» »

Možnosti nakupa stanovanja

Možnosti nakupa stanovanja

Temo vidijo: vsi
««
29 / 69
»»

zee ::

Verjetno se bo ta odstotek ustrezno "popravil", ko bodo "ablastniki" ugotovili, da lahko iz tega potegnejo kar lepe denarce.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

neki4 ::

Okapi je izjavil:

Evo, prvi resnejši obrisi davka na nepremičnine.
http://www.delo.si/clanek/113700

Kaže na recimo 0,06 odstotka od 80% ocenjene vrednosti. Sem na brzino preračunal svoj primer (na e-prostor so formule in vrednosti za izračun "uradne" vrednosti stanovanja) in pride bolj ali manj enako, kot je sedaj nadomestilo za stavbno zemljišče. Vsekakor pa ne bo bistveno več, kot je sedaj, vsaj ne za povprečnega lastnika stanovanja. Pa tudi računaj, kot že veš, da cena stanovanju pada, kot vsaki drugi stvari.

O.

No ja, me prav zanima koliko imaš obrestno mero za kredit, koliko na leto misliš da boš imel v povprečju str.vzdrževanja, koliko si morda imel stroškov z nepremičninskim posrednikom pri nabavi stanovanja, davek bo pa verjetno večji kot nadomestilo. Računaj tudi, da če imaš najemnino, si fleksibilen(kar je zelo pomembno, ker banki težko rečeš če ti zmanjšajo obrok), če imaš najemnino lahko tudi greš kam drugam, če najdeš ugodno varianto. Če bi vzel kredit in raje plačeval najemnino, bi lahko ostali denar lepo deponiral na banko, na dolgi rok verjetno tudi kaj v bolj tvegane naložbe.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: neki4 ()

djordjevic ::

@krneki: Pričakuješ, da bo najemodajalec šel za morebitni višji davek od nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v minus in ti ne bo zvišal najemnine? Malo morgen.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Okapi ::

Krneki03, najprej se nauči prav pisati na forum, ne pa da v moj citat pišeš svoje stvari.

Verjetno se bo ta odstotek ustrezno "popravil", ko bodo "ablastniki" ugotovili, da lahko iz tega potegnejo kar lepe denarce.
Ja, če se bodo naveličali županovanja. Ker vsake 4 leta so volitve.

O.

No ja, me prav zanima koliko imaš obrestno mero za kredit
Stanovanje (80 kvadratov bruto) sem pred 8 leti kupil za 83 jurjev evrov, od tega je bilo 50 jurjev kredita na 10 let, ki ga bom preplačal okoli 23 jurjev. Dobrega jurja sem dal za brušenje in lakiranje parketa in beljenje sten in okenskih okvirov, drugega pa ni bilo treba narediti v takrat 15 let starem stanovanju. Zraven je bilo še recimo 3 jurje raznih stroškov (davek na promet nepremičnin, notar, vpis v zemljiško knjigo ...). Se pravi vse skupaj 110 jurjev, s stroški kredita vred.

Danes bi ga lahko brez prehudih težav prodal za 140 jurjev. V 8 letih sem torej zaslužil 30 jurjev + prihranil recimo 40 jurjev, kolikor bi v tem času dal za najemnino. Se pravi 70 jurjev evrov. Tako da jaz sem s svojo odločitvijo kar zadovoljen.;)

Če bi vzel kredit in raje plačeval najemnino, bi lahko ostali denar lepo deponiral na banko, na dolgi rok verjetno tudi kaj v bolj tvegane naložbe.
Res je, če bi takrat namesto stanovanja kupil delnice Googla, bi bil izkupiček še bistveno boljši. Če bi pa kupil delnice Enrona ...

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

EC9 ::

Okapi je izjavil:

Danes bi ga lahko brez prehudih težav prodal za 140 jurjev. V 8 letih sem torej zaslužil 30 jurjev + prihranil recimo 40 jurjev, kolikor bi v tem času dal za najemnino. Se pravi 70 jurjev evrov. Tako da jaz sem s svojo odločitvijo kar zadovoljen.;)
O.

Glede na vse dejavnike, ki smo jih že n-krat obrnili na tem forumu, je zelo dobra verjetnost, da bi, če bi danes kupil tvoje stanovanje za 140 jurjev, v naslednjih 8 letih naredil vsaj 30 jurjev izgube.

Če vzameš kredit na daljše obdobje, pa seveda še več, zaradi preplačila kredita.

