» »

TSMC izpušča tudi 22 nm

TSMC izpušča tudi 22 nm

Northern Islands - še na 32 nm

vir: VR - Zone
VR - Zone - Pred nekaj dnevi smo poročali, da so se pri GlobalFoundries zaradi pomanjkanja zanimanja strank odločili ukiniti razvoj 32 nm-proizvodnega procesa ter s 45 nm skočiti neposredno na 28 nm. Omenili smo tudi, da so se že pred časom podobno odločili pri TSMC-ju, kar je bilo smiselno zaradi majhne razlike med 40 in 32 nm. Zgodovina se ponavlja, saj bodo pri TSMC-ju v bližnji prihodnosti izpustili še eno načrtovano stopničko, 22 nm. Z 28 nm-proizvodnega procesa se bodo v letu 2012 in 2013 preselili neposredno na 20 nm.

TSMC-jeva ukinitev razvoja na 32 nm je povzročila težave velikima grafičnima konkurentoma, ATI-ju in nVidii. Oba sta namreč računala na pomanjšan proizvodni proces, ki naj bi bil predstavljen še letos, a sta z ukinitvijo morala nekoliko spremeniti svoje strategije. Proizvodnja na 28 nm se bo namreč začela šele čez približno eno leto, v prvi polovici leta 2011. Po novem ukinjen proizvodni proces na 22 nm je bil prav tako načrtovan za leto 2011, a bo to potencialne stranke udarilo precej manj, kot ukinitev 32 nm. S pomočjo slednjega naj bi bil namreč izdelan ATI-jev naslednik trenutne serije grafičnih kartic, t.i. Northern Islands, medtem ko je na 32 nm računala nVIdia za novor evizijo Fermija, ki je v trenutni obliki prevroč in preveč potraten.

TSMC-jev največji konkurent, GlobalFoundries, prav tako načrtuje proizvodnjo na 28 nm v letu 2011, s povezavo v AMD-ju pa je možno, da bodo pri ATI-ju zamenjali glavnega izdelovalca njihovih čipov. S trenutnimi generacijami to ni bilo mogoče, ker sama zasnova čipa ni bila združljiva z načinom izdelav,e ki se ga poslužujejo pri GlobalFoundries, a bi se to zlahka spremenilo z izdajo nove generacije.

23 komentarjev

Relanium ::

Koliko nm je pa fizična meja ?

mitja ::

Zanimivo vprašanje... To bi tudi mene zanimalo.

Isotropic ::

Semiconductor manufacturing @ Wikipedia
btw, lahko kdo po domace pove, kaj je quantum tunneling?

Zgodovina sprememb…

Senitel ::

0.22nm je premer silicijevih atomov...

Bor H ::

to da se lahko elektron pojavi na drugi strani potencialne meje, kvantno gledano recimo da ima energijo 10eV lahko pride z določeno verjetnostjo čez mejo 20V, to je nekako tako kot da bi se ti zaletel v steno in skos padu, ne veš pa a boš al ne ker je verjetnost končna, ampak včasih pač bi, kar v tranzistorji lahko predstavlja tok kjer ga ne bi smelo bit

to je pač kvanten pojav, približno tako kot elektron ni delec ampak je ubistvu razmazan po prostoru in lahko samo povemo kje je najverjetneje

PrimozR ::

Elektron v bistvu je delec. In valovanje ^^

Tok, ki je kjer ga ne bi smelo biti, je current leak, ki se pojavi z višanjem napetosti? Ta je namreč največji problem nestabilnih in požrešnih čipov, ker gre energija praktično v luft, brez da bi naredila kakršnokoli delo. IIRC je imel Intel s tem precejšne probleme na P4kah.

Bor H ::

Ne ne, tuneliranje je kvanten pojav, ki nima blazne veze s frekvenco bolj z bližino atomov. Ne znam čist točn opisat (lahko pa poiščem tisto poglavje predavanj v PDFju :) ) ampak načeloma gre za to da se elektron pojavi na drugi strani stene, teoretično se lahko tudi na 100nm stran tunelira ampak je verjetnost da je elektron tolk daleč in še tunelira hudičevo majhna, pri določenih velikostih je pa pojav že nezanemarljiv, nekaj nm.

PrimozR ::

A, to. Podobno torej kot double slit experiment, kjer je elektron delec, če ga opazuješ, in valovanje, če ga ne. Na kratko, en WTF ^^

Bor H ::

WTF je primeren izraz ja, kvantna fizika je pač čudna, s tem je treba živet, mogoče je sam posledica našega poenostavljenega dojemanja makroskopskega sveta ampak glede na to da splošna javnost se s tem ne rabi ubadat je kul.

Če žogo vržeš v zid se bo odbila, elektron pa ne nujno ;)

FireSnake ::

Pri TSMCju so ga srali, ga serjejo in ga se bodo srali.

Se dobro, da je (bo) zdaj na voljo se tekmec GF, da se malo zresnejo.

Ampak ... naslednje leto bo pa zanimivo, tako na CPU, kot na GPU podrocju.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

hojnikb ::

Če je potem širina teh tranzistorjov 32nm , kolk je pa pol dolžina in pa razmak med njimi ?
#brezpodpisa

PrimozR ::

Razmak med tranzistorji je xx nm, ne njihova širina.

hojnikb ::

PrimozR je izjavil:

Razmak med tranzistorji je xx nm, ne njihova širina.

