Forum » Loža » Možnosti nakupa stanovanja
Možnosti nakupa stanovanja
Temo vidijo: vsi
Double_J ::
Lahko pogledajo, ali je kdo prijavljen notri .....
Ja no, potem bodo pač nekoga prijavili tja. Saj ni nujno da res živi tam.
Dve šivanki...
Double_J ::
Pa stvar je takšna, da če imajo starši toliko stanovanj, kot imajo otrok, potem ti je lahko prihranjeno, da moraš kupiti kakšno stanovanje v življenju.
Če imajo pa več otrok kot stanovanj... potem se bodo pa otroci matrali.
Če imajo pa več otrok kot stanovanj... potem se bodo pa otroci matrali.
Dve šivanki...
Mr.B ::
Double_J, še sreča da vsi ti otroci živijo doma. PS : Mlada družina, ki jo bo fotr prijavil v tako stanovanje, bo kot lastnica zgubila bistveno več na račun socialnih transferjev. Tako da bo za tako družino ceneje, da fotru plača davek, da jih ta ne prijavi....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
fosil ::
Ne mešat med lastnino in prijavo na določenem naslovu.
Fotr je še vedno lahko lastnik stanovanja, čeprav je tam prijavljen nekdo drug.
Fotr je še vedno lahko lastnik stanovanja, čeprav je tam prijavljen nekdo drug.
Tako je!
Karaya 52 ::
NLB je popustila, cena za kvadrat se giblje okoli 1.500 evrov
Stečajni upravitelj Vegrada AM Bojan Klenovšek ima za 93 stanovanj v Celovških dvorih soglasje hipotekarne upnice NLB, da jih lahko proda za dogovorjeno ceno.
Kot smo nekateri ze napovedali, slo bo do 1500€ in se nizje. MOL jih je kupoval po 1750€, zdaj pa lahko vsak lolek kupi eno samo, dosti ceneje. Ko pride Ourselvesin davek na nepremicnine, bo cena se bolj padla, tako kot se je to zgodilo v Grciji. Zgleda, da so drzavne banke dobile komando, prodati vse, asap.
Karaya 52 , politiki so rekli bruslu, da bo dala NLB na trg mislim 1/3 stanovanj, nihče ni rekel da jih bodo 1/3 prodali
bluefish ::
Eh, Celovški dvori so itak ena taka podrtija, da škoda besed. Ko se bodo pričele spuščati tudi cene drugih stanovanj, pa bo morda vse skupaj smiselno.NLB je popustila, cena za kvadrat se giblje okoli 1.500 evrov
Stečajni upravitelj Vegrada AM Bojan Klenovšek ima za 93 stanovanj v Celovških dvorih soglasje hipotekarne upnice NLB, da jih lahko proda za dogovorjeno ceno.
Kot smo nekateri ze napovedali, slo bo do 1500€ in se nizje. MOL jih je kupoval po 1750€, zdaj pa lahko vsak lolek kupi eno samo, dosti ceneje. Ko pride Ourselvesin davek na nepremicnine, bo cena se bolj padla, tako kot se je to zgodilo v Grciji. Zgleda, da so drzavne banke dobile komando, prodati vse, asap.
Gotovo niso nadstandardna, kot v Situli, so pa cisto primerljiva ostalemu fondu v Siski, ki je tudi precej meeeh. Jasno, ce nova stanovanja dobis za 1500€ potem ne mores dati vec za rabljena, razen ce so na boljsi lokaciji ali kaj tretjega. Tole postaja realna cena v LJ, standard bo pa se padal.
Niti se ne gre za nadstandard (ta pojem je itak zlorabljen pri vsaki stavbi, ki je bila zgrajena v zadnjih nekaj letih in ponuja klimo v prostorih), bolj za kvaliteto gradnje in geto postavitve.
Okapi ::
Jasno, ce nova stanovanja dobis za 1500€ potem ne mores dati vec za rabljena,Ko jih bodo prodali, jih ne boš več mogel dobiti, vsaj nekaj let ne. To bo še eno veliko razočaranje, ko bodo nekateri prišli do nekaj cenejših stanovanj, potem jih bo pa zmanjkalo in bo konec veselja. Ena "jazbinškova" razprodaja v veliko manjšem obsegu se bo zgodilo, in to je natanko vse, kar bo pri nas od poka balona - ki se ga nekateri tako veselijo (pa ne zato, ker bi hoteli kupiti stanovanje, ampak prav po slovensko škodoželjno, v prepričanju, da bo kdo zaradi tega imel izgubo.)
O.
