» »

prenapetostna zaščita

prenapetostna zaščita

jcb ::

http://www.mimovrste.com/artikel/114033...

Tole mora čimprej kupit in zaščitit moj račuanlnik. Pa me zanima, če je res tale zadeva OK ima tudi priključek za telefonski kabel.
  • spremenil: jcb ()

jcb ::

lasse007 ::

To je osnovni Belkinov model, namenjeno bolj za laptop računalnike(kot piše), sam bi predlagal kaj takega:
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

Uporabno kot podaljšek in bolj zaščiti naprave.

Si pa lahko sam izbereš: http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

Belkin ima zaščite razdeljene na določene razrede glede na namen, bele barve so osnovni modeli, temnosive zaščite pa prenesejo močnejši udar elektrike. Stric je imel belo zaščito oz. podaljšek, enkrat je udarila strela, skurilo je zaščito, prenosnega telefona pa ni poškodovalo.
"Predstave s črno magijo in njenim popolnim razkrinkanjem"
(Mihail A. Bulgakov, Mojster in Margareta)

šernk ::

no, da ne bom odpiral ravno še 100 teme z istim naslovom bom kar to obnovil.

skratka zanima me delovanje te prenapetostne zaščite, to ima dejansko v sebi varovalko, ki jo skuri ko pride do viška napetosti ali deluje na kak drug način?

sem na območju kjer je možnost za direkten udar strele skoraj enaka nič (daljnovod pobere 99,99% strel nase), vendar je ravno zaradi bližnjega daljnovoda možnost, da scvre modem ob nevihti enaka 95%. sedaj če namesto modema scvre prenapetostno zaščito nisem naredil nič in da moram vsakič drugo kupit. predvidevam da gre pri meni predvsem za manjše vrhove pri nihanju, ker razen izhodov pri modemu ni skurilo še nikoli ničesar drugega. (modem vedno preživi, prav tako vse ostale naprave). Stacionarni telefon nam recimo sploh še ni šel od kar stoji hiša (cca 30 let), če izvzamemo en direkten udar, ko je praktično vse šlo po gobe.

tako, da me zanima ali bi ob vsakem takšnem manjšem vrhu bila prenapetostna zaščita za v smeti al deluje na kakšen drug način in recimo odvečno napetost nekako odvaja v ozemljitev?
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

killa bee ::

a to ti povrnejo škodo če maš račun?

jcvikl ::

jaz sem pred kratkim direktno komuniciral s proizvajalcem Iskra Zaščite, ki so me prvimi tremi na svetu glede zaščit - http://www.prenapetostna-zascita.com . Problem je enak, vendar da odgovorim zgoraj:

- da škodo povrnejo - vendar le če je celotna hiša zavarovana z zaščito (to pride pri dveh notranjih omaricah 1000 eur + za vse naprave za manjšo hišo),
- seveda ne povrnejo stroške skurjene varovalke ali podaljška, saj je že opravil funkcijo zaščite (če udari strela),
- dejstvo je tudi, da pri direktnem udaru strele v hišo ne "preživi" nobena zaščita oziroma vam bo naprave lahko vseeno skurilo (oziroma obstaja možnost, vendar manjša zaradi dodatne zaščite).

Največji plus je, da dobrih 1000 eur ni tak strošek glede celotne investicije v hišo, recimo 200.000 eur (0,5 %), druga stvar je, dobiš vračilo denarja recimo pri streli (zavarovanje je v tem primeru kvalitetnejše, saj se ni treba z zavarovalnico bosti, ali si odklopil tv ali ne), tretja stvar pa je odvisna od pomembnosti naprav. Če skuri modem ni tak problem. Če pa izgubiš vse podatke in je to tvoj job pa imaš dvojno škodo: računalnik in še podatke, ki po vrednosti mnogokrat presegajo 1000 eur (da ne govorim o disku z družinskimi fotografijami).

meni je žal, da nisem že prej tega načrtoval, pred gradnjo hiše, ker je na dolgi rok to najcenejše zavarovanje proti streli. Sedaj imam premajhne elektro omarice in mi bodo nekoliko predelali napeljavo.
Jurkxy Cvili

Pyr0Beast ::

Premajhne elektro omarice ? WTF ?

