Forum » Kaj kupiti » 3d tiskalnik
3d tiskalnik
Motion ::
3Dshark so pa predvidevam, da vredu? Vidim, da imajo osebni prevzem, iz kje pa so?
Glede PLA filamenta bb 26eur in 3dshark 17eur, je vseeno če vzamem cenejšega za Bambu Lab A1 mini?
https://3dshark.si/kategorija-izdelka/m...
https://3dshark.si/kategorija-izdelka/m...
A moram biti še na kaj pozoren? Kakšna dodatna oprema, ki jo je res dobro imeti in ni predrago (multicolor bi npr imel, ampak mi je predrago)?
Osebno bi dokupil šobo. Za A1 so drobiž. Že zato, ker se ti bo zamašila ko boš nekaj nujno rabil, v petek zvečer pred 4 dnevnimi prazniki:) Sčasoma si boš mogoče zaželel tudi 0,2mm šobe ali 0,6mm odvisno od tega kaj boš delal, ampak za začetek je dobro imet 0,4mm vedno na zalogi.
Dodatno imam dobre izkušnje z hladnimi ploščami. Zdaj a Bambu ali recimo CryoGrip (te imam jaz osebno) je tvoja odločitev. IMO vzemi kar je trenutno cenejše. Potem ima plošče z različnimi vzorci (starry, honeycomb...). Spet nekaj kar ni nujno na prvo žogo, ampak odvniso od tega kaj printaš doda k estetiki.
Glede filamenta se ne preveč obremenjevat. Vzemi obe roli. BB zato, da stestiraš printer in je dobro da nimaš preveč neznank. Potem šaltaš na cenejši filament in boš videl. Jaz ne vem kdaj sem nazadnje plača več kot 10 EUR za PLA+. Pa ne narobe razumet, so razlike. Samo za day to day use ponavadi tako majhne da ni vredno denarja.
https://eu.store.bambulab.com/
Zakaj so bb poden? A glede reklamacij?
A 3Dshark so pa ok, vidim, da imajo malo dražje?
Če kupuješ printer za domačo vsakodnevno uporabo lahko take blodnje mirno ignoriraš. Če se pa hočeš it svete vojne zoper zlobne zlobne kooorporacije, potem pa kar začni kopat po vrtu in nabirat surovine, da si boš čez ca 3 generacije izdelal svoj 3d printer.
Direktna trgovina je praviloma najcenejša. Njihov customer support ni idealen če pride do zapletov. Imaš kar nekaj zgodb o tem online, ampak IMO gre tukaj za glasno manjšino. Če boš jemal pri domačih dobaviteljih imaš načeloma večjo pravno varnost z vidika morebitnih okvar ali poškodb pri transportu.
Prodat načela za nekaj maker pik, kam smo prišli,.....
Maš drude kitajske proizvajalce ki glih tako delajo iz škatle pa se firme ne grejo svinjarij,.....
ja, ja, pa bos tudi hodiš po svetu ker otroci šivajo soperge... odpri si svojo temo pa jokaj o zlobnih korporacijah dalje. Človeka zanimajo 3d printerji, ne brezvezno moraliziranje.
Potem pa jokat, ko bo lahko rezerni del samo od bambuja (če bo), pa filament samo od bambuja, printalo se bo lahko samo kar je požegnano od bambuja oziroma od višjih instanc,...
Pa ja moraliziranje je bad, jokanje in sprenevedanje pozneje je pa ok.
Kljub števičnim primerom iz niti ne tako oddaljene zgodovine je bolj enostavno jokat kasneje kot pa malo prej premislit kam vodi tak sistem..
Legon ::
Za razliko od tebe ne bom hodil po forumih jokat, ampaka bom kaj na to temo naredil in menjal sistem, če bo prišlo do tako butastih omejitev. Za razliko od tebe pa tudi ne bom že 10 let prej jokal po forumih in iskal alternative za neobstoječe probleme, medtem ko boš ti še kar veselo bos cepetal naprej.
Kot že rečeno tema je namenjena 3d printerjem in ljudem, ki jih ta hobi zanima danes in bambu je v tem trenutku med najbolj optialnimi vstopnimi točkami za nekoga, ki ne pozna 3d printanja. Kaj in kako bo čez pet let je povsem irelavantno, ker ne kupuje hiše v kateri bo živel 100 let z več desetletnim kreditom ampak izdelek široke potrošnje, ki ima bistveno krajši amortizacijski rok.
