» »

Možnosti nakupa stanovanja

Možnosti nakupa stanovanja

Temo vidijo: vsi
««
23 / 69
»»

Beli_Zajcek ::

Samuel je izjavil:

:P jao, fant... mislm.. zajc

Vprašal sem te, kako lahko samo 540 novih stanovanj (pa preberi tekst spodaj pod sliko, kjer piše, da je to ocena iz 9. marca) in od teh je bilo cca 230 stanovanj iz Celovških dvorov (vemo kakšna so po večini), sploh vpliva na nepremičninski trg v Ljubljani. Trebnje me ne zanima.

Pa lepo prosim, zajček dolgouhček, ne mi vpletat nezaposlenih, ker je večina teh dodatnih nezaposlenih imela pred krizo tako ali tako minimalno plačo in že itak ob največjem bumu cen stanovanj niso imeli čisto nič zraven. Za bivše delavke Mure, UIV itd je tako ali tako še 1000€/m2 daleč preveč. Še 500€ bi bilo preveč. Čez 3-5 let bo Slovenija s cca 3-5% letno gospodarsko rastjo back on track (ob pogoju, da se zunanji trgi zbudijo, ker 70% kar proizvedemo itak izvozimo) in po kakšni logiki ti misliš, da bi morale cene pasti??

Ma ja poba. Neprodana nova stanovanja očitno povzročijo povečano povpraševanje po stanovanjih in rast cen. Pametnjakovič pa tak. Povečana brezposelnost in pa napeta finančna situacija v državi pa seveda blagodejno delujeta na celotno gospodarstvo. Lahko pričakujemo še kako pametno od tebe? Bluziš o 3-5% gospodarski rasti, pa nimaš blage veze, da še zlepa ne bomo videli teh številk. Pa še takrat ko smo imeli 5% rast je bilo to zaradi vlaganja v gradbeni sektor od tega pomemben del v ceste. In glej ga zlomka izkaže se, da smo preplačali naše lepe avtoceste za 2 mlrd.€. Ampak ja ti kar sanjaj koruzo.

Samuel ::

Torej ne morem dobit odgovora od tebe, kako si ti predstavljaš, da bo borih 500+ stanovanj vplivalo na nepremičninski trg v LJ?

Pa ponovno si omenil brezposelnost... :))

Okapi je izjavil:

povejta kaj se je v enem zakotnem mestu kot je Trebnje ali pa eni Sloveniji v 3 letih toliko spremenilo, da je cena zrasla za 50%?
Raje ti povej, zakaj ju ne prodajo po 1000-1500 evrov/m2. Oziroma, kdaj ju bodo prodali po taki ceni, ko si tako strašno pameten.

O.

Takoj ko nehajo banke podaljševati posojila. Kaj ti ni jasno? Saj lahko povsod prebereš kako je s tem. Investitor pri nas pa je Real d.o.o. iz Nm-ja, ki ni prodal še nobeno stanovanje. Situacija je dokaj podobna kot drugje. Gradbinci bi že zdavnaj propadli, če jih ne bi banke umetno vzdrževale pri življenju. Ampak ne vsi seveda. Navsezadnje se najdejo taki, ki v sedanjih razmerah gradijo nova stanovanja v Trebnjem, pa 2 projekta stojita. Eden z nobenim prodanim stanovanjem in drugi z nekaj prodanimi. Bomo videli, kakšno ceno bodo imeli novi bloki.

Samuel je izjavil:

Torej ne morem dobit odgovora od tebe, kako si ti predstavljaš, da bo borih 500+ stanovanj vplivalo na nepremičninski trg v LJ?

Pa ponovno si omenil brezposelnost... :))

Kaj ti ni jasno, saj sem ti omenil da blagodejno vpliva na povpraševanje. Teletu pač ne morem razložiti sarkazma...

Zgodovina sprememb…

Nama ni nič jasno, veš... :))

V tebi je toliko sarkazma, kot je vode v puščavi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Samuel ()

para! ::

Investitor pri nas pa je Real d.o.o. iz Nm-ja, ki ni prodal še nobeno stanovanje.

Investitor, ki ni prodal še nobenega stanovanja - je pravilen stavek. Pri 31-ih letih bi to že moral vedeti.

lp
Death before dishonor!

imagodei ::

Momentum manjka v tej enačbi, fantje... V enačbi o nihanju cen stanovanj, ki jih hočete razložiti. To, in pa že več 10x omenjen odnos Slovencev do lastne Jazbine (pun intended), ki ga je v svojem članku krasno zadel Miha Mazzini.

Torej: folk je pri nas 15 let sanjal nepremičnino kot naložbo. Kupiš danes, čez 10 let prodaš in si bajno bogat. Pravzaprav, ko cene že tako divje rastejo, vzemimo kredit, kupimo še eno stanovanje. Pa dedek bo umrl, naj napiše stanovanje na nas... 10 stanovanj, huh, leta 2020 bomo večkratni milijonarji v EUR... - Vsaj tako so ljudje, ki so si stanovanja lahko omislili tam 1995-2000 razmišljali. Stanovanje kot naložba: trg je cvetel. Menda ne mislite, da bodo ljudje tako zlahka izgubili upanje? Hildo poglejte! Preštejte nepremičninske agencije v SLO! Saj se ti zmeša, koliko jih je! Ne razpolagam z nobenimi podatki, a upam si trdit, da v Evropi težko najdeš deželo, kjer bi nepremičninske agencije tako cvetele. Jasno: kdor je imel v štartu dovolj, da je kupil in preprodal 5 nepremičnin, je začutil slast denarja.

Zadeva je identična, kot pri avtohišah in preprodajalcih avtomobilov: Slovencu je avto drag in ko so železni okovi socializma padli, se je narodu utrgalo - prodajalcem pa tudi. Na vsakem vogalu se prodajajo avtomobili. Ne moreš verjeti, da Slovenci pokupimo toliko pleha! Pred 10 leti sem se preselil iz mirne ulice, otroci so imeli ogromno prostora za igranje, lovljenje, podajanje žoge, odbojko, risanje s kredo... Danes je slika povsem drugačna: zaparkirani vsi pločniki, količina pleha se je najmanj podvojila! Cene avtomobilov? Hja, nobena skrivnost ni, da (v primeru rabljenega vozila) boljšega dobiš ceneje, če ga greš iskat v Nemčijo.