Da ne moreš stisniti noter 3 prenapetostne odvodnike je pa tudi sramota. Magari vzameš ven 3 varovalke in združiš tokokroge
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

jcvikl ::

kaj jaz vem, nisem štromar. mi pa je delal elektriko nekdo z elektra star maček, in bo še on kakšno rekel na to. tako da bom poslikal sedanje stanje, in potem. zakaj pa ne gre v omarico pa tudi obrazložim. hvala za mnenje
Jurkxy Cvili

St235 ::

Belkin krije naprave priklopljene na specifično prenapetostno zaščito in ne rabiš imet cele hiše pokrite.

Podatkov, ki jih izgubiš zaradi udara strele ti ne krije nobeno zavarovanje/prenapetostna zaščita.

Zavarovalnici dol visi al je bila televizija vklopljena v zid ali ne.

gregor_m ::

Pri prenapetostnih zaščitah se pogoto pozabi ena stvar. Namreč vtičnica kamor je priključena prenapetostna zaščita mora biti ozemljena. V primeru da ni, ti prenapetostna zaščita bolj malo koriti. Nasplošno pa je veliko hiš, ki ozemljitve na vtičnicah nimajo oziroma imajo ozemljitveni jeziček v vtičnici povezan na ničenje, kar pa ni isto.

Iskrine prenapetostne zaščite imajo v splošnih pogojih tudi zapisano, da v primeru, če vtičnica ni ozemljena ne povrnejo stroškov (verjetno imajo ostali proizvajalci podobne splošne pogoje). Pač prekomerni sunek elektrike je potrebno "odvesti" proti zemlji.

LuiIII ::

Jaz premišljujem, da bi dal v novi hiši kompleten server room in kurilnico na UPS. Zadevo sem malo premislil in vidim, da zadeve niso tako trivialne: sinusni inverter, orenk baterije, dobra elektronika za redno praznenje in napajanje baterij,... Skratka v lastni režiji lahko sicer marsikaj naredim, samo nikakor ne bo poceni ker rabim vsaj 2kW.

demon#666 ::

Tudi jaz bi rabil 2 prenapetostni zaščiti.
1. Vtičnica bi služila za:
~ PC
~ zvočnike
~ modem (tuakj je še telefonska linija poleg LAN kabla in samega napajalnega kabla)
~ monitor

2. Vtičnica za:
~ TV
~ DVD
~ TV komunikator
~ TV antena
~ tiskalnik
~ Hi-fi

Torej kateri dve vtičnici priporočate (ni nujno da sta enaki, vsaj enake firme), pripravljen sem odštet do 60€ za obe.

LP
Sabertooth Z87|4670K|8GB|840 PRO 256GB|
R9 270X WindForce|Seasonic 660|Define R3

jcvikl ::

Za demon#666 odgovor Zdenke:
"Živjo,
Pod 1 in 2 predlagamo ZES - 7 (MPC 35,00 €/KOM)
Lp Zdenka"
Kontakte in podukte najdeš na http://www.prenapetostna-zascita.com/pr...
Jurkxy Cvili

Kamion ::

Glede prenapetostne zaščite je tako, za najboljšo zaščito moramo/morate imeti 3 stopnje prenapetostne zaščite:

I. stopnja - "groba" zaščita v razdelilni omarici
II. stopnja - zaščita v etaži
III. stopnja - "fina" zaščita pred porabnikom (razdelilna letev ali vgrajena zaščita)

Tako imamo pri nas in nam ni še nič skurilo!

Več o tem:

http://www.hermi.si/prenapetostna-zasci...

LP M

St235 ::

DA zbudim tole temo. Kolega renovira stanovaje v bloki iz 60ih in seveda nima omeljitve. ravno tako nima tretje žice razpeljane.

Ali je pri taki vezavi sploh smiselno dajat prenapetostno zaščito tip II v elektro omarico in jih vezat na ničlo? V stanovanje pridejo pač samo tri faze in ničla.

