Forum » Loža » Možnosti nakupa stanovanja
Možnosti nakupa stanovanja
Temo vidijo: vsi
Okapi ::
kjer ti 1 m2 vzamejo odpirajoča vrata,Za drsna vrata še nisi slišal?
Fantje glejte. Bili ste nategnjeni.Kako točno že? Stanovanje sem kupil za 85k evrov. 50k je bilo kredita za 10 let, ki ga bom "preplačal" 25k. Se pravi skupaj 110k evrov. Stanovanje bi danes lahko prodal za najmanj 130k evrov. Se pravi, sem v osmih letih zaslužil 20k evrov + recimo vsaj 40k evrov, kolikor bi jih ta čas dal za najemnino.
Lahko pa seveda na stvar gledamo tudi drugače. Leta 2002 bi lahko tistih 35k evrov, kolikor sem jih imel našparanih, vložil v delnice Krke, ki so bile takrat po 20 evrov. Danes so vredne 70 evrov, se pravi bi imel samo od tega 120k evrov. Recimo, da bi ta čas plačeval malo manjšo najemnino, kot je bil obrok kredita, in bi prihranil še 10-20k evrov. Danes bi si torej lahko brez kredita kupil isto stanovanje, v katerem sem. V glavnem, bil bi približno na istem.
Če bi delnice prodal leta 2008, ko so bile po 125 evrov, bi imel celo 210k evrov, kar pomeni, da bi lahko takrat še precej večje stanovanje kupil brez kredita. Bil bi torej na boljšem, kot sem sedaj.
Ampak za nazaj je vedno lahko biti pameten. Prav lahko bi delnice vložil tudi kam, kjer bi imel do danes težko izgubo.
Nakup nepremičnine, za to, da v njej živiš, ne da jo boš čez čas prodal, je zelo varna naložba. V resnici ne potem nič kaj dosti ne briga, ali cene rastejo, ali padajo, ker stanovanja ali hiše tako ali tako ne prodajaš, ampak živiš v njem. Ne skrbi te, ali boš imel dovolj veliko penzijo za najemnino. Ne skrbite te (potem, ko odplačaš kredit), kje boš stanoval, če izgubiš službo. Ne skrbi te, ali se bodo najemnine povišale. Ne skrbi te, kdaj ti bodo odpovedali najem. Ne skrbi te, kaj se dogaja z delnicami ali skladi, kamor si vložil razliko med najemnino in kupnino.
O.
djordjevic ::
Eh, to si samo dopoveduješ, ker si se nategnil, pa moraš zadevo nekako racionalizirati. ;)
No grave is deep enough to keep us in chains.
dragana ::
Mr.B je napisal:
Se samo meni zdi da je ta izračun napačen?
Informativni izračun :
Torej banka je zaslužila 265.000,00 EUR - 187.500,00 EUR = 152.000,00 EUR
Se samo meni zdi da je ta izračun napačen?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: dragana ()
energetik ::
Nakup nepremičnine, za to, da v njej živiš, ne da jo boš čez čas prodal, je zelo varna naložba. V resnici ne potem nič kaj dosti ne briga, ali cene rastejo, ali padajo, ker stanovanja ali hiše tako ali tako ne prodajaš, ampak živiš v njem. Ne skrbi te, ali boš imel dovolj veliko penzijo za najemnino. Ne skrbite te (potem, ko odplačaš kredit), kje boš stanoval, če izgubiš službo. Ne skrbi te, ali se bodo najemnine povišale. Ne skrbi te, kdaj ti bodo odpovedali najem. Ne skrbi te, kaj se dogaja z delnicami ali skladi, kamor si vložil razliko med najemnino in kupnino.
O.
Točno to je point. Stanovanje/bajto nabaviš zato, da boš v njej živel (in ne kot investicijo) - tudi ko boš v penziji, če boš slučajno brez službe.
Ko bom imel lastno bajto in na vrtu zakuril roštilj me bo brigalo, koliko je vredna in koliko bi lahko zaslužil, če bi bil v najemniškem. Vseh stvari pač ne moreš gledati ekonomsko.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Pšenični ::
"Nakup nepremičnine, za to, da v njej živiš, ne da jo boš čez čas prodal, je zelo varna naložba. V resnici ne potem nič kaj dosti ne briga, ali cene rastejo, ali padajo, ker stanovanja ali hiše tako ali tako ne prodajaš, ampak živiš v njem. Ne skrbi te, ali boš imel dovolj veliko penzijo za najemnino. Ne skrbite te (potem, ko odplačaš kredit), kje boš stanoval, če izgubiš službo. Ne skrbi te, ali se bodo najemnine povišale. Ne skrbi te, kdaj ti bodo odpovedali najem. Ne skrbi te, kaj se dogaja z delnicami ali skladi, kamor si vložil razliko med najemnino in kupnino."
Jaz tud spadam med take, ki zagovarjajo tole varijanto. No navsezadnje sem jo tud sam prakticiral oziroma jo prakticiram. Tole z delnicami rata le enim, dosti več jih ostane bez vsega, ampak to se ne potencira, razglaša se le koliko se lahko zasluži - to zmeraj pali na pohlepne človeške duše. Ostanejo nekateri tako brez stanovanja in kot brez denarja. Torej rajši ne obogatim, in imam stanovanje sigurno. Če pride kriza ga prodaš in z ostankom lepo preživiš, je torej le neka naložba.
