» »

s.p.

s.p.

«
1
2

Alfonzo ::

Zanima me koliko približno pride stroškov na mesec, če imaš odprt popoldanski s.p.?

kmetek ::

130EUR če se ne motim, najdražji v EU.

LuGi ::

Lani februarja je bil se 35EUR.. sedaj je pa ta stevilka poskocla na 130.. neugodna stvar.

IceIceBaby ::

Poleg tega računaj še stroške računovodstva. Če misliš resno je dober računovodski servis obvezen.

IMHO je boljše odpreti d.o.o. Ni treba, da si zaposlen, lahko denar dobiš ven na druge načine, če gre bolj za popoldansko dejavnost.

Alfonzo ::

Ja sej me ravno to zanima kaj se mi najbokj splača. Rad bi pa pač odpru en salon v katerem bi delal poleg šole še tam popodlan.

lonz ::

Mislim da je minimalni osnovni kapital pri d.o.o. 7500 EUR (lahko pa daš stvarni vložek - kar je recimo stroj ali oprema, ocenjen pri sodno zapriseženem cenilcu). Stroški za računovodstvo so pa pri malo poslovnih dogodkih že od 60 EUR/mesec naprej. Pri nobenem (s.p. in d.o.o.) pa ti ni treba odvajat DDV-ja do 25.000 EUR prometa letno. Razlika je pri davku na dobiček, kjer imaš pri s.p. progresivno lestvico ki te lahko pripelje (baje) tudi do 50%.
Če rabiš za popoldansko dejavnost, se ti po moje bolj splača s.p., če pa boš obračal večje dnarje je pa bolš d.o.o..
...arrrrrr, shiver me timbers...

Alfonzo ::

Ja sej pomojem, da za začetek bi blo najbolje s.p., sam zanimal me je kok bom mel mesečnih stroškov. Kaj je pa potem sploh razlika med popoldanskim s.p.-jem in navadnim s.p.-jem?

Vikking ::

Ja sej pomojem, da za začetek bi blo najbolje s.p., sam zanimal me je kok bom mel mesečnih stroškov. Kaj je pa potem sploh razlika med popoldanskim s.p.-jem in navadnim s.p.-jem?


Pri popoldanskem (dopolnilni) s.p., si obvezno zaposlen redno še v nekem podjetju, kjer plačujejo redne prispevke glede na plačo... Tako pri popoldanskem plačuješ minimalni pavšal prispevkov. Prej je bil pavšal cca 30e sedaj je 130€. K tem stroškom, dodaš še stroške za poslovni račun pri banki ter za vodenje računovodstva, kjer se cene gibljejo mesečno od 30€ naprej. Če izgubiš redno zaposlitev izgubiš statu popoldanskega s.p.-ja ter postaneš navaden s.p., kjer potem plačuješ višje prispevke.

Največja prednost s.p.-ja glede na d.o.o. je ta, da prosto razpolagaš z denarjem. Se pravi denar ki ga imaš na poslovnem računu lahko prenašaš oz. dviguješ prosto ga prenašaš na svoj osebni račun brez razlogov. Največja slabost s.p.-ja je ta da jamčiš z vsem svojim premoženjem.
Če nimaš v mislih kakšnih večjih investicij glede leasinga in kreditov, potem bodi s.p. Če si že redno zaposlen bodi popoldanski. Če ne, si pa lahko samo navaden s.p.

Prednost d.o.o.-ja je ta da ne jamčiš z vsem svojim premoženjem, ampak samo s premoženjem podjetja. Tudi lažje pridobiš večji leasing ali kredit. Slabost pa ta da ne razpolagaš prosto z denarjem na poslovnem računu. Za vsak dvig denarja potrebuješ dokazila da so dvigi oz. prenosi denarja na tvoj osebni račun bili povezani z stroški v podjetju (npr. potni stroški...) vse more biti dobro podprto, dokazano, v korist podjetja.

Z

Alfonzo ::

Ja k govoriš kle glede zaposlitve. Za popoldanski s.p. lahko normalno zraven opravljaš redno fakulteto ali ne?

LapD ::

Seveda
web&motion designer

Alfonzo ::

Pomen lahko računam na stroške tam okoli 150EUR + vsak mesec.

BlueRunner ::

Študiraš lahko čisto normalno kot redno vpisan študent tudi, če si zaposlen ali s.p. Vendar pa obvezno preveri kako je z bonitetami. Kajti, ko si zaposlen, ti več ne pripadajo "socialne" bonitete. Nisi več upravičen do subvencionirane prehrane, nisi več upravičen do cenjših vozovnic, ... ne vpliva pa to na status rednega študenta na fakulteti. Včasih sta bila ta dva statusa neločljivo povezana, že kakšnih 15 let več ni - veliko ljudi še vedno narobe misli, da je to še vedno eno te isto.