Kako je z prenapetostnimi zaščitami tip 3 če so vtičnice ničene?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

balocom ::

Naredi novo inštalacijo z zaščitnim vodnikom, nato pa poveži pred fid stikalom ničlo z zaščitnim vodnikom, nato pa izberi prenapetostne odvodnike za TN-C-S sistem.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

St235 ::

hvala za nasvet. Žal to ne bo prišlo v problem, ker bi blo terba razbit kompletno stanovanje vključno s stropi. Vi kabli so namreč razpeljani nad stropom (je cc 20 cm lufta med stropom in plato. Tako, da moram zadevo reševat z sistemom TN-C in ničenjem.

balocom ::

? Renovacija stanovanja iz 60ih brez menjave inštalacije? Upam da ne dela kakih drugi predelav el. inštalacije (magari dodatni vodniki), ker bo to nelegalno (po novem pravilniku moraš ob vsaki najmanjši spremembi el. inštalacije vso posodobit na stanje da ustreza vsem standardom).
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

floyd1 ::

Se popolnoma strinjam, če misli tam vsaj nekaj let stanovat bo treba elektriko "razkopat". Če pa pustiš notri tisti 2 vtičnici na sobo in lahko danes živiš s tem, si že itak as. Drugače pa na stanovanju iz srede 70ih zgledajo el. vodniki še vedno hudo dobro - beri - bi držalo še sigurno 20 let. Ampak to je vseeno okrog 10 let razlike...

St235 ::

Najlepša hvala za moraliziranje. Če ima kdo kak mesec časa pa par k €viška lahko pride naredit kompletno inštalacijo.

Kot vem bo renovacija vključevala: brušenje parketa, kopalnico, kuhinjo in pleskanje. Tako, da bo sistem kar lepo ostal tak kot je.

Se pa priporočam za pravilnik.

Glede prenapetrostna pa torej ni možno nič?

floyd1 ::

Ne gre za moraliziranje. Danes imaš v kuhinji pečico, steklokeramiko, mikrovalovko, pomivalni stroj. V kopalnici pralnega, sušilnega, bojler, fen... V dnevni velika TV, klima...
Meni se je enkrat glavna 25A varovalka za stanovanje tako pregrela, da ko je crknila, je še 5 minut nisem mogel ven odvit, ker je bila ona keramika žgeča, ravno tako vse okrog nje. Saj lahko pusti, a dolgoročno gledano lahko pač ima težave. Mišljeno kot opozorilo, ne moraliziranje. Vodo in odtoke bo verjetno zamenjal? Potem naj vsaj tam (ker bo že itak vse vtrgano) nove kable položi.

Invictus ::

St235 je izjavil:

hvala za nasvet. Žal to ne bo prišlo v problem, ker bi blo terba razbit kompletno stanovanje vključno s stropi. Vi kabli so namreč razpeljani nad stropom (je cc 20 cm lufta med stropom in plato. Tako, da moram zadevo reševat z sistemom TN-C in ničenjem.

Če boš razsul celotno stanovanje, potem zamenjaj celo električno inštalacijo. Standardi danes so precej boljši in varnejši kot leta 60. Ni pa to ne vem kak strošek. Danes ti celo stanovanje naredijo za 3-4k EUR. S tem da ti položijo cevi v stene in dobiš mehke električne kable namesto trdih. Malo dražje, ampak poznam nekaj električarjev, ki s trdimi sploh nočejo več delat.

Lahko ti pošljem tudi kak kontakt če te zanima.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

balocom ::

http://www.arhiv.mop.gov.si/fileadmin/m...

Tole je link do pravilnika oz. tehnične smernice.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Pyr0Beast ::

>S tem da ti položijo cevi v stene in dobiš mehke električne kable namesto trdih.
Aha, in natanko kje naj bi bila prednost ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Invictus ::

Električar ima manj dela, in posledično ti zaračuna manj ur.

Poleg tega jih je lažje priklapljat. Daš gor požirko in lepo drži.
Ni problemov pri vlečenju skozi ovinke.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Pyr0Beast ::

Požirko .... ja ziher. Takega štromarja zbrcam ven.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

St235 ::

Invictus je izjavil:

St235 je izjavil:

hvala za nasvet. Žal to ne bo prišlo v problem, ker bi blo terba razbit kompletno stanovanje vključno s stropi. Vi kabli so namreč razpeljani nad stropom (je cc 20 cm lufta med stropom in plato. Tako, da moram zadevo reševat z sistemom TN-C in ničenjem.

