Forum » Loža » Depozit - katera banka ima najvišje obresti?
Depozit - katera banka ima najvišje obresti?
Old Spice ::
Gregi jaz gledam za svoj primer kjer bom, kot kaže, prekinil depozit po 1 letu. Sklenil sem ga v sredini januarja, se pravi imam v 2023 3 izplačila, četrto pa je v 2024. Če prav razumem je 1000 EUR neobremenjenih v vsakem fiskalnem letu. V tem primeru se mi ta tri izplačila bremeni po 25%, kar je nad 1000 EUR. Četrto, ker je pod tem zneskom, pa je neobremenjeno.
GregiB ::
Gregi jaz gledam za svoj primer kjer bom, kot kaže, prekinil depozit po 1 letu. Sklenil sem ga v sredini januarja, se pravi imam v 2023 3 izplačila, četrto pa je v 2024. Če prav razumem je 1000 EUR neobremenjenih v vsakem fiskalnem letu. V tem primeru se mi ta tri izplačila bremeni po 25%, kar je nad 1000 EUR. Četrto, ker je pod tem zneskom, pa je neobremenjeno.Kolikor vem, drži... davek je na izplačane obresti, ne kalkulirane...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
gansta ::
Gregi jaz gledam za svoj primer kjer bom, kot kaže, prekinil depozit po 1 letu. Sklenil sem ga v sredini januarja, se pravi imam v 2023 3 izplačila, četrto pa je v 2024. Če prav razumem je 1000 EUR neobremenjenih v vsakem fiskalnem letu. V tem primeru se mi ta tri izplačila bremeni po 25%, kar je nad 1000 EUR. Četrto, ker je pod tem zneskom, pa je neobremenjeno.Kolikor vem, drži... davek je na izplačane obresti, ne kalkulirane...
A ni na davek na letni presežek nad 1000€?
OZZY ::
Do 1000eur obresti per year ni davka.
Točno tako "na koledarsko leto" do 1000€
Torej ni rešitev, da si zaradi prihranka davka izplačuješ na 3-mesece ali podobno.
Za razmejitev davka verjeno še ni slišal pri depozitu nad 1 leto.
Go with the flow.
mm&r ::
Primer vprašanje uporabnika, ki je imel depozit čez več let:
NASVET:
Če si želite, da bi se v tem primeru izognili plačilu 200 evrov za davek na depozit, vam predlagamo, da najpozneje do konca davčnega leta, v katerem ste sklenili pogodbo za vezavo denarja, obvestite banko in davčni organ, da vam v davčnem letu obračunane obresti obravnavata enako, kot da bi bile izplačane.
V takem primeru se privarčevan znesek razdeli po posameznih letih ne glede na to, ali je bil depozit izplačan ali ne.
V tem primeru vam tudi napovedi na davek ni potrebno oddati - saj so letos znašale 600 evrov, meja za oddajo napovedi pa je tisoč evrov.
Vir: http://www.depoziti.si/davek.html
Lani se mi je iztekel dveletni depozit. Skupaj sem za obe leti prejel obresti v vrednosti 1.200 EUR. Ali bom moral plačati davek glede na to, da jih je bilo v povprečju na leto le 600 EUR?
Da, letos morate oddati napoved za 1.200 evrov, pri čemer bo Dav. osnova 200 evrov.
NASVET:
Če si želite, da bi se v tem primeru izognili plačilu 200 evrov za davek na depozit, vam predlagamo, da najpozneje do konca davčnega leta, v katerem ste sklenili pogodbo za vezavo denarja, obvestite banko in davčni organ, da vam v davčnem letu obračunane obresti obravnavata enako, kot da bi bile izplačane.
V takem primeru se privarčevan znesek razdeli po posameznih letih ne glede na to, ali je bil depozit izplačan ali ne.
V tem primeru vam tudi napovedi na davek ni potrebno oddati - saj so letos znašale 600 evrov, meja za oddajo napovedi pa je tisoč evrov.
