» »

Kater OS dati na star računalnik?

Kater OS dati na star računalnik?

«
1
2

roli ::

Torej dobil sem eno starejšo "kištico" z 450MHZ Celeron procesorjem in 256MB RAMa. Zanima me kater OS bi najbolje pasal sem gor. Naj bi se odločil za kak linux ali pa morda Win 98/95 (za oboje se nekje skriva še licenca:D). Torej kaj bi dal gor? Zadevo bi rad imel za igračkanje - morda malo z zgodovino OSov ali pa kaj tretjega (kak web browser seveda lahko poganja:D). Torej kaki predlogi so dobrodošli.
http://www.r00li.com

lithos ::

Tak mlinček kar zna poganjat WinXP in to ne slabo

PromeuZ ::

Win 2k.
<!-- https://pisalnik.wordpress.com -->

Icematxyz ::

Google Chrome OS? Heh!

JayKay ::

ubuntu remix daš gor

Icematxyz ::

Bo treba malo želje prilagoditi opremi. :)

roli ::

Ubuntu remix dvomim (Zahteve: # Processor: Intel(R) Atom™ processor # RAM: 512 MB). Zadeva je daleč od zmogljivosti Atoma pa tudi 512MB RAMa nima. XP bi verjetno celo delal (kak tiny XP), chrome OS me ne briga:D. Win 2000 bi pa morda celo šel. Čeprav bi morda kak linux bolj pasal tja gor.
http://www.r00li.com

Icematxyz ::

http://www.turnkeylinux.org/

Tukaj imaš nekaj igrač. Ampak ne tega uporabljati za dostop z spleta. Kdo ve kako, kaj in kdo je vse skupaj sestavljal. Za domače omrežje pa je OK. Oziroma za idejo kaj sploh si lahko sam sestaviš in postaviš na splet ali kaj bi lahko opravljalo neko "nalogo" za tebe na tem starem mlinčku.

Zgodovina sprememb…

roli ::

Hmmm tole je namenjeno za serverje:D. Jaz ne rabim serverja. Hočem nek desktop. Sem našel en star Cd od ubuntuja, ga poknem not in se skoraj poščijem od smeha ko ugotovim, da zadeva ni stara in je v resnici 64 bit sistem:). Nekje sem imel še tisti prvi ubuntu z tekstovno inštalacijo pa ga ne najdem.

Star HW je tako zabaven za igračkanje:D.
http://www.r00li.com

Icematxyz ::

Ja saj kaj pa je server z web browserjem (na isti ali drugi mašini) drugega kot desktop. ;)

P.S. Za namenske zadeve še ta hardware ravno meji nekje na (malo nad) meji uporabnosti. Za desktop OS pa tudi če ga namestiš. Kaj boš pa počel v njem? Spet če kako namensko zadevo. Pol še morda zna biti uporabno. Tu pa se zadeva najverjetneje konča.

Zgodovina sprememb…

roli ::

Saj sem rekel kaj bi mel ta računalnik - malo za poigrat se z starimi OSi:D. Torej kaj bom počel z njim - nič:).

Našel en prastari pingo linux (1.0):D CD nekje.
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

krneki0001 ::

windows 2000, pa FF 3.5, thunderbird, openoffice, pa je čisto spodobna mašina za napisat kak sestavek, obdelat kako preglednico, pogledat maile in brskat po netu.

Imam prenosnik compaq armada E500 (P3-500 in 384Mb rama in 40gb disk), pa sem probal ubuntu, xubuntu, kubuntu in še par drugih zadev - vse delajo mnogo počasneje od windows2000 na taki mašini. Neverjetno je pa to, da je v tej mašini še prva baterija in še vedno zdrži uro in še malo, če samo brskam po netu in kaj napišem, pa maile pregledam v windows 2000.
To je u bistvu moja mašina za brskanje po netu - tiha in z malo porabo.

Zgodovina sprememb…

c00L3r ::

Windows 2000. Brskalnik, pa lahko še Chrome probaš. Se neverjetno hitro zažene na starih PC-ih ;)

energetik ::

S točno tako kišto se tudi jaz igram. Xubuntu je samo pogojno uporaben. Puppy linux dela super - priporočam.
Win2000 bo delal, dokler ne boš odprl kakšnega večjega programa, ki ti bo pojedel RAM.
Win 98SE pa leti gor. Torej priporočam prastari Win98SE ali Puppy linux, pogojno Win2000, če boš laufal kakšne nezahtevne programčke.

janezek67 ::

Kakšen skrekan Performance XP ti bo tudi lavfal na tej mašini. S Crome čisto ok, pa še kakšen avast si zamisli za anvivirus, pa bo.

krneki0001 ::

Avast je prepožrešen, avira je boljša izbira.