Kakšen argument zakaj ne?

zlobcek ::

Dejansko če bi kupil za 140k stanovanje, je to na koncu vseeno tvoja lastnina. Tudi če z 30k izgube zaradi obresti. Za najemnino garant zmečeš 50k, kar je večja izguba za moje pojme.

Mr.B ::

Cene nepremičnin ne bodo še nekaj časa padle. Padle pa ne bodo iz čisto banalnega razloga, ker država rešuje kreditno politiko gradbincev, na način, da nebi potopila ne samo gradbincev, ampak tudi banke.
Drugo je jasno, da obdavčitev, izpada smešno. Ne samo da je smešno nizka, narejena je tako, da tam , kjer so nepremičnine vredne manj, je davek večji, zato da se pobere približno enako kot od nadomestil...

Počakajte moj komentar na Odšetavnje do padca trenutne vlade,......
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

McGregorSL ::

Jest pravm, da imam dovolj napredka na račun državljanov... mogl bi imet izmenični sistem... 4 leta mal napredka in 4 leta sociale... da si ljudje vsaj lahko opomoremo. Sej nas je "samo" 2 milijona... vsem bi lahko uredili stanovanje (osnovno stvar za dostojno življenje).
Jaz bi uvedel, da so vsa stanovanja v lasti države in se razdelijo glede na status državljanom v zastonj najem do smrti (seveda pogoj je da sami vzdržujejo).
Za vlado lahko samo rečem, da jest SDSa ne volim nikoli. Kdo pa pol sploh še ostane?

Cene so pa še vedno astronomsko visoke... pcenit bi se morale za 50% nekatere pa tudi za več... (debilni kapitalizm!!)

Zgodovina sprememb…

Zadeva nebi funkcionirala, ker je probelm dogovora, kater in kdo bo nepremičnine obnavljal.

Kapitalizem pa v Sloveniji nima nikakršne veze s ceno nepremičnin. Cene le teh, je danes jasno, so posledica kreditov, ki jih dajejo gradbinci bankam kot garancijo. Tipični primer so celovški dvori, ker ko jih prevzame banka, cena pade, ne samo teh nepremičnin ampak tudi ostalih, potem pa za sabo potegne vse gradbince. Za njimi pa banke. Kolikšen faktor nestabilnosti pa imajo gradbinci na banke, bo morda razvidno iz stresnega testa NLB.
Samo Pahor nam v naslednjih dveh letih obljublja čudežno gopodarsko rast, tako da si bo lahko povprečni slovenec, brez težav privoščil nepremičnino za 3000EUR/m2

Okapi je izjavil:

Krneki03, najprej se nauči prav pisati na forum, ne pa da v moj citat pišeš svoje stvari.

no jest si samo povem, da če praviš da cene ne bodo več padale in da je kredit absolutno bolje kot najemnina lahko samo plod tvoje domišljije. Me niti ne zanima, koliko si plačal za stanovanje pred 8 let. Isto bi pred 8 leti nekdo vzel kredit, začel plačevat mesečno najemnino, ostali denar dal v nepremičnine in govoril, kako je zaslužil. Če greš v najemnino, lahko ostali denar, ki ni šel v stanovanje vežeš na banki, to je dejstvo. Pri nakupu nimaš več denarja.

Recimo če nekdo plačuje 5% za kredit od 100 jurjev kredita, mu samo za obresti znese 5jurjev na leto. ( to kar potem plačuješ glavnice in jo odplačaš v 10,20 ali 30 letih niti ni pomembno, važno samo koliko plačuješ na letoza obresti) Ne vem točno, koliko kvadratov dobiš za 100 jurjev in tudi ne koliko bi potem za tako stanovanje plačeval najemnine. Potem pa dodaj, da nekdo ki plačuje najemnino, lahko ostali denar, ki mu ostaja, veže na banko. Dodaj vse stroške vzdrževanja, nadomestil in vse stroške, ki so bili povezani z nakupom, tudi amortizacijo... ostalo koliko se pa cene zrasle in koliko je kdo zaradi tega zaslužil, me pa pravgotovo ne zanima.

Lej ne morš gledat, da je za 100k kredita in 30k obresti oz. lahko tudi kot si rekel - 5k na leto kot na čisti strošek v primerjavi z najemnino.

Lih tko pri najemnini (ki je v teh časih lahko povsem enaka kreditnim obveznostim na 20-30 let) plačuješ za stroške, vzdrževanje je bolj stvar domene a ravno tako je del najbrž tvoj in na končni računici ne prišparaš pol k...

