» »

3d tiskalnik

3d tiskalnik

««
40 / 47
»»

Tidule ::

Osebno bi se minija, kot prvega/edinega na dalec izognil, ker build volume je bistveno premajhen za edini printer. Se posebej za to ceno. Kot na hitro vidim nima niti ogrevane povrsine niti autolevlinga. Oboje drasticno olajsa zivljenje pri zacetku printanja. Tudi design kjer glava ni podprta z obe strani mi je totalen fail.

Osebno imam Vyperja in sem nad njim navdusen. Po ca 10kg natisnjenega Petg, Pla in Pla+ nobenih omembe vrednih tezav. Fleksibnilni filamenti so bili malo vecji izviv ampak to je pac posledica bowden sistema. Pac tako kot vsak printer je treba enkrat na mesec pogledat vijake, skrbet da je plosca in soba cista in podobno.

Enderja S1 takrat se ni bilo ampak po specifikacijah sodec sta tam tam, bo pa verjetno comunity bolj aktiven (ceprav se glede Vyperja ne morem pritozevat).

Vyper pride prakticno v celoti pre assembled in imas dejansko v 20 minutah zadevo sestavljeno in delujoco. Ender kot vem pa tradicionalno pride kot kit. Osebno mi je za prvi printer boljse prvo, ker lazje identificiras morebitne tezave. Po drugi strani pa je sestavljanje kit enderja odlicna izkusnja kako so printerji sestavljeni in je ko pride do tezav lazje razdret kaksno zadevo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

Tidule ::

Za orientacijo glede porabe filemta porabim na mesec dober kilogram, pa ne printam malo (ampak se vedno dalec od 24/7). Od zacetka sta sla nekje dva kilograma v enem mesecu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

JanK ::

Glede build voluma se strinjam, da je malo majhen. Po drugi strani se je, vsaj za mojo uporabo, izkazalo, da v veliki vecini primerov ne porabim celotnega 250 x 210 x 210 volumna. Ampak seveda je to odvisno od tega, kaj printas.

Ima pa Mini seveda ogrevano povrsino in autoleveling - elektromagnetni PINDA senzor - tako, kot vecji brat.
"Think about how stupid the average person is,
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin

Tidule ::

Hvala, za popravek. Na hitro sem preletel stran, ki si jo dal in nisem opazil da bi bila autolevelig in ogrevana povrsina omenjena.

Glede build voluma se popolnoma strinjam. Vecina je znotraj 18cm, ampak ne vsi. In potem imas problem ce je to tvoj edini printer. Ker vsaj osebno sem se se pri 27cm plosci znasel v situaciji ko cesa nisem mogel natisnit. Recimo ze katana, ki si jo omenil odpade na mini.

Tako da all in all sem mnenja da bo uporabnik hitro razocaran nad tako majhno plosco.

Cisto nepovezano: Si opazil tudi colapsable mece/katane? Jaz sem si ravno light saber natisnil in sem navdusen na designom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

geronimo777 ::

Hvala za nasvete. Mislim, da si bom omislil kar Ender3 S1 in ne bom velik kompliciral. Najbrž nimam kej velik za zgrešit, sploh za začetnika.
Me pa zanima še sledeče, kje dobite raznorazne 3d modele, ki jih pol natisnete? Je to plačljivo ali kako? Po kakem principu npr izberete kaj sprintate? Osebno nimam pojma o tem, se mi pa zdi zelo zanimivo.

JanK ::

@Tidule: Ja, sem ravno ta teden videl collapsible light sabre in bo to pomoje naslednji daljsi tisk za malega. Samo se eno orkn LED baterijo je treba najti za v rocaj, pa bo win :)

Drugace pa tudi ta katana ni printable v enem kosu na MK3S - pravzaprav ne poznam amaterskega tiskalnika, ki bi jo lahko natisnil. Tudi v prihajajocega Prusa XL (360 x 360 x 360) bi komaj slo po telesni diagonali, pa seveda z ogromno supporti.

Namesto tega sem v OpenSCAD (v katerem sem zmodeliral rezilo katane, rocaj pa sem pobral od nekje drugje) naprogramiral splitanje modela v tri dele, ki jih zlepis skupaj s pomocjo kovinskih moznikov (beri rahlo narabrenih zebljev z odscipnjenimi glavami). Na https://drive.google.com/file/d/1Lghe17... so STLi. Za Mini bi pac naprogramiral splitanje v 4 dele.

@geronimo777: Modele dobis na https://www.thingiverse.com/, https://www.prusaprinters.org/, https://free3d.com/,... tega je kar precej. Na https://all3dp.com/ najdes na splosno ogromno nasveto kako tiskati, zanimive modele,... na https://all3dp.com/1/best-3d-printer-re... najdes zadnji spisek (po njihovo) najboljsih tiskalnikov, na https://help.prusa3d.com/en/materials pa dalec najboljsi spisek materialov z njihovimi lastnostmi ter dobrimi in slabimi stranmi, kar sem jih dosedaj videl. Ce/ko se bos odlocil delati svoje modele, si poglej, npr., https://all3dp.com/1/best-free-3d-model... za spisek SWja. Sam uporabljam OpenSCAD + SolidPython, ampak to je precej "programerska" resitev - je pa popolnoma parametricna - ce pravilno programiras modele, lahko, npr., spremenis eno osnovo dimenzijo, pa se vse ostalo popravi.
"Think about how stupid the average person is,
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin

111111111111 ::

geronimo777 je izjavil:

Sem začetnik in bi si nabavil 3d tiskalnik za hobi printanje in ustvarjanje.
Gledal sem predvsem modela Vyper in Ender3 S1. Kateri je boljši za popolnega začetnika in laika? Budget je nekje do 500 eur? Kako dolgo pa zdrži npr en kolut filamenta?
Hvala

Jaz navijam za enderja, ker nisem imel nobenih težav. :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Tidule ::

@JanK ja, če imaš ustrezno nastavljen pritner se zadeva sptinta in deluje v nulo. Kapo dol tipu za designe.

111111111111 ::

JanK: Hvala za STL-je. So šli kar v print.
 1

1



Tidule: Lahko kakšne STL-je ali linke?
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Tidule ::

geronimo777 je izjavil:

Hvala za nasvete. Mislim, da si bom omislil kar Ender3 S1 in ne bom velik kompliciral. Najbrž nimam kej velik za zgrešit, sploh za začetnika.
Me pa zanima še sledeče, kje dobite raznorazne 3d modele, ki jih pol natisnete? Je to plačljivo ali kako? Po kakem principu npr izberete kaj sprintate? Osebno nimam pojma o tem, se mi pa zdi zelo zanimivo.


ne, z enderjem ne boš zgrešil, sam res si vzemi čas da ga sestavis kot treba.

Kar se modelov tiče pa tega kar je napisal jan prišporočal še https://thangs.com/ Imaš pa seveda potem kup plačljivih možnosti. Thingverse je verjetno najbolj popularen in super za začetnika ker avtorji ponavadi napišejo tudi kaj o tem s katerim materialom in nastavitvami (predvsem podpore) so tiskali, najdeš pa tudi komentarje in podobno.

OpenSCAD je super, če imaš kaj programerskega znanja. Sploh za enostavne oblike, ki jih želiš enostavno prilagajt (kakšne škatljice na primer) je top. Je pa to bolj programersko kot oblikovalsko orodje.

Osebno za modeliranje uporabljam Fusion360 (za domačega uporabnika je brezplačno, brez hudih omejitev). Alternative so še thinkercad, solidworsk itd... Ti programi, če začenjaš it nule imajo kar visoko krivujljo težavnosti ampak slej kot prej boš moral v to ugriznit, ker pred narejeni modeli te pripeljejo samo tako daleč.

Kaj printam? najenostavnejši odgovor je vse živo :)
Poleg raznih novelti zadev, kot je rpej omenjeni light saber, sem si naprintal na primer kup škatljivc ta karte in organizatorje za boardgame. Pa razne nosilce in držala zha elektrokomponente. Škatljice za razne esp32/8266, ki jih imam za home automation. Potem kup stvari za otroka, recimo fleksibilne tračnice za vlak lego duplo, ki omogoča lažje sestalvjanje proge in bistveno več oblik. Pa dodatne kocke (sva naredila dvižni most in je v kocki zapakirana baterija in mikrokontroler da se most dviga in spišča). Pa skupaj sva naredil RC DIY RC avto. Pa okraske za novo leto, šablone za rezanje piškotov... Seveda kup dodatkov za printer (nosilec za kamero in ledice, veriga za boljši cabel management, nosilce za filament...)

Ni da ni, največja dodana vrednost mi je ravno to, da ko se nekaj spomnim ne rabim zgubljat časa in iskat neke približke po netu in potem čakat par tednov/mesecev da pride.

111111111111 je izjavil:

JanK: Hvala za STL-je. So šli kar v print.
 1

1



Tidule: Lahko kakšne STL-je ali linke?

https://www.thingiverse.com/thing:36040...
https://www.thingiverse.com/thing:36396...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

111111111111 ::

Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Truth ::

JanK je izjavil:

Nimam, me pa zanima, kako pospeskomer pase v 3D tiskalnik?


trenutn frimware marlin hočem menjat na klipper z mainsail os, tam mas opcijo input shaping k ti prek pospeškomura skorigira natančnost. Pol si te nastavitve shrans in ne rabs pospeškomera več.

desmill ::

Jaz tudi prihajam v druzino imetnikov 3D printerjev.
Za prvi nakup sem gledal Pruse vendar je MK3 draga za minija se pa ne priporoca za prvi tiskalnik ker je premajhen.
Ender 3 V2 nebi vzel ker nima auto level in double Z axis - seveda se da vse nadgraditi vendar potem pridem s ceno na nivo mojega ozjega izbora.
Trenutno sem na:
- artillery genius pro (moti me glass bed in neenakomerno gretje le te - se da nadgraditi?)
- anycubic vyper (ravno tako ima nekaj pomankljivosti - npr ne kaze preostalega casa tiskanja in je glasnejsi)

Kaj bi vi priporocali in kaksne izkusnje imate?
Kako pa je z Biqu?

V vsakem primeru bi rad nadgradil z WiFi in auto shutdown po koncu (npr OctoPrint upgrade ce ni direktnega updata).
Rad pa bi da je tih ali pa da se da na pause za cez noc - lociran bo v dnevni sobi vendar kjer je zraven otroska soba in so ponoci odpra vrata.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: desmill ()

Tidule ::

Poglej se novi ender S1 omenjen zgoraj.

