglobiti.


en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

AlchemY ::

po mojem bo f22, nadomestil f 15 (e) in kasneje tudi f 18, v nacrtih so pa tudi razne JSF verzije...

A, ja v svojih odgovorih sem govoril izkljucno o Su 27 ver., vsi drugi, novejsi Su so ze druga zgodba.

Wulf ::

>LinuxJet:
>
>Če se ne motim je suhoj edino letalo s katerim jim je uspelo narediti kačo ali kako se ze temu
>reče ??

Nope LinuxJet. Kobro so izvedli tako z Mig-29 kot z nekaterimi F-18 (sicer pod dosti manjsim
kotom...).


>TheJack
>
>Okej, kolikor mi je znano, je SU-27 ekvivalent F-15, MIG-29 pa ekvivalent F-16. Gotovo bo o tem
>kaj več povedal kdo, ki se na te stvari bolje spozna.

Nope Jack. F-16 z Mig-29 ni lih najboljsa pirmerjava. Se prevec razlikujeta. To je bilo ze
razlozeno v obrambi...


>AlchemY
>
>ne vem kako je lahko f15 ekvivalent su27, sicer je bil f15 prvotno res misljen kot prestreznik,
>vendar se je ob prihodu f 16, razvil v lovca-bombnika in ga uporabljajo predvsem za napade na
>kopenske cilje. Su27 pa je prestreznik in koliko vem sploh ni oborozen z raketami za napade na
>kopenske cilje.

Ne Alchemy. F-15 A/C je cisti prestreznik. Zato mislim, da je kar v redu primerjava. F-15E pa
je lovski bombnik...


>TheJack
>
>Še nekaj podatkov: Že nekaj časa nazaj (če kdo ve natanče podatke o tem dogodku, naj mi jih
>prosim pove!), so Američani in Nemci priredili t.i. ''mock combat'' med USAAF F-15 in nemškimi
>migi-29. Podatki o tem spopadu so zaenkrat (baje) še ''confidential'', neuradno pa se govori,
>da so migi zmleli efpetnajstke.

Ja Jack. Sej ni to nic confidential. Samo Amerji glih ne kricijo okoli kako so popusili proti
A verziji Mig-29 ;))


Ok fantje. Vidim, da se res niste poglobili kej bistveno v same spopade zrak-zrak.
Nimam nobenega doktorata iz tega samo neki ze vem. Vsi omenjaste dogfighta ni vec...
Najblizji spopadi bodo iz 20 KM itd...ZEH! To niti najmanj ni res.
Ce bi bilo tako cemu bi sploh nosili short range A-A rakete gor no? Kot balast?
Pomislite malo...Letala se recimo srecajo na 64 KM. V roku minute bodo en mimo drugega
(zelo verjetno, da ne bodo vsi sestreljeni v prvem srecanju) in potem kaj bo drugega kot dogfight???
Glede elektronike Amerijev pa je tako. Ze Mig-29 A ima notri zelo dober radar. Problem je, da ko je
zaklenil en cilj je lahko spremljal le tega in s tem izgubil ostale njegove wingmane. Kot drugo pa
so Ameriji jokali kako Mig-29 nima nic automatizirano, ker mores slatat 100.000 stikal gor pa dol
po kokpitu. Samo dejansko ce ti letis to letalo recimo eno leto bos po vseh treningih moral na
pamet vedet kje so vsa stikala, brez da bi sploh gledal. F-15 je bil prav tako posodobljen ne vem
zakaj je nekdo pisal (Agresor menda), da ameriska letala dobijo vecinoma lepotna popravila?
Res, da ne sledim vec dosti sodobnim letalom v zadnjem letu vendar kolikor pomnim so F-15tke
dozivele marsikatero konkretno izboljsavo. Glede tega, da so ruska letala totalni killerji v
dogfightu in luzerji v BvR je spet malo prehudo posplosevanje. Se najbolj zabavno je jokanje
kako je suhoj prisel v uporabo desetletje kasneje in kako ni fer primerjava, ker je tolko novejsi.
Ce je F-15 C se dan danes glavni prestreznik U.S.A.A.F. pove dovolj. No, da ne bom tle napisal
se en clanek poleg tistega obrambe...Primerjati F-15 A/C in Su-27 je po mojem mnenju v redu in
sploh realan primerjava. V vojni bi F-15 C bili "spearhead" V A-A za U.S.A.A.F. kot bi to bil
su-27 za VVS...Se opravicujem za vse pravopisne napake ampak nimam cajta pregledat teksta :)

Wulf
----------------------------------------------------------------------------
Ce se vrnes iz misije z dvema sestreljenima letaloma in brez soletalca, si izgubil bitko...