Sepravi ti čipi nareti npr. v 45nm majo pol tranzistorje razmaknjenje za 45nm, sama velikost tr. pa predividevam da je večja ?
#brezpodpisa

PrimozR ::

Nekoliko večja, ja, saj variira znotraj samega čipa.

antonija ::

Če žogo vržeš v zid se bo odbila, elektron pa ne nujno ;)

Ubistvu ima tud zoga verjetnost vecjo od 0 da se pojavi na drugi strani stene (brez da bi sla cez njo ali okrog), samo je zelo zelo zelo zelo majhna in za prakticne potrebe enaka 0 (ne vem ce kdo uposteva moznost tuneliranja ko brca zogo ob zid).

Pri kvantnih delcih je ta verjetnost dovolj velika (ceprav se vedno majhna) in nase sposobnosti streljat veliko kvantnih delcev v steno (potencialno) so v primerjavi z brcanjem velikega stevila zog (v steno) na precej visjem nivoju tako da se da zadevo izmerit.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

gzibret ::

> btw, lahko kdo po domace pove, kaj je quantum tunneling?

BorH ima le delno prav. Prav ima glede kvantnega tuneliranja, manj prav pa glede prispodobe z zidom.

Bom dal boljši primer... Vzemimo vlakec smrti, ki mora prevozit nek hrib. Ampak ta vlakec ima premalo hitrosti, da bi prilezel čez hrib in oddrvel dalje navzdol. To je v makro svetu. V mikro svetu pa si vlakec smrti (ki ima premalo hitrosti, da bi prišel čez), hitrost nekako "sposodi" iz vakuuma, ravno toliko, da pride čez hrib, in nato to energijo, ko pride to tiste višine, kot bi prišel brez "posojil" le-to tudi vrne v vakuum in oddrvi še bolj navzdol.

Prispodoba z zidom bi bila prava, če bi recimo hotel skakt čez zid, ampak se ne bi mogel dovolj odrinit, da bi skočil čez, pa si sposodiš malo energije pri kolegu, ki te odrine. In ko pristaneš na drugi strani, vso to energijo vrneš kolegu, sam pa priletiš dol le s tako hitrostjo, kot da bi skočil sam. Vendar je caka, saj moraš za tole tuneliranje pristati NIŽJE od izhodišča, da zadeva funkcionira, drugače tuneliranja ni. Mora bit energetski potencial.
Vse je za neki dobr!

Bor H ::

sorry, sej pravim, nekako tako je, je pa tudi res da je treba vse makroskopske primerjave jemati z veliko rezervo ker te hitro zavedejo

MrStein ::

Zanimiv eksperiment je tale:
Curek elektronov pošlješ v oviro, ki ima dve reži nekak cm narazen in potem na zid, ki je občutljiv na elektrone (da vidiš, kam elektroni zadevajo). Opazil boš interferenčno sliko, ki je značilna za valovanja.

Potem pa pri režah "narediš nekaj", se zdaj ne spomnim kaj, ker sem to bral pred dolgimi leti. V glavnem nekaj, kaj ti prikaže prisotnost oziroma pot elektronov. In pol naenkrat interference ni.
Ker bi potem istočasno videl elektrone kot delce (tam pri režah, kjer prehajajo) in kot valovanje (rezultirajoča interferenca na zidu), to pa kao ni mogoče. Na nek način elektroni "vedo", da so opazovani in se začnejo drugače obnašat.

Mučo weirdo zadeve....
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

blblb ::

AtaStrudl ::

Hja, tudi tista "skozi zid" ni slaba... Atomi so v resnici zelo zelo "prazni", in ce ne bi bili iz elektricno nabitih delcev, bi komot sli eden skozi drugega.

Ko udaris z glavo v zid, cutis samo elektricno polje, in ovira na poti skozenj je prav taka potencialna bariera, kot jih cutijo elektroni v cipih...

Zero0ne ::

Bor H je izjavil:

WTF je primeren izraz ja, kvantna fizika je pač čudna, s tem je treba živet, mogoče je sam posledica našega poenostavljenega dojemanja makroskopskega sveta ampak glede na to da splošna javnost se s tem ne rabi ubadat je kul.

Če žogo vržeš v zid se bo odbila, elektron pa ne nujno ;)


Kvantna fizika ni "čudna", kvantna fizika opisuje, kako realnost dejansko deluje. Če ti je opis realnosti čuden, to ni informacija o realnosti, ampak o tvoji predstavi o in pričakovanjih glede realnosti.
uname -o

Isotropic ::

baje naj bi slo do 6nm z obicajnimi metodami (EUV pa to), potem bo treba pa ze kaj drugega. vir ne vem vec ker forum (anandtech, semiaccurate)

Bor H ::

Cmon ZeroOne, sej si isto napisal kot jst. Dokler se s kvantno ne ukvarjaš ti ni intuitivna.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD-jeve APU-je bo izdeloval tudi TSMC

Oddelek: Novice / Procesorji
73656 (3249) Lonsarg
»

Prihaja dvojedrni GF104?

Oddelek: Novice / Grafične kartice
146371 (5791) jRk0
»

AMD bo še bolj sodeloval z GlobalFoundries

Oddelek: Novice / Grafične kartice
197575 (6855) FireSnake
»

GlobalFoundries opušča 32 nm

Oddelek: Novice / Procesorji
207412 (6470) FireSnake

Več podobnih tem