» »

Čakalne vrste pri psihologu?

Čakalne vrste pri psihologu?

1
2
»

Pithlit ::

Mja... sicer se jaz s psihologi ne motam preveč. Sedi pa moja psihiatrinja na dveh takih stolčkih. Sem pa pri njej ko sedi na javnem stolčku. Ampak lejga zlomka. Ko sem pač enkrat naletela na en problem (ki je terjal rešitev v roku enega tedna) sem ji poslala mail. Dva dni za tem (vmes je bila nedelja) me je klicala iz njene zasebne ordinacije in pomagala problem rešiti (zastonj, btw. No, v bistvu je celo ona impulze plačala).

Ne vidim nič spornega v tem. Niti ne vidim kakršnekoli slabše storitve. Čakalne dobe pa so, glede na vse skupaj, povsem razumljive.

Tako da... osebna izkušnja vs. flance. Zaenkrat. Po mojem osebna izkušnja trenutno zmaga.
Life is as complicated as we make it...

BlueRunner ::

Flance? Pozitivne izkušnje pri posameznih zdravnikih/terapevtih ne negirajo sistemskih težav, ki bi jih bilo potrebno odpraviti, če so jih predpisi pač že dopustili.

Zgodovina sprememb…

Tear_DR0P ::

Meni se tudi zdi, da bi si bil sposoben sam pocajtat zlomljeno nogo

saj noge ti ne pocajta zdravnik, le trdno ti jo povije, da se kost bolj natančno skupi zaraste. ste pa res eni pacienti da za zlomljeno kost hodite k zdravnikom. če moraš pa za to k zdravniku, da ti malo bolj trdo povije nogo, si pa čuden.

fantje ne se zajebavat. določene težave so zelo hude in se iz njih ne moreš sam zbezat. bolje da greš k psihologu in ti reče da nič ni, kot pa da se sam zajebavaš. ko postane situacija zrela za psihiatra, pa sploh ne smeš več sam čarat, ker s tem škodiš sebi in okolici.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

BlueRunner ::

No ja... se mi zdi, da je Matthai bil zelo sarkastičen, ne dobeseden.

Sicer pa imajo psihične težave še dve okoliščini, ki jih naredita za mnogo težje obvladljive od večine telesnih. Prva je ta, da tukaj ni mehanizma "samoceljenja". Kost se zaceli brez miselnega napora, prehlad se pozdravi bre miselnega napora, itn. Psihična težava se ne bo pozdravila sama od sebe, ampak se jo lahko pozdravi ali pa spravi pod nadzor samo s trudom. Nekako tako, kot je potrebna fizioterapija oziroma delo, da se obnovi normalno delovanje kolena po operaciji.

Drug zaplet pa je, da je veliko stanj, kjer človek svojega stanja preprosto ne zazna. Malo karikirano povedano, depresiven v svoji depresiji ne bo nujno sposoben sam opaziti, da je vedno bolj depresiven. Kar zna biti problem. Zlomljena kost, ki ti štrli iz noge je jasen signal, ki ga ne moreš spregledati. Psihične težave pa se velikokrat že po svoji simptomatiki vrtijo v krogu in že njihov pojav omejuje možnost, da bi oseba sama identificirala svojo težavo.

Tear_DR0P ::

depresiven v svoji depresiji ne bo nujno sposoben sam opaziti, da je vedno bolj depresiven
kolikor sem jaz imel opravka z depresivnimi ljudmi, so kar dobro opažali svojo depresijo, kar pa jih ni navdajalo z dobro voljo, ampak jih je pahnilo še v globjo depresijo.

drugače sem pa dojel sarkazem Matthaijevega posta, samo se mi ni dalo iskati tistega, na katerega je odgovarjal.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Double_J ::

OMG a tkole torej delajo... morda so pa celo bolj nevarni od osebnih zdravnikov?

Jes sm ful proti temu, da psihiater predpiše za vsak drek antidepresive. Mel sm eno psihiatrinjo, dr. Kališnik in mi je za čist brezveze dala antidepresive. Pol sm ji pa po ene pol leta reku, zdj se pa supr počutm skos hodm vn sm komunikativen pa dobre volje, mi je pa rekla de sm maničn in mi predpisala še lamiktal. Mislm ne morm druzga rečt kot pa kura zmešana od psihiatrinje. In pol sm zarad tega pustu use skp, ker se nism mislu za brezveze filat. Tle je pa nastal velik problem, prej sm mel samo blago najstniško depresijo, ampak ker mi je rekla de morm it dol s tablet, sm čist pogoru. Te tablete so me čist zjebale in sm pristal v begunjah na zaprtem oddelku, nism si mislu da se človek lahko tako grozno počuti kot sm se jas takrat. Predn sm šel v begunje sm jo večkrat klicav, če mi lahko da antidepresive, da se grozno počutim odkar sm jih nehal, pa je rekla kr zdrži če si jih nehal bodi pa zdaj brez. (res profesionalna zdravnica an). In zarad nje sm dobu grozno anksiozno motnjo, OKM, depresijo. Vse to je nastalo zarad njene nepremišljenosti, da mi je sploh dala antidepresiv na začetku. Pol je pa doktor bon z njo govoru, mu je pa rekla da me je prosila da naj še kar jemlem tablete pa da jih kao nism hotel in se res grdo zlagala glede tega. Nejraj bi jo tožu.


http://www.nebojse.si/Forum/index.php/t...
Dve šivanki...

