» »

popoldanski s.p.-problem

popoldanski s.p.-problem

mikrosoftic ::

Zdravo, rad bi odprl popoldanski s.p. ampak je problem v tem, da zaradi tega izgubim štipendijo. Ali obstaja kaka alternativa, ki nima takih "stranskih učinkov". Razmišljam, da bi ga odprl preko kolega in mu dajal del profita ali pa pač delal na črno(z veliko verjetnostjo inšpektorja). Neumno se mi zdi, da bi kasneje ugotovil, da imam po plačilu 130€ pavšala državi manj keša kakor štipendije.
hvala

Mr.B ::

Zakon za Študentsko delo se tudi spreminja, ? kakšno bo razmerje takrat. Študiraj, in ne delaj.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

IceIceBaby ::

Pozanimaj se kako je, če si lastnik d.o.o. pa v njem nisi zaposlen.

nevone ::

Zdravo, rad bi odprl popoldanski s.p. ampak je problem v tem, da zaradi tega izgubim štipendijo.

Narobe svet. Takemu, ki bi poleg študija imel še popoldansko obrt, štipendije ne bi smeli vzeti. Naj bo delo in angažiranopst nagrajena, ne pa da polnimo vreče brez dna. Seveda takšno štipendiranje ne more potem trajat preko nekih normalnih rokov za doštudiranje, ampak se to pač razumno omeji.

Tak, ki bo imel s.p. že v času študija tudi kasneje verjetno ne bo potreboval subvencioniranega pripravništva in bo tudi sicer prej usposobljen za tekmo na trgu.

Ampak mi imamo po ustavi socialno državo, kar narekuje, da tistim, ki si prizadevajo jemljemo in dajemo tistim, ki si malo manj. Absurd.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

IceIceBaby ::

Ja, absurd. Welcome to Slovenija :(

Lonsarg ::

Na črno vsekakor ne. Odpri ali preko kolega ali še bolje preko družinskega člana.

Je pa to res absurd, da zaposlitev + štišpendija ne gre, medtem ko študentsko delo pa kar lahko opravlaš, čeprav je ista zadeva kot zaposlitev.

"Zakon za Študentsko delo se tudi spreminja, ? kakšno bo razmerje takrat. Študiraj, in ne delaj."

Zakon se spreminja za delo preko študentskega servisa, o tem nisem govoril.

"Študiraj, in ne delaj."

Delodajalci imajo zelo radi univerzitetne diplomirane inženirje brez izkušenj, se ti ne zdi?
Študiram pa redno(beri:eno leto-en letnik).

Poskusi mi torej bolj obširno razložiti, zakaj ne bi smel biti ambiciozen in poskusiti sam kej narediti, namesto, da sem dom pri starših do 35ga leta?

Matek ::

Sicer se načeloma strinjam, da je treba vzpodbujati angažirane, prizadevne in delovne ljudi, ampak če je tu govora o običajni republiški štipendiji, potem njen odvzem niti ni tako nesmiseln.

Podeljena je na podlagi slabega socialnega stanja študenta/družine in je kot taka namenjena zgolj kot finančna podpora nekomu, ki si sicer morda študija ne bi mogel privoščiti. Posledično je povsem logično, da ti jo v določenih pogojih, ki kažejo na to, da si finančno sposoben (lastnik/solastnik podjetja) ali da dobivaš kako drugo pomoč (prijavljen na zavod, prejemnik kake druge štipendije), odvzamejo.

Je pa možno, da avtor govori o zoisovi štipendiji. V tem primeru se pa absolutno strinjam, da je absurd, da se štupendija odvzame.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

nevone ::

Posledično je povsem logično, da ti jo v določenih pogojih, ki kažejo na to, da si finančno sposoben (lastnik/solastnik podjetja) ali da dobivaš kako drugo pomoč (prijavljen na zavod, prejemnik kake druge štipendije), odvzamejo.

Se pravi, pogoji za štipendijo niso samo, da si reven, ampak da tudi sicer nisi kaj prida ambiciozen. S tem si priboriš pravico, da te drugi podpirajo. Res super.

