Forum » Šport » Nakup pohodnih čevljev
Nakup pohodnih čevljev

Scaramouche3 ::
Meni so Salomon Quest 4D 3 GTX zdržale od 2019,zdaj sem prvič videl razpoko na levi strani...med podplatom in usnjem...

WizzardOfOZ ::
Ima kdo kaj takega za mrzle dni:
Salomon TOUNDRA PRO CSWP
Ali v Sloveniji rabiš čevlje, ki zagotavljajo toploto pri -40 stopinjah celzija?
Zaradi posebne tehnologije Airgel ostanejo topli tudi pri -40°C. Za maksimalno toploto v najbolj surovih pogojih kar jih narava premore, je s pomočjo NASE, ki je strokovnjak tehnologij za temperature izven tega sveta, Salomon razvil najtoplejši čevelj,
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()

gruntfürmich ::
definitivno. ker to vsekakor ni za -40, sploh pa ne če boš čakal na preži 2 uri...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Okapi ::
Guglati menda znaš, ne? Vpišeš model v iskalno vrstico in gledaš, kje v EU je najugodnejša cena.
pol3ni ::
Ja si me ravno prehitel.So že naročene
Bom delil dva linka če kdo rabi
https://www.top-armyshop.com/lowa-zephy...
https://www.doorout.com/lowa-zephyr-mk2...
Bom delil dva linka če kdo rabi
https://www.top-armyshop.com/lowa-zephy...
https://www.doorout.com/lowa-zephyr-mk2...
SmeskoSnezak ::
Kere znamke/cevlji imajo mal vecje normalne/siroke podplate oz.stopala? LaSportiva ima kak model, kot recimo Trango?
LP, Smeska
LP, Smeska
@ Pusti soncu v srce... @