Isotropic ::

win2k bo na 256mb rama tezka, se spomnim, ko sem jih sestricni montiral (al so bili xp, ne vem vec). delalo sicer bo, a slabo. 512 je carobna cifra rama za 2k.

Zgodovina sprememb…

c00L3r ::

Ni res, da Win 2000 slabo dela na 256mb ram-a. Sem imel Win 2000 na P3 450mhz + 128Mb ram-a in je delalo takrat OK. Težava je v tem, da so vsi današnji programi kar požrešni kar se tiče Ram-a in tudi procesorja. Tako, lahko daš gor poljuben OS, ki porabi minimalno ram-a, pa bo vseeno začel sistem "štekat".

Sploh kakšen Flash ali pa zahteven JavaScript na spletni strani lahko zelo obremenita sistem.

energetik ::

Ja, dela že Win2000 na 128MB, ampak samo OS + pasjansa :)
Če pa odpreš Firefox pa 2 zavihka bo pa konec. Kakšen antivirus - potem bo praktično ta kišta neuporabna. Že ko se na Celeronu 2GHz spravi AVG k pregledovanju, je stvar neodzivna, kaj šele na P3...

Steinkauz ::

mtosev ::

jaz sem mel 2000 na celeron 466, 128mb pa je delalo cisto normalno
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

petrus ::

Windows 2000. Brskalnik, pa lahko še Chrome probaš.


Chrome na 2000 ne dela, vsaj ne brez tega.
Drugače pa še en glas za Puppy linux, je super hiter kjerkoli.
stati inu obstati

c0ck4m0u53 ::

roli ::

Namestil gor puppy - zadeva leti ko raketa! Zagon je ekstremno hiter, dela pa tudi ok.

Sedaj pa imam še eno kištico - tokrat z intelovim atomom (1.6GHz, 1GB RAM). To zadevo pa bi rad uporabil kot mini home serverček. Tolk da gredo gor kaki backupi slik/pomembnih dokumentov, kak printer... Glede na to, da sta v omrežju dva win računalnika, en z linuxom in en z macom seveda hočem dostop iz vseh (SMB share verjetno:D). Torej v tem primeru je najboljši izbor...? Tisti turnkey linux, še kaj?
http://www.r00li.com

brodul ::

Ja puppy je atraktiven in hiter.

Ne vem zakaj nisi stare kiše vztel za server. Res, da je večja in malo več pokuri el., ampak 1.6 GHz in 1 GB RAMa imaš lahko netbook.

Če si še vedno prepričan, da bi imel atoma za strežnik? Gor lahko naložiš praktično kar hočeš (vsaj po procu in RAMu). Od Debiana, Ubuntu Server, Gentoo, Arch ....
Kaj je najboljši izbor? Če si začetnik najbrš Ubuntu Server (+stvari magično delujejo/- manj svobode) ali Debian(+standart/- kakšni paketki so (pre)stari). Če se zeliš res naučiti kako stvari delujejo vzameš Gentoo(-rabiš več časa, predznanja in motivacije/+ svoboda) . Razglabljanje o pravi distribuciji je ...

Da ti bo delovalo za tisto, za kar ga hočeš uporabiti boš moral naložiti Sambo (tako kot si že sam rekel) in CUPS
ter to sconfigurirat.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

roli ::

Ubuntu server izgleda tudi kar zanimivo. Čeprav je le ta verjetno morda že bolj namenjen za podjetja kot domače omrežje.

Drugače pa sem razmišljal da bi dal gor kar OpenSolaris. Kolikor sem bral je menda zadeva precej dobra za serverje. Ima slučajno kdo kake izkušnje?
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

brodul ::

Ubuntu Server je namenjem predvsem tistim, ki morajo pohiteti pri postavitvi serverja. Tistim, ki se jim neda obadati, da bo stvar funcionirala. Stvari delajo in mislijo namesto tebe. Jst bi rekel, da uzbuja lažni občutek, da imaš stvari pod kontrolo. :D
Ne vem, to je tak čuden distro. Jst ga nebi imel ... . Ne me narobe razumet, da ga ne priporočam.

Pri openSolaris je stvar obratna. Nekatere stvari so različne kot pri linux distrotih.
To je tko: "U jst bi mel pa net ..." Nasledni dan pa: "U jst mam net"
Jst ga ne uporabljam, sem ga pa probal, tak lep eksot. Kdo drug ti bo morda bolj pomagal ...

