» »

Možnosti nakupa stanovanja

Možnosti nakupa stanovanja

Temo vidijo: vsi
««
30 / 69
»»

imagodei ::

projektor> "Ja v lublan, ane :)
Da ne bom govoru na pamet, kok so najemnine za trosobno cca 80m2 stanovanje?
dvomim da so pod 500-600 EUR"

Aha, in koliko je cena 80m2 trisobnega stanovanja v Ljubljani? Cirka 175.000 EUR?

Recimo, da imaš našparanega 50.000 EUR, rabiš 125.000 EUR kredita na dobo 15 let (180 mesecev). Meni online izračun pokaže, da te bo mesečni znesek koštal okoli 850-900 EUR, odvisno od višine EURIBORA, če zavaruješ s hipoteko.

Če nimaš privarčevanega niti 1 Evra in boš vzel 175.000 EUR kredita, je tvoja mesečna obveznost preko 1.200 EUR. Če ti banka odobri mesečno anuiteto v višini 50% tvoje plače, pomeni, da imaš 2.500 EUR mesečne NETO priliva na račun!

Kar je kul, samo ne fantazirat, da si to lahko privošči tudi večina drugih na tem forumu. In predvsem ne fantazirat, da če je najemnina za stanovanje 600 EUR, da bo tebe mesečni obrok prišel ceneje. Pa saj to je menda jasno, da bi večina ljudi z veseljem šla v 15-letni kredit, če bi plačevala MANJ, kot pride mesečni obrok najemnine!

Jaz mislim, da ste eni mnogo pametni, da pa ne veste, kako in kaj je v resnici.
- Hoc est qui sumus -

neki4 ::

Okapi je izjavil:

< Najemnik mora še kar plačevati najemnine, lastniku pa se stroški drastično zmanjšajo, saj ne odplačuje več kredita. In ker si takrat že v penziji, je to še toliko pomembneje.

O.

seveda da se mu drastično zmanjšajo, sej je že sproti plačeval glavnico, če jo ne bi, bi pa plačeval samo obresti. Zaradi mene še 100 let. Obrestna mera je takšna kot je, ali ti plačuješ sproti glavnico ali pač ne:)

Okapi je izjavil:

A misliš, da bi ti dala banka za 50 letni kredit nižjo obrestno mero kot za 30 letni?
Ne, ampak na mesec bi odplačeval skoraj pol manj glavnice in bi bil zato obrok precej nižji.

O.

eh nima smisla, vse kar šteje je letna obrestna mera. in to je bistvo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: neki4 ()

Okapi ::

Obrestna mera je takšna kot je, ali ti plačuješ sproti glavnico ali pač ne:)
Tule nekako vsi operirajo s celim obrokom, ne samo z obrestmi. Recimo Imagodei malo prej. Če primerjaš najemnino samo s stroški kredita (se pravi obrestmi), je menda obrok vedno nižji od najemnine.

O.

> "Tule nekako vsi operirajo s celim obrokom, ne samo z obrestmi. Recimo Imagodei malo prej."

Errr, morda zato, ker gledamo konkretno koliko denarja ostane konec meseca na računu za vse ostale potrebe? Primerjalno, glede na najemnino?
- Hoc est qui sumus -

morda zato, ker gledamo konkretno koliko denarja ostane konec meseca na računu za vse ostale potrebe?
Ja, seveda, ampak po novem (recimo pri dodeljevanju socialnih pomoči;-) se gleda na stanovanje kot na premoženje. Se pravi, ni pomembno samo, koliko ti vsak mesec ostane na računu, ampak koliko imaš vsega premoženja. Na računu ti res ostane manj, ampak to nadoknadiš s kvadratnimi metri.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

To je res,

ampak če bi nakup stanovanja vzel kot špekulacijo, češ če se mi ne izide, še vedno lahko prodam (edino v tem primeru na glavnico ne gledaš kot na strošek), potem je iz več stališč boljše imet kar najeto stanovanje.

Kdo pa pravi, da bom lahko stanovanje čez npr. 7 let prodal brez težav? Če bom zaradi česarkoli potreboval denar TAKOJ, bom verjetno prodajal pod ceno.

Poleg tega, kot smo nedolgo nazaj ugotovili, je nepremičnina kot naložba na dolgi rok konzervativna in ni preveč donosna. Inflacija požre velik del "donosa". Se pravi, da če se grem špekulanta, je vseeno boljše plačevat manjše obroke za najemnino, razliko pa razpršeno investirat.