Ali pa Avtošole... Najbrž imamo več avtošol na, kot v Italiji, Avstriji in na Madžarskem skupaj! Cene ene ure vožnje? Astronomske! Pred nekaj leti je izpit delal moj sorodnik, cene so bile več kot 2x višje kot v drugi polovici 90., ko sem ga delal jaz! Se pa že splača, če se proda toliko avtomobilov, ane?

Skratka - padec cen nepremičnin močno zavira momentum, pričakovanje cele kopice ljudi, ki ne morejo verjet, da bodo cene padle. Ne morejo dopustit (Hildo poglejte), da bi cene padle. Če cene padejo, propade njihov načrt, kako postati finančno neodvisen do konca življenja!

Ampak, resnica je taka: ljudje ne bodo zmogli plačevat položnic, kaj šele kreditov. Stanovanje, ki ti ga pa nihče ne more kupit, je pa zgolj ena kopica zidakov, cementa, kritine in ometa. Ceglov se ne da jesti, marmor ne odžeja. Če ljudje ne bodo kupovali, se ne bo zidalo novih stanovanj, ne bo se obnavljalo starih. Če se ne bo zidalo in obnavljalo, lahko zapremo kako četrtino gradbenih podjetij, pogori kopica privatnikov, ki se ukvarja z zaključnimi deli, suho montažo...

Kot pravim: padec cen bo - bolje za Slovenijo, da je to prej, kot slej.
- Hoc est qui sumus -

Okapi ::

Vsaj tako so ljudje, ki so si stanovanja lahko omislili tam 1995-2000 razmišljali.
No, jaz ne poznam praktično nikogar, ki bi tako razmišljal (oziroma delal, razmišljal je že mogoče kdo:-). Vsi so bili zadovoljni, da so prišli do ene nepremičnine, v kateri so živeli, in ki so jo zamenjali (tisti, ki jim je to uspelo), šele ko je zaradi otrok prejšnja postala pretesna. Tu in tam je kdo še kaj podedoval, to je pa tudi vse.

Skratka, špekulativni nakupi ali nakupi kot investicija so v resnici med Slovenci redkost.
Preštejte nepremičninske agencije v SLO! Saj se ti zmeša, koliko jih je
Saj večina nepremičninskih agencij nima nobenih svojih nepremičnin. To so navadni mešetarji, ki delajo gnečo na nepremičninskem trgu in otežujejo ter dražijo nakup. Veliko jih je pa zato, ker ne potrebuješ za začetek posla praktično nič drugega kot telefon (vsaj tako je bilo na začetku, ko so se razcvetele).

O.

djordjevic ::

imagodei je izjavil:

Na vsakem vogalu se prodajajo avtomobili. Ne moreš verjeti, da Slovenci pokupimo toliko pleha!

Pojdi v Gradec in se pelji po nekoč glavni, mislim, da Tržaški cesti. Trgovina z avtomobili, ena poleg druge. So tudi oni blazni? Čakaj, ne, oni imajo kapitalizem že od leta 1945 dalje. In da se navežem na tisto mantro o špekulativnem nakupu nepremičnin. Gotovo so med kupci bili tudi taki, najbrž tudi število njih ni zanemarljivo, ampak prosto po Prešernu posploševati, da je bila med takimi večina kupcev ... Ajoj, Imagodei. Sam kanim v svojem stanovanju živeti dokler mi bo oziroma dokler se ne odločim, da si omislim hišo. To bom storil, ko bom ocenil, da si želim rahlo drugačno življenje, ki ga hiša s seboj prinaša in ko/ako bom blessed s potomci. Dotlej pa ... Če mi zdaj kdo ponudi 120k za stanovanje (kupil sem ga za 90k), ga ne dam. Call me stupid, ampak gnezdo, kot sva si ga uredila, mi (trenutno in najbrž še kar nekaj časa) maksimalno odgovarja. Če pa bom čez 10-15 let dobil za stanovanje kak fičnik več, kot sem nekoč zanj dal, pa najbrž tudi ne bom prasec. Ali pač?
No grave is deep enough to keep us in chains.

Čakaj, ne, oni imajo kapitalizem že od leta 1945 dalje.
Ga imajo pa verjetno že malo dlje, če misliva isti Gradec.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Itak, ampak v kontekstu primerjave z nami, rdečimi reveži. ;)

Zgodovina sprememb…

@djordjevic,

ajoj tudi tebi... Lej, jasno, da vsi niso bili špekulanti in niso nabavljali stanovanja kot naložbo. Razmeroma veliko pa. Momentum so pa ustvarili vsi: od gradbincev, do nepremičninskih agentov, do špekulantov in nazadnje do običajnih lastnikov stanovanj, ki pa so se v 15 letih morda tudi bili 1x prisiljeni seliti iz takšnih ali drugačnih razlogov...

Anyway, kdo govori konkretno o tebi in o ljudeh, ki so stanovanje nabavili v letih 2008-2009? Govorim o tem, da je bilo npr. mamino stanovanje leta 2000, ko ga je kupila, vredno 65.000 DEM. Februarja 2010 pa ga je prodala za 68.500 EUR. You do the math - se je ljudem splačalo kupovat stanovanja v devetdesetih ali ne?
- Hoc est qui sumus -

Poglej ta graf in ugotovi sam:
http://www.denarnisupermarket.com/?pt=s...

Odgovor: NI SE JIM SPLAČALO!

sploh, če upoštevaš še stroške s stanovanjem (vzdrževanje etc).

jasno, da vsi niso bili špekulanti in niso nabavljali stanovanja kot naložbo. Razmeroma veliko pa.
No, tule se sedaj lahko, brez konkretnih podatkov, preklamo do onemoglosti. Jaz sem prepričan, da je bilo takih v resnici bore malo. Pa še ti so, kot pravilno ugotavlja Mondeo, v resnici naredili veliko napako. V tej temi sem že omenil, za koliko sem na slabšem, ker leta 2002 nisem namesto stanovanja kupil delnic Krke.

Je pa res, da so špekulativno v nepremičnine vlagali mnogi investitorji, ki so v letih od recimo 2005 naprej začeli na veliko graditi stanovanja in hiše. Ti so tudi edini, ki so sedaj zaradi tega v težavah.

O.

