Forum » Loža » Možnosti nakupa stanovanja
Možnosti nakupa stanovanja
Temo vidijo: vsi
djordjevic ::
Ma, glej, delaj, kaj ti paše, samo ne zlivaj samo gnojnice na vse, pa zganjaj negativizma. Vsak ima za svoje odločitve svoje razloge. Mene osebno ne gane, če ima ves svet nepremičnine v najemu. Naj jih imajo. Super. Jaz imam pa svojo. Tudi meni je super.
No grave is deep enough to keep us in chains.
waterdrop ::
djordjevic je izjavil:
Ne serji. Ne 'puvajo' vsi 20 let. Ravno obratno. Zadnjih deset let se najame podjetje, ki ti bajto zgradi, ti pa medtem delaš, kar pač delaš, da si to lahko privoščiš.
Se kar strinjam z Mr. B. Če hočeš, da ti firma na hitro zgradi bajto boš kar fejst segel v žep. S slovensko plačo to ne gre. Ravno sem prenavljal kopalnico. Keramičar je računal 13 evrov na m2. Prepračunano v ure bi za celomesečno delo prejel 2500 evrov neobdavčenega (fušal popoldan). Me zanima koliko IT-jevcev si lahko to privošči, da ne govorim o ubogih ljudeh z minimalno plačo.
Sam varčujem že od študentskih let (delo prek servisa), pa moram priznat da sem še zelo daleč od nepremičnine. V bistvu jih bom imel verjetno 50 ali 60 preden si jo bom lahko brez kredita kupil, pa sem dokaj skromne sorte in nimam kreditov.
Možen bi bil najem. Ampak pri nas tudi ta trg ne deluje, saj ti vsi neke pogoje postavljajo. Ne moreš si opremiti po svoje (ali pa je težje), cene visoke, na konc k boš imel 70 (če jih dočakaš), pa ne bo ne penzije (oz. bo prenizka), ne stanovanja/hiše, da bi ga prodal v zameno za bivanje v domu z oskrbo.
V bistvu ti gre cel lajf mimo, preden si lahko sploh "gnezdo" narediš, kar bi sicer bila osnova življenja.
Možen bi bil najem. Ampak pri nas tudi ta trg ne deluje, saj ti vsi neke pogoje postavljajo. Ne moreš si opremiti po svoje (ali pa je težje), cene visoke, na konc k boš imel 70 (če jih dočakaš), pa ne bo ne penzije (oz. bo prenizka), ne stanovanja/hiše, da bi ga prodal v zameno za bivanje v domu z oskrbo.
Če mene vprašaš, je to tudi največji problem, ki ga vidim glede najemništva v Sloveniji, zato se mi zdi toliko bolj deplasirano poslušati neke pesmice o najemu, če vemo, da realno takšnih pogojev, kot jih imajo za to v tujini, preprosto ni. Pretekli grehi socializma, pogoltni gradbinci, prva-vrednota-je-štal'ca-mentaliteta - kakor imamo, pač imamo. Na vsakem posamezniku je, da se odloči, kaj bo v življenju počel in kako, nato pa se prilagaja možnostim in sposobnostim. Marsikdaj je težko, ampak brez muje se še čevelj ne obuje.
Mr.B ::
djordjevic , dej ti povem v drugo
100.000,00 EUR , je MINIMUM, da se greš v nakup stanovanja ali hiše, ali pa celo izgradnjo hiše.
100.000,00 EUR , je Minimum za kredit, če si hoče nekega dne planirana štiričlanska družina naredit dom ( 1x dnevni prostor+kuhinja, 1x spalnica za starše, 2x otroška soba), res to je minimum. Res pa da danes prodajajo 7m2 veliko kamro kot sobo, to je prostora za 1x posteljo, potem pa imaš izbiro, ali omaro, ali pa študisko mizico, potem prostora ni več, pa še to koraš paziti kam se ti odpirajo vrata.
1600EUR neto se računa plača povprečne slovenske družine torej 2x800EUR (oče+mati)
Kredit za 20let predstavlja minimalni strošek, ko sešteješ obroke 50.000,00EUR. Torej za kredit 100kEUR, plačaš banki 150.000,00EUR, imam dva izračuna izpred treh let, in je to spodnja meja, ki sem jo dobil, dejansko je to še več.
Slovenska mentaliteta = KUPI
Ekonomska mentaliteta ostalega sveta = NE Kupi
Zakaj ? zato ker če imaš 100kEUR kapiala, narediš sledeče
50.000,00 EUR vežeš za pokojninski sklad.
30.000,00 EUR vežeš za 18 let z namenom šolanja svojih otrok v tujini.
20.000,00 EUR razporediš med delnice. Delnice na dolgi rok vedno rastejo, imaš padce, kot je gospodarska kriza, kjer ti vrednosti delnic padajo, toda to so anomalije za cca 5let, kot je današnja gospodarska kriza. Tudi če se upokojita, oba starša v času krize, imata še vedno sklad 50.000,00EUR vezanega denarja, ki ga sedaj, oziroma v času krize lahko črpata.
800EUR/mesec, te pride obrok kredita. Torej od skupnih prihodkov 1600EUR/m, si se odrekel 800EUR/mesec
Torej vzameš v dolgoročni najem stanovanje za 500EUR/mesec. Ostane ti 300EUR/mesec, za prosto razpolaganje. Ali teh 300e/mesec, vlagaš v delnice, ali pa za šolanje, ali pa za karkoli drugega. Tudi če je ekonomska kriza, imaš 300EUR/mesec rezerve.
Djordjevic, tvoja izbira je seveda KUPITI. Torej po dvajsetih letih si dal 50kEUR banki.. Ok teh 50kEUR predstavlja cca 8.5 let najemnine, kar pa smatraš daje velik argument. NE dajenko je to zelo šibek argument, saj moraš računati zadevo razporejeno na 20 let, kot je kredit. Zraven pa ne računaš, da si imel 100kEUR sredstve za manipulacijo, s katerim ne moreš razpolagati. Ok, imaš neprimičnino, katere vrednost raste manj, kot letna vezava depozita, torej se unih 8.5let najemnine, tu obrača, in se pokrije z najemnino za dvajset let.
Drugi del računice. Sedaj si po 20 letih odplačal kredit. Neprimičnina je tvoja, a po 20 letih, ko nisi NIČESAR vlagal v obnovo bajte, moraš obnoviti
1. Streho
2. Ogrevanje
3. Kopalnico
4. Okna+Vrata
5. Ostalo..
Hm vzeti moraš novi kredit , ki bo predstavljal za polno sanacijo, najmanj polovico prvotnega kredita. Ker je polovica kredita, so procenti banke manjše, torej boš sicer banki dal manj, toda spet boš ob 800EUR/mesec finančnih sredstev.
Torej sedaj je 30 let mimo, imaš rezerve, če si naredil sanacijo kot se šika rezerve še za 10 let. Star si pa najmanj 50 let. Otroci so se ti odselili, sam si betežen v bajti, ki je sedaj prevelika, za karkoli.
Po desetih letih, torej v času ko se boš upokojil, ostaneš v bajti, ki je potrebna prenove. Nimaš človeku dostojen pokojnine, to je defacto dokazano, saj sedaj že drugi steber ne zadostuje za dostojno pokojnino. Imaš pa sreča en vrt, kjer prideluješ zadeve.
Ali boš staro bajto prodal, da se preseliš v dom upokojencev, ali pa v varovana stanovanja ne vem.
Kaj imaš od življenja nič. 30 let si delal za bajto, na koncu pa v tej bajti ostaneš sam.
V prejšni različici pa imaš šolane otroke, ki se zaposlijo zunaj, oziroma zasedejo delovna mesta, položaje, s prihodki ki krepko presegajo Slovensko povprečje. Imaš zagotovljen penziski sklad, letnio imaš 3300EUR prostega prihodka za počitnice, za uživanje, itd. Imaš nekaj od življenja.