Kaj ti kupi glavnica pri stanovanjskem posojilu je napačno vprašanje. Pravzaprav je napačno sploh delit glavnico in obresti. Oboje ti namreč kupi streho nad glavo - isto kot ti to kupi najemnina.
- Hoc est qui sumus -

projektor ::

Mogoče sem zabit, ampak dej mi razlož, kako ti najemnina nekaj kupi?

pol bi bla kupnina in ne najemnina, ane

Zgodovina sprememb…

djordjevic ::

imagodei: Pa kaj je res treba za vsako ceno silit v LJ? Ali se uporablja LJ pač kot priročen člen v enačbi, po kateri je (zaradi vrtoglavih cen v prestolnici) nakup stanovanja čedalje manj privlačna opcija?
No grave is deep enough to keep us in chains.

Če smo čist natančni, si streho nad glavo kupiš izključno z obrestmi oz. najemnino dokler seveda lahko plačuješ.

Aha, in koliko je cena 80m2 trisobnega stanovanja v Ljubljani? Cirka 175.000 EUR?
Če vzameš kredit na 30 let (za vseh 175 jurjev), je obrok 780 evrov. Se pravi te pride stanovanje 280.000 evrov (v 30 letih ga preplačaš za 105.000 evrov).

Če plačuješ za to stanovanje 500 evrov najemnine, je to v 30 letih 180.000 evrov. Če plačuješ 600 evrov, je to 216.000 evrov. Če to primerjaš s 105.000 evri obresti od kredita, je računica jasna. Vrednost stanovanja bi morala v tem času pasti za več kot pol, da bi se najem splačal, pa še to samo v primeru, da bi ga moral prodati. Ker če v stanovanju stanuješ dlje kot 30 let, stroškov z nakupom več nimaš, z najemnino pa še vedno.

Računica seveda ne upošteva, da lahko v primeru najema vsak mesec razliko med obrokom in najemnino (180-280 evrov) investiraš v kaj donosnejšega. Če si podjetnik ali hazarder, boš seveda raje izbral najem, ker boš imel tako na razpolago več denarja, za katerega si obetaš, da ga boš bogato oplemenitil.

Če pa nisi pristaš vsakodnevnega sledenja borznim tečajem in si tudi ne obetaš imeti svojega d.o.o.-ja oziroma kakšne briljantne podjetniške ideje, potem imaš prav gotovo raje svoje stanovanje in mir. Recimo, da kot Mazzini samo raje ješ v restavracijah s počasno hrano, pozimi hodiš na morje na Tajsko in poleti smučaš v Barilochah.

Potem moraš računati na 50 let najema. Za najemnino boš dal 300-360.000 evrov, v primerjavi z 280.000 za nakup. Se pravi bo imel najemnik v svojem življenju 20-80.000 evrov manj na voljo za zabavo kot kupec. Če vzameš kredit za manj kot 30 let, je računica še toliko bolj na strani kupca. Če boš v lastnem stanovanju (sploh ni nujno istem) živel več kot 50 let, ali upoštevaš tudi to, da ga boš lahko zapustil otrokom, pa še precej bolj.

O.

Zgodovina sprememb…

T-h-o-r ::

kako pa je nekdo tako prepričan, da bo naslednjih 30 let živel v istem stanovanju, delal v isti firmi etc.
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Če bom zaradi česarkoli potreboval denar TAKOJ, bom verjetno prodajal pod ceno.
Na drugi strani pa lahko na račun hipoteke na nepremičnino dobiš kredit, ki ga sicer ne bi mogel dobiti.

In seveda, saj smo že obdelali, da si kot najemnik bolj prožen. Ampak ta prožnost ima svojo ceno. Z drugimi besedami, nekaj več plačaš, zato da se potem lažje (ceneje) preseliš. Recimo, če si poklicni diplomat in veš, da boš vsaj polovico delovne dobe preživel v tujini, vsakih nekaj let v drugi državi, potem nakup stanovanja res nima smisla, ampak je bolje denar šparati za nakup nepremičnine, ko greš v penzijo (pod pogojem, da prihranke pametno vlagaš in da se nepremičnine ne dražijo preveč).