Jergo ::

No, tule se sedaj lahko, brez konkretnih podatkov, preklamo do onemoglosti. Jaz sem prepričan, da je bilo takih v resnici bore malo

Strinjam se, da ne moremo vedeti, koliko je špekulantov. Ampak, vprašanje: kaj pa tisti, ki imajo pravkar rojenega otroka ali vnuka, pa mu kupijo stanovanje, češ, mu bo prav prišlo? Glede na to, da Slovenci gremo od doma pri povprečno 35-ih letih, torej vložijo denar za 30 let v zidove namesto v sklade, borzo, itd. Nepremičninski davek bi te ljudi prepričal, da mogoče ni dobro 30 let sedeti na stanovanju, s katerim ne počneš zares nič - poznam precej ljudi, ki so ga celo spočetka oddajali, potem pa imeli kako slabo izkušnjo z najemniki in rekli, eh, pa nič, naj čaka. Na ta način pa hitro pridemo do tistih 15000 praznih stanovanj v LJ, ki so bila nakupljena za otroke, ko bodo šli študirat. Zato je pa tudi taka nuja, da gredo VSI študirat, trenutno že 80% generacije.:|

Nepremičninski davek bi te ljudi prepričal, da mogoče ni dobro 30 let sedeti na stanovanju, s katerim ne počneš zares nič
Ne vem od kje ideja, da so problem (ali rešitev problema) stara prazna stanovanja? Problem so stroški gradnje (ali nakupa, kakor pač gledaš na stvar) novih nepremičnin.

O.

Ne vem od kje ideja, da so problem (ali rešitev problema) stara prazna stanovanja? Problem so stroški gradnje (ali nakupa, kakor pač gledaš na stvar) novih nepremičnin.

Stanovanjska problematika v Sloveniji je sestavljena iz veliko delov. Prazna stara stanovanja predstavljajo problem v tem, da ne omogočajo razslojevanja cen. Kajti, načeloma bi morala imeti stara stanovanja nižjo ceno kot nova, mar ne? In bolj je stanovanje staro, cenejše bi moralo biti? Ne v Sloveniji - tisti, ki varčuje v stanovanju, zase, otroke ali vnuke, psihološko pričakuje (zahteva!), da je svojo naložbo upravičil - torej v latni glavi stalno postavlja višjo ceno. Nakar mora to stanovanje prodati in prileti ven s ceno, ki je abnormalna. Zadnje 4 mesece spremljam nepremicnine.net in a) stalno se vrtijo ista stanovanja b) cene so prenapihnjene c) nobenega razslojevanja ni po cenah. Kot sem citiral primer nekje zgoraj, v isti stolpnici 2 soseda, podobna stanovanja, pa razlika med njunima ocenama 30%. (proda pa nobeden)

Kajti, načeloma bi morala imeti stara stanovanja nižjo ceno kot nova, mar ne?
Saj v glavnem jih imajo. Če je pa 20+ let staro stanovanje v Fužinah bolje ohranjeno kot novogradnja, se pa to tudi lahko pozna na ceni, ne?

v isti stolpnici 2 soseda, podobna stanovanja, pa razlika med njunima ocenama 30%. (proda pa nobeden)
To je samo dokaz, da ljudje stanovanj niso kupovali kot investicije.

Konkretno je sicer nemogoče reči, zakaj ta dva prodajata stanovanje, ampak ena precej pogosta situacija je, da ima družina dve stanovanji (eno podedujejo, priženijo ...) in bi ju rada zamenjala za večje stanovanje ali hišo. Ali pa nekdo prodaja večje stanovanje, da bi se preselil v manjše in dobil še malo keša. V obeh primerih se lastniku ne mudi prav zelo, poleg tega pa ne more on prvi prodati po nižji ceni, če ne ve, ali bo po nižji ceni lahko tudi kupil.

Poleg tega sedaj vsi kupci špekulirajo, da se bodo cene še bolj znižale in ne kupujejo. In imamo neke vrste pat, trg, ki se ne premakne nikamor.

Zanašanje, da bo nepremičninski davek prisilil omembe vredno število ljudi, da bodo stanovanja prodali po socialni ceni, pa je IMHO utopija. Prvič ta davek ne bo bistveno višji od sedanjega, in tudi če bo višji, ne bo toliko višji, da bi ljudi zaradi tega v roku recimo dveh let obupali in stanovanje prodali bistveno ceneje.

O.

Nikjer nisem rekel, da bo davek prisilil v prodajo po socialni ceni - le to, da bo prisilil v prodajo. Upam pa, da bo realno velik - ta država je grajena na podkupovanju državljanov, dediščina socializma, pač: plačamo ti malico,m plačamo ti prevoz na delo, plačamo ti to, ono, le zato, da ne boš jezen, ker je plača mizerna. :(

Če je pa 20+ let staro stanovanje v Fužinah bolje ohranjeno kot novogradnja, se pa to tudi lahko pozna na ceni, ne?

Iz dosedaj povedanega sem sklepal, da si velik zagovornik novogradenj v velikih količinah. Zdaj pa si imi zabil nož v srce: kakšne novogradnje pa so to, če so 20+ let stara stanovanja boljše ohranjena? Barakarska naselja? :(

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Jergo ()

le zato, da ne boš jezen,
OK, v resnici je to zaradi tega, da je obdavčitev plače manjša, se pravi načeloma koristi delodajalcu (vsaj če uspe delavca prepričati, da mora gledati vse, kar dobi:-)

kakšne novogradnje pa so to, če so 20+ let stara stanovanja boljše ohranjena
Novogradnje, pri katerih investitor špara na vsakem koraku in poleg tega ne nadzoruje izvajalca, ki tudi špara po svoje:-)

Takšno je žalostno stanje marsikje pri nas, kar seveda ni prav, ampak dejstva, da potrebujemo več novogradenj, to ne spremeni. Kvečjemu se lahko vprašamo, koliko kakovostna gradnja dejansko vpliva na ceno.

O.

Ne vem, če se kdo tukaj zaveda, kakšni so stroški t.i, "praznega" stanovanja.

Vsak mesec je lahko to od 100EUR pa navzgor. 40 m2 je v LJ lahko tudi 150EUR, ne da bi stanovanje sploh uporabljal. Če si to lahko nekdo privošči kar plačevat tja v tri dni, potem tud ta famozni davek (ki ga pri takem stanovanju ni za pričakovit več kot 500EUR/leto) to ni nek strošek.

Mondeo> "Odgovor: NI SE JIM SPLAČALO!"

Okapi> "Pa še ti so, kot pravilno ugotavlja Mondeo, v resnici naredili veliko napako. V tej temi sem že omenil, za koliko sem na slabšem, ker leta 2002 nisem namesto stanovanja kupil delnic Krke."