Kot že rečeno tema je namenjena 3d printerjem in ljudem, ki jih ta hobi zanima danes in bambu je v tem trenutku med najbolj optialnimi vstopnimi točkami za nekoga, ki ne pozna 3d printanja. Kaj in kako bo čez pet let je povsem irelavantno, ker ne kupuje hiše v kateri bo živel 100 let z več desetletnim kreditom ampak izdelek široke potrošnje, ki ima bistveno krajši amortizacijski rok.
darkolord ::
Njihove politeke do skupnosti ki jim je najprej pomagala do so postali kar so in sedaj si jo poskušajo podredit, z raznimi tožbami, ekskluzivnimi licencami, cenzuro...... pač njihov moto oprandi embrace, extend, extinguishNič od tega ni res.
Čeprav so že na začetku povedali, da so se odločili za "zaprt ekosistem", še vedno dajejo skupnosti, npr. source od Bambu Studio, tako da lahko vsi printerji delajo tudi s 3rd party slicerji. Servisna dokumentacija je odlična in prosto na voljo, vsi rezervni deli se dajo enostavno kupiti po normalni ceni.
Kaj ni res, ekskluzivno licenco za modele majo, cenzuro da sploh da ne govorimo, folk banjo če samo model tajvanske zastve uploda, rezerni kosi so samo odnjih, tako da si odvisen samo od njih,
Sprejemajo se zakoni, ki zahtevajo od proizvajalcev da vklučijo DRM na tiskalnike, in tuki se še vedno poveličuje kot da so najboljša stvar po narezanem kruhu,...
Sprejemajo se zakoni, ki zahtevajo od proizvajalcev da vklučijo DRM na tiskalnike, in tuki se še vedno poveličuje kot da so najboljša stvar po narezanem kruhu,...
Fak dobro, da si mi povedal. Moram takoj menjat extruder, hot end in ploščo, ker niso original Bambu. Pa enclosure mora tudi v koš. Še dobro, da si me opozoril preden so prišli kitajski specialci... In te barabe bodo kar zakon sprejele? Ta bambu je pa res nekaj posebnega.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()
PARTyZAN ::
Čeprav so že na začetku povedali, da so se odločili za "zaprt ekosistem", še vedno dajejo skupnosti, npr. source od Bambu Studio, tako da lahko vsi printerji delajo tudi s 3rd party slicerji.
Source Bambu Studia delijo zato ker ga morajo. BS namreč temelji na PrusaSlicerju oz. Slic3rju ki so pod licenco AGPL.
Fak dobro, da si mi povedal. Moram takoj menjat extruder, hot end in ploščo, ker niso original Bambu. Pa enclosure mora tudi v koš. Še dobro, da si me opozoril preden so prišli kitajski specialci... In te barabe bodo kar zakon sprejele? Ta bambu je pa res nekaj posebnega.
odgovor na nivoju razumevanja problema,...
BigWhale ::
Kaj ni res, ekskluzivno licenco za modele majo, cenzuro da sploh da ne govorimo, folk banjo če samo model tajvanske zastve uploda, rezerni kosi so samo odnjih, tako da si odvisen samo od njih,
Ekskluzivno licenco za modele? Kaksne modele? A tiste v MakerWorldu? Makerworlda ne rabis uporabljati. Lahko objavis modele tudi s CC licenco, ce zelis.
The horror, pocnejo isto kar pocne zahod z racunalniki, igralnimi konzolami, televizorji, telefoni, ... :> O DRMju smo govorili kakih 25 let nazaj, ko smo o tem opozarjali ljudi, pa se je vecina smejala. Macka, ne samo da je ze pobegnila iz vrece, je ze davno mrtva. :))
DamijanD ::
3Dshark so pa predvidevam, da vredu? Vidim, da imajo osebni prevzem, iz kje pa so?
To je samo spletna trgovina, ki omogoča osebni prevzem v Ljubljani (za lokacijo poišči na google maps). Jaz sem printer plačal 29ga in ga prevzel 30ga (ali pa celo 30/31). Šobo 0.2 sem pa plačal včeraj zvečer in danes prevzel.
