» »

Dell WA2209- utripanje slike

Dell WA2209- utripanje slike

smirnof ::

pozdravljeni,

vprašanje je namenjeno vsem lastnikom monitorja Dell WA2209...

torej, zanima me, če je za ta monitor normalno takšno utripanje (refresh rate):
 dell WA2209

dell WA2209

problem je to, da sem kupil sem nov monitor in po parih dneh dela na njem so me začele boleti oči, zato sem ga "potestiral" s fotoaparatom, kjer so opazne anomalije (zgornja slika). Enako sem naredil še na 6 let starem Sonyu, kjer pa je slika trdna kot kamen:

sony

sony

monitor sem priklopil na različne računalnike z različni OS-ji (uporabil sem tako dvi kot tudi vga), vendar slika v vseh primerih utripa. Monitor sem vrnil, vendar bi vzel drugega, če dobim zagotovilo, da to ni normalno. Nažalost imam malo upanja, saj sem test z fotoaparatom naredil v bigbangu na 24" dellu iste serije in je slika prav tako utripala. Na vseh ostalih LCDjih, ki so bili v trgovini (low end lgji, samsungi) pa je slika takšna kot se za lcd spodobi.
EJ6
  • spremenilo: smirnof ()

amigo_no1 ::

Ni normalno.
Ko jaz pogledam na lcdje okoli mene (preko zaslona digitalnega fotoaparata) nobeden ne utripa.

no, tale dell je že vizualno utripal- že z prostim očesom se je opazlo, da slika ni mirna. Ok, če je bil ta pokvarjen, zakaj je enako utripal tudi tisti v trgovini- ista serija, le da je 24"? če je tukaj gor kak lastnik enakega monitorja (dell 2209WA), bi ga lepo prosil, naj mi slika enkran na podobni razdalji, kot sem ga jaz (slika v prvem post-u)
EJ6

no, sedaj sem ugotovil zakaj se pojavljajo te črte oz. anomalije-- to je pojav na skoraj vseh lcd-jih v primeru, ko zmanjšaš svetilnost pod cca 70%. Pri DELL 2209WA je bil problem le to, da je bil ta efekt zelo izrazit.
EJ6

Matev ::

ni nujno

je ena finta ki jo TN matrike uporabkljajo

imenuje se FRC Frame Rate Control

TFT LCD @ Wikipedia
They can also use Frame Rate Control (FRC), which cycles pixels on and off to simulate a given shade. These color simulation methods are noticeable to many people and bothersome to some.

http://www.xbitlabs.com/articles/monito...
The second problem is that the FRC algorithms may fail on some specific pictures (for example, a one-pixel grid, especially if it is combined with a smooth gradient), resulting in flicker - this flicker may be so strong as to make it impossible to work with the monitor.

jest10 ::

no, sedaj sem ugotovil zakaj se pojavljajo te črte oz. anomalije-- to je pojav na skoraj vseh lcd-jih v primeru, ko zmanjšaš svetilnost pod cca 70%. Pri DELL 2209WA je bil problem le to, da je bil ta efekt zelo izrazit.

Hec je verjetno v kombinaciji osveževanja monitorja in v hitrosti zajemnaja slike fotiča pri določeni osvetlitvi. Pri določenih kombinacijah boš dobil črte

Hec je verjetno v kombinaciji osveževanja monitorja

lcd nima osveževanja če je slika statična
sveti brez utripanja

seveda če nima FRC-ja

zadevo sm sprobaval na laptopu z TN matriko, na LCD sonyju z MVA, samsungu 2253BW z TN ter seveda na DEll-u s IPS matriko... rezultati so povsod enaki, pod določeno vrednostjo osvetlitve se pojavijo črte (pri DELLU zelo izrazite, pri ostalih skoraj neopazne).

Je možno, da so te črte posledica elektronskih motenj, ki bi lahko nastale ob zmanjšanju svetilnosti. nvem, no...
EJ6

jest10 ::

Hec je verjetno v kombinaciji osveževanja monitorja

lcd nima osveževanja če je slika statična
sveti brez utripanja

seveda če nima FRC-ja

Če je statična ja-ampak vseeno verjetno osvežuje celoten ekran, ne samo pikslov, ki so se spremenili.
Prav tako utripa tudi osvetljava monitorja.
Da pride med fotičem in ekranom do resonance se lepo vidi, če slikaš ekran iz različne razdalje. Enkrat bodo črte, drugič ne.
Če imaš dovolj sposoben fotič se pa lahko le malo poigraš z različnimi časi osvetlitve.

Če je statična ja-ampak vseeno verjetno osvežuje celoten ekran, ne samo pikslov, ki so se spremenili.

nič new utripa - osveži se samo če se spremini kaj

Da pride med fotičem in ekranom do resonance se lepo vidi, če slikaš ekran iz različne razdalje. Enkrat bodo črte, drugič ne.

to pa paride zaradi različnih ločljivosti zaslona in fotiča

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matev ()

pa tole utripanje kaj utruja oči? namreč, delo na Dellu 2209WA je bilo zelo utrujajoče, ampak sedaj ne vem, ali je bila to posledica prevelike svetilnosti (kolikor berem teste, omenjajo močno svetilnost za ta model, imel nastavljeno na 50%) ali zarad telih črt...
EJ6

pa tole utripanje kaj utruja oči?

meni ko sem imel en tak zaslon za dva dni me je toliko utrujalo da sem ga takoj vrnil (zamenjal)

ivanuscha ::

Vprašanje za vse, ki si lastite monitor Dell 2209WA. Torej, pred kakšnim tednom sem nabavil dotični monitor, ker sem slišal ogromno pohval iz vseh mogočih strani. Do sedaj sem pa uporabljal Samsunga 206BW. Zmotilo me je takoj ene par stvari, ki jih nisem zasledil v nobenem reviewu!

1. Predvsem če gledaš iz leve strani dol barve postanejo zelo sprane. To me je zelo presenetilo, glede na to kakšne hvale vsi opevajo IPS matriki.

2. Če scrollaš dol/gor se zelo opazi nekakšno satje, oz. mreža. Slika ob premikanju postane zrnasta.

3. Displej nima hitrih bližnjic za prestavit svetlost/kontrast - recimo za igre. Potrebnih je kar nekaj pritiskov tipk. Ne vem kako imate ostali, ampak jst imam v winsih nastavljeno na precej manjši kontrast kot npr. v igrah.

4. Pri enobarvni sliki je zelo opazen horizontalen backlight bleed, nekje malo pod sredino, čez skoraj vso širino displeja.

Pri prvih treh točkah ga Samsung 206BW prekaša za šalo. In to je lcd z TN matriko! Se kar kesam, da nisem vzel enega novega Samusnga 22" s TN. Me pa zanima, če imate tudi ostali take izkušnje, ali imam mogoče jst kakšno smolo?

Lp!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri monitor?

Oddelek: Kaj kupiti
379480 (7729) Golnar
»

kateri 22" lcd monitor? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

35850723 (22368) silo
»

nakup očesu prijaznega LCD monitorja

445770 (4235) adisitko69
»

monitorji z IPS matriko

1610559 (9689) ST-777
»

22" LCD