» »

Prijatelj potrebuje pomoč. Kako naj ga prepričam?

Prijatelj potrebuje pomoč. Kako naj ga prepričam?

mkriznic ::

Zdravo,
eden izmed najboljših kolegov, še iz OŠ, postaja razvalina. Ima namreč neko čudno bolezen, saj ga večkrat tedensko mučijo more. Ko še ni bilo tako hudo, mi je razlagal da je to nekaj najhujšega kar si lahko zamisliš. Ve, da sanja ampak se ne more prebuditi, sanje pa naj bi bile tako resnične kot si lahko predstavljaš in zmeraj grozljive. Takrat se mu je to dogajalo občasno, zdaj pa je postalo hujše. Človek si ne upa več iti spat zato je cel zblojen, mislim da je tut shujšal kar precej.
Že nekaj časa ga pregovarjam naj gre k psihologu ker se bo samo na tak način rešil tega, ampak me ne posluša, zdaj postane celo jezen, če mu to omenim. Enkrat mi je rekel da je to največja sramota it k psihologu in da tega ne bi nikoli naredil, ker ne gre v umobolnico. Pa bolj kot sem mu govoril da ni tako, manj me je poslušal..
No, tale teden je pa že čist na tleh. Pravi da ni spal že od ponedeljka, čeprav je poskušal ampak ga začne neznansko trest ko gre spat in ga je, logično, spet strah če se bo to noč to spet ponovilo in kako hudo bo.
Sem malo iskal po internetu pa ne najdem nič pametnega o tej bolezni. Prijatelj je star 26, zaradi svoje bolezni je izgubil punco, službo je pustil ker je bil preutrujen.

Najraje bi ga nekam prijavil, da mu na silo pomagajo, ampak ne vem če je to ok. Kaj naj še poskusim? Lp

-žiga- ::

Kaj pa če bi šel najprej vsaj do splošnega zdravnika?

koyotee ::

hja, če mu ti, kot "najboljši prijatelj" ne moreš dopovedati, da obisk pri psihologu ni nujno tako slaba stvar, potem nevem, kaj bi rad, da ti mi svetujemo. očitno ima raje nočne more, kot "morast" obisk pri psihologu.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

mkriznic ::

No stvar je taka, da že nekaj let nisva več najboljša prijatelja, pravzaprav sploh nikol nisma bla. Smo pa bili dobri kolegi, zdaj pa mam občutek ko da mi ne bi zaupal. Ampak zadnje čase ga obiskujem bolj pogosto, ker me skrbi kako bo z njim, da ne bi storil kake gluparije. Fant je tut pač malo bolj naiven oz. neizobražen in se oklepa stereotipa, da psihologu hodijo samo "nori". Če mu bom rekel da je nor, .. tako vsi vemo kako si bo razlagal.
Kaj pa da nekako pokličem zdravnika, kot da je urgentno, enkrat ko bo šel spat da bo zdravnik sam videl kaj se mu dogaja. Ker dokler tega ne vidiš si niti pod razno ne moreš predstavljat, trese se nenormalno in ne more ustavit. Verjetno ne bomo nikoli vedeli kake more so to, ampak sej js tut če bi se mi to zgodilo ne bi šel z veseljem spat, sploh če bi se ponavljalo..

koyotee ::

psiholog in psihiater ni ena in ista zadeva.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

kogledom ::

Predsodki so zmeraj slabi.
Psiholog bo tukaj težko kaj pomagal, pogovor dvomim da bo kaj deloval. Potrebuje psihiatra. To je zdravnik. Zakaj bi moralo kogarkoli bit sram, da obišče zdravnika? Pa naj bo to katerikoli zdranik. Se ženske sramijejo ginekologa, ko ga potrebujejo?
Umobolnica je tudi napačen izraz, slabšalen.
Bil sem v tudi v tej ustanovi, pogovarjal sem se z pacienti, v sklopu vaj na faksu. Vsi po vrsti so se bali na začetku obiskat zdrvanika in so ga šele ko ni bilo druge rešitve. Zdaj ko so zdravi oz. nimajo več težav se takoj ob najmanjši ponovitvi takoj sami radi javijo tam. Zakaj? Ker jim pomaga. Zdravniki in bolnice so zato, da pomajago ljudem, ne da jih tam mučijo, zaničujejo ali kaj podobnega. V vsakem primeru ima vsakdo pravico do zavrnitve zdravljenja (tukaj sicer obstajajo izjeme, a le v primeru utemeljenega suma, da je ogroženo življenje bolnika ali koga v njegovi okolici).
In on ni nor. Vsaj na podlagi tega kar si opisal, se ne da sklepat nič o IQ. Je pa bolan. In da se pomagat. Zaradi takšnih predsodkov veliko ljudi trpi. Ampak naj podatek, da vsak 3. človek vsaj enkrat obišče zdravnika zaradi duševnih bolezni pove dovolj, da se tega ni potrebno sramovati. Tudi ni potrebno tega obešat na veliki zvon. Greš k osebnemu zdravniku, mu poveš kaj se dogaja. Ti da napotnico za prihiatra. Big deal.
Jaz bi rekel, da si "nor", če ne greš po zdravila, ki ti pomagajo in ne da je nor tistki, ki gre k psihiatru.