Ekskluzivno licenco za modele? Kaksne modele? A tiste v MakerWorldu? Makerworlda ne rabis uporabljati. Lahko objavis modele tudi s CC licenco, ce zelis.
The horror, pocnejo isto kar pocne zahod z racunalniki, igralnimi konzolami, televizorji, telefoni, ... :> O DRMju smo govorili kakih 25 let nazaj, ko smo o tem opozarjali ljudi, pa se je vecina smejala. Macka, ne samo da je ze pobegnila iz vrece, je ze davno mrtva. :))
Zahodne korporacije so nas že nategnile, zdaj moramo nujno prepustit še vshodnim,... ali kaj bi rad povedal?
Vsaj hobi 3d printanje je bilo do sedaj domena odrtokodne skupnosti, sam zgleda da se folk noče nič naučit in se bo z veseljem prodal za par makerworld pik.
Potem pa jokat kako smo tehnološko odvisni od teh, pa od teh,..
Rofl, še en čistun, ki je buthurt, ker njegov hobi prihaja v domeno gospodinskih pomočnic in penzinistov...
Obe plati česa? Jokanja kaj bo čez 10 let? Al prodajanja pravljic o tem, kako je Bambu zlobna zlobna korporacija, ker ne moreš custom motherboarda not vtaknit?
Lej, ti pač v mamini kleti sestavljaj svoj custom fully open sourced 3d printer in pusti nas normije, da se ukvaramo s 3d printanjem.
Lej, ti pač v mamini kleti sestavljaj svoj custom fully open sourced 3d printer in pusti nas normije, da se ukvaramo s 3d printanjem.
lahko bit pameten a brez tistih v mamini kleti ki so gonili opensource, bi ti bole malo tiskal danes,, še majn se delal pameten,...
iKst_ ::
Vsaj hobi 3d printanje je bilo do sedaj domena odrtokodne skupnosti, sam zgleda da se folk noče nič naučit in se bo z veseljem prodal za par makerworld pik.
Za veliko ljudi to verjetno res drži. Jaz sem printer kupil zato, da printam uporabne stvari, ne zato, da se bom učil sestavljati in popravljati 3D printerje.
V čem točno je težava?
Anyway, jaz sem z A1 mini zelo zadovoljen. Imam ga že skoraj 1 leto, pokuril sem kakšnih 10-12kg filamenta. V tem času sem 2x namazal vodila, to je pa tudi vse kar je bilo vzdrževanja.
Ko A1 Mini crkne grem naslednji dan po novega Bambuja, le, da bom vzel nekaj večjega in zaprtega.
Hobi printanje komot ostane se naprej domena odprtokodne skupnosti, Bambu ne zvija roke nikomur, ki bi se sel odprtokodnost. Nihce ni prisiljen uporabljati MakerWorld. Jaz ga recimo ne, ceprav imam Bambuja.
Da pa svoj poceni printer vezejo na svoj ekosistem je pa dandanes nekaj kar je standardna biznis praksa. Ponujajo precej hassle free resitev za 3D printing in za to nekaj racunajo, tako ali pa drugace. Tudi hobby racunalnike so si vcasih entuziasti sami sestavljali.
Zakaj potem vsa cenzura konkurence, kritike, če so oh in sploh?
Noben ne pravi da si sestavi vorona, pravim le da bambu ni edina stvar ki dela iz skatle pa da ni prusa danes. Scena je šla.napraj... sam ja folk še vedno žvi v 2020...
Noben ne pravi da si sestavi vorona, pravim le da bambu ni edina stvar ki dela iz skatle pa da ni prusa danes. Scena je šla.napraj... sam ja folk še vedno žvi v 2020...
Če bi bil pismen bi videl, da je človek specifično vprašal z Bambu. Ampak nekaeri pač se pač niste sposobni vzdržat in treba vsako priliko izkoristit za širjenje svojih verskih naukov. To je na novoju veganov, ki začnejo kričat ko nekdo dve ulice stran naroči zrezek.
