Forum » Loža » Možnosti nakupa stanovanja
Možnosti nakupa stanovanja
Temo vidijo: vsi
Okapi ::
Kaj če pomenit? To je uradna Vegradova cena teh stanovanj. S tem, da je zamolčal 8,5% DDV.
O.
O.
Kot zanimivost, kaj v Celovških dvorih pomeni 1990 evrov/m2. Najprej prišteješ 8,5% DDV, potem odšteješ 21 m2 lože in kleti in prideš na 2750 evrov/m2.
O.
O.
Ja, in če je verjeti Vegradovcem, jih ljudje kupujejo.
Najhujši primerek je verjetno stanovanje, ki ima 280 m2 po 2650 evrov (stane 740.000 evrov!), od tega 160 m2 lože, terase in kleti. Za tričetrt milijona torej dobiš 120 m2 stanovanjske površine. In status tega čuda je rezervirano
O.
Najhujši primerek je verjetno stanovanje, ki ima 280 m2 po 2650 evrov (stane 740.000 evrov!), od tega 160 m2 lože, terase in kleti. Za tričetrt milijona torej dobiš 120 m2 stanovanjske površine. In status tega čuda je rezervirano
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Double_J ::
http://www.novogradnje.si/novogradnje.h...
Uf, sedaj je že čisto dostopno. Po kakih cenah prodajajo te brloge.
Uf, sedaj je že čisto dostopno. Po kakih cenah prodajajo te brloge.
Dve šivanki...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Double_J ()
Pšenični ::
Gradbeniki bodo pokopali sami sebe. V bistvu jih bo pokopal njihov velik pohlep. Dejstvo je da so nekateri že spustili cene novogradenj na 1250E mislim da z DDv jem. Na štajerskem. Ti sedaj fino gradijo naprej, boli jih k....še zmeraj zaslužijo dovolj.
Dalj časa bojo drugi čakali s spustom cen, več podizvajalcev bo propadlo in na koncu bodo cene še nižje kot sicer bi bile, če bi cene spustili že takoj na začetku krize. Ampak velike pohlepne oči, jih bodo pokopale. Sej v bistvu jih je lahko razumet, po letih ko so želi mastne denarje je sedaj prišel čas suhih krav. In oni kar ne morejo tega verjeti. In vstrajajo. Keri kekci.
Teli Celovški dvori o katerih je veliko govora so v bistvu popolnoma zgrešen projekt, ki je bil načrtovan za to, da se ubogo rajo nateguje do onemoglosti. Zame, ki živim v bloku z 14 sostanovalci, je to betonski mastodont v katerem bo poleti neznosno vroče, stanovalci pa bojo en drugmu gledal v krožnike. Zadeva je bila narejena le z namenom, da se čimveč zasluži. Vidi se tudi da je bila projektirana v času, "ko je vse šlo".
Dalj časa bojo drugi čakali s spustom cen, več podizvajalcev bo propadlo in na koncu bodo cene še nižje kot sicer bi bile, če bi cene spustili že takoj na začetku krize. Ampak velike pohlepne oči, jih bodo pokopale. Sej v bistvu jih je lahko razumet, po letih ko so želi mastne denarje je sedaj prišel čas suhih krav. In oni kar ne morejo tega verjeti. In vstrajajo. Keri kekci.
Teli Celovški dvori o katerih je veliko govora so v bistvu popolnoma zgrešen projekt, ki je bil načrtovan za to, da se ubogo rajo nateguje do onemoglosti. Zame, ki živim v bloku z 14 sostanovalci, je to betonski mastodont v katerem bo poleti neznosno vroče, stanovalci pa bojo en drugmu gledal v krožnike. Zadeva je bila narejena le z namenom, da se čimveč zasluži. Vidi se tudi da je bila projektirana v času, "ko je vse šlo".
Double_J ::
Sam je zanimivo gledat tele oglase. Tle pa stane 100kvadratov stanovanja 600k. Biser haha!
Dve šivanki...
Počasi se bo pa potrebno tudi navadit, da ni uravnilovke pri ceni stanovanj. Med razkošnim stanovanjem na dobri lokaciji v centru in v navadnem stanovanjskem bloku v predmestju bi morala biti razlika tam nekje okoli 10:1 (za m2).
O.
O.
Mr.B ::
Zakaj se gradi naprej. Glej 400 milEUR, je kredit NLB-ja za celovške dvore. ČE bi banka prodajala Celovške dvore, po 1500EURm2, bi še vedno zaslužila+ imela poplačan kredit. To je fora :-)
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
GregiB ::
Halo.... en pomemben element primerjave najem - nakup smo čisto izpustili, pa se mi zdi precej pomemben, pri stanovanjih namreč... in sicer hišni sklad.
Le-ta zna v marsikaterem bloku bit precejšen, sploh, če so potrebna večja dela (nova fasada, barvanje fasade, druga gradbena dela). Zadnje stanovanje, ki sem si ga šel ogledat v 20 let star blok, je ta "prispevek" znašal 110EUR (sklad + blagajnik + čistilka + voda).
Ta strošek je načeloma strošek lastnika in ne najemnika...
Le-ta zna v marsikaterem bloku bit precejšen, sploh, če so potrebna večja dela (nova fasada, barvanje fasade, druga gradbena dela). Zadnje stanovanje, ki sem si ga šel ogledat v 20 let star blok, je ta "prispevek" znašal 110EUR (sklad + blagajnik + čistilka + voda).