Glede prikaza casa: prikazi na printerjih so precej nenatancni. Okvirno oceno koliko casa bo printer tiskal nek kos ti pa tako ali tako da tudi slicer.

Octoprint z plugini je bistceno bolj natancen pri oceni ampak se vedno je to dalec od eksaktne znanosti.

Ravno tako ce bos uporabljak octoprint potem tako ali tako vse tam urejas in printer nima pojma o tem kaj bo tiskal in koliko casa bo trajalo.

Glede pause to ni nekaj kar bi tako mimogrede uporabljazvecet in potem zjutraj nadaljeval. To so funkcije namenjene kaksnim nujnim posegom in fancy igrackanju. Da bi vsak vecer kar mimogrede ustavil printer do zjutraj in potem nadaljeval se praviloma ne bo obneslo. Pri uporabi pause namrec printer dobesedno na mestu ustavi glavo in to je to. Konica ostane segreta tik nad modelom in hitro kaka kapljica filamenta stece. Potem ko nadaljujes print v najboljsem primeru ostane kak blob, v najslabsem pa glava potegne s sabo cel model. Tudi to da glava celo noc caka na 200C ni najbolj pametno.

Dodatno vse te funkcije vezane na prekinitev (Auto resume, pause...) ne funkcionirajo z octoprint. Ce uporabljas slednje (in ni razloga da ne bi) potem printer navodila kako naj tiska dobiva neposredno preko usb porta vrstico po vrstico .

Glede wifi je najbolj elegantna resitec rasperry pi zero 2 in octoprint.

Tako imam reseno potem tudi ugasanje printerja. Ko octoprint zakljuci svoje delo cez par minut preko home assistanta ugasnem smart socket v katerega je vtaknjen printer.

Osebno mi je octoprint svetlobna leta pred cemerkoli kar nudi printer out of the box. Ima pa svoje pomankljivosti, kot je izguba dolocenih funkcionalnosti printerja (auto resume, filament sensor...)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

TehDucky ::

Za prvi printer sva z bratom kupila Creality CR10S, nato pa sem še samo zase vzel CR6SE.

Na CR10S sem menjal matično ker je crknil en driver za motor, in sem dal gor bigtreetech (Biqu) skr mini e3 v2.0, zaenkrat odlična matična, firmware sem si sam skompilal, glede na potrebe in upgrejde, ki sem jih imel. To je bila cena takrat nekih dobrih 400 eur?
Tanova matična ima tihe driverje za motorje in je majka v primerjavi s taglasnimi. Sem ga slišal iz kleti v jedilnico v drugem nadstropju. Sedaj če zaprem vrata v kleti, se ga ne sliši na drugi strani vrat.

Pred novim letom pa sem si še kupil CR6 SE zase in mi je top, za kar ga jaz uporabljam mi je super, je malo manjši, zelo enostaven za uporabo, glede na to koliko ga premikam, je tudi ročaj fajn. Svojevrsten auto bed leveling. Sem pa gor nainštaliral community firmware, ker mi je par stvari manjkalo na originalnem firmwaru. Cena pa 200 eur iz geekbuying.

Se mi pa je v nekem momentu tudi zgornji Ender S1 dopadel, zaradi direct drive extruderja, ampak sem v tistem še enkrat premislil in mi ni bilo za 2x dražje, glede na to da so čez 400 eur.

desmill ::

Hvala za odgovore.
Sem imel upanje da je pause bolj uporaben.

Torej p[otrebujem tih tiskalnik in ga dati v skatlo.
Bom pogledal S1 (sem ga zgresil)

geronimo777 ::

Jaz sem tudi začetnik in sem naročil Ender S1. Poročam o vtisih.

desmill ::

Tudi jaz narocil S1.

Kateri PLA pa priporocate?
Predvidevam da niso vsi dobri za vsak printer.

Tidule ::

Praviloma printerji niso pretirano zbirčni okrog PLA. Oziroma da ne bo pomote, PLA se med sabo seveda razlikuje, samo ni da bi se nek brand izrazito boljše obnesel na nekem specifičnem printerju. Načeloma je vse povezano z nastavitvami, ker za vsak PLA je za res optimalne rezultate potrebno malce finetuninga.

Je pa med posameznimi PLA lahko ogromna razlika v kvaliteti. Kar se najbolj vidi je morebitna vlaga v filamentu in pa nekonsistetna debelina. Lgede prvega imam tako ali tako navado da vsako rolo posušim, glede drugega pa je jeba in se je takih proizvajalcev izogibat kot hudič križa.

Za začetnika je priporočljivo prvih par KG natisnit na kvalitetnem brand name filamentu, predvsem zato, ker ko začneš je čisto preveč spremenljivk in je dobro da so vsaj nekatere stvari konstantne. Tako, da edino kar bi res odsvetoval v je da kupiš kup različnih manjših rol, ker potem nikoli ne boš 100% ali je težava v spremembi filamenta ali kje drugje.