Sicer pa v njegovem primeru ne gre za to, da bo kar takoj postal bogatun. Naj mu jo vzamejo, ko bo presegel nek določen znesek prihodkov. Ne pa kar iz naslova ustanovitve s.p.-ja. To je direkt kontraproduktivno. Sploh glede na to, da bi kot s.p. tudi nekaj prispeval v državno blagajno.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

mikrosoftic, to da si po končanem študiju Nesposoben, brez Znqanja in imaš v roki PAPIR, to ni problem delodajalca, to je problem izobraževalnega sistema države.

mojca ::

Ne spoznam se na podrobnosti, ampak ena od možnosti je, da eden od polno zaposlenih staršev ali znancev odpre s.p. in boš zanj delal na študentsko napotnico. Tako boš plačeval zgolj cca. 35 EUR namesto 130 na mesec in tvoje delo ne bo obdavčeno za 50%. (Poleg tega je za s.p.-je obvezno članstvo v zbornici, kar nanese še 20 EUR, pa 10 ali več EUR za banko + računovodstvo, če ga ne boš opravljal sam.)

To, da ti štipendijo vzamejo zgolj zaradi tega, ker imaš s.p., ne da bi upoštevali, koliko ti na koncu meseca ostane, je tudi absurd. Moj sošolec je imel d.o.o. in se zaradi tega tudi ni smel redno vpisati na študij, kar pomeni, da je plačal še "davek" za šolnino. (Podrobnosti ne poznam, ker sumim, da je mogoče imeti popoldanski s.p., ne da bi ti na ta način kratili pravico do rednega študija, vendar ...)

Vsekakor pa idejo o lastnem podjetju podpiram.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: mojca ()

Invictus ::

Mr.B je izjavil:

mikrosoftic, to da si po končanem študiju Nesposoben, brez Znqanja in imaš v roki PAPIR, to ni problem delodajalca, to je problem izobraževalnega sistema države.

Kdor je po študiju nesposoben delat, sam pomeni da tudi ne vem kaj študiral ni ...

Se mu je pač usralo da je doil diplomo ...

Sam mislim da takih ni prav veliko ...

LP I.

Sej vem, ta FDV, je zeloo zahteven faks.
Čudno, da dobre študente, zunaj bodoči delodajalec plačuje, podobno je tudi v Ameriki, da ne bomo tako blizu po EU, razmišljali... Pa tem fantom ni potrebno delati. No država raje poskrbi, da imajo za hrano ljudje na minimlacu, ki bodo tudi nekega dne upokojenci, ki prav tako ne bodo imeli denarja za preživetje, pa bo tu nastopil vrlo izobraženi mojster, ki bo na vrhuncu svoje ustvarljalne moči dal skoraj 50%, za socialo, za nekaj kar bi moral isitem že zdavnaj urediti...Kot pa da bi uredila sistem štipendiranja, pa ima za zagotavljanje socialnega mira raje večne študente, te ne grejo v statistiko brezposlenih, kot tudi jih ni posledično potrebno socialno podpirati...

BlaY0 ::

softič: Nisi povedal kakšno štipendijo imaš. Republiška štipendija je de-facto socialni transfer zato je nekako logično, da ti ga ukinejo, ko odpreš recimo s.p. To nima veze z ambicioznostjo, tako pač to je. Je pa res, da država zelo slabo stimulira oziroma "varuje" ljudi, ki znajo in bi radi delali. To se potem kaže v tem, da folk samo išče kako bi "goljufal". Zaenkrat očitno pri nas ni perspektive za pošteno delo ampak se bolj splača vleči denar iz t.i. socialnih transferjev.

Ne vem tudi o kakšnem pavšalu (130EUR) govoriš? Pavšal za s.p. za PIZ in ZZ pride okrog 410EUR na leto, za bančne storitve boš po tamalem odštel 100EUR, računovodstvo (če si ga ne boš vodil sam) te lahko pride tudi 500EUR, javna objava 10EUR, kar pomeni, da bo stroškov, ki bodo nastali iz nič (samo zaradi obratovanja s.p.) kar naenkrat vsaj za dobrih 1000EUR. Poleg tega boš moral sproti (na tri mesece) plačevati akontacijo za dohodnino (po vsej verjetnosti 16%) kar spet pomeni, če boš hotel kaj zaslužiti, se bo cena tvoje storitve bistveno povišala, posledično pa se bo tvoja konkurenčnost na trgu zmanjšala.