BlueRunner ::

Da, tudi to vem, da je pogosto. Biti v ciklu, ko toneš globje in globje je tudi pogost pojav. Ne bi si pa upal reči koliko je pri konkretni težavi pomankanja introspekcije, koliko pa splošne ujetosti in občutka nemoči.

Sem pa še vedno zelo skeptičen do tega, da bi tovrstne motnje diagnosticirali ali celo predpisovali psihoaktivna zdravila zdravniki, ki nimajo ustrezne specializacije. Še celo psihiatri velikokrat vidijo enostavno rešitev preprosto v temu, da predpišejo medikament že brez najmanjšega poskusa diagnoze, potem pa se samo še nadzira, da bolnik zdravila redno jemlje.

Skratka, izkoriščam prostor za kritiko tistih psihiatrov, ki imajo sledečo logiko:
"pred izpiti ne morem jesti" - anksioza: antidepresiv in anksiolitik
"starši me ne marajo" - depresija: antidepresiv in anksiolitik
"vsi v šoli me dražijo, ker sem debela" - depresija: antidepresiv in anksiolitik
"skrbi me, če se bom lahko vpisal na faks" - depresija: antidepresiv in anksiolitik
"v službi se težko koncentriram, pod stresom sem" - depresija: antidepresiv in anksiolitik
... itd ...

Takšnih se najbolj bojim. Ti so dejansko nevarni, ker v skladu z medicinsko doktrino talajo medikamente, katerih delovanje na mladostnikih - še posebej v času pubertete - ni ravno dobro raziskano. Ravno tako pa je rešitev preprosto: jej tabletke, jej jih nekaj let. Hmmm... ne bi ravno iskal nekih zarot, vendar pa komu točno koristi, da se ustvarja kronične bolnike, ki za normalno delovanje potrebujejo ustrezne količine "happy pills", pri temu pa se niti ne poskuša odpravljati vzrokov?

Valjda... potem po nekaj letih nehaš, možganska kemija se ti znova poruši, pride en nepredviden dogodek ali dva (življenje jih je polno), potem pa si znova na začetku. S to razliko, da imaš diagnozo že določeno in večina zdravnikov ima tudi zelo velik odpor do tega, da bi predhodno diagnozo preverjala, kaj šele spreminjala.

Zato najprej k psihologu, ki ni kliničen psiholog, da se ugotovi stanje in od tam naprej usmerja pot. Če nič drugega, psihologi ne morejo predpisovati medikamentov in so prisiljeni ugotoviti kam pes taco moli in tudi mnogo bolj objektivno oceniti v katero smer naj gre dejansko zdravljenje, kot pa je to zmožen človek sam, ali pa je tega zmožno kar občutno število psihiatrov - lenob.

Ali to, ali pa "preverjen kader", ki so se po ustnem izročilu že izkazali za verodostojne in zavezane pomoči bolnikom, ne pa samo zavezane delovnem mestu.

Tear_DR0P ::

Zato najprej k psihologu, ki ni kliničen psiholog, da se ugotovi stanje in od tam naprej usmerja pot

v resnici je vseeno kakšen naziv ima kdo, če je zgolj zadosten in ne odličen, te lahko zašuštra.
vem za primer, ki ga je navadni psiholog 5x obravnaval in odslovil s češ "saj si povsem OK", dve leti kasneje pa ga je v roke dobil klinični psiholog (k njemu je prišel po hospitalizaciji) in ga je sprejel s "saj si drugače povsem OK, ampak si zanimiv problem" in ga nato še 7 let na 3 mesečni bazi spremljal. tekom teh 7 let mu je odpravil precej resne in moteče tike (pačenje obraza), naučil ga je vaj, s katerimi se znebi anksioznosti, zaradi katere se prej ni pojavljal med ljudmi in je imel težave pri sprejemanju avtoritete, ter pripravil do tega, da se loti opravil - zaradi česar je pozneje uspešno diplomiral. problemi pa so tipični problemi večine geekov ;)
seveda pa nista zdravila z zdravili, ampak pogovorom, športnimi (tek, plavanje) in umskimi(glasba, risanje, branje) aktivnostmi ter dihalnimi vajami. zame najzanimivejši del je bil pa ta, da smo bili v pogovore s psihologom 2x vključeni tudi ljudje iz ožjih krogov tega posameznika. v prvem pogovoru nas je spoznal, v drugem pa nam je dal napotke kaj naj mi naredimo, da bomo boljši za tega posameznika - na dolgi rok pa je bilo upoštevanje boljše tudi za nas.

in zato sem zagovornik obiska pri strokovnjakih, kjer sicer obstaja verjetnost da te zašuštrajo, ampak mnogo manjša, kot če to počneš sam, doma ali za šankom. prioriteta pa se tudi nekako giblje najprej k psihologu, ki bo že precenil, če potrebuješ droge in te napotil do psihiatra.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Avenger ::

Gwanaroth je izjavil:

Cena 90eur/ura.