Kaj v tem kontekstu pomeni popoldanski s.p., ne vem, vendar bi bilo zelo dobro, da to preveriš, preden se odločiš. Kajti zelo hitro se ti lahko pripeti, da boš potem izgubil nekatere bonitete.

djordjevic ::

Plus davek na dobiček, kajpak.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Alfonzo ::

Plus davek na dobiček, kajpak.


Ja še to sem pozabu ja :)

pirat ::

Samostojni podjetnik ne plača davka na dobiček. Davek na dobiček plačujejo samo podjetja.
Samostojni podjetnik konec leta zgolj ugotovi svoj bruto poslovni izid (razlika med vsemi prihodki in odhodki v dejavnosti) in potem ta svoj bruto poslovni izid kot fizična oseba prišteje k svojim ostalim prihodkom - kot so npr. prejete najemnine, neto plača (če je poleg s.p. zaposlen še v kakšnem podjetju), ipd...
Kako je pa potem kot fizična oseba obremenjen z dohodnino, pa je odvisno od tega koliko je tekom leta pravzaprav zaslužil (poslovni izid) in koliko ima kot fizična oseba olajšav (npr. otroci, vzdrževani člani...).
Če kot samostojni podjetnik ustvariš zelo skromen bruto poslovni izid je stopnja dohodnine nizka (lahko celo nulta stopnja), če pa bruto poslovni izid narašča pa naraščajo tudi dohodninske stopnje (vse do 50%)....
Ko ti enkrat na leto ostane bruto poslovnega izida več kot 25 tisoč EUR (izida, ne prihodkov!!) se že bolj splača poslovati preko d.o.o.

lpr

neo ::

A so že dvignili prispevke na 130EUR? No, potem pa hvala lepa za popoldanski s.p. Sem ga imel namen naredit, ker trenutno imam določene popoldanske dejavnosti poleg redne službe, ki mi nosijo cca. 500-600EUR na mesec. Sem študiral o tem, da bi odprl popoldanski s.p., saj bi lahko delal in zaslužil še več, ampak v tem primeru, nak, samo za stroške pa za gnilo državo pa delali ne bomo - oz. delali bomo, ampak na črno, tako kot do sedaj.
Neo's

chittax ::

Jaz imam "popoldanski" s.p. poleg redne zaposlitve in plačujem prispevke dobrih 43 eur. Tistih 130 eur mislim da velja za študente, ki imajo s.p. poleg študija in niso drugje zavarovani. Jaz pa sem v osnovi zavarovan (tako zdravstveno, kot tudi pokojninsko) preko podjetja, kjer sem zaposlen. Res pa da nimam vseh informacij za leto 2010, zato prilagam spodaj podatke s strani DURS, kjer je prispevek za zdravstvo za l. 2010 povišan na 4,34 eur, za pkojninsko pa ne piše spremembe:

Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

V skladu s 1. odstavkom 27. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je oseba, ki opravlja pridobitno oziroma poklicno dejavnost in je vpisana v razvid samostojnih podjetnikov posameznikov oziroma drug predpisan register, obvezno zavarovana za invalidnost, telesno okvaro ali smrt, ki je posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni pri opravljanju navedene dejavnosti.

Kakor določa 213. člen Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanje, se prispevek za osebe, zavarovane za posebne primere zavarovanja iz 27. člena tega zakona, plača v pavšalnih zneskih , ki jih določi zavod.

V II. oziroma VII. točki Sklepa o določitvi prispevkov za posebne primere zavarovanja je določeno, da pavšalni prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za osebe, ki so zavarovane za invalidnost, telesno okvaro ali smrt, ki je posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, obračunavajo in plačujejo osebe, ki opravljajo pridobitno oziroma poklicno dejavnost in so vpisane v razvid samostojnih podjetnikov posameznikov oziroma drug predpisani register, pa niso zavarovane po 15. členu zakona. Mesečni znesek pavšalnega prispevka od 1. marca 2008 dalje znaša 27,08 EUR, od 1. aprila 2009 dalje pa znaša 29,33 EUR.

Zavezanci plačujejo navedeni prispevek mesečno do 15. v mesecu za pretekli mesec. Ti zavezanci plačajo polovico navedenega zneska prispevka za mesec, v katerem opravljajo dejavnost 15 dni ali manj.

Prispevek za zdravstveno zavarovanje

Osebe, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic (osebe, ki opravljajo dejavnost, hkrati pa so zaposlene in iz tega naslova obvezno zavarovane), so zavarovane za poškodbo pri delu in poklicno bolezen na podlagi 10. točke 17. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Tretja alinea 2. točke 49. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določa, da plačujejo prispevek za poškodbo pri delu in poklicno bolezen zavarovanci iz 10. točke 17. člena tega zakona.