Tle se razlaga, kot da če najameš, imaš v 25 letih na banki toliko denarja, da direktno loh kupiš enako stanovanje na keš. Kvečjemu toliko imaš našparanega, da boš lahko dal malo večji procent kot prej za obvezni lastni vložek k kreditu. In pol si u večjem sranju oz. nisi profitiral nič bistveno več, kot če bi kupil 25 let nazaj. Po možnosti še pogruntaš, da si bil itak skos v istemu kraju.

Ali najemnina ali nakup je ama čisto odvisno od načina življenja in nič drugega oz. še bolj od tega, ali si pripravljen tvegat 20 ali 25 let pufa, ali ne. Pri teh cenah zdej je vse isti drek.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zlobcek ()

Lepo napisano, zlobcek. Samo enim vseeno ne bo potegnilo.

Mnogi verjamejo Pahorjevi izhodni strategiji, da bomo Kitajska. Po plačah kmalu, po gospodarski rasti pa ne.
Mnogi verjamejo da če je danes kupil stanovanje za 100kEUR, enako kot recimo da si ga kupil leta 1995, boš čez deset let za to stanovanje dobil 200kEUR. Da do avgusta 2008, toda če si to stanovanje kupil leta 2009, pa si dal zanj 200kEUR, pa misliš da boš leta 2020 dobil za njega 400kEUR, se hudo motiš. Pa pustimo procent takih, ki bodo vedeli, ali pa se jim bo usralo, da bo ravno tisti del pokrajine postal fenomenalen, sprememba namembnosti, avtocesta
Stanje gradbenikov, je posledica apetitov, ki so jih imeli, vključno, s tistimi navadnimi ljudmi, ki so mislili, da bodo bajno zaslužili. Realno da bi lahko cene nepremičnin rastle s takim tempom, in bi se vrednost kvadrature povečala za 2x na vsakih deset let, je utopija. No razen če poslušaš Pahorja, realnost pa je, da kaj takega nobeno Evropsko gospodarstvo, niti ameriško ni nikoli, in tudi ne bo nikoli napovedovalo, ker je nerealno. No razen, če si kje pri koritu , da ne omenim oseb, pa veš, da se bo spremenila namembnost zemljišča, ali pa bo šla ravno mimo Avtocesta, e potem pa lahko pričakuješ ne samo 2x rast, in to pa so realna pričakovanja

Že sedaj je standard da si za nepremičnino vzameš 20let kredita, kaj potem pa boš vzel 40 let ali kaj, ali mislite da bomo kar naenkrat imeli iz minimalca 10x višje plače ?

Pomoje če gospodarstvo toliko pade, bojo res nepremičnine cenejše. Samo pametno vprašanje je, če bo res kdaj toliko padlo. Če pa bo, je pa skoraj ne glede na kredit bolj pametno imeti svojo lastnino v obliki nepremičnine, pa čeprav mogoče s hipoteko na njej. Ne poznam v zgodovini primera, ko bi zaradi slabših gospodarskih razmer cela generacija izgubila tako vrsto premoženja. Dobr po drugi strani je pa res, da nismo bili še nikol čist zares toliko v riti, kot sedaj :D

Sicer se pa ne pogovarjamo o nakupu nepremičnine kot vrsto zaslužka. Koga briga, če bo nepremičnina na koncu vredna namesto 100k 120k... Kupiš prvič dovolj veliko za cel lajf pa je. Ko imaš spet denar pa vikend na morju :).

Sej če tko pogledaš - višje oz. bolj, kot cveti gospodarstvo, višje so cene, višje plače in si spet na istem in obratno. Le da pri slednjem ljudje bolj jamrajo... Če pogledaš, koliko plač daš sedaj za, na primer bajto in recimo 8 let nazaj, je pa isto.

Zgodovina sprememb…

Da pravilno. Nepremičnina ni investicija, s katero se dobro zsaluži, samo pri nas imajo občutek, da bo po koncu krize, tak trend se kar nadaljeval.

Ma jest ravno letam okoli bank za pogoji za kredit, sam še nevem ali se mi da zajebavat z novogradnjo, ali bom kar nekaj starega spremenil v lastno štalco.

Mi je po pravici povedan kr ornk slabo. Vem, da bom cel lajf živel v, ali zelo blizu domačega kraja. A 25 let sicer precej nizke in varne mes. premije (relativno - če preračunam v tolarje me kar srat prime) glede na plačo trenutno je... kreh kreh... F.. Shit.

