» »

Facebookova nova storitev odstira vašo zasebnost

Facebookova nova storitev odstira vašo zasebnost

Slo-Tech - Facebook je ta teden dodal novo funkcionalnost, ki se imenuje Instant Personalization in omogoča deljenje podatkov z drugimi stranmi, tako da bodo tele lahko ponudile prilagojeno uporabniško izkušnjo. Kot je pri vseh novostih, ki na Facebooku širijo vaše osebne podatke, že običaj, je privzeta nastavitev vključeno, zato morate deljenje podatkov eksplicitno prepovedati sami (opt-out).

Doslej je vse skupaj preko socialni vtičnikov delovalo takole. Recimo, da uporabnik obišče stran CNN. Na strani bo videl tudi, katere novice so brali njegovi prijatelji in ali so jim bile všeč. CNN sam teh informacij ne dobi. Namesto tega na strani pusti prazno okence, kamor se poveže Facebook in uporabniku servira prilagojeno vsebino, CNN pa računa, da bo tako izkušnja prijetnejša. Prav tako se uporabniki ne identificirajo zgolj z obiskom CNN-ove strani, če se ne prijavijo v Facebookov račun.

Sedaj pa Facebook nekaterim zaupanja vrednim stranem, kot so na primer Docs.com, Yelp in Pandora, dovoljuje več. V okviru instantne personalizacije se te strani, četudi jih obiščete prvikrat, povežejo s Facebookom in neposredno pogledajo v vaš profil podatke o vašem imenu, sliki, spolu, povezavah in podobnem, kar je v profilu nastavljeno kot javno vidno. Facebookov ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg pravi, da je cilj te tehnologije uporabniku ponuditi čarobno izkušnjo. Instantno personalizacijo si lahko izklopite v nastavitvah zasebnosti.

Podatke o vas lahko delijo tudi vaši prijatelji, zato nastavite, koliko zasebnosti želite od prijateljev. Če ti uporabljajo aplikacije, ki jih vi ne, lahko poskrbite, da jim ne bodo uhajali vaši osebni podatki.

38 komentarjev

Slo-One ::

Meni se pa ni avtomatsko ta funkcija vklopila. Mam večino stvari že od prej nastavljenih na Samo Jaz. ;)

Qcube ::

Tudi pri meni ni bila avtomatsko vključena.

Furbo ::

Tnx, koristen link.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

kriko1 ::

Pri meni je tudi izklopljeno in upam da se ne bo "čarobno" samo od sebe kdaj to spremenilo.

[D]emon ::

Po defaultu je izkljucena. Ampak seveda se spet najdejo bedaki ki chain-mailajo, da je avtomatsko vkljucena in OH-TAKO-ZLOBNA!
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

AmokRun ::

Pri meni je bila vključena.

Slo-One ::

Mogoče je pa odvisno od predhodnih nastavitev...

ProGTX ::

Tudi pri meni je bila izključena... Pa hvala za link. Sam bi težko našel, glede na to, koliko možnih nastavitev je na Facebook-u :P

Čarobna izkušnja? Mar ne spominja to na neko drugo podjetje?..

Beli_Zajcek ::

Tudi pri meni je bila vključena. Vse ostale nastavitve imam na max privacy.

Gregor P ::

Pri meni je bila in še vedno je ta funkcija izklopljena.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

WarMaker ::

Pri meni pa je bila vključena. Bah, še malo in nam bodo postavili kamerce po sobah... fail

Relanium ::

To bojo naredli tak, da si jih bo folk prostovoljno postavil po sobah.

Ker bojo vsi meli, boš moral še ti!

Icematxyz ::

Pa če bi pisalo v novici da bodo prodajali organe uporabnikov. Bi reakcija na temo bila popolnoma enaka. Zanimivo pa da polovica govori da ima zadevo na OFF.

Zakaj na OFF? Dajte na ON. Zakaj bi imeli na OFF?

sv-pt ::

Prašiči, ta Instant Personalization je OFF, tisto kaj lahko aplikacije prijatlejev izvejo o meni je pa praktično vse ON, odkljukam, shranim, piše da uspešno, po refreshu pa spet vse obkjukano...

Gregor P ::

Težava je (in vem da ne bom povedal prav nič novega), da ljudje jemljejo ta privatna komercialna socialna omrežja kot nek zasebni dnevnik namenjen zgolj prijateljem, ki je popolnoma zavarovan pred ostalim svetom na kakšnem intranetnem omrežju, ne pa kot neka v bistvu praktično javna "telefonska" knjiga prijateljev oz. znancev s slikami in povezami ter morebitnimi beležkami obče narave na popolnoma komercialni platformi do katere ima lahko skorajda vsak dostop in s katerimi podatki lahko firma razpolaga v skladu z veljavno zakonodajo ter splošnimi pogoji, ki jih je vsak uporabnik sprejel (a tudi ti seveda ne morejo biti v neskladju z zakoni).

