» »

Možnosti nakupa stanovanja

Možnosti nakupa stanovanja

Temo vidijo: vsi
««
4 / 69
»»

thramos ::

Ne, je pa dejavnik pri odločitvi najema kredita.

GregiB ::

Kaj sem hotel povedati je to, da vsekakor lahko govorimo o (ne)varnosti delovnega mesta kot pogoj (ali pač ovira) za odločitev pri nakupu nepremičnine, se mi pa zdi malo neokusno takšno "name-calling" prebacivanje. Ali je kdo zaposlen pri DU in koliko dobi plačano, je stvar njega samega in države, in vsak se odloča v svojih okvirjih. Pač je zaposlen v razmerju do države, kot sem jaz do privatnega sektorja...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

Mercier ::

Jaz sem po kmečko odločil, da vzameva toliko kredita, da lahko obrok normalno plačava z dvema povprečnima plačama (povprečnima za naju), oziroma komaj shajava z eno povprečno in eno slabo, če bi prišlo takšno obdobje. Načeloma bi pa naj šlo na bolje s časom. Brezposelna ne moreva biti. Tudi se mi zdi malo verjetno, da bi kdo od sodelujočih na tem forumu bil nezaposlen dlje časa.

Double_J ::

Supersonic...

s puncami je tako, da rabijo nekaj razburljivosti. Tako da pazi, da ne bosta preveč preskrbljena. Potem si punca poišče razburljivost drugje, mladi povzpetnež pa bogastvo utopi v drogah.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

T-h-o-r ::

dudes

kaj je s tem spuščanjem na osebni nivo?

fucking shit
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Double_J ::

Samo pravim... da ni tako bistven denar tle v Sloveniji. Vsak nekako shaja, to ni ravno glavni As v rokah. Drugo je kakšna Afrika...
Dve šivanki...

Šimpanz ::

Midva z bejbo sva pred 7 leti kupila dvo in pol sobno stanovanje v centru Ljubljane z lastnimi sredstvi in kreditom za 10 let (od staršev nisva dobila nič). Aja pred tem sva vsaj 5 let šparala denar. Še tri leta morava plačevati vsak po 200 eur kredita in to je to.
Tako da tista o bogatih starših je bluzenje. Treba je čim prej začeti šparat pa bo.

rfmw ::

pred 7 leti (smeh)... danes je situacija popolnoma druga - mnogo slabša...
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

gzibret ::

Printer> Tako da tista o bogatih starših je bluzenje. Treba je čim prej začeti šparat pa bo.

Se popolnoma strinjam s tabo!

Dodal bi še nekaj...

Ko imaš nekaj EUR našparanih, pa pri bankah malo informacij, kaj in koliko ter pod kakšnimi pogoji lahko kaj dobiš, vidiš, do kam brez problemov sežeš.

Potem, ko imaš to razčiščeno, pa si moraš vzet kar nekaj časa, in nekaj mesecev intenzivno spremljat ponudbo, pa iti marsikaj pogledat. In ko najdeš tapravo stvar, jo moraš takoj zagrabit.

Meni je eno super stanovanje z garažo ušlo iz rok, ker sem cincal 2 dni preveč. No, sem našel drugega, sicer dražjega, ampak je za mene (sedaj vidim) malo preveliko.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gzibret ()

Okapi ::

ampak je za mene (sedaj vidim) malo preveliko.
Kako je lahko stanovanje preveliko?;) Lahko je predrago, lahko ima nefunkcionalno razporejene prostore, ampak preveliko?

O.

Tear_DR0P ::

Treba je čim prej začeti šparat pa bo.

ne moremo. poglej kake so danes cene piva pa kokaina ;)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

djordjevic ::

Zato pa hitro v jok in na drevo. Saj, kolikor se nabija tu pesimizma, druge opcije itak ni, ne.
No grave is deep enough to keep us in chains.

gzibret ::

Jah... sem se narobe izrazil. Ni izkoriščeno v celoti. Ena soba je prazna (jo uporabljam zgolj za sušenje perila in likanje :P).

In za ceno te sobe, bi imel morda kredit odplačan že čez 1 ali 2 leti, tako pa manjka še 6 let. Zato sem rekel, da je stanovanje preveliko....
Vse je za neki dobr!

imagodei ::

djordjevic> "Zato pa hitro v jok in na drevo. Saj, kolikor se nabija tu pesimizma, druge opcije itak ni, ne. "

Joj - saj niti ne gre za pesimizem. Gre za spoznanje, v kakšni ušivi luknji od države živimo in še nič ne kaže, da se bo izboljšalo. Gre za to, da v okviru svojih zmožnosti uvidiš, da v dani osebni in splošni ekonomski situaciji zate najem kredita za stanovanje ni najbolj racionalna reč pod soncem (ni samo, da se špekulira, da bodo cene m2 še padale).

Če imaš tko fejst starše, da ti podarijo (ne samo posodijo) 20.000 EUR, se bi z njimi morda tudi dalo dogovorit, da 5 let živiš s svojo familijo pri njih? V tem času lahko, namesto da odplačuješ obrok kredita, ta denar daješ v štunf ali pa morda v kakšno sorazmerno varno naložbo, ki ti pokrije inflacijo in prinese še realne obresti.