gruntfürmich ::
tisto kar sem imel modelov, je bila planika bolj ozka od alpine.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
predi ::
Včeraj so mi razpadli deset let stari Alpina Tibet V (69382). Drug pohodnik je na vrhu omenil, da je po poti tik pod vrhom videl ostanke podplata, pogledam, pa je bil moj. Sploh vedel nisem. In to na obeh čevljih hkrati. Sloj, na katerega je nalepljen Vibram, je dobesedno začel razpadati oz. se krušiti. Če s prstom potegnem po tem materialu, mi na njem ostane drobir. Ni torej popustilo lepilo, vdal se je ta material, ki očitno ni mišljen za tako dolgo rabo. Še dan prej niso čevlji kazali kakršnihkoli znakov, da bi se to lahko zgodilo ali pa tega nisem opazil. Narejeni so bili v Sloveniji. Na izhodišče sem se sicer vrnil brez večjih problemov, ni pa bil prijeten občutek na določenih delih poti. Nosil sem jih nekajkrat na leto po visokogorju in nižje pozimi (max male derezice, brez cepina). Enodnevni pohodi. Se vam zdi 10 let za usnjen gojzer neka normalna uporabna doba?
Zdaj iščem alternativo v ihti. Kakšen predlog? Sicer bom na Alpini vprašal ali takšne poškodbe sanirajo (popolna menjava vsega, kar ni usnje), ampak se bolj nagibam k menjavi proizvajalca in izdelka. Čevlji so mi sicer ustrezali, so pa težki (~800g en). Tam nekje 200€ so sprejemljive cene za visoke čevlje danes očitno.
Zdaj iščem alternativo v ihti. Kakšen predlog? Sicer bom na Alpini vprašal ali takšne poškodbe sanirajo (popolna menjava vsega, kar ni usnje), ampak se bolj nagibam k menjavi proizvajalca in izdelka. Čevlji so mi sicer ustrezali, so pa težki (~800g en). Tam nekje 200€ so sprejemljive cene za visoke čevlje danes očitno.
lolipop2 ::
Mogoče Scarpa?
Lahko pa tudi novejšo verzijo Alipne. Verjetno so tudi materiali kaj boljši. Cena Ribelle od Scarpe je tam tam....
Lahko pa tudi novejšo verzijo Alipne. Verjetno so tudi materiali kaj boljši. Cena Ribelle od Scarpe je tam tam....
Se vam zdi 10 let za usnjen gojzer neka normalna uporabna doba?
Ni problem v usnjenem gojzarju kot takem, ampak v poliuretanskem delu podplata, ki zaradi hidrolize začne razpadati.
Hidroliza poliuretanskega podplata je kemični proces, pri katerem se poliuretanski (PU) material začne razkrajati zaradi vlage in toplote. To je najpogostejši razlog, zakaj se starejši čevlji z poliuretanskimi podplati začnejo drobiti, razpadati ali se spreminjati v prah, čeprav so bili malo nošeni.
Problem je, ker nošenje, raba čevlja, na hitrost tega procesa praktično ne vpliva. Poliuretan se stara tudi v omari, in v skladišču trgovine, še preden ga kupiš.
Na Alpinini spletni strani sicer ne skrivajo sestave podplata...
PU vmesni podplat - Učinkovito blaži udarce in zmanjšuje obremenitev stopal pri dolgih turah.
...na žalost pa zamolčijo, da ima omejen rok trajanja.
Povprečna življenjska doba poliuretanskega (PU) podplata je približno 5–10 let, hidroliza pa se običajno začne po 3–7 letih, odvisno od pogojev shranjevanja.
Tako da 10 let tvojih čevljev je približno največ, kar si lahko od njih pričakoval.
Lahko zamenjaš podplat. Pri lepljenih čevljih s poliuretanskim vmesnim podplatom to sicer ni pogosta praksa, ampak umetna pamet pravi:
Zamenjava obrabljenega podplata na visokih pohodnih čevljih Alpina Tibet je možna in predstavlja odlično rešitev, saj je zgornji del iz nubuk usnja izjemno trpežen. Postopek in možnosti zamenjave:
Preko Alpine: Čevlje lahko odnesete v katerokoli Alpina prodajalno, kjer bodo preverili stanje obutve in organizirali servis oz. menjavo podplata (čevlji morajo biti očiščeni).
Specializirani čevljarji: Servis in menjavo pohodnih podplatov (npr. z originalnimi ali kakovostnimi Vibram podplati) izvajajo tudi specializirani čevljarji in servisi, kot je ShoeDoctor.
Čas trajanja: Obnova obutve običajno traja od 3 do 6 tednov.
Okvirna cena: Strošek menjave podplata se giblje približno med 40 EUR in 60 EUR, odvisno od ponudnika in izbranega materiala.
Svetovati druge gojzarje je pa težko - vsak ima svoje favorite, ampak ker imamo zelo različna stopala, si s tem ne moreš dosti pomagati.
Meni so recimo zelo všeč Mammut Mercury IV Mid, ampak niso za najbolj zahtevne tehnične poti. Od znamk lahko priporočam tudi Aku, imam en starejši model Suiterra, ki je bolj primerljiv s Tibetom.
Za 200 evrov na žalost ne dobiš (novih) gojzarjev s šivanim podplatom (in brez poliuretana), ki ga je mogoče preprosto zamenjati.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
mailer ::