In potem so pa kar naenkrat začudeni glede takšnih in drugačnih komercialnih ukrepov tega ali onega socialnega omrežja.8-O Seveda mora tudi takšna firma paziti na zlorabo teh javnih podatkov (bolj v smislu, da niso takoj enostavno dostopni spamerjem ipd.). Verjetno firmi tudi ni vseeno, kakšen ugled ima med uporabniki, če sprejme kakšen "politično" nepriljubljen ukrep in ga lahko po pritisku javnosti zopet umakne.

Zato tudi sam ne razumem, zakaj bi moral biti nek uporabnik FB-ja kar avtomatično "kreten"?:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Mipe ::

V prvi vrsti Facebook ni zaseben prostor, ampak javen!

Icematxyz ::

Ker se že v tej temi spet omenja KK. Samo čakam še sliko s pozareport kjer temo o bulmastifih prebira KK in njeni prijatelji. Kdo je ne bo prebral. Ne bo več prijatelj od KK in bo ga izbrisala.

Ali bom pa hotel biti prijatelj od JJ da vidim kakšne novice so mu všeč ko prebira 24ur. Upam da ne tiste proti koncu strani...

Ne dati na OFF lepo prosim. In govoriti da ste za. Imejte na ON. Če ste seveda za. Le tisti so resnično za. Verjamem da kdo je.

Ampak takšen vtis kot se ustvarja v takšnih temah. Kot pa da je 9 od 10 uporabnikov FB ZA takšne zadeve. To pa je debela laž. Če pa je res 9 od 10 uporabnikov FB za. Potem pa priznam da sem očitno res za časom. In če 9 od 10 uporabnikov FB to ne moti. Potem pa naj tako bo.

Slo-One ::



Kaj kje sem jo našel. Saj maš še MySpace, Hi5, Twitter,... ITD. In ziher bi rekel da je vsaj 1.000.000.000 ljudi skupaj na teh straneh če ima FB sam 400 milijonov.

Sicer kaj meni praviš naj pomirim živce če si ti rekel, da lahko to le bedaki uporabljajo pa imam sebe za bolj izobraženega od večine. Razen če je potem večina sveta bedakov,...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Slo-One ()

bf4ed ::

Družite se na terasi na kavici, ne na fejsbuku.

Eni smo proti in nimamo profila, drugi pa uprabljate...ampak potem ste si sami krivi če vsi vse vejo o vas.

LP

Manu ::

Mipe je izjavil:

V prvi vrsti Facebook ni zaseben prostor, ampak javen!


Sej tud narava je javen prostor in se lahko v njej v zasebnosti pogovarjaš s svojimi prijatelji.

Če pa je javen prostor (kakor si to nekateri zamišljate), potem je nesmiselno, da imaš prijatelje na facebooku, saj je itak vse javno. Karkoli napišeš je javno. Potem pa naj na facebooku lepo jasno napišejo: "Vse karkoli pišete, pošiljate na naše strani in karkoli počnete je avtomatično javno! Na naših straneh ni zasebnosti!" in ljudje bodo vsaj vedeli.

Tako ne bodo zavedeni ko mislijo, da kar pišejo, da pišejo samo svojim prijateljem in to nihče drug ne bo mogel prebrati.

Zasebnost ni nov koncept. Gre se preprosto za to, da si nekateri v želji po dobičku kar lastijo vse karkoli počneš na njihovih straneh. TO NI PRAV. Zasebnost se mora spoštovati!

Vse kar ljudje pričakujejo je: kontrolo nad tem kar naj bo javno in kar naj bo zasebno. (in facebook je to tudi omogočil - zaradi pritiska javnosti)

"Zasebnost" naj bo privzeta in vsak naj se odloči kako javno hoče nastopati.

Ampak saj vemo, da je v ozadju INTERES KAPITALA. Kdor tega ne vidi je "bedak" (ko že govorimo o bedakih). Vse se bo naredilo, da se uresniči ta kapital. Ne glede na sredstva, ne glede na zavajanja, ne glede na maske, ki si jo nadenejo.

Kapital je tisti, ki želi manipulirati s človekom, njegovimi potrebami in pravicami. Kapital je tisti, ki hoče redefinirati zasebnost (z izgovorom, da je to moderno itd...), ampak vemo, da je v ozadju le in edino interes kapitala.

In tu nastane konflikt: med kapitalom in med človekovimi pravicami in na tretji strani so tisti, ki sploh ne vedo, za kaj v resnici gre.

madviper ::

Nekateri vidite svoje poste mal bolj rdece. Tudi v prihodnje bodo posti v stilu "jaz nimam FB" brisani.

Lep preostanek vikenda,

madviper
I'd like to do something crazy!

P4ajo ::

Čeravno sem velik zagovornik obratnega, se sprašujem, oz. niti to ne več, če bo v prihodnosti sploh kje, kaj zasebnosti, mislim, da izginja na vseh področjih in stopnjah življenja in se bomo z ne imetjem le te sčasoma sprijaznili...
pač "optimatizacija" sistema, mi smo pa v sistemu samo številke in dejansko ni logične podlage, za obstoj zasebnosti.

No ja, lets go with the flow...

madviper ::

Optimizacijo sistema lahko izvajas na procesih in postopkih, ne pa na zivljenju in ljudeh...
I'd like to do something crazy!

