» »

Možnosti nakupa stanovanja

Možnosti nakupa stanovanja

Temo vidijo: vsi
««
8 / 69
»»

Aston_11 ::

http://www.remax-nepremicnine.net/Publi...

Nič posebnega, same težave, 50 kEUR za nedokončano mansardo. Cela hiša je potem 150 kER in še kaj na račun parcele. Ima pa že okna in verjetno še kaj.

Isotropic ::

tudi v baski grapi se dobi poceni stanovanja/ hise:)

Karaya 52 ::

Stanovanja po 500EUR na kvadratni meter? Če bi to držalo bi se Vegrad izognil stečaju, tako pa...

Bolj kot cene nepremičnin so problematične najemnine. Ob privatizaciji smo dobili ogromen delež lastniških stanovanj, lastniki dobivajo mesečno rento z gledanjem v zrak. Ostala stanovanja ostajajo prazna, kar rezultira v visokih najemninah in cenah. Ker se večina blagajn napaja iz obdavčitve plač, ostajajo tisti brez premoženja v finančni črni luknji. Nizke plače, kot posledica visoke obremenitve dela, na koncu privedejo do kreditne nesposobnosti, v večini primerov pa ni dovolj niti za najem (spet poteka v sivi coni). Narod švercerjev in majhnih prihvaticijskih tajkunčkov po jazbinšku.

djordjevic ::

Isotropic je izjavil:

Hja, če pa narod jamra, da moraš za stanovanje dat 200k evrov in se zakreditirat za 30 let, ane. Pa očitno ni tako. Samo je pač mogoče treba naredit tud 100 km v službo, česar pa nihče noče. Jasno. Vsi bi živeli v Ljubljani.

edit: popravil napako
No grave is deep enough to keep us in chains.

Zgodovina sprememb…

Beli_Zajcek ::

djordjevic je izjavil:

Isotropic je izjavil:

Hja, če pa narod jamra, da moraš za stanovanje dat 200k evrov in se zakreditirat za 30 let, ane. Pa očitno ni tako. Samo je pač mogoče treba naredit tud 100 km v službo, česar pa nihče noče. Jasno. Vsi bi živeli v Ljubljani.

edit: popravil napako

Ja spet to lapanje, da smo Slovenci nefleksibilni in da se noben ne bi vozil v službo dlje kot do roba vasi. 20 let po osamosvojitvi je taka trditev naravnost smešna. Imamo cel kup dnevnih migrantov, nekateri premagujejo tudi 100 km razdalje. Jaz na primer imam 85km v službo. Pa še zdaleč nisem edini na relaciji Novo mesto - Ljubljana. Najlažje je pa bluzit kar tko v luft z nekimi neresničnimi stereotipi.

djordjevic ::

Beli_Zajcek je izjavil:

Imamo cel kup dnevnih migrantov, nekateri premagujejo tudi 100 km razdalje. Jaz na primer imam 85km v službo. Pa še zdaleč nisem edini na relaciji Novo mesto - Ljubljana.

Super, hvalabogu. Samo ne mi potem govorit, da je 100 jurjev za trosobno stanovanje abnormalna poteza in kreditiranje zanj siljenje z glavo skozi zid.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Super Sonic ::

"Ali npr. za SuperSonica: Kupil hišo na Brezovici po 2200 EUR/m2, kredit za 20 let (samo ugibam)."

Kupila (oba, ne samo jaz) vrstno hišo (novogradnja), cena na kvadrat 1800€, kredit na 15 let. Mislim, da sem celo pripel izhodiščni dokument. Stanovanje gre v dve nadstropji, v samem bistvu bi najlažje opisal kot 5 sobno stanovanje v dupleksu, 3 parkirna mesta, atrij, ipd. Ampak mene to niti ne moti (cena na kvadrat). Ker služim dobro.

"Zame si en idiot. Vse ostale, ki ne cenijo lastniškega stanovanja toliko, da bi v trenutni situaciji kupovali nepremičnine označiš, da se držijo maminega krila. Ja bravo genij."

V bistvu je padla pred tem opaska z nasprotne strani in to je bil odgovor nazaj. A si slep? A sam težko bereš? Boli mene k++, kdo je mamin sinček, če se te je pa to toliko dotaknil - sorry, ni moj problem. Enako velja za tistega, ki je to privlekel na plano. Toda sorry, tisti, ki se hoče osamosvojit, če kaj ni, ni mamin sinček. Na vaši strani bi moral pa človek biti že bolj pozoren pri teh označbah. Vas je zgleda kar nekaj.

"Gledanje širše? Kaj ti ni jasno??? Cene so previsoke in da bi kupoval po teh cenah ni pametno."

To ti misliš, da ni pametno. Prav. Pa ni. Ampak. So ljudje, ki bodo postali starši in probajo svojo družino postavit na noge. Ko si v družini je stvar bolj problematična. Ne morš se kar selit malo sem, malo tja, kot ti paše (ali pa ti ne paše, samo ne veš, kdaj boš letel na cesto). Vrtec se zelo težko dobi in če nimaš STALNEGA prebivališča tam, kjer živiš, se življenje spremeni v nočno moro - v tem smislu. Lepo je tudi, da otrok odrašča v enakem okolju in da vsaj OŠ naredi v enem kraju. Najem ni primeren za vsakega - zate mogoče je, ker si sam in ti je vseeno kje boš pristal, za koga druga pa to ni. In tega ti ne razumeš. Poleg tega ne razumeš, da se dobra lokacija vedno prodaja, pa če 1000 Vegradov propade. In še vedno je pravilo, da če ti je nekaj všeč, to kupiš. Ker ti ne veš ali bo to čez čas še na voljo, in za kakšen denar.

"Če ti še vedno ni jasno, da so cene nepremičnin prenapihnjene v Sloveniji potem ti ni pomoči."

Najbolj smešno je brati takšne pripovedke. Sedaj bo veliki SCT (in vsa ostala kompanija) padel na kolena in stanovanja bodo šla za bagetelo na okoli ;) Šur da. Ne. Bo ceneje, ampak za koliko in predvsem KAJ bo ceneje pa ne ve nihče. Jaz ti predlagam, da ti še naprej računaš. Jaz mislim, da boš na koncu zelo srečen. Tako kot sem jaz, ki že živim v svoji lastnini.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

GregiB ::

djordjevic je izjavil:

Kaj se, denimo, v Angliji hiše prodajajo kako drugače kot na način, ki si ga opisal? .... Eni ven, drugi noter. In cene so bistveno, bistveno višje kot pri nas. Ne glede na razliko v plačah tu in tam.