Morda si 20.000 EUR od staršev sposodiš (oz. dobiš nepovratna sredstva) z namenom odprtja lastnega podjetja in kaniš na ta način priti do denarja za stanovanje.

Kot že rečeno, lahko greš v najem poceni stanovanja. Torej ne gledaš za stanovanje na luksuzni lokaciji v centru Ljubljane, ampak si zadovoljen s cenejšimi alternativami, kjer najem stane 350 EUR/mes. Razliko pa poskušaš postopno plemenitit, npr. preko vzajemnih skladov ipd.

Vse to seveda z zavedanjem, da so trenutno stanovanja v SLO še kako precenjena in da bo balonček slej ko prej pač moral počiti. Res je, lahko traja še 10 ali 20 let (in takrat boste vi vsi že odplačali - predvsem pa preplačali kredite), vseeno pa upam(o), da bo previsoke cene pojedla trenutna recesija.
- Hoc est qui sumus -

Super Sonic ::

"Gre za spoznanje, v kakšni ušivi luknji od države živimo in še nič ne kaže, da se bo izboljšalo."
Jaz sem mnenja, da država ni tako ušiva kot se zdi. Čakat na to, da se bo država obrnila, da se boš lahko dvignu še sam, je pa tko - tko. No, po želji, sicer.

"Če imaš tko fejst starše, da ti podarijo (ne samo posodijo) 20.000 EUR, se bi z njimi morda tudi dalo dogovorit, da 5 let živiš s svojo familijo pri njih?"
Kaj pa če nimajo kam dat? Nimajo vsi hiš, nekateri imajo tudi stanovanja. Sicer ti pa že ta pomoč lahko močno pomaga na poti do stanovanja. Sam si ugotovil, da bi v tem primeru lahko poljubno "šparal" in vlagal. In v petih letih bi se kar nabralo kapitala.

"Morda si 20.000 EUR od staršev sposodiš (oz. dobiš nepovratna sredstva) z namenom odprtja lastnega podjetja in kaniš na ta način priti do denarja za stanovanje."
Če nimaš kje biti, je pa res najbolje, da začneš pri odprtju lastnega podjetja. Pa sej nič ne rečem, samo sedaj so v temo prišli hudo kreativni ljudje, ne več tisti, ki delajo po 8 ur in imajo 750€ plače, ter pridejo domov tako utrujeni, da ne zmorejo nič več drugega kot ležat na kavču in gledat svoje dva otroka.

"Kot že rečeno, lahko greš v najem poceni stanovanja. Torej ne gledaš za stanovanje na luksuzni lokaciji v centru Ljubljane, ampak si zadovoljen s cenejšimi alternativami, kjer najem stane 350 EUR/mes. Razliko pa poskušaš postopno plemenitit, npr. preko vzajemnih skladov ipd."
To se mi zdi najslabša možna rešitev. Ker pri nas javni transport ni nekaj na kar bi lahko efektivno računal in glede na to, da so plače najvišje ravno v Ljubljani in je dela v tem mestu največ, mislim, da razni okoliški kraji poberejo ogromno denarja za vožnjo. Je pa spet odvisno od situacije, včasih se tudi ta kalkulacija izide, še posebno če se misliš na delo voziti s kolesom.

"Vse to seveda z zavedanjem, da so trenutno stanovanja v SLO še kako precenjena in da bo balonček slej ko prej pač moral počiti. Res je, lahko traja še 10 ali 20 let (in takrat boste vi vsi že odplačali - predvsem pa preplačali kredite), vseeno pa upam(o), da bo previsoke cene pojedla trenutna recesija."
Popravi me če se motim, toda pripravljen si čakati tudi do 20 let v neki x luknji pri starših, da bo situacija takšna, da ne boš preplaču kredita? ;)
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

EC9 ::

Zato pa hitro v jok in na drevo. Saj, kolikor se nabija tu pesimizma, druge opcije itak ni, ne.

Bi kupil delnico, čeprav vsi indikatorji kažejo, da bo padla?

Npr. Ta teden se je na celovških dvorih oglasil podjetnik z denarjem in jih vprašal po koliko EUR/m2 mu dajo 10 stanovanj (v paketu). Ponudba je bila 1300. Odgovor podjetnika: Bom še malo počakal na bolj ugodno ceno.

Kdor pa hoče pokazati, da ima večjega kot vsi ostali in je nasploh pravi odločen dedec, da ne jokca...Go ahead! Pomoje vseeno ni tako zelo težko počakati v najemu, da se trg umiri na normalnih nivojih. Sploh, ker se ti sicer lahko zgodi, da 5 let delaš samo zato, ker si kupil ob butastem času...

A fool and his money are easily parted.

O tem kdaj je optimalen čas za nakup stanovanje odloča vsak posamezno. Kdo zdej pravi, da je 5 let tistih, ki bo naredilo razliko? Kdo pravi, da jih je 8? To je pač neko taktiziranje, ki je povezano s statusom posameznika. Tale podjetnik naj počaka še 30 let, bo videl za kakšno bagatelo bo takrat dobil tistih istih (ne enakih) 10 stanovanj.

