» »

Microsoft: baterije niso problem

Microsoft: baterije niso problem

engadget - Pri Microsoftu so zanikali obtožbe izpred nekaj dni, da je Windows 7 kriv za močno znižanje kapacitete baterije. Orodje, ki uporabnika opozori, da ima le še 40% prvotno specificirane kapacitete baterije, v njihovih testih ni dalo niti enega napačnega opozorila. Orodje tudi zgolj bere podatke iz vezja v bateriji, v katerega operacijski sistem tako ali tako ni zmožen pisati, torej tudi to ni težava. Pri Microsoftu krivijo uporabnike oz. njihovo nepozornost. Povedali so, da baterije začnejo propadati še globoko v prvem letu uporabe, kar bi lahko presenetilo uporabnike. Še več, opozorilo je novost v Windows Vista in Windows 7, medtem ko v še vedno nadvse popularnem Windows XP ni prisotno. Vseeno pa velike razlike iz enega v drug operacijski sistem ne lažejo.

48 komentarjev

CaqKa ::

upad cca 20% na leto je posledica li-ion tehnologije. nevem zakaj proizvajalci ne prešaltajo na li-po?

r0ker ::

basically: its not a bug, its a feature!
pri baterijah sem pa res v temi. kar se tiče laptop baterij ali navadnih baterij. karkoli naredim so vedno zelo hitro zanič. torej ali jo uporabljam nonstop (izpraznim na 5%, polnim na 95%), ali baterijo zraven nonstop polnim, ali pa jo uporabim samo 1x mesečno, vedno je kapaciteta padala eksponencialno.

win64 ::

Bistvo je to: "Orodje tudi zgolj bere podatke iz vezja v bateriji, v katerega operacijski sistem tako ali tako ni zmožen pisati, torej tudi to ni težava"

Zmajc ::

Zakaj je sporočilo da se performance baterij znižuje sploh potrebno? Menda uporabnik sam opazi da se mu je čas avtonomnosti prenosnika zelo znižal in da bo bolje da nabavi novo baterijo ali prenosnik. Sporočilo očitno samo zmede navadne uporabnike.

Če že morajo pa bi po defaultu sporočilo izklopili z možnostjo da se vklopi če to uporabnik sam žeti.

filip007 ::

Meni je ACER priporočal kalibracijo na vsake 3 mesece pri uporabi, pomeni sprazniti do konca...samo takrat se postavi dejansko sta nje baterije.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

phong ::

CaqKa: Upad ni 20% letno, ampak 87% (HP prenosnik - iz 2h+ na cca 15min).

Pri Microsoftu krivijo uporabnike oz. njihovo nepozornost.

Nekam čuden odgovor s strani Microsofta, ali pa gre za slab prevod.
Krivi so ali proizvajalci baterij ali pa Microsoft, ne pa uporabniki, ki se večinoma baterije nikoli sploh ne dotaknejo.

Ashrack ::

CaqKa je izjavil:

upad cca 20% na leto je posledica li-ion tehnologije.

Obstaja moznost da je samo 5% izguba in sicer tako da ko baterije ne rabis jo pustis na 40% kapacitete in das v hladilnik.
Na ta nacin mi moja skoraj 4leta stara 8celicna baterija se vedno poganja HP Compaq evo 610c okrog 3ure.
....

trnvpeti ::

pri 3 leta starem macbooku je baterija se vedno na 100%
nobenega upada

slassi ::

Lep je napisano.
Povedali so, da baterije začnejo propadati še globoko v prvem letu uporabe, kar bi lahko presenetilo uporabnike.


Baterije pač zdržijo dobro leto potem pa začne strmo upadati. Najslabše je če se baterija "sprazni" na 95% in potem spet napolni na 100% znova in znova. Ali pa da nekje mesece leži nedotaknjena.
Eni mamo,druge pa baše, a ne?