Hm, katerega dela sledeče trditve nisem postavil dovolj jasno?
Govorim o tem, da je bilo npr. mamino stanovanje leta 2000, ko ga je kupila, vredno 65.000 DEM. Februarja 2010 pa ga je prodala za 68.500 EUR.

See the distinction? DEM vs EUR? Lahko poskusim dobit tudi scan pogodb, če kdo ne verjame...

Ja, res, leta 2005 se ni več splačalo kupit stanovanja kot naložbo. Leta 1995 ali leta 2000 pa gotovo. Plus, da delnice in vzajemni skladi lahko prinesejo precej otipljivo izgubo oz. so rizična naložba, medtem ko nepremičnine ti ostanejo v rokah, četudi morda izgubijo na vrednosti - lahko jih vsaj oddajaš, se tako razbremeniš stroškov in si zagotoviš še neko rento. Ne moreš direktno primerjat investicije v stanovanje in investicije v delnice Krke.
- Hoc est qui sumus -

A si si pogledal graf gibanja točke sklada KD Galileo od leta 2000, pa do danes?

Glede na to, da gre za pri nas zelo razširjeno obliko varčevanja v času tolarjev?

Leta 2000 je točka veljala 4.05EUR
Danes velja 9.11EUR

torej je diferenca 125%

Pri stanovanju si "pridobil" 101%.

Pa seveda, da ti ne omenjam, da je v letu 2008 bila vrednost točke preko 17.50EUR, torej donos preko 320%.

See the distinction? DEM vs EUR?
Saj smo dojeli to, brez razlike. Tisti, ki ni razumel, si ti;) Če bi tvoja mama leta 2000 za 65.000 mark kupila delnice Krke, bi bile sedaj vredne okoli 150.000 evrov. Vidiš razliko - 68.000 vs. 150.000, oboje v evrih?

Če si imel leta 2000 višek denarja za 10-letno investicijo, je bilo približno najslabše, kar si lahko naredil z njim, nakup stanovanja.

O.

... sploh če dodaš še neko amortizacijo, je pa sploh pogreb.

Samuel je izjavil:

A si si pogledal graf gibanja točke sklada KD Galileo od leta 2000, pa do danes?

Glede na to, da gre za pri nas zelo razširjeno obliko varčevanja v času tolarjev?

Leta 2000 je točka veljala 4.05EUR
Danes velja 9.11EUR

torej je diferenca 125%

Pa seveda, da ti ne omenjam, da je v letu 2008 bila vrednost točke preko 17.50EUR, torej donos preko 320%.

Zakaj ne vzameš kar delnice Appla ali pa Google in potegneš iste brezvezne primerjave? Če že po vsej sili hočeš primerjati, potem vračunaj še imputirane najemnine, da boš dobil pravo sliko. Ko si tako pameten.

Kaj ti ni jasno??

:)):)):))

Zgodovina sprememb…

Snohman ::

Samuel je izjavil:

Kaj ti ni jasno??

:)):)):))

Njemu dovolj. K prodajni ceni stanovanja dodaj še seštevek najemnin, ki bi jih dobil, če bi 10 let stanovanje oddajal in odštej nakupno ceno, pa dobiš ''dobiček''.

Joj... ne me učit imputiranih najemnin.. to se folk uči v prvih letnikih.

Samo ne razumem te čisto, kako si lahko pozabil na stroške vzdrževanja.

Snohman ::

Iz 10 letne prakse oddajanja stanovanja v družini, lahko rečem, da stroški vzdrževanja niso veliki, če v stanovanju nimaš razgrajačev ali pa raznih rokomavhov, ki polomijo vse kar pride pod roke.

Strošek amortizacije moraš pač upoštevat. Hočeš nočeš. Pa strošek stavbnega zemljišča, zavarovanja... brez veze, da vržemo zdaj v to en kup spremenljivk, ki v bistvu ne spremenijo tega, da se je investicija v neko povprečno nepremičnino zadnjih 10 let izkazala kot slaba.

Zgodovina sprememb…

No, ne ravno slaba, ampak slabša kot marsikatera druga.

O.

Galileo je kar dober kazalec vrednotenja kapitala v Sloveniji.
Komot ga lahko vzamemo za reprezentančno primerjavo.

Samuel je izjavil:

Strošek amortizacije moraš pač upoštevat. Hočeš nočeš. Pa strošek stavbnega zemljišča, zavarovanja... brez veze, da vržemo zdaj v to en kup spremenljivk, ki v bistvu ne spremenijo tega, da se je investicija v neko povprečno nepremičnino zadnjih 10 let izkazala kot slaba.

Mnja Mondeo, pojma glih nimaš kaj preveč, pa te vseeno ne ustavi (ob svetlem zgledu okapija to niti ni tolk presenetljivo). Pa saj, takih kot ti nikdar ne. Prej sem ti z Applom in Googlom dal dobro primerjavo. Zakaj bi sploh investiral v karkoli, če bi lahko investiral v te dve delnici in zaslužil maljarde izs minimalnim vložkom. Pa pregled borzne zgodovine bi ti ponudil še boljše investicijske priložnosti. Samo saj ne boš razumel kaj ti poskušam povedat.

Tvoj strošek amortizacije ne rabiš upoštevat. Sej vidva z Okapijem trdita, da Slovenci ne kupujejo nepremičnino kot naložbo. Če pa zadeva ni naložba, potem se ne bo nikdar zamortizirala. Nekaj poskušaš dajati vtisa, kakor da so ti ekonomski pojmi blizu, ampak pokažeš pa ne kaj dosti razumevanja. Žal...

Za primerjavo investicij... Saj nasvet bo naletel na gluha ušesa in zaprto "pamet" ampak vseeno : Glej rast BDP-ja. To je nekako povprečna rast gospodarstva, ki jo dosega sleherno povprečno podjetje in povprečni posameznik. Pustimo metodologije ob strani in predpostavimo, da je natančna. Zdaj pa poglej rast BDP-ja v prejšnjih letih. Max. je bil 2007 leta z 6,8% rasti (govorim na pamet, ker se mi ne da iskati spet po SURS-u) Pred tem letom je bila rast manjša, prav tako po tem letu. Zdaj pa praviš, imagodei-u, da je naložba njegove mame v letu 2000 brezvezna, ker ni ustvarila donosa sklada Galilea? A v realnosti je ustvarila dosti več od povprečnega posameznika ali podjetja, ob dosti manjšem tveganju (po bitki je lahko vsak general, celo Okapi in Mondeo). V istem duhu sem ti rekel, da si vtakni donos tvojega sklada nekam kamor sonce in pamet nikdar ne posije, ker lahko vedno vzamemo še bolj donosne delnice ali kake druge finančne instrumente in potem pridemo do primerjave: Fino fino, 600% donos v treh letih, samo youtube je pa dosegel 1500%. Ljudje, ki ne sanjajo kot ti, vedo, da je BDP neka osnova, 10% donos na dolgi rok je dober, če pa dosežeš skoraj 30% kot Warren Buffet (kot primer ga dajem, ker se ukvarja samo z investicijami in je prekleto dober v tem) pa si material za vsako številko The Econonist-a. Ti, s svojim razumevanjem ekonomije, si zaenkrat dlje od tega kot finančni minister Zimbaveja.

