Forum » Loža » Možnosti nakupa stanovanja
Možnosti nakupa stanovanja
Temo vidijo: vsi
BlueRunner ::
He, he... povpraševanja je več kot dovolj. Ampak samo za pravo ceno.
Ja, tudi mene zanima kje, koliko staro, kakšno, kolikšno in za kakšno ceno.
Ja, tudi mene zanima kje, koliko staro, kakšno, kolikšno in za kakšno ceno.
Okapi ::
potem bodo cene nepremičnin slej kot prej zagotovo morale (občutno) pasti.Na eni strani je sicer res, da so cene nenormalno visoke, glede na plače (jaz recimo si danes ne bi več mogel privoščit takega stanovanja, kot sem ga lahko kupil pred dobrimi 7 leti), na drugi pa je res tudi, da so se stanovanja po teh astronomskih cenah leta 2007 in 2008 vseeno veselo prodajala (oziroma kupovala), torej ni nobenega posebnega vzroka, da bi se cene kaj prida znižale.
Stanovanja se trenutno ne prodajajo, ker vsi čakajo, da bodo cene padle. Ampak kdo bo lahko dlje čakal - prodajalci stanovanj, ali tisti, ki stanovanje potrebujejo?
O.
Mr.B ::
Fantje a moram direktno med oči povedati. Stanovanja so se zidala na pričakovano bodočo vrednost, enak je bil tudi model kreditiranja, itd.. Govorimo o tem, da je bil donos večji, kot da je denar v banki, ali pa bolj varen kot v delnicah. Ta piramida se je porušila, z gospodarsko krizo, in čakanje v nedogled ne pomaga ne bankam ne gradbincem. Takih zaslužkov kot so bili sedaj ne bo več. Tako pozabi kot so zgodbe leta 2000 sem kupil stanovanje, danes pa je vredno 2x toliko. Pozabi tudi, da boš staro stanovanje prodajal za ceno novega, ali blizu temu. Situacija sedaj trezni tako kupce kot tudi gradbicnce. Država je pa v takem K, da niti Hildi kao ne more pomagati.
Z dvema povprečnima palčama v SI, si ne more družina kupiti primerno stanovanje v Ljubljani, če nima najmanj polovico plačila dobiti iz druge lokacije, razen če smatrajo kvalitetno življenje za štiričlansko družino na 20m2. Nobena banka ti ne bo dala kredita za 250kEUR za novo stanovanje z dvema povprečnima SI plačama, ker se zadeva ne izide niti na 30l.
Z dvema povprečnima palčama v SI, si ne more družina kupiti primerno stanovanje v Ljubljani, če nima najmanj polovico plačila dobiti iz druge lokacije, razen če smatrajo kvalitetno življenje za štiričlansko družino na 20m2. Nobena banka ti ne bo dala kredita za 250kEUR za novo stanovanje z dvema povprečnima SI plačama, ker se zadeva ne izide niti na 30l.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Aston_11 ::
Z dvema povprečnima palčama v SI, si ne more družina kupiti primerno stanovanje v Ljubljani, če nima najmanj polovico plačila dobiti iz druge lokacije, razen če smatrajo kvalitetno življenje za štiričlansko družino na 20m2.r
Problem je tudi, ker je primerno stanovanje težko kupiti tudi drugje, ne samo v Ljubljani. Ljudje bi radi tudi drugje živeli, ne samo v Ljubljani. Težko je kupiti stanovanje za 150k v Ljubljani, težko je isto narediti v Postojni za 80k. Cene stanovanj so daleč od nekih normalnih.
BALAST ::
Se 100% strinjam z Mr.B,
kdor pa sedaj prodaja stanovanja, bo temu nasprotoval,in zagovarjal da je to laž, samo s temu razlogom da bo "zaslužil".
jaz bi vse tiste bloke, ki niso vsaj 50% zasedeni zrušil. So bili pa v Jazbinškovem zakonu take luknje, da so vsi državni funkcionarji dobili 10 stanovanj za ceno enega, navadi delavci pa 2x površino za ceno enega. Tako kdor je prodal pred 5imi leti tako stanovanje je imel 10x donos, medtem ko danes jim ne privoščim niti povrnitev stroškov za nakup prvotnega.
kdor pa sedaj prodaja stanovanja, bo temu nasprotoval,in zagovarjal da je to laž, samo s temu razlogom da bo "zaslužil".
jaz bi vse tiste bloke, ki niso vsaj 50% zasedeni zrušil. So bili pa v Jazbinškovem zakonu take luknje, da so vsi državni funkcionarji dobili 10 stanovanj za ceno enega, navadi delavci pa 2x površino za ceno enega. Tako kdor je prodal pred 5imi leti tako stanovanje je imel 10x donos, medtem ko danes jim ne privoščim niti povrnitev stroškov za nakup prvotnega.
Aston_11, problem je v Javni infrastrukturi, ki je zanič, ravno iz razloga, saj se lahkos prepordajo več zasluži, ergo Avtomobili, in recimo LJ Župan, ki veselo kasira, parkirat pa ni nikjer.
Želežniška infrastruktura je tako zanič, da je sanacija edino možna na način, da se tire zruva in na novo postavi, torej za čas sanacije vse proge postanejo enotiren, potem pa se ?, kam je šel ves ta denar, toliko tudi v plače ni mogel ponikniti.
Želežniška infrastruktura je tako zanič, da je sanacija edino možna na način, da se tire zruva in na novo postavi, torej za čas sanacije vse proge postanejo enotiren, potem pa se ?, kam je šel ves ta denar, toliko tudi v plače ni mogel ponikniti.