Vse je IMO. :D
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

roli ::

Saj ravno v tem je fora - z ubuntujem nisem imel nikoli nekih dobrih izkušenj. Vedno sem ga nemstil in obupal ter namestil boljšo distribucijo. Sem vtaknil sedaj not openSolaris Live CD in zadeva izgleda kar ok. Zadeve kot je net so delale out of the box, kako se obnese pa kot server pa bomo še videli. Najprej ga moram namestit. Občutek mi sicer daje da hoče bit desktop os:D.
http://www.r00li.com

Mavrik ::

Solaris? Desktop OS?

Ne takih vicev govorit, ker bo kdo umrl od smeha tu :P
The truth is rarely pure and never simple.

roli ::

Saj nisem rekel da je! Napisal sem da mi daje občutek kot da hoče bit. Pričakoval sem eno čudno namizje z nekimi osnovnimi aplikacijami in konzolo. Dobil pa polno delujoče gnome namizje in igre:D.

Torej kot gledam bi bil solaris odlična izbira, če bi hotel uporabiti ZFS. Problem je, ker imam tri zunanje diske in vse formatirane z NTFS. Seveda to pretvoriti direktno v ZFS je nemogoče. Bi pa z ZFSjem dobil precej boljšo varnost podatkov za kar se mi v končni fazi tudi gre. Tako bi lahko dva diska uporabil za shrambo, najmanjšega od njih pa za varnost. Tako bi dobil poceni (relativno) in varen fileseerver.
http://www.r00li.com

Mavrik ::

Solaris je edina izbira če hočeš ZFS, ki je trenutno praktično brez izjeme najboljši FS v obstoju. Daš diske v RAIDZ, če delaš na projektih dodaš snapshot podporo za running backupe in hitro pogruntaš kaj vse ti lahko ponudi.
The truth is rarely pure and never simple.

opeter ::

Solaris je edina izbira če hočeš ZFS, ki je trenutno praktično brez izjeme najboljši FS v obstoju. Daš diske v RAIDZ, če delaš na projektih dodaš snapshot podporo za running backupe in hitro pogruntaš kaj vse ti lahko ponudi.


Res je. Meni je žal, da Apple ni integriral ZFS v Snow Leopard. Čeprav so bile obljube. Isto pri MS in z njihovim revolucionarnim WinFS, katerega samo obljubljajo ... :8)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zero0ne ::

Arch GNU/Linux, tudi na slabšem hardwaru tekoče dela (osnoven) desktop sistem.

Pšenični ::

W2000 se mi zdi najboljša izbira, res pa imaš malo premalo rama. Vsaj 512mb pa bo zadeva delala sprejemljivo. Sam imam za rezervo celerona 400 z 384 rama in za net in pošto lih da gre. Bom pa gor dal w2000 ker sedaj imam xp je. Torej w2000.

jest10 ::

Avast je prepožrešen, avira je boljša izbira.

Ah daj no, ne se hecat...

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Glede na to, da je otvoritelj teme omenjal Win95/98 mogoče tudi NT4.0 SP6a ne bi bil slaba izbira...Na tej mašini bi moral prav leteti...Seveda je pomembno tudi, kakšni programi se bodo uporabljali s tem...

LP

Jože

krneki0001 ::

nt4.0 je slaba izbira, zaradi usb-ja. Če bi usb delal pod nt4.0, bi bilo odlično

roli ::

Solaris je edina izbira če hočeš ZFS, ki je trenutno praktično brez izjeme najboljši FS v obstoju. Daš diske v RAIDZ, če delaš na projektih dodaš snapshot podporo za running backupe in hitro pogruntaš kaj vse ti lahko ponudi.

Zaenkrat se bom malo poigračkal z ZFSjem da vidim kako zadeva deluje samo z enim diskom. Če bo ok bom pa nabavil kak disk ali dva in jih lepo uporabil, ker tako ali tako mi počasi zmanjkuje diskovnega prostora. Malenkost me zanima edino kako potem deluje tole polje, ki ni RAID pa je.