Višina tega prispevka je od 1. januarja 2008 dalje - z uveljavitvijo novele Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju - ZZVZZ-K (Uradni list RS, št. 76/08) določena v znesku 0,30 % povprečne bruto plače za oktober (drugi odstavek 57. člena v povezavi s tretjo alineo drugega odstavka 55. člena ZZVZZ) - v tej višini se plačuje mesečno za obdobje celotnega koledarskega leta. Po podatkih Statističnega urada RS znaša povprečna bruto plača za oktober 2008 1.424,08 EUR, kar pomeni, da znesek navedenega prispevka od 1. januarja do 31. decembra 2009 znaša 4,27 EUR mesečno.

Po podatkih Statističnega urada RS znaša povprečna bruto plača za oktober 2009 1.448,13 EUR, kar pomeni, da znesek navedenega prispevka od 1. januarja do 31. decembra 2010 znaša 4,34 EUR mesečno.

Zavezanci navedeni prispevek plačujejo mesečno do 15. v mesecu za pretekli mesec - ne glede na dejansko število dni opravljanja dejavnosti v mesecu.

neo ::

Jap chittax, imaš prav, sem šel malo pogledat, in tukaj vse piše:

http://mladipodjetnik.si/podjetniski-ko...


Ampak vseeno, gremo stavit da bo prispevek tudi za popoldanske s.p.-je ki delajo več kot 40 ur na teden že čez kako leto več kot 100EUR?
Neo's

Ales ::

Ja, država jemlje kjer lahko. Ampak če ti s.p. pomeni dodatno možnost izdaje računov, marketinga, itd. in s tem pridobitve novih poslov, potem teh 40-100 EUR mesečno ni ne vem kak strošek.

Samsung06 ::

In ker lolek si je zmislil to povečanje na 130EUR? Kera vlada(ta ali prejšnja)?

neo ::

Ja, država jemlje kjer lahko. Ampak če ti s.p. pomeni dodatno možnost izdaje računov, marketinga, itd. in s tem pridobitve novih poslov, potem teh 40-100 EUR mesečno ni ne vem kak strošek.


Ja, ampak ti vsi izdani računi padejo še v dohodnino, kjer si država SPET pobere svoj del, zelo fajn pa je, če zaradi dodatega dela preko s.p.-ja padeš še v višji dohodninski razred, pol pa je to skoraj tak ko da sam sebi amo koplješ, poleg tega je potrebno tudi računovodstvo plačat (cca. 500€ na leto ali več).
Neo's

IceIceBaby ::

Prispevke za "popoldance" so povišali lani, nekje sredi leta od oka. Se pravi, ta vlada, ki je na oblasti zdaj, kdorkoli že to je :)

Jaz sicer še vedno svetujem premislek o d.o.o. Res je treba imeti na zalogi 7500EUR za ustanovni kapital, ampak to se da dokaj enostavno rešiti. Denar je treba samo položiti na račun, potem pa ga lahko porabiš po želji, to pomeni, da ga lahko firma posodi tebi nazaj.

d.o.o. sicer velja za bolj komplicirano obliko, ampak v resnici ni. Poleg tega je d.o.o. "prisili", da si bolj discipliniran pri denarju. Ves denar na poslovnem računu pri s.p. je tvoj in z njim lahko prosto rapolagaš. Pri d.o.o. je malo težje dobiti ven denar in potem malo bolj premisliš koliko vzameš z računa :)

Pa še eno prednost ima d.o.o. - pri poslovnih partnerjih in zasebnih strankah je bolj cenjen. Če imaš d.o.o. te ljudje malo drugače gledajo in ti ljudje bolj zaupajo, čeprav načeloma ni nobenega razloga za to. Se da sklenit kak dodaten posel na ta račun.

fosil ::

Pa še eno prednost ima d.o.o. - pri poslovnih partnerjih in zasebnih strankah je bolj cenjen. Če imaš d.o.o. te ljudje malo drugače gledajo in ti ljudje bolj zaupajo, čeprav načeloma ni nobenega razloga za to. Se da sklenit kak dodaten posel na ta račun.

Tole je prav zanimivo ja.

Čeprav je dejansko res ravno obratno. Namreč če hočeš koga nategnit boš odprl d.o.o., ker pri s.p. odgovarjaš z vsem svojim osebnim premoženjem. Pri d.o.o. pa samo s premoženjem firme, ki je lahko tudi 0. In vse znane nategancije, ki so se dogajale in o katerih se rado piše, so bile vedno d.o.o., nikoli s.p.
Tako je!

