» »

Mandriva linux 2010 - se ne boota po namestitvi popravkov

Mandriva linux 2010 - se ne boota po namestitvi popravkov

roli ::

Torej kot pove že naslov sem pred parimi minutami na Mandrivo linux 2010 namestil popravke (nazadnje je bil sistem updatean pred kakim mesecem). Torej normalno sem namestil popravke, potem ko konča mi pravi naj računalnik rebootam zaradi novega kernela. Rebootam in potem se začnejo problemi. Pride čez boot sekvenco, pri grafičnem načinu pa se obesi (tako ko bi moral začeti zaganjati KDE rata črn zaslon in tam ostane). Sem probal večkrat zagnati - ne pomaga. Prodam dati varni način - se prijavim kot root in potem se spet začnejo problemi -again. Kar naenkrat me vrže nazaj na login, vpišem ponovno root in me spet vrže nazaj kjer sem bil in pravi da ne prepozna ukaza root. In potem sem tako skakal med prijavljenim in neprijavljenim. Ratalo mi je sem ter tja pognati kako komando (toliko da sem zadevo spravil v višji runlevel) - do tega da bi vpisal startx mi pa ni uspelo priti. V glavnem ne sanja se mi kako spraviti zadevo nazaj v delujoče stanje.
http://www.r00li.com
  • spremenil: roli ()

kriko1 ::

less /var/log/Xorg.0.log
pa:
xinit startkde &> startup.log

roli ::

Bom probal takoj. Zdajle mi je uspelo pognati startx in rezultat je malo zabaven:


Sem probal pognati xfdrake pa pravi da ne prepozna komande. Ali so pri mandrivi zamenjali xfdrake z čim drugim ali pa sem pozabil kako se napiše?

EDIT: Uspelo mi je pognati XFdrake (jap pozabil sem kako se napiše). Le ta je pogruntal da je xorg.conf v riti in se zagnal v tekstovnem načinu (ponavadi je sam štartal grafični server). Poizkusil še enkrat izbrati pravi gonilnik, nastavit display... vendar pa sem dobil ali napako da ni nobena naprava priklopljena ali pa črn zaslon ko poženem test. Opazil sem tudi da sedaj varni način deluje kot mora.

EDIT2: Torej zgornji ukazi:
prvi: ==> append : to filename to view the data source
/var/log/Xorg.0.log lines 1-1/1 (END)

To je to kar je od izpisa - kaj naj bi tu naredil nevem zato sem zadevo zaprl z shift+q. Druga komanda pa se izvede brez kakega iszpisa ali karkoli.
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

kriko1 ::

WTF je vse pomendrano?! Imaš ATI slučajno?

Pri drugem ukazi bi moralo pognati X ter naložiti kde, vse pa zabeležiti v startup.log

roli ::

Ja ATIjeva grafika je ja (gre se za integrirano Xpress 1100). Pomendrano postane takrat ko dam startx - reset ukaz pomaga.

Ukaz se sicer izvede, da bi pa naložil KDE pa lahko sanjam.
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

kriko1 ::

poglej v tisti startup.log.

roli ::

Kako pa pogledam v datoteko preko terminala? Ker se mi ne sanja kater urejevalnik datotek je nameščen in seveda dela v terminalu.
http://www.r00li.com

kriko1 ::

less startup.log

roli ::

Še vedno ne znam uporabljati less. Zato sem raje uporabil vim:D. Torej pomemben del:
Parse error on line 1 of section (null) in file /etc/X11/xorg.conf
.....zmešnjava naključnih znakov.... is not a valid keyword in this section.
(EE) Problem parsing the config file
(EE) Error parsing the config file

Fatal server error:
no screens found
http://www.r00li.com

kriko1 ::

Isto je, samo da less je reader.
Config datoteka je uničena. Novejše distribucije je sploh ne potrebujejo, poizkusi jo premaknit:
mv /etc/X11/Xorg.conf /etc/X11/Xorg.conf.bak
in ponovno zagnati "xinit startkde &> startup.log"

roli ::

Log je poln stvari tako da vsega ne morem prepisat - samo error:
Error: "/root/.kde4/tmp-localhost.localdomain" points to "/tmp/kde-root" instead of "/root/tmp/kde-root".
waiting for X server to shut down disable LVDS
...
http://www.r00li.com

roli ::

XFdrake se je spomnil da bi začel delat! Oziroma izbral sem en čist x radeon driver (ne tistega ki sem ga uporabljal do sedaj) in naenkrat je začel delat test, še startx in grafični način je nazaj.

Seveda bom tole mandrivo verjetno zamenjal z openSuse. Ker tukaj imam probleme z packet managerjem - pravi mi da je Thunderbird 2.0 najnovejši. DA ne omenjam Thunderbirda, ki je začel j*** pošto. U pa vse skup zmrzne med kopiranjem iz ali na USB disk (vmes je računalnik popolnoma neuporaben). In to ga serje že od vsega začetka.

