Forum » Loža » Možnosti nakupa stanovanja
Možnosti nakupa stanovanja
Temo vidijo: vsi
djordjevic ::
djordjevic je izjavil:
Dejstvo je, da svoje stanovanje/hišo potrebuješ 50+ let, in si hitro lahko izračunaš, a se bolj splača ves ta čas plačevati najemnino, ali pa nepremičnino kupiti. O.
Še dobro, da nisem pred leti poslušal preračunljivcev. Tako imam še 11 let kredita, drugače pa bi že dobra 4 metal denar skozi okno.
Čestitke!
Upam, da nimaš takšne "Sreče"
Ne, za ta denar sem dobil še slabih 40 kvadratov in pokrito garažo zraven. ;)
No grave is deep enough to keep us in chains.
Okapi ::
Važna je obrestna mera kredita,Saj, izračunaj, koliko preplačaš stanovanje s kreditom recimo 2% + euribor in koliko stanovanj kupiš lastniku v 50 letih najema.
O.
neki4 ::
Ti kar vzemi minimalno 5% EOM. Debata je bila dovolj dolga, so ti nekateri, ki tudi nekaj vedo dali vrsto izračunov. Sej se verjetno strinjaš da nima smisla vleči debate v nedogled, sem pa moral po dolgem času spet kaj pripomniti, ker vidim, da še vedno sodeluješ v tej famozni stanovanjski problematiki.
McGregorSL ::
če si za 100.000€ ne moraš privoščit stanovanja (s krediti) je vseeno, če povečajo na 1.000.000€ za isto stanovanje. V bistvu se samo poveča verjetnost, da stanovanje ne bo prodano...
jernejl ::
Vprašanje za tiste, ki menijo, da se nakup v primerjavi z najemom bolj splača:
V tem primeru obstaja možnost, da najamem kredit, kupim X stanovanj in jih dam v najem.
Današnje tržne najemnine so dovolj visoke, da z njimi lahko sproti poplačam obrok kredita, nekaj pa mi še ostane?
Posledično se pojavi tudi vprašanje, zakaj bi kdorkoli želel stanovanje vzeti v najem, in zakaj bi katerikoli lastnik stanovanja želel le-tega prodati, če ga lahko da v najem?
Zakaj banke nemudoma ne zasežejo stanovanj, za katera gradbena podjetja ne morejo odplačati kreditov, in jih dajo v najem? Najemnine bodo višje kot bi bili obroki odplačila kredita.
Zakaj pa bi gradbena podjetja sploh želela stanovanja prodajati in ne dajati v najem? Z najemninami bi zaslužili več kot s prodajo, poleg tega bi jim to omogočilo sprotno poravnavanje obveznosti do bank.
V tem primeru obstaja možnost, da najamem kredit, kupim X stanovanj in jih dam v najem.
Današnje tržne najemnine so dovolj visoke, da z njimi lahko sproti poplačam obrok kredita, nekaj pa mi še ostane?
Posledično se pojavi tudi vprašanje, zakaj bi kdorkoli želel stanovanje vzeti v najem, in zakaj bi katerikoli lastnik stanovanja želel le-tega prodati, če ga lahko da v najem?
Zakaj banke nemudoma ne zasežejo stanovanj, za katera gradbena podjetja ne morejo odplačati kreditov, in jih dajo v najem? Najemnine bodo višje kot bi bili obroki odplačila kredita.
Zakaj pa bi gradbena podjetja sploh želela stanovanja prodajati in ne dajati v najem? Z najemninami bi zaslužili več kot s prodajo, poleg tega bi jim to omogočilo sprotno poravnavanje obveznosti do bank.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
Odgovor je preprost. Večina slovenskih gradbenikov se ni šlo dolgoročnega poslovnega modela z nižjo, a stabilnejšo donosnostjo, ampak so ob začetku vsakega novega projekta jahali mehurček cen na nepremičninskem trgu in jih ob prenizki ponudbi na trgu vsakokrat pomagali dvigovati, s tem pa sebi izdatno polniti malho. Za banke velja enako. Gradbincem so posodile ohoho denarja. Zakaj bi že zdaj prodajale stanovanja za pol cene, eeeh, po 'fer, kao tržni' ceni? Ne bojo. Ne pozabit, da so s temi krediti najbolj izpostavljene domače banke (kar pa še vedno ne dosega kritične mase, da bi zato _morale_ v odprodajo - pa četudi bi jo, hej tu so še vedno 'prisilne' dokapitalizacije, ker so naše banke pa ja too big to fail). Krog je sklenjen.
Današnje tržne najemnine so dovolj visoke, da z njimi lahko sproti poplačam obrok kredita, nekaj pa mi še ostane?Če si vzel dovolj dolgoročen kredit, da so obroki dovolj nizki. 30 let je morda premalo. Ko kupuješ stanovanje, načeloma računaš, da ga boš uporabljal 50+ let (in nima veze, če prvega vmes prodaš in kuiš drugega).