Sem malo posurfal po www.ebay.co.uk . Pa so cene kar primerljive s slovenskimi...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

Aston_11 ::

So cenovno primerjljive:

http://cgi.ebay.co.uk/COCOON-CHICKEN-CO...

Glede ostalih pa težko rečem, ker še težje primerjam. Glede na to, da se pri nas 3 PF prodaja po 150 k EUR, potem so primerljive ja.

energetik ::

Jst bi se raje vprašal, zakaj hudiča morajo biti vsa delovna mesta tako skoncentrirana, npr. v LJ? Zakaj ne more biti kakšna programerska firma (in ostale) v prekmurju, v beli krajini? Zakaj vse v LJ?
Če bi delo lahko dobil kjerkoli v SLO, sem prepričan, da bi se tudi cene nepremičnin zglihale in to na nižjo raven. Hkrati bi se močno zmanjšal promet in obremenitev cest ter okolja.

imagodei ::

nurmaln ::

energetik je izjavil:

Jst bi se raje vprašal, zakaj hudiča morajo biti vsa delovna mesta tako skoncentrirana, npr. v LJ? Zakaj ne more biti kakšna programerska firma (in ostale) v prekmurju, v beli krajini? Zakaj vse v LJ?
Če bi delo lahko dobil kjerkoli v SLO, sem prepričan, da bi se tudi cene nepremičnin zglihale in to na nižjo raven. Hkrati bi se močno zmanjšal promet in obremenitev cest ter okolja.

Predlagam, da ustanoviš svojo programersko firmo v prekmurju, pa ti bo najbrž hitro jasno.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Mr.B ::

Fantje, Država bi morala reči Gradbinci nižajte cene, BAnke zmanjšajte obresti, in to narediti tako kot na HR. UPS, samo na HR imajo samo tuje banke, NLB je pa v pizdi. Morda pa kmalu ne bo porblema s hrvaškimi varčevalci in NLB banko, saj je ne bo več.

V glavnem cena bi padla zelo hitro na 1500EUR/m2.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Okapi ::

vsak napiše po koliko je kupil
Pred dobrimi 7 leti 75 kvadratov v Lj-Fužine, letnik 1987, za 83.000 evrov (od tega 50.000 kredita na 10 let). Še ravno pravi čas sem ugotovil, da tistih 300 evrov najemnine vsak mesec, kolikor sem do takrat plačeval za 50 kvadratov v Jaršah, nikamor ne vodi.

O.

T-h-o-r ::

dobil si stanovanje v lj za precej normalno ceno

kongredžlejšns
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Okapi je izjavil:

Pred dobrimi 7 leti 75 kvadratov v Lj-Fužine, letnik 1987, za 83.000 evrov (od tega 50.000 kredita na 10 let). Še ravno pravi čas sem ugotovil, da tistih 300 evrov najemnine vsak mesec, kolikor sem do takrat plačeval za 50 kvadratov v Jaršah, nikamor ne vodi.

O.

Cene sedaj so še enkrat tolikšne. Tako da, čestitke. Kupil si pred nepremičninsko mrzlico, ki je pognala cene v višave. Zdaj je drugače.

EC9 ::

Okapi je izjavil:

O.

Kje je zdej spet kakšen heroj, ki bo napisal, da je treba samo trdo delat in nč jamrat, pa se da vse...

Dodajam: Super, preden začnemo garat, pa dejmo še malo razmišljat.

Leta 2002 je firma kupila tale stanovanja po okrog 2000 DEM/m2. Leta 2006 jih prodala po 2700 EUR/m2. Super dobiček za 0 dela. Kot vidite iz oglasa, hočejo za m2 iste soseske 4000 EUR/m2.

Bomo rekli bobu bob? = balon cen na nepremičninskem trgu. Ali bomo trdno delali, pa bo že?

Yep... sprašujem se, koliko bi morala biti cena na m2, da bi nekako prišel skozi "ne gre" argument?! Ali pa bi tedaj bili vsi, ki si ne bi mogli privoščiti npr. 1500EUR obroka kredita na mesec lenuhi?

"Dodajam: Super, preden začnemo garat, pa dejmo še malo razmišljat."

Ja. Seveda. Danes se dobi podono (googlat) stanovanje za podoben denar v kakšem Tržiču, Novem mestu (kolega je prodal trosobno stanovanje, podobne kvadrature v Nm za zelo podoben denar) ipd. Niso ravno Fužine, ampak vseeno.

Garanje (v pravilni smeri, seveda) je super stvar. Osvobodi duha, prinese cekine in te naredi finančno samostojnega. Povsem dovolj, da si dovoliš kakšen kiks na kakšnem drugem področju. Seveda so stanovanski kiksi dražji, ampak vseeno. Nekateri ljudje, v nekaterih položajih, si pač najema ne morejo prvoščiti. In o tem je pravzaprav govora - da se v tem trenutku, da kupiti stanovanje, če si to želiš. In hočeš.

Za prepucavanja kdo ima "večjega" in kdo je bolj "hut", si odprite temo o taktiziranju na trgu stanovanjskih nepremičnin. Jaz lahko podam iztočnico - kaj se bo zgodilo, ko cena pade na 1500€ za kvadratni meter v Ljubljani in bo na trg vdrlo nekaj 10 tisoč folka. Pa lahko izstočasno še sprašujete kdo bi kje živel. Pa da vas vidim.

"Bomo rekli bobu bob? = balon cen na nepremičninskem trgu. Ali bomo trdno delali, pa bo že?"