Tear_DR0P ::

pri 3 leta starem macbooku je baterija se vedno na 100%
bravo :)


ampak teh 100% ni enakih 100% izpred 3 let - po 2 letih nekako bi ti naj padla na 50% prvotne vrednosti, meni je po dveh letih sicer povsem umrla,ampak je bila v customer care programu in so mi jo brezplacno zamenjali

pa poskusi kdaj s kalibracijo, men se je dogajalo da je racunalnik crknil, ko je pisalo se 10% juicea, ali pa sem bil na 0% in je se pol ure delalo, po kalibraciji pa je slo povsem do 0% in takrat v hibernacijo - seveda pa so ti odstotki samo kazalnik uporabne kolicine baterije za userja, ker glede na to da v stanju hibernacije masina se kakih 5 ur "deluje", pomeni da se ma nekaj v bateriji

poleg tega ti osx nudi moznost da v system profilerju pogledas za koliko je padla zmogljivost baterije - za shranjevanje koliko energije je dizajnirana in koliko jo je trenutno sposobna hranit :)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

slassi ::

Poleg tega mi ni jasno. Pri GSMih začne baterija pešati v dveh letih oz. po dveh letih opaziš da je čas trajanja lepo upadel. In nihče ne dela nekega haloja iz tega.

Pri notebukih pa bi to moralo delati še lep čas. Pa da ne grem v obremenitve....
Eni mamo,druge pa baše, a ne?

jlpktnst ::

Ja folku večinoma ni jasno, da za li-ion baterije šteje samo število praznjenj. Torej če v 1 dnevu pc 5x sklopiš z adapterja in nazaj bo katastrofa že po par mesecih!

Do konca izprazneš tudi samo enkrat na 10-20 polnjenj, tako da ti prav kaže %, sicer je pa bolje da so max do 40% sprazniš.

Zanimivo pri tem je, da ima moj elitebook očitno nastavljeno, da baterijo polni šele pri 95%. Prekleto pozitivno, tako se izgneš vsaj 1x toliko polnjenj kot sicer.

Glede windows 7 mi pa ni najbolj jasno zakaj bi skurili več baterije? Variabel je lahko ogromno. Če je isti pc kot je prej laufal XP potem itak da dela slabše, saj je star. Potem so lahk švohnejše baterije oz vedno bolj požrešni pc na iste baterije itd. Variant je tisoč, članek pa ni nič specifičen. Splošno nakladanje pač.

NeoAndObl ::

Kako pa vpliva na življensko dobo baterije nonstop priklop na omrežje?
AO

pviran3 ::

Vse je odvisno, kako uporabnik dela z baterijo. Pri telefonski bateriji se priporoča izpraznitev in zatem polna napolnitev - nokio mam 3 leta in dela skor ko prvi dan.

Pri notebooku pa je stvar drugačna:
-nikakor!! se ne sme baterijo popolnoma izpraznit (da greš v 0%), ker jo s tem zlo hitro pokvariš, lahko tut v par mescih nebo dala več življenja
-Če je prenosnik na napajanju dlje časa(teden ali več), je potrebno baterijo odstraniti(prvi dan, ne sedmi), drugač gre isto zlo hitro rakom žvižgat
-Baterijo vedno filat do konca
-Kratki intervali (po par minut) na bateriji in potem nazaj na štrom niso priporočljivi
-Prazne baterije ne shranjevat, ampak jo je treba najprej nafilat in nato shrant (ker se sproti prazne in bi se med mirovanjem še bolj spraznila)
itd, malo pobrskajte po googlu

S prvem prenosniku sem baterijo zaradi popolnega praznenja in polnanja uničil v pol leta - Pisalo je 50%, prenosnik se je pa kr ugasnu, ko bi mu štrom vzel
Pri novem sem bolj pazljiv in se splača, zdaj je že 1.5 leta in sem na dobrih 60-70%

BaToCarx ::

Skoda besed, saj bo naslednji teden novica kako se neki znanstveniki nekje naredili raziskavo prav zaradi tega in ugotovili blablabla in boste happy.