Ales ::

Ja, res imajo d.o.o. nekako večji ugled, kar je čisto zgrešeno. Ni nobenega realnega razloga za to, če ne preveriš dejanskega stanja premoženja podjetja oz. podjetnika.

Mogoče ljudje mislijo, da s.p. odpirajo tisti brez dejanskega začetnega kapitala. Ponavadi pa ima d.o.o. ustanovni kapital samo na papirju, s.p. pa odgovarja s svojo hišo, avtom, itd. Kje je tukaj logika, ne vem.

hhektor ::

Pozdravljeni!

Da ne odpiram nove teme, bom uporabil kar to. Slo-tech redno prebiram, sedaj bi pa zastavil tudi nekaj vprašanj.
Torej, trenutno še imam status študenta in delam preko napotnice. Čez nekaj mesecev mi bo potekel. Podjetje v katerem delam že nekaj časa, mi je ponudilo, da me zaposli, če odprem s.p. Druga možnost je, da začnem pisati prošnje. Ker me prva bolj mika, me zanima nekaj stvari.
- recimo, da mi na mesec plačujejo 1500€.
- če dobro razumem, imam sledeče "obvezne" stroške:
- računovodkinja: cca. 50€
- prispevki: cca. 280€
Skupaj: cca. 350€

1. Recimo, da imam še x stroške in mi ostane 1000€ dobička na mesec. Koliko plačam dohodnine v tem primeru? Če bi kdo povedal formulo, bi bilo enkratno. V izračunu dohodnine ne vem ravno kaj gre kam.
2. Podjetje nameravam prijaviti na naslovu, kjer imam stalno bivališče, ki je od delovnega mesta oddaljeno 100 km. Obračunam potne stroške po ceni za javni prevoz (cca. 100€) ali množim kilometre z 0,18 (750€ !!!)?
3. Obstaja možnost, da imam poslovne prostore na začasnem bivališču (stanovanje), ki je v kraju delovnega mesta in posledično uveljavljam pod stroške tudi elektriko, ogrevanje itd. in obenem potne stroške za 100 km v eno smer?
4. Lahko dam v stroške nadomestilo za malico (5,54€ na delovni dan)?

Velika hvala v naprej! Nekje moram vprašati preden začnem igrati to igro, da vidim, če se mi sploh izplača.

opeter ::

Pozabil si še na stroške s strani banke, to je nekje 15 € na mesec za vodenje poslovnega računa ...

Jaz ti bom odgovoril samo na to točko:
1.) Dohodnina se obračunava glede na tvoj dohodka. Napisal si, da boš zaslužil cca. 1500 €. To je tvoj dohodek. 1500 x 12 = 17.000 €
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

IceIceBaby ::

1. Recimo, da imam še x stroške in mi ostane 1000€ dobička na mesec. Koliko plačam dohodnine v tem primeru? Če bi kdo povedal formulo, bi bilo enkratno. V izračunu dohodnine ne vem ravno kaj gre kam.


Tukaj imaš dohodninsko lestvico, po kateri boš obdavčen: http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis...

Davčno osnovo dobiš tako, da vsem prihodkom odbiješ vse stroške in dobiš dobiček. Od tega kar ti ostane plačaš potem davek po tej lestvici.

Kilometrina pri s.p. se ne načeloma ne izplačuje, ker je itak denar na TRR tvoj, ampak ti samo zniža davčno osnovo. Torej, če zaslužiš 1000 eur na mesec in imaš 500 eur kilometrine je tvoja davčna osnova samo še 500 eur.

2. Podjetje nameravam prijaviti na naslovu, kjer imam stalno bivališče, ki je od delovnega mesta oddaljeno 100 km. Obračunam potne stroške po ceni za javni prevoz (cca. 100€) ali množim kilometre z 0,18 (750€ !!!)?


Načeloma je tako, kot si napisal. Mislim, da bi bilo celo bolj prav, da bi si obračunal tisto tavisoko kilometrino, ki znaša 0,37 eur/km.

Teh 0,18 eur je namreč povračilo stroškov za prevoz na delo. Ker si ti podjetnik in se ne voziš na delo ampak greš h stranki opraviti storitev si obračunaš kilometrino.

Pri tem je vseeno treba biti previden, ker se zna kak inšpektor vtakniti v to, da si obračunaš več kilometrine kot znašajo tvoji prihodki :) Posvetuj se z računovodjo, da ti pove kaj je prav v tvojem primeru.

3. Obstaja možnost, da imam poslovne prostore na začasnem bivališču (stanovanje), ki je v kraju delovnega mesta in posledično uveljavljam pod stroške tudi elektriko, ogrevanje itd. in obenem potne stroške za 100 km v eno smer?


