Forum » Loža » Možnosti nakupa stanovanja
Možnosti nakupa stanovanja
Temo vidijo: vsi
Okapi ::
Okapi, ti misliš da se stanovanja ne bodo več cenila kej dosti?Ja, po mojem se ne bodo.
O.
ivanuscha ::
Takole ko premišljujem se zdi res bolje odplačevat kredit, kot pa "metat stran" denar za najemnino.
Kdo ve ali se splača vzet kredit z spremenljivo obrestno mero ali z fiksno? Trenutno pokaže veliko bolj ugodno z spremenljivo... 3,5% proti 5,5% pri NLB.
Kdo ve ali se splača vzet kredit z spremenljivo obrestno mero ali z fiksno? Trenutno pokaže veliko bolj ugodno z spremenljivo... 3,5% proti 5,5% pri NLB.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ivanuscha ()
zlobcek ::
Pri teh najemninah defenitivno...
Če veš, da boš na enem mestu 20+ let, kar je v Sloveniji še vedno čisto normalno, pol je najemnina brezvezna pomoje. Drugače je recimo to v Nemčiji, ko se gre za ta "spalna" naselja. Tam je kupovati kaj brezvezno in tudi službe se menja večkrat.
V Slo te mentalitete še ni tako pogosto opaziti in tudi navajeni smo še vedno svoje lastnine.
Če veš, da boš na enem mestu 20+ let, kar je v Sloveniji še vedno čisto normalno, pol je najemnina brezvezna pomoje. Drugače je recimo to v Nemčiji, ko se gre za ta "spalna" naselja. Tam je kupovati kaj brezvezno in tudi službe se menja večkrat.
V Slo te mentalitete še ni tako pogosto opaziti in tudi navajeni smo še vedno svoje lastnine.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zlobcek ()
Točno, če iz tega vidika gledaš si v bistvu z nepremičnino tudi na stara leta bolj varen. Prodaš stanovanje in bajto in s tem denarjem recimo plačaš višji standard doma za ostarele oz. varovano stanovanje za sebe in lepšo polovico.
Men se zdi nakup pametnejši, če imaš možnost.
Men se zdi nakup pametnejši, če imaš možnost.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zlobcek ()
Sem zdej klical lastnika tega stanovanja in je rekel, da je zasedeno z denacionaliziranimi najemniki. Da jih ne more ven spravit in da je obupal, zato stanovanje prodaja. To pa maš potem celga hudiča lahko, samo spomnim se primera Gajo
Po eni strani, lahko dobiš stanovanje ceneje, ampak po drugi pa da se moraš pol prerekat z folkom da gre ven iz tvojega stanovanja?!
Po eni strani, lahko dobiš stanovanje ceneje, ampak po drugi pa da se moraš pol prerekat z folkom da gre ven iz tvojega stanovanja?!
EC9 ::
Takole ko premišljujem se zdi res bolje odplačevat kredit, kot pa "metat stran" denar za najemnino.
Res nič osebnega in zgolj dobronamerno: Lahkotnost argumentov zaradi katerih se odločaš za nakup je grozljiva.
Na kratko o tvojih argumentih - razmisli o (teme so spodaj):
I. "Metat denar stran" za najem.
1. Stroški lastništva
-Vzdrževanje objekta (streha, fasada, inštalacije, stanovanje)
-Vzdrževanje stanovanja
-Zelo verjeten davek na nepremičnine
2. Trend gibanja cen najemnin (beri:dol)
3. Predviden trend gibanja cen nepremičnin (faktorji: Stečaji gradbenikov, Recesija in zmanjševanje plač, Manjše generacije kupcev in večje generacije prodajalcev, novi davek, več zazidljive zemlje - beri: zelo verjetno bo šlo dol)
4. Cene nepremičnin v tujini -> npr. zakaj so konkretne cene nepremičnin v Avstriji, Nemčiji...ob vsaj 2x višjih plačah precej nižje kot pri nas?
II Ugoden kredit.
1. Variabilna OM - glede na to, da je EURIBOR trenutno zgodovinsko nizek, kako veš kaj bo "ugodno" v naslednjih 20 letih?