Kako ne vorona? kaj naj vzame kak drug vendor lock ? Samo zato, ker se je tebi pač tako sprdnilo? Če kdo živi v 2020, ali še raje 2010 si to ti, s svojimi blodnjami. Večina ljudi rada pač kupi printer in ga dejansko uporablja. A je bambu edini? Niti pod razno. Je pa še vedno zelo korekten printer, kjer povprečnemu uporabniku popolnoma nič ne manjka. In če človek vpraša za zrezek, ne rabi dežurnega debila, da mu razlaga kako je solata bolj zdrava.
Pri vsem pa je najbolj bizarno, da pri vsem nabijanju, se nisi niti toliko potrudil, da bi dejansko dal človeku funkcionalne alternative. Ampak saj oba veva, da si prišel primarno jokat in pljuvat čez bambu, kot za pravega čistuna spodobi.
Kako ne vorona? kaj naj vzame kak drug vendor lock ? Samo zato, ker se je tebi pač tako sprdnilo? Če kdo živi v 2020, ali še raje 2010 si to ti, s svojimi blodnjami. Večina ljudi rada pač kupi printer in ga dejansko uporablja. A je bambu edini? Niti pod razno. Je pa še vedno zelo korekten printer, kjer povprečnemu uporabniku popolnoma nič ne manjka. In če človek vpraša za zrezek, ne rabi dežurnega debila, da mu razlaga kako je solata bolj zdrava.
Pri vsem pa je najbolj bizarno, da pri vsem nabijanju, se nisi niti toliko potrudil, da bi dejansko dal človeku funkcionalne alternative. Ampak saj oba veva, da si prišel primarno jokat in pljuvat čez bambu, kot za pravega čistuna spodobi.
Zgodovina sprememb…
Seba982 ::
Spremljam tole debato, medtem ko se odločam za nakup novega tiskalnika. :)
Kaj točno je problem pri Bambu in odprtokodnosti?
Predvsem tole me zanima. A moram še kaj doplačevati, če kupim tiskalnik?
Hvala za odgovore.
Ponujajo precej hassle free resitev za 3D printing in za to nekaj racunajo, tako ali pa drugace.
Hvala za odgovore.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Seba982 ()
Pri vsem pa je najbolj bizarno, da pri vsem nabijanju, se nisi niti toliko potrudil, da bi dejansko dal človeku funkcionalne alternative.
Kaj pa je kakšna pametna alternativa danes? Če bi želel malo večji printer?
Ne. Printat začneš 20 minut po tem, ko ga daš iz škatle. 15 minut traja, da se zadeva avtomatično skalibrira. Nič ni treba kupovati, nobenih naročnin ni.
Na kratko? Blodnje čistunov, kot Motion, ki se ne morejo sprijaznit, da lahko danes printa tako pet letni otrok kot 95 letni ata.
Na dolgo: 3d printerji so bili do prihoda Bambu precej nišna zadeva, ki je pogosto zahtevala več šraufanja in nastavljanja kot printanja. Bambu je bil v veliki meri revolucionaren, ker je ob pravem času ponudil pravi produkt. Po eni strani je bil trg zrel za kaj takšnega, po drugi pa so v eno škatlo stlačili za tisti čas kar nekaj napredne tehnologije. Predvsem pa je bilo vse pripravljeno na tisk neposredno iz škatle tudi največjim amaterjem. In jludje so ga masovno pograbili, tako popolni amaterji kot ljudje, ki smo prve printerje sestavljali še iz lesa. Problem pa je bil, ker je bil to tudi prvi res uspešen projekt zaprtega tipa. Kjer kar naenkrat ni bilo vse prosto dostopno in kompatibilno z vsako CNC stružnico kot smo bili vajeni. Številni so si domišljali, da obstaja nek kozmični zakon, ki v tej branži prepoveduje komercializacijo in so pričakovali, da bodo lahko vzeli vse bombončne vrhusnkega produkta, brez da bi proizvajalec imel pravico diktrirat pogoje uporabe. V resnici pa je Bambu že od prvega dne svoje tiskalnike predstavil kot zaprt ekosistem, samo si nekateri tega niso hoteli priznati. In kot vsak proizvajalec izdelkov za široke množice, si je tudi Bambu prizadeval za nadzor nad svojim produktom. V določem delu pa segmet 3d tiskanja ni bil, in tudi danes, še ni na točki, ko bi lahko govorili o res zaprtem ekosistemu. Tako lahko seveda Bambu tiskalnike nemoteno uporabljaš z ločenimi slicerji, delujejo STL modeli od kjerkoli jih privlečeš, ne obstjajo omejitve pri filamentu in na trgu najdeš nebroj aftermarket dodatkov in nadomestkov. In to je nekaj kar se ne bo spremenilo v kratkem.