TheJack ::

Le tako naprej! Saj bi lahko malo daljše odgovoril, ampak sem v teh stvareh bolj laik kot ne. Me pa zadeva zelo zanima.

Aja, a kdo kaj ve, če se Rusi in Američani kaj dogovarjajo o kakšnem ''mock combatu'' med Su-27 in F-15?

Lp

luni ::

Mater, morate priznati, da je vojna po eni strani vznemirljiva, predvsem s tehnicnega stalisca. Seveda sem dalec od tega, da si zelim kaksne vojne, ker vidim vsak dan po TVju dovolj trpljenja po svetu, in tudi pred nekaj leti smo sami bili delezni svoje zelo majhne porcije, tako da sem vsekakor proti vsakem nasilju...

Ampak, ali ne bi enkrat bilo zanimivo videt kaksno simulacijo dejanske vojne z vso to masinerijo. Pa ne mislim prave totalno vojne, v kateri bi pac izstrelili jedrske rakete in bi sveta bilo konec v roku par ur. Amapak navadno konvencionalno vsesplosno vojno, v kateri bi svet pac razdelili na dva tabora, ki bi se spopadla. FUl me zanima, kako bi se odrezala vsa ta tehnika v vojni. Ali mislite, da je totalna in popolna zmaga v kaksni vojni sploh mogoca?
Artificial Intelligentia

Thomas ::

Če bi izbruhnila vojna ... bi zmagale ZDA. Četudi bi bil ves preostali svet proti njim. Samo EU bi gotovo bila na strani Amerike.

Ruska letala - se v realnosti vojne ne bi prav dobro znašla.

Večje vojne - pa v resnici ne bo nikoli več.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

AlchemY ::

razen ce nas napadejo alieni, hehehe>:D

Thomas ::

Če bomo imeli dober PROTOKOL - se nas nekateri alieni ne bodo upali. Drugi pa nas ne bodo hoteli napadat. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

AlchemY ::

hehe, sori se nisem mogel zadrzat :D:D

Thomas ::

Tud jest se ne morem ... :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TheJack ::

Joj, kake pokajo nekateri...



ZDA bi zmagale v vojni proti celemu svetu?



1. Če bi bila to jedrska vojna, bi bili tako ali tako uničeni vsi sodelujoči - vključno z ZDA. O kakršnikoli zmagi je v tem primeru neumno govoriti. Preberite si knjigo 'Dan vojne', pa bo.



2. Če bi se vojna vodila s konvencionalnim orožjem (ne-jedrskim), pa menda ne mislite, da bi ZDA dobile vojno z (hipotetično) združenimi Rusijo, Kitajsko in Indijo (pa to še ni cel svet)? Kdor kaj takega misli, mu očitno nekaj stvari ni čisto jasnih: a) ZDA imajo 250 miljonov prebivalcev. Prej naštete države pa nekje 2 milijardi in pol. Tudi če bi imele te države noro zastarelo orožje - pa ga nimajo - (še enkrat - govorimo o ne-jedrski vojni), se Američanom enačba še vedno ne bi izšla. b) Morda še niste opazili, ampak ZDA zadnje čase vojno vodijo le še iz zraka, kjer življenja njihovih vojakov relativno varna. Nikakor si ne dovolijo kopenske vojne, saj vedo, da bi se domače javno mnenje hitro obrnilo proti njim, čim bi vojaki domov začeli prihajati v krstah. To se je lepo videlo v vojni proti ZRJ. Popolnoma jasno je, da te taktike (vojna le iz zraka) ne bi mogli uporabiti proti Kitajski, Indiji ali Rusiji.

ZDA se lahko delajo pametne in močne, dokler napadajo (pa še to samo z letali) majhne in nemočne državice z zastarelim orožjem. Ampak ko pa bodo enkrat naletele na malce močnejšega sovraga, ki ne bo imel le nekaj deset zastarelih avionov, takrat se bo šele videlo, iz kakšnega testa so njihovi vojaki in orožje.