Okapi , hjebeš narod pa res ne more biti odgovoren..
Medtem, ko so se ostali veselili, kako bodo prodali stanovanje po 3000EUR/m2 mladi druzini. Klasicno oportunisticno razmisljanje. Cen iz leta 2009 v LJ se mnoooogo let ne bo.
edit: typo
edit: typo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karaya 52 ()
Boš videl, kaj se bo zgodilo, ko bodo razprodali ta "bančna" stanovanja in se bo izkazalo, da jih je v Ljubljani zmanjkalo.
O.
O.
Utk ::
Za 1500 jih itak ne bojo prodali. Hipoteke na njih baje ne mores dobit, tisti ki ima to v kesu, ne bo tam zivel, ostanejo samo se spekulanti, ki jih je polovico v zadnjih letih dobila po gobcu, ostalih pa ni toliko, niti cena ni spet tako nizka da bi lahko racunal da bos cez 10 let prodal za kaj dosti vec.
Ciscenje bo trajalo desetletje. Zdaj pride se druga runda z Ourselves davkom. V Grciji so ga uvedli (20-40EUR/leto) in to je sprozilo pravi plaz razprodaj. Ampak tam vsaj imajo Britance, Francoze in Nemce, ki kaj kupijo. Nic vec ne bo, tako kot je bilo.
Zgodovina sprememb…
Za 1500 jih itak ne bojo prodali.Saj je vseeno, jih bodo pa po 1000. Ali pa po 500. Point je, da bo vpliv te cene na bodočo ceno stanovanj (rabljenih) natanko 0. Teh stanovanj je veliko premalo, da bi vsaj srednjeročno vplivala na karkoli.
O.
Okapi ima po eni strani prov. Kupili jih bomi itak vsi, preko bank tako in drugače. Nekako tako kot dokapitalizacija NKBM-ja.... Verjetno so samo obresti vredne več, kot ta stanovanja, zato pa čufar jamra samo prvi svežen po tržni ceni. Hm le kaj bi si milil, pomeni tržna cena na bilanco banke. Ups še ena dokapitalizacija...
Okapi, poglej resnici v oci. Celovski dvori so izkaz nepremicninskega trga v LJ. Ce kupis tam stanovanje po 1000€, ne bo cez cesto nic kaj drugace.
Za 1500 jih itak ne bojo prodali.Saj je vseeno, jih bodo pa po 1000. Ali pa po 500. Point je, da bo vpliv te cene na bodočo ceno stanovanj (rabljenih) natanko 0. Teh stanovanj je veliko premalo, da bi vsaj srednjeročno vplivala na karkoli.
O.
To je res, ampak za ta stanovanja se ve kaksna so in kaksna je cena, katerakoli ze bo, tu ne bo skrivnosti kot jih je zdaj v statistikah.
Ce kupis tam stanovanje po 1000€, ne bo cez cesto nic kaj drugace.Ko boš zamudil razprodajo, jih ne boš več mogel dobiti po teh cenah. Ker bodo notri živele družine, ali pa bodo zasedena z najemniki čakala, da otroci lastnikov odrastejo.
Cene niti srednjeročno ne bodo padle (v obsegu, kot ga nekateri napovedujejo že peto leto), dokler v Ljubljani ne bo kakšno na pol prazno in razpadajoče staro blokovsko naselje. V resnici bo, po razprodaji Celovških dvorov in še parih ostalih primerov, nastopilo streznjenje, da je stanovanj v resnici premalo.
O.
"Ne bodo padle", ne bodi hecen, ves koliko je praznih? MOL je pred dvema letoma za kup stanovanj placal 1750EUR. Zdaj pa so te veseli, ce imas nekje blizu 1500EUR. Vegrad jih je prodajal po 3000EUR!
Zgodovina sprememb…
Se še spomnite : http://www.finance.si/8334418/Tri-ponud...
Sicer pa za Situlo pričakujejo 3k€/m2 , zato da bo rohnel 10x na dan helikopter pa železnica, ter izjemen pogled na četrkova dogajanja na metelkovi ??
Da kupili in financirali jih bomo vsi. ČE nebi JZ plaač polovice, bi imeli vsaj možnost prodati, danes pa za tak denar....
Sicer pa za Situlo pričakujejo 3k€/m2 , zato da bo rohnel 10x na dan helikopter pa železnica, ter izjemen pogled na četrkova dogajanja na metelkovi ??
Da kupili in financirali jih bomo vsi. ČE nebi JZ plaač polovice, bi imeli vsaj možnost prodati, danes pa za tak denar....