Drugače pa so krediti predragi, da bi se to splačalo početi tržno, ker je donos premajhen. Stanovanje kupiti in oddajati se splača, če imaš keš. Drugače boš predolgo čakal na profit.
Posledično se pojavi tudi vprašanje, zakaj bi kdorkoli želel stanovanje vzeti v najem,Recimo če računaš, da se boš kmalu preselil kam drugam, če nimaš nobenih prihrankov in bi bil celoten kredit (100% itak nikjer brez zvez ne dobiš) predrag, ali če nimaš rednih prihodkov in ti banke kredita sploh ne odobriji.
in zakaj bi katerikoli lastnik stanovanja želel le-tega prodati, če ga lahko da v najem?Ker bi si rad kupil jahto, ker se mu ne ljubi ukvarjati z najemom, ker bo denar vložil v kakšen donosnejši posel. Nihče ne trdi, da je oddajanje stanovanj najdonosnejši posel pod soncem.
Zakaj banke nemudoma ne zasežejo stanovanj, za katera gradbena podjetja ne morejo odplačati kreditov, in jih dajo v najem?Ker se banke načeloma ne ukvarjajo z oddajanjem stanovanj. Upoštevati je tudi treba, da moraš imeti za optimalen izkupiček pri oddajanju stanovanja tega ves čas oddanega. Vsak mesec, ko ni oddano, se ti pozna, in to se lahko hitro nabere. Če kot lastnik stanuješ v svojem stanovanju, je to ves čas "oddano" (s čimer hočem povedati, da je računica drugačna, če stanovanje kupuješ zase, ali če ga kupuješ za oddajanje = če se stanovanje splača kupit za bivanje v njem, to še ne pomeni nujno, da se ga splača kupiti za oddajanje).
O.
Super Sonic ::
"Vprašanje za tiste, ki menijo, da se nakup v primerjavi z najemom bolj splača:"
Če vzamemo v obzir 50 let življenja pod najeto streho in da zanj odštejemo na mesec 350€, bo račun izpljunil ven, da bomo za najem porabili 210.000,00€. In mislim, da od tu naprej razprava o tem kaj se bolj splača, odpade, ker mislim, da ne obstaja tako slab kredit, ki bi nam pobral 210.000,00€ - nato pa bi nas brcnil na cesto.
"Današnje tržne najemnine so dovolj visoke, da z njimi lahko sproti poplačam obrok kredita, nekaj pa mi še ostane?"
Zakaj bi ti pa kaj ostalo? A avto tud zato kupiš, da ga boš oddajal?
"Zakaj pa bi gradbena podjetja sploh želela stanovanja prodajati in ne dajati v najem? Z najemninami bi zaslužili več kot s prodajo, poleg tega bi jim to omogočilo sprotno poravnavanje obveznosti do bank."
Oh, to se že dela -> nič novega. Kolega je šel na ta hec, da bo sedaj nekaj let odplačeval kredit, kasneje pa nepremičnino odkupil (vsaj tak ima plan). Ves ta denar, ki ga sedaj daje za najem, pa se mu bo kasneje štel v odkupni znesek.
Če vzamemo v obzir 50 let življenja pod najeto streho in da zanj odštejemo na mesec 350€, bo račun izpljunil ven, da bomo za najem porabili 210.000,00€. In mislim, da od tu naprej razprava o tem kaj se bolj splača, odpade, ker mislim, da ne obstaja tako slab kredit, ki bi nam pobral 210.000,00€ - nato pa bi nas brcnil na cesto.
"Današnje tržne najemnine so dovolj visoke, da z njimi lahko sproti poplačam obrok kredita, nekaj pa mi še ostane?"
Zakaj bi ti pa kaj ostalo? A avto tud zato kupiš, da ga boš oddajal?
"Zakaj pa bi gradbena podjetja sploh želela stanovanja prodajati in ne dajati v najem? Z najemninami bi zaslužili več kot s prodajo, poleg tega bi jim to omogočilo sprotno poravnavanje obveznosti do bank."
Oh, to se že dela -> nič novega. Kolega je šel na ta hec, da bo sedaj nekaj let odplačeval kredit, kasneje pa nepremičnino odkupil (vsaj tak ima plan). Ves ta denar, ki ga sedaj daje za najem, pa se mu bo kasneje štel v odkupni znesek.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share
Super Sonic je izjavil:
Ojoj. Cena kredita je nekje v povprečju 5% na letni ravni. Vzameš kredit za 25 let in ga po 25. letih podaljšaš na novo za 25 let. Lahko vzameš 20 in 30 letni kredit ali obratno kot ti pač paše. Torej 50 let plačuješ kredit po 5% na leto.
Vzameš za kredit 100k Eur, te pride po 5O. letih cena kredita(obresti) = 250.000 EUR.
Ker tumba na pamet in opleta s podatki, ki so v prid njegovi fikciji, kako naj bi potekal nakup stanovanja na kredit.