Primer vprašanje uporabnika, ki je imel depozit čez več let:
Lani se mi je iztekel dveletni depozit. Skupaj sem za obe leti prejel obresti v vrednosti 1.200 EUR. Ali bom moral plačati davek glede na to, da jih je bilo v povprečju na leto le 600 EUR?
Da, letos morate oddati napoved za 1.200 evrov, pri čemer bo Dav. osnova 200 evrov.
NASVET:
To govoriš, če imaš izplačilo npr. na 12 mesecev? Ker če imaš npr. 100k€ vezavo na 3 mesece+podaljšanje, skleneš npr. maja, boš do konca leta presegel izplačilo 1000€ (2x cca 700€)...
OZZY ::
Torej ni rešitev, da si zaradi prihranka davka izplačuješ na 3-mesece ali podobno.
Ne, povej kaj več ?
Ob sklepanju depozita nad 1 leto lahko rečeš, da želiš razmejitev davka. Tako se na 31.12 poročajo obresti od depozita od tekočega leta kot da so bile na ta dan izplačane, kljub temu, da je depozit še vedno aktiven. To pomeni, da se ne poročajo ob zapadlosti depozita ampak vsako leto ob koncu.
Seveda to deluje če jih je manj kot 1000 eur v tistem letu. Na vse obresti nad 1000 eur v tistem letu moraš plačati 25%.
Ali se to splača je odvisno od obresti in ročnosti.
Go with the flow.
Ne, povej kaj več ?
Ob sklepanju depozita nad 1 leto lahko rečeš, da želiš razmejitev davka. Tako se na 31.12 poročajo obresti od depozita od tekočega leta kot da so bile na ta dan izplačane, kljub temu, da je depozit še vedno aktiven. To pomeni, da se ne poročajo ob zapadlosti depozita ampak vsako leto ob koncu.
Seveda to deluje če jih je manj kot 1000 eur v tistem letu. Na vse obresti nad 1000 eur v tistem letu moraš plačati 25%.
Ali se to splača je odvisno od obresti in ročnosti.
Aha, no to poznam...vendar pride redko v upoštev, sploh sedaj ko so vezave krajše in obresti večje...
karafeka ::
Če kdo dobi ob 1% obrestnih merah več kot 1000€ na leto obresti in išče davčne nasvete toplo priporočam, da gre do kakega svetovalca. Denarja ima več kot dovolj.
delavec44 ::
Magic1 ::
Tema je malo zamrla. Ali je kdo naštudiral, kaj trenutno ponujajo banke za depozite? Ali je 3% še vedno največ, kar dobiš?
Magic
user4683 ::
Podjetju so ponujalo max 3.15% (sparkasse, vezava 24-30 mesecev). Za eno leto je bil pa povsod limit 2.8-3%
Torej 1.6% v pol leta. Kaj pa ti recejo cez 6 mesecev, ko zelis podaljsat in nisi vec nova stranka? Ugibam da: "Lahko sklenete novega po ceniku (1.6-2%)" Bi bilo fino povprasat, ce ga podaljsajo z isto obrestno mero oziroma kako tocno se ob podaljsanjih doloca obrestna mera.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
Seveda ti ga ne. Že za nove stranke imajo za daljše obdobje nižje obresti. Ravno obratno kot večina drugih bank.
jernejl ::
Dvomim, da katera banka kar jamči obrestno mero po zapadlem depozitu. Po tej logiki bi lahko rekli, da je vsak depozit vaba za rajo, ker ne veš, kaj bo potem, ko depozit zapade.
Če bi rad denar vezal za dlje časa in te skrbi, kaj bo čez 6 mesecev, ga lahko daš na Sparkasse, ki ponuja 3,4% za pet let.
Če bi rad denar vezal za dlje časa in te skrbi, kaj bo čez 6 mesecev, ga lahko daš na Sparkasse, ki ponuja 3,4% za pet let.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
Ne razumem kje je težava, po 6 mesecih potegnes ven denar in zapres racun ce ti ne ustreza obrestna mera...