Tako pozabi kot so zgodbe leta 2000 sem kupil stanovanje, danes pa je vredno 2x toliko.99% Slovencev stanovanj ne zida oziroma jih ne kupuje kot investicijo, ampak v njih stanuje, oziroma jih kupi za otroke. In zato je, ko enkrat stanovanje imaš, precej vseeno, kako se gibljejo cene, ker ga tako ali tako ne boš prodal, oziroma ga boš prodal samo zato, ker se boš hotel preseliti v drugo stanovanje.
Pozabi tudi, da boš staro stanovanje prodajal za ceno novega, ali blizu temu.Dokler bo novih stanovanj premalo, in bodo po možnosti še nekakovostna, razlika v ceni ne bo velika. Če k temu dodaš še lokacijo, ki na razvitem trgu predstavlja pomemben delež v ceni, pa še toliko manj.
Cene stanovanj so daleč od nekih normalnih.Kar je na eni strani res, ampak leta 2007 in 2008 so se stanovanja po teh nenormalnih cenah vseeno dobro prodajala. Plače od takrat niso padle.
O.
EC9 ::
potem bodo cene nepremičnin slej kot prej zagotovo morale (občutno) pasti.Na eni strani je sicer res, da so cene nenormalno visoke, glede na plače (jaz recimo si danes ne bi več mogel privoščit takega stanovanja, kot sem ga lahko kupil pred dobrimi 7 leti), na drugi pa je res tudi, da so se stanovanja po teh astronomskih cenah leta 2007 in 2008 vseeno veselo prodajala (oziroma kupovala), torej ni nobenega posebnega vzroka, da bi se cene kaj prida znižale.
Stanovanja se trenutno ne prodajajo, ker vsi čakajo, da bodo cene padle. Ampak kdo bo lahko dlje čakal - prodajalci stanovanj, ali tisti, ki stanovanje potrebujejo?
O.
Jst mislim, da bodo cene padle, ker:
1. Krediti niso več dostopni, ker imajo banke težave.
2. Masa dohodkov prebivalstva pada (manj zaposlenih + nižje plače).
3. Bo držanje stanovanj postalo drago - država bo dvignila obdavčitev nepremičnin.
4. Se razmerje št. kupcev vs št. prodajalacev spreminija - vsaka nova generacija, ki kupuje prvo nepremičnino je manjša, generacije, ki prodajajo pa so čedalje večje - baby boomerji in generacija 30-40, ki želi prodati svojo prvo nepremičnino, da bi se preselila v večjo.
5. Padci velikih gradbincev, ki bodo pomenili, da bodo morale zasežene nepremičnine prodajati banke in bodo kupci videli, da nekaj ni ok in se ne bodo več brezglavo podajali v nakupe s 30 letnimi krediti.
2007 in 2008 so prodaje poganjali predvsem nori krediti in špekulacije. Glej graf o odobrenih kreditih prebivalstvu (zgoraj).
Jergo ::
@Okapi:
Pojdi pogledat uradne podatke na spletne strani statistikov, pa boš videl.
Stanovanja so bila investicija, donos z njimi je bil v zadnjih letih večjih od kakršnih koli obresti ali skladov.
Pojdi po Nazorjevi, LJ, in malce glej imena investitorjev - CDE nove tehnologije, recimo, bo pisalo na eni stavbi. Mar ni to računalniška firma? Je, ampak v zadnjih letih je pač, tako kot tudi druge, krenila v bolj donosne posle.
Drugo, včeraj na Odmevih je nek gradbenik razlagal, da so gradbeniki pač zidali na zalogo, ker so vedeli, da gre za investicijo. Tole je pa že več kot 1%.
99% Slovencev stanovanj ne zida oziroma jih ne kupuje kot investicijo,
Pojdi pogledat uradne podatke na spletne strani statistikov, pa boš videl.
Stanovanja so bila investicija, donos z njimi je bil v zadnjih letih večjih od kakršnih koli obresti ali skladov.
Pojdi po Nazorjevi, LJ, in malce glej imena investitorjev - CDE nove tehnologije, recimo, bo pisalo na eni stavbi. Mar ni to računalniška firma? Je, ampak v zadnjih letih je pač, tako kot tudi druge, krenila v bolj donosne posle.
Drugo, včeraj na Odmevih je nek gradbenik razlagal, da so gradbeniki pač zidali na zalogo, ker so vedeli, da gre za investicijo. Tole je pa že več kot 1%.
generacije, ki prodajajo pa so čedalje večje - baby boomerji in generacija 30-40, ki želi prodati svojo prvo nepremičnino, da bi se preselila v večjo.A ne opaziš napake v svojem sklepanju? Ti baby boomerji, ki bi radi večje stanovanje, so istočasno prodajalci in kupci, torej na razmerje ne vplivajo.
O.
@SilverFlow
Če država dokapitalizira banke (torej z davkoplačevalskim denarjem rešuje njihove grehe), potem lahko upočasni padec, ustaviti pa ga ne more, menim.
Če država dokapitalizira banke (torej z davkoplačevalskim denarjem rešuje njihove grehe), potem lahko upočasni padec, ustaviti pa ga ne more, menim.
teoo ::
kaj si pa predstavljate kot "znižanje"? 10% 20% 50% ? Tudi če stanovanje stane 80k namesto 160, jih ne povlečeš z nogavice ampak vzameš jeben kredit. isto sranje
defying gravity
@teoo: zastonj jih pa (še) ne vodo talali.
Res vzameš kredit, ampak za pol manj časa, kar se hudo pozna.
Res vzameš kredit, ampak za pol manj časa, kar se hudo pozna.