Jaz tud spadam med take, ki zagovarjajo tole varijanto. No navsezadnje sem jo tud sam prakticiral oziroma jo prakticiram. Tole z delnicami rata le enim, dosti več jih ostane bez vsega, ampak to se ne potencira, razglaša se le koliko se lahko zasluži - to zmeraj pali na pohlepne človeške duše. Ostanejo nekateri tako brez stanovanja in kot brez denarja. Torej rajši ne obogatim, in imam stanovanje sigurno. Če pride kriza ga prodaš in z ostankom lepo preživiš, je torej le neka naložba.
Eh, to si samo dopoveduješ, ker si se nategnil, pa moraš zadevo nekako racionalizirati.Saj. Če bi takrat, namesto da bi kupil stanovanje, še malo potrpel v najemniškem, bi do leta 2004 našparal 50k evrov. S tem denarjem bi kupil delnice Gugla, ko so bile po 100 dolarjev. Prodal bi jih konec 2007, ko so bile po 700 dolarjev in bi si lahko kupil hišo za 350k evrov. Ampak jebiga, sem se pač nategnil, kaj morem, zdaj pač poskušam iz tega izvleči največ, kar se da:-)
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Jergo ::
Tale debata ni ravno smiselna, ker zgreši glavni problem: v Sloveniji itak ni možnosti odločitve, najemni trg ne obstaja. V Nemčiji je razmerje med najemniki in lastniki ravno pol : pol, kar se mi zdi idealno, vsak lahko prosto izbere.
Kar pa se tiče tistih, ki so kupili stanovanje na najvišji točki, eh, je pa isto kot z delnicami: z****b.
Spotoma, danes ima hrvaški Večernji list ravno temo dneva o tem in ugotavlja, da je najhuje tistim, ki zdaj odplačujejo kredite z vrha balona.
Srbi so se pa lotili radikalno:
Aja, seveda, banke se bojijo, da bi ostale s stanovanji:
Kar pa se tiče tistih, ki so kupili stanovanje na najvišji točki, eh, je pa isto kot z delnicami: z****b.
Spotoma, danes ima hrvaški Večernji list ravno temo dneva o tem in ugotavlja, da je najhuje tistim, ki zdaj odplačujejo kredite z vrha balona.
Srbi so se pa lotili radikalno:
Srbija: EKG i testiranje na AIDS uvjet za dobivanje kredita
Za svote od 40 tisuća eura traže laboratorijske analize i EKG srca dok za je kredite iznad 70 tisuća eura potrebno obaviti kompletni pregled želuca, srca te ergometrija
Aja, seveda, banke se bojijo, da bi ostale s stanovanji:
To su pravila banke koje klijenti moraju prihvatiti. Banke se moraju osigurati jer ne daju vlastiti novac nego novac svojih klijenata. Nije nam u interesu dati novac za stan pa da ga nakon ne plaćanja rata banka mora prodavati na tržištu - objasnio je Dugalić.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Jergo ()
EC9 ::
Točno to je point. Stanovanje/bajto nabaviš zato, da boš v njej živel (in ne kot investicijo) - tudi ko boš v penziji, če boš slučajno brez službe.
Ko bom imel lastno bajto in na vrtu zakuril roštilj me bo brigalo, koliko je vredna in koliko bi lahko zaslužil, če bi bil v najemniškem. Vseh stvari pač ne moreš gledati ekonomsko.
In smo spet pri članku M. Mazzinija in hlapčevstvu Slovencev, ki bi se odpovedali vsemu, da bi bili "na svoji parceli".
Strinjam se, da je lastništvo nepremične v kateri živiš dobra odločitev. Lastništvo za vsako ceno - 30 letni kredit in hipoteka - no go. In na tej točki, pri oceni lastnih zmožnosti, je marsikdo v zadnjih letih zajebal in bo še kar nekaj časa plačeval za to napako.
Še eno zanimivo vprašanje: Kako varno se počutijo upokojenci z 300m2 bajtami, ki jih s svojo penzijo komaj vzdržujejo.
Kako varno se počutijo upokojenci z 300m2 bajtami, ki jih s svojo penzijo komaj vzdržujejo.Bistveno bolj od upokojencev, ki s svojo pokojnino komaj plačajo najemnino za stanovanje, v katerem živijo. Ali kot tisti, ki verjamejo v prednosti najema in si sedaj, pred pokojninsko reformo, mrzlično preračunavajo, koliko bodo čez 20 let sploh imeli pokojnine in kakšno najemnino si bodo takrat lahko privoščili.
O.
Mr.B ::
Okapi, dal sem računico. Sedaj če bi rad kompletno računico se obrni na banko. Ne samo da živiš, garantirano imaš pokojnino. Z bajto pa samo stroške.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Okapi, dal sem računico.In kako jo uresničuješ v praksi? V kakšnem stanovanju/hiši živiš?
O.
Okapi, da te razveselim, gospodarska rast v Sloveniji je posledica rasti cene gor. Se še spomnite časa SDS-ove vlade, veste mi imamo visoko inflacijo, ker imamo specifiko čes da je velik del gorivo. Veš gospodarska rast pač ne more rasti z rastočo brezposelnostjo .-). Sicer če verjameš Pahorju da za vsak kvartal pove, da sedaj smo pa že RES iz gospodarske krize se komot nasmej še z njim.
KAr se tiče reševanja Gradbenikov in trga nepremičnin sem dal rešitev, samo kaj ko so politiki vsi pod hipoteko enega stanovanja, prvo koleno žlaht pa ne pogledajo. Sicer pa Okapi, veš kateri dve osebi sta na JADRU, to je ta trikotnik pri železnici dobila v dar Stanovanje, hm ponoči ko grem mimo, dejansko gori občasno luč v tretjem stanovanju, torej je še tretja oseba dobila v dar stanovanje, pa to ne mislim gradbince, kot v Celovških dvorih. Ali pa zakaj banke jamrajo da nočejo dobiti nepremičnin, hm zato, ker so za kredo dobile fiktivno vrednost nepremičnine, na katero so obesile ne enega ampak ve kreditov, sedaj pa če začno z garancijami, lahko banke samo zapremo :-).