Ne vem. Če imaš stanovanje v najemu verjetno rabiš soglasje lastnika. Potne si pa računaš pač za vse službene poti. Če se pelješ 100km si napišeš za 100km potnih.

4. Lahko dam v stroške nadomestilo za malico (5,54€ na delovni dan)?


Lahko. Je isto kot pri kilometrini, zneska si ne izplačaš ampak se ti samo zniža davčna osnova. Če se ne motim je trenutno max. prehrana 6,12 eur na dan.

kogledom ::

Vidim, da se nekateri kar spoznate, pa bom vprašal še za d.o.o.

Recimo, da sem redno zaposlen in da lahko od tega rednega prihodka preživim, se pa v popoldanskem/prostem času ukvarjam še s storitvami, ki bi mi nanesle nekaj EUR.
Za popoldanski s.p. ste že veliko napisali, kaj pa je najcenejša možnost dobiti denar iz d.o.o. (pa ni nujno da vsak mesec, pač ko ga rabiš npr.)?

Da si kot lastnik podjetja izplačujem dobiček? Koliko vem je to obdavčeno 2x po 20%, torej efektivno 36%. Kolikokrat na leto je realno pričakovati, da si lahko izplačam dobiček? Če sem pravilno poučen, potem ni zakonskih zadržkov, da si dobiček izplačujem vsak mesec, samo verjetno bi hitro postal sumljiv kakšni davčni?
Kaj pa še kakšna druga "poceni" možnost?

IceIceBaby ::

Najprej se sprijazni, da poceni (in legalnega) izplačila dobička ni :) V vsakem primeru boš plačal cca 40% državi, na tak ali drugačen način.

Tale varjanta z redno zaposlitvijo in dodatnim d.o.o. kjer nisi zaposlen je drugače imho najslabša, če ne gre za veliko denarja. Denar sproti relativno težko dobiš iz firme, preko raznih izplačil dobička ali avtorskih pogodb itd. Poleg tega imaš lahko probleme z uveljavljanjem kilometrine in še kakšna malenkost se najde.

s.p. je precej bolj eleganten, kar se tega tiče. "popoldanski" s.p. je zelo poceni, z denarjem na TRR prosto razpolagaš, s kilometrinami in raznimi nakupi "na firmo" ni problemov...

jernejl ::

Lahko uveljavljaš malico in potne stroške.

Glede točke 1: link na dohodninsko lestvico imaš. Recimo, da si izdal 11 računov po 1500eur (ker sem upošteval nekaj dopusta, bolniške).
Od tega odšteješ vse stroške (prispevki, računovodstvo, potni stroški, stroški poslovnega prostora: najemnina, elektrika..., nakup opreme, npr. računalnik, telefon), recimo 6000eur. Razlika je 10500 eur. Odšteješ znesek splošne olajšave (3.143,57 eur, glej zgornji link). Ostane 7356eur. (Odšteješ še olajšavo za otroke, če jih imaš)
To je tvoja davčna osnova. Pogledaš prvo tabelo z zgornjega linka in ugotoviš, da moraš plačati 1177eur dohodnine.
Če zdaj sešteješ vse prihodke (16500eur), odšteješ vse stroške skupaj z dohodnino ter to deliš z 12, si v povprečju zaslužil 777eur neto / mesec.

Glede točke 3: lahko uveljavljaš del stroškov (elektriko, ogrevanje), ne pa vse - ker verjetno celo stanovanje ni poslovni prostor. Uveljavljaš lahko tudi najemnino. Vendar pazi: od svojega bivališča do sedeža podjetja je povračilo stroškov za prevoz na delo (0,18eur/km), od sedeža podjetja do mesta dela pa 0,37eur/km.
Torej, če imaš sedež v domačem kraju, od mesta dela oddaljenem 100km, uveljavljaš 100 x 2 (v obe smeri) x 0,37 eur potnih stroškov vsak dan.
Če imaš sedež v kraju, kjer delaš, uveljavljaš 100 x 2 x 0,17 eur povračila stroškov za prevoz na delo.

jernejl ::

kogledom je izjavil:

Za popoldanski s.p. ste že veliko napisali, kaj pa je najcenejša možnost dobiti denar iz d.o.o. (pa ni nujno da vsak mesec, pač ko ga rabiš npr.)?
...
Kaj pa še kakšna druga "poceni" možnost?

