» »

Gmail backup, thunderbird, ...

Gmail backup, thunderbird, ...

lambda ::

Danes se mi je že drugič zgodilo, da je Thunderbird zbezlal in naredil duplikate (ponovni download?) vseh mailov iz službenega mail računa. Potem sem izločil duplikate in ko sem jih vrgel v trash, sem pozabil izklopiti, naj briše iz serverja, ko brišem iz trasha. Pa so izpuhteli - imam pa vsaj lokalno kopijo, nima veze to sedaj.

Nad vsem skupaj sem se malo zamislil - kaj če se mu kakorkoli zbezla pri Gmail IMAP dostopu in mi zbriše celoten Gmail račun. Ali pa da sam po nesreči izbrišem npr. Inbox in pritisnem sync. Bi mi bilo precej škoda vseh teh mailov.

Torej - priporoča kdo kak pameten način za backup gmail računa?

1. Gmail Backup odpade, ker je closed source. Vem, možnosti, da gre kaj narobe so zanemarljive, ampak mi pač ni všeč ...
2. Thunderbird imam nastavljen na IMAP in kakšna nevšečnost se lahko zgodi pri tem, sem opisal že zgoraj.
3. Thunderbird + POP3? Kako je s prenosljivostjo teh mailov v druge kliente? Pameten način exporta - morda MozBackup?
4. Alternative, ki bi po možnosti znale delati še z labeli, drafts?

Zankrat se mi zdi najboljša varjanta 3. Ampak odkar sem tukaj prebral: "However, it is best to not to do anything in Thunderbird except read messages if you notice that compacting has started. If you tag, mark, or move messages during compacting, this can cause folder corruption and data loss." Ma kaj so resni?

In tista anomalija, ki se mi je danes dogodila, je lahko povezana s tem, ker sem nedavno naredil "compact", saj se je 300MB inbox na strežniku lokalno razlezel na 3GB. Da ne omenjam da IMAP za gmail odžira 10GB prostora na disku. Malce se mi je zameril po vseh teh dogodkih ...

Ericssony ::

Ja in zakaj sploh uporabljaš dodaten program za prebiranje pošte na Gmailu? Ne vidim potrebe. Vsako prebrano pošto pri Gmailu daš v arhiv, tako imaš inbox vedno prazen ne pa v njem 2438 sporočil. Včasih je potrebno stare (dobre) navade malo spremeniti ali pa začeti razmišljati na drugačen način...
Če pa že moraš uporabljati poštnega odjemalca pa ti priporočam TheBat!.

urosh ::

Ali pa si naredi še en račun na gmailu (recimo ime.priimek.backup@gmail.com) in potem kopiram maile vsake toliko še v tisti račun. Lahko jih tudi forwardaš avtomatkso, ko pride. Načinov je več. Sam uporabljam prvo možnost.

Lp

Daedalus ::

Backup lokalnih kopij mailov, pa mir. Če delaš redne backupe računala, še to vključi. Če jih ne, jih pač začni.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

fosil ::

Najboljša varianta je po moje POP3. Tako imaš vse maile tudi na gmailu.

Backup v thunderbirdu je pa zelo enostaven. Samo na "varno" skopiraš direktorij
\Documents and Settings\User\Application Data\Thunderbird
Tako je!

ABX ::

Daedalus je izjavil:

Backup lokalnih kopij mailov, pa mir. Če delaš redne backupe računala, še to vključi. Če jih ne, jih pač začni.


+1 in konec debate.

Bi pa dodal da je zelo malo možnosti da ti crkne gMail in PC istočasno.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

Icematxyz ::

Pri uporabi gmail + thunderbird sem imel nemalo težav dokler nisem ugotovil da se na gmail isti mail ki ga vidim v inbox shranjuje na 2 lokaciji. In sicer mail v Inbox je shranjen tudi v "arhivu" oziroma mapa "vsa pošta". In to je povzročalo nemalo nejasnosti in težav. Posebej še v kombinaciji z "smart folders" kjer mi nič ni bilo jasno kaj se dogaja.