Osebno sem govoril o tem, da si je prijetno v življenju postaviti pot po kateri boš hodil. Nismo vsi nepremičninski agenti in tudi tisti, ki so leta 2007 kupovali stanovanja niso bili. Človek rabi stanovanje, iz katerega ga ne bo metal nihče, zaradi različnih stvari. Edino kar se strinjam je to, da se tale trenutek mogoče splača počakati za kakšen mesece ali dva z nakupom, če je kdo ravno v tej fazi. Pa še to ni nujno, če ti prodajalec pod mizo že sedajle da ceno, ki je tebi sprejemljiva.

ps.
Okapi super nakup. (sarkazem on) Najbrž pa boš priznal, da nisi imel občutka, da bo to stanovanje leta 2007, 2008 vredno okoli 180k. Pravzaprav bi ti mnogi tule dejali, da si pravi "bimbo". Leta 2008 bi stanovanje prodal, šel v najem, leta 2010 ali pa 2011 pa šel nazaj v nakup podobnega. Aha, to bi bilo šele pametno!!! (sarkazem off)

Super Sonic je izjavil:

"Dodajam: Super, preden začnemo garat, pa dejmo še malo razmišljat."

"Bomo rekli bobu bob? = balon cen na nepremičninskem trgu. Ali bomo trdno delali, pa bo že?"

Osebno sem govoril o tem, da si je prijetno v življenju postaviti pot po kateri boš hodil. Nismo vsi nepremičninski agenti in tudi tisti, ki so leta 2007 kupovali stanovanja niso bili. Človek rabi stanovanje, iz katerega ga ne bo metal nihče, zaradi različnih stvari. Edino kar se strinjam je to, da se tale trenutek mogoče splača počakati za kakšen mesece ali dva z nakupom, če je kdo ravno v tej fazi. Pa še to ni nujno, če ti prodajalec pod mizo že sedajle da ceno, ki je tebi sprejemljiva.

ps.
Okapi super nakup. (sarkazem on) Najbrž pa boš priznal, da nisi imel občutka, da bo to stanovanje leta 2007, 2008 vredno okoli 180k. Pravzaprav bi ti mnogi tule dejali, da si pravi "bimbo". Leta 2008 bi stanovanje prodal, šel v najem, leta 2010 ali pa 2011 pa šel nazaj v nakup podobnega. Aha, to bi bilo šele pametno!!! (sarkazem off)

Lepo, da se strinjamo - balon je in sedaj ni čas za nakupe. Kdor pa nima niti za najem, naj zaboga ne razmišlja o samomorilskih, 30 letnih nakupih.

PS: Kolega je v začetku 2008 prodal stanovanje po 2900 EUR/m2. Trenutno je v najemu (obresti od kupnine mu krijejo najemnino) in pravi, da bo verjetno kupil, ko bo cena okrog 1300-1400 EUR/m2.

Najprej se mi je zdela njegova špekulacija na padce cen totalno zmešana, potem pa sem si izračunal, da bo tudi, če bo kupoval po 1800 EUR/m2, naredil toliko profita, kot povprečen zaposlen Slovenec zasluži v šestih letih (in verjetno prišpara v 20ih) - od oka 80.000 EUR.

Očitno modrost, da se samo s trdim delom težko obogati, drži.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: EC9 ()

thramos ::

repo ::

Okapi je izjavil:

O.

cestitke
btw, zakaj pa je zdaj taka mrzlica po stanovanjih? jo bo zokijeva obljuba o 40k stanovanjih kaj omilila (oz. stanovanjski davek)?

"Lepo, da se strinjamo - balon je in sedaj ni čas za nakupe."

Balon je, samo noben ne ve kakšen je ta balon. Niti se ne ve ali bo počil, spustil ipd. To so čiste špekulacije. Iz tega stališča je balon povsod na trgu.

Thramos, v ljubljani je 15.000 stanovanj, ki čakajo lastnike. Sicer se jih knjiži na zalogo. Nihče jih noče kupiti. Kaj misliš da bo to kar naenkrat najden kupec ? Pozabi edini kupec, bo država, torej iz naših žepov :-) To je realnost situacije. Narediti je pa potrebno tako kot na HR, samo pri nas je zmanjkalo nakradenega Komunističnega denaraj, bumm, stanje države pa leta 91.

Mr.B je izjavil:

Narediti je pa potrebno tako kot na HR, samo pri nas je zmanjkalo nakradenega Komunističnega denaraj, bumm, stanje države pa leta 91.

kaj pa so naredili tam?

Karaya 52 ::

Število transakcij samo po sebi ne pomeni nič. Bolj pomemben je podatek o višini transakcij, pa še to ni merodajno, ker geodetska uprava upošteva oglaševane cene. Dejanskih višin transakcij ne beležijo! Kalna voda gre na roko špekulantom in ne prispeva k stabilizaciji razmer. Balon ostaja, počakajmo na stečaj Vegrada, ko se bo na trg sprostilo kup novih stanovanj ki se jih bodo banke poskušale hitro znebiti. Tako bo, razen če se bo vmešala država s subvencijami pod pretvezo da rešuje problematiko mladih družin (na Hrvaškem).

Na HR so rekli, fantje znižjte cene, in bankam so rekli znižajte obresti. To so naredili z dekretom. Samo da os tam vse banke v tuji lasti, pri nas pa kaj hujšega, da bi se NLB odrekla profitu...

Okapi ::

Najbrž pa boš priznal, da nisi imel občutka, da bo to stanovanje leta 2007, 2008 vredno okoli 180k.
Da se bodo toliko podražila, seveda ne, sem pa predvideval (in nisem bil edini), da se bodo močno podražila, ker je naslednje leto minilo 5 let od prve stanovanjske varčevalne sheme in se je obetalo, da bo veliko ljudi kupovalo stanovanja.

Pravzaprav bi ti mnogi tule dejali, da si pravi "bimbo".
Ja, seveda, lahko bi takrat za tisti denar kupil delnice Krke, jih konec leta 2008 prodal in si brez kredita kupil še precej večje stanovanje.

Kar se pa obetane pocenitve stanovanj tiče, po mojem ne bo prišlo, vsaj ne v takšni meri, kot si nekateri obetate. Sedaj že celo leto nihče ne kupuje stanovanj, v upanju, da bodo cenejša. Ampak tudi nihče več ne gradi novih. Povpraševanje je pri nas še vedno večje od ponudbe in če bodo banke ali gradbena podjetja res poceni prodajala stanovanja, jim bo cena v naslednjem hipu že spet narasla. Nekateri bodo morda imeli srečo, potem bo pa že spet vse po starem.