ZDA vs. celi svet? Se hecaš Thomas? Le nekaj desetletij nazaj z vsemi napori niso mogli streti odpora neke majhne južnoazijske državice. Kako se je že imenovala ta dežela, katere ime med Američani še danes povzroča travme? No, kako že??? Kako si torej predstavljaš Američane v borbi proti celemu svetu??? Malo (pre)misli, preden napišeš.

Danes države, ki bi bila sposobna zmagati v vojni proti celemu svetu, sploh ni. Čudi me, da komu kaj tako trapastega sploh pade na pamet. Kakršnakoli vojna recimo med vzhodom in zahodom (s konvencionalnim orožjem – jedrsko orožje tako ali tako pomeni konec civilizacije) bi se končala z veliko mrtvimi in neodločenim izidom (verjetno pa bi vsaka stran zase trdila, da je zmagala, kot je to danes navada).



Ruska letala se v realnosti vojne ne bi dobro znašla? Menda misliš, da Rusi delajo avione za razstave, ali kaj??? VSI – vključno z Rusi – delajo vojaška letala za primer (ne boš verjel) realne vojne.

Človek, ki tako suvereno govori o zadevah, o katerih ne ve nič in ga niti ne zanimajo, me vedno znova presune.



(Pre)misli še enkrat. Vse.

Bonis nocet, qui malis parcit.

AlchemY ::

Jack, se popolnoma strinjam s tabo

FlipeR ::

Jack, meni in Wulfu si pobral besede z jezika!!! ZDA vs ostali??? Thomas, ti se hecas....poglej Korejo&Vietnam...

Ma pravzaprav nima smilsa tezit dalje! Pomoje se zaveda svoje zmote, al pa je buzec tudi on prevec gledal ameriske propagandisticne filme v stilu Top Gun8-O

Kaj ces...

FlipeR
------------------
#Paranoja #Kučanjekriv #Putinjekriv #Prekletirdečkarji :)

McHregec ::

Boljši so Suhoji 27 kot pa F-15, ker se je enkrat zgodil incident na Atlantiku namreč F-15 so patruljirali v zraku medtem so pa Suhoji preleteli njihovo letalonosilko HEHE. To je blo prejšnje leto. :D

AlchemY ::

herceg, kje si dobil ta info, mas kak link, me zanimajo podrobnosti!?

McHregec ::

Tole je blo v Delu Putin je bil ravno na obisku v Ameriki in pol so Rusi vse lepo zakuhal.

Aggressor ::

Ja, z Jackom se popolnoma strinjam.

Wulf:

Saj tudi sam trdim, da bi bila ravno primerjava Su-27 in F-15 A/C najboljša primerjava. Su-30 pa predstavlja vseeno tudi glede elektronike glede na F-15 superioren sistem, tako da je možna le primerjava z močno posodobljenimi verzijami F-15. In tu s pojavi problem, kajti F-15 imajo že leta podobno elektroniko, popravki glede radarjev npr. so bili dejansko lepotni, medtem ko imajo Su-30 na voljo tusi steljanje na več ciljev hkrati. Večina F-15 tega še vedno ne zmore. No, pa saj v članku vse piše.

To, da so ruska letala poraženci na daljavo, je veljalo nekoč, torej pred recimo deset do petnajst leti, danes pa ne. Tule se menda strinjava.

Kar se tiče joka okoli starosti letal, je pa dejansko smiselno. Danes velik del stroškov odpade na elektroniko, ki je obenem eden najpomembnejših sklopov. Če torej hočemo držati korak s časom, je potrebno konstantno nadgrajevanje, kar pa stane. Američani so pač, ker jim v preteklosti tudi ni bilo treba, zapostavljali konstantno posodabljanje, slednje pač zmeraj opravljajo le po potebi. Tako so si npr. v času hladne vojne posodobitve sledile kot potekočem traku na obeh straneh, ko pa je bilo tega konec, so Američani zaspali. Da ne bo pomote, niso ustavili projektov, le prioritete so se spremenile, vojaški proračun je kljub enormnosti zanje vedno veliko premajhen. No, sedaj so se zadeve očitno zavedli, tako da lahko tudi na F-15 pričakujemo solidnejšo opremo. Res je namreč, da bi F-15 predstavljali konico zračne obrambe, pa vendar je dejstvo, da razen izvedenke F-15I nobena druga ne zmore takšnega izstreljevanja raket, kot npr. Sirijski Migi 29.

en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Thomas ::

Ste se pa zagreli s tole vojno.