Pod črto je za povprečnega uporabnika popolnoma brezveze. Če se ne greš res odprte rešitve kot je recimo zgoraj omenjeni VORON potem si tako ali drugače omejen pri tem kaj ti proizvajalec pusti delat s printerjem. In časi ko si prosto menjaval vse od matične plošče naprej so na srečo v veliki meri mimo. Sedaj dobiš iz škatle izdelek, ki opravlja svoje delo in za veliko večino uporanikov je to dovolj. In to je ključ revolucije ki jo je pripeljal Bambu. Danes so se seveda drugi proizvajalci in nisi omejen na samo Bambu. Je pa veliki večini skupno ravno to, da je stopnja poseganja v napravo bistveno manjša in po pravici povedano za veliko večino niti ni potrebna.
Če pod to misliš kakšne naročnine in podobno je odgovor ne. BigWhale ni govoril o neposredni monetarni kompenzaciji, ampak imajo kot proizvajalec pravico postavljat določene omejitve pri delovanju svoje programske in strojne opreme.
Boš pa seveda moral kupovat filamente, če boš hotel tiskat in tudi vsi modeli niso brezplačni. Ampak to velja za vsak 3d printer, ne glede na to kako odprt ali zaprt je ekosisitem.
Zgodovina sprememb…
jest10 ::
Pri vsem pa je najbolj bizarno, da pri vsem nabijanju, se nisi niti toliko potrudil, da bi dejansko dal človeku funkcionalne alternative.
Ne. Printat začneš 20 minut po tem, ko ga daš iz škatle. 15 minut traja, da se zadeva avtomatično skalibrira. Nič ni treba kupovati, nobenih naročnin ni.
Bedno je edino, ker mi noče printat .gcode od prejšnjih printerjev. Je treba vse na novo "slajsat"
Kaj je zate malo večji? Bambu ima h2; potem imaš Purso XL, ki je top mašina za svoj denar, če rabiš multicolor/multimaterial printanje. Če hočeš še večje Sovol t500 (dobiš zraven še vse čare "odprtokodnosti" ali pa potem Elegoo OrangeStorm Giga... Samo upoštevaj, da z tako ekstremnimi velikostmi pride tudi nebroj težav pri printanju, tako da to hitro ni več out of the box solution. Kolikor gledam je mainstream tja do 360mm x 360mm potem je pa konec veselja.
Bedno je edino, ker mi noče printat .gcode od prejšnjih printerjev. Je treba vse na novo "slajsat"
Kar je popolnoma logično, če veš da je gcode specifičen set navodil točno določenu modelu kako naj tiska. To že med modeli istega proizvajalca pogosto ni prenosljivo, kaj šele širše. Je pa to lahko tudi recept za konkretno škodo na priterju, če dobi ukaz naj izvede nekaj kar ni kompatibilno. Leta gospodovega sem konkretno zružil ploščo in zvil glavo na ta način. Nisem že 100 let neposredno kopiral gkode med printeju, ampak ugibam da smo pri out of the box rešitvah prišli tako da daleč, da preprosto ne sprejme gcode, če ni specifično za njegov model.
Kaj je zate malo večji?
Malo večji od A1 Mini sem mislil. Mini mi pokrije večino potreb, ampak včasih pa ravno malo zmanjka in je treba potem lepiti kose. Že "navaden" A1 z 256mm bi bil dovolj.
Kar je popolnoma logično, če veš da je gcode specifičen set navodil točno določenu modelu kako naj tiska. .
No ja...
Pred tem sem imel fajle prenosljive med 5timi različnimi printerji. Pazit sem moral samo na velikost modelčkov
ah9559 ::
Spremljam tole debato, medtem ko se odločam za nakup novega tiskalnika. :)
Nič ni narobe z Bambulabom, par ljudi bluzi da ne more svojim firmwire gor laufat in podobne zadeve. Vzemi ga, ker z njimi boš imel najmanj težav pri tiskanju. Sam imam X1C in v zadnjih 2 letih sem res imel minorne težave, katere sem zelo hitro rešil. Kolega isto ima X1C in večjih težav ni nikoli imel...