O.

tisti padec delnic je bilo zelo tezko napovedati, tako da bi bil verjetno se sedaj v najemu.

Super Sonic je izjavil:

Balon je, samo noben ne ve kakšen je ta balon. Niti se ne ve ali bo počil, spustil ipd. To so čiste špekulacije. Iz tega stališča je balon povsod na trgu.

Obseg balona zelo dobro kažejo primeri cen ob začetku leta 2000 (Jazbinška in podobnih for raje ne bi omenjal, ker je absurdno).

Drugače obseg balona po moje lahko kar dobro določiš, če primerjaš realne prihodke in cene - po domače koliko dni mora človek s povprečno plačo delati za en m2 stanovanja.

Škoda, ker nimajo podatkov od leta 2000 - http://www.globalpropertyguide.com/Euro...

No, en zanimiv članek na našo temo... a iz razvitega gospodarstva, ki se srečuje z istim "problemom"...

Home affodability... v ZDA

@ okapi ... Povpraševanje je pri nas še vedno večje od ponudbe ....

Ta argument je nekako plitek. Povpraševanja glede na stanje trga je nično, sicer bi bili na trgu manjki in ne viški... To je tako, kot bi rekel, da je povpraševanje po Porschejih večje od ponudbe.... sam hudič, ko so predragi... :)

Dober članek.

Kaj delajo v naših *URSih (GURS; DURS; SURS) ne vem, ker še nisem zasledil podatka glede dostopnosti nepremičnin pri nas.

Po mojem je index tam nekje okrog 7 ali še več.

Če kdo uspe najti podatek vsaj o "median household income" za Slovenijo, bom zelo hvaležen.

Super Sonic je izjavil:

"Lepo, da se strinjamo - balon je in sedaj ni čas za nakupe."

Pa dobro, kaj si ti nor? Te imam na sumu, da delaš v nepremičninskih poslih. Ali to ali si pa res malo "počasen" (in verjemi mi, da sem se blazno brzdal ko sem iskal primerno besedo za opis tvojih mentalnih sposobnosti). Cene so v prejšnjem letu padle tukaj imaš podatke iz SURSa. Zdaj pa če ti misliš, da je čista špekulacija čakati, da cene padejo, si pa očitno bogat pa ti je vseeno ali pa nimaš pojma o racionalni potrošnji denarja.

Quote iz Klikni me
Cene novozgrajenih stanovanj v Sloveniji so se v četrtem četrtletju 2009 v primerjavi s prejšnjim četrtletjem zvišale za 0,2 %. Ali po enem letu stalnega zniževanja cen to pomeni že ustalitev cen na doseženi ravni je še prezgodaj govoriti. Glede na to, da je število transakcij naraslo, lahko to pomeni, da je prodajalcem z inovativnimi prodajnimi pristopi in nižjimi cenami (v primerjavi z najvišjimi vrednostmi sredi leta 2008 se je indeks cen novih stanovanj znižal za 21,5 indeksne točke) uspelo prepričati nekoliko več kupcev kot v prejšnjem četrtletju.

Odkar statistično spremljamo gibanje cen novozgrajenih stanovanj, to je od četrtega četrtletja 2006 pa do tretjega četrtletja 2008, so cene novogradenj hitro naraščale in sicer s povprečno četrtletno stopnjo 3,1%. Zatem pa so v naslednjih petih četrtletjih hitro upadale in sicer s povprečno četrtletno stopnjo 3,7%. V drugi polovici leta 2009 so tako bile cene novozgrajenih stanovanj na približno enaki ravni kot ob začetku leta 2007.

imagodei ::

Dejmo umirit izrazoslovje in nasprotnikov NE zmerjajmo z neprimernimi izrazi...
- Hoc est qui sumus -

"Pa dobro, kaj si ti nor?"
To je relativno. Vprašanje je, če si ti normalen in če lahko to dokažeš. Ampak kot je rekel imagodei - dejmo umirit izrazoslovje in nasprotnikov NE zmerjajmo z neprimernimi izrazi...

"Te imam na sumu, da delaš v nepremičninskih poslih. "
Absolutno ne. Razlka je, da zajemam zelo široko sliko življenja, ki ima pri življenjski odločitvi (kot nakup stanovanja vsekakor tudi je), veliko vlogo. Vsaj zame.

"Zdaj pa če ti misliš, da je čista špekulacija čakati, da cene padejo, si pa očitno bogat pa ti je vseeno ali pa nimaš pojma o racionalni potrošnji denarja." In potem daš link, kjer je drugi stavek kaj? ("Ali po enem letu stalnega zniževanja cen to pomeni že ustalitev cen na doseženi ravni je še prezgodaj govoriti.")

Mislim, da vsi vemo da se bo nekaj občutno pocenilo. Bolj čutimo. Mogoče tudi zaradi neverjetnih malih zgodb Vegrada, ki jih dnevno poslušamo. Ko bodo cene padle (pa nihče ne ve za koliko in kdaj) se bosta sprožili dve domini. Ena na strani grabenikov, druga pa na strani potroškov (ful pocen stanovanja, kdaj če ne zdaj?!?!). Kaj bo pa potem, pa ve - kdo? (roke gor)

A ni (mogoče) boljše trenutno še kupiti nekaj za nekaj višjo ceno (od tiste, ki bo nekoč resnično najnižja); si kupiti nekaj kar ti odgovarja, na lokaciji ki ti odgovarja in kupiti bolj kvalitetno gradnjo. Ko bo folk panično letal po trgu, se mi zdi da bo posamezniku težko ujeti pravo stvar. Vsaj težje bo, to lahko zapišem. Vse "naračun" tega, ker hoče _najceneje_. Saj o tem se pogovarjamo ves čas, mar ne?

Da si to lahko privoščiš, je pa potrebno dobro služiti. Dobro služi, pa vemo kako se. Čeprav se nekateri temu posmehujete in raje šprate 100 jurjev s špekulacijo, meni to bolj odgovarja. In nisem edini. Spoštujte to.

In kot sem že rzapisal - naredite si svojo temo in se pumpajte.