Packač ::

jlpktnst je izjavil:

Ja folku večinoma ni jasno, da za li-ion baterije šteje samo število praznjenj. Torej če v 1 dnevu pc 5x sklopiš z adapterja in nazaj bo katastrofa že po par mesecih!

Do konca izprazneš tudi samo enkrat na 10-20 polnjenj, tako da ti prav kaže %, sicer je pa bolje da so max do 40% sprazniš.

Zanimivo pri tem je, da ima moj elitebook očitno nastavljeno, da baterijo polni šele pri 95%. Prekleto pozitivno, tako se izgneš vsaj 1x toliko polnjenj kot sicer.


Cikli se štejejo nekoliko drugače, torej če 5x izklopiš adapter ti ne bo štelo 5 ciklov. Tudi ob vsakem polnenju se ne šteje - če se ne motim se en cikel šteje, da je baterija pod 50% preden se napolni.

Trenutno gledam na WIN7 in imam 91% (na elektriki) in mi ne polni (privzet WIN7 power manager).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Packač ()

nodrim ::

hah, toliko dela, da bom zdaj skrbel za baterijo in pazil, da je ne ispraznim do konca? ja, pa še kej ... kaj mi pol rabi podatek o avtonomiji, če pravite, da grem lahko samo do polovice?

PaJo ::

Sicer ne vem kaj nekateri počnete z baterijami ampak jaz za 1x še nisem imel težav z baterijami na prenosniku, edino kar počnem je to da polnim do konca in praznim do konca, isto kakor na telefonu. Pa tudi prenosnik redko uporabljam, tako da se baterija tudi sama prazni. V glavnem do sedaj so vse baterije po 3 letih držale skoraj isto kakor na začetku, nekaj % se zmeraj pozna ampak crknila še ni nobena.
Res ne vem kaj eni počnete z baterijami, da vam po 1 letu nehajo delat:D
To da MS opozarja na bližanja konca baterije je pa lahko samo en dodaten plus, da veš kaj lahko pričakuješ, ni boljše da te opozori kakor da te na 1x preseneti in crkne.
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

opeter ::

Jaz bi želel prenosni telefon, računalnik in druge prenosne naprave, katerim bi akumulator oz. baterija zdržala npr. 1 mesec. Še bolje 1 leto, ali pa celo kakšno desetletje. Znastvena fantastika?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

patron ::

Baterije so danes že kar potrošen materjal... :)

PARTyZAN ::

15min avtonomije po enem letu? Moj stari HP je začel pešati šele po 2.5ih letih. Zdaj pa unibody macbook po enem letu ... še vedno 3+ ure avtonomije pri zmernem loadu.

pviran3 ::

opeter je izjavil:

Jaz bi želel prenosni telefon, računalnik in druge prenosne naprave, katerim bi akumulator oz. baterija zdržala npr. 1 mesec. Še bolje 1 leto, ali pa celo kakšno desetletje. Znastvena fantastika?

Jedrski reaktor not vgradiš, pa ni problema:D

bbf ::