Pri čemur ne morem trditi za Snapmaker U1, ki ga imam zdaj že en mesec in sploh nisem zadovoljen z njim .
Kaj je zate malo večji?
Malo večji od A1 Mini sem mislil. Mini mi pokrije večino potreb, ampak včasih pa ravno malo zmanjka in je treba potem lepiti kose. Že "navaden" A1 z 256mm bi bil dovolj.
aja :) potem imaš neskončno možnosti.
Ker najbolj klasična dimmenzija okrog 250mm x 250mm je najbolj nasičen del trga. Če damo Bambu na stran se splača pogledar Prusa One, odličen printer, samo za moje pojme predrag in ima premajhen volumen, razen če te mika INDX nadrgradnja, ki prihaja do poletja.
Elegoo Centauri Carbon je odlična price performance opcija, če je cena prioriteta. So si pa naredili kar konkreten fiasko z ravzojem AMS enote.
Budged budget imaš nove verzije Endeja 3 ali pa Neptune.
Če bi rad malo večje je še Anycubic Kobra Max z 420mmx420mm.
Ta segment trga je res nasičen, tako da je dobro imet še kakšen kriterij kot samo velikost.
Kar je popolnoma logično, če veš da je gcode specifičen set navodil točno določenu modelu kako naj tiska. .
No ja...
Pred tem sem imel fajle prenosljive med 5timi različnimi printerji. Pazit sem moral samo na velikost modelčkov
ja, če pa zajebeš potem pa pač en vikend šraufaš. Drugi časi. Ralagat da je problem, ker ne moreš gcode prenašat med modernimi printerji je enako, kot poslušat dedka kako je po dveh metrih snega štiri ure gazil, da je prišel do šolo, potem ko je pomolzel tri krave in preštihal nivo pred zoro.
Zgodovina sprememb…
Legon, hvala. Bom malo pogledal predlagane modele. Načeloma še ne kupujem aktivno novega, ker mini dela super. Pa tudi drugače se zelo nagibam k Bambuju. Ampak je dobro vedeti kaj je na trgu.
Kaj je zate malo večji?
aja :) potem imaš neskončno možnosti.
Ker najbolj klasična dimmenzija okrog 250mm x 250mm je najbolj nasičen del trga. Če damo Bambu na stran se splača pogledar Prusa One, odličen printer, samo za moje pojme predrag in ima premajhen volumen, razen če te mika INDX nadrgradnja, ki prihaja do poletja.
Elegoo Centauri Carbon je odlična price performance opcija, če je cena prioriteta. So si pa naredili kar konkreten fiasko z ravzojem AMS enote.
Budged budget imaš nove verzije Endeja 3 ali pa Neptune.
Če bi rad malo večje je še Anycubic Kobra Max z 420mmx420mm.
Ta segment trga je res nasičen, tako da je dobro imet še kakšen kriterij kot samo velikost.
No ja...
ja, če pa zajebeš potem pa pač en vikend šraufaš.
Če zajebeš... Si sam kriv. Meni to še ni uspelo. Komur je, so pa zanjga trotl rešitve, se strinjam
Pač, kakorkoli obrneš, to je en od minusov in se ne rabiš sedaj zaradi tega ven metat in spilat užaljenega, ker niso vsi lastniki bambuja 100% zadovoljni in presrečni
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jest10 ()
Kdo se vem meče? Mi pa je smešno v kake absurde morate eni it, da pljuvate čez moderne tiskalnike (nima to nič z bambu). Menjave matičnih plošč, cutom firmware in prenašanje gcode med različnimi modeli je pač relikvija preteklosti, ki jo danes gonijo samo največji zansenjaki. Nekateri se boste zato ven metali in špilali užaljene, ampak to ne bo spremenilo dejstva, da so to stvari, ki so za veliko večino uporabnikov povsem brepredmetne.
Zgodovina sprememb…
to bo to ja, ROFL... me pa vedno fascinira, kako morate nekateri vedno v debato vleč bambu. Kot, da so vam kaj osebno naredili in podtem še slaboumno to podtikat drugim. Mora bit res huda čustvena bolečina, da je danes dovolj kliknit na ikono in printer dela, brez da si prej tri ure risal pentagrame in na roke pisal gcode.