100.000,00 EUR , je MINIMUM, da se greš v nakup stanovanja ali hiše, ali pa celo izgradnjo hiše.
100.000,00 EUR , je Minimum za kredit, če si hoče nekega dne planirana štiričlanska družina naredit dom ( 1x dnevni prostor+kuhinja, 1x spalnica za starše, 2x otroška soba), res to je minimum. Res pa da danes prodajajo 7m2 veliko kamro kot sobo, to je prostora za 1x posteljo, potem pa imaš izbiro, ali omaro, ali pa študisko mizico, potem prostora ni več, pa še to koraš paziti kam se ti odpirajo vrata.
1600EUR neto se računa plača povprečne slovenske družine torej 2x800EUR (oče+mati)
Kredit za 20let predstavlja minimalni strošek, ko sešteješ obroke 50.000,00EUR. Torej za kredit 100kEUR, plačaš banki 150.000,00EUR, imam dva izračuna izpred treh let, in je to spodnja meja, ki sem jo dobil, dejansko je to še več.
Slovenska mentaliteta = KUPI
Ekonomska mentaliteta ostalega sveta = NE Kupi
Zakaj ? zato ker če imaš 100kEUR kapiala, narediš sledeče
50.000,00 EUR vežeš za pokojninski sklad.
30.000,00 EUR vežeš za 18 let z namenom šolanja svojih otrok v tujini.
20.000,00 EUR razporediš med delnice. Delnice na dolgi rok vedno rastejo, imaš padce, kot je gospodarska kriza, kjer ti vrednosti delnic padajo, toda to so anomalije za cca 5let, kot je današnja gospodarska kriza. Tudi če se upokojita, oba starša v času krize, imata še vedno sklad 50.000,00EUR vezanega denarja, ki ga sedaj, oziroma v času krize lahko črpata.
800EUR/mesec, te pride obrok kredita. Torej od skupnih prihodkov 1600EUR/m, si se odrekel 800EUR/mesec
Torej vzameš v dolgoročni najem stanovanje za 500EUR/mesec. Ostane ti 300EUR/mesec, za prosto razpolaganje. Ali teh 300e/mesec, vlagaš v delnice, ali pa za šolanje, ali pa za karkoli drugega. Tudi če je ekonomska kriza, imaš 300EUR/mesec rezerve.
Djordjevic, tvoja izbira je seveda KUPITI. Torej po dvajsetih letih si dal 50kEUR banki.. Ok teh 50kEUR predstavlja cca 8.5 let najemnine, kar pa smatraš daje velik argument. NE dajenko je to zelo šibek argument, saj moraš računati zadevo razporejeno na 20 let, kot je kredit. Zraven pa ne računaš, da si imel 100kEUR sredstve za manipulacijo, s katerim ne moreš razpolagati. Ok, imaš neprimičnino, katere vrednost raste manj, kot letna vezava depozita, torej se unih 8.5let najemnine, tu obrača, in se pokrije z najemnino za dvajset let.
Drugi del računice. Sedaj si po 20 letih odplačal kredit. Neprimičnina je tvoja, a po 20 letih, ko nisi NIČESAR vlagal v obnovo bajte, moraš obnoviti
1. Streho
2. Ogrevanje
3. Kopalnico
4. Okna+Vrata
5. Ostalo..
Hm vzeti moraš novi kredit , ki bo predstavljal za polno sanacijo, najmanj polovico prvotnega kredita. Ker je polovica kredita, so procenti banke manjše, torej boš sicer banki dal manj, toda spet boš ob 800EUR/mesec finančnih sredstev.
Torej sedaj je 30 let mimo, imaš rezerve, če si naredil sanacijo kot se šika rezerve še za 10 let. Star si pa najmanj 50 let. Otroci so se ti odselili, sam si betežen v bajti, ki je sedaj prevelika, za karkoli.
Po desetih letih, torej v času ko se boš upokojil, ostaneš v bajti, ki je potrebna prenove. Nimaš človeku dostojen pokojnine, to je defacto dokazano, saj sedaj že drugi steber ne zadostuje za dostojno pokojnino. Imaš pa sreča en vrt, kjer prideluješ zadeve.
Ali boš staro bajto prodal, da se preseliš v dom upokojencev, ali pa v varovana stanovanja ne vem.
Kaj imaš od življenja nič. 30 let si delal za bajto, na koncu pa v tej bajti ostaneš sam.
V prejšni različici pa imaš šolane otroke, ki se zaposlijo zunaj, oziroma zasedejo delovna mesta, položaje, s prihodki ki krepko presegajo Slovensko povprečje. Imaš zagotovljen penziski sklad, letnio imaš 3300EUR prostega prihodka za počitnice, za uživanje, itd. Imaš nekaj od življenja.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Okapi ::
Veš mesečni najem stanovanja je 500EURTorej daš v 50 letih 300k evrov za stanovanje, ki bi ga lahko kupil za recimo 150k evrov, s "preplačilom" kredita za 250k evrov. Po 50 letih imaš v prvem primeru nulo, v drugem primeru pa 50 let staro stanovanje, ki sicer res ni prav veliko vredno, še vedno pa precej več kot nič.
Poleg tega se moraš v primeru najema v teh 50 letih vsaj enih 5x seliti, kar je potem, ko si malo starejši res prava uživancija. V vseh teh letih imaš probleme z notranjo opremo stanovanja, z lastniki stanovanj in njihovimi muhami in še z marsičem.
Če ostaneš brez službe, je precej večja jeba, če si v najetem stanovanju, kot če imaš kredit. Ker z banko se da marsikaj zmenit, lastnik stanovanja pa te po hitrem postopku vrže na cesto, če ne plačuješ najemnine.
Sicer pa že sama ekonomska logika govori proti najemu. Če si najemnik, na tvoj račun zasluži tisti, ki je stanovanje zgradil, in tisti, ki ga je kupil. Če si kupec stanovanja, je na tvoj račun zaslužil samo tisti, ki je stanovanje zgradil.
O.
Okapi, 50let stara neprimičnina, ne obnovljena, ne vzdrževana je vredna ravno toliko kot je vredno zemljišče. Razen če imaš srečo, pa nekateri manipulaurajo, ali pa najdeš nafto pod svojo hišo. To je relana ekonomska situacija zunaj. Pri nas pa ti barake prodajajo kot da so grajene iz marmorja.
Pozabil si tudi drugi kredit, kot pozabl si tudi da imaš 100kEUR za manipulacijo.
Pozabil si tudi drugi kredit, kot pozabl si tudi da imaš 100kEUR za manipulacijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mr.B ()
Imaš nekaj od življenja.Ja, v svoji domišljiji. Tule si natrosil toliko fantazij in če-jev, da se niti nima smisla ukvarjati z njimi. Sicer pa, kot pravi Dj., ti mirno živi v najetem stanovanju in šparaj za šolanje otrok v tujini, mi vsi tule ti privoščimo, da se ti bo izšlo, kot si si naračunal
O.
Prvič, kdo pravi, da MORAŠ nujno vzeti 100k kredita? Jaz sem ga vzel precej manj, recimo. Ker mi ni treba živeti v LJ, recimo. In ker delam od doma, verjemi, da mi VELIKO pomeni, da imam svoje, po lastnih željah urejeno stanovanje. Ponavljam, čez dobrih 10 let bo MOJE, banki bom medtem dal obresti za kakšnega megana, recimo. Me ne boli, niti najmanj. Nepremičnino sem kupil v delu Slovenije, kjer je bila cena kvadrata najbliže realni vrednosti in mi za famozne poke nepremičninskih balonov gladko dol visi. V bistvu bom vesel, če do tega pride. Moja nepremičnina bo vrednost na pram ostalim še vedno ohranila, marsikdo pa bo veliko laže prišel do lastnega stanovanja. Pa četudi pade za kakšnih 100 evrov na kvadrat, se ne bom sekiral. Stanovanje sem kupil z namenom, da bom v njem ŽIVEL, ne pa kot špekulativno naložbo kot marsikdo drug. In ja, me je Okapi prehitel - se pridružujem njegovi zadnji povedi.