Hvala bogu je vsaj našparan kakšen fičnik.

aaaahhh mali otroc, mali stroški, veliki otroc...

djordjevic je izjavil:

Lepo napisano, zlobcek. Samo enim vseeno ne bo potegnilo.

recimo okapi ima polno podatkov. Reče najemnina 50let x 400(najemnina) = X, reče kredit 20let x Y(obrok)= Z

in da potem nek zaključek. Ne upošteva, da če izhajaš da oba vzameta kredit, lahko tisti, ki plačuje najemnino denar veže na banko. Čista logika. Pravtako navede nek kredit za dobo 20 ali 30 let, namesto da bi pri kreditu isto rekel traja 50 let kot plačevanje najemnine. In bi samo upošteval obresti, ki jih nekdo plačuje, glavnico pač ne odplačuje. Mene niti ne zanima ali ga nekdo odplača v 10 letih, dejstvo da so obresti samo za kredit na pamet govorim "5%", samo za obresti. To, da ti plačaš še sproti glavnico, je samo bonus, da pač prej odplačaš, ampak obresti na letni ravni so take kot pač so.

Sicer vas pa razumem, če se kredit jemali, da ne boste pljuvali v lastno skledo.

Čez 13 let boš ti še vedno plačeval najemnino (ker niso pretirano nižje od relativno dobro dogovorjenega obroka za kredit, najbrž tudi prišparal ne boš veliko) in živel v najemniški negotovosti, jaz pa se bom sončil na svojem balkonu. Tebi prepuščam odločitev o tem, kdo pljuva v kakšno skledo.

lej sej lahko potegneš hitro računico:

vzameš kredit za 100k na 25 let za vrednost nepremičnine 150k, kar prinese cca. 500 eur na mesec (recimo da ma kredit 50k obresti, kar je slab kredit tud za te razmere sedaj), kupiš 80m2;
najameš 80m2 za cca 350 eur/mes;

Stroškov v obeh primerih 200 eur.

700 eur vsak mesec 25 let vs 550 eur vsak mesec 25 let.

Na koncu z nakupom lastniniš 80m2, recimo z isto ceno, kot si kupil. Z najemnino imaš razliko - 150*12*25k=45k v banki + obresti.

Pa recimo, da moraš spet v nepremičnino po 25 letih vložit 15k

Kaj je boljše?

Zgodovina sprememb…

djordjevic je izjavil:

jaz pa se bom sončil na svojem balkonu.

boš, ampak zaenkrat še ni tvoj. Morda samo na papirju:)

Ne, balkon in dnevna soba s kuhinjo in jedilnim kotom sta že moja. Ostalo pa se še plačuje, kvadrat po kvadrat. :P

bluefish ::

Nekateri pri primerjavi lastniških stanovanj in najemnih ne pomislite na izjemno slabo urejen trg okoli najema - nekaj, kar imajo v tujini, kjer je delež lastnih stanovanj občutno manjši kot pri nas, dokaj dobro zrihtano.

McGregorSL ::

Še vedno je vse skup en velik nateg prebivalcev... sej se lepo sliši kredit za 600€ na 20let... ampak če maš 800€ plače, si sam in nimaš nič prišparano (ne po svoji krivdi), nič ne deduješ... kaj lahko narediš... kupit stanovanja ne moreš... lahko mogoče eno sobo ali garsonjero... za 20 let... super zdej pa mej otroke in živi srečno na 25m2.

Sej vem samo jamramo eni ... res vam prvoščim, da imate stanovanjski problem rešen...

Preostane pa nam najemnina, življenje na 8m2 pri starših ali klošarjenje.

Če pa že vzameš kredit (kar je en večjih nategov čez ljudi) potem ostaja veliko možnosti, da si zafuraš življenje... sej ubistvu koga briga "nekaj" ljudi... važn da eni majo..

lp

EC9 ::

zlobcek je izjavil:

Lej ne morš gledat, da je za 100k kredita in 30k obresti oz. lahko tudi kot si rekel - 5k na leto kot na čisti strošek v primerjavi z najemnino.

Lih tko pri najemnini (ki je v teh časih lahko povsem enaka kreditnim obveznostim na 20-30 let) plačuješ za stroške, vzdrževanje je bolj stvar domene a ravno tako je del najbrž tvoj in na končni računici ne prišparaš pol k...

Tle se razlaga, kot da če najameš, imaš v 25 letih na banki toliko denarja, da direktno loh kupiš enako stanovanje na keš. Kvečjemu toliko imaš našparanega, da boš lahko dal malo večji procent kot prej za obvezni lastni vložek k kreditu. In pol si u večjem sranju oz. nisi profitiral nič bistveno več, kot če bi kupil 25 let nazaj. Po možnosti še pogruntaš, da si bil itak skos v istemu kraju.