Uporabnik nima kaj veliko vpliva na to, kako filat baterijo, ker to dela vezje za polnenje baterije. Nobena lion baterija se ne izprazni do 0 %, ker potem je takoj zanič. Če pomeriš napetost baterije, ki je polna, in ko je 'prazna', je napetost približno enaka. pade ji moč, (zmožnost toka - pod tokom ji pada napetost) in to zaščita v napravi zazna in reče da je prazna. Eden od problemov je tudi vedno polna lion baterija, izgublja kar 20% kapacitete na leto, za spremembo od 4% pri polovični nafilanosti. Seveda, to je pri normalnih temperaturah, pri povišanih pa zgublja tudi po 35% na leto fully charged @ 40°C.
Največ k uničevanju pripomore stalno filanje/praznenje baterije. ker pač ni takih kapacitet, da bi imel laptop avtonomijo 1 dan, jo folk fila in prazne nenadzorovano (sej je le prenosnik - narejen za unpluged delovanje) - in zaradi tega je bateriji usojeno, da crkuje: rabiš hitro polnenje in zato se sproščajo večje temperature, pa tudi nezadostna ventilacija (laptop na kolenih, na soncu, zraven se greje procesor, disk..) krepko pripomore k retardaciji. tko pač bo, dokler ne bodo iznašli baterije, ki zmore 1 dan avtonomije.
za spremembo od telefona, ko ga lahko vsako noč daš na polnilec in se ima čas filat z majhnim polnilnim tokom in zato skoraj nično spremembo temperature (seveda, če je polnilno vezje baterije narejeno tako).
pa še nekaj, tisti, ki trdite, da je lion treba 'osveževat' - kakorkol vam proizvajalec trdi, da je treba delat te cikle, to je bul šit. lion NIMA spominskega efekta in niti regenerira se ne s tem, kvečjemu je to slabo za baterijo.
Pa na polno praznit in potem polno filat katerokoli - nimh, lion, lipoly baterijo je isto bul šit. to se je delalo z NiCd tehnologijo, ki je še zadnja imela spominski efekt. Mogoče je niMH v redkih primerih še podvržen spominskemu efektu, vendar se v telefoniji in laptopih ne uporablja več. Sam nimam negativnih izkušenj s spominskim efektom baterije - vedno sem in vedno bom polnil telefon skozi noč in to vsako noč. sedajšnja baterija - 4 let stara lion dvojna (dva celici, v motoroli a1000) , ki sem jo na ebaju kupil za 5€ mi še vedno drži dva dni s pogovori in 5 dni na polici, kot pred štirimi leti.
LAhko se pa ogneš večji izgubi kapacitete, če tretiraš baterijo laptopa kot 'pomožno' napajanje. To bi zgledalo tako, da je batarija v laptopu SAMO takrat, ko rabiš laptop met nekje unpluged. po uporabi pa laptop ugasnit (zarad toplote) in jo nafilat (ali pa tudi ne, če je na 50% in nekje vemo, da bo laptop dalj časa doma na mizi na štromu, jo lahko nafilamo na 100% šele pred naslednjim unpluged eventom). ampak to je precej nepraktično in ljudje smo navajeni na komot, a žal to pomeni teranje baterije v njej neprijetne pogoje delovanja in temu primerno retardiranje.

R O N I N ::

Tole kar je BBF napisal je obvezno branje za vse tiste, ki ste pisali pred njem!!!

Li-ion baterija nima spominskega efekta, potrebno ni nobeno kalibriranje!
In štejejo cikli polnjenja ne samo izpraznitev!
Če laptop priklaplaš in odklaplaš med uporabo ni neke razlike kot če je stalno priklopljen. Glede na to da imajo prenosniki v povprečju 2 uri avtonomije, mobiteli pa precej več, je potrebna dosti bol previdna uporaba, ker se pri laptopu število ciklov hitro povečuje!

pivmik ::

bbf: Končno eden, ki nekaj ve o baterijah in ne le ponavlja spletno baterijsko "vraževerstvo" oz ugibanje

Podoben error v Win7 in WinVista kot ga omenja ta novica javlja Ubuntu 9, pa noben ni zganjal vika in krika.
LP, Gregor GRE^

zee ::

v Ubuntuju itak baterija zdrzi dosti manj kot pod Windowsi.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

neoto ::

LiIon baterijo najbolj uničuje vročina. Če je prenosnik slabo narejen, se bo to poznalo tudi po tem, da bo baterija prej izdihnila. Kot je bbf omenil, se najpočasneje stara ravno napol napolnjena baterija. Polna ali čisto prazna baterija na polici je smrt zanjo.