Trg se lahko zlomi, nalomi, zdrobi, stisne ali pa zadavi. Pri čemer velja enako za vse - dobra stanovanja, dobra gradnja in dobra lokacija bo vedno imela svojo ceno. Lahko v določenem obdobju bo ceneje ampak vprašanje je, če bo še takrat tudi naprodaj. Tiste obrobne luknje od kakšenga osebka, ki nujno rabi denar, pa že v tem obdobju (in tudi kakšnem času prej) dobiš ekstremno ugodno.

Ne silim nobenega v nakup stanovanja za vsako ceno, govorim samo, da ni tako brezveze iti v nakup, kot hočete za vsako ceno tule nekateri to predstavit.

Plus to, da če bi bili zlobni, bi nekaterim tule, ki opletajo z merjenjem onetov, vrnili z odgovorom, da gre (pri oklevanju z nakupom in večnim čakanjem na nižje cene) pač za racionalizacijo manjka jajc in odgovornosti, pa nismo. >:D

Zgodovina sprememb…

SuperSonic,

tebi se v tej temi že dolgo časa ne gre več za to, da bi racionalno debatiral, ampak zgolj za to, da bi sforsiral svojo varianto. IOW, ni važno, a imaš prav ali narobe, glavno da je po tvoje.

Morda ti odpišem še na tvoj zadnji daljši post, v katerem si se me privoščil, če mi bo želodec dopuščal. Ampak itak je brezveze, ker je itak prav zgolj in samo to, česar si se lotil ti. Kot ti pravi SilverFlow, nisi objektiven.

SS> "Jaz sem mnenja, da država ni tako ušiva kot se zdi. Čakat na to, da se bo država obrnila, da se boš lahko dvignu še sam, je pa tko - tko. No, po želji, sicer."

Država je precej ušiva. Imamo cel kup problemov, ki jih že davno ne bi smeli imeti več. Tranzicija pri nas še kar traja, čeprav smo samostojni že salbih 20 let. Obdavčitev plače je zgolj ena, ki prva pride na misel.

Zgoraj objavljena avstrijska povprečna leto bruto plača znaša 23.613,00 EUR, povprečna letna neto plača pa 17.376,00 EUR. Razmerje neto/bruto: 0,74
Slovenska povprečna letna bruto plača je 16.697,16 EUR, neto pa 10.797,60 EUR. Razmerje neto/bruto: 0,65

Pa (če bi bila to ustrezna tema) bi se našlo še mnogo tega.

SS> "Kaj pa če nimajo kam dat? Nimajo vsi hiš, nekateri imajo tudi stanovanja."

Lej, če ne gre, pač ne gre. Saj jaz nikogar ne silim živet s starši na 50 kvadratih. Jaz tukaj navajam različne variante, ti se pa obešaš na posamezno in vsako posebej demantiraš, ker se pač najde za vsako en kontra-primer, kjer to ne bi šlo... It's either-or, man! Če ne moreš pri starših, pa če ti dajo 20.000 EUR, pa če še tvoji partnerki dajo njeni kaj, pa če je skupni income preko 3.000 EUR/mes, boš pa jasno šel v kredit in nabavil to stanovanje! Bil bi nor, če ga ne bi!

SS> "Če nimaš kje biti, je pa res najbolje, da začneš pri odprtju lastnega podjetja."

Heh, moji starši so začeli v garsonjeri na 25m2. Danes je najemnina (izven LJ) za tak pajzelj 200-250 EUR. Mogoče ti ne odgovarja živet na takšnem majhnem prostoru, ampak to ni point. Tako kot ti VEŠ, da se da odplačevat kredit tudi s 1.500 EUR skupnega dohodka, tako jaz vem, da če imaš željo, lahko potrpiš 3-4 leta v eni sobi - če si gostinec ti ali tvoja partnerka se lahko odločiš za v najem gostinskega lokala, ki ti prinaša npr. 2.000 EUR mesečno (konzervativno). Če si tehnični/compwiz človek, lahko investiraš v svojo izobrazbo in začneš delat spletne strani. Če obvladaš računovodstvo, lahko z nizkimi stroški začneš z računovodskim servisom. Idej ima vsak zase lahko ogromno, če se mu opcija s 25m2 življenjskega prostora izide ali ne, pa tudi sam ve. Konec koncev se lahko vseli tudi v 35-40m2 enosobno stanovanje za 250-300 EUR.

Edini resnični problem je, da v tem malem pajzlu, imenovanem Slovenija, mnogo poslovnih idej enostavno ne deluje, ker je ali trg premajhen, ali davčna obremenitev previsoka, ali pa je konkurenca prehuda. Pasji frizer bi v SLO verjetno propadel. Poskusi odpret domače konditorstvo in izdeluj pralineje - verjetno boš popušil. Starinarnice v SLO tudi verjetno ne gre odpret, bi bil zelo trd kruh. Na večjih trgih, kjer ne živi zgolj za en Dunaj ljudi, bi tudi take reči uspele. Smo pač provincialci; ne pomeni, da nekateri ne uspejo, je pa to daleč od equal opportunities.

