» »

Življenjsko zavarovanje? Da, ne?

Življenjsko zavarovanje? Da, ne?

Aramis ::

Včeraj mi je na dom prišla gospodična, ki mi je predstavila njihov program itd. Seveda ti lepo svetujejo in vse, če se ti kaj zgodi, ti obljubljajo lepe vsote.

Sedaj pa me zanima, koliko je so smiselno? Za 100€ na mesec, ti garantirajo 36k€ ob vseh možnih nezgodah in boleznih?

Je tudi praktično pol tako? Ali se pol na veliko oklevajo?

Ima kdo kakšne izkušnje?

LP

Blindeye ::

Aramis.

A je to življenjsko zavarovanje v primeru smrti? Je to nezgodno zavarovanje ali morda naložbeno (za pokojnino)?

V kolikor je samo v primeru smrti - je to izjemno visoka premija. Za okoli 20 EUR si zavarovan za 100 000 EUR v primeru smrti.

Ena izmed zavarovalnic (na hitro sem pogledal) ima na svoji strani hiter izračun za nezgodno zavarovanje v primeru nezgode ali smrti:

Izbrana kombinacija zavarovalnih vsot:
* smrt zaradi nezgode - 10.000 EUR
* invalidnost zaradi nezgode - 20.000 EUR
* dnveno nadomestilo zaradi nezgode - 5 EUR
* dnevno nadomestilo za bolnišnično zdravljenje - 20 EUR

Premija znaša:
- za pisarniškega delavca - 11.56 EUR mesečno
- za filmskega igralca - 14,04 EUR mesečno
- za mesarja - 17,17 EUR mesečno
V premiji ni vštet 6,5 % davek od prometa zavarovalnih poslov.


Glede na podatke zgoraj o zavarovanju v primeru smrti ali nezgodno zavarovanje (nezgoda ali smrt) je tvoja omenjena premija zelo visoka.

V kolikor pa gre za neke vrste naložbeno zavarovanje (ne vem, če je termin pravi) se pa glede višine premije nujno pozanimaj še pri drugih zavarovalnicah.


LP.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blindeye ()

Aramis ::

Ne samo v primeru smrti.. tudi če zboliš, se poškoduješ, da ne moreš delat... itd.

Blindeye ::

No, potem je to drugi izračun (ena izmed zavarovalnic)... Mislim, da bi tudi s tvojo omenjeno vsoto prišel krepko pod 100 EUR (glede na to, da je v to premijo pri zavarovalnici vključeno še dnevno nadomestilo zaradi nezgoden in dnevno bolnišnično nadomestilo)...

Gost ::

Za katero polico točno gre? Merkur super 18+?

Aramis ::

Ja ta merkur ja. Saj lahko lahko imaš nižjo premijo. Pod 50EUR

Blindeye ::

To že. Samo pri pod 50 verjetno ne dobiš 36 k EUR?
Navedel sem primer, kjer dobiš pri cca 11-17 EUR mesečno 10k ali 20 k EUR...

fosil ::

Kaj ti agent obljubi in kaj je dejansko zapisano v pogojih sta pogosto dve različni stvari.

Tako da če se misliš resnično podat v to avanturo si prej dobro preberi pogoje in ne verjemi vsega kar ti pove (oziroma ti ne pove) agent.
Tako je!

Vikking ::

Aramis je izjavil:

Ne samo v primeru smrti.. tudi če zboliš, se poškoduješ, da ne moreš delat... itd.


V primeru smrti ti zelo veliko rabi.
Za boleznino še nisem slišal da bi karkoli izplačali, v primeru življenskega zavarovanja.
Za poškodbe pri delu ali za poškodbe ki se ti dogodijo zunaj delovnega časa, imaš polno drugih preprosto cenenih zavarovanj, ki jih tako vsako leto podaljšaš.

Življensko zavarovanje veliki NE, ker gre za obiranje ljudi, kaj bo čez 20 let. Veliki NE če misliš, ti karkoli od tega imeti.
Življensko zavarovanje majhen da, če misliš na svoje potomce, družino, ki bi ob tvoji smrti imela nekaj.


Če že siliš v to obliko nategovanja, vsekakor dobro preberi oz pozanimaj tisto, kar se veže v primeru prekinitve vplačevanja, predčasnega izplačila. Kakšni so roki, penali. V glavnem karkoli t zagotavlja agent, glej da bo na papirju enako pisalo.

