» »

Linux vs windows

Linux vs windows

Ramon dekers ::

Enostavno me zanima zakaj niso v linux možno vdori vidrusov, spamov... V winowse je pa to možno? Je to odprta zaprta koda? Kako vse skupaj deluje. Sem že večkrat bral te stvari pa jih ne štekam. Lahko en razloži

bluefish ::

Tudi pri Linuxu je to možno.

Eden od razlogov je, da množični virusi zanj enostavno ne obstajajo zaradi premajhnega tržnega deleža. Poleg vsega uporabniki v Linux distribucijah niso avtomatsko prijavljeni kot skrbniki in posledično ne morejo dovoliti tovrstnega zagona.

Tole je povedano tako na hitro za začetno predstavo.

Kljub vsemu pa tudi Windows sistem sam po sebi ni tako ranljiv, kot želijo nekateri prikazati. Večina nesnage se nanj prebije preko nepazljivih uporabnikov, ki z veseljem kliknejo na vsako pojavno okence. Posledično jih ne zavaruje niti kup AV programov in požarnih zidov (preverjeno s strani nekaterih uporabnikov na tem forumu).

Icematxyz ::

Oba sistema sta ranljiva. Razprave z vidika odprta/zaprta koda pa se ponavadi vrednotijo kot celota. Kakšni so plusi in kakšni minusi. In ZAKAJ (seveda argumentirano in ne laično navijanje).

Glede varnosti pa je vprašanje čisto odvisno od primera do primera. Predvsem praksa pokaže katere rešitve so bolj varne in katere manj varne. Z vidika kako pogosto prihaja do varnostnih težav, kaj se naredi da bi se to čim bolj zmanjšalo, kakšen je odziv tistih ki neko programsko rešitev ponujajo...

Sedaj pa glavna demagogija ki se ponavadi zaradi nekih političnih razlogov uporablja kot argument pa je da samo dejstvo odprta ali zaprta koda pomeni bolj ali manj varno programsko rešitev. In eni in drugi ponavadi zavoljo lastnih interesov to dejstvo prirejajo in prikazujejo tako da odgovarja njim.

Sam pa pravim še enkrat. Z vidika varnosti je pomembna praksa. In vse kaj se dogaja. V praksi pa vidiš da ni ne eden ne drug operacijski sistem varen. Kateri je bolj varen? Ne vem. Uporabljaj nekaj časa oba. Pa mi ti povej. Oziroma si na to vprašanje odgovori sam.

Zgodovina sprememb…

Ramon dekers ::

kako misliš skrbniki, kako pa se potem lahko prijaviš kot skrbnik?je to tako kot če bi se windows prijavil kot uporabnik in ne kot admin?
tržni delež je res manjši od windowsow vseeno pa si jih uporablja kot strežnike teh pa pomoje ni malo?posledično bi vseeno moralo biti več virusov, spamov, trojancov.moje mnenje.konec koncev pa so serverje 24/7 na omrežju.ima linux dejansko razivt potemtakem tudi kakšen AV. Linux sem uporabljal nekaj časa, samo če hočeš dobitirecimo nek uporaben program se je preveč časa za j... recimo poslušanje radia z neta, hkrati pa snemanje in pretvorba komadov v mp3.tako da linux ne pride več poštev.

Zgodovina sprememb…

techfreak :) ::

kako misliš skrbniki, kako pa se potem lahko prijaviš kot skrbnik?je to tako kot če bi se windows prijavil kot uporabnik in ne kot admin?
tržni delež je res manjši od windowsow vseeno pa si jih uporablja kot strežnike teh pa pomoje ni malo?posledično bi vseeno moralo biti več virusov, spamov, trojancov.moje mnenje.konec koncev pa so serverje 24/7 na omrežju.

Pri strežnik moraš vedeti, da so večinoma upravljani s strani administratorjev z znanjem. In težko najdeš administratorja, ki bo poganjal vsak .exe, ki ga dobi preko maila.