2. Si ziher, da boš imel vseh 20+ let redno službo, da boš plačeval anuiteto? (Najem lahko prehodno spremeniš z manjšim stanovanjem).
Nakup nepremičnine je največja investicija, ki se je loti tipični posameznik loti. Zato dobro naredi domačo nalogo preden se zaj*** za 20+ let. Če te priganja gospodična, ki hoče gnezdece za otroke, pa razmisli ali res hočeš biti takšen copatek?
Ja vprašanje je res, ali bodo šle cene še kaj dol, predvsem zaradi uvedbe novega davka. Kredit bi vzel za 10 let, recimo 50kEUR bi me prišlo ca. 500EUR na mesec. Se pravi malo več kot najemnina, nekaj pa imam že prihranjenega. Priganja me pa nihče ne, edino rad bi šel na svoje. 70kEUR bi dal max. za enosobno stanovanje v centru Lj., mogoče bi zdilal še na manj, če bi bila potrebna renovacija. Zdej pa moram mal iskat...
projektor ::
Argumenti, zakaj sem šel v nakup.
- V vsakem primeru, tudi če bi se zgodil, da nebi mogel več plačevati, in bi banka opredmetila svojo hipoteko, delež, ki sem ga vplačal je moj.
- Obrok kredita je v mojem primeru nižji od najemnine za podobno veliko stanovanje.
- Nabavil sem ugodno - investicija.
- Jesen dobim froca, in morebitne nepredvidene selitve bi ble milorečeno zoprne, ma kaj zoprne grozne.
- Ni dobre (zadostne) ponudbe neprofitnih stanovanj za mlade družine. Prijavil sem se na vsemogoče razpise, nimam šans.
- Ko tuhtam, koliko denarja sem v petih letih zmetal za najemnino, me mal zvije. Tko pa raj vsak mesec spremljam, koliko kvadratnih centimetrov je že čisto mojih : )
- V vsakem primeru, tudi če bi se zgodil, da nebi mogel več plačevati, in bi banka opredmetila svojo hipoteko, delež, ki sem ga vplačal je moj.
- Obrok kredita je v mojem primeru nižji od najemnine za podobno veliko stanovanje.
- Jesen dobim froca, in morebitne nepredvidene selitve bi ble milorečeno zoprne, ma kaj zoprne grozne.
- Ni dobre (zadostne) ponudbe neprofitnih stanovanj za mlade družine. Prijavil sem se na vsemogoče razpise, nimam šans.
- Ko tuhtam, koliko denarja sem v petih letih zmetal za najemnino, me mal zvije. Tko pa raj vsak mesec spremljam, koliko kvadratnih centimetrov je že čisto mojih : )
Mr.B ::
Live in Projektro, za mlado družino 50m2, ni primerno stanovanje. Da dokler so otroci majhni, problemi se bodo pa začeli takoj ko bodo otroci šoloobvezni. Vrednost stanovanj, bodo pa padala, koliko ne vemo, ker se država še ni odločila, koliko davkoplačevalskega denarja bo dala v sanacijo, potem pa bo cena rasla. HEc je le, da v vmesnem času, se bolj splača dati vezavo v depozit, in čakati.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
neki4 ::
Samo enkrat boš vzel kredit in kupil stanovanje, v 10tih letih kaj šele 20tih se vse živo lahko spremeni. Če ne veš točno kaj bi rad in ni neke nuje bi jaz lepo počakal. Tako da ne kar takoj rečt nekaj je dobro, drugo je metanje denarja. Lahko ti bo še prekleto žal, če boš sedaj vzel kredit, kupil neko manjše stanovanje, čez nekaj let boš imel druge želje in bo situacija drugačna, pa tudi pri cenah mislim da bodo še padale.
Mene pa zanima, koliko je med tistimi, ki zagovarjajo najem oziroma čakanje na neko znižanje cen, takih, ki bi dejansko lahko vzeli kredit in kupili stanovanje, pa tega ne naredijo in raje živijo v najetem. Ker mnenja tistih, ki stanujejo pri starših in samo nekaj teoretično modrujejo, stanovanja pa itak ne morejo kupiti, v tem primeru nekako niso merodajna.
O.
O.