Samuel je izjavil:

Joj... ne me učit imputiranih najemnin.. to se folk uči v prvih letnikih.

Samo ne razumem te čisto, kako si lahko pozabil na stroške vzdrževanja.

Stroške vzdrževanja ponavadi plača v Sloveniji tisti, ki nepremičnino uporablja. Če predpostavimo nepremičnino kot investicijo, potem vidimo, da je naš strošek samo rezervni sklad (to predvideva tudi zakon, čeprav se seveda lahko dogovoriš tudi drugače, je pa tak dogovor redkost). Seveda ob lastni uporabi nepremičnine "zaračunamo" imputirano najemnino obenem pa ne vključimo tekočih stroškov. Tekoče stroške ti poravna trenutni najemnik, v primeru lastne uporabe si trenutni najemnik pač ti. Zakaj sploh rabim razlagat, sem pa ja mislil, da si se že v prvem letniku naučil?

Samuel je izjavil:

Galileo je kar dober kazalec vrednotenja kapitala v Sloveniji.
Komot ga lahko vzamemo za reprezentančno primerjavo.

Sanja svinja kukuruz. Reprezentančna je prekleto dolg in velik pojem za tako "nadarjenega" osebka.

Uf, kako smo živčni, a? :))
Saj ni treba poniževat sogovornika prav na vsakem koraku, če se ne strinja s tabo, pokovc.8-O

A da si dal dobro primejavo s Applom in Googlom?? Kaj ima Apple in Google sploh s Slovenijo, bimbo? Galileo je referenčni slovenski sklad, ki še kako dobro opisuje, koliko je lahko povprečni Slovenec pridobil pri investiranju v Sloveniji. In Imagodeu se je zdel izkupiček njegove mame kot nekaj izjemnega. Pa je daleč od tega.

Beli_Zajcek je izjavil:

Tvoj strošek amortizacije ne rabiš upoštevat. Sej vidva z Okapijem trdita, da Slovenci ne kupujejo nepremičnino kot naložbo. Če pa zadeva ni naložba, potem se ne bo nikdar zamortizirala. Nekaj poskušaš dajati vtisa, kakor da so ti ekonomski pojmi blizu, ampak pokažeš pa ne kaj dosti razumevanja. Žal...
Sorči zajček, če upoštevaš imputirane najemnine, potem moraš upoštevat tudi amortizacijo. Kakor je tebi ljubo. Zaradi mene lahko v to enačbo vneseš še sto različnih spremenljivk, popolnoma zamegliš vse skupaj, pa boš na koncu prišel hočeš nočeš do rezultata, da je investicija v nepremičnino podpovprečna.

Beli_Zajcek je izjavil:

Za primerjavo investicij... Saj nasvet bo naletel na gluha ušesa in zaprto "pamet" ampak vseeno : Glej rast BDP-ja. To je nekako povprečna rast gospodarstva, ki jo dosega sleherno povprečno podjetje in povprečni posameznik. Pustimo metodologije ob strani in predpostavimo, da je natančna. Zdaj pa poglej rast BDP-ja v prejšnjih letih. Max. je bil 2007 leta z 6,8% rasti (govorim na pamet, ker se mi ne da iskati spet po SURS-u) Pred tem letom je bila rast manjša, prav tako po tem letu. Zdaj pa praviš, imagodei-u, da je naložba njegove mame v letu 2000 brezvezna, ker ni ustvarila donosa sklada Galilea? A v realnosti je ustvarila dosti več od povprečnega posameznika ali podjetja, ob dosti manjšem tveganju (po bitki je lahko vsak general, celo Okapi in Mondeo). V istem duhu sem ti rekel, da si vtakni donos tvojega sklada nekam kamor sonce in pamet nikdar ne posije, ker lahko vedno vzamemo še bolj donosne delnice ali kake druge finančne instrumente in potem pridemo do primerjave: Fino fino, 600% donos v treh letih, samo youtube je pa dosegel 1500%. Ljudje, ki ne sanjajo kot ti, vedo, da je BDP neka osnova, 10% donos na dolgi rok je dober, če pa dosežeš skoraj 30% kot Warren Buffet (kot primer ga dajem, ker se ukvarja samo z investicijami in je prekleto dober v tem) pa si material za vsako številko The Econonist-a. Ti, s svojim razumevanjem ekonomije, si zaenkrat dlje od tega kot finančni minister Zimbaveja.
Glej pokovc.. ne vem no.. a ima sploh kakšen smisel se s tabo ubadat tukaj ali ne. Če pač ne zastopiš, da investicijski sklad, ki je vlagal praktično od osamosvojitve v papirje izključno slovenskih podjetij in ustanov, po tvoje ni referenčen, potem ti ni pač pomoči. Stanovanje, ki ga je kupila Imagodeiova mama se očitno nahaja v Sloveniji in ker sta obe investiciji na istem področju, ju lahko primerjamo. Lahko jo tudi primerjamo s delnico Krke, ki je daleč najbolj priljubljena med slovenskimi investitorji. Ne moremo pa nakupa stanovanja v SLO v letu 2000 primerjat z delnico Appla. Mi je prav žal, da ti tvoja "pamet" tega ne pove. Me prav zanima, kako bi njegova mama reagirala na sugestijo, da l.2000 65k DEM investira v delnice Appla in ne v stanovanje. :D

Beli_Zajcek je izjavil:

Stroške vzdrževanja ponavadi plača v Sloveniji tisti, ki nepremičnino uporablja. Če predpostavimo nepremičnino kot investicijo, potem vidimo, da je naš strošek samo rezervni sklad (to predvideva tudi zakon, čeprav se seveda lahko dogovoriš tudi drugače, je pa tak dogovor redkost). Seveda ob lastni uporabi nepremičnine "zaračunamo" imputirano najemnino obenem pa ne vključimo tekočih stroškov.
A res?? A zamenjavo oken, obnovitev kopalnice, ostalih prostorov in en kup drugih stvari, pa tudi plača podnajemnik. Kaj bom še od tebe zvedel, a? :))