V glavnem, še do naslednjih volitev bo šla gospodarska rast Slovenije dol. Minus v proračunu bo narastel na 6 milEUR minusa, kaj misliš kdo bo to odplačeval, in koliko misliš bo to vplivalo na cene nepremičnin.
Aja že 6 let živim v najemu. najemnina mi je iz 450EUR narastla na 500EUR (60m2). Da pred tremi leti sem hotel kupiti nepremičnino, pa mi je zmanjkalo 100kEUR, pa sem rekel kredit, potem pa mi je na banki najceneje prišlo da bom za 100kEUR kredita podaril banki minimalno 50kEUR (NLB, BA, SKB) , pa sem rekel FuckOff. Danes je bila to dobra odločitev, saj za teh 150kEUR depozitne vezave dobim daleč več kot z vrednostjo nepremičnine. In da Okapi, Sestra in bratranec se ukvarjata s prodajo nepremičnin. En se je z družino odselil v Prago, ker je davčna obremenitev manjša, pa se da kapital dobro obračati, drugi pa, glej ne bom vplival na bodočo ceno nepremičnin
KAr se tiče reševanja Gradbenikov in trga nepremičnin sem dal rešitev, samo kaj ko so politiki vsi pod hipoteko enega stanovanja, prvo koleno žlaht pa ne pogledajo. Sicer pa Okapi, veš kateri dve osebi sta na JADRU, to je ta trikotnik pri železnici dobila v dar Stanovanje, hm ponoči ko grem mimo, dejansko gori občasno luč v tretjem stanovanju, torej je še tretja oseba dobila v dar stanovanje, pa to ne mislim gradbince, kot v Celovških dvorih. Ali pa zakaj banke jamrajo da nočejo dobiti nepremičnin, hm zato, ker so za kredo dobile fiktivno vrednost nepremičnine, na katero so obesile ne enega ampak ve kreditov, sedaj pa če začno z garancijami, lahko banke samo zapremo :-).
V glavnem, še do naslednjih volitev bo šla gospodarska rast Slovenije dol. Minus v proračunu bo narastel na 6 milEUR minusa, kaj misliš kdo bo to odplačeval, in koliko misliš bo to vplivalo na cene nepremičnin.
Aja že 6 let živim v najemu. najemnina mi je iz 450EUR narastla na 500EUR (60m2). Da pred tremi leti sem hotel kupiti nepremičnino, pa mi je zmanjkalo 100kEUR, pa sem rekel kredit, potem pa mi je na banki najceneje prišlo da bom za 100kEUR kredita podaril banki minimalno 50kEUR (NLB, BA, SKB) , pa sem rekel FuckOff. Danes je bila to dobra odločitev, saj za teh 150kEUR depozitne vezave dobim daleč več kot z vrednostjo nepremičnine. In da Okapi, Sestra in bratranec se ukvarjata s prodajo nepremičnin. En se je z družino odselil v Prago, ker je davčna obremenitev manjša, pa se da kapital dobro obračati, drugi pa, glej ne bom vplival na bodočo ceno nepremičnin
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mr.B ()
Samuel ::
Realni BDP se računa, ne absolutni....
to je odgovor na tvoj prvi stavek. naprej itak niti ne berem, ker je tole tvoje pisanje na nivoju prvega razreda ekonomske srednje šole.
to je odgovor na tvoj prvi stavek. naprej itak niti ne berem, ker je tole tvoje pisanje na nivoju prvega razreda ekonomske srednje šole.
Gelj bresposelnost raste,,,,, gospodarska rast raste. wtf
'Klinično mrtvim podjetjem bomo odklopili umetno dihanje', no morda pa je to kao odgovor Pahorja, na izhodno strategijo, pa je zaradi tega pričakovana rast, saj je obremenitev davkoplačevalcev manjša, če so ti ljudje na zavodu, kot pa v podjetjih.
'Klinično mrtvim podjetjem bomo odklopili umetno dihanje', no morda pa je to kao odgovor Pahorja, na izhodno strategijo, pa je zaradi tega pričakovana rast, saj je obremenitev davkoplačevalcev manjša, če so ti ljudje na zavodu, kot pa v podjetjih.
Danes se v parlamentu že cel dan kregajo ravno okoli tega, ali se bolj splača kupiti ali najeti (poslovne prostore). In desnica na ves glas tuli, da se bolj splača kupiti, tudi če moraš vzeti posojilo ali vzeti na leasing. Ker če najemaš, lastnik nepremičnine služi na tvoj račun, in to očitno bolj kot banka, ki bi ti dala posojilo.
O.
O.
TESKAn ::
Še eno zanimivo vprašanje: Kako varno se počutijo upokojenci z 300m2 bajtami, ki jih s svojo penzijo komaj vzdržujejo.
Tle zraven mamo starejšo vdovo, ki je prej živela tri štuke nižje v večjem stanovanju. Za razliko si je to stanovanje zrihtala v nulo, pa še ji je ostalo, da uživa.
Mimogrede,
je napačno. Pravilen rezultat je 77.500 EUR.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
Pa dajte vsaj neko osnovno revalorizacijo vnest v te račune. Saj vrednost denarju pada skozi čas, mislim k človeka kar prime srat, ko gleda te osnovnošolske enačbe.
djordjevic ::
je napačno. Pravilen rezultat je 77.500 EUR.