Ko smo že ravno pri pametnem vlaganju - poznam par ljudi, ki so z nespametnim vlaganjem izgubili veliko. Ne poznam pa nikogar, ki bi kaj izgubil z nakupom nepremičnine.

kako pa je nekdo tako prepričan, da bo naslednjih 30 let živel v istem stanovanju, delal v isti firmi etc.
Saj ni treba biti prepričan, da boš stanoval v istem stanovanju in delal v isti firmi. Dovolj je, da si precej prepričan, da boš nekje stanoval in nekje delal, kjerkoli.

O.

Zgodovina sprememb…

@projektor,

mesečna najemnina ti kupi en mesec bivanja v stanovanju. Ja?

djordjevic> "Pa kaj je res treba za vsako ceno silit v LJ? Ali se uporablja LJ pač kot priročen člen v enačbi, po kateri je (zaradi vrtoglavih cen v prestolnici) nakup stanovanja čedalje manj privlačna opcija? "

Hm, ne... Ni nujno. Lahko poiščemo cene za 3-sobno stanovanje na Jesenicah in izračunamo mesečni obrok kredita tam. Ampak - pokaže se da je tudi mesečna najemnina na Jesenicah za nek faktor nižja od obroka kredita. Saj to je logično, ane.

Verjetno pa sprašuješ nekaj drugega: če si nekdo ne more privoščit obroka kredita za flat v LJ, si ga verjetno lahko privošči na Jesenicah. Kar pa ne drži čisto.

Vzemiva gornji primer, kjer sem za 15 let hipotekarnega kredita naračunal 1.200 EUR mesečne anuitete. Jasno, da lahko vzameš tak kredit samo, če ti ga banka odobri, torej če ti odobri kredit v višini 1/4, 1/3 ali 1/2 plače. Recimo, da si bolj "socialec" in da imaš 2.500 EUR priliva, pa ti banka odobri kredit v višini 1/2 tvoje plače. Super.

Ampak to ni realen primer za 90+% populacije. V Sloveniji je veliko mladih parov, ki bi si želeli stanovanje, pa domov prinesejo morda vsega 1.500 EUR. Če banka takemu paru odobri obrok v višini 500, morda 600 EUR, je to to. Nimaš kaj praskat. Odplačevalna doba se takoj podaljša. Višina kredita na 25 let je nižja, kot jo dobi nekdo drug, ki mu odobrijo kredit na 15 let z mesečnim obrokom 1.200 EUR (razlike za 50.000 EUR, 120.000 v 170.000).

In tle je bistvo problema. Nakup nepremičnine v LJ na manj kot na 25 let in brez pomoči staršev oz. kake dediščine je za večino Slovencev itak znanstvena fantastika. Šele v zabačenih grapah se cene nekoliko spustijo, pa še tam je zadeva precej draga. Tako da, tudi 3-sobno stanovanje na Jesenicah je kar draga zadeva - s podaljševanjem dobe kredita se večajo tudi obresti.

Govorim za večino Slovencev, ne za par mandeljcev, ki si lahko privoščite 1.200 EUR kredita na mesec.
- Hoc est qui sumus -

Okapi je izjavil:

< Ker če v stanovanju stanuješ, stroškov z nakupom več nimaš, z najemnino pa še vedno.
O.

jaz mislim, da je še najbolj izračunal silverflow. Ti imaš v 30 letih poplačan kredit, moraš sproti plačevat glavnico. Zavedaj se da je obrestna mera nekje recimo "5%". Samo za čiste obresti, če ne bi plačeval nič glavnice za kredit. Če vzameš kredit, pa ne greš v nakup, lahko večino denarja vežeš na banki in dobiš obresti in samo mesečno plačuješ najemnino. Da ne govorimo ostalo. To da si prej na svojem je samo zato ker sproti plačuješ glavnico.

Okapi> "Računica seveda ne upošteva, da lahko v primeru najema vsak mesec razliko med obrokom in najemnino (180-280 evrov) investiraš v kaj donosnejšega. Če si podjetnik ali hazarder, boš seveda raje izbral najem, ker boš imel tako na razpolago več denarja, za katerega si obetaš, da ga boš bogato oplemenitil."

Well, računica tudi ne upošteva bistvenega: da si morda lahko nekdo privošči 400-500 EUR za najemnino, ne more si pa privoščit 700 EUR za kredit.

Niti ne upošteva tega, da banka morda sploh ne bo odobrila kredita z mesečnim obrokom 700 EUR mlademu paru, ki zasluži neto 1.500 EUR.
- Hoc est qui sumus -

To je seveda res. Tudi jaz sam nebi (z)mogel.
Hočem reči, moral bi vzet kredit za bistveno daljšo dobo.