Ali najemnina ali nakup je ama čisto odvisno od načina življenja in nič drugega oz. še bolj od tega, ali si pripravljen tvegat 20 ali 25 let pufa, ali ne. Pri teh cenah zdej je vse isti drek.

Primer:

Danes A kupi nepremičnino za 100000. Vzame kredit za 30 let, kar ob (EURIBOR + recimo 2%) pomeni, da bo v 30 letih plačal cca 80000 obresti + stroške vzdrževanja (vanj štejem tudi davke), kar v 30 letih znese okrog 60000 (teh stroškov najemnik ne plača - npr. obnova oken, kopalnice, pohištva, ogrevanja, strehe...). A v 30 letih za nepremičnino skupaj plača 240000. (Vidim, da se naše ocene stroškov precej razlikujejo, lahko v svojih ocenah vzamete tudi nižjo številko).

Istega dne B najame isto nepremičnino kot jo je kupil A za 400 (normalna najemnina za stanovanje vredno 100000). V 30 letih skupaj plača 144000 najemnin. (Plačuje cca 250 EUR na mesec manj od A, ki jih lahko vlaga ali pa porabi za dopust, avto...).

Kdo je na boljšem? A je sicer plačal skoraj 100000 več, ampak ima sedaj nepremičnino, ki je bila ob nakupu vredna 100000. Je pa lastnik, pa še vrednost njegove nepremičnine je zrasla? Torej je sigurno na boljšem?

Da, ob predpostavki, da cena njegovemu stanovanju res zraste. Če pa je kupil na vrhu cen nepremičnin ali malce pod vrhom, potem pa se cene normalizirajo na ravni iz recimo leta 2000, ga "lastništvo" stane vsaj kolikor je cena padla. Zato se ne strinjam, da: "Pri teh cenah zdej je vse isti drek".

Tveganja in prednosti lastništva ali najema (neekonomski argumenti), so ok opisana zgoraj. Kot pa bo žal spoznal še marsikdo, je argument: "bolj se splača plačevati anuiteto kredita kot najemnino", brez konkretnih številk, vsaj ekonomsko zelo trhel. Zakaj? Ker danes ne poznam veliko primerov nepremičnin, ki bi jih dejansko lahko kupil za 100000 in oddal za 400.

@imagodei: +1

Zgodovina sprememb…

• spremenil: EC9 ()

imagodei ::

djordjevic> "Čez 13 let boš ti še vedno plačeval najemnino (ker niso pretirano nižje od relativno dobro dogovorjenega obroka za kredit, najbrž tudi prišparal ne boš veliko) in živel v najemniški negotovosti, jaz pa se bom sončil na svojem balkonu. Tebi prepuščam odločitev o tem, kdo pljuva v kakšno skledo. "

Da se po daljšem času spet oglasim... in spet opomnim, na kaj pozabljate...

Če si sposoben stanovanje kupit na 15 let kredita in če greš v nakup že s kako tretjino ali četrtino keša, potem ni nobene panike. Če ti odobrijo 600+ EUR kredita na 15 let, je to zadeva, ki se splača.

Se pa številke začnejo čisto drugače obračat, če imaš nižjo plačo in ne dobiš dovolj kredita. Oz. če ti račun lahko obremenijo le za kakih 400 EUR, plus nimaš privarčevane četrtine denarja. Težko je vzet potem kredit na 25 let ali več, sploh če računaš, da boš imel v tem času še kakšne druge stroške (npr. zamenjava avtomobila vsake 3 leta - sploh če sta pri hiši 2 avtomobila, zamenjava kakega gospodinjskega aparata, računalnika, počitnice...). Še enega kredita pa ne boš dobil odobrenega.

Potem pa začneš tehtat - ali 400+ EUR kredita za naslednjih 25 let, ali pa 300 EUR najemnine, razliko daješ na stran in se v tem času aktivno trudiš zaključit šolo, najti boljšo službo, nadaljevati strokovno izobraževanje na svojem področju, odpreti svoje podjetje...

Dajmo razumet, da v celi temi menda ni nihče nasprotoval ideji lastnega stanovanja ali hiše A priori, v vseh primerih. Večkrat pa je bilo rečeno, da je nakup lastnega stanovanja ZA VSAKO CENO bedarija.

To je tako kot tista fora - šparal bomo, pa naj stane kar hoče.
- Hoc est qui sumus -

http://www.nlb.si/stanovanjski-kredit
30 kredita, z zavarovanjem ne moreš vzeti, lahko samo z zastavitvijo nepremičnine :D-. Torej 100kEUR
Spremenljiva obrestna mera : 1. obrok te pride 445,70 , to je 160000 odplačanega banki. Pod pogojem, da ti obroki ne rastejo, kar pa je malo vrjetno. 60kEUR, ji šenkaš.... torej koliko od 30 let plačuješ samo obresti kredita...