KoMar- ::

Dejansko si se registriral na S-T - računalniški forum, da bi to vprašal? Čudno je vse skupaj... če si resen, potem se vsaj odpravi na http://med.over.net/ , ne pa tega tukaj spraševat, jao.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KoMar- ()

cojss ::

Priporočam ti tudi obisk portala nebojse.si.

Šimpanz ::

Tudi mojemu znancu se je na podoben način skisalo (mel je more pa privide). Šele po poskusu samomora je šel na zdravljenje. Danes po približno 10 tih letih je na tabletah in na ene 6x na leto gre notr. Je samo bleda senca prejšnjega človeka.

5er--> ::

Naj gre na nevrologijo, če noče it k psihiatru.

@kogledom: +1

Furbo ::

Če je model tako neumen, da raje blazno trpi, kot obišče ustreznega zdravnika, potem mu pač ni pomoči ali pa ti naklada.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

MarkookraM ::

Točno to bi mu jaz povedal. Kaj je hujše, iskati pomoč ali živeti s temi morami? Ne bodo se končale, če že kaj bo šlo samo še na slabše dokler si ne bo kaj namerno ali nenamerno naredil. Ali pa komu drugemu.

poweroff ::

Vzrok je lahko psihične ali organske (telesne) narave. Lahko gre za kakšen tumor (lahko navaden ali maligni), lahko gre za kakšno kemično neravnotežje v možganih, lahko za kaj tretjega.

Dokler ne gre do zdravnika, ne bo izvedel. Naj gre do splošnega zdravnika, pa naj ga pošlje naprej na preiskave. Drugače imamo v Sloveniji tudi ambulanto za motnje spanja. Ampak brez pregleda ne more vedeti, lahko samo ugibamo. Tukaj pa smo večinoma sami nestrokovnjaki na tem področju. Morda bi pravi strokovnjak že po 5 minutah ugotovil kaj je možen vzrok.

Zato naj preprosto gre do zdravnika in potem dalje.
sudo poweroff

MrBrdo ::

Jaz imam eno izkušnjo s tem in ti lahko povem da je kar težko dosežt prisilno hospitalizacijo. Mislim da mora v bistvu policija videt da bi lahko škodoval sebi ali drugim, potem pa lahko pokličejo "ta bele". Ampak je pa težko ob pravi situaciji ujet policiste da ravno ob pravem času pridejo.
Ker načeloma za v umobolnico moraš dat tudi ti soglasje da greš noter. Pa glede na opisano bi mu pomojem koristilo it tja (vsak psihično zdrav človek bi po nekem času šel do zdravnika če bi imel take probleme), zdaj če ga ne moreš prepričat in če dela kakšne take čudne stvari lahko probaš prijavit na policijo, mogoče bojo kej naredil, ampak mislim da mora nekaj bit. Ta primer ki ga poznam je bilo tako da je zapravil kar veliko denarja v kratkem času, pa še nekaj je blo ampak mislim da je bila to glavna podlaga da so ga potem dali v umobolnico, prisilno.
MrBrdo

WarpedGone ::

Kakšna prisilna hospitalizacija neki? Nočne more oz. motnje spanja so daleč od "norosti".

Najprej tistemu kolegu lepo povej da on ni nič posebnega, da to kar se dogaja njemu, se dogaja čisto vsem. Razlika je le v jakosti in količini/pogostosti. Ko se začne dogajat prepogosto je čas za strokovno obdelavo. In to ne pri psihiatru/psihologu ampak pri nevrologu in/ali specialistu za motnje spanja. Prva postaja je pa osebni zdravnik. Kot je že blo omenjeno, je lahko pravi vzrok tut čisto kaj drugega in brez podrobnih preiskav ni možno za 100% diagnosticirat ničesar.

Ko gripo faše, tut noče aspirina vzet? Tole je čist ista reč. Praviš da je že bil zaposlen. Povej mu, da je takrat plačeval dohtarje, sedaj ima pa super šanso, da za tisti denar, katerega jim je že plačal, nekaj nazaj dobi.
Zbogom in hvala za vse ribe

jRk0 ::

Sleep paralysis @ Wikipedia

To naj malo prebere. Glede na to, da sem enkrat to dozivel lani (prvic v zivljenju in upam, da zadnjic), ga razumem zakaj ga je it strah spat. In glede na to, da so nespecnost in motnje spanja tudi vzrok za to, je ocitno vsa stvar lahko samo se slabsa.