Za tega ateka mi je kar malo hudo:
Leta 2008 smo z Vegradom sklenili kupo-prodajno pogodbo za manjšo stanovanjsko enoto in pričakovali njeno izročitev konec leta 2009. Ker se to ni zgodilo, ker je šel Vegrad vmes v stečaj, smo s stečajnim upraviteljem sklenili novo kupo-prodajno pogodbo po bistveno nižji ceni, in sicer s 3.000 na 2.000 po predvidevanjih. Stanovanja so nam všeč, so v bližini centra, v bližini fakultet, potrebujemo ga za hčerko, ki bo študirala v kratkem tukaj, smo zadovoljni, da je prišlo do tega premika s ceno navzdol.
Ce bi oni atek bral moje poste, stanovanja nebi kupil. Sem tudi tebi, med drugim, dal nasvet. Verjetno si ga ignoriral. Mi je pa jasno zakaj je atek naredil napako. Oportunisti so trobili, da nepremicninam v zgodovini se niso padle cene in da tako poceni (3000EUR) nikoli vec ne bo.
Zgodovina sprememb…
Sem tudi tebi, med drugim, dal nasvet. Verjetno si ga ignoriral.In sicer kakšen?
Oportunisti so trobili, da nepremicninam v zgodovini se niso padle cene in da tako poceni (3000EUR) nikoli vec ne bo.Saj lahko še naprej lažeš samemu sebi, drugim pa ni treba. Nihče ni tega trdil. Leta 2008 je bilo vsem jasno, da so cene preveč narasle (ker je bilo dovolj pogledati, koliko povprečnih plač stane kvadratni meter, in ti je bilo vse jasno), samo da so nekateri očitno še vedno imeli dovolj denarja za nakupe, ker so se tolažili, da tudi delnice rastejo.
Poleg tega ti očitno ni jasno, da ljudje pač rabijo stanovanja, ker nočejo pri tridesetih živeti pri starših. In nekateri sedaj že 5+ let dlje živijo pri starših, čakajoč na pok.
Kar se pa nasvetov tiče, jaz sem pred 10+ leti "napovedal" dvig cen, ker se je bližalo izplačilo prve stanovanjsko-varčevalne sheme, in sem nekaj pred tem nabavil flet - po jurja evrov/m2.
O.
BCSman ::
kaj pa če daš družinskemu članu stanovanje v najem za 1eur na mesec in se izogneš višjim procentom davka?
Sem ti predlagal prodajo po razmeroma se visoki ceni, iti v najem za nekaj casa oz. kupiti tam, kjer ni bilo balona in potem nabaviti kaj na malo boljsi lokaciji. Ljudem so pa tocno to govorili, da nepremicnine ne poznajo zgodovinskih padcev. Kot aksiom so to prodajali. Potem jim je housing bubble v US sesul ta aksiom in zdaj je mir.
Sem ti predlagal prodajo po razmeroma se visoki ceni, iti v najem za nekaj casa oz. kupiti tam, kjer ni bilo balona in potem nabaviti kaj na malo boljsi lokaciji.Jaz sem flet kupil ravno zato, da mi ni treba več v najetem stanovanju živeti. Mi na kraj pameti ne pade, da bi se lotil prodaje in potem še iskanja najema, in potem še iskanja novega fleta, še zlasti, ker sem z lokacijo popolnoma zadovoljen, z velikostjo pa prav tako. Če bi pa že ravno hotel šparati, bi lahko živel brezplačno v 160m2 veliki hiši 100 km izven Ljubljane, delam itak doma. Drugače pa hvala za nasvet, zakaj mi nisi raje svetoval nakupa Googlovih delnic, ali pa vsaj Applovih?
Ljudem so pa tocno to govorili, da nepremicnine ne poznajo zgodovinskih padcev.Me prav zanima, od kje pobiraš te bedarije? Si res v taki zmoti, ali samo nakladaš, ker nimaš pametnejših argumentov? Recimo pred desetimi leti smo vsi vedeli za drastičen padec cen nepremičnin na Japonskem.
Kdaj ti bo končno postalo jasno, da ljudje pri nas stanovanj niso kupovali kot investicije, ampak ker so v njih želeli živeti. Kot investicijo so jih gradili razni Vegradi, in se zakalkulirali, ker so vmes padle delnice, v katerih so imeli tisti, ki so draga stanovanja kupovali, prihranke. Tisti brez prihrankov v delnicah so že recimo leta 2006, par let pred vrhom cen, ugotavljali, da stanovanj preprosto ne morejo več kupiti. Mislim, saj že leta 2002, ko je bil kvadratni meter po jurja, niso bila poceni.