"Ker tumba na pamet in opleta s podatki, ki so v prid njegovi fikciji, kako naj bi potekal nakup stanovanja na kredit. "
Točno tako. Pa še v tem obskurno bolnem izračunu mu ne gre prav dobro, ker nekako pozabi, da bi v tem njegovem primeru bil lastnik nepremičnine, v mojem primeru bi bil pa na cesti. Pa kaj še noče noče razumet: da informativni izračuni niso končni in fiksni.
Točno tako. Pa še v tem obskurno bolnem izračunu mu ne gre prav dobro, ker nekako pozabi, da bi v tem njegovem primeru bil lastnik nepremičnine, v mojem primeru bi bil pa na cesti. Pa kaj še noče noče razumet: da informativni izračuni niso končni in fiksni.
okapi- Ti je na forumu pred letom marsikateri ekonomist dal lep izračune in ti povedal, da ne razmišljaš prav. Lahko vzameš 20 let ali 30 let. Tudi jaz lahko vzamem najem in po 30 letih kupim stanovanje.
supersonic - moj bolni izračun je tako preprost kot tvoj in cena kredita varira kot tvoj primer z najemnino. ampak moj izračun tudi zajema 50 let, kar je tudi osnova, če se kaj primerja. po 50 letih ne boš ti ne lastnik stanovanja ne na cesti, ampak pod rušo.
djordević- tebe pa se mi zdi da kar poznam, ker si že kar dolgo časa v tej temi, če se ne motim in valda še vedno govoriš isto.
supersonic - moj bolni izračun je tako preprost kot tvoj in cena kredita varira kot tvoj primer z najemnino. ampak moj izračun tudi zajema 50 let, kar je tudi osnova, če se kaj primerja. po 50 letih ne boš ti ne lastnik stanovanja ne na cesti, ampak pod rušo.
djordević- tebe pa se mi zdi da kar poznam, ker si že kar dolgo časa v tej temi, če se ne motim in valda še vedno govoriš isto.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: neki4 ()
"moj bolni izračun je tako preprost kot tvoj in cena kredita varira kot tvoj primer z najemnino. ampak moj izračun tudi zajema 50 let, kar je tudi osnova, če se kaj primerja. po 50 letih ne boš ti ne lastnik stanovanja ne na cesti, ampak pod rušo."
Poišči človeka, ki bo vzel 2x25 let kredita zato, da bo kupil 100k€ vredno nepremičnino. No, jaz ga ne poznam in zdi se mi, da ga tudi ne bom spoznal. Tak primer realno ne obstaja, je fikcija, ki si jo predstajajo tebi podobni, da se lažje potolažijo. S tega vidika je vsak kredit popolni idiotizem in tega ne rabiš razlagat na forumu, mogoče kje drugje, tu pač ne.
Med tem, ko je najemnima zelo popularen način razmišljanja, celo vzpodbuja se jo, glede na stanje na trgu. 50 let najema ni nekaj kar bi lahko bila fikcija, celo v tej temi imamo predstavnika, ki to zagovarja (Mr.B -popravi me, če se motim).
Poišči človeka, ki bo vzel 2x25 let kredita zato, da bo kupil 100k€ vredno nepremičnino. No, jaz ga ne poznam in zdi se mi, da ga tudi ne bom spoznal. Tak primer realno ne obstaja, je fikcija, ki si jo predstajajo tebi podobni, da se lažje potolažijo. S tega vidika je vsak kredit popolni idiotizem in tega ne rabiš razlagat na forumu, mogoče kje drugje, tu pač ne.
Med tem, ko je najemnima zelo popularen način razmišljanja, celo vzpodbuja se jo, glede na stanje na trgu. 50 let najema ni nekaj kar bi lahko bila fikcija, celo v tej temi imamo predstavnika, ki to zagovarja (Mr.B -popravi me, če se motim).
maš kredit ali ga nimaš oz. ga hočeš v prihodnje vzet?
cena kredita je toliko kot je, razumeš? ali ti vzameš 20 ali 30 ali podaljšaš 20 potem še na 30. cena na letni ravni je minimalno 5%. Vzameš vedno isto osnovo. Kaj ima veze to ali ti vrneš po 30 letih kredit. Sej tudi v realnosti ne obstaja, da imata dva iste prihodke in kupujeta isto nepremičnino in jo nekdo vzame v najem drugi pa kupi s kreditom, ampak za lažjo primerjavo se vedno tako poenostavi zadeve. dejstvo je da si mimo kiksnil ko si rekel da ni kredita ki bi stal over 200k eur v primerjavi z neko najemnino 350eur. tako preprosto to ni.
cena kredita je toliko kot je, razumeš? ali ti vzameš 20 ali 30 ali podaljšaš 20 potem še na 30. cena na letni ravni je minimalno 5%. Vzameš vedno isto osnovo. Kaj ima veze to ali ti vrneš po 30 letih kredit. Sej tudi v realnosti ne obstaja, da imata dva iste prihodke in kupujeta isto nepremičnino in jo nekdo vzame v najem drugi pa kupi s kreditom, ampak za lažjo primerjavo se vedno tako poenostavi zadeve. dejstvo je da si mimo kiksnil ko si rekel da ni kredita ki bi stal over 200k eur v primerjavi z neko najemnino 350eur. tako preprosto to ni.