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
Veš ko gledaš kak film kako lastnik pizdi na najemnika, čes a se moraš res vsak dan kopat.... To je pri nas ?, kajti to je ponekod del najemnine, in ne ločebn strošek, saj tako je bilo v Londonu.
energetik ::
Halo.... en pomemben element primerjave najem - nakup smo čisto izpustili, pa se mi zdi precej pomemben, pri stanovanjih namreč... in sicer hišni sklad.
A govorimo tukaj samo o stanovanjih? Kupiš bajto, pa sam odločaš, kaj, kako in kdaj boš obnavljal.
Če pogledamo, kaj dobimo za isti denar pri bajti in stanovanju, mislim da ni treba dolgo razmišljati.
Hmm, vzdrževanje/obnavljanje stanovanja je precej cenejše kot vzdrževanje hiše. V enem bloku na Fužinah so recimo lani popolnoma obnovili streho in je bil strošek na stanovanje dva velikostna razreda manjši kot pri obnovi strehe na družinski hiši.
O.
O.
energetik ::
Si pa popolnoma odvisen od ostalih lastnikov. Če pri svoji bajti narediš novo streho/fasado imaš pa mir vsaj 40-50 let. Izbiraš lahko debelino izolacije, tip fasade, barvo, kritino itd.
OK, barve res ne moreš izbirati, kar se debeline izolacije tiče pa itak ni frke, ker so stanovanja v bloku (če ni ravno več kot 30 let star) praviloma energetsko varčnejša od hiš.
O.
O.
Menim, da strošek vzdrževanja hiše in stanovanjskega bloka nikakor ni primerljiv. Hotel sem le povedati, da se je ta strošek v primerjavi najem - nakup STANOVANJA pozabil...
Tear_DR0P ::
spustili ste še en strošek - zavarovanja :D ko ti poplavi ali zagori je pizdarija - je pa res da ni treba nujno met zavarovano
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
dbevfat ::
spustili ste še en strošek - zavarovanja :D ko ti poplavi ali zagori je pizdarija - je pa res da ni treba nujno met zavarovano
kolikor jaz vem, je vsaj požarno zavarovanje obvezno. Je pa to praviloma lastnikov strošek, ne najemnikov.
nvr2fat
kolikor jaz vem, je vsaj požarno zavarovanje obvezno. Je pa to praviloma lastnikov strošek, ne najemnikov.
Zavarovanje je obvezno, kolikor jaz vem, le pri najemu kredita... sicer ni obvezanosti zavarovanja...
djordjevic ::
Samo si tepec, če nimaš zavarovano. Za 160 evrov letno imam pokritje za primer požara in škode na vseh aparatih zaradi izlitja ali indirektnega udara strele ter brezplačno pravno svetovanje.
No grave is deep enough to keep us in chains.
Tear_DR0P ::
Je pa to praviloma lastnikov strošek, ne najemnikov.
cigav je strosek je zame nerelevantno - kot lastnik bi vse stroske s stanovanjem hotel imeti pokrite iz najemninesicer v 20 letih, ampak vseeno bi stanovanjske stroske prenesel na najemnika. in preprican sem da tako pocno tudi ostali lastniki
kot najemnik pa sem precej vesel da imajo lastniki urejena zavarovanja, saj ko meni ukradejo kolo, meni zavarovalnica povrne skodo oziroma za vso skodo, ki mi nastane v nezgodah neka zavarovalnica poskrbi - ne vem zakaj bi lastnik moram kriti to zame ;)
"Figures don't lie, but liars figure."
McClane ::
Saj ne da bi hotel da kdo dela reklamo, ampak zanima me pri katerih zavarovalnicah imate zavarovana stanovanja? Pač klasika, požar, izlivi vode ipd...samo kolikor sem gledal je kar veliko razlik med njimi, sploh v drobnem tisku. Torej?
\"You want us to build WHAT??\" - Ancient Chinese Wall Engineer
Jergo ::
Neprodane nepremičnine, nove:
http://www.delo.si/clanek/78565
In še tabelarični podatki:
http://periskop.si/2010/04/neprodane-no...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Jergo ()
EC9 ::
Hvala za povezavi!
Če dodaš še vse prazne starogradnje je jasno v katero smer se bo še kar precej časa gibal trg. Američani taki situaciji rečejo "buyer market".
McGregorSL ::
Lahko bi znižal še za 50% pa še takrat bi bilo predrago. Kako si lahko en s 600-700EUR plače kupi stanovanje ali pa ima družino... rečte kar hočete samo zgleda da eni niso/ste v tej situaciji... :\
Jaz osebno imam 10m2 "svojega prostora". Žal imam raje 10m2 placa kot pa da grem živet v Krško ali Lendavo ali drugo državo. In ne nič nimam našparano in ne nihče mi ne bo nič zapustil...
Ta sistem je totalno zgrešen in ga bi že kar nekaj časa nazaj moral zamenjat... rečte kar hočte sam naš "kvazi socializem" je bil boljši sistem. Jaz pravim da smo dost tehnološko napredoval in da lahko odpremo obdobje bolj miselnega razvojaa in dejanske koristne uporabe vse te razvite tehnologije.... ne pa tako kot je dans ki je roko na srce čedalje bolj v "piz**". Amerika je tukaj paradni konj in kdor sledi njihovim načelom je kmet ozirom kmetova ovčka.