Torej, če boš imel kšefta za 10.000EUR bruto letno, se ti zadeva izplača, v nasprotnem primeru pa bodo zgoraj omenjeni stroški pobrali relativno velik del tvojega zaslužka in se lahko mirno vprašaš za katirga k***a pravzaprav delaš.

49106 ::

nevone je izjavil:

Posledično je povsem logično, da ti jo v določenih pogojih, ki kažejo na to, da si finančno sposoben (lastnik/solastnik podjetja) ali da dobivaš kako drugo pomoč (prijavljen na zavod, prejemnik kake druge štipendije), odvzamejo.

Se pravi, pogoji za štipendijo niso samo, da si reven, ampak da tudi sicer nisi kaj prida ambiciozen. S tem si priboriš pravico, da te drugi podpirajo. Res super.

Sicer pa v njegovem primeru ne gre za to, da bo kar takoj postal bogatun. Naj mu jo vzamejo, ko bo presegel nek določen znesek prihodkov. Ne pa kar iz naslova ustanovitve s.p.-ja. To je direkt kontraproduktivno. Sploh glede na to, da bi kot s.p. tudi nekaj prispeval v državno blagajno.

o+ nevone

Hja, odvisno od tega katero štipendijo imaš. Zoisove ti ne bodo vzeli. Če pa imaš državno štipendijo, je pa logično da ti jo vzamejo, saj je le ta vezana na dohodek(staršev).

Mr.B: No tale primerjava se ti ni ravno izšla. V USA je sam študij lahko tudi precej drag. Tiste štipendije štipendijsti potem še vsaj 10 let vračajo delodajalcu na tak ali drugačen način. Da ne govorimo o tem, da so praktično še 20 let brez kakršne koli lastnine (na vsem je hipoteka). Mogoče lastnine niti ne potrebuje in je to samo naša slovenčevska mentaliteta ampak vseeno, ni vse tako rožnato. Se pa zavzemam za malo delo in ukinitev študentskega dela, ki bo omogočila večjo zaposljivost novih diplomantov.

V USA je sam študij lahko tudi precej drag , e ne brate, dobiš lahko tudi štipendijo. SAMO, vedi da boš kredit, ki si ga dobil za plačanje študija tudi v dveh do treh letih s papirjem v roki tudi odplačal, zato ker bodoči delodajalec ve točno koliko si vreden z znanjem. To se pri nas ne izide, saj kot je bilo že zgoraj omenjeno, da delodajalec ne rabi diplomanta s papirjem, ampak nekoga z Izkušnjami, ergo znanjem.

Tako je brate! Samo ne vem če v povprečju res "vračajo" samo 3 leta. Prej 10 kot sem jaz omenil.

Druga stvar tam je tudi to, da lahko mlad človek veliko več raskira in s tem pridobi v zelo kratkem času. Pri nas bruto plače nihče še ni videl od blizu, tam je to realnost.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

Študi te pride lahko tam 20k do 30k$ na leto. Služba ki jo lahko dobiš je tam okoli 100k$ letno. Torej računaj 4x50k$=200k$, torej če vračaš na leto 50kEUR, si v šterih letih odplačal dolg. Jebeš državo za socialni transfer.

$100k letno bruto si pozabil napisati! Če bi jaz pri nas ven dobil recimo 30kEUR letno (se pravi $40k) bi si tudi sam zorganiziral življenje tako, da bi v parih letih vse nazaj dobil. Samo to pomeni določen rizik. Pri nas je pač tako, da za to da človek lahko gunđa mu ni treba nič raskirati.