Težava je v tem, da bodo lahko imeli čez pol leta vsi 2%, ti bi pa lahko sedaj vezal za 5 let s 3,4%. Lahko bo pa kje čez 1 leto 4%. Pač dilema.
Smo pa trenutno po moje kar blizu vrha in bi vzel daljše obdobje. Seveda z razmejitvijo obresti.
Smo pa trenutno po moje kar blizu vrha in bi vzel daljše obdobje. Seveda z razmejitvijo obresti.
Dvomim, da katera banka kar jamči obrestno mero po zapadlem depozitu.
Problem je, da tisto potem ni 3.2% na leto, ker ce hoces eno leto, bos ob podaljsanju fasal precej nizjo obrestno mero in bo koncni rezultat < 3%. Na prvo oko kaksnemu neukemu, ki razmislja da bo imel eno leto taksno OM pa pac to zgleda dober deal. No, je pa to sigurno dober deal za tiste, ki bi rad vezali samo za pol leta recimo. Se strinjam, da tisti, ki bi radi vezali za dlje naj casa pac gledajo drugje.
Pat_MaGroin ::
* Posebna ponudba velja za nove stranke, ki odprejo transakcijski račun in sklenejo paket Digital, Start ali Plus, do 30. 9. 2023 oz. do preklica. Prikazane nominalne letne obrestne mere veljajo za depozite v znesku od minimalno 300,00 EUR do maksimalno 100.000,00 EUR za naslednje ročnosti:
depozit od 6 do 8 mesecev: 3,20% letno
depozit od 9 do 11 mesecev: 3,10% letno
depozit od 12 do 23 mesecev: 3,00% letno
depozit od 23 do 36 mesecev: 2,00% letno
depozit od 6 do 8 mesecev: 3,20% letno
depozit od 9 do 11 mesecev: 3,10% letno
depozit od 12 do 23 mesecev: 3,00% letno
depozit od 23 do 36 mesecev: 2,00% letno
m0LN4r ::
Renault Bank
Tagesgeld
Pa nalagas vsak mesec, pa izplacas ko hoces.
Nobene vezave.
Tagesgeld
Pa nalagas vsak mesec, pa izplacas ko hoces.
Nobene vezave.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Za Slovence pride ful v poštev :).
Bi pa bilo smiselno naredit seznam spletnih bank v Nemčiji, kjer lahko balkanci odpremo račun. Ker tam pod 3,5% nima skor nobena banka več.
Bi pa bilo smiselno naredit seznam spletnih bank v Nemčiji, kjer lahko balkanci odpremo račun. Ker tam pod 3,5% nima skor nobena banka več.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
3,57% brez narocnine ali z narocnino?
Jaz sem resno mislil, da doli mate Renault Bank, ce ze imamo revoz.
A res ne gre?
Ni to Dandanes tako, da je EU pa gre povsod?
Pat_MaGroin je izjavil:
A res ne gre?
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Meee ::
Ker je ni za Slovence (še). Pa še pozanimajte se kaj pomeni Managed by Fidelity. Ni jamstva do 100k€.
Drugače pa ja, rabiš plačljiv plan.
Drugače pa ja, rabiš plačljiv plan.
3,57% brez narocnine ali z narocnino?
Pat_MaGroin je izjavil:
A res ne gre?
Sem preveril. Rabiš nemski naslov. Ni za nas ballance.
Sem na Hrvaškem (račun je bil odprt ko sem bil še rezident Slovenije), tako da očitno samo ni za vas, ki se nimate za prave balkance. Se opravičujem za false alarm, sem bil prepričan, da je tudi za Slovenijo. Glede na pogoje pa je očitno zavarovano do 80k GBP.
energetik ::
Kaj boš s tem? Nabaviš Cardano pa ga daš stejkat z 6 % letno.
Zelo verjetno bo tistih 6% zbledelo ob dejstvu, da bo sam kovanec naredil x10 v letu/dveh.