Zgodovina sprememb…

Niti ne upošteva tega, da banka morda sploh ne bo odobrila kredita
Seveda, ampak mi se tule ne pogovarjamo, kaj si lahko kdo privošči, ampak kaj se bolj splača (če lahko izbiraš).

Vprašamo pa se lahko tudi, ali se bolj splača živeti v najemniškem stanovanju z 80 m2 ali kupiti 50 m2.

O.

Okapi> "ampak kaj se bolj splača (če lahko izbiraš)."

Kaj pa vem, če je to resnično vprašanje. Kot sem par postov nazaj rekel, menda nihče v celotni temi ni trdil, da je nakup stanovanja apriori slaba ideja. Nihče ni trdil, da se nakup stanovanja nikoli ne splača. Na veliko pa debatiramo, ali se splača kupit stanovanje za VSAKO CENO. Jasno, da bi vsak kupil stanovanje, če bi mesečni obrok kredita na 15 let bil manjši, kot najemnina. Ker pa temu ni tako in ker imamo realne ljudi, z realnim denarjem in realnimi finančnimi problemi, pa nekateri trdimo, da se ne splača vedno.

Lih to je srž problema. Nekateri greste malodane v skrajnost, kjer trdite, da je boljše 30 let živet iz rok v usta zato, ker imate po 30 letih lastno stanovanje. Pusti zdej to, da so v resnici strošek samo obresti, ker za glavnico dobivaš kvadratne metre. Ta denar (glavnico+obresti) je treba dat od sebe in če si zato 30 let trgaš od ust, je vredno vnaprej naredit en izračun in se vprašat, če se splača, ane? To, kar trdimo mi in Miha Mazzini: ne za vsako ceno.

Če imaš denar, tako kot očitno projektor, ki bo na 15 let kupil stanovanje in plačeval zanj med 800 in 1.200 EUR mesečnega obroka, ni nobene dileme: nabavi si ga. Če si pa finančno v riti, potem pa... Po 30 letih trganja od ust imaš stanovanje, ki pa je staro 50 let (ker si kupil 20 let starega) in je potrebno temeljite obnove. Se pravi, si ga obnavljal že v teh 30 letih, ali pa te čaka še en konkreten puf, ki ga boš odplačeval do kdaj? do 70 leta? 80 leta?
- Hoc est qui sumus -

Mr.B ::

V Sloveniji je zelo popularno imeti s.p.. Pač država podpira. Primer, prijavljen sem v Mariboru, sedež s.p. Podjetja imam v Ljubljani. Dejansko živi v Ljubljani. Najem je narejen na podjetje, kar mi predstavlja čisti strošek, pa še vsak dan si pišem potne stroške. To je bistveno boljša izbira, kot imeti operativni leazing avta.

Drugo davki na nepremičnine bodo šli gor. Če ne, si samo poglejte moj komentar oziroma ugotovitve v drugi temi glede vlade. Kjer bo Pahor, kljub vsemu imel za dobro miljardo višji proračun, isto časno pa za pripadnost Ljudstvu pred volitvami govori, da so krive trošarine za inflacijo, in da jih bo znižal, da so krive komunalne storitve, itd.... Sklepam pa da prvo leto, s pobranim davkom, niti popisa, ki ga je naredil GZS, ne bo poplačal., od kje mu bodo miljarde, in čudežna rast , ne vem, verjetno samo od davkov.
Mislim, da se kaj dosti ni potrebno pretvarjati, da je stanje cen m2 in nepremičninskega trga danes, zelo povezana z reševanjem gradbincev, posledično tudi bank. Dokler se situacija ne stabilizira, je nakup nepremičnine nesmotrn.
Kupovanje kot invisticijo, je še toliko slabše. Če pa kupuješ z namenom, oddajanja najema, potem moraš računati, da bo najem odplačal najmanj obrok kredita + davek od najemnine. Drugače se take investicije nesmotrne. Je zelooo konservativna investicija.
Enako kredit na 30let, moraš biti malo motena oseba, ne samo da se ti lahko zgodi še kakšna gospodarska/finančna kriza, lahko zgubiš službo, ali pa kot se vidi v javnem sektorju, znižajo ti plačo. Obrok kredita, pa mislim da tudi ne sme presegati 50%, če ne že drugega, je to preveliko tveganje za banko.
Torej nikoli ne za vsako ceno....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

imagodei je izjavil:

Jasno, da bi vsak kupil stanovanje, če bi mesečni obrok kredita na 15 let bil manjši, kot najemnina. Ker pa temu ni tako in ker imamo realne ljudi, z realnim denarjem in realnimi finančnimi problemi, pa nekateri trdimo, da se ne splača vedno.

ne moreš primerjat obroka kredita, v katerem je zajeta tudi glavnica poleg obresti in primerjat z najemnino in potem rečt čez 30 let imam stanovanje, najemnino pa še zmeraj plačujem. Jasno, da je tvoje stanovanje saj si ga sproti odplačal. Ker se mi zdi da tako Okapi razmišlja. Kar je seveda popolnoma napačno.

Lahko primerjaš letne obresti za glavnico kredita (letno OM) in letno najemnino. In po 30 letih rečeš kaj je bolje, s tem da pri kreditu, ki ga dobiš in nameniš za mesečno najemnino, velik del še dodatno vežeš na banko.

pa lahko to razvlečemo na 30 ali 50 let, isti šmorn.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: neki4 ()

imagodei je izjavil:

Če imaš denar, tako kot očitno projektor, ki bo na 15 let kupil stanovanje in plačeval zanj med 800 in 1.200 EUR mesečnega obroka, ni nobene dileme: nabavi si ga.

Projektor plačuje kredit za polovico stanovanja, ker ga deli s sopotnico, s katero pričakujeta še mulca čez dva mesca :)

Če bi moral sam vzet kredit za celo stanovanje bi bila doba seveda 30 let in ne 15.

Imam pa sodelovca, ki je sam samcat vzel 130000 kredita za flet v Kamniku, in še enega, ki je vzel 120.000 za enosobno stanovanje v Lj, ga dal v najem in sedaj s kredit poplačuje z najemnino.

Pač, razumljivo, vsak nardi, kar lahko in kar mu ustreza.

Da projektor, samo na mesečni ravni moraš kaj zaslužiti, to pa je najeman obrok + davek+ davek na nepremičnino. Variabilni del, ti je strošek, da boš čez cca 15 let, če že ne prej moral narediti obnovo, saj bodimo relani, manj pazim na stanovanje, kot če sem njen lastnik. Če se mu vse skupaj ne pokrije, je to zgrešena investicija, razen pod pogojem, da pričakuješ konkretno rast cene nepremičnine, ki bo višja kot rast inflacije. Vse kar manj, je zguba energije, denarja, časa in živcev z najemniki.

To, kar trdimo mi in Miha Mazzini: ne za vsako ceno.
Da se ne splača za vsako ceno, je menda vsakomur jasno, tudi največjemu ljubitelju lastniških nepremičnin.

Napaka, ki jo dela Mazzini (in z njim tisti, ki se strinjajo z njim), je dvojna. Na eni strani pozabljajo, da kredit enkrat odplačaš, najemnine pa nikoli. Druga je, da mislijo, da so njihove vrednote najboljše oziroma edine dobre. Mislijo, da je dobro, če bolj ceniš počasno hrano in eksotične počitnice, in slabo, če bolj ceniš lasten vrtiček.

O.

hehe, nima smisla, okapi pravi da je nakup bistveno bolje, eni pa pravimo da niti ne. mogoče ga kdo drug kdaj prepriča.

projektor> "Projektor plačuje kredit za polovico stanovanja, ker ga deli s sopotnico, s katero pričakujeta še mulca čez dva mesca :) Če bi moral sam vzet kredit za celo stanovanje bi bila doba seveda 30 let in ne 15."

Glede mulca sem ti mislil čestitat, ampak ti bom rajši čez 2 meseca. :) Vraževerje pa to. ;)

Glede 15*2 = 30 pa takole. Se ne izide. Malce višje, v odgovoru djordjevicu sem naredil en online izračun:

-če dobiš 1.200 EUR mesečnega obroka za kredit za 15 let, to znese cca 170.000 odobrenega kredita.
-če ti banka odobri "samo" 600 EUR (ker si pač sam), to znese na 25 let cca 120.000 EUR. Tudi če bi vzel na 30 let, ne bi dobil 170.000 EUR kredita.