Denar si lahko izposodiš (sproti, po potrebi) in ga potem vrneš, ko si izplačaš dobiček.
Pri tej varianti pa moraš sicer podjetju vrniti posojilo skupaj z obrestmi (minimalna obrestna mera je predpisana).

kogledom ::

@IceIceBaby: Zakaj pa bi bil problem z uveljavljanjem kilometrine oz. kdaj nastane "siva" situacija? Zgoraj si svetoval premislek tudi o ustanovitvi d.o.o. za dopolnilno dejavnost, kar mi je padlo v oči, saj tudi sam razmišljam o tej možnosti (pač nočem odgovarjati z vsem svojim premoženjem). Zdaj praviš, da je to najslabša možnost?!?
d.o.o. se mi zdi boljša možnost tudi zaradi tega, ker pričakujem, da bodo nihanja v letnem prometu (eno leto dosti, kakšno leto precej manj), kar pri s.p. lahko povzroča precejšnje težave, ni res?

@jernejl: Za malico in potne stroške sem seznanjen, zato pa me zanimajo morebitni problemi pri tem, razen tega, da pazim na postavko kilometrine (0,18 oz 0,37).

Druge možnosti so torej še avtorska pogodba, delovršna pogodba... kaj pa je od teh možnosti najmanj oderuško?

IceIceBaby ::

kogledom, odvisno o kakšnih denarjih se pogovarjamo. Če gre za par 100 eur mesečno potem se mi zdi fleksibilnost s.p.ja velika prednost. Vzameš denar z računa in to je to. Če je v igri več denarja je d.o.o. sigurno dobra opcija, ampak moraš računati na to, da je do denarja malo težje priti.

Tole s kilometrino se ne spomnim čisto v detajle, sem pa imel ta problem par let nazaj. Imel sem firmo, v kateri sem bil zaposlen + bil sem solastnik druge firme v kateri sem opravljal določena dela. Ker tam nisem bil redno zaposlen si nisem bil upravičen do kilometrine.

St235 ::

Kongledom, odvisno od zneskov.

Najmanj stroškov je dejansko z avtorsko pogodbo, kjer ne plačaš nič razen dohodnine, ki pa je odvisna od tvojega letne ga zaslužka (dohodnino plačaš v praktično vsakem primeru). Je pa omejitev avtorske pogodbe v tem, da si kot stroške lahko priznaš samo 10% prihodka. Tako, da se pri večjih zaslužkih hitro bolj splača s.p. kjer lahko z dviganjem stroškov zmanjšuješ profit in s tem dohodnino.

Konkreten izračun, ki sem ga naredil je, da te popoldanski s.p. letno stane 700€. 700€ dohodnine pa plačaš od cc 4800€ zasluženih preko avtorske pogodbe (če ta zaslužek pade v 16% obdavčitev), oziroma od cc 2800 (če bi ta zaslužek padel v 27% obdavčitev)

V praksi to pomeni, da če imaš tam nekje povprečno okol 1000-1200€ bruto mesečnega osebnega dohodka(plača), se ti sp splača šel ko zaslužiš več kot 5k na leto. Pa še to pod pogojem, da s.p. posluje z pozitivno nulo. Kar pa slej kot prej pripelje davčno na obisk.

S.p se kot rpednost pokaže takrat ko zaradi avtorske pogodbe padeš z delom dohodka v 27% razred (ali celo 40%). Tukaj pa je s.p. dosti bolj smiseln, saj lahko z dviganjem stroškov prikazuješ konstanten letni profit in raziko, ki jo zgubiš na fiksnih stroških pokriješ pri dohodnini.

Aja, pa če ima firma za katero delaš nesposobno računovodstvo te bo pri avtorski pogodbi prišla provizija Avtorske agencije za Slovenijo prišla 3%.

D.o.o. potegne za sabo več problemov. Prvi je ta, da je do denarja težje priti. Drugič, pa ti ga najprej obdavčijo z davkov na profit (20%) potem pa seveda ti od zneska plačaš še dohodnino. Nadalje d.o.o. zahteva ustanovni kapital in pa dvostavno knjigovodstvo, kar predstavlja dodatne stroške. IMO se d.o.o. kot neka popoldanska dejavnost ne splača. Druga zgodba pa je če gre to za kak venture podvig, ki s sabo nosi večji riziko. V takem primeru je d.o.o. boljša izbira zaradi varnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

St235 ::

Še glede stroškov stanovanja itd. Če imaš mirno dejavnost potem ne rabiš poslovnih prostorov kot takih ampak lahko dejavnost registriraš tudi v stanovanjskem objektu. Če govorimo o hiši, potem rabiš samo soglasje lastnika. V večstanovanjskem objektu pa kot lastnik rabiš soglasje vseh sosedov s katerimi deliš vsaj eno steno. Če pa si najemnik pa rabiš soglasje tako lastnika kot VSEH stanovalcev. Lahko pa so te stvari urejene tudi v pogodbi o medsebojnih odnosih.