Pisci virusov/trojancev/... pa večinoma targetirajo ljudi brez oz. z malo znanja oz. navadne uporabnike računalnikov, ki kliknejo na vsako stvar, ki jo dobijo na FB/mail/MSN.

bluefish ::

kako misliš skrbniki, kako pa se potem lahko prijaviš kot skrbnik?
Nekatera opravila izvajaš preko sudo ukaza, lahko pa se prijaviš tudi kot su (Super User).

je to tako kot če bi se windows prijavil kot uporabnik in ne kot admin?
Skrbnik = administrator.

ima linux dejansko razivt potemtakem tudi kakšen AV.
Eden je recimo Clamwin.

Linux sem uporabljal nekaj časa, samo če hočeš dobitirecimo nek uporaben program se je preveč časa za j... recimo poslušanje radia z neta, hkrati pa snemanje in pretvorba komadov v mp3.tako da linux ne pride več poštev.
Sedanje distribucije imajo to vse lepo urejeno preko repozitorijev in centra za prenos in nameščanje programov. Tako s samimi programi ni toliko težav. Bolj se zatakne pri kaki bolj eksotični strojni opremi.

Ramon dekers ::

malo off:kaj so repozitoriji?

Poldi112 ::

Lepa zbirka programov, tako da ti samo rečeš kaj bi rad, nato gre pa OS na internet to iskat (v repositorij) in to instalira zate. Tako se avtomatično izogneš malware-u ali v samem programu, ali na kakšni levi strani, iz katere vlečeš dol exe.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

boogie_xlr ::

Linux ne pozna exe.?

bluefish ::

Pozna ga že, samo si z njim ne moreš nič pomagati - no, morda v Wine.

Ramon dekers ::

pa seveda v WMAR-u

poweroff ::

Od tule:

No, v bistvu je zadeva takale.

Treba je ločiti tri zadeve.

1. Naivnost uporabnikov. Le-ta je seveda neodvisna od sistema. Res je sicer, da je bil za uporabo Linuxa včasih višji vstopni prag (potrebnega več znanja) in je kazalo, kot da so uporabniki Linuxa bolj pametni. S širjenjem Linuxa pa ta efekt ugaša.

2. Možnosti exploitanja nekaga sistema. Govorimo o tem, ali je nek sistem zaradi svoje zasnove bolj ali manj odporen proti napadom. Včasih je veljalo, da je Linux bolj odporen kot Windows. Ampak v zadnjih letih je prišlo do pomembnih sprememb. Po eni strani Microsoft zelo veliko vlaga v varnost in je stvari zelo izboljšal. Po drugi strani so se stvari v Linuxu precej poslabšale - predvsem zaradi hitrega razvoja in odnosa Linux razvijalcev do varnosti. Tako da smo tukaj verjetno kar na istem. Škoda, da grsec skupine ne upoštevajo kaj bolj...

3. Dejanski exploiti, ki krožijo po netu. Tukaj seveda nastopi ekonomija obsega. Malware se bistveno bolj splača razvijati za Windows. ROI je pač bistveno višji. Predvsem zato s(m)o uporabniki Linuxa danes v praksi bolj varni.

Vendar je to security through obscurity in ne bo več dolgo trajalo. Še je čas, da se razvijalci Linuxa ozavestijo in razvijejo drugačen odnos do varnosti. A na neki točki časa ne bo več, in bomo priča resnemu in velikemu exploitu na pohodu. Žal bo edino to lahko ozavestilo Linux developerje - podobno kot je tudi Microsoft moral dobiti par lekcij.
sudo poweroff

zhorzh ::

Matthai spot on!
Je pa res da že dolgo čakam na neki tipa strace od Microsofta :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Admin pravice windows

Oddelek: Programska oprema
71107 (741) HotBurek
»

Svež popravek za od mrtvih obujen Windows XP (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
9441292 (35950) MrStein
»

Problem z uporabniškim računom

Oddelek: Pomoč in nasveti
111654 (1341) Tajsk
»

Kako varen je Microsoftov požarni zid? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
535503 (5503) gumby
»

linux install

Oddelek: Operacijski sistemi
381593 (1176) CCfly

Več podobnih tem