Super Sonic je izjavil:

"Zdaj pa če ti misliš, da je čista špekulacija čakati, da cene padejo, si pa očitno bogat pa ti je vseeno ali pa nimaš pojma o racionalni potrošnji denarja." In potem daš link, kjer je drugi stavek kaj? ("Ali po enem letu stalnega zniževanja cen to pomeni že ustalitev cen na doseženi ravni je še prezgodaj govoriti.")

Mislim, da vsi vemo da se bo nekaj občutno pocenilo. Bolj čutimo. Mogoče tudi zaradi neverjetnih malih zgodb Vegrada, ki jih dnevno poslušamo. Ko bodo cene padle (pa nihče ne ve za koliko in kdaj) se bosta sprožili dve domini. Ena na strani grabenikov, druga pa na strani potroškov (ful pocen stanovanja, kdaj če ne zdaj?!?!). Kaj bo pa potem, pa ve - kdo? (roke gor)

A ni (mogoče) boljše trenutno še kupiti nekaj za nekaj višjo ceno (od tiste, ki bo nekoč resnično najnižja); si kupiti nekaj kar ti odgovarja, na lokaciji ki ti odgovarja in kupiti bolj kvalitetno gradnjo. Ko bo folk panično letal po trgu, se mi zdi da bo posamezniku težko ujeti pravo stvar. Vsaj težje bo, to lahko zapišem. Vse "naračun" tega, ker hoče _najceneje_. Saj o tem se pogovarjamo ves čas, mar ne?

Mhm. Kao čutimo vsi, da se bo pocenilo. Potem tudi borzni posredniki samo nekaj čutijo? Pač pogledajo kazalce, ki jih imajo na voljo in potem čutijo in se odločajo. Za razliko od tebe, ki vse veš, ker imaš kao širši vidik življenja od nas ostalih. Bullshit. Ljudje še kar niso pripravljeni kupovati po teh cenah. Tudi mi imamo na voljo kazalce. Pogledaš cene izpred nepremičniskega boom-a, v članku zgoraj je še en kazalec, pogledaš trend rasti/upadanja cen in potem se odločiš. Večina ljudi vidi, da ni problema še malo počakati z nakupom. Vsaj toliko, da se zgodba začne razpletati in bo jasno kako se bo trg obrnil. Ampak kaj ko večina ljudi nima tega famoznega širokega pogleda na življenje kot ti. Kreditni krč se komaj sprošča, ti pa pametuješ, da samo čutimo, da se bo pocenilo. V vsej svoji modrosti v tej temi predpostavljaš, da se ne bo, oz. vsaj občutno ne več. Dal sem ti link kjer je pokazano, da so cene padle na raven 2007, pa ljudje še kar ne kupujejo. Veš nepremičnino se ne kupuje kot avto, razen seveda, če nisi Super Sonic. Ti nimaš časa 1 leto počakat kako se bodo stvari obrnile, moraš imeti to takoj in to svetuješ seveda tudi drugim. Če se pa ne strinjamo smo pa ozkoglede ovce. Kaj res misliš, da bo neki blazni naval na nepremičnine potem ko cene padejo? Ljudje so zakreditirani (tudi za to obstaja kazalec) in se ne spuščajo več v take nakupe. Vsaj tako hitro in pogosto ne kot včasih. Pa tudi malenkost večja izbira sedaj ne odtehta nakupa. Po drugi strani pa tvoja domneva o kvalitetni gradnji ne drži nujno. Recesija je gradbenike zelo stisnila in kje misliš da varčujejo? Pa saj ne, da niso isto počeli že pred recesijo. Glavno, da piše nadstandardna gradnja, potem grem pa z očetom gradbenikom na ogled pa samo zmajuje z glavo.
Ampak ti le svetuj nakupe sedaj, saj imaš širok pogled na življenje.

Beli Zajcek, realna situacija je sledeča.
15k praznih stanovanj, je napisal VERODOSTOJNI medij imenovan DELO, torej medij ki ima VERODOSTOJNE dokaze na temo Patrija 8-).
Cena stanovanj je sledeča 1500mark, je cena zamenjala 1500EUR, danes je to 3600EUR, torej prej bivših 7kmark/m2. Ravno danes taisti medij objavi, da je ekonomska situacija Slovenije Slabša kot leta 91. Torej je cena m2 primerjava z današnjo ceno 4x manjša.
Stanovanja so se gradila na zalogo, oziroma na pričakovano rast in ceno bodoče vrednosti nepremičnine. Torej se je vse gradilo za manipulacijo, torej kupiš danes, čez deset let boš zaslužil 2x. E danes kupiti stanovanje, dobiš manjši doprinos, kot vlaganje na depozit. S tem da se danes počasi splača vlagati v delnice, kot pa v tretjerazredna stanovanja. Da ne omenim, kam pašejo stanovanja Stanovanjskega sklada. Kaj šele smeh, o stanovanjski shemi.
Torej nakupa zardi manipulacij ni. Gradbinci plačujejo s stanovanji, in na koncu se ?, koliko je dejansko prodanih stanovanj končnim kupcem. Celovški dvori so prazni, tu pri zeleni jami, uf so samo socialna stanovanja, kao takrat je Jankovič, na račun socialne problematike reševal Hildo, kaj pa danes.
Enako je zgodba Merkatorja, kaj misliš, zakaj se Merkatorjeve delnice v lasti NLB ne prodajajo ? Namig, kupec, ni imel denarja, da bi kupil delnice, pa si banka ni upala kreditirati, oh ne tajkunskih kreditov.
Banke bi morale zaseči dolg gradbincev, pa jih ne, morda čakajo nekaj novega, neke tuje investitorje, ali podobno.
Bodi realen, pred tremi leti sem rabil 100kEUR kredita za stanovanje za 20let. Mesečni obrok je bil večji kot povprečna plača v državi. Ko sešteješ vse obroke plačaš banki 150kEUR. Da bi vzel zadevo za 30l, bi plača 2x vrednost kredita.
Realno so se stara stanovanja prodajala za ceno novih, in so lahko kupovali staro za novo, za majhno razliko 30 EUR do 50k EUR. Problem je ratal, ko sedaj nočejo kupovati starih stanovanj, novih se pa posledično ne morejo privoščiti, kot način nakupa na zalogo, posledično predvsem zaradi kreditov, in pričakovane vrednosti stanovanja. Problem je v tem, da se piramida ne gradi, torej se dolgovi ne odplačujejo, novega denarja pa ne dobijo in ne morejo dobiti, saj so verjetno plombe že na vseh zastavljenih neprimičninah.
Torej povej mi ljudi, tip skupine ljudi, ki bi kupila stanovanje, ter ima urejene finance, da to lahko kupi.