Ni čudno torej, da človek misli, kako smotrno ravna in kako se mu določene stvari splačajo. ;)
No grave is deep enough to keep us in chains.
Ja vrednost nepremičnine pa raste obratnosorazmerno s padanjem denarja, dej no.
Da sem se zmotil.
Da sem se zmotil.
Karaya 52 ::
Okapi> In desnica na ves glas tuli, da se bolj splača kupiti, tudi če moraš vzeti posojilo ali vzeti na leasing. Ker če najemaš, lastnik nepremičnine služi na tvoj račun, in to očitno bolj kot banka, ki bi ti dala posojilo.
Saj to je možno samo v Sloveniji in parih džamahirijah. Drugod je davek na nepremičnino tolikšen, da renta iz najemnina ne more biti način življenja. Če to ve že vsak Slovenec, bi lahko tudi papki na MNZ. Strinjam se, da je najbolj ugodna varianta v SLOVENIJI nakup, ampak samo za tiste ki imajo nekaj pod palcem. Za vse ostale, ki jim ne preostane drugega kot najem, je slabše.
Saj to je možno samo v Sloveniji in parih džamahirijah. Drugod je davek na nepremičnino tolikšen, da renta iz najemnina ne more biti način življenja. Če to ve že vsak Slovenec, bi lahko tudi papki na MNZ. Strinjam se, da je najbolj ugodna varianta v SLOVENIJI nakup, ampak samo za tiste ki imajo nekaj pod palcem. Za vse ostale, ki jim ne preostane drugega kot najem, je slabše.
Fora Mr.B je v tem, da tebi osnove delajo hude probleme. In ti boš zdajle nam z enačbami izpeljeval svoje ideje, k nimaš niti temeljev. Defacto ne veš o čem govoriš. Vsa debata s tabo v tej temi je izguba časa.
Isotropic ::
Da ne bomo tako v PM ugotavljali : http://www.slonep.net/info/cene-nepremi...
Torej za 600EUR najemnine lahko štiričlanska družina komot živi, da pa se mlada družina odloči za 20 let živeti v garsonjeri, uauuu, verjetno dela do prvega šoloobveznega otroka.
PS, dej pa združi graf z rastjo cene m2 novogradnje v ljubljani.
10e/m2 je vec kot v essnu... tam naj bi bile najemnine 5-8e/ m2.
drugi pa, glej ne bom vplival na bodočo ceno nepremičnin
kaj?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Isotropic ()
Veš gospodarska rast pač ne more rasti z rastočo brezposelnostjo .-).
Evo sem prebral še tretji tvoj stavek.
Oh, pa še kako lahko raste gospodarstvo z rastočo brezposelnostjo.
Če manj ljudi naredi več, potem se PRODUKTIVNOST poveča. Si že slišal za kaj takega Mr.B?
Pa če bi se računal absolutni BDP (torej, da bi se upoštevala inflacija), kot ti praviš, potem bi imel Zimbabwe najvišji BDP na svetu.
Zimbabwean dollar @ Wikipedia
zee ::
Menim, da uporabnika Mr B ne razumete povsem dobro.
Njegov cilj je samo pokazati, da nakup stanovanja na vrat na nos ni nujno najboljša rešitev v današnjem času, ko se delovna mesta rajši zapirajo in so banke zelo stiskaške pri dajanju kreditov. Možnost, da zadaneš sedmico na lotu bomo na tem mestu odmislili kot statistično irelevantno.
Njegov cilj je samo pokazati, da nakup stanovanja na vrat na nos ni nujno najboljša rešitev v današnjem času, ko se delovna mesta rajši zapirajo in so banke zelo stiskaške pri dajanju kreditov. Možnost, da zadaneš sedmico na lotu bomo na tem mestu odmislili kot statistično irelevantno.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Ampak, Zee, verjetno se boš pa strinjal s tem, da so v recesiji stvari (praktično karkoli) nižje vrednotene kot pa v času gospodarskega razcveta.
Na nepremicnine.net spremljam 5 stanovanj od začetka leta. Niti eno še ni prodano, vsakemu pa malce spustijo ceno vsakič, ko ga znova vpišejo, recimo po 1000 eur. No, danes so enega od njih spet vpisali, tokrat 8000 ceneje.
Super Sonic ::
"Njegov cilj je samo pokazati, da nakup stanovanja na vrat na nos ni nujno najboljša rešitev v današnjem času, ko se delovna mesta rajši zapirajo in so banke zelo stiskaške pri dajanju kreditov."
Jaz ne bi rekel, da je to njegov cilj. Se pa kaže v vseh teh komentarjih zagovornikov najema stanovanja povečana agresija in poniževalen odnos "naspotnikov", torej do tistih, ki so šli v nakup stanovanja. Mislim, da eden redkih (če ne edini), ki je z njim bilo vredno debatirat in je dajal dokaj smiselne odgovorje, je uporabnik SilverFlow. Ampak - on je že na meji špekulanta, čigar življenje je (zelo) cinično opisal Okapi.
Ne vem, ampak mene ni nihče tule gor prepričal, da je najem "aprori" boljša rešitev. Večinoma gre za jamrajanje čez državo (only in SLO VE NI JA, in tako naprej), obnašanje naše politike in opise kakšne ovce smo v naši državi, in ipd. To pač nikomur v tej temi ne pomaga, prej škoduje. Spet, edini, ki je tule dal neko zanimivo iztočnico je bil Imagodei, ko je načel temo z lesenimi hišicami tipa ZDA, za katere smo pa hitro ugotovili, da ne bodo uspele pri nas - že zaradi dragih zemljišč in okorne birokracije.
