Forum » Kaj kupiti » 3d tiskalnik
3d tiskalnik
d4vid ::
Hvala za predloge.
Ker internet je tu res poln nekih "izkušenj" - od tega da je za PETG vse ok, do tega da mora samo filament biti res suh, do tega da rabiš ne vem kakšne tweake da sploh lepo printa ...
Rabim pa PETG, ker mora stvar biti temperaturno obstojna na 60 do max 70°C, kar PLA pač ne bo.
Moj ender printa samo PETG in nič drugega. Imam ga v domači pisarni, prepiha ni, je pa brez ohišja. Filamenta ne sušim oz. zelo redko, odprem nov filament in ga porabim brez da bi jemal dol. Edino kar opazim pri kakem filamentu, da malo bolj stringa, če stoji dlje časa. Printanje je brez težav, slicam v Prusa Slicerju, default nastavitve za ender3v2 in generic petg, 235-240 šoba in 70 miza. Delam funkcionalne izdelke, recimo razne šablone za rezkar, adapterje za odsesovanje, škatlice za ikea alex predalnike. Mel sem težave s stekleno ploščo, ki pride zraven enderja, ker se je petg preveč prijel na njo in sem jo po ene 50 izdelkih odkrušil. Od kar je magnetna podloga gor, dela brez težav.
PETG je po mojih izkušnjah zelo enostaven za tiskat, včasih celo lažji kot PLA.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram
Zgodovina sprememb…
- spremenil: d4vid ()
gunserman ::
Tudi sam na Bambu A1 še nisem imel težav. Printal sem tudi večje izdelke. Imam tudi sušilec, vendar ga še nisem potreboval, saj PETG filament vsakič po uporabi zapakiram v vakumsko vrečko in ga pospravim v škatlo v kateri imam absorbcijsko sredstvo. Če printaš večji izdelek je dobro, da se vklopi support.
Legon ::
Enako, na P1P nisem imel tezav z PETG.
Glede uporabe supports pa je to odvisno od oblike, ne velikosti.
Glede uporabe supports pa je to odvisno od oblike, ne velikosti.
AMS Lite da/ne? Rabim dodaten tiskalnik, ki bo očitno bambu, najbrž A1. AMS bi rad predvsem zaradi menjave filamenta, barvno ne mislim tiskat, z enderjem pa porabim 1 kolut v 2 dneh, a1 ga najbrž porabi v dnevu.
Se splača dokupit, da me malo manj skrbi, kdaj zmanjka filamenta?
Se splača dokupit, da me malo manj skrbi, kdaj zmanjka filamenta?
Motion ::
Ko bo zmanjkalo bo avtomatko preklopil na nov kolut če ga označis kot isti filament. Tako da če prezvečiš toliko filamenta potem se splača..... Kako hitro ga bo pa prežvečil pa je odvisno s kakšnim volumenskim pretoko printaš,.... Potem si pa preračunaj
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Motion ()
No saj to je želja, da montiram 4x PETG iste barve in printam, ko je kos končan pa dodam kolut, če ga je vmes zmanjkalo.
Še auto-removal poštudiram, pa lahko pozabim na 3D tiskalnik
Te kose (stenska dekoracija) printam že na enderju dokaj hitro, 90% so tako ali tako perimetri in sem navil hitrost res kolikor je šlo. 200x200x40mm v slabih 3 urah =)
Še auto-removal poštudiram, pa lahko pozabim na 3D tiskalnik
Te kose (stenska dekoracija) printam že na enderju dokaj hitro, 90% so tako ali tako perimetri in sem navil hitrost res kolikor je šlo. 200x200x40mm v slabih 3 urah =)
wajdouc ::
Waw. Shut up and take my money!
"Merjenje in sekiranje je najboljši način, da ti neka stvar škodi.
Celo zelo zanesljivo deluje ta sistem." feryz, 2025
Celo zelo zanesljivo deluje ta sistem." feryz, 2025
Wow tole je pa res bomba za multicolor tiskanje. Praktično 0 odpada, proti raznim MMU/AMS sistemom.
Še CMYK tiskanje, pa smo zmagali
Še CMYK tiskanje, pa smo zmagali
klinker ::
Ekhm: https://bambulab.com/en-eu/h2c
Naj bi nadgradnja za Pruso kostala precej pod jurcka, pa 8 glav imas, tak da je na koncu Prusa za spremembo celo bolj ugodna.
Bo pa treba videt long term uporabo, kera resitev je dejansko boljsa, ker Bambu je naceloma zaneslivejsi.
Naj bi nadgradnja za Pruso kostala precej pod jurcka, pa 8 glav imas, tak da je na koncu Prusa za spremembo celo bolj ugodna.
Bo pa treba videt long term uporabo, kera resitev je dejansko boljsa, ker Bambu je naceloma zaneslivejsi.
Če je to res potem bo zadeva zanimiva, samo glede na to da različica s petimi glavami stane več kot 4k EUR, sem malo skeptičen do tega.
Ekhm: https://bambulab.com/en-e
u/h2c
Če je to res potem bo zadeva zanimiva, samo glede na to da različica s petimi glavami stane več kot 4k EUR, sem malo skeptičen do tega.
499 je blo za 4 glave 699 za 8 glav. Sam je že razprodano....
