» »

Možnosti nakupa stanovanja

Možnosti nakupa stanovanja

Temo vidijo: vsi
««
43 / 69
»»

Karaya 52 ::

Lastniki lahko spremenijo politiko in zmanjšajo svoja pričakovanja po povrnitvi naložb oz. dobičku, s tem da postanejo stanovanjski fond, ki služi z najemninami. Drugega jim v tem trenutku ne preostane. Če banke mislijo, da lahko dosežejo več, lahko stanovanja danes prodajo. Pa ne gre, edino država je dovolj neumna, da bi pokupila stanovanja, ki jih živ bog v Sloveniji trenutno noče, vsaj po tej ceni ne!

GregiB ::

-valvoline- je izjavil:

GregiB je izjavil:

Sem (še) najemnik... pred kratkim kupil nepremičnino... srednjih let...

Z družino sem videl pol sveta... Iz vsake destinacije sem poslal razglednico prijatelju, ki je lastnik hiše in (še vedno) odplačuje kredit, 1x na leto letuje teden dni na HR... priceless...

Get it?


Ah to je natolčevanje.


Not really... gre zgolj za to, da se je treba zavedati da imajo različni ljudje različne privilegije. In to različnost se različno financira... Sicer pa sem mnenja, da ni ne finančne in ne kake druge trdne logike za najem ali nakup. Oboje ima pluse in minuse... Pa smo spet pri tem, komu so kateri plusi in minusi pomembnejši...

-valvoline- je izjavil:

Če imaš keša ga maš za plačevanje najemnine ali kredita. Če ga nimaš pač ga nimaš ne za najemnino in ne za kredit.
Hmmm, res je... a obrok, ki ga zdaj plačujem za dolgoročni kredit je 370 € višja od mesečne najemnine, ki sem jo imel. S tem, da sem v pred kratkim kupljeno nepremičnino vrgel vse prihranke... To pa pomeni, da imam precejšne oportunitetne stroške... druge opcije torej, ki se jim bom moral zaradi tega odpovedati...

-valvoline- je izjavil:

Razlika pa je v tem da tvoj prijatelj ma potle neki zapustit svojim frocom,ti pač nimaš.


To je pravzaprav najboljši argument v prid najemu... Čakaš, da nepremičnino pojerbaš od staršev...

-valvoline- je izjavil:

Denar se zapravi do konca,pa ni važn če ga maš 1000 ali 2000 v žepu. Če nimaš puf za odplačevat denarja zapraviš precej bl lagodno in brez pameti,k pa maš pufeka se za vsak evro ve kam gre.
... your point? Denar, ki sem ga zapravljal, sem tudi zaslužil... Smo res tako plitko slovenceljski, da mora res vsakdo imeti svojo štalco in reševati stanovanjski problem 8 generacij naprej???
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

djordjevic ::

Karaya 52 je izjavil:

V Sloveniji so (ste) pa mladim vcepili v glavo, da jim je država dolžna zagotoviti lastno nepremičnino in da dokler tega ne dosežejo, ne morejo veljati za uspešne. V tem je napaka. Francoz se rodi nekje v Normandiji, študira v Toulousu, dela par let v Bordeauxu ali Parizu, dobi družino se preseli v predmestje, dobi peto, šesto službo v Strasbourgu, Kolnu, Bruslju, se upokoji nekje v Provansi ali višje v Alpah. Nikomur se ne da kupovati in prodajati stanovanja vsakih 5 let.

Tisto prvo je zraslo čisto na tvojem zelniku. In če smo že pri tem - sem velik nasprotnik nemobilnosti, kadar pa je človek postavljen v realno situacijo, zlasti v državi, ki jo gladko prevoziš v dobrih štirih urah, ta tvoj 'boj na požiralniku' rahlo izgubi smisel. Bolj je problem v siceršnji nefleksibilnosti ljudi kot v tem, da bi jih v stagnacijo sililo zgolj in samo lastništvo stanovanja. Meni je, recimo, pisano na kožo in živim precej bolj po tvojem zlatem ekonomskem principu, kot bi si mislil. Kljub lastništvu si, ako bi tako želel in moral, lahko poiščem zaposlitev _kjerkoli_ v Sloveniji. Meni ni problem preživeti veliko časa na cesti, enim je. No, k sreči mi to niti ni treba. Work-from-home has its benefits.
No grave is deep enough to keep us in chains.

neki4 ::

ej a si ti tisti dejan djordjevic ki je nategnu ljudi:)

djordjevic ::

Ne, me pa je debilni folk, ki je metal denar skozi okno za stvar, ki je s kilometra smrdela po nategu, spraševal enako kot zdaj ti. ;)
No grave is deep enough to keep us in chains.

neki4 ::

ja ja, jaz neverjamem:)

jype ::

Karaya 52> Sicer je pa razveseljivo da je Žarnič opustil blesav predlog. Zgleda da so ga vsa pisma in grožnje z referendumi spametovala. Bomo videli za koliko časa...