Glej vsak resen faks v EU, je vreden zlata. Slovenčki, pa take fakse ne radi priznavajo, ker smo "trpajoči po prsih" mi najbolji. Študiranje na Dunaju stane, samo bore malo je ljudi, ki bi se vrnili nazaj. Enako velja za politologijo v kakšni Frnaciji, FDV se lahko samo poserje po zanju, ki ga lahko tam v primerjavi z FDV-jem dobiš.Potem pa se čudiš, kako je stanje duha v državi. Enako velja tudi za tehnične študije.

Absurd v državu je ratal celo tak, da za Vodjo informatike v državni upravi, ne rabiš imeti znanje itz te smeri, dovolj ti je visoka izobrazba FDV-ja. Torej če ne drugega, si šef nečesa, kar se ti ne sanja.

Faks , oziroma namen faksa diplome itd v tujini, je dejansko pridobitev znanja, pri nas je pridobitev papirja. To je bsitvena razlika, zato je plača tako mizerna, ker delodajalec ve, "država te sicer futra nekaj drugega zaradi statistike," da papir ni prinesel znanja, samo nekoga, ki ga more v štartu zaradi neznanja a papirja več plačati.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

Ja, ampak to zdaj nima več popolnoma nobene veze z naslovom.

Ali delaj ali študiraj. Če ima časa za delo, potem imaš čaš za študiranje. ČE misliš da je faks premalo obremenjujoč, pojdi študirati dva faksa. Delaj z desetko, tako lepo okroglo. Če si pameten, pa študiraj vsaj en ali dva jezika do nivoja C1 ali C2, tako da greš lahko magisterij delati ven, kjer boš dejansko dobil znanje.

Glede moje štipendije in faksa: dobivam Zoisovo štipendijo in hodim na strojno fakulteto(uni, LJ) in ne FDV. Glede prispevkov se nisem zmotil, ker govorim za t.i. popoldanski s.p., ki predstavlja dopolnilno dejavnost in ni glavni vir dohodka, zato je zelo primeren za študente, meni pa ne, ker mi zaradi tega gre štipendija. Dveh faksov pa nimam namena opravljati, ker sem s svojo izbiro zadovoljen in nimam želje po zbiranju diplom ampak želim delati tisto kar me veseli.
Mr.B- "to da si po končanem študiju Nesposoben, brez Znqanja in imaš v roki PAPIR, to ni problem delodajalca, to je problem izobraževalnega sistema države. "
To je izključno moj problem, če sem bil med izobraževalnim procesom popolnoma pasiven("Študiraj, in ne delaj. ").
Mojci in vsem ostalim, ki ste svetovali se zahvaljujem za koristne informacije.

TOP ::

Delaj na črno, čeprav ni prav in pošteno, sam v to te sili država z njihovimi raznimi zakoni. Je pa res če te dobijo boš odgovarjal, zakar pa se ne da trditi za nekatere druge, ki se ukvarjajo s korupcijo. :d

Zgodovina sprememb…

• polepsal: Mavrik ()

c00L3r ::

Jaz bi naredil tako kot je predlagala mojca. Eden od staršev odpre s.p., ti pa delaš za njega preko napotnice.

c00L3r: Čakaj malo, ne štekam. Kaj je pa narobe, če zdaj delaš preko napotnic? Ne vem v čem je point odpiranja s.p.-ja če pa so potem še vedno v igri napotnice. Torej fotr odpre s.p., ti delaš, fotr izdaja fakture in pobira denar in ti ga potem prek gospodinjstva daje na "roke". Zakaj bi v to verigo napletel še napotnice in 12% dajal študentskim organizacijam, ki proizvajajo CO2? Druge (boljše) variante jaz tu ne vidim. Še en minus je pa ta, da je foter že itak zaposlen in bi mu "njegov" s.p. navrgel dodaten zaslužek, s katerim definitivno ne bi bil v prvem dohodninskem razredu pa verjetno tudi v drugem ne, tako da bi bilo softičevo delo v končni fazi obdavčeno po 41%.

softič: Vem kaj je to popoldnaski s.p. saj ga imam sam in iz izkušenj ti govorim kaj se plača. Pavšalni prispekvi te pridejo okrog 410EUR na leto in vsako leto se povišujejo - vsaj do sedaj so se. Na temle linku imaš razlago. Glede Zoisove štipendije... a si prepričan da ti gre in kdo ti je to povedal?