P4ajo ::

Sistem = proces in postopek obstoja človeške družbe

guest #44 ::

Že opt outal, pa omejil sharing. Heh, kam zahajamo...prostovoljno mečemo osebne podatke skozi okno.

Gregor P ::

V zameno za "brezplačen" prostor na spletu v bistvu (od uporabnika pa je odvisno za kaj ga uporablja; samopromocijo, reklamo podjetja, projekta, kot telefonski imenik s slikami, ker je pač ekshibicionist itd.)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Keyser Soze ::

A veš kaj je hudič. To, da na nobenem profilu (res da so bili vsi parametri za zasebnost primerno poštimani), opcija ni bila vključena.

Je možno, da ljudje ne znajo naštimat nastavitev? Pa potem avtomatsko pluvajo preko FBja?

Plus...
You can easily opt-out of experiencing this on these sites by "No Thanks" on the blue Facebook notification on the top of partner sites.
OM, F, G!

marS ::

hej, FB je trenutno najbolj dodelana oglaševalska platforma, kaj zdej? Res je, da je nastala kot site za kontakte in druženje s prijatelji, ma, ej, ko maš na nekem softverju 400 miljonov folka to ni več isto kot 100 frendov ki se mau zabavajo s tem. še do nedavnega so lastniki imeli problem s komercializacijo oz. "how to monetize platform". No, in zdaj delujejo v tej smeri. Ni več oglaševanja brez FB. In to je vse.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Griffith ::

fakk no, pr men so čist vse kljukice razen versko prepričanje in podrobnosti o razmerju

Furbo ::

Pri meni tudi in nikakor ne morem izklopit zadeve.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Gandalfar ::

kriko1 ::

Zakaj tale likebutton.me dela, če pa sploh nisem dovolil dostop do podatkov?! :O
Niti za geslo ne za dostop ne vpraša, nič.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

Lonsarg ::

Hehe, dobr so to naredl, da izkpalanje ne dela:) Meni je pa čist hudo, v stilu enga futurističnega filme, ko te panel pokliče po imenu, ko hodiš po ulici in te vabi k nakupu izdelka:)

Sicer pa, za paranoične se bo ziher hitro razvil kak Firefox plugin, ki določen cookie, racimo tak iz facebook.com, pošlje samo kadar se nahajaš dejansko na facebook.com strani, simpl rešitev proti temu, brez da karkoli blokiraš v facebooku.

Morda pa že obstaja:)

Al pa uporablajte ločen brskalnik za facebook, pa tut ne bo tega:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

gakiko ::

Nehajte govoriti, da opcija ni vključena po defaultu. Imam privacy settings naštimane na precej privatno :P, pa je opcija bila vklopljena. Torej, nekaterim je vklopljena, nekaterim ne. Če vam osebno slučajno ni bila vklopljena, to še ne pomeni, da so vsi ostali bedaki.

Slo-tech & avtorjem članka pa hvala za opozorilo.

Keyser Soze ::

gakiko je izjavil:

Imam privacy settings naštimane na precej privatno :P

Pol bo pa tule problem verjetno... Ane?
OM, F, G!

butl4d ::

Sam recimo ne uporabljam Facebooka. Zanimivo pa je, na koliko reci mora uporabnik, ki je malce vesc v uporabi interneta ter poznavanju pojmov povezanih s tem, pozoren, da dejansko obdrzi vsaj kancek zasebnosti.
Ne razumem, kako se lahko uporablja storitev, ki je centralizirane narave (ALA YUGA-> BEOGRAD) za katero namenis vec casa, da jo skonfiguriras, oz. recimo temu raje personaliziras nivo razsipnosti s podatki osebene narave, kot pa traja namescanje OS-a. (da ne omenim da OS vsaj nekaj casa ostane relativno ... "enak?", za razliko od teh socjalnih omrezij, ko vsake par dni pridejo kaksni novi prijemi, pravila, nastavitve, filtri razsipavanja, ipd.)

No, dokler bodo poceli to na gradualisticen nacin, ljudje sploh ne bodo opazili.

Nothing to see, move along, all your data is long gone ours :P

Na facebook bi se verjetno prijavil, ce bi za osebne podatke bil placan.

Gandalfar ::

saj si. S tem, da si povabljen na vec dogodkov in da vidis kaj se dogaja tvoji okolici. Ce nisi ravno cel dan zaprt s folkom v razredu je to kr kul.

Manu ::

Članek v zvezi s to novo storitvijo:

Six Things You Need to Know About Facebook Connections


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Norveška: Facebook, Google, Microsoft uporabnikom otežujejo nedeljenje podatkov

Oddelek: Novice / Zasebnost
124473 (3167) VaeVictis
»

Facebook, kršenje pravil zasebnosti, drugič

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
57079 (6085) aaa1
»

Facebook predstavil Graph Search

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
114926 (3702) Ales
»

Skupinske tožbe zoper Facebook, Google in Zyngo zaradi nespoštovanja zasebnosti

Oddelek: Novice / Tožbe
289611 (8263) JanK
»

Facebook z ohlapnejšimi pogoji uporabe (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5113994 (11743) nodrim

Več podobnih tem