Ti hudič ti, zakaj mi tega ni noben povedal še v srednji šoli... :))
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

poweroff ::

Double_J je izjavil:

OMG a tkole torej delajo... morda so pa celo bolj nevarni od osebnih zdravnikov?

...
In zarad nje sm dobu grozno anksiozno motnjo, OKM, depresijo. Vse to je nastalo zarad njene nepremišljenosti, da mi je sploh dala antidepresiv na začetku. Pol je pa doktor bon z njo govoru, mu je pa rekla da me je prosila da naj še kar jemlem tablete pa da jih kao nism hotel in se res grdo zlagala glede tega. Nejraj bi jo tožu.


http://www.nebojse.si/Forum/index.php/t...

Otroški socializem v najčistejši obliki. Vse so drugi krivi, on nič.
sudo poweroff

Pithlit ::

BlueRunner je izjavil:

Flance? Pozitivne izkušnje pri posameznih zdravnikih/terapevtih ne negirajo sistemskih težav, ki bi jih bilo potrebno odpraviti, če so jih predpisi pač že dopustili.

Sistemske težave so ravno to. Sistemske. Govorit da zdravniki namenoma delajo slabše zato da bi te spravili v svoje privatne ambulante je pa ena huda obtožba. Sprenevedanje da namenoma daljšajo čakalne dobe pa tudi. Zato sprašujem če ima kdo kak dokaz da zdravniki v javnem sektorju namerno delajo slabše. Moje izkušnje, tako iz psihiatrije/psihologije kot kirurgije in diagnostike govorijo drugače. Se pa zavedam da so to moje izkušnje in niso ravno merodajne. Pa vendar.

Čakalne dobe so dolge zaradi mnogo stvari. Zaradi našega zdravstvenega sistem. Zaradi pomanjkanja kadra/prostorov. Zaradi dolgotrajnih terapij/zdravljenj. In tudi zaradi tega ker nekateri dejansko za vsak 'drek' rinejo k zdravniku.

Mene čakalne dobe ne motijo dokler ne ogrožajo zdravja pacientov. Osebno na en od posegov čakam že 3 leta. Zaenkrat to čakanje ne ogroža mojega zdravja tako da me to ne moti (če bom čakala pa še dodatna 3 leta bo pa postalo hudo). Veliko bolj me moti čakanje v samih ambulantah. Ko ti dajo datum in uro. Pa prideš tja (ker si seveda vzoren pacient prideš 15 minut prej) in čakaš ko en lolek medtem ko nekateri skačejo prek vrste, pa kafetki, pa razni komercialisti... Spet, moja izkušnja... imam 2 uri do Ljubljane, delam ponoči, uro mi dajo ob 7:30 (tako da moram zrihtat fraj nočno da sploh lahko grem na pregled), pregled se pa dejansko začne okoli 12h... in traja mogoče 15 min. Ali pa... ura ob 13:45. V ordinacijo pa me pokličejo ob 18:05. To čakanje me moti. Ker mi dejansko kradejo čas.
Life is as complicated as we make it...

BlueRunner ::

Sistemske težave so ravno to. Sistemske. Govorit da zdravniki namenoma delajo slabše zato da bi te spravili v svoje privatne ambulante je pa ena huda obtožba.

To je huda botožna, ali pa tudi ni huda obtožba. Glede na to, da je takšno delo v celoti legalno - t.j. ni protizakonito, kakšnih posebnih posledic takšne obtožbe ni.

Moja kritika, če boš pozorno prebral, pa se zadeva sistema, ki to omogoča, ter tistih, ki to izkoriščajo, ne pa pavšalno kar vseh zdravnikov.

Sicer pa so bile moje konkretne navedbe, da sedenje na dveh stolčkih predstavlja:
- konflikt interesov: kaj je zdravniku bolj v interesu? Da opravi delo v okviru koncesije za minimalno plačilo, ali popoldne v okviru lastne zasebne prakse?
- predstavlja nelojalno konkurenco zasebnikom: zdravniki so v sistemu omejeni s politiko ZZZS, ki določa koliko pregledov/posegov/terapij/... bo posameznem zavodu pokrila. Ko zdravnik izpolni to kvoto nastanejo resne težave z zaračunavanjem ZZZS-ju, ki nadpovrečnega števila "obdelav" ne krije rad. Sedaj ima zdravnik čisto poseben položaj: ali bo pacienta pustil v čakalni vrsti, ali pa mu bo namignil, da ima tudi popoldansko prakso, kjer lahko pacient proti plačilu pride na vrsto takoj. Že reklamiranje obstoja lastne storitve v javnem zavodu napram reklamiranju 100% zasebnikov, ki v tem okolju svoje reklame sploh ne smejo izobesiti, predstavlja nelojalno konkurenco.