Se pa dobijo tudi dobre budget variante pod 10 eur na kilogram. Samo pač moraš vzet v zakup, da zna tak filament zahtevat malo več igračkanja z nastavitvami. Recimo pri enem takem primeru sem moral za konkretnih 20 stopinj dvignit temperaturo, da je lepo tiskal, drugače je bila katastrofa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

desmill ::

Hvala za info. Vidim da je tudi z fillamenti kar nekaj researcha.
Ali lahko predlagas kaksno dobre fillamente za zacetnike - kaj worldwide in kaj se dobi v Slo?

In imam se vprasanje - kako posusis fillament? V pecico na 30 stopinj ali je kaksna druga metoda?

Tidule ::

na začetku s pečico. Dela brez težav samo moraš pač pazit temperaturo, pa seveda čas. Pozneje sem za okrog 50 EUR kupil (mislim, da esun) filament dryer.

Recimo price performance, za nakup v Sloveniji se mi zdijo Azurfilm filamenti. Sploh ker imajo dostikrat random filamente (ne moreš zbirat barve) po 13 EUR na kg. Za zečetek super.

Drugače pa najboljše kar sem budget našel so gst3d, ko imajo akcije dobiš 10kg za 80-90 EUR s poštnino. Je pa treba vzet v zakup da so to budget filamenti. Iz nekga razloga recimo jih moram printat tam okrog 215-220, med tem ko pri ostalih pla+ nisem rabil nad 200. Pa kakšen pride slabše pakiran in posledično precej vlažen. Res težave sem pa imel samo z enim kolutom, ki pa se je iz nekega razloga vsakih par metrov zlomil. Ampak to je bil do sedaj eden od ca 50kg, ki sem jih naročil jaz oziroma kolegi. Po kontaktu s proizvajalcem so pri naslednjem naročilu poslali dodaten kolut brezplačno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

traxxas ::

Zdravo
Zanima me,če bi se dalo sprintat rezervno posodo za gorivo (8-10L cca),ki bi šla pod sedežni prostor motorja s popolnim ujemanjem glede na razpoložljivost.Mam ene slike sam ta je mal prevelika. Rad bi mal manjši volumen.

Tidule ::

Tukaj boš imel težavo v sami velikosti, ker 10l, pa še custom oblika bo zagotovo več kot imajo domači printerji build (tam okol 25cm po osi). Dodaten problem pa je seveda tudi varnost, tako z vidika agresivnosti samega goriva, kot mehanske odpornosti. Sploh glede na to da gre za hrambo gorivo.

111111111111 ::

traxxas je izjavil:

Zdravo
Zanima me,če bi se dalo sprintat rezervno posodo za gorivo (8-10L cca),ki bi šla pod sedežni prostor motorja s popolnim ujemanjem glede na razpoložljivost.Mam ene slike sam ta je mal prevelika. Rad bi mal manjši volumen.

Pla sicer je vodotesen, imam vazo. Nisem pa še notri točil bencina. Sploh ne vem ali reagira ali ne. :)
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Tidule ::

Kolikor sem gledal ni ravno da bi takoj topilo, tako da za kak lij, pokrovcek in podobno ne bi smelo bit tezav. Ampak osebno si ne bi upal notri hranit in prevazat goriva.

driver_x ::

desmill je izjavil:

Hvala za info. Vidim da je tudi z fillamenti kar nekaj researcha.
Ali lahko predlagas kaksno dobre fillamente za zacetnike - kaj worldwide in kaj se dobi v Slo?

In imam se vprasanje - kako posusis fillament? V pecico na 30 stopinj ali je kaksna druga metoda?


Če si začetnik, predlagam da začneš tiskati PLA filamente. Pri nas sta solidna vsaj AzureFilm in Plastika Trček. Z ostalimi še nisem delal.

Matevz96 ::

Tidule je izjavil:

Tukaj boš imel težavo v sami velikosti, ker 10l, pa še custom oblika bo zagotovo več kot imajo domači printerji build (tam okol 25cm po osi). Dodaten problem pa je seveda tudi varnost, tako z vidika agresivnosti samega goriva, kot mehanske odpornosti. Sploh glede na to da gre za hrambo gorivo.


Velikost se da rešit z uporabo malo večjega printerja. Večji problem kot si že ti ugotovoil je varnost. Glede na to da gre pod sedež je verjetno omejen prostor in kar nekaj možnosti za fiksacijo torej mehansko preživiš. Skrbi me bolj kemična odportnost, morda bi lahko reševal s kakšnimi premazi za rezervoarje (prvi iz googla: http://sokema.it/sl/posebni-premazi/rac... ) vendar je spet potrebno preverit da ne bo premaz uničil natiskane plastike :D

Rekel bi da je zadeva izvedljiva ni pa to tako majhen projekt kot se sliši.
#hooldthedoor

111111111111 ::

Pri visoko vnetljivih stvareh kot je bencin, po moje ni pametno improvizirat. Po mojih izkušnjah je PLA precej neobstojna na sončni temperaturi (se izredno hitro ukrivi) in precej občutljiva na mraz. Rada poči, če je zunaj okoli 0 stopinj.

Skratka najprej bi bilo treba najti ustrezen material, potem naredit nekakšen coating, da bi zdržal bencin. Tole sem našel na Quori:https://www.quora.com/What-type-of-plas...
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.


