» »

HDMI + Surround + TV

HDMI + Surround + TV

MatejZ ::

Lep pozdrav!

Sem laik na tem podrocju, opazam pa da tukaj temu ni tako;)

Zanima me;

iz enega prostora v drug prostor sem potegnil 15m dolg HDMI kabel iz racunalnika do TVja. Adaptiram.
Zanima me ce je mozno iz TVja vlect Surround sound (model TVja) ce ne, kaksna je najbolj optimalna resitev, glede na to da imam racunalnik 15m stran od TVja.

Ze vnaprej hvala za odgovore,
Matej

rdecaluc ::

Ne vem kaj točno misliš.. ampak jz mam takole. Prenosnik - HDMI - > TV < - Hišni kino

Vse kar na kompu predvajam, se sliž prek hišnega kina, če je ta vklopljen.
Est modus in rebus. ,typos

Okapi ::

ce je mozno iz TVja vlect Surround sound
Kam bi to rad vlekel?

Drugače je pravi način vezave takšen:
PC -> HDMI kabel -> domači kino ali receiver -> HDMI kabel -> TV.

O.

MatejZ ::

Mene zanima da ce mam jst hdmi kabel iz racunalnika do tvja iz kje ven jaz spravim Surround ce gledam film. Aja pa se nekaj, ce mam jst hdmi kabel iz compa do tvja mi zvok dela na TVju?

Okapi ::

Ja, če imaš HDMI iz PC-ja do TV-ja, boš zvok slišal na televizorju. Pod pogojem, da imaš grafično kartico, ki to podpira. Drugače boš moral zvok speljat posebej, iz zvočne kartice.
Povedati moraš, kakšno opremo imaš za zvok, drugače ti ne bomo mogli svetovati.

O.

MatejZ ::

Super!

Ker nameravam kupit novo kisto z namenom internet + hd filmi. Zdej problem je pr tem da sem ze potegnu hdmi kabl v steno po steni do tja ker mislem imet tv. Mene samo skrbi kako bom jst spravu surround zvok iz TVja, ce tv to sploh omogoca oz. kaksne variante obstajajo ce jst v eni sobi zalafuam film prenesem sliko in zvok prek hdmi kabla do tvja in iz kje pol naprej surr...

lp
Matej

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MatejZ ()

Okapi ::

Kam bi rad spravil surround? Do receiverja, sistema za domači kino ...? In kje imaš to - nekje daleč od televizorja ali kje?

Nekateri televizorji imajo digitalni zvočni izhod in gre lahko prostorski zvok iz PC-ja prek televizorja v receiver. Nekateri ga nimajo, imajo samo analognega, in potem prostorskega zvoka tako ne moreš speljati.

Poleg tega je od računalnika oziroma grafične kartice odvisno, ali gre po HDMI-ju tudi zvok. Pri enih gre, pri enih pa ne.

O.

rdecaluc ::

@Okapi: ne vem kako mamo pri nas točno zvezan.. ampak jz hdmi v tv vklopim in tud surround dela potem.
Est modus in rebus. ,typos

MatejZ ::

Zgleda da vam ne znam razlozit kaj hocem;

jst bom kupu tako graficno ki BO podpirala zvok in sliko preko HDMI kabla katerega spravim iz ene sobe v dnevno sobo torej 15m kabl. Rad bi imel pa surround. Kaj nucam met poleg TVja v katerega je vkloplen ta kabl, oz ga morm kam drgam vklopit pa pol iz nekega aparata v tv...

To me zanima...

lp
Matej

Okapi ::

Za surround potrebuješ avdio-video receiver in 5, 6, 7 ali 8 zvočnikov. To lahko kupiš ločeno, ali v kompletu, ki se mu reče sistem za domači kino. Tisti HDMI kabel od računalnika boš vtaknil v ta receiver ali sistem za domači kino, od tam pa boš potem enega napeljal še do televizora. Receiver ali sistem za domači kino imaš lahko na polici poleg televizorja, zvočnike pa pač razmestiš po sobi.

Imaš tudi različne "nadomestke" za pravi surround, pri katerih ti ni potrebno po sobi razmestiti toliko zvočnikov, ampak je učinek precej skromnejši.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

MatejZ ::

Ok, torej kaj naj kupim ta reciver ali hisni kino?

Nism vedu da dvd player podpira HDMI ( se pravi bo ista kvaliteta slike iz dvd playerja na tv kot da bi vezal hdmi kabel iz compa direkt na tv ).

Okapi ::

torej kaj naj kupim ta reciver ali hisni kino?
Ja, to se moraš pa sam odločit. Odvisno od tega, koliko denarja bi rad dal. Sistemi so malo bolj varna odločitev, če se na zadeve ne spoznaš, ampak receiver + zvočniki so načeloma zmogljivejši. Pri nakupu sistema se moraš prepričati, da ima dovolj priključkov za zunanje naprave (odvisno, kaj vse bi rad priključil - PC, TV, settobbox, videorekorder, Playstation ...), ker sistemi imajo v primerjavi z receiverji praviloma precej manj priključkov.
se pravi bo ista kvaliteta slike iz dvd playerja na tv kot da bi vezal hdmi kabel iz compa direkt na tv )
Odvisno od tega, kaj boš gledal. Če boš na PC-ju imel dvd rip, potem ja, če boš imel blu-ray rip ali kaj drugega v visoki ločljivosti, bo pa seveda iz pc-ja boljše kot iz dvd-ja.