Zgodovina sprememb…
Keyser Soze ::
Super Sonic je izjavil:
Seveda da rabi. Nepremičninski agenti so zadnje časi postali naravnost vzorčni primerki dobre propagande. Še Grims bi bil ponosen. Al je bil Goebbels?
Sam se dobesedno čudim kako dobro se prodajajo nekatere nepremičnine pri določenih agencijah. En teden je prodana, drugi je že spet na voljo, tretji zopet prodana, in tako v nedogled. Se ne čudim, da ne spustijo cen, če imajo tako fenomenalen promet. Plus, da bi bili res dobri, morajo resnično, resnično verjeti v tisto kar ponujajo. Ergo... Imamo tole temo.
OM, F, G!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Keyser Soze ()
ker si že kar dolgo časa v tej temi, če se ne motim in valda še vedno govoriš isto.
Seveda, zato ker že dobra štiri leta uživam obilne sadove lastnega stanovanja. In ja, v 15 letih bom banki 'poklonil' novega megana karavan gt line, vendar sem to vzel v zakup. Me vsak dan znova spomni, da sem pred leti ravnal pravilno, ko sem sklenil 'tvegat' in it v nakup stanovanja. Ampak ja, če se boste eni boljše počutili, oh, kako sem se zahebal. ;)
Gregor P ::
Ker se banke načeloma ne ukvarjajo z oddajanjem stanovanj. Upoštevati je tudi treba, da moraš imeti za optimalen izkupiček pri oddajanju stanovanja tega ves čas oddanega. Vsak mesec, ko ni oddano, se ti pozna, in to se lahko hitro nabere.
Od kdaj pa to? Ali je to samo slovenska posebnost? Namreč sam v tujini vedno rajši najamem stanovanje, katera hiša je v lastni neke večje banke, zavarovalnice itn. Seveda oni običajno ne dajejo v najem za 1 teden ipd. ampak vsa za 1 leto, ali dlje .... od njih pa najemam rajši zaradi tega ker z njimi praktično ni nobenih težav (nimajo nekih posebnih želja, ki bi se vsak teden menjale ipd.) in je vse urejeno v nulo (praviloma spoštujejo zakonodajo in običajne poslovne običaje, tako da ni presenečenj); za hišo vedno poskrbijo (skrbijo za vsa popravila, obnovo itd.); ker imajo običajno več hiš, blokov, kjer oddajajo stanovanja, jih tudi vse pride ceneje in so zato cene najemnin povsem normalne in konkurenčne ...
Me v bistvu čudi, če tega res ni pri nas?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Pa saj to pravimo ves čas eni. Da dokler dejansko ni take sorte najemodajalcev pri nas, je najem večji in dražji riziko kot nakup stanovanja.
Super Sonic je izjavil:
" S tega vidika je vsak kredit popolni idiotizem in tega ne rabiš razlagat na forumu, mogoče kje drugje, tu pač ne.Ti razlagaš, da je kredit bolje. ti si pač govoril da ne obstaja kredita, ki bi ga preplačal več kot 210k eur.
Verjetno res ne, ker ga moraš plačaš v 30 letih. Samo potem tudi povej, da 350 eur plačuješ 30 let.Lahkona nek način rečem, da ti pluvaš po tistih, ki gredo v najem. Tako, da žal tega ne bomo poslušali na tem forumu:)
djordjevic je izjavil:
Kadar govori neumnosti, takoj, jasno.
Ja sej jest ti isto povem, da lupetaš neumnosti. Sej verjetno ne pričakujem da imaš v najemu stanovanje, ampak pač že dolgo časa razglablaš na forumu da si ponosen kreditojemalec.
Zgodovina sprememb…
LeQuack ::
djordjevic je izjavil:
Pa saj to pravimo ves čas eni. Da dokler dejansko ni take sorte najemodajalcev pri nas, je najem večji in dražji riziko kot nakup stanovanja.
Torej tržna niša, ki jo noče nobeden izkoristiti, ker je potrebno razmišljati preveč dolgoročno. No go, moraš vedeti da naši tako imenovani gradbeniki niso ravno znani po diplomah in znanstvenih dosežkih.
Quack !
Kar sem napisal par vrstic više. Ampak to še vedno ne spremeni dejstva, da najem zaenkrat pri nas preprosto ne more biti boljša opcija, ker, spet zaenkrat, to ni. In kar je najbolj srhljivo, pa tega v bistvu nikomur ne privoščim, ravno nasprotno, je, da se bo obdobje 'vzpostavljanja tovrstnega trga' še lep čas vleklo, ljudje, ki teoretizirajo in pišejo slavospeve najemništvu, pa bodo tačas metali denar dobesedno skozi okno in na stara leta ostali brez vsega. Aja, ne, oni bodo imeli fakin bajne prihranke iz tega naslova. To ves čas pozabljam. Sej se lahko tudi takole gremo. Tema se menda res vleče kakšna 3-4 leta - postavimo vprašanje takole. Jaz sem v tem času pridobil v trajno last okoli 15-20 m2. Koliko prišparanih ojrotov se bohoti na računu tistega, ki kao prihrani z najemnino? Pa da takoj vidimo, kaj se bolj splača.