Plastični bencinski karnistri so večinoma narejeni iz "pihanega" HDPE-ja (polietilen visoke gostote).

PLA se pri bencinu obnese bolje kot ABS, ampak kljub temu zgubi mehanske lastnosti:

https://www.irjet.net/archives/V6/i7/IR...


Lp

Jože

p0ki ::

Pozdravljeni,

Tudi jaz si želim prodreti v te vode.
Zato me zanima par stvari. Recimo, da imam budget nekje 300-400€.
Kaj bi se dobrega lahko dobilo za začetnika v tem rangu? Na kaj moram biti pozoren?
Auto leveling je verjetno kar must have? Kako je z rabljenimi na bolhi oziroma drugje?
Pomembno bi mi bilo seveda kar se da velika delovna površina.
Za začetek bi printal seveda nekaj igrač za otroke, kakšne nosilce za moje smarthome zadeve in veliko malenkosti po hiši, ki so se tekom let zlomile.
Gledal sem Anycubic Mega S in pa Creality Ender 5 Pro oziroma tudi nižje serije.

Hvala za odgovore.

lp,
"As far back as I can remember, I always wanted to be a gangster"

Tidule ::

aj bi se dobrega lahko dobilo za začetnika v tem rangu?

preberi vsaj zadnje dve-tri strani teme.

Na kaj moram biti pozoren?

preberi vsaj zadnje dve-tri strani teme.

Auto leveling je verjetno kar must have?

ena bolj uporabnih funkcij za začetnika

Kako je z rabljenimi na bolhi oziroma drugje?

osebno bi se jih za prvi printer izgonil, ker tudi brez tega bo dovolj dela na začetku, da dobiš kvalitetne printe.

traxxas ::

Hvala vam za bolj jasno sliko. Bom zgleda vrgel puško v koruzo. Torej rezervni kanister,pa pretočit.

p0ki ::

Sem prebral, vidim da se najbolj omenja Anycubic Vyper, vendar ga z razliko od Creality Ender 3D v2, ni v raznih "best 3d printers for beginners under 500" reviewih na googlu. Zato tudi sprašujem.


Zasledil sem tudi da imajo nekateri Dual Extruder, kako je s tem, se odnese? pride prav?

Glede na to, da imam dosti izkušenj z raspberryjem, bi seveda uporabljal octoprint. Kar se tiče same montaže in sestavljanja stvari mi ni problema, če je malce več dela pri začetni montaži in konfiguraciji (mi je še celo ljubše, ker tako dejansko spoznaš kako stvar deluje in kako zamenjati komponente, ko se pokvarijo).

Iščem nekaj kar ima dober price/preformance.
Priporočate kakšne Slo trgovine, ali večinoma naročate iz tujine?
Izkušnje z 3dshark trgovino?

Hvala
"As far back as I can remember, I always wanted to be a gangster"

driver_x ::

p0ki je izjavil:

Zasledil sem tudi da imajo nekateri Dual Extruder, kako je s tem, se odnese? pride prav?


Če si začetnik, potem s tem počakaj. Sploh pa s kakšnimi DIY variantami.

Tidule ::

nisem že en čas gledal reviewjev. Mogoče samo niso upadani. Tudi od Crealyty je imo best buy za začetnika novi S1.

Zasledil sem tudi da imajo nekateri Dual Extruder, kako je s tem, se odnese? pride prav?

Odvisno za kaj. Zadeva je top (sem imel možnost smao stestirat), če je dobro narejena in veš kaj boš z njo. Drugače pa tega ne bi priporočal začetniku. Treba se zavedat da je 3d printanje hobi in da to ni out of the box zadeva, kot kalsičen printer. Zato je dobro začet z osnovnim modelom in imaš za naslednje leto dni več kot dovolj dela z vsem kar bo šlo narobe. Dodajat v to dual extruder, po možnosti še DIY je overkill. Ker dual extruder prinese s sabo celo paleto novih izzivov. Jaz bi s tem počakal. Tudi cene za dobre dual extruder rešitve so zasoljene.

Kar se tiče same montaže in sestavljanja stvari mi ni problema, če je malce več dela pri začetni montaži in konfiguraciji (mi je še celo ljubše, ker tako dejansko spoznaš kako stvar deluje in kako zamenjati komponente, ko se pokvarijo).
Potem Creality ni slaba izbira, ker zadeve pridejo v prafaktorjih. slaba stran tega je da se na začetku malo bolj loviš ali je kaj problem v nastavitvah ali sestalvjanju. Ampak nič kritičnega.

Priporočate kakšne Slo trgovine, ali večinoma naročate iz tujine?

Oebno sem kupoval pri Azurefilm in še največ pri 3djake. Slednji so sicer v Avstriji ampak imajo korektno podporo in spletno stran v slovenskem jeziku.

driver_x ::

p0ki je izjavil:

Pozdravljeni,

Tudi jaz si želim prodreti v te vode.
Zato me zanima par stvari. Recimo, da imam budget nekje 300-400€.
Kaj bi se dobrega lahko dobilo za začetnika v tem rangu? Na kaj moram biti pozoren?
Auto leveling je verjetno kar must have? Kako je z rabljenimi na bolhi oziroma drugje?
Pomembno bi mi bilo seveda kar se da velika delovna površina.
Za začetek bi printal seveda nekaj igrač za otroke, kakšne nosilce za moje smarthome zadeve in veliko malenkosti po hiši, ki so se tekom let zlomile.
Gledal sem Anycubic Mega S in pa Creality Ender 5 Pro oziroma tudi nižje serije.