OK, možno je, da tvoja partnerka prispeva v proračun bistveno manj kot ti, pa možno je, da ne bosta vzela 170.000 EUR kredita... V glavnem, težko kar dobo kredita pomnožiš z 2, če hočeš videt koliko časa boš plačeval sam.

projektor> "in še enega, ki je vzel 120.000 za enosobno stanovanje v Lj, ga dal v najem in sedaj s kredit poplačuje z najemnino. "

Po mojem te tvoj sodelavec malo baše. Kaj takega je v SLO trenutno praktično nemogoče, razen če dobiš enega bedaka z mnogo preveč denarja. Kot rečeno, če bi bile najemnine v SLO višje, kot so obroki za kredit, bi si vsak pri zdravi pameti omislil kredit. Čim prej.

Počne pa tole isto nek prijatelj od mojega sodelavca - v Avstraliji. In se mu obnese. Žal je to možno samo tam, kjer je razmerje med plačo in višino kresita/najemnine precej boljše, kot v Sloveniji.
- Hoc est qui sumus -

bi si vsak pri zdravi pameti omislil kredit. Čim prej.
Saj eni tule pravimo, da bi si ga moral. Tisti, ki si ga lahko, seveda. Sam si omenil, da je glavni problem v tem, da nimaš dovolj velike plače in dovolj visokega kredita sploh ne moreš dobiti.

Jaz sem imel recimo precejšnje težave s kreditiranjem, ker sem pač svobodni "umetnik" in ker nisem imel rednih prihodkov in službe, me (državne) banke niso pet posto šljivile. Šele Hypo Leasing je bil dovolj prožen, da ga višina plače (ki je nisem imel) ni zanimala, ampak odmera dohodnine.

O.

Ah, o višini svojih dohodkov sploh nisem govoril... Dasiravno najbrž ni hud miselni napor, da uvidiš, da se lahko poistovetim z nekom, ki ne more do stanovanja, ergo...

Pa niti niso problem moji prihodki, ampak moji odhodki, o čemer tudi ne bomo govorili na javnem delu foruma. Recimo samo, da bi si s punco lahko privoščila kako 2-3-sobno stanovanje s hipotekarnim kreditom, vendar res ne na 15 let. Ampak bolj kot računava, bolj ugotavljava, da se nama prej splačajo drugačna vlaganja, ki pa so možna le s tem, da živiva v precej nižji najemnini.

Torej spet: stanovanje ja, samo ne za vsako ceno. Ne misliva iz rok v usta živet zato, ker bova ponosna lastnika stanovanja.
- Hoc est qui sumus -

Pa niti niso problem moji prihodki
Mislil sem na splošno, ne konkretno zate. Kot si sam ugotovil:
... ker imamo realne ljudi, z realnim denarjem in realnimi finančnimi problemi, pa nekateri trdimo, da se ne splača vedno. Lih to je srž problema.

Če imaš možnost najeti kredit, se to bolj splača kot plačevati najemnino (pod pogojem, da boš vsaj nekaj let ostal v tem stanovanju in da nisi imel namena razlike med obrokom kredita in najemnine investirati v kaj bolj donosnega). Problem je, ker vsi ne morejo dobiti dovolj visokega kredita, da bi to sploh lahko izvedli.

O.

S tem ko vzameš kredit, si na trgu nepremičnin in avtomatično tvegaš. Pa če si še tako prepričan, da bodo nepremičnine v naslednjih letih rasle. Če si to želiš , let's go. Kaj se pa bolj splača, pa mislim, je pa treba stekleno kroglo pogledat.

Jergo ::

Okapi, sem šel še enkrat brat Mazzinijev članek, pa kje ti najdeš to dilemo stanovanje ali počasna hrana in eksotične počitnice, ki so jo že nekajkrat potegnil na plano? Prosim za konkreten citat, evo ti linka:
http://www.mihamazzini.com/slonadom/dom...

Okapi je izjavil:

Pa tudi če ne in bi rad kupil večje, je vseeno. Najprej si kupil recimo 50 kvadratov in te boš vedno lahko zamenjal za 50 kvadratov in doplačal še 30 kvadratov, če boš hotel imeti večje stanovanje. Tudi če cene nepremičnin padejo, se ne sekiraš, ampak boš celo lažje doplačal za tistih 30 kvadratov.
O.

Vedno boš lahko zamenjal 50 kvadratov, kajneda. Če pa slučajno ne in bodo cene padle, pa lahko še vedno lažje doplačaš tistih borih 30 metrov(verjetno misliš s kreditom in to na stara leta).

Okapi je izjavil:

Če moraš vsak mesec plačevati najemnino, se sekiraš še bolj. Ker z banko se vedno da zmenit za kakšen odlog ali reprogamiranje posojila, lastnik stanovanja pa te ima pravico po par neplačanih najemninah vreči na cesto.