Spet - jaz ti navajam različne opcije, ti pa najdeš Janeza in Micko, ki pa tako nista pripravljena delat. Kul, njima to pač ne špila, ne pomeni pa, da to ni varianta.

SS> "To se mi zdi najslabša možna rešitev. Ker pri nas javni transport ni nekaj na kar bi lahko efektivno računal in glede na to, da so plače najvišje ravno v Ljubljani in je dela v tem mestu največ, mislim, da razni okoliški kraji poberejo ogromno denarja za vožnjo. Je pa spet odvisno od situacije, včasih se tudi ta kalkulacija izide, še posebno če se misliš na delo voziti s kolesom."

Eh... Dokler delodajalci plačujejo prevoz na delo, niti ni tako zanič rešitev. Sicer pa, kdo pa pravi, da se je treba vozit v LJ na šiht? Aja, centralizacija, tam so najbolj plačani šihti. Se pravi, ker hočem imet lastno stanovanje, moram it delat v LJ. Ker se nočem vozit 50km daleč na šiht, moram kupit stanovanje v LJ, kjer so cene m2 ful višje. Super deal, ni kaj.
- Hoc est qui sumus -

Pasji frizer bi v SLO verjetno propadel.

Pa se hudo motiš, veš. Povpraševanje po kakovostnih frizerjih se le še povečuje. Tako da, kdor ima željo in znanje, to je dober biznis, verjemite.

O tem kdaj je optimalen čas za nakup stanovanje odloča vsak posamezno. Kdo zdej pravi, da je 5 let tistih, ki bo naredilo razliko?

Jaz in očitno še dosti ostalih ljudi, drugače promet na nepremičninskem trgu ne bi zastal toliko kot je. Dve leti bo dovolj. Argumenti zakaj tako mislim so bolj ali manj navedeni zgoraj.

Glede argumentov o jajcih, cincanju, odločnosti...pa bom poleg:
A fool and his money are easily parted

dodal še eno našo modrost:

Z glavo skozi zid in s kurcem v čelo

Zgodovina sprememb…

• spremenil: EC9 ()

Fino, še en poklic več, ki bi uspel. Torej, dejansko si vsak lahko preračuna, kje in kdaj je manj na izgubi in kaj si sploh lahko privošči. Če je cenejša in zate trenutno izvedljiva varianta najemnina manjšega pajzla + varčevanje (magari z odprtjem podjetja ali popoldanske dejavnosti) kot pa kredit, greš pač v to. Če ti ni težko vzet kredita in ugotoviš, da boš popušil manj denarja s tem pristopom, se pač vržeš v kredit.

What's the big deal? To, da sem rekel, da je s polno ritjo lahko srat? Dejansko je tako: Ljudje z 20.000 EUR finančne injekcije in 3.000+ EUR mesečnega incoma kupujejo stanovanja na kredit. Tisti, ki nam starši ne morejo dat 20.000 EUR (pa nima veze a so faliranci in zahojenci, ali pa imajo realne težave, na katere ne morejo dosti vplivati) in imamo mesečni income bližje povprečni SLO plači kot pa 3.000 EUR (pa nima veze a smo bili leni v šoli ali so bili kakšni objektivni razlogi), pa kle gor kao "jamramo".
- Hoc est qui sumus -

M@73Y ::

Še en konkretno moj primer:
V podjetju sem zaposlen 1 leto 2 meseca za določen delovni čas. Prej sem delal že 3 leta preko študentskega servisa v istem podjetju. Delam diplomo (Fakuleta za elektrotehniko v Ljubljani), moja mesečna neto plača je 714EUR. po diplomi bo recimo 100EUR višja. Živim pri starših, imam 15 let star avto.
Sedaj mi pa naj nekdo pove, kako do stanovanja, če mi ob mesecu ostane bore malo. Nekaj dam staršem, nekaj za položnice. Potem je enkrat letno registracija, pa dohodnina, pa zemljiški davek (sicer se ga deli v gospodinjstvu ampak vseeno) in prihranjen denar gre. o dopustu že 3 leti sanjam. Starša skupaj zaslužita 900EUR (delo v proizvodnji). Trenutno sem samski, ampak resno žensko ne dobiš lahko, ker se nobena več noče odrekati, vsaka je takega mišljenja; tako kot SuperSonic; hoče desca z denarjem, nobel avtom, hišo, pa bogate starše...
Torej jaz se z imagodei-jem popolnoma strinjam; s polno ritjo lahko serješ. Pa ne me zastopit da sedaj jamram, ampak zanima me kako si ustvariti svoje "zasebno" stanovanje. Pa sem razmišljal da bi doma si prvo nadstropje uredil, pa mi zmanjka. Že en usrana vzmetnica za posteljo je 300EUR, hladilnik, pralni stroj, štedilnik vse po 500EUR, potem kurjava... Pa ne želim razkošja špilat, ampak, recimo, da se za kredit zbere, pa moraš potem še živet, pa oprema stanovanja, pa razni stroški....
Tako da prosim kdor se baha da ima možnost 20kEUR finančnih podpor pa to, ni se treba hvalit. Pa recimo jest še dokaj "normalno" živim. Kaj pa 100.000 brezposelnih, pa ljudje po 400EUR osebnega neto dohodka, vsaka jim čast da pregurajo čez mesec....
..jump into psytrance tunnel..