BlueRunner ::

Moj sošolec je imel d.o.o. in se zaradi tega tudi ni smel redno vpisati na študij, kar pomeni, da je plačal še "davek" za šolnino.

Katera šola je to bila?

Ker imam ravno bilanco pred sabo lahko povem, da sem za pavšalne socialne prispevke državi v letu 2009 (poleg rednih ki mi jih trgajo že od plače) plačal točno še dodatnih 396,45EUR.

Na pogodbi za štipendiranje piše, da če sem lastnik ali solastnik gospodarske družbe, izgubim pravico do štipendije.
Hvala za link.

s.p. je sicer gospodarski subjekt, ni pa gospodarska družba (pravnoorganizacijsko), čeprav je na trgu izenačen z gospodarskimi družbami. Malo bolj se velja pozanimati glede tega vprašanja.

Mogoče bi veljalo dati pogodbo za prebat kakšnemu pravniku, ki se ukvarja z gospodarskim pravom.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

ssever ::

Vsaj za d.o.o. vem, da ga lahko ustanoviš s Zoisovo štipenidijo. In če s prometom ne presežeš 6 povprečnih plač (nisem ziher, če bruto al neto) letno, je ne rabiš vračat.

Tea Time ::

Samo vprašanje, čeprav malo offtopic... Citiram:"Na pogodbi za štipendiranje piše, da če sem lastnik ali solastnik gospodarske družbe, izgubim pravico do štipendije."
Torej: če študent kupi eno delnico podjetja in tako postane solastnik (čeprav majhen)...? A si prav predstavljam to?

Microsoftic: a delo preko ŠS zate ne pride v poštev (v smislu direktno s tem podjetjem)? A to podjetje želi, da se mu izdajajo računi za opravljene storitve od sp ali doo?

LP
Have a break!

Na zavodu so mi rekli, da delnice lahko imam, ne morem pa biti (so)lastnik d.o.o./s.p.
ssever tole mi bo precej pomagalo, hvala
Delo preko šs ne pride v poštev, ker se mi je ponudila priložnost, da zaslužim precej bolje, če delam sam. Delo sicer ni povezano s smerjo, ki jo študiram, imam pa namen nekoč začeti delati tudi na tem področju kjer bodo vložki in tveganja precej večja, zato želim dobiti čim več izkušenj že sedaj.

tony1 ::

Ena od alinej, ki jo Zoisov štipendist podpiše v vsakoletni izjavi je "izjavljam, da nisem solastnik gospodarske družbe". Da bo bolj jasno.

Avtorju teme pa, glede na to, da bodo dobički minimalni - ker še vedno sploh misli na štipendijo, priporočam delo na črno.

Sicer pa: čimprej doštudiraj (če boš vse letnike in diplomo naredil v 4ih letih boš dobil v enem znesku še 12 štipendij, ki bi jih sicer prejemal med absolventskim stažem), pa boš lahko odprl firmo...

mojca ::

BlaY0 je izjavil:

c00L3r: Čakaj malo, ne štekam. Kaj je pa narobe, če zdaj delaš preko napotnic? Ne vem v čem je point odpiranja s.p.-ja če pa so potem še vedno v igri napotnice. Torej fotr odpre s.p., ti delaš, fotr izdaja fakture in pobira denar in ti ga potem prek gospodinjstva daje na "roke". Zakaj bi v to verigo napletel še napotnice in 12% dajal študentskim organizacijam, ki proizvajajo CO2? Druge (boljše) variante jaz tu ne vidim. Še en minus je pa ta, da je foter že itak zaposlen in bi mu "njegov" s.p. navrgel dodaten zaslužek, s katerim definitivno ne bi bil v prvem dohodninskem razredu pa verjetno tudi v drugem ne, tako da bi bilo softičevo delo v končni fazi obdavčeno po 41%.