Zelo verjetno bo tistih 6% zbledelo ob dejstvu, da bo sam kovanec naredil x10 v letu/dveh.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
deco16 ::
Če bi blo to v SLO podprto bi mogoče začele naše banke še bolj tenko piskat, u bistvi si prav želim mal tuje konkurence.
Ampak ja sej tud naše banke katere dajo kaj % so večinoma tuje, meh.
LeQuack ::
Če bi blo to v SLO podprto bi mogoče začele naše banke še bolj tenko piskat, u bistvi si prav želim mal tuje konkurence.
Če bi bili pametni bi naredili tako kot so v Italiji:
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/borz...
"Italijanska vlada je nepričakovano uvedla 40-odstotni davek na presežne lanske in letošnje dobičke bank, ustvarjene zaradi višjih ECB-jevih obrestnih mer, davek pa ne bo smel preseči 0,1 odstotka aktive posamezne banke. Z zbranim davkom želi razbremeniti prebivalstvo, ki se je znašlo pod pritiski visoke inflacije in obrestnih mer. Ni skrivnost, da so evropske banke zlahka kovale lepe dobičke na podlagi močno višje obrestne marže, potem ko za presežno likvidnost pri ECB-ju dobivajo vse višje obresti (zdaj že 3,75 odstotka), na depozite in vezane vloge pa prebivalstvu plačujejo večinoma mizerno nagrado."
Quack !
Ne rečem, da predlagaš fuknit 50k v BTC, ki recimo da bo še videl kdaj ATH, ampak predlagat nek bullshit shitcoin za neko resno investicijo...
Ja za vecino bo to glih tok, da pokrijes narocnino.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Dzhimen ::
Drugače sem jaz ravno v fazi sklenitve depozita pri Sparkasse.
Odločil sem se za njih, ker se da sklenit depozit brez odpiranja TRR-ja (odprejo ti samo nek depozitni račun, na katerega nakažeš denar in iz tega računa se potem sklene depozit). Torej brez mesečnih stroškov, vpogled v vse pa dobim z enkratnim plačilom 5€ za M-stik.
Dopade se mi tudi to, da skleneš depozit do točno določenega datuma. Pri Unicredit recimo lahko vzameš ali letni ali 3-mesečni, in potem moraš preklicat, sicer se ti avtomatsko podaljšuje 3 leta če se ne motim. Imajo pa višjo OM (3% če odpreš račun pri njih - ni potrebno prenakazilo plače).
Obrestna mera pri Sparkasse je odvisna od trajanja depozita. Jaz potrebujem za 19 mesecev, ker vem da bom sredstva potreboval marca 2025, in za to obdobje je letna OM 2,7%. Če bi odprl račun pri njih (mesečni strošek) in prenakazal plačo, bi bilo 3%. In če bi za dalj časa vezal, bi bilo še več, za 2 leti je recimo 3,2%.
Obresti mi nakažejo 1x letno, opcija je tudi 3-mesečno ali pa samo na koncu depozita.
100k € za 19 mesecev mi bo naneslo 3850 € obresti, če odbijem davek. Boljše kot nič.
Če se pa v naslednje pol leta odprejo še kake boljše opcije za depozite, višje OM, ali pa da Revolut omogoči depozite pri nas, pa pač sklenem še enega...
Dzhimen ::
Stanovanje sem kupil, in bo predvidoma zgrajeno marca 2025, tako da zdaj kopičim gotovino da bo treba čim manj kredita...
Ali je smiselno v takih časih kupovat stanovanje, in ali nebi bilo mogoče bolj pametno počakat na kak padec, to je pa debata za kako drugo temo.
Ali je smiselno v takih časih kupovat stanovanje, in ali nebi bilo mogoče bolj pametno počakat na kak padec, to je pa debata za kako drugo temo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | kje čim višja obrestna mera za vloge na vplogled (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13506 (5757) | Horas |
» | VarčevanjeOddelek: Loža | 6165 (4410) | Lonsarg |
» | Kam ta trenutek s 30K EUR na daljsi rok? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 59521 (18274) | Buggy |
» | Kaj narediti s prihranki (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 24680 (21388) | M.B. |