PaX_MaN ::

Že en usrana vzmetnica za posteljo je 300EUR, hladilnik, pralni stroj, štedilnik vse po 500EUR, potem kurjava... Pa ne želim razkošja špilat, [...]

Če ga res nočeš:
jogi 117EUR
hladilnik 149EUR
namizni štedilnik 79,69
pralni stroj 209EUR

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PaX_MaN ()

M@73Y,

dejansko je tudi opcija popoldanski fuš. Glede na to, da delaš FE, verjetno zastopiš računalništvo in IT? Izdelava spletnih strani? Vzdrževanje IKS infrastrukture manjšega podjetja ali dveh?

Drugače te pa popolnoma razumem. En čas sem razmišljal, da bi si nabavil večji kavč in večjo televizijo, pa sem se raje odločil investirat prihranjen denar za leto do dve. Po tem, ko plačam svoje stroške, stroške od svoje mame in ko je mesec naokoli, za kakšen kredit ta hip ne ostane.
- Hoc est qui sumus -

M@73Y - glede na to, da nimaš po milim nebom kaj počet, sprašuješ pa po stanovanju, ja pojdi dodatno delat. Še pred tem daj pa odpoved.

Jaz sem ravnokar zaposlil trgovca v maloprodaji, pa je neto plača enaka tvoji. V enem letu bo prišel na okoli 820€ neto (+ še nekaj % od prometa). Če hočeš delat zastonj, je to tvoj problem, ne problem države, občine, slo-techa ali mene.

p.s.
Ne da se mi več pregovarjat kako in kaj, ponavljam samo sledeče: nimam bogatih staršev, nimam 3k€ plače ampak okoli 1900€, rad delam dobro in malo, ter verjamem, da se vsak problem da rešiti na človeku prijazen način - da, tudi stanovanjski in to v naši državici. Izvolite izlivat vaše nemogoče življenjske pogoje, dalje.

T-h-o-r ::

super sonic

točno, ker službe kar čakajo na razne m@73ye, bo quital
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Pa sem razmišljal da bi doma si prvo nadstropje uredil, pa mi zmanjka. Že en usrana vzmetnica za posteljo je 300EUR,
In kaj fali tej, na kateri spiš zdaj? Je ne moreš odnesti v 1. štuk? Aja, rad bi novo. Hofer: Vzmetnica "Comfortflex", 90 x 190 cm, 59,99 evrov.

Nekatere ljudi preprosto ni mogoče razumeti. Očitno imate kljub malim plačam hišo, na voljo imaš celo nadstropje, torej imaš stanovanjski problem v bistvu rešen, tule pa sedaj na veliko jamraš.

Hladilnik, pralni stroj in štedilnik lahko vse kupiš tudi rabljeno, za drobiž, z malce iznajdljivosti celo zastonj, samo odpeljati boš moral sam. OK, ne bo Miele, ampak rahlo obtolčeno in spraskano Gorenje, ampak pir boš imel mrzel, gate čiste in župo skuhano.

Vmes začni razmišljati, kaj in kje bi moral delati, da bi zaslužil več kot tistih 800 evrov neto, kolikor se ti obeta.

Aja, pa en poceni rukzak in šotor si kupi (oboje skupaj dobiš za 100 evrov) in odštopaj na morje, pa boš imel dopust, da ne boš še naslednje tri leta sanjal o njem.

Ali pa naredi tako, kot počenjo Slovaki, ki pridejo k nam na morje na dopust grozdje obirat. 10 ur delajo, dve uri čofotajo v morju in se čez 14 dni vrnejo domov za nekaj sto evrov bogatejši, kot so prišli (zagoreli pa so enako, kot če bi cel dan poležavali na plaži).

Čisto tako, mimogrede, tudi v mojih študentskih časih (še v ex-Jugi) smo nekateri hodili avgusta in septembra v Švico obirat sadje, v Francijo trgat grozdje, v Anglijo obirat jagode ... S 14 dni dela si imel plačanih mesec dni potovanja po Evropi, pa še domov si kaj prinesel.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Steinkauz ::

M@73Y menjaj šiht. Resno. Z FE (skoraj) diplomo delaš za 700eur???
Stari folk ma srednjo elektro pa 800eur+ plačo.

T0RN4D0 ::

Haha, če misliš z FE diplomo delat za 800EUR na mesec, si stanovanja ne zaslužiš ker je očitno nekaj narobe s tabo. Mislim da tudi danes za diplomante FE ki nimajo dveh levih rok in znajo dejansko kej nardit ni težav za solidno plačane službe.

Seveda ti izobrazba in sposobnosti odpirajo nova vrata, kar ne pomeni da z dvema doktoratoma iz jedrske znanosti ne moreš biti hišnik za 700EUR na mesec. Ampak moraš pa biti malo smotan da se odločiš za takšno kariero.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Včeraj zadnji oddaji Preverjeno je bilo lepo pokazano, kako se umetno držijo visoke cene nepremičnin... prodajalci na enem bregu, kupci na drugem, vmes pa VELIKO vode...