Tisti procenti, ki jih napiše sistem je samo neka ocena stanja baterije. Če se kapaciteta baterije spreminja tisti procenti enostavno ne morejo več prav kazat. V teh primerih pride prav kalibracija baterije ali pa da enostavno narediš poln cikel brez prekinitev (baterijo sprazniš do 10% in jo potem takoj spet nafilaš nazaj).

AngelOfDeath ::

bbf je izjavil:

Uporabnik nima kaj veliko vpliva na to, kako filat baterijo, ker to dela vezje za polnenje baterije. Nobena lion baterija se ne izprazni do 0 %, ker potem je takoj zanič. Če pomeriš napetost baterije, ki je polna, in ko je 'prazna', je napetost približno enaka. pade ji moč, (zmožnost toka - pod tokom ji pada napetost) in to zaščita v napravi zazna in reče da je prazna. Eden od problemov je tudi vedno polna lion baterija, izgublja kar 20% kapacitete na leto, za spremembo od 4% pri polovični nafilanosti. Seveda, to je pri normalnih temperaturah, pri povišanih pa zgublja tudi po 35% na leto fully charged @ 40°C.
Največ k uničevanju pripomore stalno filanje/praznenje baterije. ker pač ni takih kapacitet, da bi imel laptop avtonomijo 1 dan, jo folk fila in prazne nenadzorovano (sej je le prenosnik - narejen za unpluged delovanje) - in zaradi tega je bateriji usojeno, da crkuje: rabiš hitro polnenje in zato se sproščajo večje temperature, pa tudi nezadostna ventilacija (laptop na kolenih, na soncu, zraven se greje procesor, disk..) krepko pripomore k retardaciji. tko pač bo, dokler ne bodo iznašli baterije, ki zmore 1 dan avtonomije.
za spremembo od telefona, ko ga lahko vsako noč daš na polnilec in se ima čas filat z majhnim polnilnim tokom in zato skoraj nično spremembo temperature (seveda, če je polnilno vezje baterije narejeno tako).
pa še nekaj, tisti, ki trdite, da je lion treba 'osveževat' - kakorkol vam proizvajalec trdi, da je treba delat te cikle, to je bul šit. lion NIMA spominskega efekta in niti regenerira se ne s tem, kvečjemu je to slabo za baterijo.
Pa na polno praznit in potem polno filat katerokoli - nimh, lion, lipoly baterijo je isto bul šit. to se je delalo z NiCd tehnologijo, ki je še zadnja imela spominski efekt. Mogoče je niMH v redkih primerih še podvržen spominskemu efektu, vendar se v telefoniji in laptopih ne uporablja več. Sam nimam negativnih izkušenj s spominskim efektom baterije - vedno sem in vedno bom polnil telefon skozi noč in to vsako noč. sedajšnja baterija - 4 let stara lion dvojna (dva celici, v motoroli a1000) , ki sem jo na ebaju kupil za 5€ mi še vedno drži dva dni s pogovori in 5 dni na polici, kot pred štirimi leti.
LAhko se pa ogneš večji izgubi kapacitete, če tretiraš baterijo laptopa kot 'pomožno' napajanje. To bi zgledalo tako, da je batarija v laptopu SAMO takrat, ko rabiš laptop met nekje unpluged. po uporabi pa laptop ugasnit (zarad toplote) in jo nafilat (ali pa tudi ne, če je na 50% in nekje vemo, da bo laptop dalj časa doma na mizi na štromu, jo lahko nafilamo na 100% šele pred naslednjim unpluged eventom). ampak to je precej nepraktično in ljudje smo navajeni na komot, a žal to pomeni teranje baterije v njej neprijetne pogoje delovanja in temu primerno retardiranje.