S fiksno obrestno meroa pa = 1. obrok in vse ostale = 586,75, to je 211230 odplačuješ banki :D. Torej za 100kEUR svoje zemlje, daš banki 111kEUR obresti.

Sedaj pa si računajte

Vem, imagodei, toda vseeno me pogrejejo izjave enih pametnjakovičev, ki mislijo, da smo ali vsi zapufani do grla kupili trikrat predraga stanovanja ali kupili stanovanja, ker smo taki jaki špekulanti. Da je v igri dejansko relativno ugodna rešitev stanovanjskega problema, pomislijo redki. Tisto o zaključku šole in izobraževanju ter odpiranju podjetja pa menda ni na voljo samo najemnikom, kali?

Zgodovina sprememb…

Karaya 52 ::

Za inflacijo še nismo slišali? Ko mi je nazadnje agentka nekega zavarovanja prodajala bučke o donosih sem jo vprašal kolikšna bo vrednost EUR čez 20 let. Na koncu sva ugotovila da so realni donosi blizu nule - podobno velja za super duper vlaganja v nepremičnine in "bajne" nominalne donose ki jih inflacija požre. Vlaganje v nepremičnine je vedno veljajo za konzervativno naložbo, primerjava s trgi vrednostih paprijev ni na mestu, no mogoče z obvezniškimi.

Je kdo zasledil če je minimalna davčna stopnja različna po občinah ali velja za celotno državo? Da so prispevki po obstoječem sistemu parkrat nižji v Ljubljani kot v Prekmurju kaže kako gnil je trenutno trg - čez par let bo situacija ravno obratna in to bo imelo učinke na ceno nepremičnin v LJ.

klemenSLO ::

Glih sva se s kolegom menla o tem. Njegova situacija je taka, da lahko doma zrihta 1. štuk samostojne hiše. Želja pa je, da bi s partnerko in otrokom šla na svoje. Hitro je ugotovil, da ima za (željeno) lastno hišo premalo. DOhodkov imata ene 2.5kEUR /mes. Vendar nimajo parcele.
Jst sm mu dejal,
-da v kolikor so doma zadeve nevzdržne, nima drugih pametnih opcij kot najem
-če lahko zdrži naj minimalno investira (kuhinja in spalnica iz rutarja) in špara,špara,špara ter se ob prvi godni priložnosti preseli stanovanje, ki bi ga kupil, in morda potem zamenjal za kaj večjega
-če pa bo za zdržat pa normalno opremt stanovanje (1.štuk).

Meni se zdi vse kar je več kot 10 let predolga doba, da bi vzel kakršenkoli kredit. Kaj pa veš kako bo. Raje na stran in potrpet.
Situacija se lahko hitro spremeni - tudi na bolje.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Mr.B je izjavil:

Sedaj pa si računajte

Ti kar raje upoštevaj tiste obresti z fiksno obrestno mero.

Klemen ja, vendar se ti hitro lahko zgodi, da čakaš do 45, 50 leta in pol je že malo brezveze. Po moje, če resno misliš enkrat imeti nepremičnino in nekaj našparanega - prej ko začneš odplačevat, bolje je. Poznam precej ljudi, ki že 20 let čakajo na padec cen. A glej ga zmlomka, ko cene padejo je vedno nekaj narobe na globalni ravni in so sigurno vsi brez denarja. In čakanje se nadaljuje.

Ljudje brez dnarja in z nizko plačo že prej niso mogl kupit nepremičnine. Zdej ni nič drugače. In enako je zelo malo ljudi, ki lahko nepremičnino skeširajo brez kredita.

Banke so bile vedno požrešne. Lastno stanovanje za vsako ceno pa je seveda bedarija. Lastno stanovanje je opravičljivo, če lahko s dovolj veliko gotovostjo trdiš, da ti standard nebo padel zaradi nakupa in seveda če lahko kredit za to sploh dobiš.

Še vedno pa trdim, da je z vložkom v nepremičnino čisto vseeno, ali najameš ali kupiš s kreditom in zavarovanjem s hipoteko in trenutno nihče bistveno ne profitira.

Bolj je odvisno od tega, kako si pač lajf predstavljaš. Jest si ga na istem mestu v svoji bajtici, kamor se bom vračal 50 ali 60 let vsak dan s šihta. In to mi je bolj pomembno, kot vložek (kao nekega velikega prihranka) v nek hi-class pa far away dopust za en teden ali 14 dni od 365 v letu, boljši pleh ali kakorkol.