Večkrat sem tudi opazil npr. da Slovenec/-ka, ko pride prvič v tujino recimo delat za daljše obdobje, takoj resno razmišlja, kako bi si nemudoma kupil stanovanje (dejansko si že gre ogledovat stanovanja) ... običajno se sicer po nekaj mesecih plačevanja najemnine premislijo; ampak dobro, itak verjetno niso planirali ostati tam za večno ker pač nikoli ne veš, kam te bo delo zaneslo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
V tujini bi tudi sam posegel po najemu in točno iz tega razloga, kot ga navajaš.
djordjevic je izjavil:
Jaz sem v tem času pridobil v trajno last okoli 15-20 m2.
Veš to pri nas pogrešam. Ta način, kako se ljudje radi pohvalijo, kako so sposobni:)
Še čakam na podatek, koliko evrov si prihranil ob najemnini. ;)
Sicer pa, daleč od tega, da bi se s čim hvalil. Podatek, ki sem ga navedel, ni glih nekaj, da bi človek dol padal od zavesti, je pa vsaj podatek, ki se ga da ovrednotiti realno, ne pa fantaziranje o teh in onih obrestnih merah ter ostalih zavajanjih za 35 let vnaprej.
Sicer pa, daleč od tega, da bi se s čim hvalil. Podatek, ki sem ga navedel, ni glih nekaj, da bi človek dol padal od zavesti, je pa vsaj podatek, ki se ga da ovrednotiti realno, ne pa fantaziranje o teh in onih obrestnih merah ter ostalih zavajanjih za 35 let vnaprej.
Ne ne, sej jaz ne plačujem ne najemnine, ne kredita. Niti nisem vedel da imaš ti kredit. Me to niti ne zanima. Tudi tisti občutki pri tebi, ko imaš kredit, da ti drugi na forumu pove da je najemnina lahko zelo konkurenčna zadeva, še daleč ne pomeni da ti kdo hoče povedat da si zajebal. To je bolj plod tvoje domišljije.
eh, zavajanje, prosim te. Če nekdo reče da za najemnino daš 350eur za 50 let in je to 210k eur in da ni kredita ki toliko stane je pošteno da se to primerja za stroške kredita, ki bi jih imel v tem času. Seveda v praksi ni 50 letnega kredita, lahko pa veš da cena kredita na letni ravni ni poceni. poglej pri sebi, koliko si imel v tem času letno obrestno mero.
eh, zavajanje, prosim te. Če nekdo reče da za najemnino daš 350eur za 50 let in je to 210k eur in da ni kredita ki toliko stane je pošteno da se to primerja za stroške kredita, ki bi jih imel v tem času. Seveda v praksi ni 50 letnega kredita, lahko pa veš da cena kredita na letni ravni ni poceni. poglej pri sebi, koliko si imel v tem času letno obrestno mero.
Najemniški trg se bo najbrž urejal še kar nekaj časa, to je, če ne bo politika zopet posegala kaj vmes. Potrebno se bo prilagoditi novim razmeram, namesto da se oddajajo samo prepleskane štiri stene. Ko vidiš, kaj ponujajo za isti denar tam čez lužo v njihovih "gated communities" te kar zmrazi. To je vse od vključenega fitnesa, bazena, raznih teniških igrišč in podobnega, storitve res na nivoju.
Edina stvar, ki lastnika pri nas ponavadi skrbi je, da boš preveč njegovih stvari uničil, ki jih ima še od prve svetovne vojne noter, ali pa da te ne bo mogel dosti hitro ven vržt, ko bo našel morebitnega kupca v tej ekonomiji. Potem vpije na državo, da naj mu pomaga, obenem pa skriva dohodek in državi ne plačuje davka. Samo en pogled z mojega vidika, najbrž malo preveč posplošen, ker vem, da se najdejo tudi poštenjaki.
Edina stvar, ki lastnika pri nas ponavadi skrbi je, da boš preveč njegovih stvari uničil, ki jih ima še od prve svetovne vojne noter, ali pa da te ne bo mogel dosti hitro ven vržt, ko bo našel morebitnega kupca v tej ekonomiji. Potem vpije na državo, da naj mu pomaga, obenem pa skriva dohodek in državi ne plačuje davka. Samo en pogled z mojega vidika, najbrž malo preveč posplošen, ker vem, da se najdejo tudi poštenjaki.
Quack !
Ja, samo je ena bistvena razlika. Četudi plačuješ 350 evrov najemnine 50 let (pa je tudi to bolj strel v koleno, ker se najemnine pridno višajo), si po 50 letih brez vsega. Četudi plačaš v 30 letih 210 jurjev kredita, pa ti ostane nepremičnina. Se ti ne zdi to pomembno?