Dejstvo in edino dejstvo je to, da je večino prodanih novogradenj, dejansko plačilo podizvajalcem za opravljeno delo. Dejstvo je, da so vsi krediti vezani, na pričakovano vrednost nepremičnin. In dejstvo je, da garancijam bank je dejansko vezana na vrednost nepremičnine, ki nima nikakršne vrednosti več z realno situacijo. Dejstvo je, da če greš vse te zasedene novogradnje pogledat po zvoncih, vidiš da so prazne. Dejstvo, je da ni zaradi brez veze, pri nekaterih lastnikih nepremičnin, dejansko zaradi višje sile, skrit dejanski lastnik, pri drugih, ap poleg rojstnega datuma, pokažejo še marsikaj. Dejstvo je to, da kakršen koli drastični padec cen nepremičnin, pokoplje podizvajalce, posledično pa tudi našo državno banko. Toda državljani se ne upirajo danes zagotovo več kot 5 miljard EUR minusa, ki ga lahko pričakujemo do jeseni. 250 miljonov je pa minimum da se reši NLB.
Dejstvo je tudi to, da kot lastnika nepremičnine, kjer je lastnik vpisana banka, naj davek plača banka, saj jaz dokler nisem vpisan v zemljiški knjigi, nisem lastnik. Morda pa zaradi tega zaJeba, še ne dobivate domov položnice o plačilu davka....
To da bi pa čez pet let, kupil im menjal nepremičnino s hipoteko, je velik feler.
Dejstvo je tudi to, da kot lastnika nepremičnine, kjer je lastnik vpisana banka, naj davek plača banka, saj jaz dokler nisem vpisan v zemljiški knjigi, nisem lastnik. Morda pa zaradi tega zaJeba, še ne dobivate domov položnice o plačilu davka....
To da bi pa čez pet let, kupil im menjal nepremičnino s hipoteko, je velik feler.
Karaya 52 ::
Poznam par oseb ki bodo po novem zakonu o socialnih transferjih ob del te pomoči, ker sem jim bo v premoženjsko stanje štelo nekaj nepremičnin ki samevajo. Vprašanje če se bodo odrekli tem transfrejem imo bodo resno razmislili o prodaji, vprašanje koliko takšnih primerov imamo v Sloveniji. Verjetno ne malo, po drugi strani že drugo leto gledam rdeče bloke Kraškega zidarja na Viču in zvečer se vidi kolikšna je zasedenost - približno tretina. Kraškemu zidarju priporočam, da pošlje tja nekoga ki bo sistematično prižigal luči, toliko da nategnejo mimoidoče z "ogromnim povpraševanjem". Takšna je slika brez davka na nepremičnine, pogled par strani nazaj pa razkrije kdo je imel prav. Upoštevanje premoženjskega stanja pri dodeljevanju socialnih pomoči ja zame precej bolj pomembno kot sam davek, tako da je že to na nek način uspeh in korak v pravo smer.
Samuel ::
Pred mano stoji blok star 30 let. Malokdaj sveti zvečer več kot tretjina luči.
aja.. gre za precej velik blok s preko 150 stanovanji.
aja.. gre za precej velik blok s preko 150 stanovanji.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Samuel ()
Potrebno je pogledati zvonce novogradenj. Pojdite tole skakalnico nasproti železnice, boste videli, koliko je napisov na zvoncih.
Verjamem jih pač ni doma, v to tretino sem vštel vsa stanovanja v katerih sem do sedaj videl prižgane luči.
edit: nepremičninarjem ni težko lepiti izmišljenih priimkov na domofon.
edit: nepremičninarjem ni težko lepiti izmišljenih priimkov na domofon.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karaya 52 ()
Poznam par oseb ki bodo po novem zakonu o socialnih transferjih ob del te pomoči,Po zakonu bo vsakdo lahko še naprej dobival polno pomoč, le da bo del te pomoči v bistvu posojilo, zavarovano s hipoteko na nepremičnini. Tako da to v resnici postane problem dedičev, ne lastnikov nepremičnin.
Potrebno je pogledati zvonce novogradenj.Lahko pogledaš na e-prostor. Tam je popis vseh nepremičnin in za vsako stanovanje piše, kdo je lastnik.
O.