50let stara neprimičnina, ne obnovljena, ne vzdrževana je vredna ravno toliko kot je vredno zemljišče.No, zdaj pa poskusi še razložiti, kako se je nekomu splačalo kupiti to nepremičnino in jo tebi oddajati 50 let za 500 evrov/mesec.
O.
Okapi, in djordjevic, ČE gledaš apsolutno ? se ti ne izide. Ne gledaš kot vsi needukirani slovensko izobraženi ekonomisti. Tvoja računica bazira na pričakovano vrednost nepremičnine čez 50 let, kar pa je zelo napačno, saj vrednost nepremičnine ne bo rastla kot je do sedaj (1991-2007) naprej 1500DEM(MarK9)m2, potem je to prišlo direktno na 1500EURm2 (torej vrednost se je podvojila), danes je to 3500EURm2, spet podvojila. Realnost, da bo vrednost nepremičnine čez 20let 2x ni. Realna rast vzdrževane nepremičnine je 1-2% max letno. 2% je mišljeno, da vrednost lokacije raste.
Torej imaš 100.000EUR + 100.000EUR (kredit) + 50.000 EUR (stroški kredita)+ 50.000 EUR (Obnova zelo konzervativno) + 25.000 EUR (stroški kredita obnove) Torej je tvoja realna vrednost čisto v EUR koliko. Oziroma koliko si dal v nepremičnino.
Torej poleg prve obnov pod točko točko od 1 do 5, pride še kompletna inštalacija, kot tudi sanacija temeljev, hidroizolacija, vodvod, elektro, .... To je v osnovi koliko EUR, ej notri moraš dati 80.000EUR po tamalem + stroški kredita 30.000 EUR.
Torej imaš vloženo 100.000 EUR + 100.000 EUR + 50.000 EUR + 80.000 EUR = 330.000 EUR relanih tvojih sredstev + stroški kredita so = 50.000 EUR + 25.000EUR +30.000 EUR = 105.000EUR
Skupni stroški ki si jih vložil v hišo so torej = 435.000 EUR , tu ne štejem, da si urejal vrt, in ostale drobnarije. To so realni vloženi EUR. Sedaj pa mi zagotovi, da ko si bil star 30 let, kupil hišo danes in pričakuješ da boš za njo čez 50 let iztržil 435.000 EUR. Malo se popraskaj. Realna rast vrednost nepremičnine zaradi okolice je 2% letno, v banki pa dobim letni depozit nad 5%. Torej vrednost položenega denarja raste 1.5x hitreje kot vrednost tvoje nepremičnine. Da ne omenim, da pri svojih 80 letih, nikakor ne boš imel denar da narediš kompletno sanacijo hiše, da bi lahko vsaj prišel skozi pozitivno nulo, torej 435.000 EUR. Torej dobil boš ravno toliko kot je vrednost zemljišča.
E sedaj pa si poglejmo stanovanje celovški dvori. Glej grajeno je nekvalitetno. Upam si trditi da je grajeno slabše kot na Mesarski, pa takrat ni bilo krize. Kdor živi na mesarski, ve da se kar naprej popravlja, kmalu se bo začelo popravljati na lastne stroške. Potrdijo ti lahko stanovalci Mesarske, da so pozimi kleti v prvi etaži K1, potopljene z taljenim snegom, K2 etaža je pa itak potopljena., voda stoji. Torej dva nadstropja nažira nosilne stene slana voda. Po 50 letih bo blok neracionalno sanirati, in se bo samo podru, ter zgradil na novo. Torej kje bo potem tvoja vrednost nepremičnine, ups = 0 EUR
V obeh primerih ne boš imel nič od življenja, lahko pa se boš hvalil kako imaš bajturino. Pač važno da se od zunaj šanja, pa čeprav je bilo tvoje življenje trulo.
Okapi in djordjevic sedaj pa mi prosim daj protiargument, moji izbiri, da se ne odločim za nakup nepremičnine.
Torej imaš 100.000EUR + 100.000EUR (kredit) + 50.000 EUR (stroški kredita)+ 50.000 EUR (Obnova zelo konzervativno) + 25.000 EUR (stroški kredita obnove) Torej je tvoja realna vrednost čisto v EUR koliko. Oziroma koliko si dal v nepremičnino.
Torej poleg prve obnov pod točko točko od 1 do 5, pride še kompletna inštalacija, kot tudi sanacija temeljev, hidroizolacija, vodvod, elektro, .... To je v osnovi koliko EUR, ej notri moraš dati 80.000EUR po tamalem + stroški kredita 30.000 EUR.
Torej imaš vloženo 100.000 EUR + 100.000 EUR + 50.000 EUR + 80.000 EUR = 330.000 EUR relanih tvojih sredstev + stroški kredita so = 50.000 EUR + 25.000EUR +30.000 EUR = 105.000EUR
Skupni stroški ki si jih vložil v hišo so torej = 435.000 EUR , tu ne štejem, da si urejal vrt, in ostale drobnarije. To so realni vloženi EUR. Sedaj pa mi zagotovi, da ko si bil star 30 let, kupil hišo danes in pričakuješ da boš za njo čez 50 let iztržil 435.000 EUR. Malo se popraskaj. Realna rast vrednost nepremičnine zaradi okolice je 2% letno, v banki pa dobim letni depozit nad 5%. Torej vrednost položenega denarja raste 1.5x hitreje kot vrednost tvoje nepremičnine. Da ne omenim, da pri svojih 80 letih, nikakor ne boš imel denar da narediš kompletno sanacijo hiše, da bi lahko vsaj prišel skozi pozitivno nulo, torej 435.000 EUR. Torej dobil boš ravno toliko kot je vrednost zemljišča.
E sedaj pa si poglejmo stanovanje celovški dvori. Glej grajeno je nekvalitetno. Upam si trditi da je grajeno slabše kot na Mesarski, pa takrat ni bilo krize. Kdor živi na mesarski, ve da se kar naprej popravlja, kmalu se bo začelo popravljati na lastne stroške. Potrdijo ti lahko stanovalci Mesarske, da so pozimi kleti v prvi etaži K1, potopljene z taljenim snegom, K2 etaža je pa itak potopljena., voda stoji. Torej dva nadstropja nažira nosilne stene slana voda. Po 50 letih bo blok neracionalno sanirati, in se bo samo podru, ter zgradil na novo. Torej kje bo potem tvoja vrednost nepremičnine, ups = 0 EUR
V obeh primerih ne boš imel nič od življenja, lahko pa se boš hvalil kako imaš bajturino. Pač važno da se od zunaj šanja, pa čeprav je bilo tvoje življenje trulo.
Okapi in djordjevic sedaj pa mi prosim daj protiargument, moji izbiri, da se ne odločim za nakup nepremičnine.
Še vedno čakam na odgovor, kakšno računico ima tisti, ki ti bo 50 let oddajal stanovanje po 500 evrov/mesec.
O.
O.