Zgodovina sprememb…
to bo to ja, ROFL... me pa vedno fascinira, kako morate nekateri vedno v debato vleč bambu. Kot, da so vam kaj osebno naredili in podtem še slaboumno to podtikat drugim. Mora bit res huda čustvena bolečina, da je danes dovolj kliknit na ikono in printer dela, brez da si prej tri ure risal pentagrame in na roke pisal gcode.
Pol si bil pa res izjemno nesposoben, da si se moral 3 ure pripravljati za printanje. Kot sem rekel že prej, zate so zgleda samo trotl rešitve
Jaz sem tudi pred bambujem samo "slajsal" in printal. Kar je bilo potrebnega nastavljanja in popravkov, je bilo le ob menjavi šobe, torej na vsake nekaj mesecev 15 min dela.
Ja, tako je to v zivljenju. Eni smo pac storasti in neposobni, drugi se morate pa s svojo superironostjo hvalit po forumih, da jo kdo opazi. Eni smo tudi dejansko imeli 3d printeje se ko so bili v lesenih ohisjih. Ljudje smo razlicni.
Na koncu dneva pa to se vedno ne spremeni dejstva, da so sli printerji naprej in da nikogar razen samovsecnih cistunov ne gane, da pri vecini modelov ni vec mozno sarit po firmware in uporabljat 10 let starih gcode.
Na koncu dneva pa to se vedno ne spremeni dejstva, da so sli printerji naprej in da nikogar razen samovsecnih cistunov ne gane, da pri vecini modelov ni vec mozno sarit po firmware in uporabljat 10 let starih gcode.
Zgodovina sprememb…
c23po ::
Tole z ponovno uporabo g-code ne razumem. V čem je problem, če jo za drugi model printerja na novo generiraš? Saj ne vzame več časa, kot petljanje s pošiljanjem stare ob skrbi, kaj bi lahko šlo narobe.
Računalniki nimajo spominov.
Zgodovinsko gledano? Dejansko je bilo v določenih primerih lažje preprosto imet modele v gcode shranjene, tudi čez več printerjev. Ker tako ali tako si moral na koncu gcode fizično dostavit printerju. Slicer orodja so bila počasnejša, profili okornejši, vse je šlo preko SD kartic, računalnika mogoče ni bilo blizu.... Določenih funkcij slicer lahko sploh ni imel in si potem ko si naredil gcode, moral še kakšno vrstico dodat ročno. Sem imel printer v garaži, pa mi na primer sosed iz sosednje hišee poslal popralvjen gcode na email in sem ga s telefonom skopiral na sd katico... To so bili časi ko se je octoprint šele rojeval.
Danes? Da, lahko nabijaš po forumih.
Danes? Da, lahko nabijaš po forumih.
Zgodovina sprememb…
c23po ::
Torej smo mi novi, ki smo šele pred kratkim padli v to, zamudili zgodovino. Nekateri, ki jo niso, mislijo da moramo začeti od kresiva in netila.
Hvala za pojasnilo.
Hvala za pojasnilo.
Računalniki nimajo spominov.
Tole z ponovno uporabo g-code ne razumem. V čem je problem, če jo za drugi model printerja na novo generiraš? Saj ne vzame več časa, kot petljanje s pošiljanjem stare ob skrbi, kaj bi lahko šlo narobe.
Če še imaš original .stl, potem lahko. Če ga imaš...
Se ti pa tudi za malo zdi, zakaj bi se znova zajebaval s finesami, ko imaš dobro narejen .gcode, ki ti je do sedaj vedno dal super rezultat na katerikoli mašini.
Pač tako je, eni vidimo v tem tudi pomanjkljivost, drugi pa v užaljenosti cepetajo, kako si sploh drznemo karkoli reči čez bambus, ker to je treba vedno samo 100% hvaliti.
Vsaka stvar ima pluse im minuse.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jest10 ()
Se ti pa tudi za malo zdi, zakaj bi se znova zajebaval s finesami, ko imaš dobro narejen .gcode, ki ti je do sedaj vedno dal super rezultat na katerikoli mašini.