Ja, to je zanimivo. Ampak, zakaj pa ponekod piše:
Podatek o lastniku ni javen
Podatek o lastniku ni javen
A sem vedel da sem nekaj spregledal, še sploh ker o tem nisem obveščen. No pravi so bili obveščeni pravočasno. A lahko poveš, kje je ta link ?
Sem imel kar prav ko sem ocenil da je prodana kvečjemu tretina stanovanj Kraškega zidarja na Viški cesti - sodeč po e-prostor. Stavba je vseljiva že vsaj dve leti, če ne celo tri. Dokaz da je ponudba večja kot je povpraševanje in vemo kaj to pomeni. Potreben je samo nevtron v obliki minimalenga davka v to jedro nestabilnega atoma pa bomo priča zanimivi spirali padanja cen, ki je niti banke in smrdljivo vmešavanje države ne bo ustavilo.
Argumenti, zakaj sem šel v nakup.
1. Kar si vplačal lahko izgubiš, če vrednost stanovanja pade, ti pa ne zmoreš plačevati obrokov. Saj te to opozorijo na banki ane? (Izjema, če si vzel kakšno zavarovanje)
2. Obroki kredita bodo najverjetneje šli gor (EURIBOR ali LIBOR bosta v naslednjih 20 letih zelo verjetno nad trenutnimi nivoji, najemnine pa z recesijo in večjo ponudbo vztrajno padajo - malo si poglej oglaševane najemnine.
3. Ali je bilo ugodno ali ne pokaže čas. Pa ti iskreno privoščim, da je bil nakup ugoden!
4. Škoda da nisi pod 1. začel z jeseni dobim froca, ne pa z nekim gloom&doom ;) Občutek varnosti je definitivno pomemben, čeprav velikokrat iracionalen, sploh ker je lahko nepremišljen kredit zelo nevarna stvar za živce in odnose v familiji.
5. Neprofitnih stanovanj je definitivno premalo. Stanovanjski sklad...je samo za ukinit.
6. Če sta plačevala 600 EUR na mesec (kar je precej solidno stanovanje v Ljubljani - cca 70 m2), potem 36,000 EUR. Če takšnemu stanovanju, ki ga običajno cenijo na 150-180k EUR pade cena za 33 % (kar je po kar nekaj letih divje rasti, po več kot 15% na leto možno), bi z najemom v naslednjih petih letih zaslužil cca 10k - 15k EUR. Pri tem seveda nisem upošteval, da kredit, če je vzet na 30 let, praviloma še enkrat preplačaš z obrestmi. In da se ves čas sekiraš ali boš zmogel obroke, če je obrestna mera (in služba) variabilna.
da se ves čas sekiraš ali boš zmogel obroke, če je obrestna mera (in služba) variabilna.Če moraš vsak mesec plačevati najemnino, se sekiraš še bolj. Ker z banko se vedno da zmenit za kakšen odlog ali reprogamiranje posojila, lastnik stanovanja pa te ima pravico po par neplačanih najemninah vreči na cesto.
O.
Za davek so že večkrat povedali, da ta ne bo višji od trenutnega nadomestila.
Tako, da na to kar pozabi še nekaj let, 5-10 se ne bo nič bistvenega zgodilo.
Tako, da na to kar pozabi še nekaj let, 5-10 se ne bo nič bistvenega zgodilo.
Nobenih kategorično drugačnih sprememb ne pričakujte. Ta nadomestila so itak tako nizka, da če jih povečajo 5x, se ne bo kaj dosti poznalo.
Najemnina je vedno manjša, kot obrok. Me pa zanima Okapi, kako boš reprogramiral 20 let stanovansjskega kredita čez pet let. Reporgramilrali so lansko leto samo gradbenikom, od tod zgodba da rabi NLB najmanj 250 milEUR.
PS : Tisti viški dvori, je bilo cca leto in pol nazaj zgodba, kako država kupije, nova stanovanja, ker so stara predraga za obnovo. Hmm.
PS : Tisti viški dvori, je bilo cca leto in pol nazaj zgodba, kako država kupije, nova stanovanja, ker so stara predraga za obnovo. Hmm.