Kako naj človek argumentirano debatira, ko pa operiraš s številkami, ki so v 90% primerih reševanja stanovanjskega problema znanstvena fantastika? Saj sem ti že prej lepo napisal. Dal bom 20k za obresti na kredit, ki jih bom, takole čez palec, zaradi življenja v lastnem stanovanju (direktna primerjava s storilnostjo, ko sem bil v najemu oz. delno lastniškem stanovanju z neurejenimi odnosi, mi nanese okoli 300EUR več mesečno) odplačal v slabih 6 letih. Marsikateri tepec se pri nas zapufa za tak znesek in tako dobo za avto. :) Ki je po izteku taistega kredita vreden približno 30% nabavne vrednosti. Meni bo ostalo stanovanje 90%+ nabavne vrednosti. In ja, poslovil sem se od tistega denarja. There ain't no such thing as a free lunch. In tudi denar, ko ga nimaš, nekaj stane. Sam sem presodil, da razlika, ki jo bom doplačal, veeeeč kot odtehta kakovost bivanja, živci pa so neprecenljiva reč. ;)
edit: typo
edit: typo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: djordjevic ()
Kako naj človek argumentirano debatira, ko pa operiraš s številkami, ki so v 90% primerih reševanja stanovanjskega problema znanstvena fantastikaPoleg tega dela še eno kardinalno napako - predpostavlja, da imaš od vsega začetka 100k evrov kapitala.
Če imaš dovolj gotovine za nakup stanovanja, se ti jo morda res splača vložiti v nekaj, kar ima višji donos in stanovanje najeti (pri čemer seveda tvegaš, da tvoja naložba ne bo tako zelo donosna, kot si si predstavljal, in boš zato še na slabšem, ker živeti nekje v vsakem primeru moraš).
Problem pa seveda je, ker večina na začetku nima toliko gotovine in če mora živeti v najetem stanovanju, je tudi nikoli ne bo toliko privarčevala. Tako da vsa ta računica je popoln brc v temo. Če nimaš tistih začetnih 100k evrov, se ti veliko bolj splača vzeti kredit in kupit stanovanje, kot pa vzeti kredit in tisti denar vlagati po Mr.B-jevi shemi ter živeti v najemu.
Poleg tega imam občutek, da je v svojih izračunih priročno pozabil, da ne bo vseh 50 let plačeval 500 evrov za stanovanje, ker se najemnine seveda ves čas višajo.
O.
Poleg tega dela še eno kardinalno napako - predpostavlja, da imaš od vsega začetka 100k evrov kapitala.
To sem pozabil omeniti, ja. ;)
Jergo ::
@Okapi: najemnine so od lani padle, glej statistiko.
Za vse ostale, ki si predstavljajo delo od doma kot absolutno odlično rešitev, pa moram povedati, da se po parih letih zgodi nekaj posebnega na obe straneh:
a) pri naročniku prično tvoje delo smatrati kot del računalnika. Vanj vnesejo zahtevek in v roku iz njega nekaj dobijo. Torej te preskočijo pri povišicah, napredovanjih, vsem mogočem. Kot pravi srbski pregovor: daleko od očiju, daleko od srca.
b) na strani izvajalca pa se pojavi trenerka. Ker ti ni treba nikamor, se najprej nehaš urejati, nato si cele dneve v trenerki, potem v pidžami, nazadnje se kosmat in dlakav pogovarjaš sam s sabo.
Za vse ostale, ki si predstavljajo delo od doma kot absolutno odlično rešitev, pa moram povedati, da se po parih letih zgodi nekaj posebnega na obe straneh:
a) pri naročniku prično tvoje delo smatrati kot del računalnika. Vanj vnesejo zahtevek in v roku iz njega nekaj dobijo. Torej te preskočijo pri povišicah, napredovanjih, vsem mogočem. Kot pravi srbski pregovor: daleko od očiju, daleko od srca.
b) na strani izvajalca pa se pojavi trenerka. Ker ti ni treba nikamor, se najprej nehaš urejati, nato si cele dneve v trenerki, potem v pidžami, nazadnje se kosmat in dlakav pogovarjaš sam s sabo.
Okapi. provprečna družina 1600EUR mesečne plače, seveda nima 100.000 EUR kapitala, še slabše, taka družia vzame 200.000 EUR kredita na 30 let, pa še to mislim da ni možno dobiti.
Torej 1% populacije ki kupuje v stanovanja v celovških dvorh, ni realna števika, ker če poslušaš k ekonomiste, sedaj tudi pri nas sem ter tja komu kapne da je potrebna masa, da se formula izide. Pri nas pa mase, ki bi odtehtala preprodajo, in marže ni. V info samo Munchen ima danes več populacije( ne vštetih turkov), kot je populacija slovenije. Zato model preprodaje ne deluje.
Kaj pa bi lahko celo ugotovil iz računice Djodjevic, in Okapi je to, da je po 50 letih montažna hiša vredna 0EUR, enako tudi nevzdrževana zidana hiša. S to razliko, da je cenej postaviti novo montažno hišo , kot sanirati staro hišo. Kaj šele da hočeš vse skupaj preprodati. Verjetno boš novo montažno hišo lažje prodal, kot obnovljeno staro bajturino, za katero se ve, da lastnik ni saniral temeplje, saj le te pridejo 2/3 nove hiše, torej raje sezidati novo hišo. Na kocu te poa montažna pride ceneje, itd...
Kot tudi vama je situacija nečvena, kako potem zunaj najmeniški trg deluje, pri nas pa ne.
Torej 1% populacije ki kupuje v stanovanja v celovških dvorh, ni realna števika, ker če poslušaš k ekonomiste, sedaj tudi pri nas sem ter tja komu kapne da je potrebna masa, da se formula izide. Pri nas pa mase, ki bi odtehtala preprodajo, in marže ni. V info samo Munchen ima danes več populacije( ne vštetih turkov), kot je populacija slovenije. Zato model preprodaje ne deluje.
Kaj pa bi lahko celo ugotovil iz računice Djodjevic, in Okapi je to, da je po 50 letih montažna hiša vredna 0EUR, enako tudi nevzdrževana zidana hiša. S to razliko, da je cenej postaviti novo montažno hišo , kot sanirati staro hišo. Kaj šele da hočeš vse skupaj preprodati. Verjetno boš novo montažno hišo lažje prodal, kot obnovljeno staro bajturino, za katero se ve, da lastnik ni saniral temeplje, saj le te pridejo 2/3 nove hiše, torej raje sezidati novo hišo. Na kocu te poa montažna pride ceneje, itd...
Še vedno čakam na odgovor, kakšno računico ima tisti, ki ti bo 50 let oddajal stanovanje po 500 evrov/mesec.
Kot tudi vama je situacija nečvena, kako potem zunaj najmeniški trg deluje, pri nas pa ne.
Mar ni pri vsakem delu tako? Celo želel bi si, da bi bilo! Potem bi ljudje dejansko dobili plačo za tisto, kar naredijo. Kot je, denimo, v mojem primeru. Poleg tega pa sem v veliki meri sam svoj šef in se me razne povišice, napredovanja in ostale ugodnosti redne službe ne dotikajo. Žal. Prav tako pa nimam problemov s tečnimi šefi, zahrbtnim kolektivom in cijazenjem v službo ter preklinjanjem slovenske nekulture na cestah. Izberi, kaj je boljše.
p.s.: Seveda do neke mere karikiram, sploh kar se tiče delovnega okolja, ampak you get the picture.
Trenerka sama po sebi ni nič slabega - delovna oprava pač ;) - urejanje pa je stvar splošne higiene posameznika. Sicer pa, kakor komu sede. Edina res občutna negativna posledica dela doma je, da se ti zdi, da imaš venomer kakšno delo in da si posledično ne vzameš časa zase in za stvari, ki si jih želiš početi, 'ker moraš danes še nekaj narediti'. Ampak spet, odvisno od posameznika. Če si znaš razporediti čas, si lahko privoščiš marsikaj in še več. Ko samo pomislim, kolikokrat mi je prišlo prav, da sem lahko kam skočil in nisem rabil zato vzeti dopusta ... Je pa na drugi strani spet res, da ni dopusta, bolniške, regresov ... Vsaka stvar ima svoje pluse in minuse. Vsak mora zase pretehtati, kako in kaj. Meni načeloma moje delo čisto ustreza, sploh zato, ker sem bolj nočna ptica in si ne predstavljam, kako bi me gledali, če bi potencialnemu delodajalcu rekel, da bi delal od 17h do 2h. :)
najemnine so od lani padle, glej statistiko.In? Nakupne cene stanovanj tudi.