Tudi če v thunderbird med opcijami potem izbereš "arhiviraj" bo ti vse izbrane maile naložilo v mapo "vsa pošta" na gmail strežniku.

Glede "compact" in naraščanja velikosti mape. Lahko ti za to thunderbird ni všeč na prvi pogled. To je res. Če pa razumeš zakaj se to dogaja pa ti verjetno to ne predstavlja težave.

Vse maile ki jih izbrišeš najprej v smeti. In nato še iz smeti thunderbird še vedno pusti v mapi na računalniku. Spremeni le vrednost značke vrednostnim "X-Mozilla-Status" in "X-Mozilla-Status2" kot je opisano na linku:

http://www.z-a-recovery.com/thunderbird...

To omogoča povrnitev sporočil ki so bila izbrisana tako na primer iz mape inbox. Kot iz mape "smetnjak".

V mapi %appdata%thunderbird ... se nahaja v mapi kjer se shranjujejo maili datoteka imenovana inbox. Če jo odpreš z naprimer beležko lahko ročno poiščeš maile katere bi rad povrnil in spremeniš ustrezne vrednosti ročno.

Ko pa uporabiš ukaz "compact". Potem pa to več ni mogoče in se bo mapa z maili "počistila" na dejansko stanje v thunderbirdu in bo zbrisala tiste maile ki so bili izbrisani iz smetnjaka.

Glede varnosti. Na voljo imaš 2 možnosti. Ali kombinacija obeh. Po tem ko si prejete maile v inbox pregledal. In počistil nepotrebne. Izbereš tiste katere bi rad imel trajno shranjene. In klikneš ukaz "arhiviraj". Premaknilo ti jih bo iz mape Inbox v mapo "vsa pošta". Tisto je potem tvoj arhiv na gmail strežniku. Lokalno pa narediš kopijo mailov in jih shraniš na varno lokacijo. Kakšne so pa možnosti glede tega pa uporabi google.

Thunderbird je dobra zadeva. Potrebuje pa kar veščega uporabnika ali pa kratko izobraževanje. Da je varen in udoben za uporabo. Imaš še dodatke. Kjer z enim klikom počistiš podvojene maile. Če slučajno pride do te težave. Ali dodatek kjer v tray se nahaja ikona in z enim klikom izbereš ukaz "new message" in v trenutku spišeš mail in ga pošlješ na željen naslov. Zelo udobno in hitro. In še malo morje dodatkov ki tako ali drugače nečemu služijo...

Web mail je za tiste ki ne bi znali poštnega odjemalca pravilno nastaviti in uporabljati zelo dobra zadeva. Za tiste ki pa to znajo pa razloga zakaj ne bi uporabljali poštnega odjemalca ni. Je lahko sama uporaba poštnega odjemalca bistveno bolj udobna in prijetna kot uporaba web maila. S tem da web mail po želji še vedno lahko občasno uporabljaš.

Skratka:

Za neveščega uporabnika: webmail. Ali namestitev poštnega odjemalca z strani izkušene osebe + izobraževanje.

Za naprednega uporabnika: Uporaba webmail + poštnega odjemalca. In želja po izobraževanju. Brez tega ne gre.

Zgodovina sprememb…

fosil ::

Tok hudo pa tud ni, da bi rabil neko specialno izobraževanje za thunderbird. Tudi za neveščega uporabnika ni nič bolj kompliciran kot katerikoli drug klient.

Po mojih izkušnjah pa je webmail za nevešče uporabnike dejansko bolj kompliciran za uporabljat koker klient. Pri webmailu moraš odpret browser, it na točno določeno stran in morda še, oh groza, celo vtipkat geslo.

Pri klientu pa sam poklikaš ikonco na namizju in že maš mail :)
Tako je!