Banke nimajo težav, denar je - če bi hotel, bi na hitro dobil 150 kEUR za nakup stanovanja oziroma pač kar bi si zamislil. Problem je, da se mi megli pred očmi vračati ta znesek, pomnožen z 1,2(faktor na pamet) 30 let ali pa 25, isti klinac. Najprej bi moral službo za 2kEUR dobiti, potem bi se lahko zajebaval z 800 EUR obroka. Ostalo s krediti, kar se dogaja, je revščina. Vsak gre do max, ki misli, da ga zmore, potem ti ta max mimogrede popravi EURIBOR, ostaja ti en znesek, ki ni za umret.
Cene stanovanj - so jasno odvisne od tržnih razmer - ko bodo tisti, ki so imeli, kupili, kar so nameravali in bodo (bomo) ostali tisti, ki bodo zbrali, kolikor bodo pač lahko, se bo ponudba prilagodila preostalim revežem (v teoriji ali pa v pijanih sanjah vsaj). Dejstvo je, da so dosedaj kupovali tisti, ki so lahko in fond kupcev z denarjem in nato z možnostjo jemanja velikega kredita bolj ali manj - na splošno jasno - izkoriščen. Tudi so zamenjali stanovanja za večja in recimo da je to to, čeprav nikdar ne bo oziroma bo, dokler reveži ne bodo imeli zlatih riti.
Cene stanovanj - so jasno odvisne od tržnih razmer - ko bodo tisti, ki so imeli, kupili, kar so nameravali in bodo (bomo) ostali tisti, ki bodo zbrali, kolikor bodo pač lahko, se bo ponudba prilagodila preostalim revežem (v teoriji ali pa v pijanih sanjah vsaj). Dejstvo je, da so dosedaj kupovali tisti, ki so lahko in fond kupcev z denarjem in nato z možnostjo jemanja velikega kredita bolj ali manj - na splošno jasno - izkoriščen. Tudi so zamenjali stanovanja za večja in recimo da je to to, čeprav nikdar ne bo oziroma bo, dokler reveži ne bodo imeli zlatih riti.
Modri dirkač ::
Cene stanovanj so daleč od nekih normalnih.Kar je na eni strani res, ampak leta 2007 in 2008 so se stanovanja po teh nenormalnih cenah vseeno dobro prodajala. Plače od takrat niso padle.
O.
Res ne vem kaj tukaj ni jasno?
V teh letih so se združili "naivnost" ljudi, "dobrovoljnost" bank in "iznajdljivost" investitorjev.
(v izogib žalitev sem izbral dotične besede)
Everybody lies!
da so gradbeniki pač zidali na zalogo,Ja, samo kako velika je ta zaloga? Ker gradnja novih stanovanj se je bolj ali manj ustavila, ljudje se pa še kar rojevajo.
In banke bodo prej sprostile kredite za posameznike, ki kupujejo stanovanje za stanovanje, kot za firme, ki jih kupujejo oziroma gradijo kot investicijo.
Pri nakupu stanovanja se človeku po navadi prav grozno ne modi, še zlasti, če se samo seliš iz manjšega v večje. Trenutno kupci čakajo na "obljubljen" večji padec cen, prodajalci pa čakajo, da kupci ne bodo več mogli čakati. In tudi če bodo kupci lahko čakali dlje, je neprodanih "investicijskih" stanovanj veliko premalo, da bi lahko dolgoročno vplivali na ceno stanovanj. Morda bo v prihodnjem letu ali dveh nekaj tisoč ljudi imelo srečo in bodo prišli po ugodni ceni do stanovanj, ki jih bodo banke zasegle raznim Vegradom, ampak v naslednjem hipu bodo cene znova poskočile.
Ampak, kot rečeno, kar se mene tiče, me ne bi prav nič motilo, če cena mojih 75 kvadratov pade za polovico. Nasprotno, celo všeč bi mi bilo. Ker vem, da bo istočasno padla tudi cena hišici s 150 kvadratov, kamor bi se morda hotel preseliti.
O.
generacije, ki prodajajo pa so čedalje večje - baby boomerji in generacija 30-40, ki želi prodati svojo prvo nepremičnino, da bi se preselila v večjo.A ne opaziš napake v svojem sklepanju? Ti baby boomerji, ki bi radi večje stanovanje, so istočasno prodajalci in kupci, torej na razmerje ne vplivajo.
O.
Da preveriva, če res narobe sklepam:
30-40 - "locked in": 40m2 stanovanje postane za družino (30-40 letne generacije) premajhno in rabijo večjega - recimo, da hočejo 75 m2. V Ljubljani je cena takšnega stanovanja trenutno okrog 180.000 EUR. Recimo, da morajo za svoje prvo stanovanje odplačati še okrog 30000 EUR kredita. Koraki:
1. Prodati svoje 40m2 stanovanje - špekulantom ali generaciji 20-30 (ki kupuje prvo nepremičnino).
2. Doplačati razliko in kupiti novo stanovanje.
Realizacija se seveda zatakne v prvi točki, ker ne morejo prodati svojega prvega stanovanja za vsoto, ki bi jim omogočila, da pokrijejo kredit za prvega + dobijo kredit za razliko do kupnine za drugo (večje) stanovanje. No go -> kar za trg pomeni, da so ujeti (locked in) in ne predstavljajo novega povpraševanja, ki bi lahko dvigovalo/držalo nivo cen.
Baby-boomerji - imajo več m2 kot jih rabijo: Se počasi upokojujejo in bodisi živijo še naprej v svojem stanovanju (ki so ga dobili po poceni kreditih v 80ih ali po Jazbinšku) - ki je postalo preveliko, ker so se njihovi otroci odselili. Veliko jih išče manjše enote / domove upokojencev... Generalno gledano povečujejo ponudbo m2 ne pa je zmanjšujejo (kar bi dvigovalo oz. držalo nivoje cen).