Ne pišem iz izkušenj, tako da je povsem mogoče, da se motim glede "briljantne ideje". Moje (morda napačno) razmišljanje: recimo, da opraviš storitev za nekoga in očetov s.p. izda račun za X EUR. Od tega moraš 60 EUR ali več na mesec žrtvovati za stroške, ves preostali denar pa nakažeš sebi na napotnico/e (če to še ne presega omejitev za količino dela, kolikor ga lahko opraviš na napotnice). Okrog 20% (in ne samo 12%) gre za dajatve pri študentski napotnici, oče pa ima na koncu leta dobiček nič, tako da od tega dobička ne plača absolutno nobenih dodatnih dajatev (razen tega, kar je šlo za napotnico in seveda razen obveznih mesečnih stroškov).

Je pa res, da:
- če preko s.p.-ja malo zaslužiš, so tudi dajatve majhne (morda manjše kot pri napotnici)
- tudi če preko študenta zaslužiš preveč, bodo vzeli državno štipendijo
- če je lastništvo s.p.-ja razlog, da ti odvzamejo štipendijo, se z omenjenim izogneš odvzemu štipendije in še manjše dajatve imaš na mesec (če odpreš s.p. kot polno zaposleni v nasprotju s tem, da si še študent), dasiravno je to skrajno butasto
- če imaš namen delati nekaj kolikor toliko resnega, kar nanese več od štipendije, ti bo to še vedno bolj koristilo (tudi kot referenca) od štipendije

Še vedno lahko najdeš koga s podjetjem, s katerim se dobro poznaš, in on izdaja račune strankam, ti pa med drugim poskrbiš, da se preko njegovega podjetja kupi dovolj računalniškega in ostalega materiala, da imaš konec leta minimalen dohodek.

MrBrdo ::

Pa poskusi nekako z študentskimi napotnicami prit skoz, dokler ne končaš faxa. Končaj ga pa čimprej, da boš potem imel mir. Vkolikor delaš za firme ne bo nobenega problema... Za posameznike delat se pa itak ne splača, verjami mi. Sploh ne sam - je preveč jeb*nja, folk je tečen.
Dajatve za popoldanski s.p. so mislim da po novem ~200EUR/mesec + računovodja. Tako da to ni hec, če nimaš že zdaj referenc oz. zagotovljenega dela potem raje pozabi to, ker boš v minusu.
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: MrBrdo ()

mikrosoftic, redno se zaposli, pa študiraj. Tako in tako si potrdil da si tam zgolj zaradi papirja, in nisi konfliktna oseba, da te kak profesor nebi spustil naprej....

mojca: Kot sem že napisal, je minimalen strošek za s.p. na leto 1000EUR. To je 1000EUR ki gredo v luft in si z njimi nimaš kaj pomagati. Nakazuješ sinu a napotnice, od tega 12% poberejo študentske organizacije, ki proizvajajo CO2. Na koncu recimo da ima s.p. nulo in fotr ne plača dodatne dohodnine. Venda moraš v tem primeru ti kot študent ostati na minimalcu (okrog 3100EUR letno), da ne plačaš dohodnine. Torej računica je jasna... če se hočeš izogniti davku (ne vem točno iz katerega razloga bi to hotel), potem s.p. spiše za 3.450EUR računov na leto in od tega gre 12% študentskim organizacijam, in s.p. ima vsaj 1000EUR stroškov s samim sabo. Torej ven od 3.450EUR dobiš 2.100EUR kar pomeni, da si 40% spušil za "nevemkajtočno".

Nadalje:
- Majhne dajatve? Verjetno ciljaš na davek od dohodka iz dejavnosti? Ja a se ti zdi, da je smotrno odpirati s.p. če predvidevaš da boš malo zaslužil?
- nima državne štipendije
- zato da se izogneš odvzemu štipendije, raje spušiš 40% zaslužka?

MrBrdo: Od kod ti ta cifra ~200EUR/mesec?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Smisel študentskega dela?

Oddelek: Loža
389287 (7632) Phantomeye
»

Remote programiranje - prejetje plačila (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
5115255 (12605) M.B.
»

Študentsko delo v EU

162316 (1775) mojca
»

Študentsko delo -> "malo delo" (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
59894213 (76150) tx-z
»

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE (strani: 1 2 3 4 5 6 )

25322784 (17996) bluefish

Več podobnih tem