Zgodovina sprememb…

projektor ::

Jst sem vzel 15 let, in sem do zdej odplačal 4 obroke. Ni mi žal. Vse kalkulacije ki ste jih našteli so kar se mene tiče brezpredmetne, ker je zame stvar čist enostavna, in kristalno jasna, ne glede na to koliko kredita bom preplačal.

Teorija:
Teh 15 let bom plačeval MANJ, kot bi plačeval za najemnino, po tem obdobju pa bom lastnik svoje nepremičnine, ki bo imela vrednost, ki je vse prej kot zanemarljiva.

Praksa: Ker se mi vmes izteče stanovanjsko varčevanje, bom z njim poplačal del kredita in znižal dobo odplačevanja za kakih 5 let. Se pravi deset let. Ker si oba s partnerko želiva nekoč v svojo hiško, bova lahko čez kakih deset let to stanovanje prodala (če ga ne bo potrebno prodat, seveda ne).

Če bi plačeval najemnino, bi lahko vsak mesec dal na stran še manj, kot lahko stisnem sedaj, s kreditom. In nobena vaša računica ne more ispodbiti tega dejstva.

Vse te variante "kaj če..." pa so ravnotako brezsmiselne. Nič ni zagotovo v življenju, razen, da se bom na koncu stegnil. Šest let sem bil v najemu, plačval najemnine, klicaril lastnika, če je šlo kej v "qrac", se prilagajal njihovim tendencam notranjega interierja... Šele zadnjih par mescev grem z veseljem iz šihta, DOMOV, na "svoje".

projektor> Vse te variante "kaj če..." pa so ravnotako brezsmiselne.

Tvoj celoten post oz. izračun temelji na rasti cen nepremičnin. To spada pod "kaj če" kategorijo in bi bilo pred leti obravnavano kot dejstvo. Aksiom, da nempremičninan vrednost ne pada je padel in počasi bo potrebno to vključiti v račune, poleg novega davka ki bo že sedaj spremenil razmerja v prihodnosti pa se bo gotovo dvignil na kak procent če ne več. Računica se popolnoma spremeni, poleg tega lastniki nepremičnin povečini ne računajo na stroške vzdrževanja.

Hočeš reči, da bo vrednost mojga stanovanja čez deset let negativna, oziroma bom moral plačat, če se ga bom hotu znebit?

klemenSLO ::

Ne, problem se pojavi tam kjer hočeš postoma preiti iz manjšega na večje stanovanje. DO sedaj si še malo zaslužil zraven. Sedaj- Če bo cena kupljenega padala boš težje kupil večjega.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Edino tako bom namreč v minusu. Vse kar bo več kot 0EUR/m2 pa je z mojga vidika plus :)

In verjamem, da bo stanovanje vredno kar precej, seveda se lahko motim, ampak dvomim, da se.

Model, moje stanovanje je v tem hipu vredno 40.000 EUR več, kot sem dal zanga.

Zgodovina sprememb…

Čakaj, misliš plus v denarnici? Če kupiš nekaj po 100EUR in drug dan prodaš za 50EUR si v minusu. Če kupiš danes nekaj za 200EUR in prodaš čez 20 let za 200EUR tvoja denarnica ni debelejša, upam da je to jasno.

projektor> "Teh 15 let bom plačeval MANJ, kot bi plačeval za najemnino, po tem obdobju pa bom lastnik svoje nepremičnine, ki bo imela vrednost, ki je vse prej kot zanemarljiva."

Kje, hudiča pa živiš, da je temu tako?
- Hoc est qui sumus -

Ja v lublan, ane :)

Da ne bom govoru na pamet, kok so najemnine za trosobno cca 80m2 stanovanje?

dvomim da so pod 500-600 EUR

Karaya 52 je izjavil:

Čakaj, misliš plus v denarnici? Če kupiš nekaj po 100EUR in drug dan prodaš za 50EUR si v minusu. Če kupiš danes nekaj za 200EUR in prodaš čez 20 let za 200EUR tvoja denarnica ni debelejša, upam da je to jasno.

Ajoj... A plačevanje najemnine (again, VEČ kot kredit) bi mi pa odebelilo denarnico?

Zgodovina sprememb…

OrkAA ::

Jaz se ravno selim iz trosobnega stanovanja v centru Ljubljane, za katerega smo plačevali 600 ojro najemnine.

In kakšna je računica?

A v kaj kupljenega?