O.

Smo že ugotovili, da je najemnina kar se tiče fleksibilnosti boljša. Če ti je najemnina previsoka, greš lahko praktično v trenutku v manjše stanovanje ali na drugo cenejšo lokacijo. To da se z banko zmeniš za odlog ima svojo ceno in to ni nobena prednost.

pa kje ti najdeš to dilemo stanovanje ali počasna hrana in eksotične počitnice
Mazzini ni napisal samo enega članka na to temo.
http://www.siol.net/slovenija/rubrikon/...
Saj bi si lahko privoščila vse mogoče, obisk trgovine brez kalkulatorja ali celo počitnice v eksotičnih krajih, recimo kampiranje v Savudriji?

O.

Če si ti pa to ne zdi ironičen stavek, potem ti pa Bog pomagaj.
(in spotoma, v tem članku je situacija po odplačanem kreditu, ne pa ali - ali)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Jergo ()

Kakšen ironičen stavek? V tem stavku Mazzini pove, da se mu zdi bolje brezskrbno zapravljati denar (za nakupovanje, počitnice ...) kot plačevati kredit za vikend. Za nekatere to velja, nekateri pa gredo namesto na morje raje poležavat ali obdelovat vrtiček na svoj vikend. Zakaj bi bilo eno bolje kot drugo?

Poznam recimo kar nekaj ljudi, ki so, ko so šli v penzijo, stanovanje prepustili otrokom in se preselili na vikend. Pa nekaj takih, ki se aprila ali maja preselijo na vikend, oktobra pa pridejo nazaj v mesto. In jim to pomeni veliko več kot zapravljanje za neke potrošniške dobrine.

O.

Ja samo morali so imeti denar, za DVE nepremičnini. Jaz bi tudi rad pozimi živel v toplejših krajih, pa se mnogim kaj takega ne izide...

zapravljanje za neke potrošniške dobrine.

Vikend ni potrošniška dobrina?!?!?! Od kdaj pa to?

Vikend ni potrošniška dobrina?!?!?! Od kdaj pa to?
No, pa potrošna dobrina, da boš mogoče razumel, kaj sem hotel povedati.

Ja samo morali so imeti denar, za DVE nepremičnini. Jaz bi tudi rad pozimi živel v toplejših krajih, pa se mnogim kaj takega ne izide...
So vzeli kredit, ne. Bistvo tega ni, kaj si lahko kdo privošči, ampak teza, da je denar bolje zapravljati za minljive stvari kot za nepremičnino (ali dve).

O.

Okapi, v tistem članku gre za zgarano osebo z nizko plačo, ki na stara leta ubode kredit za vikend - naj gre raje v toplice!
Si mogoče kdaj bral Frommovo knjigo Strah pred svobodo?
Ko človek vidi luč na koncu tunela, pa potem raje gre sam nazaj v temo, ker ga je strah spremembe. In tako človek, ki je odplačal 30-letni kredit za stanovanje (recimo), ne upa več živeti brez tega pritiska, pa nabavlja še vikend.

Ja samo v to mentaliteto spadajo Slovenci. Jaz imam zgodbo na temo Šmarne gore, ko se Ljubljančan dvigne nad meglo, se smatra mogočnim, ko pa se obrne proti severu, se poserje od strahu da je nekje nekod še višje večji, pa se userje od strahu veličine in raje vrne v meglo, od koder se je prevlekil, ...

naj gre raje v toplice
Zakaj misliš, da ti veš bolje, kaj je za koga bolje?

ne upa več živeti brez tega pritiska, pa nabavlja še vikend.
Mogoče pa je videl, da plačevanje kredita njegovega življenja ne poslabša in zato vzame še enega, da bo lahko užival na vikendu. Vsak človek ima pravico po svoje zapravljati denar, ki ga sam zasluži, ne da mu pri tem drugi solijo pamet in mu razlagajo, kaj je zanj bolje.

O.

Zgodovina sprememb…

Vsak človek ima pravico po svoje zapravljati denar, ki ga sam zasluži, ne da mu pri tem drugi solijo pamet in mu razlagajo, kaj je zanj bolje.

Res je. Kar je zapisal človek, ki ima na tem forumu največ postov z nasveti drugim. :)

Eno je, če te nekdo prosi za nasvet, drugo pa, če se norčuješ iz odločitve nekoga, ki te niti za mnenje ni vprašal.