Modri dirkač ::
djordjevic je izjavil:
Ja, samo je ena bistvena razlika. Četudi plačuješ 350 evrov najemnine 50 let (pa je tudi to bolj strel v koleno, ker se najemnine pridno višajo), si po 50 letih brez vsega. Četudi plačaš v 30 letih 210 jurjev kredita, pa ti ostane nepremičnina. Se ti ne zdi to pomembno?
In kolikokrat bo potrebno flat adaptirat v 50ih letih? Vsaj 2x (po 10,15k €? samo za flat, vzdrževanje bloka še ekstra) in to niti ni zanmarljiv strošek pri celi zadevi.
Everybody lies!
Mhm, pol se pa vprašaj, kolikokrat bo to zate naredil najemodajalec - ne bo. Oziroma te bo vrgel na cesto, ko bodo prvi potomci godni za življenje na svojem. In, roko na srce, tistih 30k daš konec koncev zase, da živiš v boljšem okolju. Ah, saj se mi ne da več. Kdor ima za polog in plačo, da mu kredit gre skozi, je tak jasno, kaj bo naredil. Kdor tega nima / živi doma, pa tudi. Over and out, ker nima smisla.
Tudi jaz lahko vzamem najem in po 30 letih kupim stanovanje.Zdaj pa še poskušaj razložiti, zakaj si 30 let raje plačeval najemnino? Ker si vmes z razliko med najemnino in kreditom bajno služil na borzi, ne? Yeah, right.
O.
V najemu se plača met neprofitno stanovanje, pa še ta niso poceni. Plus kolikor vem dobiš čisto neopremljenega (brez kuhinje in podobnega).
Quack !
djordjevic
No ja, jaz bi raje lepo počasi plačeval 350 eurov najemnine 50 let in po 50. letih plačal 210k eur, kot da bi moral to plačati že 20 let prej, pa tudi če bi se potem 20 let hvalil da sem lastnik hiše:)
Čez 50 let pa itak oba kripneva. Sej razumeš kaj ti hočem povedat?
No ja, jaz bi raje lepo počasi plačeval 350 eurov najemnine 50 let in po 50. letih plačal 210k eur, kot da bi moral to plačati že 20 let prej, pa tudi če bi se potem 20 let hvalil da sem lastnik hiše:)
Čez 50 let pa itak oba kripneva. Sej razumeš kaj ti hočem povedat?
Zgodovina sprememb…
Tudi jaz lahko vzamem najem in po 30 letih kupim stanovanje.Zdaj pa še poskušaj razložiti, zakaj si 30 let raje plačeval najemnino? Ker si vmes z razliko med najemnino in kreditom bajno služil na borzi, ne? Yeah, right.
O.
Eh okapi, ne da se mi. Brezplodna debata, ker itak se ne bovo nikoli strinjala. res pa da te moram pohvalit, da si izredno strpen, kar se tiče drugih mnenj. To cenim:)
Zgodovina sprememb…
"Sam se dobesedno čudim kako dobro se prodajajo nekatere nepremičnine pri določenih agencijah. En teden je prodana, drugi je že spet na voljo, tretji zopet prodana, in tako v nedogled. Se ne čudim, da ne spustijo cen, če imajo tako fenomenalen promet. Plus, da bi bili res dobri, morajo resnično, resnično verjeti v tisto kar ponujajo. Ergo... Imamo tole temo.
Haha, bližnji sosed je dal za enako hišo kot jaz leta 2009, pred dvema mesecema 30k€ več. Tolk o tvojem nakladanju. Je pa jasno, da se vse ne proda in večina predragih stvari je še na voljo ;) In priznam; preklemansko prav vam pridejo pri nakladanju na forumih.
"Ti razlagaš, da je kredit bolje. ti si pač govoril da ne obstaja kredita, ki bi ga preplačal več kot 210k eur.
Verjetno res ne, ker ga moraš plačaš v 30 letih. Samo potem tudi povej, da 350 eur plačuješ 30 let.Lahkona nek način rečem, da ti pluvaš po tistih, ki gredo v najem. Tako, da žal tega ne bomo poslušali na tem forumu:)"
A po tej (še bolj gnili) logiki pa sedaj iščemo osebo, ki bo naprej 30 let v najemu, potem bo pa stanovanje kupla? ;D No, kakorkoli, 1 kredit težko preseže manjko 210k€, ki jih načeloma prinese doživljenjski najem. 2 kredita sta pa že druga zgodba, samo takšnega junaka še Mazzini v najbolj mokrem scenariju težko spiše, čeprav je bila tista z vikendom dost blizu, tule govorimo o čisto novi dimenziji - 2 kredita (25 let) za 1 stanovanje (verjetno 1-sobno, ali pa še to ne).
Jaz razlagam v tej smeri, da kredit za stannovanje ni noben bav-bav, da je jasno, da ga preplačamo, a v veliki večini je precej boljša rešitev (govorim predvsem o dolgoročnih pogledih - doživljenskih, pravzaprav) kot najem. In razlagam še, da se noben ne zapufa do grla za 30 let (oz. večina ne) in da kredit za stanovanje ni informativni izračun na SKB banki (navajam kot primer).