Na podlagi teh dveh objektivnih okoliščin trdim, da je delo na dveh stolčkih nemoralno (zaradi potenciala izkrivljanja konkurence na svobodnem delu trga) in sporno (zaradi obstoja lastnega konflikta interesov).

To meni, da ni ravno navadna flanca, ampak resna napaka vredna vsake kritike. 95% moje kritike in žolča tako leti na sistem, ki to dopušča, 5% kritike na na tiste posameznike, ki te luknje v pravilih dejansko izkoriščajo. Ne vem pa kolikšen je delež izkoriščanja, kakšni denarji se tukaj obračajo in kako velik je ta problem. Nikjer pa tudi nisem trdil, da to vem.

Sprenevedanje da namenoma daljšajo čakalne dobe pa tudi.

Err... tega nisem napisal. Sem pa napisal, da je storitev v javnem sistemu slabša zaradi daljših čakalnih dob. Nemoralno in sporno pa je, da to nekateri pač čisto legalno izkoriščajo. Torej sistemska napaka, ki daje neposredno finančno motivacijo za sporno obnašanje.

Zato sprašujem če ima kdo kak dokaz da zdravniki v javnem sektorju namerno delajo slabše.

Ne rabijo delati slabše. Dovolj je, da v okvoru sistema, delujejo v korist lastnega žepa. Kdor ima zdravstvene težave, pač ne bo škrtaril. Čisto drugače je, če ti zdravnik reče: pridite popoldne, kot pa če ti da seznam vseh zasebnih praks, od katerih si lahko eno izbereš.

Prvo se recimo na polikliniki dogaja redno. Za primer drugega še nisem slišal - oziroma se dogaja samo pri splošnih zdravnikih, ki niso specialisti in nimajo popoldanske prakse. Vsakdo, ki je že bil soočen s kakšno zdravstveno dilemo, kjer so čakalne dobe v mesecih, je to po vsej verjetnosti že izkusil na lastni koži.

Moje izkušnje, tako iz psihiatrije/psihologije kot kirurgije in diagnostike govorijo drugače. Se pa zavedam da so to moje izkušnje in niso ravno merodajne. Pa vendar.

Tvoje izkušnje dokazujejo predvsem to, da ne ravnajo kar vsi počez narobe. Kar pa tudi ne trdim. Trdim pa, da je sistem takšen, da gre lepo na roko tistim, ki imajo ... malo manj spoštovanja vredne vzgibe.

Matev ::

Če nekdo opravlja svojo registrirano dejavnost na trgu in postavi ceno, kakršno pač postavi, to nima nikakršne zveze s tem kaj "država dopušča".


ampak je nemoralno da te isti človek preko napotnice vzame čez 6 mesecev

plačniško pa takoj prideš na vrsto
...

WarpedGone ::

Vidim, da ti ni jasen princip "samoplačništva" in zakaj je treba na zastonj poseg čakat.
Trik je v tem, da čakalna vrsta za zastonj poseg ni omejena z razpoložljivimi dohtarji ampak z državim denarjem.
Država pač vsak mesec plača le neko vnaprej določeno število posegov. Dohtarji bi jih lahko opravili več ampak jim jih država ne plača več.
Zato si samoplačniško lahko takoj na vrsti - ker je dohtar pač frej in gleda v luft - če hočeš pa zastonj poseg, moraš pa čakat da prideš na vrsto za državni denar.
Zbogom in hvala za vse ribe

Pithlit ::

BlueRunner je izjavil:

Moja kritika, če boš pozorno prebral, pa se zadeva sistema, ki to omogoča, ter tistih, ki to izkoriščajo, ne pa pavšalno kar vseh zdravnikov.


Prebrala. Nisem pa odgovarjala le tebi ampak obema. Če oboje prebereš pa leti kritika kar lepo pavšalno čez vse. Je pa lepo da se strinjamo da je krivda predvsem v sistemu in seveda nekaj malega zdravnikov.

BlueRunner je izjavil:

Ne rabijo delati slabše. Dovolj je, da v okvoru sistema, delujejo v korist lastnega žepa. Kdor ima zdravstvene težave, pač ne bo škrtaril. Čisto drugače je, če ti zdravnik reče: pridite popoldne, kot pa če ti da seznam vseh zasebnih praks, od katerih si lahko eno izbereš.

Prvo se recimo na polikliniki dogaja redno. Za primer drugega še nisem slišal - oziroma se dogaja samo pri splošnih zdravnikih, ki niso specialisti in nimajo popoldanske prakse. Vsakdo, ki je že bil soočen s kakšno zdravstveno dilemo, kjer so čakalne dobe v mesecih, je to po vsej verjetnosti že izkusil na lastni koži.

No, v bistvu si izjavil da ustvarjajo čakalne liste. In da iz tega sledi da slabše delajo zato da spravijo ljudi pod privat okrilje. Ampak ni pomembno. To sva rešila.