Kdo za vraga rab 500 različnih parov superg... 100 jogurtov, 30 vrst kruha.... vsa ta "konkurenca " samo vpliva na kakovost vseh izdelkov... še posebej zanič je hrana. Ali pa otroci, ki se učijo iz interneta? Upam da se zavedate starši, da je to poneumljanje otroka na kvadrat... poleg tega ta sistem samo ugaja tistim ki imajo več kot ostali ... (ne mislim ene spodnje majce več)....
npr. že kazni 1000EUR za prehitro vožnjo... totalno krivična kazen katera prefirira višji sloj ljudi. itn. zaupam ljudem, da bodo videli kaj se dogaja okoli njih...
vse je samo moje mnenje, tako da ne se zgražat če mislim drugače
lp sry offtopic mal :D
Jaz osebno imam 10m2 "svojega prostora". Žal imam raje 10m2 placa kot pa da grem živet v Krško ali Lendavo ali drugo državo. In ne nič nimam našparano in ne nihče mi ne bo nič zapustil...
Ta sistem je totalno zgrešen in ga bi že kar nekaj časa nazaj moral zamenjat... rečte kar hočte sam naš "kvazi socializem" je bil boljši sistem. Jaz pravim da smo dost tehnološko napredoval in da lahko odpremo obdobje bolj miselnega razvojaa in dejanske koristne uporabe vse te razvite tehnologije.... ne pa tako kot je dans ki je roko na srce čedalje bolj v "piz**". Amerika je tukaj paradni konj in kdor sledi njihovim načelom je kmet ozirom kmetova ovčka.
Kdo za vraga rab 500 različnih parov superg... 100 jogurtov, 30 vrst kruha.... vsa ta "konkurenca " samo vpliva na kakovost vseh izdelkov... še posebej zanič je hrana. Ali pa otroci, ki se učijo iz interneta? Upam da se zavedate starši, da je to poneumljanje otroka na kvadrat... poleg tega ta sistem samo ugaja tistim ki imajo več kot ostali ... (ne mislim ene spodnje majce več)....
npr. že kazni 1000EUR za prehitro vožnjo... totalno krivična kazen katera prefirira višji sloj ljudi. itn. zaupam ljudem, da bodo videli kaj se dogaja okoli njih...
vse je samo moje mnenje, tako da ne se zgražat če mislim drugače
lp sry offtopic mal :D
Samuel ::
ah ljubica... tole kar si nametal, je težko pametno komentirat..
In ja! Otroci v teh časih so daleč bolj pametni od vseh starejših generacij dosedaj.
In ja! Otroci v teh časih so daleč bolj pametni od vseh starejših generacij dosedaj.
Hvala za povezavi!
Če dodaš še vse prazne starogradnje je jasno v katero smer se bo še kar precej časa gibal trg. Američani taki situaciji rečejo "buyer market".
Pa bistvu ne, ker se je vedno "govorilo", da je v Ljubljani kao 4.000 novih stanovanj, zdaj pa vidimo, da slika ni ravno takšna. Tudi, če jih je za pol več od teh navedenih, jih je dejansko precej manj, kot se je govorilo.
+ kaj za enega boga dela v tem spisku Lavrica, Ob potoku s skupno 311 stanovanji (124 neprodanih). Lavrica ni v Ljubljani, pa tudi jaz osebno nikoli ne bi hotel tam živeti, ker je čisti prometni kaos vsaki dan. Iz Lavrice v Ljubljano neredko zjutraj potrebuješ tudi pol ure cjazenja.
V delu lepo napišejo, da a.) nekateri sploh nočejo dati podatkov. Torej relane številke sploh ni, kot tudi ni jasno definirano ali je prodano dejansko prodano, ali sam položena Ara. Pa kao stanovanje ni prosto na trgu. b.) za Celovške dvore vem tudi to, da večina teh kao prodanih stanovanj, dejansko niso prodana na prostem trgu, ampak kot plačilo podizvajalcem.
Kaj dela država razen da noče narediti nič. C.) morda zato ker so nekateri že dobili kuverte, seveda pa se lahko motim.
Dejansko je nastopanje države v Celovških dvorih, dejansko podpora nepremičninskim mogotcem, gradbincem, in vseh tistih zaradi katerega je dejansko tako stanje D.). Verjetno spet zaradi točke c.
Dejansko bi morala Banka zaseči Celovške dvore. E.) Ter le te prodati za ceno 1500EURm2. Banka bi v tem primeru bajnozaslužila. F.) Banka bi pokazala indikacijo tudi drugim bankam, predvsem pa vsem ki manipulirajo in gradijo D.), kako se bodo v bodoče zadeve odvijale, če se le ti ne mislijo podrediti trgu. Ker pa je NLB tudi Državna Banka G.), je jasni indikator, v katero smer se bo odvijalo delovanje Države v prihodnosti. Dejansko bi bili gospodje pod D.), prestavljeni pred dejstvo, da je zgodbe konec.
D.), bi morali konkretno znižati cene stnovanj. Realno na 2000EURm2, pa bi le ti gospodje tudi dobro zaslužili. Dejansko bi lahko zaslužili bolje, kot da ne naredijo ničesar. Gospodarska kriza se v Sloveniji še poglablja, in če mislijo, da bodo poplačali obresti za dve leti čakanja, z višjimi cenami, se verjetno globoko motijo, Saj bi Banke G.) zasegle njihova zgrajene ali nezgrajene nepremičnine. Podizvajalci H.), bi končali životarjenje, saj so dejansko ti najbolj izpostavljeni, in ob propadu Gradbincev, dejansko v najslabšem stanju. Torej so H.), tisti, zaradi katerega kao država noče zlomiti D.), kao seveda..
