»

Aplikacije delijo uporabniške podatke s Facebookom

Slo-Tech - Aplikacijam na pametnih telefonih zaupamo različne skrivnosti oziroma jim dovolimo beležiti znatne dele naših življenj, številne pa potem to zaupanje nagradijo tako, da podatke takoj posredujejo Facebooku, ne da bi uporabniki to sploh vedeli. Gigant namreč zbira uporabniške osebne podatke številnih priljubljenih aplikacij, četudi te sploh nimajo nobene uradne povezave s Facebooom. Prenos se dogaja praktično v realnem času, saj Facebook pogosto prejme informacije le nekaj sekund po njihovem nastanku, poroča The Wall Street Journal.

Zadnji preizkusi 70 popularnih aplikacij, ki imajo več milijonov uporabnikov, kažejo, da se vsaj v 11...

30 komentarjev

Norveška: Facebook, Google, Microsoft uporabnikom otežujejo nedeljenje podatkov

Slo-Tech - Norveški državni svet za zaščito potrošnikov (Forbrukerrådet) je izdal izčrpno poročilo o varovanju zasebnosti na Facebooku, v Googlovih storitvah in v Windows 10, v katerem ugotavlja sistemske pomanjkljivosti. Poročilo je nastalo tudi zaradi nove direktive GDPR, ki je varovanje osebnih podatkov v EU zaostrila. V poročilu navajajo več primerov, kako so podjetja namenoma oblikovale izdelke tako, da so privzete nastavitve uporabnikovi zasebnosti manj naklonjene, njihovo spreminjanje pa je zaradi dizajna netrivialna in nelogična naloga. Ker se uporabi vsaj enega izmed navedenih izdelkov skorajda ne moremo izogniti, so v nadaljevanju podali kopico priporočil, kako lahko omejimo deljenje svojih podatkov.

Znano dejstvo je, da je dizajn vsaj tako pomemben kot vsebina, še zlasti ko od uporabnikov nekaj želimo. Že majhne in navidez...

12 komentarjev

Dopolnitev pravil

Slo-Tech - Z jutrišnjim dnem na Slo-Techu rahlo dopolnjujemo pravila. Pojavila se je potreba po jasni specifikaciji ravnanja z opuščenimi računi.

Tako bomo od sedaj naprej eno leto po preteku leta v katerim ste se nazadnje prijavili iz vašega profila z nekaj izjemami izbrisali vse podatke razen e-mail naslova. Še leto kasneje bomo izbrisali tudi vaš elektronski naslov in vam tako deaktivirali račun.

Pri uporabnikih, ki nimajo objavljenih sporočil pa bomo po enem letu skupaj s podatki izbrisali kar celoten račun.

Bolj jasno je tudi razloženo, kako se samodejno brišejo zapadli oglasi.

Prvi izbris podatkov in računov skladno z novimi pravili bomo izvedli konec junija ter v prvem tednu julija, nato pa vsako leto prvi teden januarja. V primeru, da želite, da se vaš račun ohrani v aktivnem stanju, kljub temu, da ga po 1. januarju 2009 niste uporabili, se do konca junija vsaj enkrat prijavite.

7 komentarjev

Nezaželeno odtekanje podatkov s Facebooka tretjim stranem

Symantec - Raziskovalci iz Symanteca so ugotovili, da so imele tretje osebe, še zlasti oglaševalci, ne glede na nastavitve zasebnosti dostop do osebnih podatkov na profilih uporabnikov Facebooka, vključivši fotografije, profilne podatke in zgodovino pomenkov. Facebook so o ranljivosti obvestili in ta jo je hitro zakrpal, a to ne spremeni dejstva, da je bila aktivna od leta 2007. K sreči zanjo oglaševalci večinoma niso vedeli.

Problem so zakuhale aplikacije za Facebook, ki se jih vsak dan namesti v 20 milijonih kopij. Aplikacije IFRAME do profila dostopijo s pomočjo žetonov (access token), ki delujejo kot 'rezervni ključi' z omejenimi privilegiji. Obstoji več vrst žetonov, uporabnik pa aplikaciji s klikom na gumb Dovoli omogoči njihovo pridobitev. Ko ima aplikacije žeton, lahko v imenu uporabnika brska po Facebooku, odgovarja na vabila, piše na...