V glavnem cene 4+ sobnim stanovanj cene rastejo. Kupovanje man sobna stanovanja se ne splača kupovati, pa če tudi imaš gotovino da plačaš v kompletu. pravih 4+ sobnih stanovanj ne bodo gradili več, ravno zaradi financ kupcev.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

Jergo ::

Po uradnih podatki iz leta 2002 je bilo takrat v Sloveniji praznih 78.000 stanovanj, v Ljubljani okoli 15.000, od tega 870 takih, za katerega sploh ne vedo lastnika in jih pustijo propadati (zakaj tega ne bi nacionalizirali?). Kasneje se je začel bum, kjer so kupovali prav vse in vse na zalogo - špekulacije, varčevanja ali pa kar za otroke, ko odrastejo. Oni dan sem šel gledat neko stanovanje, predrago, vprašam, pa je kdaj kdo živel v njem. Reče gospa ne, smo ga kupili za sina, ko bo šel študirat v LJ. Ups, zdaj moram pa ponj v vrtec. In je šla.
Sedanji podatki o stabilnosti cen nepremičnin pa znajo biti posledica zanimivega fenomena, ki našim ljudem - na srečo - omogoča preživetje pod katerokoli oblastjo: recimo, da ste pred leti kupili stanovanje za 100.000 in ga sedaj prodajate za 70.000. Pride kupec in prosi, če v pogodvo napišeta 100.000, ker bo on tako praktično celoten znesek dobil od banke, vi pa ne boste plačali davka na dobiček, ker ga itak ni. Skratka, padajoče cene omogočajo take mahinacije, statistika pa zabeleži stabilnost cen.

Aja, tule lahko filtrirate podatke iz popisa 2002:
http://tinyurl.com/yeqenbc
Zakaj pa ne objavijo popisa 2008 (torej po gradbenem bumu), pa dobro vedo. ;>

"Veš nepremičnino se ne kupuje kot avto, razen seveda, če nisi Super Sonic. "
Ti, pametnjakovič, kako se pa kupuje avto?

"Ti nimaš časa 1 leto počakat kako se bodo stvari obrnile, moraš imeti to takoj in to svetuješ seveda tudi drugim."
Aha, no vidš, a je blo tolk težko. 1 leto je treba počakat - za vse, ki to berete, 1 leto je za čakat, pol se bo pa splačal stanovanje kupit. Do takrat pa čakat!!! Da ne bi kdo slučajno do takrat kej kupu, ker je ovca.

" Kaj res misliš, da bo neki blazni naval na nepremičnine potem ko cene padejo?
Lej, tkole ti bom povedal, fant. Sam nisem nek nepremičninski agent ali karkoli podobnega. Sem pa pol leta nazaj kupil stanovanje (vrstno hišo). Zadeva je takšna; predno sva hiško kupila, sva pregledala nekaj čez 40 stanovanj. Nekatera bolj resno, nekatera manj resno. Od tega se jih je 17 izluščilo ven iz tega, kar nama je bilo približno všeč. Na vseh ogledih nas je bilo približno od 5 do 10 oglednikov, interesentov. Na uro! Za tega, ki sva ga na koncu tudi kupila, je vladalo solidno vzdušje = 4 resni kupci. Z denarjem v roki. Smo imeli primer na Rudniku, ko je nek ribničan prodajal (sicer izredno kvalitetno gradnjo, brez ene knauf stene, talno gretje, ipd) 4 sobno stanovanje po 2500€ za kvadrat, folk se je pa malo manj kot pretepal notr za tisto ušivo stanovanje (lokacija popolnoma v k***). Sedaj pa najboljše - vseh 17 stanovanj, hiš, duplexov in vrstnih hiš, ki sva jih pregledala, danes ne moreš več kupiti. Ker so prodane. Ne vem, ampak nekdo od naju je stvar sprobal, bil dejansko na "terenu" in ve kakšno povpraševanje vlada na trgu. In ti ga podcenjuješ. Zelo.

Zato sem jaz prepričan, da bo naval. Generalno ljudje razmišljajo v tej smeri - zakaj podnajemniku v žep, če je lahko moje. In ko bo to čas, ko bodo "zavohali" stanovanja po noro ugodni ceni, bo bum. To jaz verjamem. VE pa se, da ni nujno da imam prav. In če ti misliš drugače, jaz to spoštujem. Or so.

"Pa tudi malenkost večja izbira sedaj ne odtehta nakupa. "
To se v tej temi sploh še govorilo ni. Zdi se, vsaj jaz imam tak občutek, da boste nekateri vzeli vse, samo, da je 1500 po kvadratu in je novogradnja. Pa magari če cel življenje gledate steno čez okno. Naj me nekdo popravi, če se motim.

"Po drugi strani pa tvoja domneva o kvalitetni gradnji ne drži nujno."
Koliko ste eni smešni. Seveda, da si gradbinci ne bodo odtrgali kolača, do konca bodo šli. Preveč si obetate. Noben ne bo padel na kolena, in tudi če bo, ga bo najbližji kupil, priključil k sebi in trgoval dalje. Norih kupčij ne bo. V to sem prepričan. Jih pa privoščim, vsakemu.

"Glavno, da piše nadstandardna gradnja, potem grem pa z očetom gradbenikom na ogled pa samo zmajuje z glavo."
Gradnja je poglavje zase. Večinoma sem bil na vseh ogledih zelo razočaran. Tudi tole kar sva kupila - je boljše kot večina ogledanega, še vedno pa ima svoje fore. Ampak sva jih bla pripravljena kompenzirat.

"Ampak ti le svetuj nakupe sedaj, saj imaš širok pogled na življenje."
Absolutno. Če ima nekdo denar, ima nekaj ogledanega, mu to ogledano ustreza na več načinov in mu cena ustreza že sedaj, ni razloga da bi leto dni čakal. To je moje mnenje. Če pa ti vidiš v tem človeku ovco - pa tudi prav.