Jaz ne bi rekel, da je to njegov cilj. Se pa kaže v vseh teh komentarjih zagovornikov najema stanovanja povečana agresija in poniževalen odnos "naspotnikov", torej do tistih, ki so šli v nakup stanovanja. Mislim, da eden redkih (če ne edini), ki je z njim bilo vredno debatirat in je dajal dokaj smiselne odgovorje, je uporabnik SilverFlow. Ampak - on je že na meji špekulanta, čigar življenje je (zelo) cinično opisal Okapi.
Ne vem, ampak mene ni nihče tule gor prepričal, da je najem "aprori" boljša rešitev. Večinoma gre za jamrajanje čez državo (only in SLO VE NI JA, in tako naprej), obnašanje naše politike in opise kakšne ovce smo v naši državi, in ipd. To pač nikomur v tej temi ne pomaga, prej škoduje. Spet, edini, ki je tule dal neko zanimivo iztočnico je bil Imagodei, ko je načel temo z lesenimi hišicami tipa ZDA, za katere smo pa hitro ugotovili, da ne bodo uspele pri nas - že zaradi dragih zemljišč in okorne birokracije.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share
imagodei ::
Super Sonic> "Jaz ne bi rekel, da je to njegov cilj. Se pa kaže v vseh teh komentarjih zagovornikov najema stanovanja povečana agresija in poniževalen odnos "naspotnikov", torej do tistih, ki so šli v nakup stanovanja."
Preveč osebno to jemlješ. Tako tisti, ki ste (so) drago najeli kredit, kot mi, ki smo v najemu, upamo, da imamo sami prav in da se nasprotna stran moti. V tehle dneh je pač videt, da imamo prav mi, ki trdimo, da so nepremičnine precenjene, da bo cena padla in da se ta čas splača potrpeti v najemu.
Preveč osebno to jemlješ. Tako tisti, ki ste (so) drago najeli kredit, kot mi, ki smo v najemu, upamo, da imamo sami prav in da se nasprotna stran moti. V tehle dneh je pač videt, da imamo prav mi, ki trdimo, da so nepremičnine precenjene, da bo cena padla in da se ta čas splača potrpeti v najemu.
- Hoc est qui sumus -
Super Sonic ::
"V tehle dneh je pač videt, da imamo prav mi, ki trdimo, da so nepremičnine precenjene, da bo cena padla in da se ta čas splača potrpeti v najemu."
Ja, jaz se s tem ne strinjam, sem že povedal. So precenjenje, ampak tiste slabe (recimo Celovški dvori). Dobre nepremičnine (dobra gradnja, lokacija, ipd) so precenjenje le redko. Pa ne jemljem to nič osebno, res ne (saj nimam za kaj), samo svoja opažanja sem zapisal.
Še vedno pa imajo (imate) zagovorniki najema v glavi neko sliko, da se bodo stanovanja po poku balona (ki je definiran na 34 različnih načinov in časovnih obdobij), prodajala na pol zastonj. No go.
Ja, jaz se s tem ne strinjam, sem že povedal. So precenjenje, ampak tiste slabe (recimo Celovški dvori). Dobre nepremičnine (dobra gradnja, lokacija, ipd) so precenjenje le redko. Pa ne jemljem to nič osebno, res ne (saj nimam za kaj), samo svoja opažanja sem zapisal.
Še vedno pa imajo (imate) zagovorniki najema v glavi neko sliko, da se bodo stanovanja po poku balona (ki je definiran na 34 različnih načinov in časovnih obdobij), prodajala na pol zastonj. No go.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Super Sonic ()
Beli_Zajcek ::
Super Sonic je izjavil:
"V tehle dneh je pač videt, da imamo prav mi, ki trdimo, da so nepremičnine precenjene, da bo cena padla in da se ta čas splača potrpeti v najemu."
Ne pa nimamo. Pol ceneje se ne bodo prodajala, bodo pa vsekakor cenejša kot so zdaj. Že za najem padajo cene, kaj ne bodo za nakup. Pa kaj bi ti govoril, saj samo svoje vidiš...
TESKAn ::
Na nepremicnine.net spremljam 5 stanovanj od začetka leta. Niti eno še ni prodano, vsakemu pa malce spustijo ceno vsakič, ko ga znova vpišejo, recimo po 1000 eur. No, danes so enega od njih spet vpisali, tokrat 8000 ceneje.
Lahko daš linke do stanovanj? Ko sva s punco iskala stanovanje, tistih, ki so nama bila všeč, kmalu ni bilo več.
Ne pa nimamo. Pol ceneje se ne bodo prodajala, bodo pa vsekakor cenejša kot so zdaj. Že za najem padajo cene, kaj ne bodo za nakup. Pa kaj bi ti govoril, saj samo svoje vidiš...
Kdaj pa bo to? Če je to čez pet let, boš ti čez pet let šele iskal stanovanje in še vedno plačeval najemnino. Jaz bom takrat že pet let v lastnem stanovanju. In če kdo misli, da ko bo "pok", bo hitro našel nepremičnino zase...jok, brate, no go. Pol leta - leto boš iskal, pa če si še tako prepričan, da si nezahteven in ne bo problema dobit. In še to, dobra stanovanja, dobre hiše bodo tudi po poku imele dobro ceno.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
Ja, ja... Saj... Japonska se pri nas ne more zgoditi, ane?
Ne vem, kje sem že zasledil, lahko tudi v tej temi... Nekdo je razmišljal, zakaj se npr. ZDA iz krize pobirajo, čeprav se je tam začela in bi jo morali najdlje čutiti; med tem pa Slovenija tone vedno globje. Njegovo razmišljanje je šlo v smeri, da so cene nepremičnin in zagon gospodarstva povezane: v ZDA je nepremičninski balon počil, cene stanovanj so padle in gospodarstvo raste. Pri nas cene še kar vztrajajo, brezposelnost narašča, firme propadajo, primankljaj se veča... Slovenija se bo pobrala iz krize, ko bodo cene stanovanj padle. Če še lep čas ne bodo, nas še lep čas čaka stagnacija.