Za razliko od tiste vlade, ki ni poslušala nikogar, ko je uvedla administrativno zahtevo, da se potrebo po honorarnih delavcih na zavod za zaposlovanje vsakič sproti javlja vnaprej, na primer.

Morda pa poslušajo, pa jim freemarketerji ne znate predlagat nobene delujoče rešitve?

neki4 ::

djordjevic je izjavil:

Ne, me pa je debilni folk, ki je metal denar skozi okno za stvar, ki je s kilometra smrdela po nategu, spraševal enako kot zdaj ti. ;)



ni panike, ampak vidim da na netu objavljate vse kar vam paše. Fuzinarja okapija je tudi nekaj, dela res lepe posnetke.

djordjevic ::

Hehe, ni panike, ti pa povem, da zna biti kraja identitete ena huda kurvarija (žal mi je, moderatorji, druge besede preprosto ne morem uporabiti). Zato fantje inu dekleta, le previdno z osebnimi podatki. :|
No grave is deep enough to keep us in chains.

Karaya 52 ::

jype je izjavil:

Karaya 52> Sicer je pa razveseljivo da je Žarnič opustil blesav predlog. Zgleda da so ga vsa pisma in grožnje z referendumi spametovala. Bomo videli za koliko časa...

Za razliko od tiste vlade, ki ni poslušala nikogar, ko je uvedla administrativno zahtevo, da se potrebo po honorarnih delavcih na zavod za zaposlovanje vsakič sproti javlja vnaprej, na primer.

Morda pa poslušajo, pa jim freemarketerji ne znate predlagat nobene delujoče rešitve?


Pohvalno, ni kj. Sicer pa mislim, da že poznaš odgovor na drugi odstavek.

Z vsemi ukrepi blaženja kuge, ki se širi med gradbeništvom, smo samo zavlekli proces okrevanja. Prodaja nikakršna, odplačevanje kreditov stoji, kratko potegnejo banke oz. njihovi delničarji. Državljani v našem primeru. Tuje banke so že zdavnaj sčistile svoje bilance, naše pa čakajo na signal politike, politika pa na čudež. Tako pač ne gre, mi si domišljamo, da živimo v časih socialnega inžiniringa, kjer presojamo kaj je dobro iz prvega, drugega in tretjega stališča.

Sem bil prepričan, da bodo tretjo razvojno os gradili po evropskih standardih, ker razpis ne bo preferiral slovenskih nacionalih podjetij, teh več ne bo. To bi bilo dobro, ker smo - kot vemo - preplačali avtoceste za tretjino, gradili pa ... poglejmo samo Hrvaško. Ampak žal se spet govori, da DARS čaka na prerojen SCT, kar pomeni da se bodo ljudje še par let razbijali po regionalnih cestah, kvaliteta gradnje bo spet "po starem", cena pa mastna.

Pa se bo kdo oglasil in rekel: "bolje da gre naš denar slovenskim gradbinecm." Ja, to se je res izkazalo za "zelo pametno". Vidimo kako intelignetno so izkoristili super napitnine "kupujmo slovensko!".

djordjevic ::

Karaya 52 je izjavil:

preplačali avtoceste za tretjino, gradili pa ... poglejmo samo Hrvaško.

Nič ne rečem in se v bistvu strinjam z vsem, kar si napisal na to temo, toda, ko si ravno omenil Hrvaško. Kot najbrž veš, se je tam gradilo z varianto zasebno-javnega partnerstva, s tem da so menda postavili neko projekcijo pričakovanega prometa in v primeru, da ga ne dosežejo, vstopi država in krije razliko. No, na večini odsekov, ki so se najhitreje gradili, torej proti Splitu, je promet čez leto trikrat manjši od dogovorjenega po pogodbi. Guess, kdo bo spet potegnil kratko?
No grave is deep enough to keep us in chains.

Super Sonic ::

"Zgornja povezava kaže, da je povprečno razmerje med ceno in letno najemnino za metropolitan-area v ZDA 15.1."
Ta povezava nam pove nič.

"Kakšno pa je to razmerje pri nas? Npr. v Ljubljani? V zgornjem primeru (210.000EUR vredna nepremičnina in 800EUR najemnine) bi bilo preko 20."

Jaz sicer kakšnih analiz nimam, ampak sodeč po okolici in po tem kar slišim, bi rekel, da poznam 1 osebo, ki ima več kot 20 letni kredit za stanovanje. Večina seže nekje do 15 let, če že. Bi bilo zanimivo dobiti statistko povprečne dolžine kredita za stanovanje pri nas. In ravno to je tisto, kar vam zamerim. Da se obešate na razne 30 letne kredite za nemogoče vsote, ki jih v realnosti skorajda ni mogoče dobiti. V lastna razmišljanja dodajate najdražja stanovanja v mestih in hkrati najem prikazujete kot realno opcijo. Kot sem že zapisal; svinjarija brez primere.