Zeberdee ::

OFF: Upam, da štekate, da si država ne more dovoliti zloma nepremičninskega trga. Po nekaterih podatkih naj bi bilo 30% stanovanj kupljenih v zadnjih petih letih kupljenih s hipoteko. Če bi se trg zlomil (torej bi se cena zmanjšala) bi morali te hipoteke reprogramirati oz. dodatno zavarovati, kar pa v večini primerov ne bi bilo možno.

harvey ::

To se kaže, da so igralci na sceni, ki onemogočajo tržne zakonitosti in zato so vse napovedi o cenah, gibanju, zlomu...zelo podobni pogledu v kristalno kroglo. Ker edini kriterij za oblikovanje cen - povprečna plača, že dolgo ni faktor določitve cene ali najemnine.

Drugo resno vprašanje pa je ali je morda že kdo poskušal na kakšni dražbi s strani sodišča na II naroku, kjer je npr. 45m2 garsonjera Domžale izklicna cena 38.500 EUR.

oldguy ::

V podjetju sem zaposlen 1 leto 2 meseca za določen delovni čas. Prej sem delal že 3 leta preko študentskega servisa v istem podjetju. Delam diplomo (Fakuleta za elektrotehniko v Ljubljani), moja mesečna neto plača je 714EUR. po diplomi bo recimo 100EUR višja. Živim pri starših, imam 15 let star avto.

Podplačan si. Za faktor 2, vsaj...

Seveda, možno je, da pač nimaš kaj dosti izkušenj, ter da ne ustvariš dovolj nove vrednosti, da bi lahko imel višjo. A če po npr. 3-5 letih pri tem delodajalcu ne moreš pričakovat vsaj enkrat višje plače (pa bi bilo bolj realno 2-krat), daj odpoved. Resno...

aiko ::

Lahko, da so cene umetne, vendar pomoje ne bojo kar tako padle, ker:

- Vse novogradnje se gradijo na kredite, kar dvigne ceno + profit gradbinca
- večina stanovanj, kupljenih v zadnjih 10-ih letih je na kredit, kar pomeni, da kdor ga bi prodal, ga ne more prodat izpod cene (svojih stroškov kredita)
- ostala pa ali so na obup lokacijah, ali se ne prodajajo ali pa so razvaline
- parcele so drage, dovoljenja in priključki tudi
- če zgradim npr. blok, in ga želim prodati (po normalni ceni), mi država takoj pobere 20% od prodaje, kar pomeni, da moram ceno dvignit toliko, da po odbitem davku, nisem v minusu in da nisem gradil zastonj

Situacija je slaba, pri tem pa država zelo pomaga...

moja 2 centa na to temo

Moje razumevanje je nekako v smeri, da če želiš nekaj prodati, moraš imeti kupca... V sedanjih razmerah pa je potemtakem čisto vseeno, če je cena za m2 kar 10.000EUR, saj že zdaj ni kupcev in jih pri teh cenah in ceno denarja PMSM tudi ne bo

Lahko, da so cene umetne, vendar pomoje ne bojo kar tako padle, ker:

- Vse novogradnje se gradijo na kredite, kar dvigne ceno + profit gradbinca
- večina stanovanj, kupljenih v zadnjih 10-ih letih je na kredit, kar pomeni, da kdor ga bi prodal, ga ne more prodat izpod cene (svojih stroškov kredita)
- ostala pa ali so na obup lokacijah, ali se ne prodajajo ali pa so razvaline
- parcele so drage, dovoljenja in priključki tudi
- če zgradim npr. blok, in ga želim prodati (po normalni ceni), mi država takoj pobere 20% od prodaje, kar pomeni, da moram ceno dvignit toliko, da po odbitem davku, nisem v minusu in da nisem gradil zastonj

Situacija je slaba, pri tem pa država zelo pomaga...

moja 2 centa na to temo

ad 1. Zakaj / kako je višji strošek investicije - zaradi stroškov kredita - povezan s profitom gradbinca? Sploh, če upoštevaš dejstvo, da prodaja ne steče.

ad 2. Če je nekdo vzel kredit nad svojimi zmožnostmi in ne bo mogel odplačevati, bo slej ali prej ob stanovanje. Logična posledica, če se zainvestiraš. In ko se takšno stanovanje prodaja "lastne cene" ni več.

ad 3. Obup lokacije...= diferenciacija trga. Strinjam se, da ima vsako stanovanje neko svojo vrednost, glede na različne faktorje (lokacija, starost, oprema, parkiranje, infrastruktura...), vseeno pa se verjetno strinjaš, da če se na Viču stanovanja prodajajo po 1000 EUR/m2, je težko pričakovati, da se bodo v centru po 5000 EUR/m2, ker bo dosti kupcev raje šlo živeti v 5 krat cenejše stanovanje. Z drugimi besedami: Diferenciacija deluje samo v določenem razponu - elastičnost povpraševanja.

ad 4. Cene parcel po mojih opažanjih že padajo, še bolj pa bodo, če bo naša ljuba država uspela noramlno obdavčiti nepremičnine. Cena "papirjev" pa je za enodružnisko hišo v rangu 5-10% celotne cene.

ad 5. Zelo se strinjam, da ravno država pri nas z noro obdavčitvijo in raznimi stanovanjskimi skladi...precej dviguje cene. Čeprav tudi ustava pravi, da država ustvarja možnosti, da lahko državljani pridobijo stanovanja.