Poleg tega, določena odločitev ali dejanje je lahko dobro/pravilno, lahko je slabo/napačno, lahko pa je ocena o ustreznosti subjektivna. V vseh primerih pa se tisti, ki ocenjuje, lahko zmoti. Mazzini se pri prepričanju, da je nakup nepremičnine nesmiseln, moti, za povrhu pa pri posploševanju še pretirava (ampak OK, to je pač literarna figura).

Da se stanovanja ne splača kupiti za vsako ceno, pa je samo po sebi razumljivo. To vemo vsi, vključno z vsemi, ki stanovanja kupujejo.

O.

Ampak če rabiš stanovanje takoj, ga boš pa vendarle kupil za vsako ceno, če bo potrebno? Torej boš vzel kredit za vsako ceno ali plačeval najemnino?

ga boš pa vendarle kupil za vsako ceno, če bo potrebno?
Za vsako ceno že ne.

O.

Zgodovina sprememb…

Kaj boš pa naredil, če rabiš stanovanje danes, ta trenutek? Po tvojem je kredit vedno bolje kot najem, torej ti ne preostane drugega kot kredit. S kreditom pa pridobiš fin.sredstva, ki jih boš namenil za stanovanje "za vsako ceno". Ali boš raje vzel najemnino?

Po tvojem je kredit vedno bolje kot najem
In kje sem kaj takšnega napisal? Če dobiš 80 m2 stanovanje v najem za 100 evrov na mesec, se seveda bolj splača najem kot nakup za 150.000 evrov. Če ti da država ali mesto stanovanje v neprofitni najem, se tudi bolj splača kot nakup - razen seveda, če ne dobiš m2 po recimo 500 evrov.

O.

neki4 je izjavil:

Kaj boš pa naredil, če rabiš stanovanje danes, ta trenutek? Po tvojem je kredit vedno bolje kot najem, torej ti ne preostane drugega kot kredit. S kreditom pa pridobiš fin.sredstva, ki jih boš namenil za stanovanje "za vsako ceno". Ali boš raje vzel najemnino?

Dej nehi banalizirat. Nihče ne postavlja nakupa stanovanja na nivo nekega ad-hoc trenutnega vzgiba.

Govorimo o dolgoročni rešitvi.

Eni smo se po tvojem zmotno odločili, da plačujemo kredit. Ampak po določenem času bomo lahko zanamcem pustili neko nepremičnino. Drugi, jim boste lahko pustili cel kup zgodbic s potovanj.

GregiB ::

projektor je izjavil:

Eni smo se po tvojem zmotno odločili, da plačujemo kredit. Ampak po določenem času bomo lahko zanamcem pustili neko nepremičnino. Drugi, jim boste lahko pustili cel kup zgodbic s potovanj.

Hmmm, res dobra logika... Najprej naj povem, da je to, ali boste lahko kaj pustili "zavamcem" relativno. Se da kaj hitro zabresti v kombinacijo, da bo treba nepremičnine začeti prodajati, da si bomo lahko zagotovili kvalitetno jesen življenja. Še enkrat pa bi se seveda vrnil na točko, kjer se razlika med najemom in kreditom vlaga na neke finančne instrumente. Po "odplačilni dobi" kredita je vprašanje, česa je več za zanamce...
Sicer pa lahko na celotno zadevo gledaš tudi tako, da boš zanamcem pustil ekvivalent tistega, kar boš oz. si dobil od "prednamcev". Npr pojerbaš hišo od staršev... le-to bodo za teboj jerbali "zatvojci", lastne prihranke pa veselo trošiš za pisanje popotniških zgodbic...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Okapi je izjavil:

In kje sem kaj takšnega napisal?
O.

Vsekakor absolutno daješ prednost kreditu, ne glede na prihodnost, ki jo lahko sanjaš kakšna bo. Se pa spomnim nekega tvojega posta ( se mi ne da brskat), da če bi bil najem cenejši od kredita, potem ne bi noben kupoval stanovanja in ga dajal v najem, ker se mu ne bi splačalo. Hudo poenostavljena izjava.
««
30 / 69
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?

Oddelek: Loža
446150 (3207) techuser
»

Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )

8622616 (17464) BorutO
»

Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )

11133951 (30993) Ganon
»

Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )

7415828 (14314) Furbo
»

Kako živeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9016245 (14548) Matako

Več podobnih tem