Icematxyz ::

Ne saj ne pravim da je thunderbird bolj kompliciran kot drugi poštni odjemalci. Je pa kar nekaj haklcev pri uspešni in varni uporabi katerega koli poštnega odjemalca ki jih moraš poznati da ga kot prvo usposobiš. In nato varno in udobno uporabljaš in prilagodiš svojim željam.

Ker smo že pri poštnih odjemalcih. Glede Yahoo računa in pošte. Zakaj točno ne bi spremenil "preffered content" na Yahoo Asia in imel brezplačen POP3 v svojem obstoječem računu?

http://picobit.wordpress.com/2009/04/10...

Je kakšna različna "privacy policy". Ali kje je haklc da za nekaj računajo omogočajo pa po drugi strani tudi popolnoma zastonj?

lambda ::

Ok, rekel bi, da sem zelo dobro tehnično podkovan in običajno nimam težav s programi. Se mi pa zdi malo butasto, da bi moral za uporabo enega mail klienta poznat kup neke dokumentacije, imam dovolj drugega dela.

Predvsem me je zmotil tisti " ... this can cause folder corruption and data loss". Tako se programov pač ne piše. Lahko bi imeli tako narejeno, da se takrat blokira vse nevarne operacije, ne pa da uporabnika to kar naenkrat doleti. In dupliciranje mailov - da pride do tega, mora biti nekje en neumen vzrok, spet ne vem zakaj bi se moral uporabnik s tem ubadat. Ja vem - open source software, pa vendar tudi sam že znam uporabit gumb "donate" za stvari, od katerih imam največ koristi.

No, kot kaže bom izmed vsega tega izbral IMAP in občasni backup celotnega accounta na zunanji disk, bo še najenostavneje in varno.

Hvala za mnenja.

Icematxyz ::

Se mi pa zdi malo butasto, da bi moral za uporabo enega mail klienta poznat kup neke dokumentacije


Nisem jaz mislil to konkretno le za thunderbird. Ampak nasploh za poštne odjemalce. Thunderbird iskreno povedano je zelo visoko kaj se tiče "user friendly" izkušje. Kar pa ne pomeni da priporočam namestitev poštnega odjemalca vsakemu. V smislu da je vse tako samoumevno in enostavno da ne more priti do neprijetnih posledic kot so na primer izguba mailov.

Predvsem me je zmotil tisti " ... this can cause folder corruption and data loss". Tako se programov pač ne piše.


http://support.mozillamessaging.com/sl/...

Ne vidim nikjer da bi bilo to omenjeno. In tudi z strani ki si jo podal:

It is best not to have any defragmentation or backup program running automatically or manually on your computer while Thunderbird is compacting because this can cause incorrect backups, folder corruption, and data loss.


Saj ne rečem da to ni možno. Ampak to so bolj takšni nasveti. Raje napišeš nekaj ker se sliši logično. Po drugi strani pa...

Ta "compact folder" na primer je pač defolt off. Lahko pa to spremeniš v nastavitvah po želji. Kot imajo nekateri drugi poštni odjemalci na defolt ON. In v bistvu se prav v ničemer ne razlikujejo od thunderbird.

Tisti ki je izkušen in ga to moti. Bo tako zadevo spremenil v nastavitvah na defolt ON. Tisti ki pa je naredil napako in pokliče nekoga ki se na to malo bolj spozna. Pa bo verjetno hvaležen da je na defolt OFF. Ker po vsej verjetnosti to pomeni da ga neizkušenost ne bo stala mailov.

Zgodovina sprememb…

nicholasjons ::

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: Ales ()

long_bottom ::

lambda je izjavil:



2. Thunderbird imam nastavljen na IMAP in kakšna nevšečnost se lahko zgodi pri tem, sem opisal že zgoraj.
3. Thunderbird + POP3? Kako je s prenosljivostjo teh mailov v druge kliente? Pameten način exporta - morda MozBackup?
4. Alternative, ki bi po možnosti znale delati še z labeli, drafts?