Torej te preskočijo pri povišicah, napredovanjih, vsem mogočem.Če delaš doma, še ne pomeni, da se ne smeš enkrat na teden pojaviti v firmi. In če šefi vidijo samo rezultate dela, ne pa, kolikokrat greš čez dan na čik, ima to svoje prednosti tudi pri napredovanju.
nazadnje se kosmat in dlakav pogovarjaš sam s sabo.Če delaš doma, še ne pomeni, da se izoliraš od družbe. 8 ur delaš, ostalo si z družino, hodiš zvečer ven, enkrat na teden se greš pokazat v službo ...
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
provprečna družina 1600EUR mesečne plače, seveda nima 100.000 EUR kapitala, še slabše, taka družia vzame 200.000 EUR kredita na 30 let, pa še to mislim da ni možno dobiti.Ja, in zdaj pojasni, kako se takšni družini bolj splača plačevati najemnino kot obroke kredita?
Kot tudi vama je situacija nečvena, kako potem zunaj najmeniški trg deluje, pri nas pa ne.A lahko s številkami pojasniš, kako se nekomu splača 50 let oddajati stanovanje za 500 evrov? Če se tebi bolj splača plačevati najemnino kot kupiti to isto stanovanje, potem se je lastnik stanovanja očitno nekje uštel v računici. A si prepričan, da lahko na očitno prenizko preračunani najemnini gradiš svojo stanovanjsko strategijo?
O.
Mr.B: Ko me že ravno vlečeš za jezik s to famozno najemniško sceno v tujini. Tam imaš firme, katerih osnovna dejavnost je gradnja blokov in naselij, kjer nato dajejo stanovanja v najem. Marsikje je zaradi pregoste urbanizacije že sama parcela draga kot žafran in v takem primeru povsem razumem, da človek sploh ne pomisli na lastno nepremičnino in je ves srečen, da plačuje samo 500 evrov nepremičnine. Jaz tudi ne pomislim, da bom kdaj vozil carrero 4s, ampak so države, kjer si jih ljudje razmeroma lahko privoščijo. Malo off primerjava, a vseeeno. Pri nas pa pozabljaš, da gre pri večini, ki daje stanovanje v najem, za vmesno fazo, ko ne vejo, kaj bi s stanovanjem, ker še sin/hči/vnuk/vnukinja/nečak/nečakinja ni odrasel in bi vmes malo zaslužili. Če stanovanje že imajo in v njem ne živijo. Kakor hitro bo prišlo do potrebe s strani družine, lahko spokaš cule. V svojem razmeroma kratkem življenju sem se večkrat selil, v LJ dvakrat (trikrat sem selil še punco), v MB enkrat in zdaj sem za kakšno desetletje tu, kjer sem. Si ne predstavljam, kako fino bi mi bilo, če bi mi nad glavo nenehno visel Damoklejev meč ne potencialne, temveč definitivne selitve, le datum še ne bi bil določen. No, saj, nekaterim pa je mogoče to kick. Ne vem. Ljudje so čudna bitja.
BlueRunner ::
Morda zunaj deluje zato, ker večino dolgoročnih najemov (za nedoločen čas) nudijo za to specializirana podjetja, ki ti pred nos ne porinejo pogodbo na kateri piše 100EUR, pod mizo pa zahtevajo še neobdavčenih 400EUR in stanovanja ne oddajajo samo zato, ker hčerka trenutno študira na Dunaju, ko pa se bo vrnila pa se bo s takšnimi in drugačnimi "pristopi" izsililo izselitev v roku meseca ali dveh, da se bo lahko vselila sveže falirana hčerikica, ki začasno pavzira.
Pri nas po drugi strani je tipična ponudba uokvirjena za študentsko meso, ki se ga lahko tlači in ožema na vse različne načine. Oddajanje družinam za nedoločen čas pa je izjemno nepopularno ali pa vezano na pogoj "izgini, ko bom potreboval stanovanje zase".
Morda je to razlika med urejenim in neurejenim najemniškim trgom. Ne pa neke papirnate pravice najemnikov, ki so, roko na srce, pri nas na papirju kar solidne. Samo ta papir trga še ne ustvari...
Edit: damn, djordevic... si me že prehitel.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlueRunner ()
Če delaš doma, še ne pomeni, da se izoliraš od družbe. 8 ur delaš, ostalo si z družino, hodiš zvečer ven, enkrat na teden se greš pokazat v službo ...
Iz tega navedka se vidi, da Okapi ni nikoli delal od doma. Jaz sem, dolgo časa. Ker te smatrajo za duha iz računalnika, ki vedno vse naredi, vanj mečejo vedno več zahtev. Stalno zaposleni in prisotni v firmi se navadijo, da sploh največ zahtev namečejo pred prazniki, dopusti, itd - tako da nikoli, ampak nikoli ne delaš po 8 ur na dan. Več, če ti gre dobro, če pa manj, je pa že frka - uf, je kaj narobe, so našli drugega, itd.
Mogoče pa samo nisi delal za pravega delodajalca. ;)
Bom odgovoril kot telebajsek. Nekdo v tujini, z višjimi prihodki, si ne more privoščiti lastniškega stanovanja, Pri nas pa je to takoooo nerazumljvio, kako je to možno, da si neka družina lahko privošči kvadratni meter s 3500EURm2.
Iz tega navedka se vidi, da Okapi ni nikoli delal od doma.Okapi že dolgo dela od doma. Na začetku je bil še v službi in se je hodil enkrat na teden pokazat, potem je pa ugotovil, da je lahko tudi sam svoj gospod.
Bom odgovoril kot telebajsek.Ali z drugimi besedami, nič nisi odgovoril. Sklepam, da niti ne znaš
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Šimpanz ::
Pred leti sem se pogovarjal s poslovno partnerko, ki je imela čez balkan. Tudi ona je delala od doma skoraj 5 let. Potem pa je nahala, ker je izgubila stike s sodelavci (nekateri so jo imeli za neke vrste zunanjega partnerja). Tudi ona je rekla da se človek začne zanemarjati že po nekaj mesecih. Poleg tega pa se je pričakovalo do bo dosegljiva skoraj 24 ur na dan (tisti ki so hodili v službo so delali 10 ur na dan in basta).
Je pa rekla da je ful uživala, ker je lahko skrbela za hčerko in je ni bilo treba dajat v vrtec.
Je pa rekla da je ful uživala, ker je lahko skrbela za hčerko in je ni bilo treba dajat v vrtec.
Tudi ona je rekla da se človek začne zanemarjati že po nekaj mesecih.Lahko pa rečeš, da se neha pretirano urejati.
A je recimo kmet, ki ves čas dela doma, zanemarjen? Ali pa mizar, ki ima doma delavnico? Mogoče se kakšnemu mestnemu otroku tako zdi, ker ne hodijo okoli v kravati, ženske si pa ne brijejo nog vsak drugi dan, ampak če si celo leto urejen toliko, kot so urejeni drugi tisti en mesec, ko so na dopustu, to še ne pomeni nujno, da si zanemarjen.
O.
Gavran ::
Bom odgovoril kot telebajsek. Nekdo v tujini, z višjimi prihodki, si ne more privoščiti lastniškega stanovanja, Pri nas pa je to takoooo nerazumljvio, kako je to možno, da si neka družina lahko privošči kvadratni meter s 3500EURm2.