Beli_Zajcek je izjavil:

Tekoče stroške ti poravna trenutni najemnik, v primeru lastne uporabe si trenutni najemnik pač ti. Zakaj sploh rabim razlagat, sem pa ja mislil, da si se že v prvem letniku naučil?
In kje si sedaj privlekel tekoče stroške?? A sem jih mogoče kdaj omenjal?? Glej, prav ničesar ti meni ne rabiš razlagat, kajti nič novega mi ne poveš. A še nisi ugotovil, TEGA, brihta? :))

Beli_Zajcek je izjavil:

Sanja svinja kukuruz. Reprezentančna je prekleto dolg in velik pojem za tako "nadarjenega" osebka.
Preveč koruze, a? :)) Ja ja.. seveda.. Galileo NI reprezentančen za Slovenijo, anee.. Google pa Apple sta.. mislim res.. kaj kvasiš tukaj... še kaj napiš in se še malo osmeši.

tsh2 ::

para! je izjavil:

Investitor pri nas pa je Real d.o.o. iz Nm-ja, ki ni prodal še nobeno stanovanje.

Investitor, ki ni prodal še nobenega stanovanja - je pravilen stavek. Pri 31-ih letih bi to že moral vedeti.

lp

BTW on je to pisal v narečju, ne pa da ne bi znal sklanjati. pri nas na dolenjskem vsi tako govorimo, pa nismo vsi retardiranci ampak je to samo narečje, ki je poenostavilo sklanjatev.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tsh2 ()

kmetek ::

Pecenka: v Kranju imaš na stotine novih praznih stanovanj, pa še ob obupnih lokacijah......Ljudje še vedno najraje vzamejo na Planini 1, ker je še največ mira tukaj.

Tear_DR0P ::

Stroške vzdrževanja ponavadi plača v Sloveniji tisti, ki nepremičnino uporablja.

hmmm - ob 400 EUR na mesec, kolikor plačuješ za povprečno enosobno stanovanje, potrebuješ 20 let za 80k EUR - nekako ne vidim kako se to izide z investicijo in vzdrževanjem in donosom
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Nestrinjanje ni problem zame. To da trosita neumnosti je. Glede Appla in Googla sem ti dal čisto dober primer, pa kaj ko ne razumeš. Vedno se najde bolj donosna naložba, gledano iz retrospektive. Ampak delnice in skladi so bolj tvegani kot pa naložba v nepremičnine. Če je pa tako kot je bilo v Sloveniji, da si lahko naložil v varno nepremičnino in skoraj dosegal donose nekaterih skladov je pa terna za ljudi. Ker vsi Slovenci pač ne morejo samo v en Galilo vlagat. Pa saj ne boš razumel.

Samuel je izjavil:

Sorči zajček, če upoštevaš imputirane najemnine, potem moraš upoštevat tudi amortizacijo. Kakor je tebi ljubo. Zaradi mene lahko v to enačbo vneseš še sto različnih spremenljivk, popolnoma zamegliš vse skupaj, pa boš na koncu prišel hočeš nočeš do rezultata, da je investicija v nepremičnino podpovprečna.

Mhm, sej sem rekel, da amortizacije ne upoštevaš samo v vajinem primeru, ker Slovenci ne kupujemo kot investicijo. V primeru investicije pa upoštevaš amortizacijo (in imputirano najemnino) in potem ti čudežno zginejo stroški menjave oken, popravila vodovoda in stroški ostalih vzdrževalnih del,ki si jih tako zavzeto omenjal, ker so zajeti v amortizaciji. Tako da ostane plačevanje samo tekočih stroškov, kar pa je pa na plečih najemnika (čeprav se lahko seveda tudi drugače zmenita). Drugič pa jasneje pišita, napisala sta samo stroški, pol naj pa ugibam kaj vama gre po glavi (že tako nimam dobrega mnenja kaj imata not). Investicijski sklad, ki je vlagal od osamosvojitve naprej v reprezentančna...???? Bullshit. Vlagal je v perspektivna podjetja. Reprezentančni nabor podjetij bi zajel tudi kak IUV pa Muro. Ker to pomeni reprezentančno, da zajameš podjetja vseh vrst. Galileo se je osredotočal samo na perspektivna. (Še ena dolga beseda zate) Reprezentančen pa je BDP, sem ti že povedal zakaj. Zato je BDP dober kazatelj celotnega gospodarstva in osnova za primerjavo. Očitno ne boš nikdar razumel.

Spusti se malo nazaj med smrtnike, o presvitli nadmočni Beli_Zajcek.

Saj vidim, da je brez veze.. enostavno ne razumeš... Apple in Google nimata nič z našim BDP in ne vem zakaj sebi zabijaš žebelj v krsto.

Tudi je brez veze, da zapravljam čas s teboj glede ocenjevanja vrednosti nepremičnine. Če si že tako želiš primerjavo s BDPjem, čudno da je nisi šel izračunat. Nominalni BDP leta 2000 je bil v SLO 18.5 mrd EUR, leta 2008 37.2 mrd EUR in lani 34.5 mrd EUR.

Torej matematika:
2008/2000 = 101% rast
2009/2000 = 88% rast

Torej, če gledamo nepremičnino Imagodeijeve mame bi v letu 2008 cena te neprimičnine točno sovpadala (do procenta) z rastjo BDPja. V prvem četrtletju letos se pričakuje realna in nominalna rast, tako da bo še vedno zelo zelo blizu razmerju med nakupno in prodano ceno.

Samuel je izjavil:

Saj vidim, da je brez veze.. enostavno ne razumeš... Apple in Google nimata nič z našim BDP in ne vem zakaj sebi zabijaš žebelj v krsto.

Tudi je brez veze, da zapravljam čas s teboj glede ocenjevanja vrednosti nepremičnine. Če si že tako želiš primerjavo s BDPjem, čudno da je nisi šel izračunat. Nominalni BDP leta 2000 je bil v SLO 18.5 mrd EUR, leta 2008 37.2 mrd EUR in lani 34.5 mrd EUR.

Torej matematika:
2008/2000 = 101% rast
2009/2000 = 88% rast

Torej, če gledamo nepremičnino Imagodeijeve mame bi v letu 2008 cena te neprimičnine točno sovpadala (do procenta) z rastjo BDPja. V prvem četrtletju letos se pričakuje realna in nominalna rast, tako da bo še vedno zelo zelo blizu razmerju med nakupno in prodano ceno.