Če boš razsul celotno stanovanje, potem zamenjaj celo električno inštalacijo. Standardi danes so precej boljši in varnejši kot leta 60. Ni pa to ne vem kak strošek. Danes ti celo stanovanje naredijo za 3-4k EUR. S tem da ti položijo cevi v stene in dobiš mehke električne kable namesto trdih. Malo dražje, ampak poznam nekaj električarjev, ki s trdimi sploh nočejo več delat.

Lahko ti pošljem tudi kak kontakt če te zanima.


Zanima me kdo ti bo na 60m2 za 3.000€ zamenjal kompletne strope oziroma preštemal betonske stene.

Meni je kristalno jasno, da os se varnostni standardi spremenili, kot mi je tudi kristalno jasno, da so standardi nekaj realnost pa drugo. Glede na to, da ne gre za moje stanovanje pa tako ali tako nimam kaj dosti z odločanjem.

Zakaj za vraga bi dal pa mehke kable v zid si pa najbolj ne znam predstavljat. V naši hiši gre za praktično novo napeljavo (2009) in je vse vlečeno z trdimi kabli. Priklapljajo se pa 100x lažje kot mehki in vedno veš da spoj drži kot mora. Jaz se mehkih kablov izogibam kjer se le da. Tudi celotna UTP napeljava je z trdih kablov.

Invictus ::

Vsakomur svoje.

samo povem, kar slišim od kolegov. Jaz jih ne vlečem ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

balocom ::

Mehki kabli so boljši ko jih vlečeš okoli ovinkov, trdi pa pri vsem ostalem (ne rabiš tulk na vsakem koncu kabla in na vsakem spoju).
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Pyr0Beast ::

As said before - trdi kabli so v prednosti pri priklopih + cenejši so.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Invictus ::

Če je pa cenejše, pol mora pa že biti boljše ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

St235 ::

cena je popolnoma irelavantna. Trdi kabel je v prednosti zato, ker so spoji (doza, vtičnice) lažji in boljši. Mehek kabel ima ta problem, da ga je težje dobro vpet in lahko se zgodi, da je vezan samo deloma. Potem ti tok teče namesto po 1,5mm vodniku po 0,5. Zato se podometno praviloma polagajo trdi kabli. Prednost mehkega kabla je seveda v temu, da pregiba in je bolj odpren na zvijanje in pogosto premikanje. Te kable se uporablja med vtičnico in porabnikom.

Tega, da bi pa električarji masovno polagal mehke kable v steno in se potem drkal z žičkami pri vezavi vtičnic pa še nisem slišal.

Invictus ::

Mehak kabel je lahko ravno tako dobro vpet kot trd kabel. Poleg tega so izumili za to požirke.

Ja, je nekaj električarjev, ki delajo samo še z mehkimi kabli. In so zadeve ravno tako dobre. Tako da tole govorjenje o tem kako je slab stik ... Je že malo pase ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

balocom ::

Niso požirke ampak tulke.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

mojca ::

V kotu, kjer je včasih stal telefonski priključek in ena električna vtičnica, se je nabralo toliko krame, da je stvar zrela za prenovo. Trenutno je v električno vtičnico vklopljena škatlica, ki naj bi obvarovala pred udari strele, iz nje pa razdelilec s šestimi priključki. Poleg je kar nekaj UTP kablovja.

Stvar bi rada prenovila tako, da bi namestila cca. 1-2m dolg nadometni kanal (ali morda kar lično leseno omarico po meri - velikost ni problem), kamor bi dala:
- prenapetostno zaščito
- do 10 električnih priključkov (namesto razdelilca)
- nekaj USB priključkov (polnjenje telefona ipd.)
- nekaj UTP vtičnic (v primeru lesene omarice bi bili modemi in routerji del dizajna)

Na elektriko bosta priklopljena dva telefona, routerji/modemi/ostalamrežnakrama, tiskalnik.

