Forum » Šola » Absolutna vrednost
Absolutna vrednost
*ziga* ::
Zivjo.
Pri matematiki mi problem predstavlja absolutna vrednost
Npr da imamo enacbo
|3x+1/4|=1/8
Vem da je treba enacbo enaciti z nula in potem dobimo neko vrednost( v pomojem primer -1/12).Potem je iz tega treba izpisati pogoje.Mene zanima kako moras sploh dolocit pogoj.Kako ves kateri je pravi...?
Pri matematiki mi problem predstavlja absolutna vrednost
Npr da imamo enacbo
|3x+1/4|=1/8
Vem da je treba enacbo enaciti z nula in potem dobimo neko vrednost( v pomojem primer -1/12).Potem je iz tega treba izpisati pogoje.Mene zanima kako moras sploh dolocit pogoj.Kako ves kateri je pravi...?
$%&/() ::
Point absolutne vrednosti je, da ima število dve vrednosti, ''običajno'' in nasprotno. Torej levo stran enačbe kvadriramo in hkrati korenimo:
Nato pa iz tega pač izračunamo rešitve oz. rešitvi.
(according to WolframAlpha)
Nato pa iz tega pač izračunamo rešitve oz. rešitvi.
(according to WolframAlpha)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: $%&/() ()
*ziga* ::
To razumem.Problem mi delajo pogoji ker nevem kako jih dolocis.
Npr x < -1/12 in x > -1/12.Nekje sem tudi zasledil vecje ali enako ali manje in enako.Kako sploh prides do tega?
Npr x < -1/12 in x > -1/12.Nekje sem tudi zasledil vecje ali enako ali manje in enako.Kako sploh prides do tega?
ViperR ::
Mi v 1 letniku gimanaziej delamo tako da najprej das tisto kar je v absolutni je vecje ali enako 0, 2. da je manjse ali je enako nic. Ce imas 2 aboslutne so potem 4 moznosti. Nakoncu dobis 3> x >5 ali v takem smislu. kadar das da je vecje so stevilke normalne( jih prepišeš torej +3x +1 / 4 > = 0) potem pa das - 3x -1 / 4 < 0 . Nevem no to je od 1 letnika še si ti ze visje pol ap ne brat tega:D
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | matematika-zaporedja (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 6439 (5275) | lebdim |
» | Funkcije (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 8153 (7241) | Math Freak |
» | Matematika - Absolutna vrednostOddelek: Šola | 2180 (1702) | joze67 |
» | Absolutna neenačba (težja)Oddelek: Šola | 2767 (2019) | MaFijec |
» | Matematika.. 0=1 in deljenje z nič itd.. =) (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 7904 (6797) | DimmniBurek |