Forum » Programska oprema » Excel tabela problem
Excel tabela problem
rok1717 ::
Lep pozdrav,
Že 2 dni se ukvarjam s tem problemom, vendar brez uspeha.
Recimo, da imaš v tabeli podane vrednosti(v mojem primeru):gostota prebivalstva(50,100,200) in pa porabo vode za doloceno gostoto(0.25,0.4,0.75)Moja naloga je da dolocim porabo vode pri npr. gostoti prebivalstva 108, ki pa ni podana v tabeli. Baje se da to narediti s pomočjo Excela(interpolacija?).
Za pomoč se vam vnaprej zahvaljujem,
Rok
Že 2 dni se ukvarjam s tem problemom, vendar brez uspeha.
Recimo, da imaš v tabeli podane vrednosti(v mojem primeru):gostota prebivalstva(50,100,200) in pa porabo vode za doloceno gostoto(0.25,0.4,0.75)Moja naloga je da dolocim porabo vode pri npr. gostoti prebivalstva 108, ki pa ni podana v tabeli. Baje se da to narediti s pomočjo Excela(interpolacija?).
Za pomoč se vam vnaprej zahvaljujem,
Rok
smetko ::
Uporabi funkcijo vlookup (hlookup):
za tvoj primer:
v stolpec a vpišeš gostoto prebivalcev, v stolpec b vpišeš porabo vode,
v celico c1 vpišeš iskano vrednost in tako se ti funkcija glasi: =VLOOKUP(C1;A:B;2;TRUE).
Zadnji parameter (TRUE) lahko tudi izpustiš.
V tvojem primeru funkcija vrne vrednost o,4.
za tvoj primer:
v stolpec a vpišeš gostoto prebivalcev, v stolpec b vpišeš porabo vode,
v celico c1 vpišeš iskano vrednost in tako se ti funkcija glasi: =VLOOKUP(C1;A:B;2;TRUE).
Zadnji parameter (TRUE) lahko tudi izpustiš.
V tvojem primeru funkcija vrne vrednost o,4.
No comment
BlackHole ::
To ne bo v redu. Kje imaš tu uporabljeno intrerpolacijo. Poleg tega, tebi vrne vrednost za 100 in ne za 108.
Poglej funkcijo TREND. Recimo =TREND(B1:B3;A1:A3;C1;TRUE) da nek priblilžen rezultat, ampak po moje bi jo bilo treba še malo sfrizirat. A1:A3 so vrednosti 50,100,200 v C1 je vrednost 108.
Poglej funkcijo TREND. Recimo =TREND(B1:B3;A1:A3;C1;TRUE) da nek priblilžen rezultat, ampak po moje bi jo bilo treba še malo sfrizirat. A1:A3 so vrednosti 50,100,200 v C1 je vrednost 108.
LP Marko
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BlackHole ()
rok1717 ::
Evo, najlepsa hvala obema za odgovor, BalckHole-ov predlog je to kar potrebujem.
Mogoče še eno vprašanje; se da mogoce iz grafa zrisanega v Excelu (npr.kvadratna funkcija)odčitat katero koli vrednost
na y-osi, pri kateremkoli x-u?
Še enkrat hvala,
Rok
Mogoče še eno vprašanje; se da mogoce iz grafa zrisanega v Excelu (npr.kvadratna funkcija)odčitat katero koli vrednost
na y-osi, pri kateremkoli x-u?
Še enkrat hvala,
Rok
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | pomoč excel (strani: 1 2 )Oddelek: Programska oprema | 8091 (3668) | -JM- |
» | pomoč excelOddelek: Pomoč in nasveti | 3606 (2330) | sax8er |
» | excel IF funkcijaOddelek: Programska oprema | 6602 (3609) | Cofko Cof |
» | Excel Težava - fukncijaOddelek: Pomoč in nasveti | 2527 (2220) | smetko |
» | excell razvrščanjeOddelek: Programska oprema | 4195 (3839) | rferrari |