14 komentarjev

Sophos graja Facebook

Sophos - Sophos je objavil odprto pismo, v katerem grajajo Facebookovo ureditev varnosti in zasebnosti ter predlagajo potrebne izboljšave. K temu jih je vzpodbudilo naraščajoče število prevar in kriminalnih dejanj, pri izvedbi katerih so storilci uporabili bodisi Facebook bodisi na njem pridobljene podatke.

Prvič predlagajo zasebnost kot privzeto nastavitev. Že tako ali tako je v Facebooku problem, ker so nastavitve o vidnosti podatkov in vsebin razdrobljene na več mest, kar je že v preteklosti burilo duhove. Toda to niti ne bi bi problem, če bi privzeto Facebook ne nastavil vsebin kot vidnih...

8 komentarjev

Četrt milijona javnih profilov iz Facebooka pristalo na eksperimentalni strani za zmenkarije

Wired Blog - Neznana, nedavno ustanovljena spletna stran Lovely-Faces je že prvi dan svojega delovanja imela 250.000 profilov uporabnikov s fotografijami in osebnimi podatki. Še več, vsi ti člani so bili razdeljeni v kategorije sproščeni (easy-going), samovšečni (smug) in pretkani (sly). Pri tem je kritično, da se nihče od teh ljudi na stran sploh ni prijavil, niti ni to njun prvi tovrstni projekt.

Ustanovitelja strani Paolo Cirio in Alessandro Ludovico sta namreč vse podatke nabrala iz odklenjenih, javnih profilov na Facebooku. Obljubila sta, da bosta odstranila ljudi, ki bodo to želeli. Toda Lovely-Faces ni prava stran za zmenkarije s komercialnimi nameni, ampak jo avtorja označujeta kot umetnost. Gre...

9 komentarjev

Pisci aplikacij za Facebook prodajali profilne podatke

CNet - Pisali smo že, da aplikacije za Facebook o uporabnikih zbirajo več informacij, kot bi jih smele. Tu je bil tudi eden izmed razlogov za tri tožbe, ki so bile v oktobru vložene zoper Facebook, razvijalca aplikacij Zyngo in tudi Google. Sedaj imamo tudi poročila z drugega konca verige, ki kažejo, da so bili zbrani podatki dejansko naprodaj.

Neimenovani posrednik z osebnimi podatki je sklenil dogovor s podjetjem Rapleaf, ki je bilo že v prejšnjih poročilih omenjeno kot podjetje, ki zbira nedovoljene informacije. Ni znano, ali je podjetje Rapleaf dejansko že prodalo kakšen podatek, saj niso želeli podati izjave za javnost. Zdaj so obljubili, da bodo pridobljene baze zbrisali.

Za zdaj je potrjeno zgolj, da je posrednik plačeval drugim, neimenovanim podjetjem za zbrane identifikacijske številke profilov uporabnikov (UID), medtem ko drugih osebnih podatkov naj ne bi...

4 komentarji

Aplikacije s Facebooka zbirajo osebne podatke

The Wall Street Journal - Pri Wall Street Jorunalu so raziskali početje najpopularnejših aplikacij na Facebooku in ugotovili, da velika večina zbira in avtorjem posreduje več osebnih informacij uporabnikov, kot bi smele. Med prvimi desetimi najbolj priljubljenimi so grešnice prav vse, saj posredujejo vsaj informacijo o profilni številki (profile ID), s katero je mogoč dostop do javnega dela profila. Pri nekateri pa ne pomaga niti nastavitev zasebnosti profila na najstrožjo, saj jo nekatere (med prvimi desetimi so take tri tri) aplikacije gladko ignorirajo in delijo še več.