In ko se boste vsi nasprotniki kreditov znebil teh kompleksov, potem se bomo lahko kej pametnega zmenil, do takrat bo pa tako kot je -> vsak po svoje in vsi mimo. Eno samo reglanje, že od kar tema stoji.
Haha, bližnji sosed je dal za enako hišo kot jaz leta 2009, pred dvema mesecema 30k€ več. Tolk o tvojem nakladanju. Je pa jasno, da se vse ne proda in večina predragih stvari je še na voljo ;) In priznam; preklemansko prav vam pridejo pri nakladanju na forumih.
"Ti razlagaš, da je kredit bolje. ti si pač govoril da ne obstaja kredita, ki bi ga preplačal več kot 210k eur.
Verjetno res ne, ker ga moraš plačaš v 30 letih. Samo potem tudi povej, da 350 eur plačuješ 30 let.Lahkona nek način rečem, da ti pluvaš po tistih, ki gredo v najem. Tako, da žal tega ne bomo poslušali na tem forumu:)"
A po tej (še bolj gnili) logiki pa sedaj iščemo osebo, ki bo naprej 30 let v najemu, potem bo pa stanovanje kupla? ;D No, kakorkoli, 1 kredit težko preseže manjko 210k€, ki jih načeloma prinese doživljenjski najem. 2 kredita sta pa že druga zgodba, samo takšnega junaka še Mazzini v najbolj mokrem scenariju težko spiše, čeprav je bila tista z vikendom dost blizu, tule govorimo o čisto novi dimenziji - 2 kredita (25 let) za 1 stanovanje (verjetno 1-sobno, ali pa še to ne).
Jaz razlagam v tej smeri, da kredit za stannovanje ni noben bav-bav, da je jasno, da ga preplačamo, a v veliki večini je precej boljša rešitev (govorim predvsem o dolgoročnih pogledih - doživljenskih, pravzaprav) kot najem. In razlagam še, da se noben ne zapufa do grla za 30 let (oz. večina ne) in da kredit za stanovanje ni informativni izračun na SKB banki (navajam kot primer).
In ko se boste vsi nasprotniki kreditov znebil teh kompleksov, potem se bomo lahko kej pametnega zmenil, do takrat bo pa tako kot je -> vsak po svoje in vsi mimo. Eno samo reglanje, že od kar tema stoji.
Super Sonic je izjavil:
"A po tej (še bolj gnili) logiki pa sedaj iščemo osebo, ki bo naprej 30 let v najemu, potem bo pa stanovanje kupla? ;D No, kakorkoli, 1 kredit težko preseže manjko 210k€, ki jih načeloma prinese doživljenjski najem. 2 kredita sta pa že druga zgodba, samo takšnega junaka še Mazzini v najbolj mokrem scenariju težko spiše, čeprav je bila tista z vikendom dost blizu, tule govorimo o čisto novi dimenziji - 2 kredita (25 let) za 1 stanovanje (verjetno 1-sobno, ali pa še to ne).
ne razumeš, ko sem ti dal moj primer je bilo vse gnilo in neumnost. Samo da sem vzel 50 let tako za najem ali kredo. Dajem ti neke hipotetične primere, jasno. ampak jih dajem vsaj na nek skupni imenovalec. Če primerjaš 50 letni najem, kar računaj 50. letne stroške kredita, vzemi bilokatero obrestno mero, ampak prosim te ne pod 5%. Dva kredita sem ti omenil, če pač želiva primerjat 50 letno obdobje. Da ne bo preveč sklicevanja na to, da je kredit "zakon" ker po 30 letih imaš stanovanje. Valda imaš, ker si sproti plačeval poleg obresti tudi glavnico.
djordjevic
No ja, jaz bi raje lepo počasi plačeval 350 eurov najemnine 50 let
Eno reč pridno pozabljate. Najemnine ne mirujejo. Nikoli. Praviloma se tudi ne znižujejo. Pri kreditih je drugače. Za časa krize je bil euribor tako nizko, da se je poznalo po 100 in več evrov manj na obrok. In leta so lepo tekla. Jasno je tudi, da se zdaj obrok ob dvigu obrestne mere viša, ampak tako pač je. To veš, preden vzameš kredit. Veš pa tudi, za kaj plačuješ. Za rešen stanovanjski problem.
Če primerjaš 50 letni najem, kar računaj 50. letne stroške kredita,Pa saj ravno v tem je fora, ker najemnino moraš plačevati vse življenje (recimo 50 let, lahko tudi 60, 70 let, če imaš srečo), kredita pa ti ni treba, ker ga prej odplačaš in imaš stanovanje.
Ti očitno nočeš štekati, da po 30 let plačevanja najemnine nimaš kar čudežno dovolj denarja, da si z gotovino kupiš stanovanje in potem na stara leta brezskrbno uživaš. Po 30 letih odplačevanja kredita pa imaš stanovanje in lahko na stara leta brezskrbno uživaš. Kar je še toliko pomembneje, ker penzija ja kar občutno nižja od plače.
O.