EDIT2: Po rebootu grafika ponovno ne deluje! Jeeee!

EDIT3: Po ponovnem rebootu grafika ponovno deluje! Meni bo pa tole požrlo živce počasi!

EDIT4: Tudi automount je crknil. Ne vem če mora fdisk prepoznati tudi USB ključke samo pokaže ga ne.
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

kriko1 ::

Imaš kake tretje repozitorije?
Ne vem, ampak ponavadi (ne morem trditi za mandrivo) se ne daja nekih korenitih sprememb pod popravke, kateri bi takole defacializirali sistem.

roli ::

Ne nobenih neuradnih repojev ni. Samo uradni in še to samo tisti ki imajo delujoč SW (torej brez beta verzij). Poleg tega ne dela nobena več USB naprava (tudi miš ne). Tako da mislim da bo kar opensuse šel gor.
http://www.r00li.com

Icematxyz ::

Najverjetneje so ti gonilniki ATI kartice vse skupaj...

Na open SUSE verjetno ne bo nič drugače. Pač poskusi pa boš videl. Imam dve malo starejši kartici naprimer na voljo in izkušnje z Open SUSE. Ena je podprta in deluje brez problemov. Druga pa ni podprta in takoj ko začneš mešetariti z gonilniki vse skupaj gre v maloro.

Posebej še ker AMD je starejše grafične kartice tako "odrezal". Imaš samo še legacy gonilnike. Ročne nastavitve preko "univerzalnega" gonilnika pa tudi ne podpirajo vseh ATI kartic. Ima pa Open SUSE seznam katere so podprte in katere ne.

Pri nVidia pa kljub temu da gre za starejšo kartico deluje vse brez problema. Za obe opciji imaš tudi pri Open SUSE one click install opcijo. Ampak kot sem rekel. Naprimer pri ATI kartici katero si lastim in ker ni podprta gre vse skupaj v maloro ko poskusaš kaj namestiti ali nastaviti. Pač ni podpore za moj model.

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

http://support.amd.com/us/gpudownload/P...

Tukaj poglej če uradno AMD/ATI sploh ima gonilnike za Linux za tvoj model grafične kartice! Pazi tudi na to da boš pravilno pogledal saj so na voljo gonilniki za 32 bitno ali 64 bitno različico operacijskega sistema Linux.

Ker nameravaš preizkusiti Open SUSE pa še tukaj poglej če v zgornjem primeru ne najdeš svojega modela kartice med podprtimi modeli še "univerzalen" "Open Radeon" gonilnik:

http://en.opensuse.org/Radeon

Če ne najdeš svojega modela kartice na teh dveh linkih potem boš imel težave tako ali tako. Se pravi ne bo nič drugače kot na Mandriva linux vse skupaj najverjetneje!

Zgodovina sprememb…

roli ::

Podpora je za to grafiko je iz ATIjeve strani in tistega open gonilnika na katerega si dal link. Ker se gre za radeon Xpress 1100 (oziroma mobility Radeon X200). Zdajle se poha DVD pa bomo videli.
http://www.r00li.com

Icematxyz ::

No potem bi tudi Mandriva (sveža inštalacija) po moji oceni morala delovati brez težav. Je pa Open SUSE tudi za moje pojme zelo user friendly in spodoben desktop sistem. Če še ti ni poznano imaš tukaj še http://packman.links2linux.org/ dodatne pakete. Za kakšen VLC predvajalnik in podobno. In seveda vse one click install preko Yast.

Pa seveda one click install za ATI gonilnike:

http://en.opensuse.org/ATI

P.S. Ker smo že ravno pri različnih Linux distribucijah. Če vzamemo nekega povprečnega uporabnika.

Katera Linux distribucija se vam zdi najbolj user friendly?

Zgodovina sprememb…

roli ::

Suse poznam! Sem ga uporabljal takrat ko je bil še novellov in potem ko je prišel ven openSuse. Pa potem sem uporabljal 10.0 dooolga leta in bil z njim zelo zadovoljen. In sem ga uporabljal dokler potem nisem zadeve zamenjal z Mac OS na primarnem računalniku. Na laptopu sem pa takrat namestil mandrivo, ker je bila poleg Suse ena distribucija, ki ima doberr control panel. Stara verzija je delala dobro - tale nova pa ga serje že vse od začetka.

Zdajle se namešča openSuse pa bomo videli kako bo.

EDIT: tale se je nekje sredi inštalacije odločil da nima grafičnih gonilnikov in bo nadaljeval v tekstovnem načinu. Mater mu j****!