Če je imel tisti ata, ko je kupil stanovanje za 2000 evrov, prihranke v delnicah NKBM ali Istrabenza, je naredil fantastičen posel, ko jih je še pravočasno pretopil v nepremičnino. Ti bi mu pa svetoval, naj z nakupom stanovanja še malo počaka, in bi bil do danes ob vse prihranke in brez stanovanja.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
floyd1 ::
Sem 100% prepričan da so cene nepremičnin v zadnjih letih napihnal javnosektoraši.
Javni sektor s svojimi "fantastičnimi" plačami?
Jaz pa ne bi bil tako prepričan, da je v Ljubljani strašno pomanjkanje stanovanj. Dobrih in poceni sigurno ni (nikoli) dovolj, to kar je, je pa tudi veliko praznega. Faks v vsaki slovenski vasi, kljub jamranju vse cenejši avti in boljše ceste, vse manj državnih služb,...poznam kar nekaj "starih" Ljubljančanov, ki so se izselili, skoraj na vas. V penzionu ali že prej, in našli slej ko prej druge službe. Bistvene razlike v nezaposlenosti v resnici ni.
Ce bi oni atek bral moje poste, stanovanja nebi kupil. Sem tudi tebi, med drugim, dal nasvet. Verjetno si ga ignoriral. Mi je pa jasno zakaj je atek naredil napako. Oportunisti so trobili, da nepremicninam v zgodovini se niso padle cene in da tako poceni (3000EUR) nikoli vec ne bo.Tisti ata je rekel, da ga potrebuje za hčerko. Koliko ljudi poznaš, ki svojim otrokom ob pričetku študija kar kupijo stanovanje? Pri takih tudi 3k ni problem.
Jaz pa ne bi bil tako prepričan, da je v Ljubljani strašno pomanjkanje stanovanj. Dobrih in poceni sigurno ni (nikoli) dovolj, to kar je, je pa tudi veliko praznega.Saj, to je finta. Stanovanje lahko dobiš dokaj ugodno, vendar na ne preveč privlačnih lokacijah.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()
Mene pa zanima zakaj pravijo, da je v Sloveniji preveč lastniških stanovanj? In če se stanovanja ne splača imet posamezniku, zakaj se bi splačalo imet komurkoli jih bi že morali prodat, da bi bili ti nakladači srečni? Verjetno bi bilo za gospodarstvo res dobro, da so ljudje stalno v strahu kje bojo jutri prespali, ampak zakaj lastniška stanovanja motijo tudi nekatero (neumno) rajo?
Aston_11 ::
Lastniško je verjetno mišljeno kot tisto, v katerem bivajo lastniki. Kar pomeni, da bi morali imeti vsaj dve stanovanji in eno oddati v najem. Tako bi se zvišal delež tistih, ki imajo več, in delež tistih, ki imajo manj. Torej da bi 5% ljudi obvladovalo trg. Mokre sanje kapitalistov in prisklednikov v sloveniji.
djordjevic ::
Sej je jeba pri nas. Po eni strani je fond lastniških stanovanj prevelik glede na evropske razmere (hvala Jazbinšek in udarniške gradnje hiš v Jugi), po drugi strani pravega najemniškega trga kot drugje, kjer so najemi sprejemljiva dolgoročna opcija, ni, po tretji strani pa so sama stanovanja glede na standard še vseeno cenejša kot marsikje v tujini, kjer je tudi cena posledica tega, da se marsikdo raje (oziroma je primoran v to) odloči za najem. Je pa res, da je mnogo nepremičnin, ki jih ljudje z bornimi dohodki preprosto ne morejo vzdrževati. Kakorkoli obrneš, situacija je kompleksna.
No grave is deep enough to keep us in chains.
Invictus ::
djordjevic je izjavil:
po tretji strani pa so sama stanovanja glede na standard še vseeno cenejša kot marsikje v tujini,
S tem se ravno ne bi strinjal ...
Seveda pa ne smer primerjati centrov svetovnih metropol in centra slovenske vasi ...
Treba je pač primerjati približno enako zahojene lokacije ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Treba je pač primerjati približno enako zahojene lokacije ...Ja, ampak kdo za vraga bi hotel iti živeti nekam v osrednjo Španijo? Tam so gradili velika naselja, namenjena pravzaprav izključno angleškim in nemškim penzionistom. To so namreč tiste slavne španske poceni nepremičnine. Raje grem v Haloze živet
O.