Kredit je tisti, ki je omogočil stanovanjem in avtom, da so postali dragi. Podobna situacija je tudi s ceno študija tam čez lužo. Dokler bodo študent lahko dobil 200k posojila za nek študij, bodo študiji pač 200k. Ampak krivci so na obeh straneh, tudi pri tistih, ki najemajo kredite.
Quack !
Če primerjaš 50 letni najem, kar računaj 50. letne stroške kredita,Pa saj ravno v tem je fora, ker najemnino moraš plačevati vse življenje (recimo 50 let, lahko tudi 60, 70 let, če imaš srečo), kredita pa ti ni treba, ker ga prej odplačaš in imaš stanovanje.
Ti očitno nočeš štekati, da po 30 let plačevanja najemnine nimaš kar čudežno dovolj denarja, da si z gotovino kupiš stanovanje in potem na stara leta brezskrbno uživaš. Po 30 letih odplačevanja kredita pa imaš stanovanje in lahko na stara leta brezskrbno uživaš. Kar je še toliko pomembneje, ker penzija ja kar občutno nižja od plače.
O.
eh, pa razumeš v kakšnem kontekstu sem ti rekel, da lahko greš v nakup po 30 letih najema. Zato, ker si vedno govoril da po 30 letih kredita si pa car in si lastnik stanovanja. Vedno lahko rečeš, da si po 30 letih car. Kako se pa izide zadeva je pa spet druga zgodba. Okapi če imaš family in če želiš otrokom /vnukom kaj pustiti in če veš da bodo to oni dobili, pač vzameš kredit in tvegaš (ker kreda je tveganje, karkoli si že to predstavljaš), drugače pa priporočam najem(ker je enostavno fensi).
A. Smith ::
Kredit je tisti, ki je omogočil stanovanjem in avtom, da so postali dragi. Podobna situacija je tudi s ceno študija tam čez lužo. Dokler bodo študent lahko dobil 200k posojila za nek študij, bodo študiji pač 200k. Ampak krivci so na obeh straneh, tudi pri tistih, ki najemajo kredite.
Ful, ful dobra vzporednica.
Da še sam napišem mnenje o najemu vs posojilu.
Mislim, da sta sami po sebi obe opciji popolnoma smiselni, vendar ju je treba gledati skozi sito sedanje situacije. In ta je, po mojem skromnem mnenju, da gre za počasen zlom trga. In glede na to, da pričakujem čez nekaj let bistveno nižje cene, kot sedaj, pač v tem trenutku izberem najem, čez nekaj let in ob pričakanih normalnejših cenah, pa pač posojilo in nakup.
Da se zlom trga dogaja pa eni zatrjujemo, drugi zanikajo. Štorija gre pač tako, da je trenutno zgrajenih žnj x 1000 stanovanjskih enot, za katere nima nihče denarja. Ker hodijo nepremičninski investitorji v stečaj, počasi postajajo banke lastnice teh stanovanj in jih bodo morale prodati, ker so zanje mrtev kapital. En del teh stanovanj pa se bo začel prodajati preko sodnih dražb po nižjih in nižjih cenah (ker jih bo vedno več). Ker se mi niti ne da prepirat z vami kaj bo v bodoče s trgom, predlagam, da počakamo kakšno leto in si takrat še enkrat ogledamo statistike z GURSa.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
Ker se mi niti ne da prepirat z vami kaj bo v bodoče s trgom, predlagam, da počakamo kakšno leto in si takrat še enkrat ogledamo statistike z GURSa.
Ja, to temo smo že začeli pred več kot enim letom ...
6. jan 2010, 08:29:22
... a sedaj moramo pa čakati še eno leto, da nam bodo zadeve bolj jasne (se malo hecam; se razume, da je potrebno malo več let za bolj jasno sliko)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
drugače pa priporočam najem(ker je enostavno fensi).Kje ti stanuješ? Pri starših?
O.
Imam svoj flet in vse kar paše skupaj, blizu koga živim pa niti ni pomembno. Vse sem si zrihtal in nimam kredita in tudi ne plačujem najema. Jaz nisem tako kot ti da bi vzel kredit(predvidevam pa da si sam).
Jaz nisem tako kot ti da bi vzel kreditJaz pa nisem tak kot ti, da bi mi stanovanje kupil nekdo drug. Mimogrede, zakaj ga ne prodaš in greš v najem, če se to bolj splača?
O.
Običajno ljudje dajo drugo stanovanje v najem, ko se partnerja recimo preselita v skupno stanovanje (in je potem eno viška).
Če se dobita dva, ki imata vsak svoje stanovanje in je od tega vsaj eno dovolj veliko za celo družino. Drugače pa se obe stanovanji proda in kupi večje. V najemu so v glavnem stanovanja, ki jih, ko že imajo svoje, ljudje podedujejo od staršev in jih ne prodajo, ker jih šparajo za svoje otroke.
O.
O.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?Oddelek: Loža | 6149 (3206) | techuser |
» | Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22616 (17464) | BorutO |
» | Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 33947 (30989) | Ganon |
» | Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15826 (14312) | Furbo |
» | Kako živeti? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 16245 (14548) | Matako |