Ne vem, kje sem že zasledil, lahko tudi v tej temi... Nekdo je razmišljal, zakaj se npr. ZDA iz krize pobirajo, čeprav se je tam začela in bi jo morali najdlje čutiti; med tem pa Slovenija tone vedno globje. Njegovo razmišljanje je šlo v smeri, da so cene nepremičnin in zagon gospodarstva povezane: v ZDA je nepremičninski balon počil, cene stanovanj so padle in gospodarstvo raste. Pri nas cene še kar vztrajajo, brezposelnost narašča, firme propadajo, primankljaj se veča... Slovenija se bo pobrala iz krize, ko bodo cene stanovanj padle. Če še lep čas ne bodo, nas še lep čas čaka stagnacija.
- Hoc est qui sumus -
Če še lep čas ne bodo, nas še lep čas čaka stagnacija.
Res je. Japonska je padla v 16-letno deflacijo in stagniranje, za sedaj gremo po isti poti.
Spotoma, ste opazili bizarni vrstni red seje vlade:
1. točka: kartelno dogovarjanje gradbincev. Sklep: nategnili so nas za 3 milijarde, bomo preverili zakonodajo.
2. točka: pomoč gradbincem zaradi krize.
Še nekaj: absolutno zagovarjam možnost vsakega človeka, da se odloči za nakup ali najem in glede tega se ne splača prepirati.
Problem pa je v tem, da večina Slovencev smatra nakup stanovanja kot investicijo in torej ne investira kam drugam. Denar je zazidan, gradbeništvo je 1/4 državnega dohodka, problem.
Ne moreš imeti inovativne, podjetniške države, če vsak raje da denar v stanovanje.
Problem pa je v tem, da večina Slovencev smatra nakup stanovanja kot investicijo in torej ne investira kam drugam. Denar je zazidan, gradbeništvo je 1/4 državnega dohodka, problem.
Ne moreš imeti inovativne, podjetniške države, če vsak raje da denar v stanovanje.
da bo cena padla in da se ta čas splača potrpeti v najemu.Ključna beseda v tej trditvi je potrpeti. Menda nihče pri zdravi pameti ne trdi, da je bolje na vrat na nos kupiti katerokoli nepremičnimo po kakršnikoli ceni, samo da jo imaš. Je pa mera, koliko je kdo pripravljen trpeti v najemu, različna. Nekateri imajo višji prag in v najemu vztrajajo dlje, nekateri pa bi pač radi čim prej na svoje. Povezano je to seveda tudi s premoženjem. Če imaš veš, si pač pripravljen odšteti nekaj več, da se znebiš najema, če nimaš, pa pač potrpiš še malo dlje in upaš na nižje cene.
Vendar pa bi nas B in morda še kdo tule prepričal, da je najem v vsakem primeru boljša možnost kot nakup, kar pa seveda v današnjih razmerah ni res. Je pa bilo to res recimo v socialističnih časih, ko se je veliko bolj splačalo imeti najeto družbeno stanovanje kot lastniško.
Če bi se res bolj splačal najem od nakupa, ne bi nihče kupoval stanovanj in jih dajal v najem.
Dejstvo je, da so pri nas cene nepremičnin rasle toliko časa, da so končno dosegle tisto najvišjo vrednost, ki so jo bili ljudje še pripravljeni plačevati, da jim ne bi bilo več potrebno trpeti v najemu. Sedaj se bodo pa malo znižale in to je po mojem tudi vse, kar se bo zgodilo. Trenuten zastoj na nepremičninskem trgu je nastal zato, ker ljudje v upanju, da bodo cene padle še bolj, pač odlašajo z nakupi.
Vprašanje seveda je, kdo bo lahko dlje čakal, kupci ali prodajalci. Nekateri prodajalci bodo iz takšnih ali drugačnih vzrokov prisiljeni prodati po praktično kakršnikoli ceni, ampak ko bo teh zmanjkalo, in zmanjkalo jih bo po mojem hitro, se bodo cene ustalile tam nekje okoli 2000+ evrov za m2 za povprečno stanovanje.
Nekateri bodo stisko prodajalcev znali izkoristiti in bodo prišli do poceni stanovanj, ampak to bodo predvsem nepremičninarji, ker so pač večinoma prvi pri koritu, in z njimi povezani špekulanti, ne pa ljudje, ki rešujejo svoj stanovanjski problem.
Dejstvo namreč ostaja, da je pri nas ponudba stanovanj manjša od povpraševanja in povsem nemogoče je, da bi v takšnih razmerah cene padale, oziroma opazno padle. Veliko mladih živi pri starših in bi radi šli na svoje. Veliko malo manj mladih je dobilo otroke in so jim garsonjere in enosobna stanovanja postala premajhna. Vse to je povpraševanje. Kje je ponudba, ki bi to povpraševanje zadostila? Tistih nekaj tisoč stanovanj, s katerimi nekateri operirate, je veliko premalo.
O.
Dejstvo namreč ostaja, da je pri nas ponudba stanovanj manjša od povpraševanja in povsem nemogoče je, da bi v takšnih razmerah cene padale, oziroma opazno padle. Veliko mladih živi pri starših in bi radi šli na svoje. Veliko malo manj mladih je dobilo otroke in so jim garsonjere in enosobna stanovanja postala premajhna. Vse to je povpraševanje. Kje je ponudba, ki bi to povpraševanje zadostila? Tistih nekaj tisoč stanovanj, s katerimi nekateri operirate, je veliko premalo.