Poleg tega sem pozabil vključiti še starejše, ki imajo lastniška stanovanja, pa počasi zapuščajo ta svet / domovi za upokojence. Verjetno se strinjaš, da je takšnih čedalje več => večja ponudba.
Torej menim, da v naslednjih letih demografija deluje v smer nižanja cen. Kje je torej moje sklepanje napačno?
zavajon ::
O.
Po mojem tisti, ki stanovanje potrebujejo. Ti lahko stanovanje najamejo.
Sicer lahko tudi prodajalci stanovanj vzamejo kredit, a potem bodo morali odplačevati kredit in vzdrževati stanovanje. Pa še nepremičninski davek se jim lahko zgodi.
@Okapi: po lastnih besedah gradbincev je zaloga 5000 stanovanj.
Ne smemo pozabiti še nečesa - zadnje leto je nekaj mojih znancev, mladih parov, dobilo od staršev tisto ogromno slovensko hišo, kot so se gradile konec sedemdesetih in začetek osemdesetih, kar v dar, oziroma sta starša šla v njihovo stanovanje. Torej le zamenjava. Sprva sem bil navdušen nad dobroto staršev, potem pa sem opazil, da obdarovanci vedno bolj zeleno gledajo. Izkazalo se je, da so takoj morali najeti kredit za popravilo strehe. Hm, mar ni življenska doba strešnikov okoli 30 let in se bliža čas velikih obnov tega, kar je bilo zgrajeno v zgodnjih osemdesetih?
Še eni, ki bodo locked in.
Ne smemo pozabiti še nečesa - zadnje leto je nekaj mojih znancev, mladih parov, dobilo od staršev tisto ogromno slovensko hišo, kot so se gradile konec sedemdesetih in začetek osemdesetih, kar v dar, oziroma sta starša šla v njihovo stanovanje. Torej le zamenjava. Sprva sem bil navdušen nad dobroto staršev, potem pa sem opazil, da obdarovanci vedno bolj zeleno gledajo. Izkazalo se je, da so takoj morali najeti kredit za popravilo strehe. Hm, mar ni življenska doba strešnikov okoli 30 let in se bliža čas velikih obnov tega, kar je bilo zgrajeno v zgodnjih osemdesetih?
@Okapi: po lastnih besedah gradbincev je zaloga 5000 stanovanj.
:)
Zanimivo.
Veselica so po moje tudi stroški ogrevanja takih graščin. Če jih bo še novi davek opalil se bodo pa še skregali v takšnih familijah.
in ne predstavljajo novega povpraševanja,Ampak potem tudi ponudniki niso in ne znižujejo cene.
Verjetno se strinjaš, da je takšnih čedalje več => večja ponudba.Pozabljaš, da ima večina ljudi otroke in vnuke, pri čemer sploh ni pomembno, a so se že odselili ali ne. Ljudje stanovanje raje zapustijo otrokom ali vnukom, kot da bi jih pod ceno prodajali.
Kako je recimo na tržno ceno stanovanj vplival Jazbinškov zakon? Bore malo in le kratkotrajno, pa so ljudje ogromno stanovanj dobili po nizkih cenah. Vpliv je bil majhen in kratkotrajen, ker je šlo samo za stanovanja, v katerih ljudje dejansko bivajo.
Na višanje in nižanje cen v resnici vplivajo samo novozgrajena stanovanja (vključno s tistimi, ki se samo oddajajo), teh je pa še vedno premalo.
O.
Zaloga 5000 stanovanj je absolutna premajhna, da bi lahko vplivala na kaj več kot le zelo kratkotrajno znižanje cen. Še posebno, ker se je gradnja novih ustavila. Potrebovali bi vsaj 5000 novih stanovanj letno, da bi se cene dejansko znižale.
O.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
GregiB ::
Pozabljaš, da ima večina ljudi otroke in vnuke, pri čemer sploh ni pomembno, a so se že odselili ali ne. Ljudje stanovanje raje zapustijo otrokom ali vnukom, kot da bi jih pod ceno prodajali.....
Načeloma se s tem strinjam, a ima argument eno veliko luknjo... Namreč, konkretno pri prepisu lastništva in/ali dedovanju se ponavadi zatakne prav pri delitvi nepremičnin, saj (tudi zaradi nepremičninskega bubble-ta) predstavlja nepremičnina tako ogromno vrednost, da se v primeru delitve in večih dedičev nihče ne more "izplačati", zato mora takšna nepremičnina na trg. Za dediče pa se kaj hitro zgodi, da postanejo nestrpni, ko vidijo možnost prilivov.
BTW, govorim iz lastnih izkušenj, prodal manjše stanovanje leta 2000...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin
in ne predstavljajo novega povpraševanja,Ampak potem tudi ponudniki niso in ne znižujejo cene.
Verjetno se strinjaš, da je takšnih čedalje več => večja ponudba.Pozabljaš, da ima večina ljudi otroke in vnuke, pri čemer sploh ni pomembno, a so se že odselili ali ne. Ljudje stanovanje raje zapustijo otrokom ali vnukom, kot da bi jih pod ceno prodajali.
Kako je recimo na tržno ceno stanovanj vplival Jazbinškov zakon? Bore malo in le kratkotrajno, pa so ljudje ogromno stanovanj dobili po nizkih cenah. Vpliv je bil majhen in kratkotrajen, ker je šlo samo za stanovanja, v katerih ljudje dejansko bivajo.
Na višanje in nižanje cen v resnici vplivajo samo novozgrajena stanovanja (vključno s tistimi, ki se samo oddajajo), teh je pa še vedno premalo.
O.
Nope, potencirajo vpliv negativne demografije. S svojim položajem (locked in) vplivajo na cene skozi zmanjševanje likvidnosti trga - njihova ravnanja imajo manjši vpliv (ponder) na cene.