Hvala za odgovore.

lp,


Pri vsem tem je najbolj odvisno to, kaj te pri 3D printerju zanima. Moj prvi printer je bil Ender 3, ki sem ga nabavil zaradi tega, ker je zanj obstajalo precej modifikacij in ker je že v osnovi delal kolikor toliko solidne modele. Težava pri takem printerju je v tem, da stalno potrebuje pozornost: gumijasti koleščki, ki se vozijo neposredno po konstrukciji se zrahljajo, obrabi se ekstruder, obrabi se PTFE cevka v tiskalni glavi in podobno. Za nekoga, ki želi samo tiskati, so to slabosti, meni pa so se to zdele prednosti, saj sem se s tem naučil, na kaj je potrebno biti pri tiskanju pozoren. Po nekaj letih je od originalnega Enderja ostalo samo še ogrodje in napajalnik, saj sem zamenjal krmilnik (za tišjega), kar v printer sem integriral Raspberryja za OctoPrint, dodal sem drugi motor in navojno palico za Z os, namestil MGN vodila, dodal bed leveling, dodal senzor za filament ter zamenjal tiskalno glavo za E3D v6 skupaj z direct drive ekstruderjem. Pri vsem tem pa sem pridobil zadosti znanja, da sem si sam naredil en konkreten printer (coreXY, 30x30x30), ki deluje stabilno in zelo dobro. Sem pa za nabavo posameznih komponent porabil skoraj jurja. "Enderja" imam pa za rezervo (če je potrebno kaj natisniti, ko je večji zaseden) in za eksperimentiranje - trenutno imam v planu narediti tool changer.

geronimo777 ::

Kakšen se vam pa zdi CR 10 smart pro? Ima sicer malo višjo ceno.

Zgodovina sprememb…

Tidule ::

IMO s cerality ne mores zgresit. Glavna prednost cr10 je pac build volume. Koliko to dejansko rabis je stvar presoje. Jaz imam ca 25 cm po osi pa se 30 ne bi branil, je pa res, da res nujno je pa bolj poredko.

Ostalo so bomboncki (wifi, kamera, ledice), ki jih v bistvu ceneje in boljse naredis DIY. So pa tukaj out of the box in se ne rabis s tem obremenjevat.

Tako da osebno bi dal dalec najvecji poudarek vprasanju ali rabis tako velik build volume.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

TehDucky ::

Meni se zdi cr6 se res idealen nakup za nekoga, ki se želi vpeljati v 3d printanje, vsaj glede na moje izkušnje. Prav tako je podobna zadeva s kakšnim Ender 3 novejše in dražje izvedbe.
Moraš razumeti, da pri 3d printanju en printer običajno ni dovolj. Ni to kot lastništvo avta, kjer lahko samo enega naenkrat uporabljaš. Tukaj jih imaš lahko 10 pa bojo vsi delali, če veš kaj z njimi.

Sicer sem glede cr10 smart slišal kar nekaj kritik, verjetno so že kaj izboljšali, kako je pa s pro modelom pa nimam pojma. Je pa to že kar konkreten denar, daš še par eur zraven pa maš pruso. To pa je Apple pri 3d printerjih, dela vse v nulo od začetka.

desmill ::

Sem kupil ender 3 S1.
Deluje out of the box. Nekje 20min sestavljanja in potem prvi tisk - zajček ki je na SD kartici. Glede na slike online je zajček lep prišel ven (nisem pa expert) z PLA ki je bil v paketu.

Edina težava ki jo imam ( verjetno moja krivda) iy sticks too much on the base plate.
Sedaj nevem kako naj odrstanim obroč ki ga naredi okoli zajčka in tisto ravno črto.
Vprašanji:
- ali sem z offset preblizu nastavil (nič ne drgne samo je pa zapeklo v base plate)?
- s čim očistite PLA iz plošče ko ne gre dol? (ni samo senca ampak dejansko plastika zalepljena)

Tidule ::

Spusti temperaturo plosce, ce se prevec prime.

Za ciscenje poskusi s isopropyl alcohol.

geronimo777 ::

Zanima me 3d printer Prusa i3 mk3. V čem je fora tega tiskalnika, da je cena 1000 eur? Velik dražji kot npr Ender 3 s1, po specifikacijah pa nc kej posebnega. Prusa je kao Aplee med tiskalniki, kako je s tem. In vsi pravijo, da če ne želiš problemov s tiskanjem, kupi Pruso. Vaše izkušnje?

melvin ::

desmill je izjavil:

Sem kupil ender 3 S1.
Deluje out of the box. Nekje 20min sestavljanja in potem prvi tisk - zajček ki je na SD kartici. Glede na slike online je zajček lep prišel ven (nisem pa expert) z PLA ki je bil v paketu.