@silverflow
Ja, imava različne poglede, jaz bi šel v lastništvo (ali gradnjo) v vsakem primeru, ker mam fiksno idejo, da želim biti gospodar na svojem :) Verjetno stvar mojega čudnga ega.
Ampak sem pozabil omenit še nekaj, morda najpomembnejših argumentov, zakaj sem se odločil za nakup dotičnega stanovanja.
- 83 m2 (duplex) sva dobila za 110 kE (nekaj čez 1300/m2). V Ljubljani, se razume, Letnik bloka je 1984. Kako sem prišel do take cene sem napisal par strani nazaj. Glede na ceno, je tako stanovanje investicija. Enako stanovanje v istem bloku se je prodalo za 170k. Ko se bom odloču za bajto, ga lahko prodam (če bo potrebno).
- Službo imam v enem večjih slo podjetij, ki navzven uživa precejšen ugled. Ker sem (bil) IT koordinator na nekaj večjih, tudi mednarodnih projektih, menim da mam kolikor toliko dobre reference, tudi, če bi prišlo do česa nepredvidljivega.
-Stanovanje je na (zame) dobri lokaciji, vsa potrebna infrastruktura je praktično zraven bloka, do službe pa mam 5 min s kolesom.
Seveda pa je to vseeno velik strošek, predvsem, ker je bilo treba flet popolnoma obnovit. Ampak, hvalabogu nimam dveh levih rok, in se marsičesa lotujem sam. Tako sem med drugim sam montiral kuhno, polagal in fugiral talno keramiko, brusil in lakiral parket, belil itd itd. Nazadnje sem celo sam izdelal ful hudo masivno hrastovo jedilno mizo, ki bi me prišla sicer min 500 evrov, jaz pa sem dal 100 EUR v hoby programu za po meri odrezano masivno zgornjo ploščo + podaljške ;) Znajt se je treba.
Ja, imava različne poglede, jaz bi šel v lastništvo (ali gradnjo) v vsakem primeru, ker mam fiksno idejo, da želim biti gospodar na svojem :) Verjetno stvar mojega čudnga ega.
Ampak sem pozabil omenit še nekaj, morda najpomembnejših argumentov, zakaj sem se odločil za nakup dotičnega stanovanja.
- 83 m2 (duplex) sva dobila za 110 kE (nekaj čez 1300/m2). V Ljubljani, se razume, Letnik bloka je 1984. Kako sem prišel do take cene sem napisal par strani nazaj. Glede na ceno, je tako stanovanje investicija. Enako stanovanje v istem bloku se je prodalo za 170k. Ko se bom odloču za bajto, ga lahko prodam (če bo potrebno).
- Službo imam v enem večjih slo podjetij, ki navzven uživa precejšen ugled. Ker sem (bil) IT koordinator na nekaj večjih, tudi mednarodnih projektih, menim da mam kolikor toliko dobre reference, tudi, če bi prišlo do česa nepredvidljivega.
-Stanovanje je na (zame) dobri lokaciji, vsa potrebna infrastruktura je praktično zraven bloka, do službe pa mam 5 min s kolesom.
Seveda pa je to vseeno velik strošek, predvsem, ker je bilo treba flet popolnoma obnovit. Ampak, hvalabogu nimam dveh levih rok, in se marsičesa lotujem sam. Tako sem med drugim sam montiral kuhno, polagal in fugiral talno keramiko, brusil in lakiral parket, belil itd itd. Nazadnje sem celo sam izdelal ful hudo masivno hrastovo jedilno mizo, ki bi me prišla sicer min 500 evrov, jaz pa sem dal 100 EUR v hoby programu za po meri odrezano masivno zgornjo ploščo + podaljške ;) Znajt se je treba.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: projektor ()
@silverflow
Zelo dobro si zadel bistvo "specifike" slovenskega nepremičninskega trga - "mam fiksno idejo" (podobno Miha Mazzini: Na svoji zemlji...)
Tvoja realizacija je glede na to kar si napisal super - znajdu si se! Kar je velika razlika od mnogo ostalih Slovenčkov, ki so imeli samo fiksno idejo - so šli na banko kupili, če so dobili dovolj velik kredit.
Če pa navajaš argumente zakaj si kupil...začni s tem, da si je tvoja družina uredila dom ;).