Konkretno: vpliv čedalje bolj številčne generacije starejših&baby boomerjev (ki prodajajo/zapustijo velike enote)in čedalje manj številčne generacije mlajših (ki naj bi kupovala) je zaradi zaklenjenosti dela trga še toliko večji -> vpliv demografije je še večji, ker čedalje več prodajalcev s čedalje več m2, čedalje težje najde "neujete" povpraševalce, ki si čedalje težje privošči te m2. Tudi zato se je v 2009 prodajalo po vsaj 3x manj enot kot v letih "vrhunca" -2006, 2007.
Moja špekulacija: Ko bodo starejši&baby boomerji prisiljeni prodajati (nižje penzije, višji stroški vzdrževanja in davek na nepremičnine), bodo padci cen toliko večji, ker je trg manj likviden.
Mogoče še primer, ki kaže kako počasi se premikajo trgi nepremičnin in mogoče vsaj delno pojasnjuje zakaj cene statistično gledano pri nas trenutno celo rastejo:
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
zlobcek ::
Mislm kar jest vem je to, da recimo u Komendi novogradnja do 3. pod faze s 150m2 in še enkrat tolk zemlje okoli (150m2), kar ni nič, stane 200k. Isto novo stanovanje v betonski celici, veliko 90m2.
To ni normalno. Cene bi morale bit glede na gradnjo vsaj 30% nižje. Za zgornjo hišo sem ponudil 140k, kar bi prineslo po mojih izračunicah notri vse delo s projekti in priključki s 25% dodatka na material gradbincem in čist lepo 10% provizijo. Valda se mi je prodajalec smejal u glavo.
In pol začneš gledat to tako, da bi si naredu bajto sam. In bi te recimo bajta do podstrehe prišla 60-80k. Ampak kje pa je zazidljiva zemlja? 150-200eur /m2. Se prav da daš najmanj, na primer 600m2, 90 jurjev brez priključkov. In si spet na 160k s tretjo gradbeno, mogoče podaljšano fazo. Mogoče.
Hočem rečt, da ne morš ti doma sam naredit 40% cenejš bajte, kot jo prodaja en nepremičninar. Men se zdi to nelogično.
To ni normalno. Cene bi morale bit glede na gradnjo vsaj 30% nižje. Za zgornjo hišo sem ponudil 140k, kar bi prineslo po mojih izračunicah notri vse delo s projekti in priključki s 25% dodatka na material gradbincem in čist lepo 10% provizijo. Valda se mi je prodajalec smejal u glavo.
In pol začneš gledat to tako, da bi si naredu bajto sam. In bi te recimo bajta do podstrehe prišla 60-80k. Ampak kje pa je zazidljiva zemlja? 150-200eur /m2. Se prav da daš najmanj, na primer 600m2, 90 jurjev brez priključkov. In si spet na 160k s tretjo gradbeno, mogoče podaljšano fazo. Mogoče.
Hočem rečt, da ne morš ti doma sam naredit 40% cenejš bajte, kot jo prodaja en nepremičninar. Men se zdi to nelogično.
Problem je v tem, ker je pač zazidljivo zemljišče omejena dobrina, in zato pri nas nikoli ne bo (bistveno) cenejše. Nismo mi Avstralija, ZDA, Kanada ..., kjer je zemlja že malo iz največjih mest praktično zastonj.
O.
O.
Okapi, veš kje je tvoj problem ? Tam da verjameš ekonomistom, ki so trdili da za preživetje države ne potrebujemo proizvajati, ampak samo prodajati. Da v kalkulaciji je ena velika luknja, ker ostalih 2 minjona ljudi, nima denarja da to kot preprodano posredniško robo kupi. Taisti ljudje, so tudi bili veliki kupci nepremičnin, in dihali na dušo ovce za šišanje, da potrebujejo vsak svojo nepremičnino. Ne zato da bi jo lahko dejansko kupili, ampak da se postavi stanje na trgu, ki dejansko omogoči rast njihove investicije, ne tvoje. Problem nepremičninskega trga ni v tem da ovce za šišanje, nimajo denarja, problem je ratal, da taisti gospodje, nimajo fizično denarja, da bi kupili, še huje pa to da bi uspeli prodati, da pokrijejo kredite.
Gradi se lahko 1% potreb po stanovanju letno , pa če je cena tudi 5kEUR na m2, le teh ne bo kupil nihče. Predvsem zato ker za špekulante ne bo interesantno, raja za šišanje z dvema poprečnima bruto plačama, pa si tudi ne more privoščiti, da si ravno taisti gospodje pravijo, da je 50m<<, za štiričlansko družino dovolj.
Tudi nakupi, kot si jo je omislila moja žlahta, da kupi stanovanje, v centru mesta pa oddaja drugo stanovanje v kateri lasti je, da pokrije stroške kredita se ne bo več splačalo, če se cene umirijo.
Z nepremičninskim trgom se bo zgodilo to kakor je stanje zunaj, vedno več bo najemniških stanovanj, in nekdo ne bo kupoval stanovanje za špekulacijo, saj bo se sin šolal, pa bo cena v nebesih, pa ne bo problema prodati, ampak dejansko zato da bo ta stanovanja oddajal. Ker s povprečno plača Slovenca si ne moreš privoščiti niti 1500m2, razen garsonjere, kaj šele da se zraven vračuna garaža, in ostalo...