Aplikacije so majhni vtičniki, ki jim uporabniki Facebooka lahko dovolijo dostop do svojega profila, da lahko igrajo igre, delijo svoje interese z drugimi in počno še tisoč in eno drugo (ne)pomembno stvar. Navadno jih pišejo neodvisni razvijalci in niso del uradnega kánona Facebooka, čeprav so po besedah Marka...

20 komentarjev

Facebook hrani izbrisane slike več kot poldrugo leto

Davno izbrisana slika, dosegljiva na: http://photos-h.ak.fbcdn.net/photos-ak-sf2p/v10/158/75/13703945/n13703945_30332935_716.jpg

vir: Ars Technica
Ars Technica - Lani so na Ars Technici izvedli eksperiment, v katerem so raziskovali, kako dolgo izbrisane slike vztrajajo na družabnih omrežjih, kot je na primer Facebook. Takrat so ugotovili, da sta najbolj vestna Flickr in Twitter, ki sliko javnosti izbrišeta takoj in onemogočita tudi direktno povezavo nanjo, medtem ko sta Facebook in MySpace precej bolj površna. Če imate neposredni naslov slike, lahko do nje dostopate še precej časa po izbrisu. Facebook je dejal, da slike ostanejo v obliki varnostnih kopij na strežnikih še nekaj časa, medtem ko naj bi bile neposredno s spleta z direktno povezavo nedosegljive takoj (kar se je izkazalo za laž).

Leto je naokoli, a izbrisane fotografije še vedno niso...

51 komentarjev

Odprti profili s Facebooka v enem torrentu

Slashdot - Res se že ponavljamo, ko vedno znova opozarjamo, da je Facebook odlično orodje za iskanje davno izginulih kontaktov in vzdrževanje stikov, a za dobro uporabniško izkušnjo zahteva pravilno nastavitev zasebnosti. Letos so upravljavci Facebooka že nekajkrat spremenili sistem nastavitev zasebnosti podatkov, zato ni odveč pogledati, ali podatke res vidijo le tisti, ki si to zaslužijo.

V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da se znajdete v ogromni datoteki, ki se te dni distribuira prek torrentov. Ron Bowes s Skull Security je v 2,8 GB veliko datoteko stisnil URL-je vseh profilov uporabnikov na Facebooku, ki so v iskalnikih, imena vseh teh uporabnikov, potencialna uporabniška imena za prijavo itn. Zbrani podatki niso zelo občutljivi ali uporabni, so bolj indikacija, kaj vse je moč najti in povsem legalno zbrati na internetu.

5 komentarjev

Pol milijarde uporabnikov na Facebooku

Hexus - Čeprav so uporabniki s Facebookom nezadovoljni, vodstvu strani kaže dobro pri doseganju cilja, da bi bili nekoč vsi prebivalci Zemlje povezani prek Facebooka. Pred dnevi so namreč dosegli mejnik, ko se je na socialno spletno stran registriral 500-milijonti uporabnik. Za zadnjih 20 odstotkov oz. za preskok od 400 do 500-milijontega uporabnika so potrebovali zgolj pol leta.

Kljub nezadovoljstvu uporabnikov je Facebook vseeno druga najpopularnejša spletna stran na svetovnem spletu, takoj za Googlom. Prav ta popularnost da misliti, da bo zaradi eksponentne rasti Facebook že kmalu imel milijardo uporabnikov. Vseeno pa bodo daleč od pokritosti celotnega sveta, katerega populacija znaša okrog 6,7 milijarde. S trenutnim dosežkom je povezanih le 7,5% prebivalstva Zemlje.

Ob objavi, da je na Facebook registriranih 500 milijonov uporabnikov, je Mark Zuckenberg, CEO Facebooka, javnosti predstavil še Facebook Stories, ki uporabnikom omogoča deljenje daljših zgodb. Do sedaj so lahko delili le...