Seveda pa bi se banka ob zasegu nepremičnine, pogajala z podizvajalci H.), saj dejansko BANKA potrebuje končana stanovanja oziroma nepremičnine. Torej bi zamrznila kredite podizvajalcem H.), in z nižjo ceno , tudi dosegla da se stanovanja dejansko prodajo, ter investitorji poplačala, ki posledično temu lahko odplačajo kredite Bankam, katere so dejansko prevzele nepremičnine. Sedaj pa so Podizvajalci H.), kao lastniki nepremičnin recimo kot so celovški dvori, in dejansko se ne ve ali bodo te nepremičnine lahko prodali, ter se rešili pred bankrotom, torej pred tem, da jim taista banka zaseže vse kar si lastijo, in potem dejansko zrušijo kompletno gradbeništvo, kar morda država Dnaes noče in si kaj takega niti ne more privoščiti.
To da odo po končani krizi cca 2-3 leta zelo optimistično. Cene ne bodo nikoli več rastle tako kot so sedaj, drugič pa , ker ljudje nimajo pojma o Ekonomiji, predvsem tisti ki mislijo manipulirati z nepremičninami, dejansko ne vejo, čeprav večkrat omenijo besedo KRITIČNA MASA G.). Da smo relani če to rečemo 10%, v svetovnem merilu, DA, to zagotavlja rast cen za Ljuidi ki si to lahko privoščijo. Samo kaj pa je dejansko kritična masa za Ljubljano, hm recimo Munich. JE tam je samo za mesto Munich, kjer je 2 Miljona prebivalstva brez prištetih Turkov, dejansko večji trg, kot cela slovenija. Torej imaš samo za Munich 200.000 potencialnih kupcev, ki imajo dejansko tudi finančno osnovo, da si lahko kupijo nepremičnino za 3500EURm2. Kaj pa ljubljana hm a je to 20.000 potencialnih kupcev. Hm to je dejansko 1% potenciala Municha. Tu je zgodba, ki se ruši. Dejansko cela slovenija nima Mase skupaj, ne da zažene nepremičninski trg, kaj šele zgodbe, taistih politikov, ki trdijo da se s preprodajo da zaslužiti. DA dokler imaš Maso kupcev ali enormno Maržo. Sedaj se je pokazalo da Mase nimamo, Marže pa ne moreš več dvigniti, saj že sedaj veliko kupcev roma čez mejo.
In dejansko če bi uvedli davek na nepremičnine ranga 1% vrednosti nepremičnine, bi se tudi v Sloveniji končalo imeti Stanovanje na zalogo, kaj šele danes, ko lahko z depozitom zaslužiš več, kot s prazno ali polno nepremičnino.
Torej če bi država ukrepala, bi rešila podizvajalce, rešila probleme z negativnim stanjem državne banke, torej problema davkoplačevalcev, ki bomo na koncu to stanje morali sanirati... Gradbince, tisti zaradi katerih se talajo kuverte in donacije, pa se lepo pozapre. Lahko pa povejo, komu so romale kuverte. Nepremičninarji pa naj se tudi dejansko izrazijo, ali so prodana stanovanja, samo stanovanja s položeno Aro, ali dejansko v njih se že prebiva.
Kaj dela država razen da noče narediti nič. C.) morda zato ker so nekateri že dobili kuverte, seveda pa se lahko motim.
Dejansko je nastopanje države v Celovških dvorih, dejansko podpora nepremičninskim mogotcem, gradbincem, in vseh tistih zaradi katerega je dejansko tako stanje D.). Verjetno spet zaradi točke c.
Dejansko bi morala Banka zaseči Celovške dvore. E.) Ter le te prodati za ceno 1500EURm2. Banka bi v tem primeru bajnozaslužila. F.) Banka bi pokazala indikacijo tudi drugim bankam, predvsem pa vsem ki manipulirajo in gradijo D.), kako se bodo v bodoče zadeve odvijale, če se le ti ne mislijo podrediti trgu. Ker pa je NLB tudi Državna Banka G.), je jasni indikator, v katero smer se bo odvijalo delovanje Države v prihodnosti. Dejansko bi bili gospodje pod D.), prestavljeni pred dejstvo, da je zgodbe konec.
D.), bi morali konkretno znižati cene stnovanj. Realno na 2000EURm2, pa bi le ti gospodje tudi dobro zaslužili. Dejansko bi lahko zaslužili bolje, kot da ne naredijo ničesar. Gospodarska kriza se v Sloveniji še poglablja, in če mislijo, da bodo poplačali obresti za dve leti čakanja, z višjimi cenami, se verjetno globoko motijo, Saj bi Banke G.) zasegle njihova zgrajene ali nezgrajene nepremičnine. Podizvajalci H.), bi končali životarjenje, saj so dejansko ti najbolj izpostavljeni, in ob propadu Gradbincev, dejansko v najslabšem stanju. Torej so H.), tisti, zaradi katerega kao država noče zlomiti D.), kao seveda..
Seveda pa bi se banka ob zasegu nepremičnine, pogajala z podizvajalci H.), saj dejansko BANKA potrebuje končana stanovanja oziroma nepremičnine. Torej bi zamrznila kredite podizvajalcem H.), in z nižjo ceno , tudi dosegla da se stanovanja dejansko prodajo, ter investitorji poplačala, ki posledično temu lahko odplačajo kredite Bankam, katere so dejansko prevzele nepremičnine. Sedaj pa so Podizvajalci H.), kao lastniki nepremičnin recimo kot so celovški dvori, in dejansko se ne ve ali bodo te nepremičnine lahko prodali, ter se rešili pred bankrotom, torej pred tem, da jim taista banka zaseže vse kar si lastijo, in potem dejansko zrušijo kompletno gradbeništvo, kar morda država Dnaes noče in si kaj takega niti ne more privoščiti.