Ende, ne vsaj še dve leti rasti, do takrat pa bo potrebno plačati zadeve. Če misliš da bodo postale banke nepremičniski mogotci, se malo motiš. Veš kakšen ne verodostojne podatke dobiš na BIZI-ju. Veš svetujem ti pri izdelavi bilance za podjete. Veš hočeš imeti stanovanje na zalogo, torej pozitivno bilanco za +300kEUR ali pa imaš stanovanje kot strošek, ups negativna bilanca -300kEUR. Vse štima nič ni protizakonito. Kaj misliš, katero bilanco bom pokazal banki, za kredit ? Jebeš, banka smatra stanovanje vedno kot strošek, tu je problem.
Gradi se lahko 1% potreb po stanovanju letno , pa če je cena tudi 5kEUR na m2, le teh ne bo kupil nihče. Predvsem zato ker za špekulante ne bo interesantno, raja za šišanje z dvema poprečnima bruto plačama, pa si tudi ne more privoščiti, da si ravno taisti gospodje pravijo, da je 50m<<, za štiričlansko družino dovolj.
Tudi nakupi, kot si jo je omislila moja žlahta, da kupi stanovanje, v centru mesta pa oddaja drugo stanovanje v kateri lasti je, da pokrije stroške kredita se ne bo več splačalo, če se cene umirijo.
Z nepremičninskim trgom se bo zgodilo to kakor je stanje zunaj, vedno več bo najemniških stanovanj, in nekdo ne bo kupoval stanovanje za špekulacijo, saj bo se sin šolal, pa bo cena v nebesih, pa ne bo problema prodati, ampak dejansko zato da bo ta stanovanja oddajal. Ker s povprečno plača Slovenca si ne moreš privoščiti niti 1500m2, razen garsonjere, kaj šele da se zraven vračuna garaža, in ostalo...
Ende, ne vsaj še dve leti rasti, do takrat pa bo potrebno plačati zadeve. Če misliš da bodo postale banke nepremičniski mogotci, se malo motiš. Veš kakšen ne verodostojne podatke dobiš na BIZI-ju. Veš svetujem ti pri izdelavi bilance za podjete. Veš hočeš imeti stanovanje na zalogo, torej pozitivno bilanco za +300kEUR ali pa imaš stanovanje kot strošek, ups negativna bilanca -300kEUR. Vse štima nič ni protizakonito. Kaj misliš, katero bilanco bom pokazal banki, za kredit ? Jebeš, banka smatra stanovanje vedno kot strošek, tu je problem.
Hilda Tovšak v današnjih Financah napoveduje do septembra razprodajo stanovanj na Celovških dvorih po občutno nižjih cenah.... prva domina?
zee ::
Zivi bili pa videli. V mojih oceh Hilda izvaja zgolj en PR stunt.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Modri dirkač ::
Jah, vprašanje kaj za njo pomeni "občutno".
Da ji ne bi potem "kolegi" dostavili kakšno konjsko glavo v posteljo ...
Sicer pa kot zee pravi, boli njo k.... za Vegrad, ona bo že/je za sebe poskrbela.
Da ji ne bi potem "kolegi" dostavili kakšno konjsko glavo v posteljo ...
Sicer pa kot zee pravi, boli njo k.... za Vegrad, ona bo že/je za sebe poskrbela.
Everybody lies!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Modri dirkač ()
Ali blefira ali ne.... doesn't really matter. Vprašanje je, ali lahko takšen marketing sproži domino efekt... sploh npr. pri prodajalcih starih stanovanj (ne-novogradenj)
Kar pa se Tovšakove tiče dvomim, da jo bolik k?$&#... Ima namreč konkreten lastniški delež v Vegradu...
Kar pa se Tovšakove tiče dvomim, da jo bolik k?$&#... Ima namreč konkreten lastniški delež v Vegradu...
Ja,in.Kaj bo odgovarjala pred delnicarji?
Ja,in.Kaj bo odgovarjala pred delnicarji?
Delničarji Število delnic Delež
VEGRAD NALOŽBA DP d.d. 660.760 56,76 %
POSEBNA DRUŽBA ZA PODJETNIŠKO SVETOVANJE, d.d. 337.618 29,00 %
ZVON DVA 124.536 10,69 %
VEGRAD, d.d. - fizične osebe 41.288 3,55 %
Komu pa naj odgovarja????
Nikomur, ker če je kriva gospodarska klima, potem kaj. A je spizdila denar iz računa podjetja na svoj privatni račun. Tako neumna pa ravno ni. A sej veš d.o.o. Družba z omejeno odgovornostjo, ne S.P. kjer Lastnik direktno odgovorja.
Prav tako pa upravni odbor, odloča, torej če ne financira, nečesa v oblakih, z zavajanjem, potem res ne vem, na podlagi česa bo odgovorjala.
Pa če ima na privatnem računu, kakšnih sedem ničel in več, se ji res ni potrebno bati za prihodnost.
Prav tako pa upravni odbor, odloča, torej če ne financira, nečesa v oblakih, z zavajanjem, potem res ne vem, na podlagi česa bo odgovorjala.
Pa če ima na privatnem računu, kakšnih sedem ničel in več, se ji res ni potrebno bati za prihodnost.
Ali blefira ali ne.... doesn't really matter. Vprašanje je, ali lahko takšen marketing sproži domino efekt... sploh npr. pri prodajalcih starih stanovanj (ne-novogradenj)
V medijih se govori o ceni 2000 EUR/m2. Hilda v isti sapi pove, da se jim bo tudi po tej ceni projekt še vedno izšel.
Kar niti ni čudno, saj je razlika do proizvodne cene m2 (govori se, da je šlo od 690 EUR/m2 oz. 900 EUR/m2) še vedno velika tudi v primeru "razprodaj".
Vprašanje pa je ali se bodo našle ovčke, ki se jim bo zdelo normalno dati povprečno slovensko mesečno plačo (1000 EUR) samo kot profit investitorju, ob možnosti, da bo firma, ki naj bi odpravljala napake pri gradnji najverjetneje crknila. Pri tem je ironično, da obstajajo tudi ljudje, ki so taista stanovanja kupili po krepko nad 3000 EUR/m2.