24 komentarjev

Facebook z novimi nastavitvami zasebnosti

Prenovljena stran z nastavitvami zasebnosti

Guardian - Facebook je v sredo nekoliko prenovil središče za nastavitve zasebnosti, s čimer naj bi uporabnikom olajšal odločanje, kaj želijo deliti s kom. Skrbniki strani pravijo, da so poenostavili nastavitve, saj je sedaj namesto trinajst le osem strani nastavitev. Prav tako za nastavitev vse zasebnosti ni več potrebno odkljukati 50 nastavitev, saj jih zadostuje 15. Na The Guardianu so primerjali stare in nove nastavitve in so z izboljšavami zadovoljni. Dobrodošla novost je tudi pregled in nastavitev informacij, ki jih lahko aplikacija o vas zberejo od vaših prijateljev, četudi sami aplikacije ne uporabljate.

5 komentarjev

Vzemite zasebnost v svoje roke - pripomoček za Facebook

Facebook - Že nekaj časa je na voljo odprtokodno orodje za preverjanje nastavitev zasebnosti na Facebooku. Namestimo ga enostavno tako, da povezavo na domači strani orodja - www.reclaimprivacy.org - shranimo med priljubljene povezave (bookmarks).

Po prijavi v svoj Facebook račun nato enostavno kliknete to priljubljeno povezavo in zažene se pregledovalnik 6-ih kategorij nastavitev zasebnosti. Potem označi stanje nastavitev in opozori na tiste, ki omogočajo zlorabo ali neželeno objavljanje vaših podatkov.

14 komentarjev

Zasebnost na Facebooku se krči

Slo-Tech - Facebook nas vsake toliko časa razveseli s kakšnim novim načinom, ki nastavljanje zasebnosti še bolj zaplete. Večini se ne ljubi poglabljati v varnostne nastavitve, zato je na spletu veliko popolnoma odprtih profilov ljudi. Ta teden pa je Facebook dodal dve novosti, ki naj bi se uporabnikom pomagali zaščititi pred prevaranti. Prva spremlja, s katerih naprav se uporabniki prijavljajo na Facebook in se more nastaviti tako, da jih takoj obvesti, če se kdo prijavi v njihov račun prek naprave ali IP-ja, ki ni na seznamu potrjenih. Poleg tega bodo skušali blokrati sumljive prijave v sistem. Če bo kdo poskusil v sistem vstopiti z vašimi podatki prek čudne, neobičajne naprave, ga bo Facebook pozval, da svojo identiteto dodatno dokaže bodisi z...

33 komentarjev

Živahno trgovanje z ukradenimi računi za Facebook

The New York Times - Na spletu je moč kupiti prav vse, legalne stvari na preglednejših in dostopnejših platformah, do nelegalnih pa se je le za spoznanje teže prebiti. Raziskovalci iz oddelka iDefense pri podjetju VeriSign so si ogledali, kako se trguje z ukradenimi računi za Facebook, in ugotovili, da je trg še kako živ.

Februarja so začeli večtedensko raziskavo, kjer so se osredotočili na nekaj znanih spletnih dražbenih strani zlikovcev. Zasledovali so paket 1,5 milijona uporabniških podatkov za račune na Facebooku, ki je bil naprodaj. Heker z imenom kirllos se je specializiral samo za Facebook in je ukradene račune prodajal v paketih po tisoč. Paket računov, ki so imeli 10 ali manj prijateljev, je stal 25 dolarjev, družabnejši paket pa 45 dolarjev.

Gesla kradejo večinoma z ribarjenjem,...

16 komentarjev

Facebookova nova storitev odstira vašo zasebnost

Slo-Tech - Facebook je ta teden dodal novo funkcionalnost, ki se imenuje Instant Personalization in omogoča deljenje podatkov z drugimi stranmi, tako da bodo tele lahko ponudile prilagojeno uporabniško izkušnjo. Kot je pri vseh novostih, ki na Facebooku širijo vaše osebne podatke, že običaj, je privzeta nastavitev vključeno, zato morate deljenje podatkov eksplicitno prepovedati sami (opt-out).

Doslej je vse skupaj preko socialni vtičnikov delovalo takole. Recimo, da uporabnik obišče stran CNN. Na strani bo videl tudi, katere novice so brali njegovi prijatelji in ali so jim bile všeč. CNN sam teh informacij ne dobi. Namesto tega na strani pusti...