Na polikliniki tega primera nisem še srečala. Ne na plastiki, ne na ORL, ne na pediatriji, ne na ultrazvoku in ne na endokrinologiji (sorry za tak seznam ampak z vsem tem imam izkušnje, z drugim pa ne). Še več. Endokrinologinja je moje krvne preiskave spravila na nujno, tako da so laboratorijski izvidi potrebovali le en teden (namesto 4, kot ponavadi) ter me hkrati sprejela izven delovnega časa da mi je lahko razložila rezultate ter izdala recept.

Drugi primer, maksilofacialna kirurgija. Pridem na pregled h kirurgu, ki mi prijazno razloži, da je poseg samoplačniški. Pa mu razložim situacijo in še povem da si samoplačniško tega ne morem privoščiti. Kul. Ni panike. Če ne gre pa ne gre. Bi pa 10 let šparala za to če ne gre drugače. En teden za tem pa me kirug osebno pokliče in mi pove da se je pogovarjal z mojo psihologinjo (nimam pojma od kje je izvedel za njo... tako da se je očitno malo potrudil da je ta podatek izbrskal) ter da bo UKC na podlagi njenega izvida prevzel stroške. Med 800 in 1000 eur.

Ne vem... a sem jaz tolk spešul pa simpatična in ne vem kaj. Ampak kolikor jaz poznam zdravnike okoli mene... tolk da se na trepalnice ne postavijo da mi lahko pomagajo.

BlueRunner je izjavil:

Tvoje izkušnje dokazujejo predvsem to, da ne ravnajo kar vsi počez narobe. Kar pa tudi ne trdim. Trdim pa, da je sistem takšen, da gre lepo na roko tistim, ki imajo ... malo manj spoštovanja vredne vzgibe.

To se strinjam. Se pa opravičujem ker gledam na svet skozi moje izkušnje... drugih pač ne poznam. Sem pa tudi rahlo naivna ne ne verjam kar na slepo da so ljudje lahko pokvarjeni (čeprav mi je kristalno jasno da nekateri so).

WarpedGone je izjavil:

Vidim, da ti ni jasen princip "samoplačništva" in zakaj je treba na zastonj poseg čakat.
Trik je v tem, da čakalna vrsta za zastonj poseg ni omejena z razpoložljivimi dohtarji ampak z državim denarjem.
Država pač vsak mesec plača le neko vnaprej določeno število posegov. Dohtarji bi jih lahko opravili več ampak jim jih država ne plača več.
Zato si samoplačniško lahko takoj na vrsti - ker je dohtar pač frej in gleda v luft - če hočeš pa zastonj poseg, moraš pa čakat da prideš na vrsto za državni denar.

Poleg tega je v samoplačniškem sistemu mogoče 1% ljudi ki so v javnem sistemu. Preprosto zato ker si 99% ljudi ne more ali pa ne želi privoščiti. Torej... v javnem sistemu pred tabo stoji 99 ljudi, med tem ko je v samoplačniškem pred tabo le eden. Verjetno je takoj jasno kje prideš prej na vrsto.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

Double_J ::

A iz zavarovanja so ti plačali lepotne plastične operacije? Hehe... verjetno so si mislili, ta mi bo pa najbrž všeč, po posegu seveda.:P
Dve šivanki...

Pithlit ::

Ti verjetno ne veš s čim se ukvarjajo maksilofacialni kirurgi... ane? Ne potrebujem plastičnih operacij.
Life is as complicated as we make it...

Double_J ::

Na plastiki? Kirurgov kolkor hočeš. Samo z mano se jih je ukvarjalo celih 6. Pa je bil le pregled.


Pa dobro no, zgledalo je že tako. Danes je dosti obsesije z videzom, torej se ponuja kombinacija psiholog + plastika.
Dve šivanki...

poweroff ::

DOuble, ti si tako neizobražen, da je kar groza, da imaš diplomo. Maksilofacialna kirurgija - če ne veš iz glave, bi lahko vsaj zgooglal.
sudo poweroff

Pithlit ::

Jah sej... pomaga če dejansko bereš preden komentiraš. Sicer pa... kaj pa recimo opekline? Plastika ima celoten naziv "KLINIČNI ODDELEK ZA PLASTIČNO KIRURGIJO IN OPEKLINE". Pa proteze dojk po mastektomiji?

Razumem da se ob omembi plastičnih operacij najprej pomisli na razne lepotne operacije... resnica pa je da so te (lepotne operacije) pri nas v manjšini. Večinokrat se dela zato ker je dejansko treba.
Life is as complicated as we make it...

poweroff ::

Ah, daj no. Double je pred časom na forumu "prodajal" knjigo o komunističnih zločinih, pri čemer ni opazil, da je imela knjiga 25 strani in je bila v bistvu natisnjena kopija Wikipedijskega članka na to temo.

Tako je tale njegova cvetka še dosti majhna... :))
sudo poweroff

BlueRunner ::

Matev je izjavil:

Če nekdo opravlja svojo registrirano dejavnost na trgu in postavi ceno, kakršno pač postavi, to nima nikakršne zveze s tem kaj "država dopušča".


ampak je nemoralno da te isti človek preko napotnice vzame čez 6 mesecev

plačniško pa takoj prideš na vrsto
...