Koga briga, če bo nepremičnina na koncu vredna namesto 100k 120k... Kupiš prvič dovolj veliko za cel lajf pa je.
Pa tudi če ne in bi rad kupil večje, je vseeno. Najprej si kupil recimo 50 kvadratov in te boš vedno lahko zamenjal za 50 kvadratov in doplačal še 30 kvadratov, če boš hotel imeti večje stanovanje. Tudi če cene nepremičnin padejo, se ne sekiraš, ampak boš celo lažje doplačal za tistih 30 kvadratov.

Velik padec vrednosti nepremičnin je kritičen samo v primeru, če si nepremičnino kupoval kot naložbo, z namenom, da jo čez čas prodaš, oziroma če ne moreš več odplačevati kredita in je nepremičnina toliko manj vredna, da kredita ne moreš predčasno odplačati.

O.

Mislim, da govorite nekaj na pamet, ko primerjate cene najemnin s ceno obroka za kredit.

Normalna situacija v normalnih tržnih ekonomijah je sicer res taka, da je najemnina nekoliko dražja od obroka kredita. Tako so tisti, ki niso kreditno sposobni nekako prisiljeni v plačevanje najemnine, tisti, ki si pa lahko privoščijo kredit, so pa lastniki stanovanj.

V Sloveniji so žal plače prenizke, da bi se lahko cene najemnin oblikovale glede na cene kreditov (na 10-15 let).
- Hoc est qui sumus -

Pravtako navede nek kredit za dobo 20 ali 30 let, namesto da bi pri kreditu isto rekel traja 50 let kot plačevanje najemnine.
Prvič, kreditov na 50 let ne dobiš, zato je z njimi malo težko operirati. Če bi lahko vzel kredit na 50 let, bi bil obrok zanesljivo nižji od najemnine.

Hotel pa sem povedati, da moraš najemnino plačevati celo življenje od takrat, ko se osamosvojiš, zato pravi recimo 50 let. Na eni strani imaš torej strošek 50 let najemnine, na drugi strani pa strošek nakupa lastnega stanovanja. Potem pa računaš, kaj se bolj splača (in pri tem predpostavimo, da se ti jebe za otroke in jim ne nameravaš ničesar zapustiti).

O.

> "Če bi lahko vzel kredit na 50 let, bi bil obrok zanesljivo nižji od najemnine."

Nimam na pamet občutka, ampak bi rekel, da se v 50 letih nabere že precej enih obresti, da torej kredit božjastno preplačaš, pa tudi obrok ne pade tako zelo glede na 30 letni kredit...? Je treba številke vtaknit v formulo.
- Hoc est qui sumus -

V 30 letih skupaj plača 144000 najemnin.
Po 30 letih je mogoče najemnik še v prednosti. Kaj pa po 40 letih? Pa po 50 letih? Najemnik mora še kar plačevati najemnine, lastniku pa se stroški drastično zmanjšajo, saj ne odplačuje več kredita. In ker si takrat že v penziji, je to še toliko pomembneje.

Če mene vprašaš, je bolje več plačevati, ko si še pri močeh in lahko, če je sila, delaš tudi dva šihta, kot pa imeti na stara leta na grbi najemnino.

In kar se varnosti tiče - veliko več ljudi se znajde na cesti, ker ne morejo več plačevati najemnine, kot ker ne morejo več plačevati obrokov kredita.

Če vseh neprijetnosti bivanja v najetem stanovanju niti ne omenjam (recimo - že res, da ti ni treba obnavljati oken, ampak to praviloma pomeni, da boš po 30 letih živel v stanovanju s slabimi okni, ker se jih lastniku ne splača zamenjati, prisilit v to pa ga praktično tudi ne moreš).

O.

OrkAA ::

zlobcek: S punco greva sedaj na svoje. V trnovem sva dobila luštno enosobno stanovanje (40m2) za sprejemljivih 350 ojro najemnine.

Okapi je izjavil:

Če bi lahko vzel kredit na 50 let, bi bil obrok zanesljivo nižji od najemnine.

O.

A misliš, da bi ti dala banka za 50 letni kredit nižjo obrestno mero kot za 30 letni?

A misliš, da bi ti dala banka za 50 letni kredit nižjo obrestno mero kot za 30 letni?
Ne, ampak na mesec bi odplačeval skoraj pol manj glavnice in bi bil zato obrok precej nižji.

O.
««
29 / 69
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?

Oddelek: Loža
446150 (3207) techuser
»

Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )

8622616 (17464) BorutO
»

Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )

11133951 (30993) Ganon
»

Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )

7415828 (14314) Furbo
»

Kako živeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9016245 (14548) Matako

Več podobnih tem