"Gledal sem izračun na Abanki."
Tam si težko kaj videl, ker maksimalna doba za stanovanjski kredit 20 let.

"Tvoj unicredit izračun je zelo ugoden, temelji pa na 3 mesečnem Euriboru (pri trenutni vrednosti je EOM za ta kredit 3,6%)."
Online izračun še nikoli ni bil ugoden.

"Glede 132.000€ kredita na 30 let in 470€ obroka - tega pa preprosto ne verjamem. Morda je tak obrok bil leta 2008, ali pa je kredit vezan na CHF in izpostavljen dodatnemu valutnemu tveganju."

Oseba je zaupanja vredna in ne verjamem, da laže (niti nima razloga za laži). Vem pa, da je kredit vzela pri tisti banki, ki je pomagala financirati gradnjo nepremičnin. Sicer pa, tudi ta kredit je proti tistemu, ki smo ga videli pri Simoni Dimic, drag.

"Seveda pa so pri tej problematiki najpametnejši tisti, ki v življenju niso prebrali niti ene knjige s področja ekonomije."

Seveda bi sam rekel ravno obratno. Najpametnejši so tisti, ki veliko čitajo ravno takšne knjige in se posledično obremenijo to te mere, da ne znajo več zdravo razmišljat. In to prenašajo na okolico.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

jype ::

Karaya 52> Z vsemi ukrepi blaženja kuge, ki se širi med gradbeništvom, smo samo zavlekli proces okrevanja.

S tem se jaz vsaj delno strinjam - ta smer je napačna.

Karaya 52> Ampak žal se spet govori, da DARS čaka na prerojen SCT

Piši vladi, naj se zresni (in spodaj napiši, kaj pričakuješ).

Jaz sem že.

Okapi ::

Jaz sicer kakšnih analiz nimam, ampak sodeč po okolici in po tem kar slišim, bi rekel, da poznam 1 osebo, ki ima več kot 20 letni kredit za stanovanje.
Se mi zdi, da si narobe razumel. Mišljeno je razmerje med ceno nepremičnine in letno najemnino. V bistvu - v koliko časa z najemnino plačaš kupnino.

Bi rekel, da je pri nas okoli 20 let, ampak ne moreš tega kar izenačiti z ameriškimi razmerami (različne možnosti in donosi vlaganj, različne cene kreditov, dejstvo, da pri nas težko dobiš res dolgoročen najem, kar pomeni, da se moraš večkrat seliti, različna dinamika gibanja cen nepremičnin in najemnin, pa še kaj).

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Super Sonic ::

"Se mi zdi, da si narobe razumel. Mišljeno je razmerje med ceno nepremičnine in letno najemnino. V bistvu - v koliko časa z najemnino plačaš kupnino."

Ne, ne, nisem nič narobe razumel. Samo odgovoril sem tisto, kar je bistveno, če pri tej analizi je kaj bistvenega za nas. Ker ko se začne opletati z Ameriko po temah, kjer se pogovarjamo o Sloveniji, je kaj hitro jasno, da gre za sfiženo logiko ali pa za nemoč argumentov nekoga, ki nas hoče "amerikanizirat", čeprav lahko Slovenijo prevoziš z avtomobilom v 2 urah, dobiš zemljo bistveno dražje, kot v ZDA in imaš precej več administrativnih težav pri lastni gradnji, kot v ZDA (in da o bančnem sistemu sploh ne izgubljam besed). Ampak seveda, za nas je to vse enako.

Sicer ja pa tud tista analiza takšna, da je jaz ne bi kazal. Nad povprečjem je 39 zveznih držav, pod pa 14.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

ivanuscha ::

Zanimivo, da je ravno Janša najbolj trobil, da je treba zagnat gradbeni sektor. Očitno že ni bla dobra ideja ;)

mistik ::

Okapi je izjavil:

pred kratkim kupil nepremičnino...
Zakaj, če je bolje biti najemnik?

O.

To govoriš ti, ki si bil leta in leta kot sam praviš najemnik, potem si po dolgih letih ugotovil kaj se bolj splača in si si s kreditom kupil stanovanje. Posledično zaradi tega tako ognjevito trmasto ponavljaš eno in isto.

Ne rečem da ti mladi fantje, ki tukaj v tej temi podpirajo kredit, ki si ustvarjajo družine govorijo da je kredit solidna zadeva in grejo v ta način. Koliko si pa ti star, da si dviguješ tukaj svoj ego pred ostalimi?

Okapi ::

To govoriš ti, ki si bil leta in leta kot sam praviš najemnik,
Prvič, vprašanje je bilo ironično, ker če nisi opazil, zagovarjam nakup, ne najema. Kar se pa mojih najemniških let tiče, sem bil najemnik silom prilike, ker mi nobena banka ni dala kredita. Sem namreč freelancer, brez rednih dohodkov in banke se takih še vedno precej otepajo, včasih pa so te odslovili že na vratih. Potem se je pojavila možnost leasinga za fizične osebe in tuja banka, ki ni gledala na mesečne, ampak na celoletne prilive, in sem jo izkoristil.