To da odo po končani krizi cca 2-3 leta zelo optimistično. Cene ne bodo nikoli več rastle tako kot so sedaj, drugič pa , ker ljudje nimajo pojma o Ekonomiji, predvsem tisti ki mislijo manipulirati z nepremičninami, dejansko ne vejo, čeprav večkrat omenijo besedo KRITIČNA MASA G.). Da smo relani če to rečemo 10%, v svetovnem merilu, DA, to zagotavlja rast cen za Ljuidi ki si to lahko privoščijo. Samo kaj pa je dejansko kritična masa za Ljubljano, hm recimo Munich. JE tam je samo za mesto Munich, kjer je 2 Miljona prebivalstva brez prištetih Turkov, dejansko večji trg, kot cela slovenija. Torej imaš samo za Munich 200.000 potencialnih kupcev, ki imajo dejansko tudi finančno osnovo, da si lahko kupijo nepremičnino za 3500EURm2. Kaj pa ljubljana hm a je to 20.000 potencialnih kupcev. Hm to je dejansko 1% potenciala Municha. Tu je zgodba, ki se ruši. Dejansko cela slovenija nima Mase skupaj, ne da zažene nepremičninski trg, kaj šele zgodbe, taistih politikov, ki trdijo da se s preprodajo da zaslužiti. DA dokler imaš Maso kupcev ali enormno Maržo. Sedaj se je pokazalo da Mase nimamo, Marže pa ne moreš več dvigniti, saj že sedaj veliko kupcev roma čez mejo.
In dejansko če bi uvedli davek na nepremičnine ranga 1% vrednosti nepremičnine, bi se tudi v Sloveniji končalo imeti Stanovanje na zalogo, kaj šele danes, ko lahko z depozitom zaslužiš več, kot s prazno ali polno nepremičnino.
Torej če bi država ukrepala, bi rešila podizvajalce, rešila probleme z negativnim stanjem državne banke, torej problema davkoplačevalcev, ki bomo na koncu to stanje morali sanirati... Gradbince, tisti zaradi katerih se talajo kuverte in donacije, pa se lepo pozapre. Lahko pa povejo, komu so romale kuverte. Nepremičninarji pa naj se tudi dejansko izrazijo, ali so prodana stanovanja, samo stanovanja s položeno Aro, ali dejansko v njih se že prebiva.
kmetek ::
Mr.B: vse lepo in prav napisano, samo z enim velikim problemom, Slovenija je v vrhu skorumpiranih držav, kjer sistem ne funkcionira.
Zato pa pravim, da je to, da je država ponovno kupila stanovanja v Celovških dvorih, dejansko indikacija, da se bodo podizvajalci zrušili, ter djeansko se bo zrušilo kompletno gradbeništvo.
BALAST ::
Ne tako cinično ocenjevat, seveda se lahko sistem popravi.
Kdor od samostojnih podjetnikov ali družinskega para ima več kot eno stanovanje, se močno obdavči, kjer pa imajo samo enega ali nobenega se pa NE obdavči.
Tako bi sitem že prastarega Jazbinškovega zakona prišel zopet v veljavo. Glede na to, da stanovanja brez dodatnega plačila davka pod 5let ne gre prodati, se bi na vsake 5 let stabiliziralo posestvovanje stanovanj ali nepremičnin.
Kdor od samostojnih podjetnikov ali družinskega para ima več kot eno stanovanje, se močno obdavči, kjer pa imajo samo enega ali nobenega se pa NE obdavči.
Tako bi sitem že prastarega Jazbinškovega zakona prišel zopet v veljavo. Glede na to, da stanovanja brez dodatnega plačila davka pod 5let ne gre prodati, se bi na vsake 5 let stabiliziralo posestvovanje stanovanj ali nepremičnin.
Ne razumem. 1% se obdavči vse nepremičnine, ne samo nove. a msiliš da bo nekomu v interesu da je nejgova neprimičnina vredna toliko, da mora samo da poplača davek, dvigniti najemnino za 2x. Bodimo relani, če bi lahko nekdo nepremičnino oddajal po 2x ceni, bi jo dejansko že.
V glavnem rešujemo 0.01% slovenije, torej ljudi ki če tudi grejo danes v pokoj, lahko do smrti živijo bajno samo od obresti njihovega premoženja...
V glavnem rešujemo 0.01% slovenije, torej ljudi ki če tudi grejo danes v pokoj, lahko do smrti živijo bajno samo od obresti njihovega premoženja...
A se ti ne zdi, da ob takšnem deležu, kot ga ima Slovenija (90% stanovanj so lastniška), občuten padec cen nepremičnin vpliva na bogastvo teh 90% in ne 0.01% kot ti pišeš.
Zakaj bi se cene stanovanj razlikovale od cen delnic? Če balon zajame oboje, zakaj bi padlo le prvo, ne drugo?
Razlika je le psihološka, iz enkrat prej objavljene tabele je razvidno, da delnice padejo takoj, ko pride do zloma, za stanovanja pa so po vseh državah rabili od 3 do 5 (ali celo več) let, da so zakapirali, da visoke cene v večini primerov pokonci drži le vera in ne realnost.
Razlika je le psihološka, iz enkrat prej objavljene tabele je razvidno, da delnice padejo takoj, ko pride do zloma, za stanovanja pa so po vseh državah rabili od 3 do 5 (ali celo več) let, da so zakapirali, da visoke cene v večini primerov pokonci drži le vera in ne realnost.
Na ceno stanovanj, oziroma na njihovo gibanje, pomembno vpliva lastniška struktura. Če je 90+ % stanovanj v lasti tistih, ki v njih tudi prebivajo, je to nekaj čisto drugega, kot če je večina stanovanj v lasti tistih, ki živijo od njihovega oddajanja. Če so vse delnice nekega podjetja v rokah lastnika, ki podjetja ne namerava prodati, se lahko požvižga na borzo.