Včeraj so mi razpadli deset let stari Alpina Tibet V (69382). Drug pohodnik je na vrhu omenil, da je po poti tik pod vrhom videl ostanke podplata, pogledam, pa je bil moj. Sploh vedel nisem. In to na obeh čevljih hkrati. Sloj, na katerega je nalepljen Vibram, je dobesedno začel razpadati oz. se krušiti. Če s prstom potegnem po tem materialu, mi na njem ostane drobir. Ni torej popustilo lepilo, vdal se je ta material, ki očitno ni mišljen za tako dolgo rabo. Še dan prej niso čevlji kazali kakršnihkoli znakov, da bi se to lahko zgodilo ali pa tega nisem opazil. Narejeni so bili v Sloveniji. Na izhodišče sem se sicer vrnil brez večjih problemov, ni pa bil prijeten občutek na določenih delih poti. Nosil sem jih nekajkrat na leto po visokogorju in nižje pozimi (max male derezice, brez cepina). Enodnevni pohodi. Se vam zdi 10 let za usnjen gojzer neka normalna uporabna doba?
se je zgodilo tudi meni pri čevljih in jakni z umetnim usnjem. Je treba redno nosit oz vsaj vsake toliko drugače razpade.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
Hvala za odgovore. V bistvu vem, da me spet čaka mukotrpno obiskovanje prodajaln s pohodniško opremo in pomerjanje čevljev, samo skrajšati sem si želel muke, če bi kdo slučajno imel podobno izkušnjo (s prehodom na druge), glede na to, da je Tibet verjetno eden bolj prodajanih Alpininih čevljev.
Čudno tole, da v bistvu daš denar za obstojne naravne materiale, potem pa je vse pogojeno z edinim umetnim na čevlju. Res nisem vedel, da takrat kupujem za 5 - 10 let.
Čudno tole, da v bistvu daš denar za obstojne naravne materiale, potem pa je vse pogojeno z edinim umetnim na čevlju. Res nisem vedel, da takrat kupujem za 5 - 10 let.
domeski ::
Kako pa je pri nas z gojzarji stare šole, se pravi s klasičnimi usnjenimi gojzarji z dvojno šivanim podlatom.
Ali to pri nas sploh še kdo izdeluje (lahko tudi kaksen privat čevljar) oz.
ima kdo izkušnje s klasiko modeli od Meindla(prfekt,super perfek,ortler), Steinkogler, Hanwag,Treemme ali kaksnega od drugih proizvajalcev. Se da kje pri nas to probati. Hvala.
ima kdo izkušnje s klasiko modeli od Meindla(prfekt,super perfek,ortler), Steinkogler, Hanwag,Treemme ali kaksnega od drugih proizvajalcev. Se da kje pri nas to probati. Hvala.
Kot zanimivost, imam klasične usnjene gojzarje, ki sicer niso za v gore, ampak so lovski (originalno za safari). Courteney, ročno narejeni v Zimbabveju.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
FTad ::
Kako ste pa kaj zavovoljni z izdelki od Alpine?
Lani sem namrec kupil tale model in sem bil do zdaj z njim zadovoljen
https://www.alpinashop.si/p87148/visoka...
Edino, ni povrhu nepremocljiv... Ampak sem tudi pozimi z njim dobro shajal. Tudi po malo globjem snegu je slo z njimi brez tezav.
Lani sem namrec kupil tale model in sem bil do zdaj z njim zadovoljen
https://www.alpinashop.si/p87148/visoka...
Edino, ni povrhu nepremocljiv... Ampak sem tudi pozimi z njim dobro shajal. Tudi po malo globjem snegu je slo z njimi brez tezav.
hubber ::
A kdo ve, če so podobne težave tudi z Alpina nepal čevljem? Ker za tibet piše da uporablja PU vmesni podplat, medtem ko pa za nepal ni nobnega podatka o uporabi PU.
Groot ::
Alpina žal ni niti približno več to kar je bila. Sam raje dodam še par 10 EUR in kupim kaj od Salewe.
A kdo ve, če so podobne težave tudi z Alpina nepal čevljem? Ker za tibet piše da uporablja PU vmesni podplat, medtem ko pa za nepal ni nobnega podatka o uporabi PU.
Ima tudi PU.
https://www.alpinasports.com/sl/special...
jonystar ::
Alpina žal ni niti približno več to kar je bila. Sam raje dodam še par 10 EUR in kupim kaj od Salewe.
Salewa je zame precenjena. Kupil gojzaje za 250E po pol leta se je podplat znucal. Sem nesel nazaj(so ugotovili, da je tovarniško slab podplat). Dobil sem nove, enak model. Po 1,5 letu se je zgodba ponovila. Pa so bili v uporabi samo za vikende. Od tega je bilo cca 10 celodnevnih tur(Triglavska jezera, Kredarica, Planika, Kriški podi,... take relacije) tako, da tudi prehodil nisem veliko kilometrov.
Potem sem kupil od Alpine, model Carabiner in sem zelo zadovoljen. Z njimi sem sigurno prehodil več kot v 2 parih Salewa čevljev pa imajo podplat še vedno vrhunski.

Zimonem ::
Kako pa je pri nas z gojzarji stare šole, se pravi s klasičnimi usnjenimi gojzarji z dvojno šivanim podlatom.
https://www.cevljarstvo-ratitovec.si/30...

Črni DILDO ::
Kok je cena menjave podplata in trde pene pod podplatom? Imam 10 let stare hanwag usnjene čevlje na etiketi piše narejeni na hrvaškem in na peti so zgriženi 2 cm.