O.
Kakšno dejstvo pa je to? Trenutno nihče ne kupuje, ponudbe je pa kar nekaj. Si ti prepričan, da razumeš ponudbo&povpraševanje?
Ozri se naokoli in poglej, koliko 20-30 let starih živi pri starših, pa boš videl povpraševanje.
O.
O.
Ozri se naokoli in poglej, koliko 20-30 let starih živi pri starših, pa boš videl povpraševanje.
O.
Ne! To ni povpraševanje. To so želje. Ko pa začneš delati na udejanjenju želja in pridobiš sredstva (denar) ter se začneš odločati kaj bi kupil, potem pa dobiš povpraševanje. Trenutno je povpraševanje nižje od ponudbe.
Če bi upoštevali vse želje je na svetu še in še "povpraševanja" po 800 mio $ vredni Abramovičevi jahti. Pa še kaj bi se našlo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Beli_Zajcek ()
"Ozri se naokoli in poglej, koliko 20-30 let starih živi pri starših, pa boš videl povpraševanje."
Od tega jih polovica ni zaposlenih in od te polovice, ki je, imajo le 20% pogodbo za nedoločen čas.
Od tega jih polovica ni zaposlenih in od te polovice, ki je, imajo le 20% pogodbo za nedoločen čas.
1.800.000 prebivalcev leta 2035, Ljubljana čez 20 let za 1/5 manjša, to so gola dejstva ki jih špekulanti niso sposobni vključiti v svoje fikcije. 16.000 nepremičnin se trenutno oglašuje, povpraševanja ni, število praznih stanovanj je gotovo večkratnik te cifre. Po davku bodo špekulanti pristali na borzi...
"Tole je šlo danes dol za 8 jurjev:
http://www.nepremicnine.net/nepremicnin..."
Verjetno so priklučeni še na LJ. toplovodni sistem in se grejejo 5 krat ceneje kot mi v Borovnici. Meni se zdi solidna cena, ampak če se jim mudi bodo spustili še za 10 jurjev. Je le precej star blok, ampak če pomislim da so takrat, ko je bil zgrajen, vsaj kradli desetkrat manj, kot danes, potem zna bit solidna gradnja.
http://www.nepremicnine.net/nepremicnin..."
Verjetno so priklučeni še na LJ. toplovodni sistem in se grejejo 5 krat ceneje kot mi v Borovnici. Meni se zdi solidna cena, ampak če se jim mudi bodo spustili še za 10 jurjev. Je le precej star blok, ampak če pomislim da so takrat, ko je bil zgrajen, vsaj kradli desetkrat manj, kot danes, potem zna bit solidna gradnja.
Šarlatanom na SURS ni za verjeti, kekci za ugotavljanje rasti trga izvajajo anketo med gradbinci in investitorji in to je to. Ob 16.000 oglasih ni bilo v tem kvartalu prodanih niti 300 nepremičnin, to je še manj kot v istem času lani. Poleg tega so oglaševane cene tudi za 50% višje in na podlagi tega GURS objavlja mesečna poročila... šarlatani. Kako hudo bo pa kaže trend padanja najemnin, ki bi naj kazale bolj realno sliko vrednosti nepremičnin:
>>Nadaljuje se trend padanja oglaševanih najemnin za stanovanja v Ljubljani, ki se je začel v začetku leta 2009. V prvem četrtletju letošnjega leta so se najemnine znižale za 7,4 odstotka,<< še ugotavlja Puschner. Najbolj so se sicer znižale najemnine 5 in večsobnih stanovanj (za 16,6 odstotka). Za dvosobna stanovanja so najemnine upadle za 2,9 odstotka, povišale pa so se oglaševane najemnine trisobnih stanovanj, in sicer za 1,4 % odstotka. Povprečna oglaševana mesečna najemnina v Ljubljani je med 10 in 13 evri za kvadratni meter.
Tole je šlo danes dol za 8 jurjev:In še vedno se prodaja po 1900 evrov/m2. Pol stoletja staro stanovanje v Roških stolpnicah, ki po mnenju marsikaterega strokovnjaka ne bodo preživele naslednjega močnejšega potresa. Funkcionalnosti tamkajšnega tipa stanovanj ne bi komentiral, ker ne poznam dovolj dobro, vem pa, da sem, ko sem pred 8+ leti iskal stanovanje, Roške stolpnice črtal s seznama kandidatov.
Stanovanja v Roških stolpnicah bi smela stati kvečjemu 60% cene novogradnje, pa še to je veliko. Če dobiš novo stanovanje za 2500 evrov/m2, torej 1500. In to brez kakšnega pokanja balonov.
Kako hudo bo pa kaže trend padanja najemnin, ki bi naj kazale bolj realno sliko vrednosti nepremičnin:Kakšen trend ti vidiš? Tistih 7,4% povprečnega padca je izključno na račun velikih 5+ sobnih stanovanj, najemnine za ostala stanovanja so ostale bolj ali manj nespremenjene (tistih par odstotkov gor ali dol je skoraj zanesljivo statistično nesignifikantnih).
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
"In še vedno se prodaja po 1900 evrov/m2. Pol stoletja staro stanovanje v Roških stolpnicah, ki po mnenju marsikaterega strokovnjaka ne bodo preživele naslednjega močnejšega potresa. Funkcionalnosti tamkajšnega tipa stanovanj ne bi komentiral, ker ne poznam dovolj dobro, vem pa, da sem, ko sem pred 8+ leti iskal stanovanje, Roške stolpnice črtal s seznama kandidatov."