Seveda ni nujno, da je to ravno to...
You fuck up once, you loose two teeth.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jRk0 ()

cyber_killer ::

Zanima me, ali je tvoj prijatelj veren? Glede na opisano ga je obsedel hudič. Tole ti ne pišem da se norčujem ali kaj podobnega. Najbrž tudi sam ne verjameš v to. Tega je na svetu ogromno. Na youtube si oglej veliko posnetkov, ki niso fake in so resnični.

kogledom ::

@cyber_killer
Avtor teme išče pomoč... na kakšen način si mu ti pomagal?
Za to kar se prijatelju dogaja ni kriv sam, niti vera. Se pa da pomagat oz. po tvoje izgnat hudiča.

Lion29 ::

WarpedGone je izjavil:

Kakšna prisilna hospitalizacija neki? Nočne more oz. motnje spanja so daleč od "norosti".


ker hospitalizira se samo zaradi "norosti" ne?

jaz sem imel pred parimi leti veliko tezav z nespecnostjo... v celem mesecu dni sem vsega skupaj mogoce spal 30h! To pa je bila posledica groznega stresa in seveda crn pravi caj, ki me je zblodu :)

pri meni so se zadeve same uredile...oz. sem jih sam uredil.

Kaj ti bi pa jaz svetoval zate, oz. za tvohjega kolega? Po mojem je najbolje, da poisces pomoc v kaksnem centru za socialno delo, kjer bi ti znali ustrezno svetovati.. Na taksnem formulahko tudi kaj najdes, po mojem bolj zlo malo. taksni centri so pa usposobljeni za ukrepanje pri ljudeh v stiski in sem preprican, da bodo znali pravilno svetovat in tebe oz. tvojga kolega ustrezno napotili
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

cyber_killer ::

@kogledom
Kako si pa ti s tem odgovorom pomagal? Zastavil sem mu eno vprašanje ali je prijatelj veren. V Islamu so ljudje, ki izganjajo hudiča iz človeka s pomočjo Kor'ana. Samo iz recitiranja določenih sur. Kot sem rekel youtube pa naj se prepriča v to.

Za večino takih problemov, ki jih tudi zdravniki ne znajo rešiti je posredi hudič.

Bor H ::

Velikokrat je placebo učinkovit sam po sebi. Na ta princip deluje mnogo religioznih pristopov, v mnogih religijah.

zee ::

@jRk0:
Meni se to žal zgodi samo nekajkrat letno. Zakaj žal? Ko sem v tem stanju paralize, mi možgani delajo 100 na uro, da ne omenjam tistega krasnega občutka, ko se ti zdi, da lebdiš nekaj cm nad posteljo. Priznam, da ko se mi je to naredilo prvič, sem se dejansko prestrašil.

@mkriznic:
Osebni zdravnik nato pa naprej.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Matev ::

http://www.lucidnesanje.com/

to so takoimenovane zavedne sanje - kjer se zaveš da sanjaš

iz teh sanj se zbudiš tako da v samih sanjah greš spat (ironično ampak deluje)

Mercier ::

Lion29 je izjavil:

WarpedGone je izjavil:

Kakšna prisilna hospitalizacija neki? Nočne more oz. motnje spanja so daleč od "norosti".


ker hospitalizira se samo zaradi "norosti" ne?


Prisilno? Ne se hecat. Jedva, jedvice spravijo not tiste, ki bi jih morali, oziroma jih ne. Torej ljudi, ki so nevarni drugim ali močno nevarni sebi. Rabiš pa še za to sodnika, luđak ima zraven še odvetnika.

SomethingEls ::

Za večino takih problemov, ki jih tudi zdravniki ne znajo rešiti je posredi hudič.


Ti se zajebavaš ane?

Lion29 ::

SomethingEls je izjavil:

Za večino takih problemov, ki jih tudi zdravniki ne znajo rešiti je posredi hudič.


Ti se zajebavaš ane?


ja eni to skrajno resno... moja mama ziher tako misli :))
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Tear_DR0P ::

psiholog in psihiater sta zdravnika - samo psihiater ima možnost predpisat zdravila, psiholog pa se s teboj pogovarja

drugače pa upoštevaj predlog od warpedone - naj gre tip k zdravniku
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

kogledom ::

Psiholog nima končanega medicinskega faksa, ni dr. med. - to je tudi razlog, da ne predpisuje zdravil.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Audio-video snemanje groženj, to velja kaj sploh v SLO? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
549313 (8437) imagodei
»

Čakalne vrste pri psihologu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8425887 (23945) Tero
»

nočne more (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
627206 (6072) Keyser Soze
»

Psihoanalisti v sloveniji? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
754399 (3689) undefined

Več podobnih tem