O.

MatejZ ::

Gledal bom ravno to o cemer ti govoris. 1080p iz compa na dvd player na tv a je to sploh mozno...

Okapi ::

Ne. Za visoko ločljivost potrebuješ predvajalnik blu-ray, če hočeš predvajati originale, oziroma enega od digitalnih predvajalnikov (NMT - network media tank) za predvajanje z interneta snetih stvari.

S tem da najprej bi bilo potrebno razčistit, kaj razumeš pod pojmom dvd player in kako si predstavljaš "iz pc-ja na dvd player na tv" Če misliš z dvd playerjem sistem za domači kino, potem načeloma gre, ker ta video samo spusti skozi do televizorja, sam pa poskrbi za zvok. Ampak moraš preverit, ker imaš tudi sisteme za domači kino, ki visoke ločljivosti ne podpirajo. Sam vmesnik HDMI ni 100% zagotovilo, da bo to delalo.

O.

MatejZ ::

OK priznam pojma nimam o teh stvareh samo jst hocem vlect iz neta hd ripe in jih v takisto dobri kvaliteti gledati na TVju ki mi to omogoca ce povezem comp z hdmi kablom na tv. Zraven zelim imeti surround edini kabel ki ga imam pri tvju je hdmi od racunalnika.

Kaj potrebujem...

Okapi ::

Kot rečeno - nabaviti si moraš sistem za domači kino ali receiver. Pri sistemu boš zvočnike dobil že zraven, pri receiverju moraš zvočnike kupit posebej (kar je dobro, ker imaš veliko večjo izbiro, in slabo, ker se moraš s tem dodatno ukvarjati).

Potem tisti HDMI kabel od PC-ja priključiš na vhod sistema ali receiverja - HDMI IN. Na sistemu ali receiverju boš imel tudi izhod - HDMI OUT. Od tu napelješ en kabel v televizor.

Druga možnost je, da HDMI kabel od PC-ja povežeš neposredno v TV. Potem moraš iz televizorja speljati zvok v sistem za domači kino ali receiver. Večina novih televizorjev ima digitalni zvočni izhod (digital out). To potem povežeš z digitalnim zvočnim vhodom (digital in) sistema za domači kino ali receiverja.

Prva možnost je bolj priporočljiva, ampak če imaš kable napeljane tako, da ne gre drugače, je tudi druga možnost OK. Paziti moraš samo, da ima televizor digitalni zvočni izhod, ker vsi ga nimajo.

Digitalni zvočni izhod (in vhod) je lahko koaksialen (električen) ali optičen. Receiverji imajo vsi oba, tako da ti na to ni treba pazit, sistemi za domači kino pa nekateri tega nimajo, ali pa imajo samo enega, in moraš potem pazit, da ima tistega, ki ga ima televizor. Če ima televizor optični digitalni izhod, boš precej omejen z dolžino kabla, ker daljših od 1,5 m težko dobiš.

O.

MatejZ ::

Potem mi pa samo se predlagaj kaksen reciver in kaksne zvocnike naj kupim, kaksno graficno in potem mi mora delat HD na tvju in surround al kako?


A smem prasat iz kerga konca Slovenije si ti, da bi recimo sla na kaksen pir...
lp
M

Okapi ::

Za začetek malo pobrskaj po slo-techu. So bile vse te stvari že precej podrobno obdelane. Potem poglej na recimo ceneje.si, kakšne so cene. Ker v resnici je, če nimaš nekih posebnih zahtev, precej vseeno, kaj kupiš, vse je pa seveda odvisno od tega, koliko si pripravljen plačati.

O.

MatejZ ::

OK sam jst nisem zasledil podobnega primera zato sem tud odpru novo temo...

Okapi ::

išči domači kino, receiver, htpc ...

O.

klemen3 ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen3 ()

Killermode ::

Da ne odpiram nove teme... Iščem najcenejšo možno grafično kartico, hdmi izhod Slika in zvok. Najlepša hvala za odgovore!

delfinus ::

killer: kaj takega ATI HD5450. Pride nekaj cez 40EUR, pa ima podporo tudi se za dtsHD in Dolby Digital TrueHD preko HDMIja.

lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

Killermode ::

A je še možno, da bi bila kakšna cenej varjanta?!? Nampreč ne rabim 1080p ker nimamo full hd tvja uglavnem rabim sam da bo in zvok in slika preko istega kabla do tvja šla...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PC -> smart tv -> hišni kino

Oddelek: Zvok in slika
365294 (4416) St235
»

ARC (audio return chanel)

Oddelek: Zvok in slika
112818 (2618) oblogo
»

[Hi-Fi] - Hišni kino sistemi 3.1, 5.1, 7.1... (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Zvok in slika
16633972 (16743) josko674
»

Kateri hišni kino kupiti??

Oddelek: Zvok in slika
2412904 (11066) musomanov
»

Hišni kino

Oddelek: Zvok in slika
151966 (1661) trdoreh

Več podobnih tem