Če bi kupoval stanovanje kot investicijo / bolj nepremišljeno (brez, da bi naredil domačo nalogo), pa se verjetno strinjaš, da je glede na trenutno situacijo v Sloveniji investiranje v nepremičnino trenutno tvegano.
Beli_Zajcek ::
Tudi moj kolega je kupil stanovanje. Ravno teden nazaj je podpisal. Zadeva je v Novem mestu, v mrzli dolini. Novogradnja, z dosti neprodanimi enotami. Je hodil od nepremičninarja do nepremičninarja (več agencij je prodajalo ista stanovanja) pa se ni nič zmenil (bedni popusti, balkone, shrambe in ostale manjvredne površine vrednotene z enotnim količnikom 0,9, pa še kaj bi se našlo). Potem je stopil direktno do investitorja pa mu tudi ni nič uspelo. Na koncu pa je dobil podizvajalca, ki so mu plačali s stanovanjem in ga je nujno prodajal. Dobil izreden popust, tako da se mu je nakup definitivno splačal.
da je glede na trenutno situacijo v Sloveniji investiranje v nepremičnino trenutno tvegano.Za razliko od investiranja v delnice ali sklade, kar je ful varno, ne?
"mam fiksno idejo" (podobno Miha Mazzini: Na svoji zemlji...)Mazzini tu veselo bluzi. Zapravljaš svoj denar in zakaj bi bilo zapravljanje za stanovanje bolj neumno kot zapravljanje za eksotična potovanja, počasno hrano in operne predstave? Nepremičnina ti ostane za vedno, od vsega drugega pa imaš zgolj spomine.
O.
kuglvinkl ::
50m2 je malo za mlado družino? Sam sem skupaj s sestro in staršema rano mladost (do 14 leta) preživel na 42m2. Meni grozno ni bilo, je blo pa verjetno staršema divje.
Kakorkoli. Sam sem zadnjič ugotovil, da rabim 13m2 izklčuno zase (tolk je velika pisarna v službi in se sijajno počutim).
Kakorkoli. Sam sem zadnjič ugotovil, da rabim 13m2 izklčuno zase (tolk je velika pisarna v službi in se sijajno počutim).
Your focus determines your reallity
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kuglvinkl ()
neki4 ::
Mene pa zanima, koliko je med tistimi, ki zagovarjajo najem oziroma čakanje na neko znižanje cen, takih, ki bi dejansko lahko vzeli kredit in kupili stanovanje, pa tega ne naredijo in raje živijo v najetem. Ker mnenja tistih, ki stanujejo pri starših in samo nekaj teoretično modrujejo, stanovanja pa itak ne morejo kupiti, v tem primeru nekako niso merodajna.
O.
Moraš se vprašat če ne bi vzel kredita(predvidevam da ga imaš) ali bi še živel pri starših. Če je odgovor da, potem je težko karkoli pametovati. Seveda lahko vzameš kredit in veselo mahaš, da ne živiš pri starših, ampak s kreditom na glavi. Jaz imam to srečo, da imamo toliko prostora doma, da sem si vse ločeno naredil. Zaenkrat bo tako, ko se zadeve spremenijo kot sam pričakujem in ko bodo dopuščale finance pa tudi kaj drugega. Jasno pa da boš zagovarjal svoje stališče, torej kredit je uredu, ostalo pa niti ne. Ker proti sebi pač ne boš govoril.
Hja mislim, da je ljudi, ki ne rabijo kredita za nakup stanovanja prekleto malo.
Kredit na glavi je v teh časih pač skoraj nekakšen edini izhod. Kalkuliramo pa vsak drugače. Jest recimo da dolgo obdobje po malo denarja, nekateri na 10 let po 600 eur na mesec.
Meni se tudi zdi bolj pametno v nepremičnino vložit, pa recimo par let bit doma pa pedenat bajto, kot pa zaradi kobajagi nižjega najema letat po svetu, ker naj bi imel več denarja.
Ljudlje smo različni...
Kredit na glavi je v teh časih pač skoraj nekakšen edini izhod. Kalkuliramo pa vsak drugače. Jest recimo da dolgo obdobje po malo denarja, nekateri na 10 let po 600 eur na mesec.