Zakaj bi plačeval zavarovalnici, da v tvojem imenu vlaga v sklade, če lahko z malo volje, kar preko spleta to sam delaš, na krajši čas, z večjo donosnostjo če si spreten. Zakaj bi ji plačeval da 20 let obrača tvoj denar, ko ga rabiš predčasno te pa nategnejo na suho.
Ker je za zavarovalnico življensko zavarovanje zlata jama, s katero 10, 20 let obračajo denar, brez kakšnih velikih vračil zavarovancem, so prilagodili tudi temu vso poterbno ponudbo. Tako s temi zavarovanji imate popuste na ostala zavarovanja (avtomobil, hiša...).

jernejl ::

Zakaj bi plačeval zavarovalnici, da v tvojem imenu vlaga v sklade, če lahko z malo volje, kar preko spleta to sam delaš, na krajši čas, z večjo donosnostjo če si spreten. Zakaj bi ji plačeval da 20 let obrača tvoj denar, ko ga rabiš predčasno te pa nategnejo na suho.

Morda bi bilo dobro vedeti, da je življenjsko zavarovanje ZAVAROVANJE in ni namenjeno hitremu bogatenju z visoko donosnostjo. Ljudje si napačno predstavljate, da gre le za naložbo, primerjava z varčevanjem na banki ali v skladih ali delnicah je zato malce mimo.

Če želiš investirati ali varčevati (brez zavarovanja), potem boš denar vlagal direktno v vzajemce ali delnice ali obveznice...
Če bi rad zavarovanje, boš vzel pač zavarovanje.

Zavarovanje je smiselno, če so določeni ljudje finančno odvisni od tebe (družina - žena, otroci, starši...) in bi jih tvoja smrt ali bolezen zato prizadela (lep primer: imaš majhnega otroka in ženo brez službe). Smiselno je, če imaš večje kredite (npr. za stanovanje), ki jih v primeru smrti ali hude bolezni ne boš več zmožen odplačevati in bo tvoja družina pristala na cesti. Smiselno je, če bi huda bolezen lahko prizadela tvojo karierno pot in bistveno zmanjšala tvoje prihodke.

Zavarovanje ni smiselno, če od tebe ni nihče finančno odvisen, če nimaš pufov, če imaš tak poklic, ki bi ga lahko opravljal tudi ob hudi bolezni, če si že zelo star ali pa imaš na banki večje vsote denarja, ki bodo tebi ali tvoji družini omogočile normalen standard tudi v primeru smrti ali hude bolezni.

Za kakšno vsoto se je smiselno zavarovati, pa je odvisno predvsem od tvojih finančnih zmožnosti (npr. tvojega dohodka). Višji kot je tvoj življenjski standard, večjo škodo ti lahko povzroči huda bolezen, zato se zavaruješ za višje vsote.
Premisli, kakšno škodo bi ti povzročila kakšna huda bolezen (npr. začasno ali trajno izgubo zaposlitve, nezmožnost odplačevanja kredita za stanovanje, ...) ter kolikšna bi bila primerna odškodnina, ki bi to škodo vsaj delno kompenzirala. Na drugi strani pa razmisli, kakšno višino obroka bi si glede na dohodek sploh lahko privoščil. Če boš plačeval premalo, boš dobil prenizko odškodnino. Če boš plačeval preveč, ti bo pa na koncu meseca premalo ostalo in ti zniževalo življenjski standard. Najdi kompromis.

dronyx ::

Danes sem gledal dokumentarni film Capitalism: the love story in v ZDA firme lahko življensko zavarujejo svoje delavce. Potem recimo ti kot delavec umreš in firma potem prejme odškodnino, ki gre lahko tudi prek milijona USD, odvisno od zavarovalne vsote. Tako je firmi v interesu, da se čim prej stegneš. Čudi me, da tega še ni pri nas, ker se mi zdi precej dobra ideja. Samo moraš imeti malo občutka, koga od sodelavcev bo najprej pobralo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

jernejl ::

onyx: zavarovanje tretjih oseb na primer smrti je tudi pri nas dovoljeno, ampak mora zavarovana oseba v to privoliti s pisnim soglasjem (obligacijski zakonik). Torej ti ne moreš skleniti zavarovanja za primer smrti za sosedovo Micko, ne da bi ona to vedela oz. se s tem strinjala.

Tako zavarovanje je čisto legitimno, če bi smrt osebe nekomu drugemu povzročila ekonomsko škodo. Npr. pri najemu kredita lahko banka zahteva sklenitev takega zavarovanja, kjer v primeru smrti zavarovalnica banki poplača preostali, neodplačani del kredita.
Tudi smrt kakšnega ključnega zaposlenega lahko podjetju povzroči veliko škodo.

Koliko se to dejansko uporablja v slovenskih podjetjih, pa ne vem. Je pa pri zavarovanjih tako, da naj zavarovalnina ne bi presegala višine škode. Če jo presega, je to že igra na srečo, kar pa zavarovalnici ni v interesu. Zaradi moralnega hazarda lahko vpleteni začnejo ravnati tako, da bi povzročili smrt zavarovane osebe in goljufali zavarovalnice (v primeru namerne povzročitve, umora ali samomora zavarovalnica ni dolžna izplačati zavarovalnine). Res pa je, da je potencialno škodo v določenih primerih zelo težko natančno določiti.