-valvoline- ::
Kakorkoli končalo se je obdobje *za vsak pajzl najmanj 3000 evrov za m2* v Ljubljani. Morda neke elitne soseske bodo obdržale cene ali celo pridobile na ceno,ampak to so pač nepremičnine za tistih 5% folka ki ne ve kaj bi z denarjem. Za rajo pa 1000e za m2,tu se kupna moč konča.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: -valvoline- ()
V Lj ne bo nikoli 1000EUR/m2.No ja, nikoli je močna beseda. Kaj bo recimo s kakšnim Savskim naseljem, ko bo čez 50 let staro sto let? Ali ko bo star 150, 200 let - v glavnem, ko bodo začele stolpnice počasi razpadati? Stanovanja so lastniška in stolpnic ne bodo mogli kar na hitro podreti in zgraditi nove (kot bi naredili, če bi bile v lasti neke firme, ki bi živela od oddajanja stanovanj), niti jih ne bodo mogli celovito sanirati, ker ne bo dovolj lastnikov pripravljenih investirati. Po mojem bodo nekaj deset let takšne stolpnice in bloki počasi propadali, cene v njih bodo pa počasi drsele proti 0. Podrli jih bodo šele, ko bodo nekje na ravni Cukrarne ali Kolizeja.
V naslednjih 20-30 letih pa v Ljubljani ne bo takšnih res poceni nepremičnin.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
-valvoline- ::
Nov nepremičninski davek bo ziher razmigal ponudbo in trg nepremičnin. Zagotovo bodo cene še dodatno pod pritiskom navzdol. Ne vem ce bodo se vedno ksno prazno stanovanje kar tako samevalo ko bodo lastniku našpanal davek.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: -valvoline- ()
TESKAn ::
Podrli jih bodo šele, ko bodo nekje na ravni Cukrarne ali Kolizeja.
Se hecaš, takrat bodo pod spomeniškim varstvom.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
r3dkv1c4 ::
brias "ogromno mladih druzin iz EX yu kjer imajo lastniski flat, ga lahko prodajo, kupijo flat v SLO in imajo 2 do 3* visje place kot dol ...
taksni vam bodo pokupili flate .... stare in nove ...
dokler se vi bunite, glancate korejske traktorje za nov punt .... vam oni kupujejo flate :)"
oni niso krivi da se lahko ustoličijo in delajo pri nas....vsak ki gre v tujino delat in živet zre samo po boljši prihodnosti.
Za to, da se lahko tu zaposlijo in kupujejo vsevprek je pa kriva država in njen pohlep po cenejši delovni sili.Brez znanja slovenskega jezika jih zaposlujejo vsepovsod in seveda izkoriščajo.
Lahko ti pa povem da zelo zelo veliko družin iz bivše juge živi tu v podnajemniških stanovanjih, ker so prišli delat sem brez ficka.
Tako je to če živiš v bananastanu.
taksni vam bodo pokupili flate .... stare in nove ...
dokler se vi bunite, glancate korejske traktorje za nov punt .... vam oni kupujejo flate :)"
oni niso krivi da se lahko ustoličijo in delajo pri nas....vsak ki gre v tujino delat in živet zre samo po boljši prihodnosti.
Za to, da se lahko tu zaposlijo in kupujejo vsevprek je pa kriva država in njen pohlep po cenejši delovni sili.Brez znanja slovenskega jezika jih zaposlujejo vsepovsod in seveda izkoriščajo.
Lahko ti pa povem da zelo zelo veliko družin iz bivše juge živi tu v podnajemniških stanovanjih, ker so prišli delat sem brez ficka.
Tako je to če živiš v bananastanu.
a točno toliko pa stane če si zgradiš novoNe vem, zakaj se pritožuješ. A ti kdo brani zgraditi novo?
O.
trololo2 ::
Obadva imata sicer prov. Gre se da če greš na novo, ti naši vrli JS, za to potrebuje.....Morda je dobro kupiti podrtijo...
Če je problem graditi na novo, potem so visoke cene starih hiš čisto upravičene. Ko enkrat nekje zmanjka zazidljivih parcel (recimo v centru mesta, na obali ...), se pač cene starih bajt začno višati. Lahko pa greš tudi kam drugam gradit.
O.
O.
Okapi, da se mi začnejo sosedje pritoževati, zaradi kvazenja pogleda na gmajno....https://thetfp.com/tfp/general-discussi...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?Oddelek: Loža | 6156 (3213) | techuser |
» | Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22646 (17494) | BorutO |
» | Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 34049 (31091) | Ganon |
» | Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15872 (14358) | Furbo |
» | Kako živeti? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 16312 (14615) | Matako |