No to je pa pomenbna inf., Mislil sem namreč tko od oka, da gre za boljša stanovanja.
No to je pa pomenbna inf., Mislil sem namreč tko od oka, da gre za boljša stanovanja.
Okapi> "In še vedno se prodaja po 1900 evrov/m2. Pol stoletja staro stanovanje v Roških stolpnicah, ki po mnenju marsikaterega strokovnjaka ne bodo preživele naslednjega močnejšega potresa. Funkcionalnosti tamkajšnega tipa stanovanj ne bi komentiral, ker ne poznam dovolj dobro, vem pa, da sem, ko sem pred 8+ leti iskal stanovanje, Roške stolpnice črtal s seznama kandidatov."
Seveda še vedno... "Se prodaja" je pomemben del tukaj. Ni se še prodalo. Cene na trgu nepremičnin še vedno padajo. Ljudje ne kupujejo, če ni ravno mus, ker čakajo, da bodo cene padle za kakih 10-15%. Že samo zato je prodaja zastala in kot samoizpolnjujoča se prerokba bodo ponudniki morali spustiti cene.
Kaj se bo pa zgodilo, ko bodo cene padle za 10-15% pa ne ve nihče. Mogoče se bo trg uravnovesil. Mogoče se bodo cene odbile in bo kv.meter šel navzgor. Mogoče pa bodo iskalci stanovanja toliko močni (številčni) in bodo rekli: "Ej, dogaja se, cene padajo" - in bodo še naprej tiščali denar v žep.
Nepremičninske agencije bodo pa v takih razmerah nehale kupovat... Konec koncev tudi oni kupujejo zato, da si ustvarjajo profit. Če bo pa kupil dražje, kot bo kasneje prodajal, ga bo pa kmalu minilo. Nepremičninske agencije menda ne kupujejo za 15 let naprej? Anyway, poznam primer nepremičninske agencije, ki se je te lekcije že naučila v zadnje pol leta. Verjetno se v nakupe ne bodo več gnali, dokler se trend gibanja cen ne bo obrnil v plus.
Seveda še vedno... "Se prodaja" je pomemben del tukaj. Ni se še prodalo. Cene na trgu nepremičnin še vedno padajo. Ljudje ne kupujejo, če ni ravno mus, ker čakajo, da bodo cene padle za kakih 10-15%. Že samo zato je prodaja zastala in kot samoizpolnjujoča se prerokba bodo ponudniki morali spustiti cene.
Kaj se bo pa zgodilo, ko bodo cene padle za 10-15% pa ne ve nihče. Mogoče se bo trg uravnovesil. Mogoče se bodo cene odbile in bo kv.meter šel navzgor. Mogoče pa bodo iskalci stanovanja toliko močni (številčni) in bodo rekli: "Ej, dogaja se, cene padajo" - in bodo še naprej tiščali denar v žep.
Nepremičninske agencije bodo pa v takih razmerah nehale kupovat... Konec koncev tudi oni kupujejo zato, da si ustvarjajo profit. Če bo pa kupil dražje, kot bo kasneje prodajal, ga bo pa kmalu minilo. Nepremičninske agencije menda ne kupujejo za 15 let naprej? Anyway, poznam primer nepremičninske agencije, ki se je te lekcije že naučila v zadnje pol leta. Verjetno se v nakupe ne bodo več gnali, dokler se trend gibanja cen ne bo obrnil v plus.
- Hoc est qui sumus -
Ni se še prodalo.Seveda se ni, če je cena pretirana. Ampak ne zaradi kakšnega balona, temveč zaradi neupravičenih pričakovanj lastnikov. Če bodo to stanovanje na koncu prodali za 100k evrov, to zame ne bo pok balona, ampak dosežena solidna cena za to stanovanje (1500 evrov/m2 za stanovanje v pol stoletja stari stolpnici hudo dvomljive potresne varnosti). Pok balona bi bil, če bi to stanovanje prodali za 50k evrov.
Nepremičninske agencije menda ne kupujejo za 15 let naprej?Seveda ne. Nepremičninski mešetarji kupijo zato, da bodo takoj naprej prodali. Bolj ali manj točno vedo, za koliko lahko določeno stanovanje prodajo in pograbijo samo res ugodne priložnosti. Verjetno je med njimi tudi kakšen, ki posla ne obvlada, ampak ne za dolgo
O.
Ni se še prodalo.Seveda se ni, če je cena pretirana. Ampak ne zaradi kakšnega balona, temveč zaradi neupravičenih pričakovanj lastnikov. Če bodo to stanovanje na koncu prodali za 100k evrov, to zame ne bo pok balona, ampak dosežena solidna cena za to stanovanje (1500 evrov/m2 za stanovanje v pol stoletja stari stolpnici hudo dvomljive potresne varnosti). Pok balona bi bil, če bi to stanovanje prodali za 50k evrov.
O.
Paradajz paradižnik. Zate to ni pok balona. Za vse ostale pa je. Izrazi so različni, dejstva so pa ista. Lastniki ne dosegajo več bajnih dobičkov izpred parih let. Nepremičnine niso več tako likvidna naložba kot je to bilo včasih. Ti praviš, da če se cene znižajo na realne to ni pok balona. Cene so prenapihnjene glede na realno vrednost nepremičnin. Pok! Prenapihnjene cene se zmanjšajo. Vidiš? Tomejto tomato.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?Oddelek: Loža | 6150 (3207) | techuser |
» | Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22616 (17464) | BorutO |
» | Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 33952 (30994) | Ganon |
» | Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15830 (14316) | Furbo |
» | Kako živeti? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 16246 (14549) | Matako |