Na podlagi vaših točk imam naslednje rešitve:
2. računi IMAP ne prenašajo celotne vsebine e-pošte, še posebej priloge. Čeprav je priljubljen, se ga izogibam.
3. Thunderbird + POP3 je dobra izbira. Če želite prenesti e-poštna sporočila na druge e-poštne račune, boste potrebovali dobro orodje za konverzijo.
4. Poskusite poiskati nekaj dobrih orodij, ki bi lahko varnostno kopirali Thunderbird.

long_bottom ::

Have you given try to Mail Backup X so far for Gmail Backup?

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: zee ()

zee ::

2. računi IMAP ne prenašajo celotne vsebine e-pošte, še posebej priloge. Čeprav je priljubljen, se ga izogibam.


Prenasajo vse, vendar ne privzeto. Sporocilo se z vsemi prilogami pretoci sele, ko ga izberes, kar je v splosnem pametno.

3. Thunderbird + POP3 je dobra izbira. Če želite prenesti e-poštna sporočila na druge e-poštne račune, boste potrebovali dobro orodje za konverzijo.


POP3 je dobra izbira samo ce zivis tam okrog leta 2000. IMAP zna vse, kar zna POP3. Za prenos na druge racune ne potrebujes posebnih orodij. Gmail in Outlook.com lahko brez tezav prebereta in pretocita emaile iz enega na drug racun. Gmail jih lahko se samodejno oznaci tako, da ves od kod so prisla.

4. Poskusite poiskati nekaj dobrih orodij, ki bi lahko varnostno kopirali Thunderbird.


Ob prvem zagonu zazenes Thunderbird s stikalom "--profile-manager", ki ti omogoci izbiro lokacije za elektronska sporocila. Zadevo lepo das na neko pametno lokacijo in imas mir.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

long_bottom ::

Dogovorjeno z Zeejem.
Tukaj je moj primer:
Na splošno dobim 100-150 e-poštnih sporočil na dan. Ni treba posebej poudarjati, da ponavadi zmanjka prostora. Edini načini, kako sem ostala za shranjevanje mojih e-poštnih sporočil, je dostop do tega računa s strežnikom IMAP IMAP in arhivom.
Druga je dostop do e-poštnih sporočil POPs in jih samodejno izbrišite iz poštnega računa.
Druga je tisto, kar počnem. moja mapa »Prejeto« ostane prazna.
prvi je bil zastrašujoč, ker nekateri izvozniki v nekaterih e-poštnih sporočilih niso imeli slik.
Omenjeno orodje je bilo, mislim, nekaj, kar je OP v točki 4.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: kloko ()

alexandria ::

Prenesite vsa e-poštna sporočila iz strežnika za varnostno kopiranje gmaila na prenosni računalnik ali trdi disk z lahkoto z gmailovim strežniškim programom. Ta pripomoček za varnostno kopiranje je bil razvit za operacijski sistem Windows, da bi vse varnostne kopije iz gmailovega strežnika za varnostno kopiranje prenesli na pst, eml, emlx in mbox datoteko. lahko prenesete to brezplačno aplikacijo od tukaj: - http://www.osttopstapp.com/gmail-backup...

markhenry ::

izvozite datoteke Gmail v format MBOX s pomočjo zaščitene in zanesljive programske opreme za prenos v oblak GainTools v oblaku, aplikacija pa uporabniku dovoli tudi pretvorbo neomejenih nabiralnikov iz Gmailovih datotek v MBOX in številne druge formate datotek, vključno s PST, EML, MSG in EMLX.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: Ales ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Poštni odjemalci (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Programska oprema
375265012 (9943) Matko
»

Gmail za 15. rojstni dan dobiva štoparico (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5016991 (13379) MrStein
»

Gmail (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
10523813 (10443) donvito
»

Thunderbird spet v slovenščini

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
4310588 (8980) ToniT
»

Gmail podpira odslej tudi IMAP (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
8710296 (10296) Gandalfar

Več podobnih tem