Če je poleg tega na trgu večje povpraševanje kot ponudba (več ljudi si želi priti do stanovanja, kot je stanovanj na trgu po tržnih cenah), ni nobenega balona, ki bi lahko počil.
O.
Če je poleg tega na trgu večje povpraševanje kot ponudba (več ljudi si želi priti do stanovanja, kot je stanovanj na trgu po tržnih cenah), ni nobenega balona, ki bi lahko počil.
rabili od 3 do 5 (ali celo več) let, da so zakapirali, da visoke cene v večini primerov pokonci drži le vera in ne realnost.To velja za investitorje, ki stanovanja morajo prodati. Oni po par letih obupajo oziroma jih banke prisilijo v prodajo po kakršnikoli ceni. Pri nas je 90+ % stanovanj v lasti tistih, ki v njih prebivajo in oni lahko čakajo tudi 10 ali 20 let. Če cena ni dovolj visoka, pač ostanejo v stanovanju, oziroma ga zapustijo otrokom ali vnukom.
O.
Zgodovina sprememb…
Razlik med stanovanji in delnicami je toliko, da se mi jih niti ne da pisati.
Ena izmed teh je tudi ta, da v delnicah ne moreš živeti, v stanovanju/hiši pa.
Torej, neko urejeno bivališče nujno potrebuješ, delnic pač ne.
Ena izmed teh je tudi ta, da v delnicah ne moreš živeti, v stanovanju/hiši pa.
Torej, neko urejeno bivališče nujno potrebuješ, delnic pač ne.
Utk ::
Res, da je 90% stanovanj v lasti tistih, ki v njih živijo, ampak 99% teh stanovanj se ne prodaja in ne vplivajo na cene. Od teh, ki se prodajajo, je pa bolj malo od lastnikov, ki v njih živijo. Prodajajo se nova stanovanja ali pa prazna, odvečna. In morda 5% takih, katerih lastniki iščejo drugo stanovanje, in samo tem se ne mudi preveč. Tako da ti tudi ne morejo strašno vplivat na cene. Dvomim, da je strašno dosti praznih stanovanj, ki se jim ne mudi jih niti prodat niti dat v najem.
Zakaj pa mislite, da država ne upa objaviti rezultate popisa stanovanj? Ker se bo končno pokazalo, da imajo Slovenci po več stanovanjskih enot in ogromne kvadrature, ter je to, da teh 90% lastnikov rabi stanovanja le za lastno bivanje, navadna laž.
Karaya 52 ::
Okapi; če je v neki vasi 20 bajt, 5 je naseljenih, 10 praznih, 5 pa v fazi prodaje, potem je na trgu 5 bajt in ne 15. V Sloveniji bi naj bilo 14.000 praznih stanovanj, primerna davčna obremenitev bo kot bucika predrla balon.
Okapi> Če cena ni dovolj visoka, pač ostanejo v stanovanju, oziroma ga zapustijo otrokom ali vnukom.
Iz te izjave veje zakamuflirana bojazen, da trg ne bo zmožen požirati toka nepremičnin na trg. Upravičeno, temu se reče pok nepremičninskega balona.
Okapi> Če cena ni dovolj visoka, pač ostanejo v stanovanju, oziroma ga zapustijo otrokom ali vnukom.
Iz te izjave veje zakamuflirana bojazen, da trg ne bo zmožen požirati toka nepremičnin na trg. Upravičeno, temu se reče pok nepremičninskega balona.
Sem šel iskat hrvaške podatke:
vlasnici nekretnina u Hrvatskoj u prosjeku imaju 142 kvadrata nekretnina, u što su uključene kuće, stanovi i vikendice
Slovenski balon, je počil takoj ko so se nehala prodajati Stara stanovanja, po ceni ki je skoraj enaka Novim stanovanjem. Namreč obnova starega stanovanja, je stala ravno toliko kot razlika nakupa novega stanovanja. Tu je bilo osnovno gonilo Slovenskega Balona. Razlika je bolj ali manj ostajala ista, cene pa so rstle navzgor. Takoj ko se je omenila kriza, razpad neprimičninskega sistema, so Slovenčki nehali kupovati stare nepremičnine, tako se je ustavil trg. Problem je ratal pa ta, da kupci novih stanovanj, naenkrat niso mogli prodati stare nepremičnine, in vrednost le teh se je začela zmanjševati, s tem pa je postajala finančna konstrukcija kredita za nakup novega stanovanja toliko težja, in od tu je problem, da si ljudje ne morejo kupiti nepremičnine po 3500EURm2, saj je stara nepremičnina zgubila toliko, da si ljudje ne morejo na 20let vzeti kredita za nakup nove. Stare nepremičnine pa se ne obnavljajo, ker nekdo kar naprej govori, da bodo cene čudežno rastle. Dejansko pa se zaradi neobnavljanja stare nepremičnine vrednost le te manjša. Sedaj pa je problem izvora mislenosti, kako si lahko povprečna Slovenska družina s 1600EUR meseče plače lahko privošči nepremičnino po 3500EURm2. Ne more, ker stare nepremičnine ne more prodati. Kreditno pa ni sposobna, da si iz nič kupi novo nepremičnino. Ljudi ki pa bi se nategnili z brezglavim nakupom nove nepremičnine, pa zaradi kot sem že rekel Kritične Mase, NI.