38 komentarjev

Facebook z ohlapnejšimi pogoji uporabe

TechCrunch - Priljubljena spletna stran za druženje Facebook je napovedala še eno spremembo politike zasebnosti, ki bo uporabnike še malo bolj razgalila na spletu, če se ne bodo samoiniciativno izpisali. Po novem bodo tretje strani uporabnike avtomatsko prijavile v Facebook Connect s pomočjo piškotkov, ki jih nosimo s seboj v brskalniku, tudi če se uporabnik še nikoli ni prijavil na to stran. Poleg tega bo imela ta stran dostop do vseh podatkov v profilu, ki imajo označeno vidnost vsem - in po lanski spremembi pravil so ti vsi, če uporabnik ne nastavi drugače. Od nove storitve se bo sicer moč odjaviti, a privzeto bodo vsi uporabniki prijavljeni (opt-out). Počasi se zasebnost na internetu krči.

51 komentarjev

Facebook odrezal samomorilce

Sporočilo na strani Suicide Machine

vir: CNet
CNet - Težave z razkrivanjem podatkov sodelavcem (predvsem nadrejenim), sorodnikom (in partnerjem) oz. celo zavarovalnicam prek Twitterja, Facebooka in podobnih socialnih spletnih strani so dobro poznane, zaradi česar je bilo orodje 'Web 2.0 Suicide Machine' sprva dobro sprejeto. To samomorilsko orodje je s spleta samo počistilo razne osebne podatke, za katere ste si zaželeli, da ne bi bili več tako javni.

Izmed socialnih strani je, vsaj izven ZDA, najbolj popularen Facebook (v ZDA je zelo popularen tudi MySpace), eden izmed...

6 komentarjev

Obvarujte svojo zasebnost na Facebooku

Kdo me lahko najde

Ars Technica - Spričo vsesplošne razširjenosti strani za socialno mreženje, kot sta Facebook in MySpace, velja vsake toliko časa ponoviti nekaj nasvetov, kako ohraniti določeno mero zasebnosti, ne da bi se zaradi tega morali povsem odpovedati njihovi uporabi. Ker imajo internet in razni cachi slonovski spomin, se hitro utegne zgoditi, da nekdaj povsem neškodljive fotografije, komentarji ali videoposnetke postanejo hudo nezaželene. Na ArsTechnici so na kratko povzeli najpomembnejše funkcije, ki jih ima Facebook in omogočajo zaščito zasebnosti, a jih uporabniki premalo poznajo.

Prva stvar, ki jo velja urediti, je svoje prijatelje dodatno razparcelirati na podskupine. Nato je smiselno omejiti dostop do osebnih podatkov v svojem profilu, kjer lahko poimensko nastavimo, kdo jih lahko pregleduje...

26 komentarjev

Pazljivo pri brisanju slik s Facebooka in MySpacea

Ena izmed "izbrisanih" slik

vir: Ars Technica
Ars Technica - Z razmahom strani za socialno mreženje, izmed katerih sta najprepoznavnejši Facebook in MySpace, se vedno glasnejši tudi tisti, ki svarijo pred nepremišljenim razgaljanjem osebnih podatkov na spletu. Pravijo, da se njihovo deljenje utegne vrniti kot bumerang. Na Ars Technici jih je zanimalo, ali izbrisane slike s teh omrežij resnično potujejo neposredno v digitalna nebesa ali pa se nemara zadržijo v vicah ali kar v tostranstvu. Rezultati so kar strašljivi.

...

18 komentarjev

10 nasvetov za zaščito zasebnosti na Facebooku

Slo-Tech - Na All Facebook, so objavili deset nasvetov za zaščito svoje zasebnosti za tiste, ki Facebook res morate uporabljati.

Uporabnikom tako svetujejo kako uporabljati sezname "prijateljev", kako se odstraniti iz iskalnih rezultatov Facebooka in spletnih iskalnikov, kako se izogniti označevanju svojih fotografij s strani "prijateljev", kako skriti svoje kontaktne podatke in še veliko več.

Praktično in uporabno.

30 komentarjev