Situacija se bo razpletla, ko bodo banke prisiljene izterjati dolgove investitorjev/gradbincev. Vse kaže, da bo to kar kmalu.

hunter01 ::

ad 1. Zakaj / kako je višji strošek investicije - zaradi stroškov kredita - povezan s profitom gradbinca? Sploh, če upoštevaš dejstvo, da prodaja ne steče.

To si ga narobe razumel. Zaradi višjega stroška investicije je končna cena višja in je ne morejo spustit. profit je recimo, da enak.

Glede cene, je tudi zelo odvisno od politike občine. Kaj vse mora investitor narediti poleg stanovanjskega naselja recimo. Od cestne infrastrukture, novih križišč, semaforji, vrtci, igrišča itd. To vse dviguje ceno. Za vsako stvar še rabiš strokovnjake, da pripravijo načrte, papirje ... Dvomim, da bi lastniki novogradenj si upali držati tako visoke cene (npr. v Ljubljani), če bi jih lahko še spustili in še vedno imeli dobiček. nekaj verjetno da, kaj pretirano pa dvomim.

Folk bi itak rad za stara stanovanja ogromne zneske.

Situacija se bo razpletla, ko bodo banke prisiljene izterjati dolgove investitorjev/gradbincev. Vse kaže, da bo to kar kmalu.

To je edina rešitev za nižanje cen, ampak s tem bodo tudi podjetja propadla verjetno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hunter01 ()

To je edina rešitev za nižanje cen, ampak s tem bodo tudi podjetja propadla verjetno.
To ne bo nobena rešitev, ker bo učinek zelo kratkotrajen in omejen. Neprodanih novih stanovanj je razmeroma malo in ko bodo poceni razprodana, bo konec veselja, ker jim bo cena takoj zrasla.

Osnovni problem je, ker je stanovanj pri nas premalo in je gradnja novih hiš predraga.

O.

Osnovni problem je, ker je stanovanj pri nas premalo in je gradnja novih hiš predraga.

Težko bi se strinjal s tem, ob podatku, da je samo v LJ 3.000 praznih stanovanj... poleg tega, če gledam po spletu, se praktično vsa stanovanja v mojem koncu (savinjska) prodaja že celo večnost...

Ne vem, zakaj me daje občutek, da četudi bi v Sloveniji bilo 5x več stanovanj naprodaj, kot potencialnih kupcev, bi cena le teh bila daleč nad povpraševano...

PaX_MaN ::

Težko bi se strinjal s tem, ob podatku, da je samo v LJ 3.000 praznih stanovanj...

13.000 - 15.000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PaX_MaN ()

energetik ::

Ne vem, zakaj me daje občutek, da četudi bi v Sloveniji bilo 5x več stanovanj naprodaj, kot potencialnih kupcev, bi cena le teh bila daleč nad povpraševano...
Ja, ker jih ima folk za investicijo in jih pač ne bodo prodali pod določeno ceno. Po mojm je to osnovni problem. Zraven pa še centralizacija.

Vprašati se moraš, zakaj se prodajajo stanovanja? Če stanovanje prodajaš zato, ker imaš stanovanje viška in bi si za ta denar rad kupil avto ali karkoli pač, ga prodaš tudi ceneje, ker ti je pač pomembneje, da imaš ferarija čimprej.

Ampak pri nas ljudje večinoma nimajo stanovanja viška, ampak ga prodajajo zato, da bi si kupili drugega (večjega, boljšega, v drugem kraju ...). Ali pa ga prodajajo v primeru, da zanj res veliko iztržijo, v nasprotnem primeru pa ga bodo pač dali otrokom, ko odrastejo. In takim stanovanjem preprosto ne more pasti cena.

O.

To si ga narobe razumel. Zaradi višjega stroška investicije je končna cena višja in je ne morejo spustit. profit je recimo, da enak.

Mislim, da sem razumel. Končna cena je zaradi nesposobnosti&požrešnosti investitorja previsoka, zato ni kupcev in ni poslov. Točno to se trenutno dogaja v Sloveniji. "Ne morejo spustit" pa je bullshit. Slabe investicije se rešuje z zmanjševanjem izgub (cuting the loses). Pri nas pa vsi še vedno mislijo, da pri nepremičninah pa ne more biti izgub, ker so varna naložba...Pri nas se bomo 101 kapitalizma naučili malo bolj boleče - ko bodo banke / stečajni upravitelji prodajali stanovanja na silo/v stečajnih postopkih. Takrat ni važno "koliko ne morejo spustit". Vprašanje ni več ali bomo imeli dobiček ampak ali bomo preživeli. In precej gradbincev ne bo. Samo zdaj jim je že precej vseeno - npr. Vegrad. Banke pa jim še ne zavijejo vratu, ker še upajo na čudeže.