O.

GregiB ::

Okapi je izjavil:


pred kratkim kupil nepremičnino...
Zakaj, če je bolje biti najemnik?
O.


Splet okoliščin... nepremičnine nisem kupil "na trgu"... A ni v tem poanta... Glede na razmere na (rednem) nepremičninskem trgu ne bi bil pripravljen kupiti nepremičnine, saj bi v bistvu potem bil suženj le-te. Praktično večino viška prihodkov bi vrgel vanjo za par let.... And yes, life's too short...
BTW... ne gradim za otroke... in tudi vzgahjamo jih tako, da upam, da tudi njim ne bo treba...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Okapi ::

Ja, lahko se je delati pameten, če ti nekdo podari stanovanje ali hišo, jo podeduješ ali dobiš kako drugače "mimo trga".

A ni zanimivo, da najem svetujejo v glavnem tisti, ki si nakupa ne morejo privoščit ali pa so do stanovanja prišli kako drugače?

O.

jype ::

Meni se zdi najem super, ker je z njim manj dela.

Poleg tega se mi zdijo reči kot je "vrednost ni pomembna, če misliš not itak živet" preveč za lase privlečene.

Ko bo čas za to, bom ziher kupil kakšno nepremičnino, ampak do tam je očitno še precej daleč - po tihem upam, da mi je ne bo treba in bodo lahko z mojim denarjem take reči kupovali moji potomci, če se jim bo to zdela pametna investicija.

algo ::

Če je možnost, potem se stanovanje kupi. Ni mi jasno, kako lahko nekateri tridite, da se najem bolj splača? Ste mogoče padli na glavo? Halo! Stanovanja se ne kupi, če za to ni možnosti (v kar je vključeno tudi, da se do vratu zapufaš s kreditom za pol življenja). V nasprotnem primeru pa ni nobenega dvoma. Lastno stanovanje v primerjavi z najemom je čisto druga zgodba - ni ti potrebno plačevati najemnine, tudi če bankrotiraš te nihče ne bo vrgel na cesto (razen v skrajnih primerih), lahko ga oddajaš, prodaš, zapustiš potomcem itd. Kar pa se najema tiče. V LJ sem pred leti plačeval za takšno luknjo, ki je še psu ne bi privoščil (30m2, stara oprema) 400€/mesec! 400€ NA MESEC! Za luknjo v kateri si se komaj dobro obrnil in je bila komaj, KOMAJ(!) primerna za par, kaj šele za par z otrokom - čisto neprimerna! 400€! Na bruhanje mi gre ob misli koliko denarja sem zmetal za takšno sranje od sranja. V LJ se verjetno za človeka dostojno življenje oz. družino začnejo najemnine pri 800-1000€/mesec. Da toliko vržeš v najem moraš biti že pošteno trčen v glavo - seveda, če imaš možnost nakupa, če ga nimaš si pač primoran. Čez 5, 10let pa najemnine ne bodo nič manjše, kvečjemu višje!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: algo ()

mistik ::

Okapi je izjavil:

A ni zanimivo, da najem svetujejo v glavnem tisti, ki si nakupa ne morejo privoščit ali pa so do stanovanja prišli kako drugače?

O.


Zanimivo in tudi dokaj logično, kot tukaj tisti, ki imajo kredit zagovarjajo nakup nepremičnine. Vendar ti si relativno star "dedec", koliko si star, če ni skrivnost?

Zdaj pa se zagovarjaš tako, da govoriš drugim mlajšim, da se delajo pametne, ker so trenutno v najemu in si stanovanja ne morejo privoščiti. Isto kot ti nekoč. Ali celo ne želijo vzeti kredita in izbirajo druge možnosti "mimo trga". Še več, mečeš notri tiste, ki nekaj celo podedujejo ali jim je bilo celo podarjeno.

djordjevic ::

Ena velika razlika je, če stanovanja ne moreš kupiti in si prisiljen v najem, pa se tega zavedaš, drugo pa je, če si prisiljen v najem in samega sebe prepričaš, da je to v bistvu boljše in da so butli tisti, ki gredo po kredit in v nakup. >:D
No grave is deep enough to keep us in chains.

jype ::

algo> 400€ NA MESEC!

Js dam 600 za 3 sobno.

djordjevic ::

Jaz sem dal pred petimi leti za enosobno, 40m2, v BS-3 bivših 110k SIT. Je pa res, da je bilo stanovanje relativno novo in lepo ohranjeno.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Okapi ::

koliko si star, če ni skrivnost?
Seveda je skrivnost, padem v depresijo, ko pomislim na to;)

da govoriš drugim mlajšim, da se delajo pametne, ker so trenutno v najemu in si stanovanja ne morejo privoščiti.
Od kje ti zdaj to? Povsem jasno mi je, da so cene postale astronomske in si marsikdo ne more privoščit nakupa. Moje nestrinjanje je usmerjeno zgolj k tistim, ki razlagajo, da se najem bolj splača od nakupa s kreditom, ker to v največjem številu primerov pri nas preprosto ne drži. Zelo malo je takih, ki bi znali ali hoteli razliko med najemnino in obrokom kredita oziroma kupnino naložiti tako, da bi se jim to splačalo. Večkrat sem že napisal, da bi se tudi meni takrat bolj splačalo kupit delnice Googla kot stanovanje, ampak jebiga, resnično življenje ni pravljica in kaj če bi kupil delnice Istrabenza?