Meni se tudi zdi bolj pametno v nepremičnino vložit, pa recimo par let bit doma pa pedenat bajto, kot pa zaradi kobajagi nižjega najema letat po svetu, ker naj bi imel več denarja.
Ljudlje smo različni...
Kredit na glavi je v teh časih pač skoraj nekakšen edini izhod.Druga možnost je najemnina na glavi (tistih, ki so jim stanovanje kupili starši, ne štejem).
50 let plačevanja najemnine po 400 evrov znese 240.000 evrov, potem si pa lahko vsak izračuna, kaj se bolj splača.
O.
Okapi, primer druge računice od Projektorja. Kupiš stanovanje v bloku zgrajenem leta 80. čez 50 let, je nejgovo stanovanje vredno 0 EUR. Oziroma Vredno je toliko kot se bo zdilal za zemljišče, kjer stoji blok.
V Ljubljani je cel kup stanovanj, starejših od 80 let, in njihova vrednost nikakor ni 0.
Moja sestrična pa živi v 250+ let stari hiši.
O.
Moja sestrična pa živi v 250+ let stari hiši.
O.
BlazP ::
Ce bi 50 let placeval najemnino 400 eur, bi cez 50 let res imel 240.000 EUR. Ce upostevamo naprimer hipoteticno 2% letno inflacijo, bo ta denar cez 50 let vreden toliko kot je danes 90.000 EUR.
Ali pa iz druge strani. Da bi do danes v 50 letih nabral 240.000 EUR, bi moral pred 50 leti zaceti vplacevati (spet pri hipoteticni 2% inflaciji) z obroki vrednimi slabih 1100 EUR.
Ali pa iz druge strani. Da bi do danes v 50 letih nabral 240.000 EUR, bi moral pred 50 leti zaceti vplacevati (spet pri hipoteticni 2% inflaciji) z obroki vrednimi slabih 1100 EUR.
Okapi, primer druge računice od Projektorja. Kupiš stanovanje v bloku zgrajenem leta 80. čez 50 let, je nejgovo stanovanje vredno 0 EUR. Oziroma Vredno je toliko kot se bo zdilal za zemljišče, kjer stoji blok.
Heh... slabo ocenjuješ oz. poznaš razmere na trgu. Sarost zgradbe ima minimalen vpliv na ceno. V oglasih zlahka najdeš stanovanja v blokih letnik okoli 1960, za ceno 2000 €/m2 ali višjo. Staromeščanska okoli letnika 1900 pa so itak dražja od novih, čeprav niso ravno idealna za bivanje.
Evo sem šel na hitro pogledat, tole je cca 35 let starejše in več kot 15m2 manjše kot moje:
http://www.nepremicnine.net/nepremicnin...
Da, samo en zajeb je. Ti stari bloki nimajo spodaj garaž. Te stare hiše nimajo spodaj garaž. Da kot sem tudi napisal, cena je pogojena tudi z lokacijo.
Zajeb je sledeči. Graže tipa mesarska, garaže tipa Celovški dvori, imajo po navadi dve kleti (K1, K2), če ne še več. Tu so parkirani Avtomobili. Zaradi šparanja, pa čeprav je v načrtu, pa se izgovarjajo, primer je Mesarska.... Ni črpalk, ne ničesar, kar bi vodo odpeljalo preč. Problem je pozimi, ker nihče ne čisti avtomobilov, pred v vozom v garažo. Pozimi zaradi izjemne količine soli, ta slana voda, naprej iz K1, priteče zaradi poroznosti stropa v K2, vmes lepo namoči še nosilno konstrukcijo bloka. Voda dejansko v K1 in K2 stoji. Ker je slana je še toliko bolj problematična. Ker seveda, zaradi iskanja krivca, da kljub načrtom, ni črpalk, se bodo kregali še naslednjih deset let in več. Če pa zadeve ne sanirajo, pa bo kot se reče temelje držala skupaj samo še kompresija teže bajte. ...To da pa vgrajeni material že tako ni kvaliteten v teh blokih, kaj šele da bi bil narejen z namenom, da se bo tri mesece v letu namakal v slani vodi, pa še toliko manj.
Projektor, ko si obnavljal stanovanje, si zamenjal skoraj 30 let stare cevi v kopalnici ?