Ker smo zelo izpostavljeni udarom strele, si želim tak dizajn, da bo dovolj izklopiti elektriko na enem samem mestu (da ne bo treba izklapljati vsake od šestih naprav posebej) in da bo v primeru vklopljene opreme vsaj osnovna zaščita pred strelo. Razumem, da v primeru direktnega udara še bog ne more pomagati, vendar zlasti poleti po električnih vodnikih, telefonskem kablu (ki gre kmalu v pokoj) in anteni pogosto pride gospa strela malo počohat elektroniko. Včasih so telefoni odpovedovali kot za stavo.

Kakšno rešitev za prenapetostno zaščito in nadometni "razdelilec" priporočate (razen tega, da kupim razdelilec z vgrajeno zaščito in ga zalimam na steno)?

Aston_11 ::

Skoraj bi bilo boljše, da bi prenapetostne odvodnike vgradila direkt v el. omarico, kjer bi nato ščitili vse naprave v bajti.

Dami ::

Jaz imam pod mizo tole noter pa en belkin razdelilc z "zaščito". Nanj imam pol prikloplene zvočnike, 2 printerja ter UPS na katerem imam nadalno vezano pc/monitor, switch, telefon (+ vood zanj) wifi ruter ter zunanjo wifi anteno. En kup opreme ter kablovja. Kabli so pol potegnjeni do vsake naprave/mesta po stenskih kanalih seveda. Prahu noter skoraj da ni, okoli pa lahko nemoteno čistim. V kolikor bi imel manjsi PC (like intel NUC), bi še to noter spravil.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

BorutK-73 ::

Se da narediti tako da samo izklopiš elektriko in telefonski ali kabelski kabel, ker tiste protistrelne zaščite so bolj "tako". Jaz jih imam za primer če me ni doma, drugače pa še vedno izštekam vse. Imam pa nareto tako kot ima @mojca namen.

edit
v Lidlu imajo razdelilec z 10 vtičnicami + mislim da ima celo protistrelno zaščito. Samo je kar dolgi ker so vtičnice v 1 vrsti.

Zgodovina sprememb…

Spajky ::

Če nisi na optiki za TV/net, Potem rabiš samo eno prednapetostno zaščito za šuko 230V~ in zaščito tel.linije (11€ bigBang ipd.). Dalje pa navadni razdelilec za elektriko s čimveč dozami in dolgim kablom in 2 podaljška za tel.priključek : eden iz zida v zaščito in eden iz zaščite v modem. Modem ima verjetno izhode za telefon in Lan za komp/wifi router in TV.

Vse zadeve priključiš preko tega. Šuko vtičnica v zidu mora biti ozemljena masa ali pa vsaj "nulirana" (bolje prvo!). Prednapetostna (s filtrom za motnje preko 230V~) ima za tel.del v sebi ponavadi samo male cevne varovalke (s paralel nizkokapacitivnimi hitrimi polprevodniškimi odvodniki na maso), pa je dobro nabavit jih nekaj teh varovalk 0.35A (če se misli popravljat zaščito parkrat, ko odletijo-jih zamenjat).

Pametneje je sicer zaščito po "Bang eventu" zamenjat (spet enako novo ali nabavit takoj dve, eno za rezervo) ... npr. http://www.le-tehnika.com/index.php?loc... ... so kaki € dražje, Belkin je tudi v redu, jest imam celo pralni stroj preko ene, he he ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

mojca ::