Ne, ta del ni nemoralen, ker je čakalna vrsta neposredna posledica slabega delovanja javnega zdravstvenega sistema kot celote (ZZZS + zavodi).

Nemoralno je to, da ti takšen največkrat kot edino ali prvo samoplačniško varianto ponudi samega sebe popoldne. Tisti, ki so iz javnega sistema v celoti izstopili pa tega ne morejo reči in v javnih zavodih niti pod razno ne smejo oglaševati obstoja svojih storitev.

To je tista v nebo vpijoča nemoralnost.

BlueRunner ::

No, v bistvu si izjavil da ustvarjajo čakalne liste. In da iz tega sledi da slabše delajo zato da spravijo ljudi pod privat okrilje. Ampak ni pomembno. To sva rešila.

Oprosti za slabo izražanje. Čakalne vrste tukaj vidim kot vzrok, ki ima za posledico pošiljanje v zasebne prakse. Ne moreš pa zdravniku pripisati, da to čakalno vrsto namenoma podaljšuje. Praktično sploh ne vem, če je to možno.

To se strinjam. Se pa opravičujem ker gledam na svet skozi moje izkušnje... drugih pač ne poznam.

Jaz sem bil deležen obojih vrst izkušenj. Od brezsramnega "pridite popoldne, boste še danes na vrsti" (kardiologija), preko nevtralnega "ne moremo pomagati" (prvi ORL) pa do pozitivnega "če ste v bližini, vas lahko pokličemo, če bo kdo odpovedal" (drugi ORL).

Pri osebni zdravnici dobim nekaj zavodov kjer ve, da so kratke čakalne vrste (kje za boga je enotna čakalna vrsta!!!) in nekaj zasebnikov o katerih ima pozitivno mnenje (cena + odnos). Izbira je potem moja.

Pljuvam pa po sistemu. Vedno. Ker ni pravilno nastavljen.

Matako ::

Tržna niša: ekspresne psihiatrične ambulante. Ravno toliko, da sfuraš do konca dneva.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

amigo_no1 ::

WarpedGone je izjavil:

Vidim, da ti ni jasen princip "samoplačništva" in zakaj je treba na zastonj poseg čakat.
Trik je v tem, da čakalna vrsta za zastonj poseg ni omejena z razpoložljivimi dohtarji ampak z državim denarjem.
Država pač vsak mesec plača le neko vnaprej določeno število posegov. Dohtarji bi jih lahko opravili več ampak jim jih država ne plača več.
Zato si samoplačniško lahko takoj na vrsti - ker je dohtar pač frej in gleda v luft - če hočeš pa zastonj poseg, moraš pa čakat da prideš na vrsto za državni denar.

Tvoje teze praksa ne potrjuje !
Kolega je prišel v ordinacijo (ljudje so tam čakali) potrkal, rekel sestri da bi se naročil ter vprašal kdaj naj pride.Mu reče sestra: preko zzzs-ja (navadno) čez 3 mesece, samoplačniško takoj (10-15 minut).

Matev ::

Vidim, da ti ni jasen princip "samoplačništva" in zakaj je treba na zastonj poseg čakat.


fail

od kje tebi da je na napotnico zastonj

vsak mesec odvajaš denar zato da ko ga enkrat nujno rabiš ti rečejo da pridi čez 6 mescov
ali pa plačaj še 1x in kot ti priporočajo ker gre za tvoje zdravje greš samoplačniško

UNIVERZUM ::

@WarpedOne Zakaj so potemtakem tako različno dolge čakalne dobe za podobne (enake) operacije v različnih bolnišnicah po Sloveniji? Ali ZZZS "priviligira" določene bolnišnice in jim da na voljo več denarja za enake operacije kot drugim?

Iz lastnih izkušenj lahko rečem, da večino čakalnih dob naredijo koncesionarji (tam kjer je to mogoče-zobozdravsto,fizioterapija,...), s tem da običajno poleg denarja vzamejo tudi napotnico (dvojni zaslužek).
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe

BlueRunner ::

Tvoje teze praksa ne potrjuje !
Kolega je prišel v ordinacijo (ljudje so tam čakali) potrkal, rekel sestri da bi se naročil ter vprašal kdaj naj pride.Mu reče sestra: preko zzzs-ja (navadno) čez 3 mesece, samoplačniško takoj (10-15 minut).

V bistvu točno ta primer tezo potrjuje. Dohtar je tam, gleda pa v luft, ker je po ZZZS-jevo za tisti mesec tista ordinacija oddelala svojo kvoto.

Če pa je že tam, potem pa lahko tudi kaj privat naredi, če že ima dovoljenje (in zagotovo ga ima!), mar ne?


Ali ZZZS "priviligira" določene bolnišnice in jim da na voljo več denarja za enake operacije kot drugim?