Fora je samo v tem, da si vzel izjemno donosen sklad in rekel, da je napram izjemno donosnemu skladu skoraj vsaka druga investicija v Sloveniji brezvezna, ker ima premajhen donos. Če tako gledaš, potem lahko vzameš tudi delnico Appla in Google in ugotoviš, da pa odprtje pekarnice/trgovinic/gradnja stanovanj/karkoli drugo/ niso pametne, ker ustvarjajo premajhen donos v primerjavi z njimi. Dokaj butast način primerjave.
Kar se pa donosa tiče, sem mislil da se strinjaš z vključitvijo imputiranih najemnin in pa 3% amortizacije (pa še to za obdobje 20 let). Ne vem zakaj še vedno vztrajaš s svojimi zavajujočimi izračuni.

Zgodovina sprememb…

cyber_killer ::

kmetek je izjavil:

Pecenka: v Kranju imaš na stotine novih praznih stanovanj, pa še ob obupnih lokacijah......Ljudje še vedno najraje vzamejo na Planini 1, ker je še največ mira tukaj.

Ja in kok pridejo ta nova stanovanja? 2000€/m2 ? Če je tok, potem hvala lepa.

Isotropic ::

kje pa so te slabe lokacije v kranju in zakaj so tako slabe?
drugace sem pa malo gledal najem, pa zna biti 450e+

Beli_Zajcek je izjavil:

Fora je samo v tem, da si vzel izjemno donosen sklad in rekel, da je napram izjemno donosnemu skladu skoraj vsaka druga investicija v Sloveniji brezvezna, ker ima premajhen donos. Če tako gledaš, potem lahko vzameš tudi delnico Appla in Google in ugotoviš, da pa odprtje pekarnice/trgovinic/gradnja stanovanj/karkoli drugo/ niso pametne, ker ustvarjajo premajhen donos v primerjavi z njimi. Dokaj butast način primerjave.
Kar se pa donosa tiče, sem mislil da se strinjaš z vključitvijo imputiranih najemnin in pa 3% amortizacije (pa še to za obdobje 20 let). Ne vem zakaj še vedno vztrajaš s svojimi zavajujočimi izračuni.

Ne, prav žal mi je, ampak nisem vzel izjemno donesen sklad, ampak kar povprečen sklad za to obdobje.
Pač smo živeli v času izjemnih donosov.

za primerjavo še drugi podobni skladi:
KD Rastko (+103%)
l.2000 10.25
l.2010 20.80

Abančna DZU Delniški Aktivni (+130%)
l.2000 2.03
l.2010 4.68

Infond Delniški, delniški podsklad (+167%)
l.2000 0.84
l.2010 2.25

V cenitev nepremičnine boš moral dodati vsaj še stroške zavarovanj in nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča.

Sicer pa... kdo ti brani.. izračuna sam in predstavi svoje nezavajajoče izračune. Kdo ti brani?

neki4 ::

pa nemoreš primerjat rast enega kao referenčenag sklada, kot neko osnovo. pa daj še številke od 2000 do 2007 za gospodarsko rast in galileo. pa boš videl kakšna je primerjava. številke lahko obračaš kot želiš.

Boš moral malo razširit svojo misel, ker po pravici ne vem kaj bi rad povedal. Govorimo o primerjavi z Imagodejovo mamo, ki je kupila stanovanje leta 2000 in ga prodala letos. Torej, kaj bi rad zdaj povedal z letom 2007, ki ga omenjaš?

Zgodovina sprememb…

neki4 ::

nima veze, samo čudno mi je bila primerjava z nekim skladom galileo, kot neka podlaga za karkoli. Po pravici se mi ne da brat celotnega šmorna.

imagodei>> "Na vsakem vogalu se prodajajo avtomobili. Ne moreš verjeti, da Slovenci pokupimo toliko pleha! "

djordjevic> "Pojdi v Gradec in se pelji po nekoč glavni, mislim, da Tržaški cesti. Trgovina z avtomobili, ena poleg druge. So tudi oni blazni? Čakaj, ne, oni imajo kapitalizem že od leta 1945 dalje."

Lejga, sam Gradec ima 250.000 prebivalcev (po Wikipediji, če šteješ še študentarijo in ostale z začasnim prebivališčem celo 320.000). Fino, da imajo celo ulico trgovin z avtomobili. Verjetno se v to prestolnico Avstrijske Štajerske pripelje kupovat avtomobile še kdo iz okoliških mest, krajev? Morda celo iz Slovenije?

Po drugi strani imaš pa npr. Občino Radovljica s svojimi 18.000 prebivalci - pa se omejiva samo na mesti Radovljica in Lesce (6.500 in 3.500 prebivalcev) in preštejva avtohiše:
- Avtohiša Meze
- Servis Frlic (Ford)
- ASP
- Auto Mony (Hyundai)
- Avtohiša Odar
- Avto Lesce (rabljena vozila)
- Avto Vovk
- Avto - Dom (rabljena vozila)
- Inter Avto Lesce

Ali pa Jesenice, cca 13.500 prebivalcev (v celotni občini cca 22.000), takole čez prst 8-10 avtohiš in preprodaj rabljenih vozil.

K temu lahko dodava kamot še kakih 5 avtohiš, ki so raztrešene po drugih krajih v teh dveh občinah, pa za dobro bero upoštevaj še Občino Bled (dodaš kamot še 2-3 avtohiš) in prideva do številke cca 25 avtohiš oz. prodaj rabljenih avtomobilov - za okoli 50.000 prebivalcev, cca 17.000 gospodinjstev oz. cca 35.000 potencialnih strank.