Bi pa takšna razprodaja po moje lahko zelo pozitivno vplivala na slovensko percepcijo cen nepremičnin - marsikdo bo videl, da je "cesar nag".
?, dvignili bodo do leat 2015, davek na neprimičnine, pa bodo kompenzirali. Zunaj je to do do 1.5%. Realno tam do 1 %, pa računajte...Kako bo ratal najemniški svet..
Daedalus ::
Prvi bojo "padli" oni, ki jim bo sfalilo denarja, IMO. In v tej situaciji so to gradbena podjetja, ki jih trenutno stanje grdo tepe. Če se ne bo šla allmighty Država kakih glupih posteljnih igric z njimi, se razume.
Hilda Tovšak v današnjih Financah napoveduje do septembra razprodajo stanovanj na Celovških dvorih po občutno nižjih cenah.... prva domina?
Zna biti. Vegrad nima za burek, blokirane majo vse račune. Al proda al pa crkne. Če seveda ne bo allmighty Država kaj zamutila. Takega raja za investitorje, gradbince in celo verigo (pre)prodajalcev, kot je bil na voljo pred krizo pa še verjetno dolgo ne bo več.
Kar niti ni čudno, saj je razlika do proizvodne cene m2 (govori se, da je šlo od 690 EUR/m2 oz. 900 EUR/m2) še vedno velika tudi v primeru "razprodaj".
Tako nekak ja. Cena proizvodnje je menda bila v povprečju okoli 800EUR/m2.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
TESKAn ::
Ko pogledaš tlorise teh vegradovih stanovanj...me zanima, kje bodo našli norce, ki bodo to žalost kupovali po 2000 €/m2. Trenutne cene so ~220 k€ za ~"80" m2 stanovanje, pogledaš tloris in vidiš, da je to v bistvu z 30 m2 lože in shrambe, parkirišča pa tudi ni nikjer vštetega. Sama kvaliteta pa je tudi vprašljiva, že tako se špara, ko je udarila kriza se je pa še toliko bolj šparalo.
Ne hvala, osebno ne bi kupil stanovanja v Celovških dvorih niti za 1500 €/m2.
Ne hvala, osebno ne bi kupil stanovanja v Celovških dvorih niti za 1500 €/m2.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
Ko bodo stanovanja "razprodajali", je veliko vprašanje, kdo jih bo kupil. Ljudje, ki bodo s tem reševali svoj stanovanjski problem, ali špekulanti, ki jih bodo po 2000 evrov kupili zato, ker bodo računali, da jih bodo lahko v letu ali dveh prodali po 2500.
In glede na to, da ste Vegrad že vsi praktično pokopali, drugim gradbincem pa tudi ne gre najbolje - kdo bo v prihodnjih 10 letih gradil stanovanja? In kaj bo to pomenilo za cene obstoječih stanovanj?
O.
In glede na to, da ste Vegrad že vsi praktično pokopali, drugim gradbincem pa tudi ne gre najbolje - kdo bo v prihodnjih 10 letih gradil stanovanja? In kaj bo to pomenilo za cene obstoječih stanovanj?
O.
@ Okapi... načeloma je vseeno, kdo kupuje, glavno, da se ponudba približa povpraševanju... če bodo kupovali zgolj špekulanti, bodo le ti morali prodajati taistim kupcem, ki zdaj čakajo ta'pravo ceno... Kar pa se tiče gradbincev, bodo pač gradili tisti, ki ne bodo gradili na zalogo ampak po tržnih "pravilih" oz. naprej znanemu kupcu za tržno prebavljive cene. Če je strošek gradnje stanovanja npr. 600/m2, se ga res ne da zgraditi pod prodajno ceno 2500/m2?
Daedalus ::
Ljudje, ki bodo s tem reševali svoj stanovanjski problem, ali špekulanti, ki jih bodo po 2000 evrov kupili zato, ker bodo računali, da jih bodo lahko v letu ali dveh prodali po 2500.
Če imajo špekulanti dosti denarja, se lahko grejo tud to. Je pa končni učinek pol enak temu, kot če zdaj "napumpamo" gradbena podjetja, da nekak preživijo in trmasto vztrajajo pri cenah iz leta 2k8. S tem, da vsega ne bojo špekulanti pokupili in bo vseeno boljše, ko če se ne proda po nižji ceni.
Tisti, ki se niso zakalkulirali, sredi nelikvidnosti razlagali kako niso cene krive za neprodajo stanovanj in obenem prosili za državno pomoč, da obstanejo. Če bo dovolj zanimanja, magari tujci. Propadlih domačih eksperimentov pa ne rabimo reševati. V končni fazi bojo pa itak stanovanja zasegle banke upnice, ki so držale štango gradbenikom. Njim se ne mudi prodajat, ker jih je država lepo dokapitalizirala in to so v bistvu tvoji špekulanti. Tako da ja, razen minus kak Vegrad ne bo dosti boljše.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Kot sem tu že napisal:
Podjetnik (špekulant v pravem pomenu besede) je šel pred dobrim mesecem dni na Vegrad vprašat po koliko mu dajo 10 stanovanj v celovških dvorih(v kosu).
Ponudba: 1200 EUR/m2.
Rekacija: Precej preveč, bom raje vlagal drugam.
Noben pravi špekulant ne kupuje blizu vrhov cen ampak si raje poišče drug trg (delnice, opcije, surovine, forex...you name it). Teorije o nakupu po 2000 EUR/m2 in prodaji po 2500 EUR/m2 so zelo iz trte izvite, sploh ker je tveganje ogromno, donos pa relativno nizek - 25% ni prav veliko za špekulanta.
