» »

Nakup kolesa (treking/gorsko)

Nakup kolesa (treking/gorsko)

BladE_ ::

Zivjo!

Razmisljam o nakupu kolesa in sicer za vožnjo po cesti. Malo sem se ze pozanimal in sicer nekateri pravijo, da se bolj splača kupiti gorsko kolo in dokupiti cestne gume, ker naj bi bila gorska kolesa nekoliko boljša in cenejša. Ne gre se za profesionalno ampak bolj rekreativno uporabo. Pripravljen sem odšteti nekje okoli 500€(tudi malo več mogoče). Na kolesa in opremo se ne spoznam tako, da bi rabil še kakšen nasvet kaj kupti in kaj ne. Nagibam se na gorsko varianto.

Mogoče kakšen link?

Hvala
LP

zavajon ::

Jaz imam MTB z ozkimi gumami. Res da večinoma vozim po asfaltu, ampak se zgodi, da je treba kdaj tudi po kakšni stezi.
Če vozim dol po makadam klancu, moram pač malo bolj paziti, kot če bi imel "traktorce". Se pa to poplača na asfaltu, ker ožje gume imajo manjšo površino stika s cesto, s tem je manjše trenje in poraba energije. Na kratko, gre lažje ;)
So pa cestna kolesa vsekakor primernejša za daljše relacije. Na 100 km se kar pozna toplota, ki jo je trenje pustilo na asfaltu. Vendar pa se mi zdi, da zaradi ožjih felten ni priporočljivo s temi kolesi skakati po koreninah.

Ceno koles v glavnem določa oprema. Za rekreativno uporabo ni treba preveč komplicirati, če pogledamo najbolj razširjeno opremo Shimano, je čisto dovolj Deore, spredaj lahko tudi Alivio. Kolesa s to opremo ne bi smela stati čez 500EUR. Naslednje opreme po rangu (in ceni) so LX, XT, XTR. Baje so iz boljših materjalov, po nekaj gramov so lažje, predvsem pa dražje.
Okvirji so v tem cenovnem rangu iz aluminija in načeloma vsi dovolj kvalitetni, če se ne greš kakšnih adrenalinskih variant. So pa razlike v geometriji, tako da ti kakšen bolj ustreza kot drugi. Najbolje je preizkusiti, pa ugotoviš, kateri ti bolj "leži". Meni konkretno Trek, ampak to je čisto subjektivna zadeva.
Disk zavore tudi niso "must have". Res da boljše primejo na mokrem, ampak človek se običajno že v otroštvu nauči, da je na mokrem treba biti bolj previden. Po mojem mnenju cena ne upravičuje nakupa.

BladE_ ::

Ja verjetno bom šou na gorsko kolo z ozkimi gumami. Sepravi, da mi kaj vec od Shimano Deore ni treba kupovat... Katere znamke pa so nekje top oziroma se največ prodajajo?

Mogoče kakšen link solidnega kolesa ?

LP

Daedalus ::

Glej lanskoletne modele, se znajo prodajat s solidnim popustom. Sam (iz lastnih izkušenj) priporočam kake Giant variante, o drugih znamkah pa naj kdo drug kaj napiše.

Disk zavore tudi niso "must have". Res da boljše primejo na mokrem, ampak človek se običajno že v otroštvu nauči, da je na mokrem treba biti bolj previden. Po mojem mnenju cena ne upravičuje nakupa.


Niso must have, so pa precej bolj predvidljive kot V-zavore. Kar je dobro, sploh če se greš fijakanje po bolj zahtevnih terenih. Za večino je pa resda bolj vseeno kot ne...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

huelz ::

Jez razmisljam o tem ali tem, s tem da bi pri slednjem seveda zamenjal gume.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: huelz ()

IgorM ::

Vsaj zame zelo zanimiva kombinacijam, sploh če boš veliko na cesti, za kakšne maratone pa je super
http://www.cult.si/2010/v01/c_002.php?I...

bluefish ::

Je pa tale varianta krepko čez njegov budget.

huelz ::

Clovek isce kolo za 500 eur, ponudis pa 2x drazjo zadevo :))
Sej je fajn met bajk za tak dnar, ampak men kot "rekreativcu", k bom parkrat na mesec na kolesu recimo, je tak dnar enostavno prevec.
Sem pa vcasih nabiral kilometre na kaj je ze usistem trekingu, LX in XT oprema, samo je danes (po 10tih letih) ta bajk zaradi neuporabe in nevzdrzevanja zarjavel in podoben klosarju (razen okvir je se recimo da uporaben).
Skratka, ce se izkaze, da si vecino cajta na bajku, si pa tko nabavis kaj konkretnega kasneje lahko.

zavajon ::

Pa še ena stvar je, na katero si lahko pozoren, pesta. Pri nekaterih je tišina, ko voziš v leru, pri drugih pa slišiš tisti značilni zvok. Meni je zelo všeč, že je tišina, ko šibam dol iz Rakitne.

Pa še to: na netu so predstavljeni v glavnem najnovejši modeli. Ceneje bo, če boš našel kakšen model 2009 ali 2008. Jebi ga, izgleda da je z bicikli tako kot s cunjami :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zavajon ()

BladE_ ::

Gledam MERIDA SUB 60 D - http://www.centerbauer.com/index.php?ni... pa me zanima če je vredu? Prvič slišim za to znamko ampak mi je kolo všeč... ne vem pa če je oprema na njemu dobra!?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BladE_ ()

errhec ::

Merida so odlična kolesa.
Malo poglej tudi v tej smeri :

http://www.extremevital.com/bikes/produ...


Naj bi imeli doživljensko garancijo na okvir ( dobo okvirja, ne tvojo :) )
dd

BladE_ ::

Geldam http://www2.merida-bikes.com/en_INT/Bik... in pa http://www2.merida-bikes.com/en_INT/Bik... . Za prvega je cena cca 500EUR za drugega pa 640EUR. Ne vem, če se mi splača doplačati še 140EUR. To so 2010 modeli?

kitewing ::

Poglej si http://www.kolesarska-oprema.si/ imajo nekaj koles prejšnih letnikov hudo poceni. Pokliči jih, pa ti bodo svetovali.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero kolo (strani: 1 2 3 495 96 97 98 )

Oddelek: Šport
4852722459 (750) issak
»

A naj kupim gravel bike ali ne? (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Šport
696122664 (13832) issak
»

Nakup kolesa (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
6922361 (20158) Leprechaun
»

kje kupiti kolesa? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
5013607 (11922) K0K0

Več podobnih tem