Davek na nepremičnine je regulativa, ki bi se mogla že zdavnaj uvesti, saj le ta regulira, dejansko vrednost nepremičnine, ter strošek le te. Če ti smatraš da je tvoja nepremičnina vredna suhega zlata potem pa plačaj davek suhega zlata. Davek pa je prvi korak v mentaliteti Slovencev, da se morajo zavedati, da lastniško stanovanje, hiša, grad, ni investicija v prihdnost. Neprimičnina je, in bila strošek, v katero je potrebno vlagati, da se le te ohranja vrednost, drugače se vrednost nepremičnine zmanjšuje. posledično temu, pa je strošek davka vedno večji, saj se računa na povprečno vrednost lokacij, ne pa posamezne neprimičnine. Trg pa bi moral, dejansko odločiti, koliko je nepremičnina vredna, kriteriji pa so zgolj vodilo. Od tu tudi izhaja je tistanerazumljiva zgodba 50 let nevzdrževane bajte, ki je dejansko vredna toliko kot je vrenost lokacije parcele, in bajta nima nikakršne realne vrednosti.
Maldi nadebudni nepremičninski agenti, pa se morajo povprašati, od kod slovencem toliko nepremičnin, in kako so si lahko njihovi očetje, mame, tete in ostali lahko privoščili nepremičnino. Potem je to takoj jasno, da je Anomalija, ki se bo s prostim trgom in primernimi obdavčitvami, tudi normalizirala z ostalim svetom. Povprašajte babice, mame in tete, kako so prišli do nepremičnine, in boste ugotovili, da je bila obrest kredita 2.5% za skupnih 20 let, in ne tako kot danes, ko je ta 2x večji na obrok. Da ne omenim, da je bila inflacija, itd, tako da je na koncu vrednost položnice bila več, kot vrednost obroka.
Davek na nepremičnine je regulativa, ki bi se mogla že zdavnaj uvesti, saj le ta regulira, dejansko vrednost nepremičnine, ter strošek le te. Če ti smatraš da je tvoja nepremičnina vredna suhega zlata potem pa plačaj davek suhega zlata. Davek pa je prvi korak v mentaliteti Slovencev, da se morajo zavedati, da lastniško stanovanje, hiša, grad, ni investicija v prihdnost. Neprimičnina je, in bila strošek, v katero je potrebno vlagati, da se le te ohranja vrednost, drugače se vrednost nepremičnine zmanjšuje. posledično temu, pa je strošek davka vedno večji, saj se računa na povprečno vrednost lokacij, ne pa posamezne neprimičnine. Trg pa bi moral, dejansko odločiti, koliko je nepremičnina vredna, kriteriji pa so zgolj vodilo. Od tu tudi izhaja je tistanerazumljiva zgodba 50 let nevzdrževane bajte, ki je dejansko vredna toliko kot je vrenost lokacije parcele, in bajta nima nikakršne realne vrednosti.
Maldi nadebudni nepremičninski agenti, pa se morajo povprašati, od kod slovencem toliko nepremičnin, in kako so si lahko njihovi očetje, mame, tete in ostali lahko privoščili nepremičnino. Potem je to takoj jasno, da je Anomalija, ki se bo s prostim trgom in primernimi obdavčitvami, tudi normalizirala z ostalim svetom. Povprašajte babice, mame in tete, kako so prišli do nepremičnine, in boste ugotovili, da je bila obrest kredita 2.5% za skupnih 20 let, in ne tako kot danes, ko je ta 2x večji na obrok. Da ne omenim, da je bila inflacija, itd, tako da je na koncu vrednost položnice bila več, kot vrednost obroka.
Uf, tole pa moram deliti: berem roman o nemški olimpijadi leta 1936 in o gangsterjih iz Chicaga, ki so se vpletli v gradbene posle in nepremičninske zadeve, povezane z gradnjo objektov. No, biser je pa ta, da enkrat vmes reče gangsterski šef, kaj, pa saj tu se gradi z 20% dobički za investitorje, a mislite, da pri takih denarjih mafija ne bo takoj zraven?
Hi,hi,hi, za slovenske nepremičninarje je (bil?) borih 20% tak drobiž, da ne bi niti začeli graditi.
So nori, ti ameriško-nemški kapitalisti!
Hi,hi,hi, za slovenske nepremičninarje je (bil?) borih 20% tak drobiž, da ne bi niti začeli graditi.
So nori, ti ameriško-nemški kapitalisti!
Okapi; če je v neki vasi 20 bajt, 5 je naseljenih, 10 praznih, 5 pa v fazi prodaje, potem je na trgu 5 bajt in ne 15. V Sloveniji bi naj bilo 14.000 praznih stanovanj, primerna davčna obremenitev bo kot bucika predrla balon.
to sploh ni res.
če je na trgu skoraj 100% lasniška struktura potem mora nakup novega stanovanja sprožit prodaja prvotnega stanovanja (prodajna veriga).
Tukaj je bistvena razlika v ceni med obemi stanovanji in NE t.i. cena kvadratnega metra. Seveda ima tudi ta vpliv na nakup, ampak v veliko manjši meri.
Če na primer mlad par išče nekaj večje stanovanje zaradi otroka, ga zanima razlika v ceni njegovega obstoječega stanovanja in cena novega večjega. Vemo, da cena po kvadratnem metru glede na velikost stanovanja pada. Če imate kaj osnovnega znanja o matematiki, si lahko izračunate, koliko ima na razliko v absolutni ceni vpliv na primer padec kv. metra za 20%. V bistvu bore malo.