Podjetnik (špekulant v pravem pomenu besede) je šel pred dobrim mesecem dni na Vegrad vprašat po koliko mu dajo 10 stanovanj v celovških dvorih(v kosu).
Ponudba: 1200 EUR/m2.
Rekacija: Precej preveč, bom raje vlagal drugam.
Noben pravi špekulant ne kupuje blizu vrhov cen ampak si raje poišče drug trg (delnice, opcije, surovine, forex...you name it). Teorije o nakupu po 2000 EUR/m2 in prodaji po 2500 EUR/m2 so zelo iz trte izvite, sploh ker je tveganje ogromno, donos pa relativno nizek - 25% ni prav veliko za špekulanta.
BlazP ::
Evo ena od komedij, ki jih je opisal TESKAn
http://www.nepremicnine.net/nepremicnin...
Kao 50 kvadratnih metrov stanovanje, ko pa gres gledat tloris, pa vidis, da je komaj za eno garsonjero. V opisu se pokaze tudi celoten absurd merjenja kvadrature. od 50 kvadratov je 20 kvadratov kleti(?!?).
Osebno ze vec kot eno leto spremljam oglasevane cene stanovanj v Ljubljani na nepremicnine.net, vedno isti pogoji:
-Ljubljana
-1.5 sobno, 2 sobno in 2.5 sobno stanovanje
-Zadnjih 24 ur
Pocasi se je cez par mesecev privleklo do 1-3 stanovanja na dan pod 100 tisoc, od tega zelo redko pod 85-90 tisoc. Nikoli se nisem videl toliko cen pod 100 tisoc evrov, kot zadnji teden, od tega tudi nekaj med 70 in 80 tisoc. Zanimivo bo spremljati trend v naslednjih tednih.
http://www.nepremicnine.net/nepremicnin...
Kao 50 kvadratnih metrov stanovanje, ko pa gres gledat tloris, pa vidis, da je komaj za eno garsonjero. V opisu se pokaze tudi celoten absurd merjenja kvadrature. od 50 kvadratov je 20 kvadratov kleti(?!?).
Osebno ze vec kot eno leto spremljam oglasevane cene stanovanj v Ljubljani na nepremicnine.net, vedno isti pogoji:
-Ljubljana
-Zadnjih 24 ur
Pocasi se je cez par mesecev privleklo do 1-3 stanovanja na dan pod 100 tisoc, od tega zelo redko pod 85-90 tisoc. Nikoli se nisem videl toliko cen pod 100 tisoc evrov, kot zadnji teden, od tega tudi nekaj med 70 in 80 tisoc. Zanimivo bo spremljati trend v naslednjih tednih.
To so info iz zadnje roke, lepo. Pod 100k so že stanovanja? Tale iz linka je enosobno pod kakšnimi pogoji? Videti je kot garsonjera, v kateri sem enkrat živel. Jao jao.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aston_11 ()
Dejansko zgleda kot garsonjera. Potem imas pa se optimiste, ki za 130 kEUR prodajajo stanovanje iz leta 1970 potrebno obnove... Kljik.
zee
Evo ena od komedij, ki jih je opisal TESKAn
-Ljubljana
-Zadnjih 24 ur
Se strinjam. Pada in bo zanimivo. Zanimivo je tudi kako poceni se že dobi enosobno stanovanje za najem - tudi pod 300 EUR sem že videl oglas, pa ni bila luknja.
Opozarjam pa na ključno razliko -> v krizah se namreč realizirane cene precej razlikujejo od realiziranih. Po domače, če se oglašuje za 10000 EUR to lahko pomeni, da se proda po 70000. Ali pa se ne proda, ker je prodajalec (še) trmast.
Včasih se je dalo realizirane posle videti na http://prostor.gov.si/jv_etn/index.jsp
Sedaj pa se podatki ne osvežujejo, ker prenavljajo aplikacijo. Če je to zaradi nesposobnosti GURSa ali zaradi "interesov" ne vem, mi gre pa na živce, ker bi bilo zanimivo videti po koliko se stvari prodajajo (obstaja sicer možnost, da se v pogodbo napiše druga cena, samo je to bolj redko, ker se potem ali plača več davka ali pa prodajalec precej tvega glede prejema preostanka kupnine).
Pravkar s klepeta z nepremičninarjem, ki je nekemu kupcu ponudil staro stanovanje v LJ po 5000/m, ta pa se mu je smejal. Nepremičninar mi je pripovedoval prizadet do dna srca. Jaz sem pa imel težave, da nisem posnemal kupca.
Resno pa je to problem, ker večina lastnikov še kar sanja.
Resno pa je to problem, ker večina lastnikov še kar sanja.
Zheegec ::
5000EUR/m2? Kaj je sveže obnovljeno, s pogledom na Eifflov stolp?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
Priceless
Nevetheless: 5 kEUR/m2?! Huda droga...
Mene mika, da bi vsak dan poklical na Vegrad in jih pobaral, da jim dam 100 kEUR za stanovanje v Celovskih dvorih...reakcija prodajalca bi bila brzcas v rubriki Neprecenljivo.
Nevetheless: 5 kEUR/m2?! Huda droga...
Mene mika, da bi vsak dan poklical na Vegrad in jih pobaral, da jim dam 100 kEUR za stanovanje v Celovskih dvorih...reakcija prodajalca bi bila brzcas v rubriki Neprecenljivo.
zee
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?Oddelek: Loža | 6220 (3277) | techuser |
» | Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22868 (17716) | BorutO |
» | Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 34473 (31515) | Ganon |
» | Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16232 (14718) | Furbo |
» | Kako živeti? (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 16479 (14782) | Matako |