Pač tako je, eni vidimo v tem tudi pomanjkljivost, drugi pa v užaljenosti cepetajo, kako si sploh drznemo karkoli reči čez bambus, ker to je treba vedno samo 100% hvaliti
Ampak ti si pa res but hurt zaradi tega bambuja! a si pomislil, da bi pogovor s psihiatrom pomagal? Ker to je že drugič da slaboumno nekaj podtikaš in netiš flame war, pa razen tebe nihče ne omenja specifičnih modelov ali pa znamke.
.gcode, ki ti je do sedaj vedno dal super rezultat na katerikoli mašini.
Zakaj lažeš? To še 10 let nazaj ni bilo res, kaj šele danes. Razen če zate katerakoli mašina pomeni tiste 2-3, ki si jih imel doma pred +5 leti.
Zkaj ne bi imel original STL? Pa ne, da se nekomu tako vsemogočnemu kot tebi kaj takega zgodi?
Zgodovina sprememb…
Pač tako je, eni vidimo v tem tudi pomanjkljivost, drugi pa v užaljenosti cepetajo, kako si sploh drznemo karkoli reči čez bambus, ker to je treba vedno samo 100% hvaliti
Ampak ti si pa res but hurt zaradi tega bambuja! a si pomislil, da bi pogovor s psihiatrom pomagal? Ker to je že drugič da slaboumno nekaj podtikaš in netiš flame war, pa razen tebe nihče ne omenja specifičnih modelov ali pa znamke.
.gcode, ki ti je do sedaj vedno dal super rezultat na katerikoli mašini.
Zakaj lažeš? To še 10 let nazaj ni bilo res, kaj šele danes. Razen če zate katerakoli mašina pomeni tiste 2-3, ki si jih imel doma pred +5 leti.
Zkaj ne bi imel original STL? Pa ne, da se nekomu tako vsemogočnemu kot tebi kaj takega zgodi?
Lej se no, kdo je but hurt
Torej smo mi novi, ki smo šele pred kratkim padli v to, zamudili zgodovino. Nekateri, ki jo niso, mislijo da moramo začeti od kresiva in netila.
Hvala za pojasnilo.
ja, to je povsem drugo obdobje. Ne glede na to kaj eni sanjajo, da je bilo že 10 let nazaj vse samo klik in je delalo je realnost precej drugačna. Prvi model, ki sem ga uporabljal niti ogrevane plošče ni imel, tako da si lahko misliš kako je bilo z oprijemom. Da o kakšnem avtomatskem niveliranju ne govorimo. Pa še takrat si celo ploščo ravnal v eni točki.
gcoda je bila takrat bistveno bolj univerzalna, ampak to predvsem v smislu, da je pač pritner slepo naredil vse kar je bilo napisano noter. Si imel printerja ki sta imela različno veliko osnovno pološčo? ni problema, tudi manjši se je brez težav poskusil pognat tistih parc cm več kot je ohišje dopuščalo. Si imel ročno nastavljen z-offset in si ga pognal na napačnem printerju? Si dobil lepo gravirano ploščo. Število korakov na extruderju, temperatura, hitrost premikov... vse to je za nekatere kar lepo univerzalno za vse modele v obstoju... Mogoče leta 2010.
Pač realnost je drugačna in z vse večjim naborom senzorjev, ventilatorjev, on the fly kompenzacijami in podobno, smo seveda prišli do točke, ko mora biti tudi gcode prilagojen ne samo na proizvajalca ampak točno specfičen model. V gcode je danes bistveno več ukazov, kot v prvih različicah, ki so bile pobrane iz CNC mašin in številni so unikatni posameznim modelom. Dodatno, ker je zadeva prilagojena širši množici, pa vključujejo tudi varovalke, ki preprečijo poganjanje napačne kode.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Kateri 3D tiskalnik (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 5075 (264) | JanezH |
| » | poceni 3D print škatliceOddelek: Pomoč in nasveti | 2532 (1367) | dvihtelic |
| » | 3d tiskalnik za zacetnikaOddelek: Pomoč in nasveti | 3296 (2651) | sslavc |
| » | 3D tiskaliki za domaco uporaboOddelek: Strojna oprema | 4235 (3858) | mihec87 |
| » | 3d printerOddelek: Kaj kupiti | 11685 (9954) | stalker |