Ampak jest seveda ostanem pri svojem. In to je, da velike vojne ne bo več. Če bi pa že izbruhnila - so seveda ZDA daleč nadmočne - in v naslednjih letih bodo svojo premoč še povečale.

Pa tudi pri tem, da bi v vsakem primeru imele ZDA nekaj pomembnih zaveznikov. Anglija, Izrael, Kanada - po vsej verjetnosti pa še precej evropskih držav, če že ne cela EU.

Rusija, Kitajska, Indija ... v njihovo dobro upam, da se ne bodo spomnili kakšne neumne avanture.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

AlchemY ::

kakorkoli ze, po mojem je F 15 razlicica E (!) se zmeraj eno najboljsih letal ta trenutek, ceprav se mu pocasi cas izteka

andro ::

F-15 bi zmagal v defenzivnem boju ker imajo američani svoje enote dobro podprte A.V.A.C.S.. Med zalivsko vojno so F-15 sestrelili 28iraških letal in niti en ni bil sestreljen v boju (razen S.A.M.).:D

To have no errors, woud be life without meaning . No strugle no joy!

luni ::

Thomas po napovedih vecine financnih in gospodarskih strokovnjakov se nadmoc ZDA izteka in v roku 5ih let bo Kitajska prehitela ZDA po gospodarski moci. Jaz predlagam, da se vsi zacnemo pospeseno uciti kitajscine...

O zaveznikih pa ne mores ugibat. Izrael? Odvisno od tega, kdo ima vec sanse. Navsezadnje so to drzavo ZDA marsikdaj izdale. A mislis, da je fol ktam glup al kaj? Za Kanado itak normalno da bi pomagal ZDA, samo kaj je Kanada po vojaski moci? Jih bodo tepli z drevesi? O Evropi pa raje ne bom niti ugibal, ker je se vedno prekleto konfuzno obmocje...
Artificial Intelligentia

Thomas ::

Luni, ko si bil ti star 7 let - so prav tako kot sedaj za Kitajsko - ti vodilni strokovnjaki - govorili za Japonsko.

Samo vprašanje časa naj bi bilo, kdaj bodo Japonci prevladali nad tem svetom.

Nekateri ekonomski analfabeti - kot recimo jest - pa smo vedeli, da se bo moč Amerike večala še naprej. Absolutna in relativna.

Zakaj? American dream is cool. Izven tega sistema (skoraj) ni (pravega) napredka - novuma.

Anglo ameriško pojmovanje individualne svobode je ključ do inovacij v visoki tehnoligiji. Ta je pa zdaj pomembnejša kot kdajkoli.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TheJack ::

Madona, Thomas, tale forum več ne zadostuje tvojim potrebam. Svetujem ti dve strani (obe s forumom), kjer boš gotovo našel veliko somišljenikov:

http://www.ak-47.net/
http://www.capitalismmagazine.com/

Na teh straneh se namreč zbirajo ameriški republikanci. Gotovo ti teh strani poznaš še več.

Lp
Bonis nocet, qui malis parcit.

zetko ::

Dejstvo je da Kitajska še dolgo nebo enakopravna Ameriki. Sploh pa je za Kitajsko največja grožnja protiraketni ščit(če bo seveda delu). Rusiji sicer nej nebi predstavlju neke večje grožnje k Ameriko na izy zasuje z miljon raketami(ok pretiravam ampak imajo jih dost da jih nebi mogl use postrelit), medtem ko naj bi Kitajska imela le 10 raket sposobnih dosežt ameriko.



Aja kar se pa letalstva tiče: kukr jst vem so rusi neki cajta delal na vrtljivem nosilcu raket tko da bi teoretično lohka zadel avion k leti za tabo.A kdo kej ve o tem?



Kar se pa doktrin tiče: mislm da majo rusi prou k pomoje so hitrosti avijonov dons prevelike da bi se lohka sam na daljavo klal in mislm da bi v spopadu biu velik poudark tut na dogfightu...