ZZZS potrdi cenik in po neki formuli potrdi število posegov za ustanovo/regijo. Potem pa imaš anomalije, ko ljudje cikajo na točno določeno ustanovo (pustimo katero), potem pa se v takšni ustanovi hitro porabi dodeljene kvote, v ostalih pa čakalnih vrst ni, sredstva so na voljo, pacienti pa tam ne hodijo.

To težavo naj bi reševale enotne čakalne vrste - torej čakalna vrsta na poseg v kateri koli ustrezni ordinaciji v Sloveniji. Tako kot sistem ene vrste pred 5 blagajnami, ki zagotavlja, da bodo vsi čakajoči v povprečju čakali najmanjši možen čas. V primeru zdravstva pač z nekaj smiselnimi popravki, da ne bo nekdo iz Murske Sobote napoten na odstranitev bradavice v Izolo.

Se pa ta enotna čakalna vrsta uvaja koliko let že? 10?

Iz lastnih izkušenj lahko rečem, da večino čakalnih dob naredijo koncesionarji (tam kjer je to mogoče-zobozdravsto,fizioterapija,...), s tem da običajno poleg denarja vzamejo tudi napotnico (dvojni zaslužek).

To menim, da ni res. Vrste naredi ZZZS s svojo politiko deljenja sredstev in neobstoj enotne čakalne vrste.

To, da se poleg denarja pri koncesionarju vzame še denar, pa si poglej na račun (saj zahtevaš račun, mar ne?). Na njemu boš videl, da je osnovna storitev zaračunana ZZZS-ju, dodatki, ki jih tvoje osnovno in osnovno+ (t.i. "dodatno" zavarovanje) ne krijeta, pa plačaš iz lastnega žepa.

Npr.. vrtanje zoba plača ZZZS, porcelan plačaš sam. "Popravilo zoba" v smislu nujnega zdravljenja plača ZZZS ceno puljenja, ti pa razliko do cene dejanskega zdravljenja + zdravilo in ostal material. Itd...

Pri nas se je z kvazi privatizacijo, katere bizarnost so opazili tudi v EU, narobe poimenovalo t.i. "dodatno zdravstveno zavarovanje". To namreč ni dodatno, temveč je samo "odvajanje prakitčno obveznega deleža vplačil v zasebne žepe prijateljev".

Resnično dodatno zavarovanje bi krilo primere, ko ti ZZZS prizna stroške amalgam, ti pa dobiš porcelan. Oziroma... ZZZS plača stroške osnovnega posega, ti bi pa rad (pri privatniku s koncesijo, seveda) svojo sobo s TV-jem, itd... Ideja koncesij pa je že tako ali tako propadla prvi trenutek, ko so jih začeli podeljevati, ker so se jih lotili iz napačne strani in na napačen način.

Ah... pa kdo si bi kaj upal reči proti zdravnikom. Glede na to, da bo praktično vsak med njimi kdaj prišel na vrsto za pod nož, je bolj varno ne storiti ničesar, kot pa katerega iz njihovega ceha užaliti.

Matev ::

Dohtar je tam, gleda pa v luft, ker je po ZZZS-jevo za tisti mesec tista ordinacija oddelala svojo kvoto.


fail
doktor med službenim časdom nima kaj delat privat

če je norma zanj preohlapna, naj jo preseže

UNIVERZUM ::

@Blue

-pridem z napotnico->me vpraša če sem poškodbo slikal-> ker je nisem, me zavrne
->grem k zdravnici po napotnico za slikanje->opravim slikanje-> ko se vrnem in jo vprašam kdaj lahko pridem
"Poglejte, na napotnico jaz pišem 3 mesece, če pa plačate sami pa lahko pridete že jutri. Veste tudi jaz moram od nečesa živet, država ničesar ne da."

Naslednji dan po opravljeni storitvi dobim račun, kjer piše ultrazvok-samoplačniški xxxx. Kar pomeni, da je napotnico (ki jo je obdržala), še dodatno zaračunala ZZZS.
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe

BlueRunner ::

če je norma zanj preohlapna, naj jo preseže

Kvota ni enako kot norma. Pri normi moraš narediti enako ali več. Pri kvoti števila (v tem primeru opravljenih pregledov/posegov) ne smeš preseči. Če jih presežeš, potem gre zavod v minus, ker ZZZS ne plača, oziroma plača, če narediš celo zgodbo o nujnosti posega. Zelo malo presežka lahko upravičiš z nujnostjo, še posebej če se gre za diagnostične preglede.

doktor med službenim časdom nima kaj delat privat

Se strinjam, ampak sistem takšno delo dovoljuje. Druga možnost je, da pa ne dela čisto nič, ampak samo tam sveti in žuli svojo kavico. V interesu bolnikov je, da naredi vsaj nekaj, pa čeprav na tuj čas in za privaten žep.

Naslednji dan po opravljeni storitvi dobim račun, kjer piše ultrazvok-samoplačniški xxxx. Kar pomeni, da je napotnico (ki jo je obdržala), še dodatno zaračunala ZZZS.