O.

Pyr0Beast ::

Seveda je skrivnost, padem v depresijo, ko pomislim na to;)

*Smeh* :))
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

mistik ::

Okapi je izjavil:

koliko si star, če ni skrivnost?
Seveda je skrivnost, padem v depresijo, ko pomislim na to;)

da govoriš drugim mlajšim, da se delajo pametne, ker so trenutno v najemu in si stanovanja ne morejo privoščiti.
Od kje ti zdaj to? Povsem jasno mi je, da so cene postale astronomske in si marsikdo ne more privoščit nakupa. Moje nestrinjanje je usmerjeno zgolj k tistim, ki razlagajo, da se najem bolj splača od nakupa s kreditom, ker to v največjem številu primerov pri nas preprosto ne drži. Zelo malo je takih, ki bi znali ali hoteli razliko med najemnino in obrokom kredita oziroma kupnino naložiti tako, da bi se jim to splačalo. Večkrat sem že napisal, da bi se tudi meni takrat bolj splačalo kupit delnice Googla kot stanovanje, ampak jebiga, resnično življenje ni pravljica in kaj če bi kupil delnice Istrabenza?

O.




Ne, ti dostikrat začneš debato, da to govorijo tisti, ki so nekaj podedovali, jim drugi podarili, ne morejo si privoščiti in podobno. Poglej zadnje poste meni, kaj si rekel, pa boš videl, kaj ti hočem povedat.

Če si pa star dedec, potem se pa jaz sprašujem, zakaj nenehno polemiziraš z fanti, ki grejo morda v najem pri 25tih ali kasneje, cela generacija mlajši od tebe.

Tear_DR0P ::

V LJ se verjetno za človeka dostojno življenje oz. družino začnejo najemnine pri 800-1000€/mesec.

ekhm - jaz plačujem 400 EUR mesečno za 2,5 sobno v kao centru LJ (blizu orto bara), povsem opremljeno, velikosti ~70m2 - nakup takšnega stanovanja bi me po današnjem pregledu oglasov stal nekje okrog 210k EUR (podobna lokacija, kvadratura in oprema).
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

jernejl ::

jype je izjavil:

Poleg tega se mi zdijo reči kot je "vrednost ni pomembna, če misliš not itak živet" preveč za lase privlečene.

Seveda. Danes lahko s pomočjo kredita kupiš 200.000€ vredno stanovanje. Če bodo cene padle in se bo čez kakšno leto tako stanovanje na trgu dalo kupiti za 180.000€, si z nakupom izgubil precej denarja. Vendar je tole težko razložiti nekomu, ki ne razume pojma, kot je oportunitetni strošek.

Pojem lastne nepremičnine pač marsikoga asociira na varnost, npr.:
S svojim denarjem se sicer lahko po mili voljo igraš in tvegaš, ampak če hočeš ljudem dobro svetovati, jim svetuješ, naj najprej poskrbijo za štalco, potem se pa lahko naprej igrajo. Jasno, borzni mešetarji, ki se igrajo s tujim denarjem, mislijo drugače


Vendar je nakup nepremičnine s kreditom lahko tudi precej bolj tvegan od naložbe privarčevanih sredstev. S kreditom se izpostavljajo tveganjem za desetletja, in to z vzvodom: spremembe obrestnih mer, valutna tveganja, višina plače in nezmožnost odplačevanja obrokov, morebitne bolezni, ki vplivajo na zmožnost dela, spremembe vrednosti nepremičnin, potrebe po večji/manjši/drugačni nepremičnini, nezadovoljstvo s kupljeno nepremičnino (slaba kakovost), potresi, poplave ipd. Tudi to je "igra" in tveganje.

Alternativno se lahko "igraš" z lastnimi privarčevanimi sredstvi (ki jih je manj, torej je izpostavljenost manjša), tveganja pa so odvisna od naložbene strategije. Naložba je lahko bolj tvegana s potencialno višjo pričakovano donosnostjo ali manj tvegana z nižjo pričakovano donosnostjo; lahko je tudi precej bolj varna od najema kredita za stanovanje (depoziti, denarni in obvezniški skladi, državne obveznice).

V LJ se verjetno za človeka dostojno življenje oz. družino začnejo najemnine pri 800-1000€/mesec. Da toliko vržeš v najem moraš biti že pošteno trčen v glavo

...ali pa si znaš izračunati, da se to bolj splača od nakupa.