8-)

StarY ::

khm... no, Luni..kot vemo je Kitajska lansko leto presegla 1 bilion USD ND, kar znese cca 900USD na prebivalca.

ZDA majo okoli 27.000 USD/prebivalca, to znese cca 7 bilionov USD narodnega dohodka.

Gospodarska moc Kitajske je v tem trenutku cca 7x manjsa od Ameriske in trajalo bo se desetletja, ce ne kaksno stoletje, da bodo prehiteli ZDA, ob predpostavki, da bi imeli bistveno vecjo gospodasko rast kot ZDA. Mimogrede, za Kitajsko so pred leti napovedovali, da bo imela cca 15% gospodasko letno rast, ZDA pa okoli 2.5%.

Resnica je cisto drugacna. Kitajska je imela cca 9%, ZDA pa okoli 4-5% letno rast. Zakaj ima Kitajska takso rast je dokaj lahko razumeti. Ce na Kitajskem postavis eno novo tovarno lahko to pomeni 30-50% rast, ce pa v ZDA postavis eno novo, pa to prispeva recimo k 1-2% gospodarski rasti!
Z naslednjo novo kitajsko tovarno se poveca rast le za 20-30% in tako naprej...gospodaska rast Kitajske se bo tekom prihodnjih let le se zmanjsevala, in kaksne realne moznosti o bliskovitem razvoju so cista iluzija. Najvecji problem Kitajske je v tem, da jim BDP/prebivalca bolj stagnira, saj je prirastek prebivalstva prevelik.
Ce imas 10% gospodasko rast in 3% prirastek prebivalstva to pomeni realno le 7% realno gospodasrko rast!

Da o nivoju izobrazbe sploh ne govorim....kaki Kitajci, lepo te prosim..

Thomas ::

Ja StarY ... tako nekako. Poleg tega, pa za Kitajsko obstaja še gornji plafon - to je trenutni tehnološki nivo Amerike in tudi Evrope. Seveda lahko Kitajci izdelujejo računalnike in vse mogoče - vendar le, če to v Ameriki izdelujejo že prej. Predvsem za Ameriko pa kaj takega ne velja. Oni si znajo nekaj novega izmislit. Magari kvantne računalnike ali dvigalo do orbite. Kitajci pa ne. Pa ne, ker bi bili kot ljudje tega nezmožni - saj v Ameriki mnogi Kitajci delajo lepe dosežke - pač pa, ker tega ne morejo kot družba.



Pa ne samo zaradi komunizma - tudi zaradi svoje stare kulture, ki se je emigrantski Kitajci lahko znebijo, domači pa zaenkrat še ne. In še lep čas bo tako.



Kot je rekel Marques: Kitajci delijo živali na:



* živali, ki jih rišemo s čopičem iz kamelje dlake



* živali, ki so od daleč podobne muhi



* živali, ki jih cele vidimo skozi šivankino uho



* stekle pse



* živali, ki pripadajo cesarju



* ostale živali



Niso to najbolj plodna tla za hitech. Zato pa ne morejo s človekom v vesolje niti 40 let po Rusih in Američanih.



TheJack



Če bi ti vedu, kuk sem se jest že presekirov zarad tipov, ki so registrirali ime Republikanska stranka Slovenije ... no ja - bo že kako. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

luni ::

Jah ne vem... meni se zdi ta Kitajska teorija kar verjetna. Navsezadnje se je tam trg res zacel komaj zdaj odpirat in verjetno bodo vsi zaceli vlagat tja. Ne bom rekel, da se razumem na te zadeve, ker se ne, ampak se mi zdi, da ima Kitajska vse predispozicije, da prehiti Ameriko v razvoju. Ce bodo le vlekli prave poteze, in ce jih ne bodo amerikanci sabotirali (kar itak bojo, samo vseeno...).
Artificial Intelligentia
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Falcon 4.0, Lock-On, ... moderne simulacije (strani: 1 2 )

Oddelek: Igre
756672 (3799) SLO_Robert
»

ZDA-Najmočnejša država sveta, a kmalu ne več?!? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25323608 (18470) sidd
»

Tomcat gre v pokoj (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
869811 (7101) cryptozaver
»

Kdo gleda nanizanko J.A.G na POP - TV

Oddelek: Loža
402319 (1936) OZZY

Več podobnih tem