@Okapi - ponudba stanovanj je pri nas močno presežna. V ljubljani imamo okrog 3000 praznih enot novogradenj + ogromno ostalih praznih enot. Pri trenutni dinamiki prodaje je zaloge za okrog 5 do 6 let. Npr. v ZDA pa jamrajo, ker imajo za 7 mesecev zalog :)

UPDATE: Rezervno stanovanje, ki ga imam, je vredno 10 mio EUR. Ni panike, če ga ne morem prodati za to ceno, ker ga itak ne prodajam. Se samo meni zdi, da s to logiko nekaj ne štima.
Rešitev bi bil davek na nepremičnine, ki bi podražil držanje praznih enot.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: EC9 ()

Pri trenutni dinamiki prodaje je zaloge za okrog 5 do 6 let.
Ker je trenutna dinamika prodaje tako nizka. Večina tistih, ki bi sicer stanovanje kupila kljub visoki ceni, sedaj čaka in upa na občutnejše znižanje cen. Je pa seveda tudi res, da so do leta 2008 cene narasla proti absolutnemu maksimumu, ki ga ljudje sploh še zmorejo.

O.

btree ::

Mislim, da sem razumel. Končna cena je zaradi nesposobnosti&požrešnosti investitorja previsoka, zato ni kupcev in ni poslov. Točno to se trenutno dogaja v Sloveniji. "Ne morejo spustit" pa je bullshit. Slabe investicije se rešuje z zmanjševanjem izgub (cuting the loses). Pri nas pa vsi še vedno mislijo, da pri nepremičninah pa ne more biti izgub, ker so varna naložba...Pri nas se bomo 101 kapitalizma naučili malo bolj boleče - ko bodo banke / stečajni upravitelji prodajali stanovanja na silo/v stečajnih postopkih. Takrat ni važno "koliko ne morejo spustit". Vprašanje ni več ali bomo imeli dobiček ampak ali bomo preživeli. In precej gradbincev ne bo. Samo zdaj jim je že precej vseeno - npr. Vegrad. Banke pa jim še ne zavijejo vratu, ker še upajo na čudeže.

koliko časa predvidevaš, da je do poka?

BlueRunner ::

Banke pa jim še ne zavijejo vratu, ker še upajo na čudeže

Banke pridno štejejo obresti in računajo, da bodo na koncu stanovanja prodana. Tudi upnikom namreč ni v interesu, da se bi nepremičnine kar mirno razprodale pod vrednostjo kreditov, ker bi s tem tudi oni šli v minus.

Banke bi začele sprožati stečajno postopke in prodajo z izgubo samo in izključno v primeru, da bi tudi njim voda tekla v grlo. Ta pa jim ne, ker se jih v imenu gospodarske krize in stabilnosti pomaga z različnimi jamstvi, dokapitalizacijami in drugimi finančnimi injekcijami.

Kar vsaj v mojih očeh pomeni, da večina stvari, ki jih je trenutna vlada naredila z bankami v Sloveniji neposredno povzroča to, da bodo cene nepremičnin preprosto ostale bolj ali manj tam kjer so. Če pa se slučajno motim, pa imam pripravljeno denarnico za takojšen nakup.

Zgodovina sprememb…

btree ::

pa saj ni vse v bankah, bomo videli, kaj bo prinesel davek na nepremičnine.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: btree ()

koliko časa predvidevaš, da je do poka?

Strinjam se s tole napovedjo trenda cen - do sedaj je očitno napoved kar lepo držala:

http://www.finance.si/forumi/?m=633378&...

Če bo pa še kakšen velik gradbinec škripnil, pa bi lahko šlo vse skupaj še malo hitreje dol - "pok". Npr. Vegrad je odličen kandidat za to. Pa tudi ostali niso tako daleč od roba, samo bankam bo moralo zaškripat, da se bodo zganile.

BlueRunner ::

Pa tudi ostali niso tako daleč od roba, samo bankam bo moralo zaškripat, da se bodo zganile.

To je tisto, kar mene moti. Kako za hudiča bo bankam "zaškripalo"? Ratingi za nepremičninske kredite so tam kjer so, obresti so navite pod nebo, mirovanje gospodarstva jih ne gane, država pa pri verjetno največji slovenski upnici razmišlja o dokapitalizaciji.

Kolikor vidim lahko naše banke še čakajo in čakajo. Če pa bo kateri od paradržavnih grozilo kaj hudega, pa se bo poskrbelo za dokapitalizacijo. Če ne storijo nič, ne bodo nič več izgubile, kot že so, če pa samo čakajo, pa bodo morda iz tega potegnile še lepe dobičke. Ne vidim pa kdo bo prisilil banke k temu, da spremenijo svoje čisto normalno tržno obnašanje.
««
4 / 69
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako določit pravo ceno stanovanja, hiše ipd. ?

Oddelek: Loža
446220 (3277) techuser
»

Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )

8622868 (17716) BorutO
»

Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )

11134470 (31512) Ganon
»

Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )

7416229 (14715) Furbo
»

Kako živeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9016478 (14781) Matako

Več podobnih tem