EDIT2: Po rebootu ob koncu inštalacije se normalno zbudi v grafičnem načinu!
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

roli ::

Torej openSuse je končno nameščen in skonfiguriran. home direktorij sem pustil od mandrive (prej sem sicer zradiral vse mape in datoteke razen nastavitev od skypa,firefoxa...). Zadeva je v primerjavi z Mandrivo opazno boljša. Nič ne šteka, KDE plasma meni se sedaj lepo pokaže (v mandrivi je bil razlomljen), repo ima najnovejši thunderbird (sem dodal tudi packmana - nisem vedel da še obstaja:D). Upelo mi je vklopi VNC server (na Mandrivi ni nikoli prav delal), tudi skype dela z mikrofonom (na Mandrivi samo z USB mikrofonom)... V glavnem izboljšave so ogromne. Tudi vse skup je bolj user friendly - kar je openSuse že od vedno.

Za grafične gonilnike v konzoli napiše da 3D pospeševanje deluje - več se nisem ubadal ker tako ali tako ni nekako pomembno na tem računalniku. Edino kar me moti so grdi fonti. Z temi so bili pa na Susetu vedno problemi - kako namestit tiste prave fonte?
http://www.r00li.com

Icematxyz ::

Kaj pa vem. Open SUSE 11.2 za moje pojme po defoltu čisto lepo izrisuje fonte?

Če pa nisi zadovoljen pa bi rad še kaj sam nastavljal pa si preberi to:

http://en.opensuse.org/Optimal_Use_of_M...

roli ::

FOnti so taki kot so na sliki na začetku tistega tutoriala. In meni tisto ne zgleda prav. Res pa je da ima mac precej dobre fonte in sem morda že malo razvajen:D.
http://www.r00li.com

kriko1 ::

Jaz uporabljam DejaVu Sans za večino stvari z polnim glajenjem (RGB subpixel rendering, Full hinting style)

Icematxyz ::

Še screen osnovne inštalacije in naloženimi avtomatskimi popravki:

Open SUSE



Še direkten link:Open SUSE

Skratka z moje pojme večina uporabnikov nima kaj dosti se za ukvarjati z fonti?

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

MiranR ::

Naj se še jaz oglasim, meni izpiše pa tole po nadgradnji:


Bom poskusil ravnati po navodilih, ki sem jih videl v prešnjih odgovorih.
Sam imam HP prenosnik in ATI kartico, sem se že mučil z vsemi verzijami linuxa, ravno zaradi WLAn povezave in težave z monitorjem.
Predlogi doborodošli.
Iščem nekoga ki je vešč dela z linux in je doma v okolici MB
leteti po zraku, brez motorja, to je neverjeten uzitek http://www.lcm-club.si/forum/ http://www.miklavz.com/forum/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MiranR ()

Icematxyz ::

Težava je v tem da se ti je "pokvaril" bootloader. Imaš morda več particij in več operacijskih sistemov. Naprimer Linux in Windows nameščena na ta računalnik? In predvsem ali si počel kaj z particijami?

Opcij je ogromno kako to odpraviti.

Naprimer če boš z kakšno LiveCD Linux distribucijo zagnal računalnik in preveril vsebino datoteke:

/boot/grub/menu.lst

Tukaj nekaj ni pravilno nastavljeno najverjetneje.

Da se tudi zagnati sistem direktno iz Grub konzole. In potem namestiti Grub ponovno. Ali pa kar direktno iz Grub konzole (to kaj si nalepil na sliki je Grub konzola) na novo nastaviti Grub.

Približno tako:

grub> find /boot/grub/stage1

This will search for the file name `/boot/grub/stage1' and show the
devices which contain the file.

Once you've set the root device correctly, run the command `setup'
(*note setup::

grub> setup (hd0)


For more information type info grub

Vir


Pa ta link (Ubuntu forum) si preberi. Kako to narediš z pomočjo LiveCD. Predvsem prvi post. In tudi bolj detaljno je razloženo kaj je mišljeno pod "grub> setup (hd0)" kot je napisano par vrstic višje. Če boš delal v Grub konzoli.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?...

Morda si tudi spreminjal kaj z particijami in spremenil "zastavico" katera je aktivna (boot) particija oziroma trdi disk? Oziroma kakšne spremembe okrog /boot particije si morda naredil?

V končni fazi moraš na novo nastaviti Grub. Da bodo poti pravilno nastavljene.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

openSUSE

Oddelek: Pomoč in nasveti
281672 (1487) Jst
»

Izšla Mandriva Linux 2010 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
839609 (7381) 5er-->
»

Katera Linux distribucija je primerna zame? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
6611381 (9114) kriko1
»

Suse 10.0 - Kaj z njim? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
536324 (4547) kriko1
»

Novell Open SuSE Linux 10.1, problem z /dev/hdb

Oddelek: Operacijski sistemi
161358 (1217) simper

Več podobnih tem