Na optiki nisem (še), ampak za ta kratek čas zaščite za telefonsko linijo ne protrebujem, sploh pa so mi jo pri montaži modema odsvetovali/prepovedali uporabljati (če skuri, pa itak skuri operaterjevo opremo - prvič jo je že cca. dva tedna po montaži). V nekaj trgovinah sem šnjofala za opremo, ugotovitve so sledeče:
- Nikjer nisem našla USB vtičnice, primerne za nadometno montažo, razen na enem podaljšku v Bau Hausu ali kot mini adapterček, ki ga vklopiš v elektriko. Morda je to vprašanje za drugo temo, ampak ali morda kdo ve, pod kakšnim geslom bi lahko iskala na eBay-u/dealextreme-u? Skoraj stavim, da se to dobi, samo ne vem, kako.
- V Bau Hausu imajo poleg zaščite, vgrajene v podaljške, verjetno vsaj 20 različnih prenapetostnih zaščit na tistih DIN vodnikih, po spominu od cca. 5 do 100 EUR (ker je težko pričakati/najti svetovalca in ker so trgovino skoraj zapirali, sem vprašanja morala prihraniti za naslednjič). Mogoče bomo res malo prevetrili "varovalke" za celotno hišo (FID stikalo imamo in ko grmi, ga največkrat vrže ven, ne vem pa, koliko je to učinkovito - vsaj enkrat preverjeno ni pomagalo, vsaj petkrat pa je kurilo po anteni/telefonu in zaščita elektrike niti ne bi pomagala). Ampak če za neko zmerno ceno vgradim eno dodatno zaščito sem, ne more škoditi. Vprašanje se nanaša na karkoli (zaščito petih naprav ali zaščito za celo hišo): kakšne karakteristike prenapetostne zaščite je smiselno kupiti?
- Bolj kot razmišljam, bolj ugotavljam, da bo bolje uporabiti razdelilec za elektriko kot "paraped" (kako se sploh pravilno reče nadometni napeljavi po slo/ang?). Pozabila sem točne cene, ampak samo vtičnica na parapedu po spominu pride nekaj manj kot 10 EUR, za 50 EUR pa dobiš že super duper razdelilec, z glajenjem signala, osnovno prenapetostno zaščito in nevemčemšenevsem.

@Dami: kako se ta zaprta škatla kaj obnese kot Farradayeva kletka, če bi dala notri wifi, in kako je z gretjem? (Na trenutni opremi bi lahko cvrla jajca, vendar takoalitako resno razmišljam tudi o kakšnem tihem ventilatorju z minimalno porabo elektrike.)

@Spajky: Kako veš, kdaj je bil "bang event", po katerem je potrebno menjati varovalko? Predpostavimo, da me med steljanjem ni doma in da elektronika po prihodu domov ni poškodovana. Sprašujem zato, ker trenutno imam neko prenapetostno zaščito na tem mestu, v času njenega delovanja je že skurilo nekaj telefonov/modemov (večinoma verjetno po telefonski liniji, menjati smo morali tudi zadnjih 50 m telefonskega kabla, ker je bil čisto fuč). Če odmislimo, da je trenutna oprema skoraj gotovo zrela za menjavo - kako v prihodnosti vem, kdaj je potrebna menjava? Imajo boljše zaščite vgrajeno varovalko za enkratno uporabo, tako da itak nič dela, dokler je ne menjaš?

Zanima me še: kako nevarno je v isto cev tlačiti koaksialni (antenski) in ethernet kabel?

BorutK-73 ::

Še najbolj varna protistrelna zaščita je da fizično izklopiš vse kable.

darkolord ::

Kako veš, kdaj je bil "bang event", po katerem je potrebno menjati varovalko?
Na vsaki normalni prenapetostni zaščiti je lučka ali indikator, ki ti pove, kdaj je potrebna menjava.

Mimogrede, večina prenapetostnih zaščit je vezana vzporedno! Če imaš parapetni kanal, lahko vežeš zadevo takole:



Seveda je vseeno dobro imeti še zaščito v električni omarici. Glede na to, da so vezane vzporedno, niso potrebni neki hudi posegi v električno napeljavo.

PS. "parapet"

Dami ::

mojca je izjavil:


@Dami: kako se ta zaprta škatla kaj obnese kot Farradayeva kletka, če bi dala notri wifi, in kako je z gretjem? (Na trenutni opremi bi lahko cvrla jajca, vendar takoalitako resno razmišljam tudi o kakšnem tihem ventilatorju z minimalno porabo elektrike.)

Nisem niti probal samo verjetno bi wifi delal bolj slabo, tako pa imam wifi ruter na vrhu omare. Če se ti naprave fajn grejejo potem priporočam namestitev kakih ventilatorjev (ima luknje za 2x120mm). Jaz sem imel več kot eno leto noter še en qnap NAS pa ni bilo prehudo. Razen sedaj ko je extremna vročina (tudi v sobi) bi potem raje odprl vratca.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

A. Smith ::

Invictus je izjavil:

Mehak kabel je lahko ravno tako dobro vpet kot trd kabel. Poleg tega so izumili za to požirke.