Super Sonic je izjavil:

"Veš nepremičnino se ne kupuje kot avto, razen seveda, če nisi Super Sonic. "
Ti, pametnjakovič, kako se pa kupuje avto?

"Ti nimaš časa 1 leto počakat kako se bodo stvari obrnile, moraš imeti to takoj in to svetuješ seveda tudi drugim."
Aha, no vidš, a je blo tolk težko. 1 leto je treba počakat - za vse, ki to berete, 1 leto je za čakat, pol se bo pa splačal stanovanje kupit. Do takrat pa čakat!!! Da ne bi kdo slučajno do takrat kej kupu, ker je ovca.

" Kaj res misliš, da bo neki blazni naval na nepremičnine potem ko cene padejo?
Lej, tkole ti bom povedal, fant. Sam nisem nek nepremičninski agent ali karkoli podobnega. Sem pa pol leta nazaj kupil stanovanje (vrstno hišo). Zadeva je takšna; predno sva hiško kupila, sva pregledala nekaj čez 40 stanovanj. Nekatera bolj resno, nekatera manj resno. Od tega se jih je 17 izluščilo ven iz tega, kar nama je bilo približno všeč. Na vseh ogledih nas je bilo približno od 5 do 10 oglednikov, interesentov. Na uro! Za tega, ki sva ga na koncu tudi kupila, je vladalo solidno vzdušje = 4 resni kupci. Z denarjem v roki. Smo imeli primer na Rudniku, ko je nek ribničan prodajal (sicer izredno kvalitetno gradnjo, brez ene knauf stene, talno gretje, ipd) 4 sobno stanovanje po 2500€ za kvadrat, folk se je pa malo manj kot pretepal notr za tisto ušivo stanovanje (lokacija popolnoma v k***). Sedaj pa najboljše - vseh 17 stanovanj, hiš, duplexov in vrstnih hiš, ki sva jih pregledala, danes ne moreš več kupiti. Ker so prodane. Ne vem, ampak nekdo od naju je stvar sprobal, bil dejansko na "terenu" in ve kakšno povpraševanje vlada na trgu. In ti ga podcenjuješ. Zelo.

Zato sem jaz prepričan, da bo naval. Generalno ljudje razmišljajo v tej smeri - zakaj podnajemniku v žep, če je lahko moje. In ko bo to čas, ko bodo "zavohali" stanovanja po noro ugodni ceni, bo bum. To jaz verjamem. VE pa se, da ni nujno da imam prav. In če ti misliš drugače, jaz to spoštujem. Or so.

"Pa tudi malenkost večja izbira sedaj ne odtehta nakupa. "
To se v tej temi sploh še govorilo ni. Zdi se, vsaj jaz imam tak občutek, da boste nekateri vzeli vse, samo, da je 1500 po kvadratu in je novogradnja. Pa magari če cel življenje gledate steno čez okno. Naj me nekdo popravi, če se motim.

"Po drugi strani pa tvoja domneva o kvalitetni gradnji ne drži nujno."
Koliko ste eni smešni. Seveda, da si gradbinci ne bodo odtrgali kolača, do konca bodo šli. Preveč si obetate. Noben ne bo padel na kolena, in tudi če bo, ga bo najbližji kupil, priključil k sebi in trgoval dalje. Norih kupčij ne bo. V to sem prepričan. Jih pa privoščim, vsakemu.

"Glavno, da piše nadstandardna gradnja, potem grem pa z očetom gradbenikom na ogled pa samo zmajuje z glavo."
Gradnja je poglavje zase. Večinoma sem bil na vseh ogledih zelo razočaran. Tudi tole kar sva kupila - je boljše kot večina ogledanega, še vedno pa ima svoje fore. Ampak sva jih bla pripravljena kompenzirat.

"Ampak ti le svetuj nakupe sedaj, saj imaš širok pogled na življenje."
Absolutno. Če ima nekdo denar, ima nekaj ogledanega, mu to ogledano ustreza na več načinov in mu cena ustreza že sedaj, ni razloga da bi leto dni čakal. To je moje mnenje. Če pa ti vidiš v tem človeku ovco - pa tudi prav.

Zelo lepo in kulturno odgovorjeno!

Osebno se čudim s kje ljudem toliko denarja, da obstaja tako ogromno povpraševanje kot si ga opisal.

Ali smo zaradi mentalitete "Na svoji parceli" (članke Mazzinija) za razliko od drugih narodov pripravljeni toliko več časa živeti kot tlačani (garati kot zmešani in se odrekati) in imamo zato še toliko večje nesorazmerje med prihodki in cenami nepremičnin - affordability index, kot je opisan zgoraj?

"Osebno se čudim s kje ljudem toliko denarja, da obstaja tako ogromno povpraševanje kot si ga opisal. "

To je točno tisto, kar mi nihče tule ne verjame (že od začetka teme) - da se dobiti kredit. Za stanovanje. Četudi nisi sesalka javnega sektorja, kumunist in ne vem kaj še vse. Za nekaj ljudi poskrbijo tudi starši, nekateri so pa samo bolj podprti z denarjem. Pod črto je to, točno to, kar sem zapisal.

"Ali smo zaradi mentalitete "Na svoji parceli" (članke Mazzinija) za razliko od drugih narodov pripravljeni toliko več časa živeti kot tlačani (garati kot zmešani in se odrekati)"

To so takšne smešne predstave - zakaj bi pa moral garat kot zmešan? In še, kdo je zapisal, da se pri tem vsi počutijo slabo? Kot sem že zapisal, do 100k krede, ob manjši pomoči staršev, normalni zaposlitvi (2x plača po 1000€) in pozitivnemu odnosu do življenja, se da povsem dovolj dobro živeti, ob misli, da bo našim otrokom lažje. Hudiča, koliko staro državo pa imamo? In kaj že vse želimo? In če komu kaj ni všeč in je tako brezupno = madona, v EU smo. Pot pod noge. Tako, jaz tisto njegovo berem bolj kot frustracijo, prikazano čez sarkazem. Jasen signal, da je besedilo, no ja, za v smeti.

Pa ne rečem, da je vse ok. Govorim samo - da se da. Če veš kaj delaš in kaj želiš.