Brez brige, tudi v tujini si lahko privoščiš nakup stanovanja, je pa najemnina cenejša od lastništva, kamor sodi tudi davek.
Pri nas je obrok kredita za nakup skoraj enak najemnini - če stanovanje kupiš, je po izteku kredita tvoje, če plačuješ najemnino jo plačuješ do konca življenja. Kaj je bolje?
In še komentar na teorijo o vlaganju sredstev - se izide, če imaš 100K nakupu. Ker pa govorimo o kreditu proti najemnini se tehtnica prevesi na stran nakupa.
Pa še to - rešen stanovanjski problem je osnova eksistence - če tistih 100K naložiš - a boš živel pod šotorom???
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.
energetik ::
Mr.B, navedel si kar nekaj hudih predpostavk, ki držijo le za nekatere ljudi. Npr da sam ostaneš pri 50. letih v bajti. Kaj pa če imaš "slučajno" ženo, za kar je velika verjetnost, če so se ti glihkar odselili otroci? Kaj če ne maraš hodit na potovanja in ti veliko več pomeni, da doma kosiš travo in obrezuješ sadna drevesca? Mogoče v garaži obnavljaš oldtimerja in povabiš prijatelje na vrt na roštilj? Nič od tega ne moreš početi v najemniškem stanovanju. In ja, tam ti res preostane samo, da potuješ naokoli.
In bajta po 20 letih ni ruševina, kot navajaš. Pri naši bajti, ki je bila obnovljena 20 let nazaj smo menjali zdaj 1 radiator in 2 pipi. Pa vhodna vrata. Mogoče bomo še kuhinjo. Pa vsake toliko kakšen cegel na strehi zamenjat pa pobelit. Vse skupaj stroškov v 20 letih za par 1000EUR. Res grooozen denar, ja.
Ne moreš vsega gledat skozi ekonomiko, še posebno ne stanovanjskega problema (vsaj z mojega stališča ne). Sem pripravljen tudi par 10kEUR preplačat kredit, da bom imel svojo bajtico. In ne, s punco za to ne bova šparala 30 let, ampak cirka 10. Verjetno brez kredita. Pa imava čisto običajne inženirske službe.
In bajta po 20 letih ni ruševina, kot navajaš. Pri naši bajti, ki je bila obnovljena 20 let nazaj smo menjali zdaj 1 radiator in 2 pipi. Pa vhodna vrata. Mogoče bomo še kuhinjo. Pa vsake toliko kakšen cegel na strehi zamenjat pa pobelit. Vse skupaj stroškov v 20 letih za par 1000EUR. Res grooozen denar, ja.
Ne moreš vsega gledat skozi ekonomiko, še posebno ne stanovanjskega problema (vsaj z mojega stališča ne). Sem pripravljen tudi par 10kEUR preplačat kredit, da bom imel svojo bajtico. In ne, s punco za to ne bova šparala 30 let, ampak cirka 10. Verjetno brez kredita. Pa imava čisto običajne inženirske službe.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Strinjam se, da so nekateri ljudje raje doma, drugi raje gredo naokoli. OK. Pa recimo, da je razmerje v populaciji pol : pol. OK. Ampak, če greste gledat podatke Eurostata, smo bili še predlani predzanji po številu najemniških stanovanj, lani pa smo z lastniškimi prehiteli še Romune in evo - v celi EU imamo najmanj najemniških stanovanj. Statistika seveda ne pove, da urejenega najemniškega trga itak ni, kot je nekdo zapisal zgoraj, ljudje varčujejo v stanovanjih, potem pa silom prilik oddajo za kako leto in najemnika smatrajo kot parazita, ki leži na njihovem varčevalnem računu. A če se vrnem k prvi postavki, da so nekateri ljudje radi doma, drugi pa gredo okoli in če je razmerje pol pol - očitno v Sloveniji nekaj ne štima. Kajti tu smo pa vsi radi vedno doma? E, močno dvomim.
Pa dobro, kaj res velja predpostavka, da človek ne more potovati, če ima stanovanje/bajto?
Kajti tu smo pa vsi radi vedno doma?Tudi tisti, ki radi potujejo, se radi vrnejo domov. Ker takih, ki res radi potujejo in zaradi tega ne kupijo stanovanja, je pa presneto malo. Poznam recimo eno punco, prevajalko, ki počne to. Nekaj časa je bila v Avstraliji, pa potem v Venezueli, pa v Istanbulu, v Barceloni ... Njena logika je nekako takšna - dela "doma", najemnina za stanovanje pa je v večini krajev, kjer je živela, nižja kot v Ljubljani, ali kvečjemu enaka, ostali stroški pa prav tako. Zakaj bi bila torej v Sloveniji, če je pa drugje bolj zanimivo, vsaj nekaj časa.
Ampak to gre, dokler nimaš otrok in imaš veselje se tako selit po svetu. Slej ko prej se pa želi večina nekje stacionirati (kar ne pomeni, da ne smeš vsako leto za mesec ali dva na potovanje). Če imaš družino, še toliko bolj.
Drugače pa Slovenci nimamo nobenih posebnih problemov s konceptom najemniških stanovanj. Do jazbinškovega zakona je zelo veliko ljudi živeli v najemnih stanovanjih, in so bili čisto zadovoljni.
Sedaj je glavni problem, ker je najemnih stanovanj, takšnih, ki so namenjena izključno najemu, za katera veš, da boš lahko v njem živel, dokler boš plačeval najemnino, ter po možnosti nimajo oderuške najemnine, bore malo. V glavnem so to samo še občinska stanovanja z neprofitno najemnino. Pa še za te vsi skočijo v luft, ko jih Zoki kupi nekaj sto.
Tako da v resnici je stvar zelo preprosta. Če lahko dobiš najemno stanovanje za nedoločen čas po neki normalni najemnini, se marsikdo odloči zanj. Če takšnega stanovanja ne moreš dobiti, je pa veliko bolje vzeti kredit in kupit svojega, kot živeti v najemniškem stanovanju. Pri čemer sploh ni problem, da bi se preveč zakreditiral, ker imajo naše banke tako stroge kriterije za fizične osebe, da se ti to praktično ne more zgoditi. Hujši problem je, da dovolj kredita ne moreš dobiti in moraš potem varčevati za stanovanje + plačevati najemnino, kar je pogosto mission imposible.
O.
Pa dobro, kaj res velja predpostavka, da človek ne more potovati, če ima stanovanje/bajto?
Ne, ta predpostavka res ne velja.
Velja pa, da če imaš lastniško stanovanje, je to še eno sidro več na račun katerega se morda odpoveš boljšemu delu, če je to povezano s selitvijo. V tujino ali pa na drug konec Slovenije.
Po drugi strani pa novodobni teoretiki pozabljajo na marsikatero Slovensko specifiko. Poleg neurejenega najemniškega trga, je tukaj še katastrofalna infrastruktura, ki onemogoča smiselne dnevne migracije in vedno večja koncentracija dela v nekaj populacijskih centrih. Če imaš hišo npr. v Semiču in službo v Semiču, potem pa se delodajalec nenadoma odloči, da je tvoje delovno mesto v Kranju, potem imaš vsaj nekaj manevrskega prostora z lastniško hišo, njivo, vinogradom in gozdom. Če si podnajemnik v stanovanju za 150EUR/mesec in plačo 500EUR/mesecec pa nenadoma več nimaš opcij. Vsakodnevna migracija 5 ur v obe smeri se lahko opiše samo kot ubijalska in nečloveška, selitev na Gorenjsko, kjer govorimo o najemninah ranga 300EUR/mesec pa praktično pomeni, da plača več ne bo pokrila stroškov življenja.