Na podlagi tega, se lahko tudi razloži občuten padec prodanih stanovanj v lanskem letu (Q1-Q3 2009 je kriza pritisnila). Obstaja namreč kar 90% možnost, da bi vsaka prodaja rabljenega stanovanja povzročila tudi nabavo novega stanovanja. Konec lanskega leta je število prodanih enot v Ljubljani kar naenkrat naraslo na nivo izpred krize. Zanimivo ane. Tudi, če ne ravno zaradi teh prodajnih verig.
Povprašajte babice, mame in tete, kako so prišli do nepremičnine, in boste ugotovili, da je bila obrest kredita 2.5% za skupnih 20 let, in ne tako kot danes, ko je ta 2x večji na obrok. Da ne omenim, da je bila inflacija, itd, tako da je na koncu vrednost položnice bila več, kot vrednost obroka.
A ti nisi slišal za sanacijo slovenskih bank v devetdesetih??
To smo že zdavnaj sanirali mi vsi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Samuel ()
NE leta 1980, takrat tam do tam leta 1985....
No dejansko je bila razlika med starim in novim stanovanjem cca 20%. Je ta primerjava bolj realna, kot pa m2.
Da zaradi verige, se je prodalo bistveno več starih stanovanj, ker se je finančna konstrukcija prvotnega kredit dejansko nanašala na prodajo stare neprimičnine + zaloge, za opremo stanovanja.
Če pa se bi ti ljudje odpovedali ari, bi danes( morda do jeseni) , prišli tudi z izgubljeno ARO od stanovanja ceneje, kot takrat ko so položili ARO, na takratno vrednost nepremičnine.
No dejansko je bila razlika med starim in novim stanovanjem cca 20%. Je ta primerjava bolj realna, kot pa m2.
Da zaradi verige, se je prodalo bistveno več starih stanovanj, ker se je finančna konstrukcija prvotnega kredit dejansko nanašala na prodajo stare neprimičnine + zaloge, za opremo stanovanja.
Če pa se bi ti ljudje odpovedali ari, bi danes( morda do jeseni) , prišli tudi z izgubljeno ARO od stanovanja ceneje, kot takrat ko so položili ARO, na takratno vrednost nepremičnine.
Mimogrede, a ima kdo kakšne podatke, kako se gibljejo stroški gradnje individualnih hiš? So zazidljive parcele, zidarji in cegli danes cenejši kot pred tremi leti? In če so, koliko?
O.
O.
Če uporabimo podatke iz Dela, je prodaja gradbenega materiala padla za polovico. Torej relano bi bilo pričakovati nižje cene. Ostalo regulira država, tako da to lahko samo raste.
Karaya 52 ::
Mondeo> če je na trgu skoraj 100% lasniška struktura potem mora nakup novega stanovanja sprožit prodaja prvotnega stanovanja (prodajna veriga).
Če bi to držalo, novogradnje nebi obstajale. Ker kot prvo, 100% lastniška struktura ne obstaja, kot drugo fond propada in obratno. Tvoja logika sploh ne omogoča rasti cen nepremičnin, kaj rast sploh generira če ne ravno povpraševanje? Si po poku nepremičninskih balonov normalen agent upa trditi, da vrednost narašča, kar tako? Ne morem verjeti, da nekateri še kar gonijo svoje in prodajajo meglo, ko pa so razmere na tujih trgih že pred parimi letim razgalile mite in legende nepremičninskega trga.
Če bi to držalo, novogradnje nebi obstajale. Ker kot prvo, 100% lastniška struktura ne obstaja, kot drugo fond propada in obratno. Tvoja logika sploh ne omogoča rasti cen nepremičnin, kaj rast sploh generira če ne ravno povpraševanje? Si po poku nepremičninskih balonov normalen agent upa trditi, da vrednost narašča, kar tako? Ne morem verjeti, da nekateri še kar gonijo svoje in prodajajo meglo, ko pa so razmere na tujih trgih že pred parimi letim razgalile mite in legende nepremičninskega trga.
ko pa so razmere na tujih trgih že pred parimi letim razgalile mite in legende nepremičninskega trga.A je tako težko razumeti, da razmere niso primerljive. Kjer je počil balon, je bilo več ponudbe kot povpraševanja, pri nas pa ravno obratno.
Balon je počil zato, ker so ljudje s posojili kupovali nepremičnine, za katere se je potem izkazalo, da si jih ne morejo privoščit, ali ker so špekulirali z višanjem cen. Banke so na veliko delile kredite in ljudje so se iz najemniških ali majhnih lastniških selili v velike lastniške nepremičnine, ki jim je zato rasla cena, dokler ni balon počil. Ti ljudje so šli potem nazaj v najemniška in manjša stanovanja, izpraznjene nepremičnine pa kot višek na trgu nižajo ceno.
Pri nas banke niso kar vsevprek delile posojil fizičnim osebam, ker so vedno veljala zelo stroga pravila o ocenjevanju kreditne sposobnosti. Zato lahko večina ljudi, ki se je zadolžila za nakup nepremičnine, to nepremičnino še vedno odplačuje, kljub gospodarski krizi.
Zalomilo se je le večjim investitorjem, ki so vzeli kratkoročni bančni kredit, sedaj imajo pa težave s prodajo stanovanj. Ampak teh stanovanj je premalo, povpraševanje je še vedno večje od ponudbe in v resnici ni nobenega balona, ki bi lahko počil. Prišlo je pač do korekcije cen, ki ne bodo več tako rasle, kot so nekaj let, to je pa tudi vse, kar se je in bo pri nas zgodilo.
O.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?Oddelek: Loža | 6255 (3312) | techuser |
» | Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 23019 (17867) | BorutO |
» | Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 34689 (31731) | Ganon |
» | Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16446 (14932) | Furbo |
» | Kako živeti? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 16566 (14869) | Matako |