A zagovornikom nakupa stanovanja se zdijo izračuni nepomembni, ker temeljijo na nekih predpostavkah. Podatki o obrestnih merah kreditov s spletnih strani bank se jim zdijo nerealno visoki (3,6% EOM !), nerelevantni se jim zdijo članki, ki jih napišejo tuji ekonomisti, nekompetentni se jim zdijo ljudje, ki so prebrali kakšno knjigo o ekonomiji.
Pomembno je, da imajo oni zaupanja vredne ljudi, ki vedo, kako pa je v resnici in kaj se bolj splača.
Pomembno je, da je nakup stanovanja na kredit varna naložba, ostale oblike naložb pa igra in tveganje.

Beremo lahko podatke, kako nekdo plačuje 400€ najemnine za luknjo, medtem ko nekdo drug plačuje le malce večji obrok kredita za solidno stanovanje. Glede na očitno astronomske najemnine in nizke obroke kreditov lahko sklepamo, da se splača najeti kredit, kupiti stanovanje, ga dati v najem, od najemnine plačevati obroke kredita in čez 20 let bomo brezplačno prišli do stanovanja. Ergo, denar pada z neba, stanovanja pa se delijo zastonj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

djordjevic ::

jernejl je izjavil:

Glede na očitno astronomske najemnine in nizke obroke kreditov lahko sklepamo, da se splača najeti kredit, kupiti stanovanje, ga dati v najem, od najemnine plačevati obroke kredita in čez 20 let bomo brezplačno prišli do stanovanja. Ergo, denar pada z neba, stanovanja pa se delijo zastonj.

Če misliš, da v Ljubljani (pa najbrž še kje drugje, kjer je bilo povpraševanje po stanovanjih visoko) ljudje tega zadnjih 10-15 let niso počeli, pa si tudi lažeš v obraz. Zadnje čase se to sicer malo teže izvede, še pred 10 leti pa ni bil noben problem.
No grave is deep enough to keep us in chains.

neki4 ::

Tear_DR0P je izjavil:

V LJ se verjetno za človeka dostojno življenje oz. družino začnejo najemnine pri 800-1000€/mesec.

ekhm - jaz plačujem 400 EUR mesečno za 2,5 sobno v kao centru LJ (blizu orto bara), povsem opremljeno, velikosti ~70m2 - nakup takšnega stanovanja bi me po današnjem pregledu oglasov stal nekje okrog 210k EUR (podobna lokacija, kvadratura in oprema).



To je zelo fensi, če to vse klapa kot praviš.Izračuna kaj je bolje kreda ali najem v tem primeru niti ne potrebujem.Vsaj na trenutne zgoraj podane podatke...lahko pa kdo poskus, da me prepriča v nasprotno.

jernejl ::

algo je izjavil:

Lastno stanovanje v primerjavi z najemom je čisto druga zgodba - ni ti potrebno plačevati najemnine, tudi če bankrotiraš te nihče ne bo vrgel na cesto

V primeru izpada dohodka je seveda veliko bolj priročno imeti na zalogi privarčevanih nekaj deset tisoč €, kakor pa vse porabiti za lastno stanovanje pod hipoteko, za katerega bi moral plačevati kredit, pa ga ne moreš. Lažje je seveda tistim, ki so stanovanje kupili brez kredita, pa še takemu bi ob izpadu dohodka bolj ustrezalo imeti 150.000€ na bančnem računu kakor prazen bančni račun in lastno stanovanje. Stanovanje ni ravno zelo likvidna naložba. Oseba brez dohodka bi tudi kredit na banki težko dobila, kljub temu, da ima lastno stanovanje.

Lahko ga oddajaš, prodaš, zapustiš potomcem itd

Če ne kupiš stanovanja, lahko s privarčevanim denarjem prav tako počneš vse to in še kaj več.


@djordjevic: razmere pred 15-imi leti so bile precej drugačne od današnjih, cene nepremičnin precej nižje. Če se je takrat splačalo kupovati stanovanja, še ne pomeni, da je danes enako.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

djordjevic ::

Takrat je marsikdo dejansko kupil stanovanje kot špekulativno naložbo, danes ga večina kupi za rešitev stanovanjskega problema. ;)
No grave is deep enough to keep us in chains.

Okapi ::

zakaj nenehno polemiziraš z fanti, ki grejo morda v najem pri 25tih ali kasneje, cela generacija mlajši od tebe.
Očitno ne štekaš, kar pišem. Ne polemiziram z nikomur, ki gre v najem, polemiziram s tistimi, ki bi druge radi prepričali, da je najem boljši od nakupa s kreditom (tudi če si ga lahko privoščiš). In seveda omenim, da so "najpametnejši" praviloma tisti teoretiki, ki se s stanovanjskim problemom sploh niso nikoli zares ukvarjali.

Oseba brez dohodka bi tudi kredit na banki težko dobila, kljub temu, da ima lastno stanovanje.
Neprimerno lažje, kot če niti stanovanja nima. Lahko ga recimo prodaš in najameš na leasing.