Zgodovina sprememb…
Link? Ker zadeva sploh se mi v prodaji ampak bo ma voljo 20276.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()
klinker ::
Prusa XL je druga zival. XL ima 5 celih glav, tu je pa INDX, kjer menjava le hotend in je bistveno cenejsi. Tudi ni tolko sposoben se mi zdi, ima neke omejitve.
Obsolete
Obsolete my ass. Ce zadeva deluje kot naceloma delujejo Bambujevi produkti bo zadeva top.
Prusa ima zgoraj odprto, je brez chamber heaterja itd, H2C pa ponuja vse to in se vec. Dejansko je multimaterial strojcina.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: klinker ()
Prusa XL je druga zival. XL ima 5 celih glav, tu je pa INDX, kjer menjava le hotend in je bistveno cenejsi. Tudi ni tolko sposoben se mi zdi, ima neke omejitve.
Obsolete
Obsolete my ass. Ce zadeva deluje kot naceloma delujejo Bambujevi produkti bo zadeva top.
Prusa ima zgoraj odprto, je brez chamber heaterja itd, H2C pa ponuja vse to in se vec. Dejansko je multimaterial strojcina.
In kaj reši? Odpada še vedno veliko, menjava filament9v še vedno počasna in dolga,... Neki fensi sistem so si izmislili ki še bolj fregmentira njihov sistem in ne reši ničesar, njihove grelne mize so bolj podobne plati šporgeta ko ga zakuriš....... če nemoreš segret enega majhnega prostora kot je velikost komore na povprečnem printerju z 1000w grelcem mize potem neki ne delaš prav. Core one brezproblema drži 60-65°C komoro z samo dc grelcem na mizi...
Še vedno čakam link, kjer so imel upgrade na 8 materialov za 699?
Sam vseeno je 699 za upgrade na 8 materialov precej optimistično pričakovanje. Super če bo, sam ne vidim računice.
Kar se omejitev tiče bomo pa vidli, če menjava samo hotend potem bo seveda precej počasnejši od polne rešitve z več glavami, ampak vseeno je to sprejemljiv kompromis če bo cena res tako ugodna. Bolj me skrbi kako se bo material obnašal s konstantnim segrevanjem in ohlajanjem, ker to zna bit kar problem z zamašenimi šobami. Ampak po mojih izkušnjah so Purse tehnološko bile vedno na nivoju. Sam kot rečeno osebno dvomim da bo cena One + z opcija 8 materialov pod 2k EUR.
Sam vseeno je 699 za upgrade na 8 materialov precej optimistično pričakovanje. Super če bo, sam ne vidim računice.
Kar se omejitev tiče bomo pa vidli, če menjava samo hotend potem bo seveda precej počasnejši od polne rešitve z več glavami, ampak vseeno je to sprejemljiv kompromis če bo cena res tako ugodna. Bolj me skrbi kako se bo material obnašal s konstantnim segrevanjem in ohlajanjem, ker to zna bit kar problem z zamašenimi šobami. Ampak po mojih izkušnjah so Purse tehnološko bile vedno na nivoju. Sam kot rečeno osebno dvomim da bo cena One + z opcija 8 materialov pod 2k EUR.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()
buneech ::
Stran ne obstaja več, ampak je bil na voljo Founders edition na Bondtech strani.
https://www.bondtech.se/indx-by-bondtec...
To je bil sam prvi batch, k je vrjetn malenkost cnej, kasnej bo pa na voljo tud na Prusa strani.
Imaš pa še tole iz predstavitve: https://www.reddit.com/r/prusa3d/commen...
Tukaj maš časovno primerjavo
Kompleten toolchanger na xl je še vedno par sekund hitrejši ker lahko predgreje šobo...
Ni mi pa jasno kaj dela kobra x toliko časa, ker ma vse v toolheadu. Rabi samo odrezat, povlečt material 30mm, novega noter porint, narest purge in prime in to je to...
Zgodovina sprememb…
BladE_ ::
Za nas, ki v veliki večini uporabljamo 3D printer kot nek hobi je to totalen overkill. Ja priznam, da mi AMS menja barve z enim klikom po drugi strani pa external spool zamenjam večkrat kot pa uporabim AMS
Toliko "poopa" kot sem ga zbral v zadnjih dveh tednih nisem imel prej pri treh "navadnih" tiskalnikih v nekaj letih
Akcija - Reakcija
8 glav je overkill, 2 pa sta z vidika hitrosti printa, odpada in pa zamašenih šob lep added value. Sam printam več multimaterial kot multi color, tako da ne grem nazaj na eno glavo in AMS. Zdaj, če mi za isti denar (ca 2k EUR) ponudijo sistem z 8 ne bom rekel ne.
Sej maš tudi Snapmakerja U1 z štirimi toolhedi in 270mm^3 volumnom za manj kot 900e.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Kateri 3D tiskalnik (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 3787 (694) | Ales78 |
| » | poceni 3D print škatliceOddelek: Pomoč in nasveti | 2334 (1169) | dvihtelic |
| » | 3d tiskalnik za zacetnikaOddelek: Pomoč in nasveti | 3133 (2488) | sslavc |
| » | 3D tiskaliki za domaco uporaboOddelek: Strojna oprema | 4083 (3706) | mihec87 |
| » | 3D tiskalnikOddelek: Kaj kupiti | 8270 (7520) | avian2 |