Edina težava ki jo imam ( verjetno moja krivda) iy sticks too much on the base plate.
Sedaj nevem kako naj odrstanim obroč ki ga naredi okoli zajčka in tisto ravno črto.
Vprašanji:
- ali sem z offset preblizu nastavil (nič ne drgne samo je pa zapeklo v base plate)?
- s čim očistite PLA iz plošče ko ne gre dol? (ni samo senca ampak dejansko plastika zalepljena)

Kje si ga kupil?
Gigabyte Z690 Gaming X | i5-12600KF | Noctua NH-D15S | 32GB |
Gigabyte GTX 1070 G1 | 512GB 970 PRO | RM750X | Meshify C |

_Denny_ ::

geronimo777 je izjavil:

Zanima me 3d printer Prusa i3 mk3. V čem je fora tega tiskalnika, da je cena 1000 eur? Velik dražji kot npr Ender 3 s1, po specifikacijah pa nc kej posebnega. Prusa je kao Aplee med tiskalniki, kako je s tem. In vsi pravijo, da če ne želiš problemov s tiskanjem, kupi Pruso. Vaše izkušnje?

Poglej si malo podrobnosti oz. proizvajalca posameznih sestavnih delov in ti bo mogoče jasno zakaj taka cena. Ker smo že na računalniškem forumu, bom omenil Noctua ventilatorje, Delta PSU in Molex konektorje, imaš pa še Trinamic in Misumi, ki meni sicer ne povesta nič, ker nisem v strojniških vodah. Po izračunu cene posameznih komponent prideš na okoli 100€ manj od cene kita (recimo tu je dobra primerjava), kjer dobiš tudi 24/7 support prek live chata.

Ker že hočeš osebne izkušnje - decembra lani sem dobil kit, ga z niti "z" od "znanja" o 3d printu v nekaj urah sestavil in že takoj printal razne bedarije. Edino nastavljanje, ki sem ga imel je bil first layer calibration in to je vse. Pred nakupom sem kake pol leta gnjavil kolega z Enderom (v2 ali v3, ne vem), da mi malo razloži situacijo in me je kar malo prestrašil z bed levelingom s pomočjo papirja in tistih koleščkov, e-step kalibracijo s kljunastim merilom, raznimi obveznimi sprintanimi in kupljenimi modifikacijami (mislim, da še ima samo original ogrodje, vse ostalo je menjal), kako bom več popravljal in nastavljal kot dejansko printal, itd. V glavnem, po njegovih besedah je stvar hobi, ki vzame kar nekaj časa in ne plug'n'play kot sem sam hotel. Potem sem naredil izračun, videl kako bi me Ender z upgradi iz različnih trgovin s poštninami vred stal blizu 900€ in se kar v štartu odločil, da raje dam 800€ za MK3S+, ki že vse to ima in mi ni žal.

Ne bi rekel, da je kot precenjen Apple, pač pa bolj kot stvar, ki enostavno dela in edina varianta, da bi bil še bolj plug'n'play je, da kupiš že sestavljenega. Bodoči XL bo šel glede tega še korak dlje, ker baje več ne bo treba niti nastavljati prvega layerja, je pa tudi cena temu primerna...sam ne dam 2100-4200€ za rocktopuse, razne živali v obliki spolnega uda, perv žetonov za nakupovalne vozičke in ostale bedarije, ki jih večinoma printam.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

desmill ::

melvin je izjavil:

desmill je izjavil:

Sem kupil ender 3 S1.
Deluje out of the box. Nekje 20min sestavljanja in potem prvi tisk - zajček ki je na SD kartici. Glede na slike online je zajček lep prišel ven (nisem pa expert) z PLA ki je bil v paketu.

Edina težava ki jo imam ( verjetno moja krivda) iy sticks too much on the base plate.
Sedaj nevem kako naj odrstanim obroč ki ga naredi okoli zajčka in tisto ravno črto.
Vprašanji:
- ali sem z offset preblizu nastavil (nič ne drgne samo je pa zapeklo v base plate)?
- s čim očistite PLA iz plošče ko ne gre dol? (ni samo senca ampak dejansko plastika zalepljena)

Kje si ga kupil?


Amazon

Ender 3 S1 je moj prvi.
Sem tudi jaz razmišljal o Prusi vendar sem se odločil reskirati z Enderjem (seveda imam amazon prime za backup in lahko vrnem).
Ko sem bral o nastavitvah/težavah v Enderji sem bil zelo skeptičen vendar tale S1 pride delujoč out of the box.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: desmill ()

JanK ::

Se moje izkusnje s Pruso. Podobno kot _Denny_, sem gledal po testih, uporabniskih izkusnjah,... in se na koncu odlocil za Prusa MK3S kit. Stran, ki je zacementirala odlocitev je bila tale: https://www.makerhacks.com/prusa-vs-cre... V povzetku pravijo:


- If you want something that is going to reduce the inherent hassle of 3d printing, look to the Prusa. If you are more of a tinkerer, or on a tighter budget, go with the CR-10.

- Building big? Go with the CR-10.

- Need it to absolutely, definitely, print well every time? Go with the Prusa.

- Building a print-farm? You could buy two CR-10 printers right now in case one goes down and still have change from $1,000.

- Absolutely brand new to 3d printing? Go with the Prusa.

IMHO zelo dober povzetek, pomoje lahko namesto CR-10 vstavis tudi Enderja, pa verjetno ne bo nic drugace.