O.

jernejl ::

Okapi je izjavil:

Oseba brez dohodka bi tudi kredit na banki težko dobila, kljub temu, da ima lastno stanovanje.
Neprimerno lažje, kot če niti stanovanja nima. Lahko ga recimo prodaš in najameš na leasing.

Nerad se ponavljam, a vseeno:
oseba brez stanovanja ima privarčevanega toliko denarja, da lahko s tem nekaj let živi, zato ne rabi kredita.

Aston_11 ::

Kako to misliš? Nimaš stanovanja, si klošar, imaš privarčevanega veliko denarja, da s tem lahko živiš ali pa 2) živiš pri starših, imaš denarja... kaj tretjega morda?

Ne vem no, ampak biti brez stanovanja danes ni ravno tisto, kar bi si človek želel. Pri nakupu stanovanja, ki ga potrebuješ, ne špekuliraš, kako se bodo cene spreminjale.

jype ::

Aston_11> Pri nakupu stanovanja, ki ga potrebuješ, ne špekuliraš, kako se bodo cene spreminjale.

Seveda špekuliraš. Če bi leta 2005 namesto v stanovanje četrtino od tistih 100 jurjev vložil v Google (4x višja vrednost), četrtino v Apple (30x višja vrednost), ostalo pa prihranil na računu, bi imel danes denarja za 5 stanovanj, kljub temu da bi vmes ves čas plačeval najemnino (in bi ti še ostalo).

Če si kupil stanovanje, imaš pa danes samo stanovanje - ničesar drugega.

GregiB ::

Okapi je izjavil:

Ja, lahko se je delati pameten, če ti nekdo podari stanovanje ali hišo, jo podeduješ ali dobiš kako drugače "mimo trga".

Lej... z napisanim se strinjam v smislu, da se tisti, ki mu nekaj prileti "ugodneje", lažje odloča med danimi opcijami. Naj bo zame jasno, da sem se odločil za varianto, ki bo vseeno precej dražja, kot najem, a ekonomsko opravičljiva. Kot pa sem že napisal, je odločitev odvisna tudi od posatvljanih prioritet...

Okapi je izjavil:

A ni zanimivo, da najem svetujejo v glavnem tisti, ki si nakupa ne morejo privoščit ali pa so do stanovanja prišli kako drugače?


Pa dober, Okapi... dejmo ovržt subjektivne razloge in dejmo ŠE ENKRAT narediti izračun... bom napisal predpostavke, lahko jih seveda ovržete, pa lahko naredimo potem drug izračun...

Torej... živim v spodnje-savinjski regiji, vzemimo kot primer Žalec, 65m2 stanovanje...
Najem takšnaga stanovanja je cca. 350€/mesec, cena na trgu pa 100K € Predpostavimo, da imamo na TRR 20K € torej nam za nakup manjka 80K €. Predpostavimo, da bomo vzeli kredit na 15 let. Letna brestna mera za kredit skozi celotno obdobje vračanja je 5% (stroški odobritve, zavarovanja so npr. všteti). Predpostavimo, da v teh 15 letih stanovanje ne depriciira niti navzgor, niti navzdol...
Obrok kredita je 635 €... Torej mesečna razlika med najemnino in odplačilom kredita je 285€.
V primeru, da smo vzeli kredit, nam po 180 mesecih ostane nepremičnina z tržno vrednostjo 100K €
Če smo v najemu, imamo začetni kapšital 20K € kateremu vsak mesec primaknemo 285€.
Če imamo denar v nogavici, torej letna obrestna mera 0%, imamo po 180 mesecih 71.300 €. V kolikor najdemo (konzervativno, vezava npr.) investicijo z npr. 3% obrestno mero, pridemo po 180 mesecih že na 95,8K €. Break even obrestna mera za investicijo je 3,43% in imamo 100K €.
Po tem scenarijo smo hipotetično lahko 15 let v najemniškem stanovanju in če uspemo najti investicijo z letnim ROI 3,43%, lahko taisto stanovanje od najemodajalca odkupimo...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Aston_11 ::

jype je izjavil:

Aston_11> Pri nakupu stanovanja, ki ga potrebuješ, ne špekuliraš, kako se bodo cene spreminjale.

Seveda špekuliraš. Če bi leta 2005 namesto v stanovanje četrtino od tistih 100 jurjev vložil v Google (4x višja vrednost), četrtino v Apple (30x višja vrednost), ostalo pa prihranil na računu, bi imel danes denarja za 5 stanovanj, kljub temu da bi vmes ves čas plačeval najemnino (in bi ti še ostalo).

Če si kupil stanovanje, imaš pa danes samo stanovanje - ničesar drugega.



Špekuliraš lahko, če imaš kje stanovati. Če imaš na izbiro klošarstvo ali stanovanje, te prav malo briga, koliko bo vredno čez x let. In če imaš toliko, da nimaš nič, imaš pa možnost priti do stanovanja s kreditom, potem se boš pač odločil med najemom ali pa nakupom.