Marsikdo pozablja, da je poceni delovna sila na periferiji (izven populacijskih centrov) poceni tudi zato, ker ima večina ljudi podedovano nepremičnino ali pa dozidano hišo + manjšo ali večjo njivo, ki prekopana v vrt dejansko služi svojem namenu.
Joj, kaj bi dal, da bi bile pri nas npr. železniške povezave malo bolj spodobne. Da bi lahko človek na vlaku prepotoval (oddremal) 50km prej kot v eni uri... takšne "malenkosti" bi storile čudeže za cene nepremičnin v Ljubljani, posledično tudi najemnine in posledično tudi razbremenile mesto vsakodnevnega navala pločevine, ki v konicah povzroča celourne prometne infarkte.
Pšenični ::
Mogoče sem malo mimo debate, ampak bo moja opazka prišla prav komu ki kupuje nepremičnino. Danes sem nekaj gledal v zvezi z nepremičninami in sem opazil da se je št. izvržb v Koprski občini povečalo na 10 do 15 na mesec. Gre za trend naraščanja, ki ga pričakujejo tudi drugje. V glavnem gre za neplačevanje hipotekarnih kreditov.... tko da zgleda da bo ponudba tudi s te strani-sicer mi je žal tistih ki jih bo to doletelo. V glavnem Avstrijskim bankam.
Kar se pa tiče debate o tem ali imeti lastno stanovanje ali biti v najemu, se mi zdi da ima človek v lastnem stanovanju bolj mirno življenje. No nekako tako jaz občutim svoje stanovanje. Ni se mi potrebno naprezat za neko najemnino. Ko bom zrel za penzijo, ga lahko prodam in uživam tehle 150.000 evrov Ni vrag da jih ne bi zapravil v tistih par letih (po 65 tem). Če bi to hotel.
Splača se reskirat stanovanje za kakšno res dobro poslovno priložnost, je pa to težko če imaš le eno nepremičnino. Ne vem kako je sedaj, ampak včasih je veljalo, da je bilo prvo vprašanje na mentalnem remontu, (psihiater) po 40 letu če si tja zalutov, ;Ali imate rešeno stanovanjsko vprašanje?. Tko da to tud nekaj pove.
Imeti nepremičnino ali živeti v najemu je odvisno tudi od človekove osebnosti in od tega kako se znajde v življenju. Ne glede na vse povedano je pa res da je pri nas premalo najemniških stanovanj za mlade, lahko bi rekel, da je na tem področju stanje katastrofalno.
"Velja pa, da če imaš lastniško stanovanje, je to še eno sidro več na račun katerega se morda odpoveš boljšemu delu, če je to povezano s selitvijo. V tujino ali pa na drug konec Slovenije."
Mislim da to ne drži; sam poznam tipota, ki se z Vrhnike vozi vsak dan delat v Luko Koper. Torej 200km na dan. Moja kolegica je pred leti hodila iz Sl. Konjic v Ljutomer vsak dan.
Dejstvo je da je Slovenija zelo majhna. To sploh ni problem, mislim služba do 100km, prej izgovor, sploh če vemo da je reci in piši treba ko gremo iz enega konca Hamburga na njegov drugi konec, narediti 80km. In to je še malo.
Kar se pa tiče debate o tem ali imeti lastno stanovanje ali biti v najemu, se mi zdi da ima človek v lastnem stanovanju bolj mirno življenje. No nekako tako jaz občutim svoje stanovanje. Ni se mi potrebno naprezat za neko najemnino. Ko bom zrel za penzijo, ga lahko prodam in uživam tehle 150.000 evrov Ni vrag da jih ne bi zapravil v tistih par letih (po 65 tem). Če bi to hotel.
Splača se reskirat stanovanje za kakšno res dobro poslovno priložnost, je pa to težko če imaš le eno nepremičnino. Ne vem kako je sedaj, ampak včasih je veljalo, da je bilo prvo vprašanje na mentalnem remontu, (psihiater) po 40 letu če si tja zalutov, ;Ali imate rešeno stanovanjsko vprašanje?. Tko da to tud nekaj pove.
Imeti nepremičnino ali živeti v najemu je odvisno tudi od človekove osebnosti in od tega kako se znajde v življenju. Ne glede na vse povedano je pa res da je pri nas premalo najemniških stanovanj za mlade, lahko bi rekel, da je na tem področju stanje katastrofalno.
"Velja pa, da če imaš lastniško stanovanje, je to še eno sidro več na račun katerega se morda odpoveš boljšemu delu, če je to povezano s selitvijo. V tujino ali pa na drug konec Slovenije."
Mislim da to ne drži; sam poznam tipota, ki se z Vrhnike vozi vsak dan delat v Luko Koper. Torej 200km na dan. Moja kolegica je pred leti hodila iz Sl. Konjic v Ljutomer vsak dan.
Dejstvo je da je Slovenija zelo majhna. To sploh ni problem, mislim služba do 100km, prej izgovor, sploh če vemo da je reci in piši treba ko gremo iz enega konca Hamburga na njegov drugi konec, narediti 80km. In to je še malo.
nevone ::
Vidiš tole je izvirni greh. Moraš se zavedati svojih omejitev (in prednosti) in življenje prilagoditi njim. Največja napaka pa je, da na dejavnosti, s katerimi si zagotavljaš boljše življenje, gledaš kot na stran vrženo življenje. Vsem uspešnim je uživanje v delu stil življenja, s katerim gradijo boljše življenje sebi pa morda še komu.
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
Sidro, ne pa nepremična stena. Seveda se da, vendar pa se je za kaj takšnega veliko težje odločiti, oziroma mora biti plačilo/zadovoljstvo pri delu bistveno večje od trenutnega, da se človek premakne, če ima oseba v posesti nepremičnino.
To sploh ni problem, mislim služba do 100km, prej izgovor, sploh če vemo da je reci in piši treba ko gremo iz enega konca Hamburga na njegov drugi konec, narediti 80km.
Infrastruktura, infrastruktura, infrasktruktura. Naj še enkrat ponovim: infrastruktura.
100km od Kopra do Ljubljane ni enako kot 80km od Semiča do Ljubljane, tako kot malo več porabiš za relacijo Godovič - Idrija, kot pa za relacijo Vrhnika - Ljubljana. Če bi bila v Sloveniji infrastruktura resnično načrtno razvijana, potem mislim, da bi bile nepremičnine cenejše, najemnine nižje, ljudje srečnejši, težav pri iskanju dela mnogo manj, regionalni razvoj pa bolj enakomeren.
"100km od Kopra do Ljubljane ni enako kot 80km od Semiča do Ljubljane, tako kot malo več porabiš za relacijo Godovič - Idrija, kot pa za relacijo Vrhnika - Ljubljana. Če bi bila v Sloveniji infrastruktura resnično načrtno razvijana, potem mislim, da bi bile nepremičnine cenejše, najemnine nižje, ljudje srečnejši, težav pri iskanju dela mnogo manj, regionalni razvoj pa bolj enakomeren."
So mi pripovedovali domačini, ko sem bil tam blizu Mirne-(dolenjska), da so se v starih časih vozili s stoenkami delat v Litostroj v Ljubljano. In takrat še ni bilo avtoceste. Zdej bi bila oziroma bo pot od tam v Ljublano prava "milina".
So mi pripovedovali domačini, ko sem bil tam blizu Mirne-(dolenjska), da so se v starih časih vozili s stoenkami delat v Litostroj v Ljubljano. In takrat še ni bilo avtoceste. Zdej bi bila oziroma bo pot od tam v Ljublano prava "milina".
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Pšenični ()
So mi pripovedovali domačini, ko sem bil tam blizu Mirne-(dolenjska), da so se v starih časih vozili s stoenkami delat v Litostroj v Ljubljano.