Torej vsake 2 do 5 dni menjaš baterijo na telefonu ?
Kako se ti jih da tako pogosto kupovat. Ni škoda denarja ?
Trdiš namreč da jo polniš vsako noč in ti zdrži 2 - 5 dni. Potem pa sklepam da potrebuješ novo.
Sam jo spraznim do konca in jo potem polnim čez noč. S tem principom mi je baterija na Nokii držala več kot 6 dni, tudi pri starosti 5 let. Tudi sedanjo na Motoroli polnim na isti način in mi drži cca 4dni. Če polnim drugače se časi uporabnosti drastično zmanjšajo, od par ur do max 2 dni.
edit: Slovnica

pivmik ::

BTW: Ta tema/novica je lep primer kako bi sedaj prišlo prav glasovanje (iLike/Dislike) postov (tako kot ima Digg in podobni).
LP, Gregor GRE^

Looooooka ::

Vseeno pa velike razlike iz enega v drug operacijski sistem ne lažejo.

In kaj HUDICA si s tem mislil?(ker ce namigujes na to kar mislim, potem prosim nehaj pisat prispevke).

Zgodovina sprememb…

BoLhCa ::

Stvar je zelo enostavna in predvsem jasna! Kriv je uporabnik in nikakor ni kriv software, še posebej pa ne v primeru, če govorimo o Windows 7.

pviran3 ::

BoLhCa je izjavil:

Stvar je zelo enostavna in predvsem jasna! Kriv je uporabnik in nikakor ni kriv software, še posebej pa ne v primeru, če govorimo o Windows 7.

in če imaš nesrečo, tudi slaba kvaliteta celic po principu mal dnarja, mal muzke

MrStein ::

Za statistiko:
- telefon začnem polniti, ko zajamra (zapiska alarm "Low battery"). Pa še to ne takoj. Par minut pogovora še zmore oziroma vsaj pol dneva standby, tak da lahko začnem polniti šele naslednji dan.
- telefon polnim do 100%
Tak delam 3 in pol leta in še vedno "drži" enako kot prvi dan. 4 do 6 dni, odvisno od obremenitve. Gre se za Nokia 6131.

Laptop HP nw8440. Prvi dan je na bateriji zdržal tam 2 in pol ure (mogoče tri). Danes (oziroma nekaj tednov nazaj) zdržal 2 uri in 15 minut. Večino časa sem na AC. Ko sem na bateriji, pa izpraznim do konca (sicer ne vedno), polnim pa ob prvi priliki "do vrha".

Mi je pa res na Reglji baterija čez par let crknila totalno, 10 minut standby in 3 sekunde pogovora ;)

Najbrž je veliko odvisno tudi od materiala samega. (laptop za 450 EUR ali za 2450 EUR).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

techfreak :) ::

Najbrž je veliko odvisno tudi od materiala samega. (laptop za 450 EUR ali za 2450 EUR).

Meni na MacBook Proju po malo več kot letu in pol uporabe in 200 ciklih piše pod health samo še 80%. In pa tudi čas uporabe na bateriji je krajši.

Torej tudi dražji prenosniki nimajo dobrih baterij.

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Li-ion nima (kemičnega) spominskega efekta tako kot so ga imele NiCd baterije, ima pa zato programskega - zato je treba zadevo kalibrirati.

Ko ti baterija sporoči, da nima več nič energije v sebi jo ima še (Vsaj) za 10% rezerve. Uničenje baterije iz vidika uporabnika s preglobokim praznjenjem in prepolnjenem ni možno.q

Li-ion bateriji cikli ne škodijo (preveč). Če zadevo filaš in prazneš vsak dan, kakor jaz se ji to skorajda ne pozna.

Baterija - ciklanje



Baterija - stanje



Včasih je šla do 0% tudi 2x na dan. Drugače pa je stara že skoraj eno leto - Od 4.4.09 in se je ni, razen na začetku, šparalo Nič. Ciklov ima verjetno blizu 200, morebiti celo 300.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

kixs ::

MrStein je izjavil:



Mi je pa res na Reglji baterija čez par let crknila totalno, 10 minut standby in 3 sekunde pogovora ;)



FYI: reglje (Ericsson GA-628) so imele "navadne" NiMH baterije.