Torej če bi dal not 1 disk velikosti 1.5TB in en disk 1TB, kako velik bi potem moral bit disk ki bi skrbel za pariteto? Ker nekaj mi ni jasno - kako lahko zadeva obnovi podatke v primeru, da en disk crkne?
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

janezek67 ::

Doma imam podobno mašino, sicer Durona 800 mgz, 256MB ram, interna grafika ter 40 gb ATA Disk.
Sem se igral z raznimi sistemi, pa bi dal ene moje izkušnje glede hitrosti:
1. Pefrormance XP, Avast + Firefox - za osnovno brskanje zelo v redu, dela tudi Office XP
2. Ubuntu, XUbuntu, Kubuntu ... - vse distribucije preveč počasne, tudi tiste, ki so kao za stare mašine
3. Zenwalk Linux - z Abiword čisto v redu dela - Priporočam
4. Slitaz Linux - propagirali so ga v enem Monitorju - dela hitro, a kljub temu, da sem izbral CRO tipkovnico, č,š,ž niso delali - se mi ni zdelo vredno ukvarjati s tem
5. Puppy Linux - lavfal sem samo z live distribucijo - na dveh mašinah mi ni povezal internet - pa ga sploh nisem instaliral naprej

V glavnem - po mojih izkušnjah na takšno mašino Preformance XP ali pa Zenwalk Linux.

Spajky ::

@ nebivedu : obstaja dodatek za instalacijo Usb na NT4.0 ... manj kot 1MB, če ga kdo rabi, mu ga pošljem tudi8-) na mejl
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

mtosev ::

hehe nt je taka starina da ne vem ce se sploh kaki browser podpira NTje
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Icematxyz ::

Puppy Linux - lavfal sem samo z live distribucijo - na dveh mašinah mi ni povezal internet - pa ga sploh nisem instaliral naprej


Moraš verjetno vključit auto DHCP.

auto DHCP



Na nettopa pa naloži dreamlinux. Malo za kič. Ampak za compiz ti morajo delati gonilniki za grafično kartico. Da je potem res to tako kot bi naj bilo.

DreamLinux




Ne vem če je bilo omenjeno. DSL linux. Ali pa res mikro distribuicija. TinyCORE.

Samo da ne bi s tem kaj preveč po internetu se sprehajal. Ali uporabljal za kakšne zadeve povezane s čemerkoli drugim kot domačim omrežjem.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

jest10 ::

hehe nt je taka starina da ne vem ce se sploh kaki browser podpira NTje

IE6, Seamonkey do verzije 1.1.18(za dvojko ne piše, verjetno pa tudi dela) itd

krneki0001 ::

@ nebivedu : obstaja dodatek za instalacijo Usb na NT4.0 ... manj kot 1MB, če ga kdo rabi, mu ga pošljem tudi8-) na mejl



No, pošlji ga na mail nebvedu@gmail.com, bom še danes sprobal, če deluje, ker NT4.0 delujejo zelo hitro na taki mašini. In to res zelo hitro. Pa še ogromno placa ostane za ostale zadeve, ker ko se naložijo jih je manj kot 200Mb.

Zgodovina sprememb…

mtosev ::

hehe nt je taka starina da ne vem ce se sploh kaki browser podpira NTje

IE6, Seamonkey do verzije 1.1.18(za dvojko ne piše, verjetno pa tudi dela) itd

razen starin.ie pa ja tak slab da rajse ne o njem.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

bosmla ::

Na NT dela tudi Firefox 2 :D

Spajky ::

Če še kdo rabi, evo : usb-for-nt4.rar za DL ...

...ko se naložijo jih je manj kot 200Mb....

da, da, smo prišli daleč v dobrem desetletju; zdej je samo velikost registra v Win7 toliko >:D , verjeli ali ne >:D
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

krneki0001 ::

Ja samo zdej imamo tudi v povprečju od 30 do 60X več rama od takrat. Za win NT4.0 je bilo dovolj 24Mb rama, 32 da je normalno delovalo in 64 da je letelo (sem imel takrat v mašini 2x 200MMX in 64Mb rama, pa je bila zadeva nenormalno hitra), danes imamo pa nekateri 8Gb pa win7 in ravno tako letijo kot takrat nt 4.0.

jest10 ::

hehe nt je taka starina da ne vem ce se sploh kaki browser podpira NTje

IE6, Seamonkey do verzije 1.1.18(za dvojko ne piše, verjetno pa tudi dela) itd

razen starin.ie pa ja tak slab da rajse ne o njem.

Starin?? Seamonkey 1.1.18 je od milsim da oktobra 2009. Ja res, zelo staro...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

mtosev ::

1.1 je zastarela. ver 2 ne podpira NZTjev. outdated browser pa webpegi ne bodo podpirali in bos lepo ostal brez web experianca
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kateri OS

Oddelek: Pomoč in nasveti
291633 (993) Damiani
»

Windows XP dopolnil 10 let (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5214479 (11753) Jst
»

Katere OS ste poizkusili (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
717733 (5270) opeter
»

Kateri operacijski sistem ste že imeli

Oddelek: Operacijski sistemi
382487 (1770) nicjasno
»

Win2000 : NT 4.0

Oddelek: Programska oprema
241301 (1134) andrej

Več podobnih tem