Reveže prav malo brigajo kotacije na borzi. S tem se lahko igrajo špekulanti s polno ritjo.

Gregor P ::

... torej dejansko hočete reči, da se je "klošar" z nakupom odločil, da bo rajši za večno ostal "klošar"8-O
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Aston_11 ::

Ne. Če gledaš parcialno na stvari, da.

Zanimiv primer zgoraj. 15 let najema, nato lahko kupiš stanovanje, kar je enako temu, da takoj kupiš stanovanje. Profitira ali najemodajalec ali banka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

jype ::

Aston_11> Špekuliraš lahko, če imaš kje stanovati.

Špekuliraš lahko, če imaš denar za stanovanje.

Če denarja nimaš, si lahko v najemu, ali pa vzameš kredit - ne eno ne drugo ti ne zagotovi nobene varnosti, je pa kredit potencialno boljši, ker eventuelno pri kreditu lahko prideš do lastnega stanovanja, če se ti vmes nič ne zgodi.

Aston_11 ::

No ja, špekuliraš lahko, če kaj imaš. S tem, da bi bil brez prostora za življenje (torej na cesti), si hecen špekulant s 100 K v žepu.

jype ::

Aston_11> No ja, špekuliraš lahko, če kaj imaš. S tem, da bi bil brez prostora za življenje (torej na cesti), si hecen špekulant s 100 K v žepu.

S 100k si na cesti?

To mate pa čudne predstave o denarju.

-valvoline- ::

djordjevic je izjavil:

Takrat je marsikdo dejansko kupil stanovanje kot špekulativno naložbo, danes ga večina kupi za rešitev stanovanjskega problema. ;)

Če maš keša parajt 100-200k ali več se še vedno bolj splača nakup in finančna naložba v stanovanje(v večjih mestih,povdarjam tam kjer je dosti študentov in tujih delavcev) kot da je keš na banko,sploh ni pomemben ROI.Zakaj? Ker dab na banko dobil ugodno obrestno mero morš vezat keš na daljšem časovnem obdobju,denar je v tem primeru *zaklenjen* in za to časovno obdobje ni priliva,v primeru oddaje stanovanja pa keširaš vsak mesec takoj po nakupu oz oddaje(kar solidna pokojnina če se pogovarjamo o stanovanju v Lj).Kot drugo stanovanje tut če bo 200 let staro in primerno vzdrženano-obnovljeno spet ma visoko vrednost.Hiperinflacija in katastrofalen padec ekonomije in vrednosti valute je vseskozi prisotna nevarnost,sploh pa če upoštevamo podatke o dnevnem zadolževanju zahodnih držav in divjem tiskanju denarja(ZDA 4 milijarde dnevno). Tak da nepremičnina,zlato,srebro in podobno je še vedno najbolj ziher naložba.

Zgodovina sprememb…

Aston_11 ::

Na stvari gledaš zelo ozko in s temi malimi provokacijami k razvoju teme ne prispevaš. Tudi s 100 k si lahko na cesti. Kaj te tu moti? Samo to, da ni preveč realno? Pri vseh gornjih razglabljanjih je treba izpostaviti tudi extreme. Prva varianta bi bila: si na cesti, nimaš denarja, druga, si na cesti, imaš denar, kaj z njim, tretja, si na cesti, nimaš denarja, lahko pa a) vzameš kredit ali b) greš v najem, četrta, ostaneš na cesti, peta, živiš pri starših, imaš/nimaš denar, imaš/nimaš možnosti za kredit, imaš/nimaš možnosti za špekulacije, itd. (da se spet ne boš zapičil v omejene možnosti, so še druge, svobodno jih dopiši, be constructive).

Eni gor pišejo, kot da je iskanje prostora za življenje monopoli. Malo bomo v najemu, malo na borzi, malo bomo šparali. In real life moraš za take stvari imeti možnosti za špekulacije, sicer je potopka.

Aja, me ne impresionira, da iztrgaš iz konteksta podatek, ki s te ti zdi, da je nato zajebancija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

-valvoline- ::

Kot sem že enkrat povedal,država mora tu pristopit racionalno v pomoč mladim in še posebej mladim družinam,z poceni neprofitnih stanovanj ali subvencioniranje tržnih najemnin. Pa ne luksuzna stanovanja,tam 40-50m2 in z dobo subvencioniranja(neprofitnega najema) tam 5-10 let,dab lahka mlade družine zadihal na polno in za ta čas pršparal dovolj sredstev za svojo gajbo.

jype ::

S 100k evri _ne moreš bit na cesti_, če se sam za to ne odločiš.

Z 10k evri si lahko celo leto v hotelu, z vsemi stroški vključenimi.
««
43 / 69
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?

Oddelek: Loža
445949 (3006) techuser
»

Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8622002 (16850) BorutO
»

Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11132703 (29745) Ganon
»

Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7415080 (13566) Furbo
»

Kako živeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9015559 (13862) Matako

Več podobnih tem