Super Sonic, sej bo sedaj država poskrbela za Vegrad, pa bomo spet plačevali iz žepa za reševanje probleov drugih, ki se ne bodo nikoli rešila, če se enkrat ne preseka gordijski vozel, in problemi postajajo vedno večji.

, do 100k krede, ob manjši pomoči staršev, normalni zaposlitvi (2x plača po 1000EUR)

Se bojim, da je edina variabilna postavka v tej kalkulaciji, ki pripelje do vrstne hiše v Ljubljani, tale "manjša" pomoč staršev. Sirote pa v jok. ;>

B - te pa jebe politika... kdaj gremo pit! ;)

"Se bojim, da je edina variabilna postavka v tej kalkulaciji, ki pripelje do vrstne hiše v Ljubljani, tale "manjša" pomoč staršev. Sirote pa v jok. ;>"

Vem, da je težko ostat priseben v takšni debati (da ne bi fojušiej takoj zganju), pa vendar; 225 k € niti ni tako veliko za vrstno hišo. Pa ni čisto v Ljubljani, čeprav avtobus 6 res "priderka" 200m stran od hiše. Sicer pa pri 27 letih, roko na srce, plunt 200k res ne moreš. Pa jih ne moreš niti 150k, če ti to kaj pomaga.

"Sirotam" (čeprav te oznake ne uporabljam rad), pa v bistvu ostane najprej situiranje, nato pa finančna samostojnost in naprej nakup tistega, kar si sami želijo. Če si želijo stanovanje, bo vrstna hiša res prevelik domet, bo pa v dometu kaj drugega. Mogoče celo kakšna samostojna hiška s 160 kvadrati, v 3pgf, na Igu. Za 130k € (oz. po dogovoru).

JanezekNovak ::

BTW eno kratko vprašanje.

Koliko ste sploh pripravljeni oz. sposobni plačati za novo stanovanje v Ljubljani v EUR na m2?

Zdej pa poglejte koliko EUR je m2 zazidljive parcele, pa dodajte tej ceni še cca. 750-1000 EUR gradbenih stroškov na m2, ter komunalne prispevke in dobili boste minimalno ceno po kateri se lahko sploh proda zadeva.

BTW približno od 40% do 60% teh m2 zazidljive parcele je lahko pozidanost.

Koliko točno je lahko pozidanost in kako visoko stavbo lahko naredite pa tukaj poglejte:
Novi prostorski akt mesta Ljubljane

Na teh 40-60% pozidanosti odbijte stran še skupne prostore.

Poleg tega pa je treba računati, da pride na novo 2 sobno stanovanje približno 2 parkirna mesta, torej ca 20 m2 za ti parkirni mesti.

Ko boste vse to izračunali in preverili pa poglejte koliko je trenutno realno minimalno lahko cena nepremičnine na m2.

Izračunana cena bo prišla okoli 1700EUR na m2.

Potem pa dodamo še dobiček investitorja in bo cena takoj cca. 2000 EUR na m2.
http://www.euroairsoft.com/

Wrong, v teh 2000EUR, je všteto delež ki si ga vzame politično korektni veljak, ter banka, del pa investitor oziroma gradbinec. Sedaj pa je problem, da banka, ker je pol državna noče znižati obresti, torej zasluška, gradbinci, pa nimajo iz kje pokriti razlike, če banka ne zniža obresti. Gradbinc nima keša, ima pa stanovanja na zalogo, in potem je stvar knjiženja kako pokažeš bilanco. Seveda boš nor, da boš kazal stanovanja, kot breme, saj potem nimaš pozitivne bilance, ter posledično novega kredita.

alien01 ::

Dvomim, da bo velik naval na stanovanja, če se bodo ta občutno pocenila. Če že ne zaradi drugega potem zato, ker je folk stanovanja kupoval na kredite (zapufal so se mladi + starši + še kdo, da so lahko prvi šli v nakup) banke bodo pa verjetno še lep čas zelo previdne komu posoditi denar (in to, da je ogromno mladih zaposlenih za določen čas vsekakor ni prednost!). Po moje se z izgovorom, da če bodo cene padle, bo narod navalil na stanovanja in bodo šle cene takoj nazaj gor, predvsem tolažijo lastniki nepremičnin (po možnosti še tisti, ki so jih dobili po jazbinškovem zakonu šenkane za 10.000EUR zdaj jih pa prodajajo za 100.000EUR).

Še graf prikaza posojil 08-09...

Sicer pa tudi sam prodajam eno stanovanje in ceno neprestano znižujem interesentov pa ni od nikoder. Poleg tega, da so cene nepremičnin v LJ vsekakor previsoke je problem tudi, da (vsaj tak občutek imam jaz) mladi/potencialni kupci enostavno nimajo denarja, ker jim banka ne da posojila ali pa si ga ne upajo vzeti (nezagotovoljena služba, zaposlitev za določen čas...), da bi nekdo v razumnem času kar tako našparal 100.000EUR pa pri večini tudi ne znese.

Če ga država ne bo kaj preveč srala (pri tej vladi nikoli ne veš), potem bodo cene nepremičnin slej kot prej zagotovo morale (občutno) pasti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alien01 ()

alien01 je izjavil:

Če ga država ne bo kaj preveč srala (pri tej vladi nikoli ne veš), potem bodo cene nepremičnin slej kot prej zagotovo morale (občutno) pasti.

Se strinjam. Zadnja leta se je toliko kupovalo predvsem zaradi prepoceni kreditov. Je pa zelo zanimivo slišati tako racionalno razmišljanje s strani osebe, ki je v vlogi prodajalca - mu je v interesu, da cene ne padejo.

Želim ti vso srečo pri prodaji!

PS: po koliko EUR/m2 pa prodajaš, koliko staro in kje? Imaš kakšno strategijo prodaje (npr. možnost prejšnjega najema, menjava, usmerjeno oglaševanje...)?

zee ::

To tudi mene zanima, čeravno je malenkost off-topic.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
««
8 / 69
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?

Oddelek: Loža
446220 (3277) techuser
»

Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )

8622868 (17716) BorutO
»

Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )

11134472 (31514) Ganon
»

Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )

7416232 (14718) Furbo
»

Kako živeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9016479 (14782) Matako

Več podobnih tem