Pazi - jaz vem, da razmere na trgu določata povpraševanje in ponudba, ter da če ta podjetja poslujejo pozitivno, je očitno zanje kruh na tržišču. To ni poanta najine izmenjave. Jaz postavljam trditev, da Slovenci tako zelo ljubimo avtomobile, da 35.000 klientov lahko vzdržuje 25 avtohiš oz. da na 1 avtohišo pride 1.400 potencialnih strank - kar je nadpovprečno veliko. Lahko da se motim - boš ti pripravil podoben izračun za Gradec in pokazal, da je tam razmerje podobno, do takrat pa pravim, da Slovenci pokupimo nadpovprečno veliko pleha.
- Hoc est qui sumus -

Samo na kratko, ker sem res na tesnem s časom. Po peti strani zadetkov za avtohiše v Gradcu na gugeljnu sem okno izklopil. Morda se je med njimi katera tudi podvojila, si ne upam trditi. Ulica, ki sem jo izpostavil, je bila prometna nekoč, zdaj ni več. Avtohiš je po Gradcu še res veliko. To, da damo Slovenci veliko na avto je splošno znano dejstvo, temu sploh ne ugovarjam. Vseeno pa ne moreš enoznačno primerjati kupovanja avtomobilov s kupovanjem nepremičnin. Prvo ljudje zamenjajo na nekaj let (tudi nekaj desetletij, da ne bo pomote), drugo na nekaj desetletij (če sploh). Nehote se mi je ob tvojem izvajanju o zmožnosti trga, da servisira toliko avtohiš utrnil spomin na besede, ki mi jih je nekoč izrekla neka starka. Rekla je: Zakaj, za božjo voljo, imamo toliko trgovin, če pa dobiš večino stvari že v eni? Najhuje je, da je do neke mere imela prav, čeprav je bila njena poanta povsem drugje (češ, banda jedna zapravljiva, mi smo imeli prej dovolj, če smo imeli celo cunjo na sebi vs. s število trgovinskih centrom rasejo tudi cene zaradi nujne amortizacije naložb in poplačilo kreditov, najetih za izgradnjo taistih centrov). Še tole, rad bi videl, da bi cena na lokacijah, kjer je sedaj nenormalno visoka, padla. Da bi si mogoče še kdo od vas lahko kupil nepremičnino. Ali jo najel, whatever. Bojim se samo, da so vaša pričakovanja o padcu cen do neke mere neupravičena. Že pred krizo so bila določena področja, kjer je bila cena dokaj realna ali malo višja od nje. Tam je do korekcije prišlo, niže pa ne bo šlo. Jebiga, Jazbinškov zakon je bil samo enkrat. Vsi ostali mora-te/mo kupovati stanovanja po 'tržni' ceni.

Mondeo> "Leta 2000 je točka veljala 4.05EUR
Danes velja 9.11EUR
torej je diferenca 125%
Pa seveda, da ti ne omenjam, da je v letu 2008 bila vrednost točke preko 17.50EUR, torej donos preko 320%. "

Okapi> "Saj smo dojeli to, brez razlike. Tisti, ki ni razumel, si ti;) Če bi tvoja mama leta 2000 za 65.000 mark kupila delnice Krke, bi bile sedaj vredne okoli 150.000 evrov. Vidiš razliko - 68.000 vs. 150.000, oboje v evrih?"

Ojoj... Vama pa mnogo ni jasno, ane? Tole je kot primerjanje mesnih kroglic in strešne kritine... Oboje je treba pečt, da je uporabno, potem se pa podobnost neha.

Menda je jasno, da je nalaganje v vrednostne papirje rahlo bolj tvegano, kot nalaganje v zidove? Saj razumeta to distinkcijo? Če kupiš nepremičnino, ti le ta ostane na uporabo in izrabo, četudi njena vrednost pade! Kamot jo lahko oddajaš. Naložba v nepremičnino je tudi precej manj tvegana... Sicer si težko predstavljaš, da v 10 letih nepremičnina podvoji svojo tržno vrednost, še precej bolj neverjetno pa je, da bi v roku nekaj mesecev izgubila 50% svoje vrednosti. Pri nalaganju v vrednostne papirje ali posredno v vzajemne sklade, se to kamot zgodi tudi v roku nekaj tednov ali celo dni (Mondeo: vrednost točke v letu 2008 = preko 17,50 EUR, danes 9,11 EUR).

Tako da, ne pametovat, kako bi bilo fino nabavljat Krkine delnice, pa investirat v Galileo in podobne VS. Pri delnicah je težko bit pameten; na gibanje vrednosti delnice vpliva mnogo faktorjev in delnica nekega podjetja kamot orenk izgubi na vrednosti tudi v najbolj stabilnih ekonomskih okoliščinah. Trend rasti vrednosti nepremičnine pa se v stabilnih ekonomskih pogojih le redko obrne preko noči.

Mislim, da mora biti vsakemu srednješolcu jasno, da so nepremičnine precej bolj varna naložba, kot delnice in vzajemni skladi. Če k temu dodaš še gradbene lobije, premnoga prazna stanovanja v Sloveniji (zakaj le? umetno zmanjševanje ponudbe?), mentaliteto Slovencev (M.Mazzini) in z njo povezana pričakovanja o rasti vrednosti stanovanj... Jah no, trdim, da je v Sloveniji precej Jazbinškovcev, gradbincev, gospodarstvenikov in političnih veljakov, ki so nastalo situacijo pridno izrabili sebi v prid.

Janez Novak, ki je pa kupil svoje stanovanje in stanovanje svojih staršev za svoje otroke po Jazbinškovem zakonu in je danes lastnik dveh nepremičnin, pa mogoče res ni imel namena služit (in ga tudi danes nima).

Okapi> "Če si imel leta 2000 višek denarja za 10-letno investicijo, je bilo približno najslabše, kar si lahko naredil z njim, nakup stanovanja."

To je pač tvoje mnenje, ki - oprosti - nima dovolj zveze z resnico. Če imaš višek denarja in ga želiš investirat, je glavno vodilo tako ali tako razpršiti denar. Investirat ga izključno v Krkine delnice, kot predlagaš ti, je kontra vsej pameti. Za nazaj je lahko biti general. Če bi se lahko vrnil v leto 1985, bi takoj nabavil Microsoftove delnice. Če bi se lahko vrnil v leto 1998, bi takoj kupil delnice od Googla. Ti bi se vrnil nazaj v leto 2000 in kupil delnice od Krke. Bravo - oba bi bila bogata, edini problem je, da je po bitki lahko biti general.

Kot rečeno, v stabilnih ekonomskih pogojih podjetja propadajo, delnice nihajo in tudi čez noč lahko ostaneš brez svoje naložbe. V istih pogojih je praktično nemogoče, da bi vrednost nepremičnine v roku nekaj tednov izgubila 10%, kaj šele 20-30%. Stanovanjem se to dogaja le v izjemnih ekonomskih pogojih.
- Hoc est qui sumus -
««
23 / 69
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?

Oddelek: Loža
446150 (3207) techuser
»

Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )

8622616 (17464) BorutO
»

Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )

11133952 (30994) Ganon
»

Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )

7415829 (14315) Furbo
»

Kako živeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9016246 (14549) Matako

Več podobnih tem