Narocil, sestavil v enem dnevu s "pomocjo" sina (moral sem dokupiti vrecko Haribo medvedkov, da je bilo fer :)), in prvi Benchy je bil kot iz skatlice. Od takrat (2 leti nazaj) vse deluje BP, ne da bi se tiskalnika dotaknil razen obcasnega vzdrzevanja (brisanja prahu, preverjanja vijakov, mazanja vodil). Celo za tezave, ki sem mislil, da so tezave s printerjem, se je kasneje izkazalo, da so tezave z vlaznim filamentom (glej https://slo-tech.com/forum/t413951/p743.... Tiskal sem ze vse zivo, PLA, PETG, Flex, ABS, ASA, Nylon,... pa nikoli ni bil tiskalnik problem, ampak pac inherentne lastnosti materialov.

Edini dva upgrade-a, ki sem ju naredil, uporaba OctoPrint-a na Raspberry Pi-ju (ampak to je bolj dodatek, nima zveze s samimi tiskalnikom) ter nylock mod, kjer fiksne distancnike grete plosce zamenjas z vijaki s katerimi lahko poravnas plosco. Da preventivno razlozim: Prusa zna s svojo PINDA probe (induktivnim senzorjem) premeriti plosco in detektirati obliko. Se pravi, ce je, npr., sprednji levi vogal nizji od ostale plosce, se to detektira in pri tiskanju kompenzira (glavo premika gor-dol, da sledi konturam), drugace bi se tukaj filament lahko ne prijel dovolj dobro. Ampak koncni izdelek bo imel neravno spodnjo povrsino.

Ce gre za manjse predmete ali pa tudi vecje posamezne kose, ni takega problema. No, ce imas, npr., kaksno vecjo vazo za roze, je ze v redu, ce se ne maje na mizi. Resen problem pa nastane, ce zelis nekaj vecjega tiskati v dveh delih, npr., nosilec za sedez za sobno kolo, ki mora biti iz konstrukcijskih razlogov - prenesti mora tezo odraslega cloveka - tiskan v 4 delih. Tedaj je treba poravnati plosco, drugace so na stikih reze, ki jih niti pod razno ne mores na silo stakniti.
"Think about how stupid the average person is,
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin

driver_x ::

JanK je izjavil:

Od takrat (2 leti nazaj) vse deluje BP, ne da bi se tiskalnika dotaknil razen obcasnega vzdrzevanja (brisanja prahu, preverjanja vijakov, mazanja vodil).


Saj to je pričakovano: Prusa I3 ima E3D V6 all-metal glavo, Bondtech ekstruder in profi vodila. Tukaj se ti nima kaj obrabiti. Pri Enderju pa dobiš ceneno glavo in gumijaste koleščke, ki se vozijo po konstrukciji tiskalnika.

sslavc ::

Imam Anycubic i3 Mega printer že tri leta. V začetku sem tudi sam poizkušal z nekaterimi predelavami predvsem pri ventilatorjih. Ugotovil sem, da je vse skupaj popolnoma nepomembno in običajno slabše kakor original. Zato sem se vrnil na original. Nimam autoleveling, niti se mi to ne zdi pomembno. Višino mize nastavim le ob eventualni menjavi šobe. Že kar par mesecev jo nisem kontroliral in ni nobenih težav.

Bistvena stvar, ki pa je nujno potrebna je zaprtje tiskalnika. PLA sploh ne tiskam, škoda dela. Izdelki iz tega materiala se že pri 40°C zmehčajo in niso primerni za nič, mogoče le doma za okras.
Tiskam v glavnem PET-g, ABS, ASA+ tudi HIPS. Prav zato mora biti tiskalnik zaprt. Temperatura v njem mora biti od 40-45°C. Le pri tisku predmetov z majno naležno površino uporabljam sprey 3DLACK, da se predmet bolje prime mize. tem primeru so predmeti kvalitetni in tiskanje brez težav.

bezerk ::

driver_x je izjavil:


Če si začetnik, predlagam da začneš tiskati PLA filamente. Pri nas sta solidna vsaj AzureFilm in Plastika Trček. Z ostalimi še nisem delal.


Kar sem kupil PLA od AzureFilm je končalo v smeteh, popolnoma iste izkušnje mojih prijateljev, nakup cca 2-3 leta nazaj, sramota, da kdo kaj takega prodaja.
Najcenejši kitajski PLA z Ebaya je bil svetlobna leta pred tem klumpom.
Zabasane glave, neenakomerno ekstrudiranje, neenakomerna potreba po temp za extrud. in ne vem kaj, vse z originalnimi J-Headi.
Če so se pa kaj popravili ne vem, vendar dvomim.

jest10 ::

Zdej je bolje.
Vmes so pa res nekaj časa imeli za en drek PLA
««
40 / 47
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

3d printer

Oddelek: Strojna oprema
121097 (879) _Denny_
»

3d tiskalnik za zacetnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
162058 (1413) sslavc
»

3D tiskaliki za domaco uporabo

Oddelek: Strojna oprema
183229 (2852) mihec87
»

3D tiskalnik

Oddelek: Kaj kupiti
307318 (6568) avian2
»

3d printer

Oddelek: Kaj kupiti
3810176 (8445) stalker

Več podobnih tem