Takšen sum zlorabe prijaviš na ZZZS. Če bodo pri pregledu ugotovili, da je ta zdravnik dejansko izstavil račun tebi in ZZZS-ju, bodo ukrepali. Finančno in kazensko.

Pithlit ::

Matev je izjavil:

od kje tebi da je na napotnico zastonj

Bistvo napotnice je v tem, da je to čemur je namenjena... zastonj. Če se pe kaj ekstra nardi je pa to treba pač plačat. Tudi v javnem sektorju ni vse zastonj... rabiš pa, seeda, zato da sploh zraven prideš (prvi pregled) napotnico. Zato je ta prvi pregled zastonj. Tam ti pa povejo kako in kaj naprej. Lehko te dajo samoplačniško (v tem primeru dobiš datum ter izvid s prvega pregleda na katerem pač piše da si samoplačnik in ne rabiš napotnice) ali pa zastonj (dobiš izvid na katerm piše da pač rabiš napotnico oz. kako dolgo ti velja stara).

Če pa ti direkt izstavijo račun pa itak na njem vse piše in lahko reklamiraš ali pa si tiho.

Primer (že omenjena maksilofacialna): zraven brez napotnice sploh ne prideš. Napotnico za prvi pregled ti lahko izda osebni zdravnik ali pa nek drug specialist. V glavnem. Prišla na pregled, dobila izvid da je stvar samoplačniška (nisem plačala nič, ker je bil pregled zaradi napotnice zastonj). Kmalu za tem ko me je čez en teden kirurg obvestil da stvar ne bo samoplačniška sem dobila po pošti nov izvid v katerem je pač pisalo da rabim novo napotnico za operacijo (poleg mnenja psihiatrinje...).

Če pa greš z napotnico v eno samoplačniško prakso te bodo pa samo čudno gledali. Torej, ja, kar je na napotnico je zastonj. Ostalo pa ne. Tukaj sploh ni nič spornega.

UNIVERZUM: to ni problem napotnice. Je pa problem izvajalca. Če imaš kak dokaz ali karkoli (kdor ti je izdal napotnico mora to imeti dokumentirano) se pač pritoži. Daj jih v 'cajtunge'. Prijavi jih nekam. Pravice imaš, izkoristi jih. Konec koncev se lahko obrneš na ZZZS... verjemi da ne bodo veseli nad dvojnim zaračunavanjem v njihovo škodo.

*edit* Čakaj... kako račun naslednji dan? Račun ti _morajo_ izdati preden jim predaš denar. Ne pa potem ko je že prepozno... Razen če sem kaj narobe razumela.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

Matev ::

Bistvo napotnice je v tem, da je to čemur je namenjena... zastonj.


ne zastopiš

ker če bi bila res zastonj
bi to pomenilo da ne plačuješ zavarovanja

BlueRunner ::

Če pa greš z napotnico v eno samoplačniško prakso te bodo pa samo čudno gledali. Torej, ja, kar je na napotnico je zastonj. Ostalo pa ne. Tukaj sploh ni nič spornega.

V dobrobit konstruktivne debate je potrebno povedati, da je napotnica v smislu plačila samo vavčer, da za plačilo jamči ZZZS, ni ti pa potrebno plačevati iz lastnega žepa. Čeprav tako za uporabnika storitve ta storitev izgleda zastonj, pa zadaj še vedno stoji pogodba z ZZZS in dejansko izstavljen račun.

Kdor recimo nima zdravstvene kartice, pa storitev nujno potrebuje, mora storitev po natančno tem ceniku plačati sam, nato pa račun nese na ZZZS, kjer mu ta strošek povrnejo.

V samoplačniških praksah te bodo seveda samo čudno pogledali zato, ker nimajo pogodbe z ZZZS, da bi jim lahko na podlagi tega vavčerja izdali račun.

zraven brez napotnice sploh ne prideš. Napotnico za prvi pregled ti lahko izda osebni zdravnik ali pa nek drug specialist.

Drugi del napotnice pa ja medicinski in specificira kaj je zdravnik, ki napotuje, sploh ugotovil, da te napotuje. To je pa skupno "belim" in "zelenim" napotnicam. Nič konkretnega ne bom rekel za maksilofacialna, ker je ne poznam, vendar pa v splošnem v 100% zasebno ordinacijo praviloma ne prideš, če ni zadaj neko medicinsko stanje, to stanje pa dokumentira napotnica. Ker pa v 100% zasebno prideš samo kot samoplačnik, pa boš seveda tudi že prvi obisk plačal.

Tero ::

Mah tile psihologi so kar nekaj. Sam sem naročen marca?!?!
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kardiolog z čimkrajšo vrsto ?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5914721 (2617) mailer
»

E-napotnica (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5814761 (7869) simnov

Kako pomagati cloveku ki ima mentalne tezave

Oddelek: Loža
92221 (1645) Raptor F16
»

Endokrinolog

Oddelek: Loža
2312791 (11250) Pithlit
»

Urgenca ali prostori za izgubljanje časa (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7524380 (22543) Invictus

Več podobnih tem