Bomo videli kaj bodo rekli delavci iz Semiča, ki se bodo sedaj vozili v Kranj na delo... sam ne bi ravno držal upov, da ne bodo izkoristili danosti, da imajo v posesti nepremičnine, kar jim omogoča, da raziščejo tudi druge variante. Torej odpoved in iskanje boljše prihodnosti. Za najemniškimi stanovanji bi še neprimerno bolj na tenko piskali.
Na koncu je pri nas investicija v nepremičnino praktično vedno investicija v to, da "če bom pa brez vsega ostal, streho nad glavo bom še imel". Zanimiv pojav iz starih časov, ki se bi znal znova začeti dogajati (če se še ne), pa je to, da so osamljene starejše vdove v hišo tipično sprejele mlajšo družino ali pa kakšno pomočnico.. Ta je imela streho nad glavo v zameno za to, pa je pomagala pri vzdrževanju nepremičnine in vdove - če so se že otroci odselili. Najemnina na nivoju blagovne menjave.
"Bomo videli kaj bodo rekli delavci iz Semiča, ki se bodo sedaj vozili v Kranj na delo... sam ne bi ravno držal upov, da ne bodo izkoristili danosti, da imajo v posesti nepremičnine, kar jim omogoča, da raziščejo tudi druge variante. Torej odpoved in iskanje boljše prihodnosti. Za najemniškimi stanovanji bi še neprimerno bolj na tenko piskali."
Pozabil sem napisat, da lahko na nepremičnino gledamo tudi kot naložbo, ki jo v kritičnem trenutku vnovčimo. Ko nam grozi cesta jo pač še pravi trenutek prodamo, se izognemo "cesti" in živimo naprej v najemu.
Pozabil sem napisat, da lahko na nepremičnino gledamo tudi kot naložbo, ki jo v kritičnem trenutku vnovčimo. Ko nam grozi cesta jo pač še pravi trenutek prodamo, se izognemo "cesti" in živimo naprej v najemu.
V teoriji da, predvsem, ko si mlad. Bolj si star in bolj si Slovenec, manj boš prodajal. Pred lanskim božičem je Karitas pozival k nabiranju pomoči za ostarele, ki so ostali v prevelikih stanovanjih in jim gre cela pokojnina za stroške. Ti ljudje, recimo, so v odlični poziciji, da prodajo preveliko stanovanje in gredo v manjše, z razliko pa dostojno živijo. Ampak očitno raje stradajo.
Po drugi strani pa, že kmalu bo vsak drugi Slovenec v penziji in bo torej polovica Slovenije prodajala prevelika stanovanja in hiše - hm, koliko pa bo nepremičnina potem vredna? (saj ne bodo prodajali, seveda)
nabiranju pomoči za ostarele, ki so ostali v prevelikih stanovanjih in jim gre cela pokojnina za stroške. Ti ljudje, recimo, so v odlični poziciji, da prodajo preveliko stanovanje in gredo v manjše, z razliko pa dostojno živijo. Ampak očitno raje stradajo.
Eni da, drugi pa ne. Tako kot vedno so ljudje, ki se znajdejo in ljudje, ki se ne znajdejo. Tipična težava današnjih "starih vdov" pa je v temu, da so izgleda odrasle in živele v časih, kjer je mož finančno skrbel za ženo, žena pa za gospodinjstvo. Večina teh dejansko ne zna niti v osnovi razmišljati "finančno", počno pa vse, da bi zavarovale "dom".
Po drugi strani si ne predstavljam današnje sveže upokojence in upokojenke, da se bi jim to še kaj dosti dogajalo. Časi so se že davno tega spremenili in danes se tudi "stare vdove" še kako dobro znajdejo in ne puščajo svoje penzije v prevelikih, nepraktičnih in za vzdrževanje predragih nepremičninah. Tako, da mislim, da tudi ta fond stanovanj in hiš počasi prodira na trg. Vsaj v Ljubljani je videti celo vrsto hiš l. 1930 - 1960, ki so se začele v zadnjih letih generalno prenavljati. Kar zagotovo ne počno stare lastnice ampak prej novi kupci.
nevone ::
da so izgleda odrasle in živele v časih, kjer je mož finančno skrbel za ženo, žena pa za gospodinjstvo.
Današnja starejša generacija so povečini vsi v mladosti bili zaposleni, saj v socializmu brezposelnosti ni bilo (?).
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
Isotropic ::
pa mu placujejo prevoz? to naj bi bilo ene 400-500e mesecno... sicer pa za take stare vdove stanovansjski sklad ze ponuja moznost zivljenska renta v zameno za stanovanje (ter manjse stanovanje oz. dom).
Ko razpravljamo o upokojencih, si vsaj jaz, predstavljam neke starčke. Zato nujno zapišem tole statistiko:
Kar se tega tiče, pa:
Tudi jaz jih poznam precej, ki se vozijo in še zadovoljni so, ker vožnjo plača delodajalec.
Ampak, mar ni to anomalija, to bo šlo prej ali slej - kaj se bo zgodilo tisti trenutek, ko delodajalci ne bodo več obvezani plačevati nemobilnega življenja delavcev? TRenutno je to spet državna potuha nepremičnosti.
Slovenci se v povprečju upokojimo z 32 leti delovne dobe pri 53 letih.
Kar se tega tiče, pa:
Tudi jaz jih poznam precej, ki se vozijo in še zadovoljni so, ker vožnjo plača delodajalec.
Ampak, mar ni to anomalija, to bo šlo prej ali slej - kaj se bo zgodilo tisti trenutek, ko delodajalci ne bodo več obvezani plačevati nemobilnega življenja delavcev? TRenutno je to spet državna potuha nepremičnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Jergo ()
Utk ::
Anomalija je, da vožnja 100-150 km na dan v službo predstavlja omembe vreden strošek. Če bi imeli 2000-4000 evrov plače, kot civilizirani narodi, bi nam blo vseeno za to. Verjetno bi imeli potem tudi javni prevoz poštiman, tudi če ne cenejši kot zdaj.
Gavran ::
@ Jergo: statistika trenutno laže, ker se je pred 15-20 leti zaradi propada firm na veliko upokojevalo. Tega ni več, ostali pa so mladi upokojenci, ki kvarijo statistiko.
Povrnitev stroškov prevoza na delo ni potuha ampak način kako realno povečati dohodke - ostanek iz socializma kot še milijon drugih "dodatkov". Če bi imeli "normalne" plače, ne bi potrebovali nobenih dodatkov ampak bi dobivali le plačo, vsak pa bi si sam izračunal, kaj se mu splača. Ampak ker bi ukinitev plačila prevoza na delo le realno zmanjšala prihodke delavca, se to še nekaj časa ne bo zgodilo. V tem trenutku pa bi ukinitev tega dodatka le povečala cene stanovanj v velikih centrih in bližnji okolici
Povrnitev stroškov prevoza na delo ni potuha ampak način kako realno povečati dohodke - ostanek iz socializma kot še milijon drugih "dodatkov". Če bi imeli "normalne" plače, ne bi potrebovali nobenih dodatkov ampak bi dobivali le plačo, vsak pa bi si sam izračunal, kaj se mu splača. Ampak ker bi ukinitev plačila prevoza na delo le realno zmanjšala prihodke delavca, se to še nekaj časa ne bo zgodilo. V tem trenutku pa bi ukinitev tega dodatka le povečala cene stanovanj v velikih centrih in bližnji okolici
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?Oddelek: Loža | 6255 (3312) | techuser |
» | Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 23019 (17867) | BorutO |
» | Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 34689 (31731) | Ganon |
» | Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16446 (14932) | Furbo |
» | Kako živeti? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 16566 (14869) | Matako |