Zajeb je sledeči. Graže tipa mesarska, garaže tipa Celovški dvori, imajo po navadi dve kleti (K1, K2), če ne še več. Tu so parkirani Avtomobili. Zaradi šparanja, pa čeprav je v načrtu, pa se izgovarjajo, primer je Mesarska.... Ni črpalk, ne ničesar, kar bi vodo odpeljalo preč. Problem je pozimi, ker nihče ne čisti avtomobilov, pred v vozom v garažo. Pozimi zaradi izjemne količine soli, ta slana voda, naprej iz K1, priteče zaradi poroznosti stropa v K2, vmes lepo namoči še nosilno konstrukcijo bloka. Voda dejansko v K1 in K2 stoji. Ker je slana je še toliko bolj problematična. Ker seveda, zaradi iskanja krivca, da kljub načrtom, ni črpalk, se bodo kregali še naslednjih deset let in več. Če pa zadeve ne sanirajo, pa bo kot se reče temelje držala skupaj samo še kompresija teže bajte. ...To da pa vgrajeni material že tako ni kvaliteten v teh blokih, kaj šele da bi bil narejen z namenom, da se bo tri mesece v letu namakal v slani vodi, pa še toliko manj.
Projektor, ko si obnavljal stanovanje, si zamenjal skoraj 30 let stare cevi v kopalnici ?
Utk ::
Ce bi 50 let placeval najemnino 400 eur, bi cez 50 let res imel 240.000 EUR. Ce upostevamo naprimer hipoteticno 2% letno inflacijo, bo ta denar cez 50 let vreden toliko kot je danes 90.000 EUR.
Sej čez 50 let tudi ne boš samo 400 evrov najemnine plačeval, brez skrbi.
gruntfürmich ::
jst sem v najemniškem stanovanju na dolenjskem, 250EUR/m, osnovnih stroškov recimo za 150EUR/,ampak enostavno ne razmišljam o tem, da bi šel v nakup. razen z plačo 2kEUR+.
sicer so stanovanja tu cenejša kot v LJ ~1000EUR/m2, vendar vseeno. počutim se bolj svobodnega in uprašanje je, s kolikšnimi dodatnimi položnicami te zaradi lastnišva zasuje država & njeni paraziti ter koliko % preplačaš osnovno vrednost kredita...
sicer so stanovanja tu cenejša kot v LJ ~1000EUR/m2, vendar vseeno. počutim se bolj svobodnega in uprašanje je, s kolikšnimi dodatnimi položnicami te zaradi lastnišva zasuje država & njeni paraziti ter koliko % preplačaš osnovno vrednost kredita...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
r_DTgl ::
hm sem opazu množično priseljevanje štajercev ne dolensko ja
V mcdonaldsu noben več ne govori dolensko, samo še toti hamburger.
V mcdonaldsu noben več ne govori dolensko, samo še toti hamburger.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: r_DTgl ()
Evo, prvi resnejši obrisi davka na nepremičnine.
http://www.delo.si/clanek/113700
Kaže na recimo 0,06 odstotka od 80% ocenjene vrednosti. Sem na brzino preračunal svoj primer (na e-prostor so formule in vrednosti za izračun "uradne" vrednosti stanovanja) in pride bolj ali manj enako, kot je sedaj nadomestilo za stavbno zemljišče. Vsekakor pa ne bo bistveno več, kot je sedaj, vsaj ne za povprečnega lastnika stanovanja.
O.
http://www.delo.si/clanek/113700
Kaže na recimo 0,06 odstotka od 80% ocenjene vrednosti. Sem na brzino preračunal svoj primer (na e-prostor so formule in vrednosti za izračun "uradne" vrednosti stanovanja) in pride bolj ali manj enako, kot je sedaj nadomestilo za stavbno zemljišče. Vsekakor pa ne bo bistveno več, kot je sedaj, vsaj ne za povprečnega lastnika stanovanja.
O.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?Oddelek: Loža | 6150 (3207) | techuser |
» | Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22616 (17464) | BorutO |
» | Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 33951 (30993) | Ganon |
» | Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15828 (14314) | Furbo |
» | Kako živeti? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 16245 (14548) | Matako |