Ko registriraš sp moraš sprejet sklep kolikšen del prostorov boš uporabljal za opravljanje dejavnosti in potem lahko stroške, ki so vezani na celotno stanovanje v skladu z tem deležem vodiš kot stroške. Kilometrino in malco s.p. vodi kot strošek in si jo ne izplačuje (s.p. tako ali tako prosto prenakazuje sredstva med poslovnim in osebnim računom). Pri tem moraš pazit na to, da vse transakcije plačuješ iz poslovnega računa. Po novem lahko mimo tega plačuješ samo še zneske, ki so manjši od 50€.

_IKE_ ::

Glede postavke za kilometrino :

0,18 = pot na delo ( pot od doma do sedeža podjetja in nazaj )

0,37 = službena pot ( pot od sedeža podjetja do stranke ( mesto kjer boš opravljal delo ) in nazaj do sedeža podjetja )

Primer: sedež tvojega podjetja je v ljubljani, doma si v celju, stranka katero pa boš obiskal jutri pa je v kopru

(pot na delo delo ce-lj 70 km * 0,18 = 12.6 eur ) + ( službena pot lj - kp - lj = 200 * 0.37 = 74 eur ) + ( pot domov lj ce 70 km * 0,18 = 12.6 eur )=

Kilometrina 12,6 + 74 + 12,6 = 99,2 eur


Glede obračunavanja kilometrine je treba biti zelo pazljiv, inšpektor bo prvo zahteval te podatke , poleg tega pa bo tudi preveril če si dejansko bil tam, za kamor si potni nalog izpisal.

hhektor ::

Hvala vsem!
Torej, če povzamemo, bi bil izračun tak:
+ zaslužek: 1.500
- Računovodkinja: 50,00
- Prispevki: 285,00
- Vodenje poslovnega računa (nlb): 10,85
- NLB Proklik: 4,50
- Potni stroški (računam kao javni prevoz, dokler ne dobim odgovor od računovodkinje): 100
- Prehrana (3,56 do 6,12): 20*6,12 = 122,40
- x stvari (pisarniške, mobitel...): 100,00

Dobiček: 1500 - 672,75 = 827,25
Splošna olajšava: 517,14
Osnova za dohodnino: 827,25 - 517,14 = 310,11
Plačilo dohodnine za 1 mesec: 310,11 * 0,16 = 49,62

Kar v redu, glede na to, da so realni stroški do 500€ in da imam v 1500 vštetih 20 dni dopusta na leto.

Edit: napaka v izračunu :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hhektor ()

St235 ::

Kako si prišel do splošne olajšave? Kot vem je za rezidente 3.100,17€ letno, oziroma v tvojem primeru 4.147,50, ker bo profit manjši od 10k letno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

hhektor ::

Od tu: http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis...

6.205,68 naj bi bila za letni dobiček do 10.000.

jernejl ::

hhektor pazi, tam piše:
Višina skupne splošne olajšave je odvisna od višine skupnega dohodka v letu 2011

Gledamo torej skupni dohodek in ne dobiček.

hhektor ::

Popravek, računa se tako:
Višino splošne olajšave ugotavljate v skladu s 4. odstavkom 111. člena Zakona o dohodnini:
(4) Za dohodek iz dejavnosti iz drugega in tretjega odstavka tega člena se šteje dobiček, v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno zavarovanje ter znižanje in povečanje davčne osnove, razen razlike v obrestih.


Najdeno tu: http://forum.racunovodja.com/viewtopic....

Torej, pri s.p. ju se ti t.i. "dohodki" štejejo kot dobiček + 285 na mesec (prispevki). Tako določiš splošno olajšavo. Ker tega nisem vedel, jasno padem v 3. kategorijo (bomo že nekako zmanjšali :D). Osnova za obračun dohodnine je pa SAMO dobiček, brez prispevkov itd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hhektor ()

St235 ::

Hektor, ja za manj kot 10k imaš prav ,sam moraš upoštevat še soicalne prispevke, ki ne zmanjšujejo davčne osnove oziroma niso strošek kot tak. Moral boš še za kakih 200€ stroške dvignit.

hhektor ::

Sem dobil odgovor glede potnih stroškov in naj bi bilo tako, da se bi obračunal najcenejši ponudnih javnega prevoza (v mojem primeru 230€). Temu se lahko izogneš z utemeljenim razlogom. Pri meni npr. (ja, to se dejansko šteje kot utemeljen razlog :)):
- z avtobusom bi prispel skoraj uro pozneje, kot pa bo navedeno v pogodbi, da se moj delovni čas začne, torej odpade.
- na vlak tudi ne morem, ker nimam prevoza do železniške postaje. Avtobus odpelje proti železniški istočasno kot vlak iz postaje. Tudi odpade.