Torej povsem možno je, da zavarovalnine presegajo milijon USD, ampak je najbrž tudi morebitna škoda temu primerno visoka, sicer se zavarovalnice ne bi šle takih igric.

Blindeye ::

Glede Merkurja... Pazi to. Sem se zdajle spomnil glede točno te zavarovalnice. Pred kakim letom me je kontaktiral en zastopnik in mi ponudil obliko varčevanja, kjer mesečno vplačuješ nekaj let in potem dobiš neko izplačilo (zdaj ne vem ali v enkratni obliki ali mesečno). No, obljuba zastopnika je bila:"Ven dobiš 300% tega, kar vplačaš!" (Mislim, da je šlo za krajše obdobje - recimo 10-15 let). Sem rekel:"Super! Pol pa le dajmo." In sem dodal:"Saj ta 300% donos bo zapisan v pogodbi, kajne?" In potem se je začelo izmotavanje, da so dosedaj vsi dobili in da lahko obljubi, da bo to ziher. Sem spet rekel:"No, če bo pa ziher, boš pa brez težav dal to v pogodbo, kajne?" In ta igra se je nadaljevala kakšnih 5 minut, dokler se mi več ni dalo in sem rekel, da imam zanj predlog:"Zmeniva se tako. Ti mi posodi 1 mio EUR in podpišiva pogodbo, kjer ti jaz po 10 letih vrnem 1 mio EUR. Ma nič bat, da ne boš imel profita. Ti obljubim, da ti bom vrnil 5 mio EUR."
Potem se NI končalo dokončno. Čez pol leta me je ponovno poklical in zgodba se je ponovila... Hecno in tečno. Kakšni ziher padejo na "obljubo"...

Furbo ::

Tako imenovana naložbena zavarovanja so kratko in malo nateg. Stran od njih.

Garantirana glavnica čez 15 let, ja res super, ko boš čez 15 let za svojih 100EUR dobil čungalungo.
Samo zavarovanje za primer nezgode ali bolezni morda ni neumno, to kombinirati še s čim pa je.

Kar ljudem ni jasno, je to da se ne nalaga celotni znesek, ampak samo del tistega, kar se plačuje. En del seveda pokriva zavarovanje. Potem pa srečujem ljudi, ki so tako vplačali že 3000EUR, notri imajo pa jurja, potem je pa celo razočaranje.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Zan_P ::

Glede življenjskega zavarovanja je tako kot je nekdo omenil,so potrebna in z tem pokažeš odgovornost do okolice ( družine,sorodnikov ) Z zavarovanjem zaščitiš sebe ali druge. Zavarovlnice niso zato da bi ti v njih plemenitil denar,ampak da te ZAVARUJEJO od tod tudi ime zavarovalnice. Pač si z tem denarjem pokriješ nastale stroške,včasih ostane za kakšno kavico,včasih si pa v minusu,odvisno od zavarovanja.

Najbolj je mene strah invalidnosti,ker takrat si sam strošek,produciraš pa NE. Takrat samo ožemaš denar.. Enostavno si breme..

Zavarovanja so strošek,tega denarja ne vidimo,razen, ČE je kaj narobe. :)

Za plemenitenje denarja so druge stvari ( npr skladi ),oz drugi produkti,saj zavarovalnice niso obdavčene.

Imaš ZS,ampak nisi odgovoril že par dni..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zan_P ()

fosil ::

Za to kar si ti ravnokar povedal ne rabiš življenjskega zavarovanja ampak nezgodno. Nezgodno je seveda mnogo cenejše od življenjskega.
Tako je!

jernejl ::

fosil je izjavil:

Za to kar si ti ravnokar povedal ne rabiš življenjskega zavarovanja ampak nezgodno. Nezgodno je seveda mnogo cenejše od življenjskega.

Je razlika:
nezgodno zavarovanje se aktivira npr. pri smrti ali invalidnosti, ki je posledica nezgode.
Življenjsko zavarovanje pokriva druga področja, npr. smrt ali invalidnost zaradi hudih bolezni (rak, kap, infarkt, parkinson, odpoved ledvic...) oz. tudi, če taka bolezen nastane in jo preboliš brez posledic - nezgodno zavarovanje v teh primerih ne pomaga. Običajno se potem življenjskemu zavarovanju dodatno priključi še zavarovanje nezgode.
Jasno torej je, da teh dveh vrst zavarovanj cenovno ne moreš kar tako med sabo primerjati, ker vsako pokriva drugo področje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Življenjsko zavarovanje-katero? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10024839 (3939) lolipop2
»

Zavarovanje z varčevanjem? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7513361 (6752) energetik
»

Katera zavarovanja imate in kaj ste že koristli?

Oddelek: Loža
456893 (5286) ;-)
»

Zavarovanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
102620 (2124) Quantum
»

Življensko zavarovanje ali kako te nategnit (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5630320 (27663) Struklio

Več podobnih tem