R O N I N ::

Nevarno za baterije je če se jih dalj časa - več mesecev, ne polni. Npr, če ti fotoaparat (z li-ion baterijami) 3 mesece leži v predalu, to ni dobro.

StajercSSS ::

bedarija. po dveh letih pa bom ja imel zadosti denarja za novo baterijo.
Voziš se v formuli, pred tabo je podmornica, za tabo pa vesoljska ladja.
Kako se rešiš iz te situacije?
Rečeš ciganu naj ustavi vrtiljak.

sash69 ::

@Pyr0Beast

A mogoce ves, ce obstaja kaksen podoben software tudi za Windowse (7)? Da bi si lahko pogledal taksen graf ciklanja in pa tudi podatke o bateriji (battery health)? Malce sem sam gledal po control panelu pa ne najdem da bi bilo kaj takega... lahko pa da sem cisto zgresil. Ne vem. Sem nov uporabnik laptopa. :)

CaqKa ::

20% upad kapacitete pri sobnih temperaturah pač je realnost. da one nejeverne tomaže ki so pred bbf pisali še malo podučimo: Lithium-ion battery - Wikipedia, the free encyclopedia
tisti ko je zgoraj napisal da mu upade za 87% oziroma na 15 minut po enem letu, očitno baterijo uporablja v hudo vročih pogojih. ja sej cikli imajo določeno težo po liion, samo še zdaleč ne tolk kot eni pišete.

Bor H ::

Če ti baterija pade za 80+% so ti verjetno odpovedale cele celice in skor sigurn padec kapacitete ni bil zvezen ampak precej diskreten.

FastWIND ::

Moje stanje baterije po 28 mesecih uporabe:



Baterijo praznim do nekje med 5 in 15% potem pa jo priklopim na štrom. Vsake toliko časa pa do konca.

Me pa resnično zanima koliko bi pokazali Win 7, ker tole je zajeto z OS X.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

PrimozR ::

Ja, pa 326 ciklov. To ni nič.

mljask ::

Ne vem da imate take probleme, js imam enega starega HP cca.6 let pa mi baterija drži še urco in pol. Je pa vsaki dan v pogonu.

Ramon dekers ::

kar se tiče baterij je tehnologija tu zelo zelo v zaostanku. nevem zakaj dajejo hibride v mobilne telefone in prenosne računalnike ter nekatere fotoaparate. Če samo dam za primer digitalni fotoaparat z dvema 2600mah ima toliko učinka kot ena baterija ki jo ima prenosni račuinalnik se pravi cca 5200 če ne še manj. Pa glede na to da je računalnik večji porabnik bi se lahko že malo zbudili. V računalnik bi lahko dejansko prišle 4x 2600 mah baterije kar bi zneslo 10400 mah to pa je 2x več kot so sedanje baterije. Samo serjejo, da se baterija čimprej uniči in potem kupiš novo ki je 10x dražja od navadnih ni-mh baterij!prav tako mobiteli imajo večje baterije z manj energije. AAA ima 950mah in je 2x če ne celo 3x manjša od mobilne baterije ki ima navadno nekje od 700 mah do 1100 mah. samo sranje je vse skupaj!

Zgodovina sprememb…

Bor H ::

ne mešat hrušk in jabolk (AAA niso polnilne!, če pa so pa imajo konkretno manjšo kapaciteto)

Matevžk ::

So polnilne s tako kapaciteto, ampak reč moraš množiti z napetostjo: AAA baterije imajo 1,2 volta, telefonske baterije pa običajno kakšnih 4-krat več. ;)
lp, Matevžk

Bor H ::

seveda, pa še to, zakaj hudiča se raje ne pogovarjamo v Wh kot mAh?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple se razhaja tudi z Intelom?

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
238657 (5861) VaeVictis
»

Prva nadgradnja Windows 10

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
2410861 (9007) MrNighthawk
»

Windows 7 ubija baterije (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
8620599 (16013) nekikr
»

Microsoft: baterije niso problem

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
4813078 (10995) Bor H

Več podobnih tem