Torej lahko računam 200 * 0,18 na delovni dan. Kar znese 720€! In je dobiček primerno zmanjšan :)

P.s.: veliko koristnih informacij najdete na koncu teh brošur: http://www.ooz-sezana.si/prispevek.asp?...

St235 ::

Pa boš dejansko dejavnost opravljal na delovnem mestu kamor se boš vozil? Konkreno poznam primer, ki se je končal z lepo kaznijo ker si je s.p. dnev računal prevoz na delo na relaciji Logatec - Maribor. Stalno bivališče Logatec, firmo je mel prijavljeno v MB. V resnici je pa bolj ali manj delal po Ljubljani. Tako, da previdno, če gre za fiktiven prevoz na delo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

hhektor ::

Ja, delal bom v LJ. Je pa res, da se ne bom vsak dan vozil, ampak bom v prej omenjenem stanovanju. Zna to biti sporno? Prikaz stroškov, ki jih v bistvu ne bom imel?

IceIceBaby ::

Seveda zna bit sporno. Sploh, če po forumih pišeš o tem :)

jernejl ::

Seveda je sporno, nadomestilo za prevoz ti pripada od tam, kjer dejansko živiš.
Torej je bolj vprašanje, ali te bodo pri takem početju dobili ali ne.
Ampak, če ti potni stroški požrejo polovico že tako ne ravno visokih prihodkov in ti na koncu ne ostane skoraj nič, potem je taka situacija že zanimiva za to, da se vanjo vtakne kak inšpektor.
Sploh, če imaš v tistem stanovanju prijavljeno še kakšno začasno bivališče.

fosil ::

Pri prispevkih moraš tudi pazit, najnižje prispevke imaš prvo leto.
Za naprej pa je odvisno od dobička v preteklem letu.
Tako je!

Goran0 ::

Mene pa zanima kako je glede poslovnih prostorov.

Namreč Lakotnik29 omenja: Če imaš mirno dejavnost potem ne rabiš poslovnih prostorov kot takih ampak lahko dejavnost registriraš tudi v stanovanjskem objektu. Če govorimo o hiši, potem rabiš samo soglasje lastnika. V večstanovanjskem objektu pa kot lastnik rabiš soglasje vseh sosedov s katerimi deliš vsaj eno steno. Če pa si najemnik pa rabiš soglasje tako lastnika kot VSEH stanovalcev. Lahko pa so te stvari urejene tudi v pogodbi o medsebojnih odnosih.

Odpiram dopolnilno dejavnost in naslov bi imel v hiši staršev. Kaj moram tu uredit v zvezi z inšpekcijo? Je nujno potrebno en prostor prijavit, kot poslovni prostor. Opravljal bi grafično oblikovanje, svetovanje (na terenu)... in uvoz izdelkov za nadaljno prodajo za nepoznanega kupca. Sprašujem ker ti na AJPES-u rečejo, da ni problem glede naslova sp-ja. Ne povejo pa ti ostalih stvari. Na tržnem inšpektoratu v naši občini sploh ne komplicira (dokler ne pride na dom) češ, da ne rabim skladišča ker ne bom imel klasične trgovine in da potrebujem samo en del v hiši označen, da je ta namenjen za sp. Sliši se preprosto. Mogoče res ne komplicira. Starši pa so v MB. Ti so mogoče bolj zajjani. Rad bi šel po zakonih, da ne bi imel nepotrebnih problemov v prihodnosti. In ali morajo starši ta del prijavit, kot poslovni prostor kar se tiče višjega davka? Kako je potem s požarno varnost, itd.

Če bi vedel v kaj se spuščam se ne bi odločil za to. Vsak dan nove komplikacije in novi stroški. Ima kdo kakšno idejo kako to najenostavneje rešit?

Sims ::

Kakorkoli obrneš, če dalaš potrebuješ nek delovni prostor. Naredite najemno pogodbo v kateri definiraš kvadraturo ter znesek. Pri plačilu pa plačaš še prispevke za najemodajalca, da nima problemov pri svoji dohodnini. Te stvari ti na dan izplačila porihta računovodkinja. Recimo da maš 600€ znesek za najemnino. Ima tvoja firma strošek 705€ pa nekaj. 600€ nakažeš najemodajalcu ostalo državi. Posvetuj se pri računovodkinji. Ti bo dala tudi kake vzorce takšnih pogodb.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sims ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Legalna prodaja programa (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6415827 (13321) Lonsarg
»

informacije glede ustanovitve podjetja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10619304 (16841) wind
»

Popoldanski s.p. - se splača?

Oddelek: Loža
3114309 (13203) Goran0
»

dno ali doo

Oddelek: Loža
356408 (5627) djordjevic
»

Postal bom podjetnik, kako naprej (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5522966 (17598) K0K0

Več podobnih tem