Ja, je nekaj električarjev, ki delajo samo še z mehkimi kabli. In so zadeve ravno tako dobre. Tako da tole govorjenje o tem kako je slab stik ... Je že malo pase ...


Opomnili so te že drugi, pa te bom vseeno še jaz.

1. Ne reče se "požirka", temveč "bužirka". Beseda bužirka pride od besede bougier (francosko). Angleško: shrink tube. Slovenski izraz je termoskrčljiva cevka.
2. Termoskrčljivih cevi se ne uporablja za končevanje mehkih vodnikov.
3. Za končevanje mehkih vodnikov se uporablja t.i. tulke oziroma votlice, ki jih stisnemo s kleščami za stiskanje tulk.

Ali je delo s trdimi vodniki res toliko težje je stvar debate, poleg tega pa tudi tulke nekaj stanejo.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Spajky ::

mojca je izjavil:

@Spajky: Kako veš, kdaj je bil "bang event", po katerem je potrebno menjati varovalko? Predpostavimo, da me med streljanjem ni doma in da elektronika po prihodu domov ni poškodovana. Sprašujem zato, ker trenutno imam neko prenapetostno zaščito na tem mestu, v času njenega delovanja je že skurilo nekaj telefonov/modemov ... - kako v prihodnosti vem, kdaj je potrebna menjava? Imajo boljše zaščite vgrajeno varovalko za enkratno uporabo, tako da itak nič dela, dokler je ne menjaš? .. Zanima me še: kako nevarno je v isto cev tlačiti koaksialni (antenski) in ethernet kabel?
BangEvent ponavadi veš po tem, da zabliska zunaj ponavadi, takoj naredi v prednapetostni zaščiti zatem pk ali psk in varovalka na telefonskem delu (če je tam prišlo not) prednapetostne "odleti" - sem malce zabliska v prednapetostni takrat in nato čez par sekund (odvisno koliko daleč je usekalo) zagrmi :) . Telefon in modem/internet ne funkcionirata, čeprav napajanje je. Skurjeno varovalko (500mA) notri je potrebno zamenjati (sta dve!), pri tem pa seveda zaščito odpret, če nima zunanje izvedbe za zamenjavo. Ene imajo notri vsaj podnožja zanje, ene (tiste najcenejše) pa kar varovalke zalotane na tiskanini, pa treba lotat. Jest sem menjaval z malimi cevnimi 350mA-skimi (0.35A) ker z manjših vrednosti so prepogosto iz čista mira odletele. To lahko parkrat napraviš, pol pa bolje menjaš celo zaščito za enako, ker po par udarih ni več dovolj sigurna!

Pri tebi so ti crkavale stvari vezane na tel.linijo, ker je nisi imela ščitene, medtem ko si za sam štrom imela prednapetostno. Ker je tel.linija v centrali ozemljena, lahko tudi prenapetost, ki pride po štrom žicah skuri varovalke za telef.linijo v zaščiti. Bolje varovalka za 2 centa kot oprema!!! Če nimaš tel.linije ščitene hkrati, ti lahko tudi zaradi samo zaščite za elektriko kuri ostalo. Torej mora bit vse iz iste točke varovano!!! No ja, pa saj kombinirana zaščita za v šuko vtičnico stane samo enih 11EUR, 12-15EUR ...

Te tudi cenejše zaščite imajo skoraj vse ponavadi tudi RF filter proti motnjam med omrežjem 230V~ in izhodom elektrike za naprave. Take zaščite za tel.linijo ponavadi ni in tako ne vpliva bistveno na modem za internet gor priključen.

Serviserji ponavadi nakladajo, da naj se ne priklaplja zaščite med modem in tel. linijo (da če kaj zeza, da imajo manj dela z ugotavljanjem napake, če ga kaj serje!), ker lahko na performanse malce vpliva preveč spojev med tel.linijo (dodatni podaljški in vtičnice ter posledično oksidacija kontaktov sčasoma) in modemom. Pravijo, da itak če crkne, da ga zastonj zamenjajo. Vendar : prvič jih čakaš, da se pojavijo z zamenjavo in ti net ne dela lahko par dni, pa še ponavadi se to zgodi med vikendom in prazniki (murphy-jevi zakoni) ;) ...

Drugič, komot lahko modem preživi, pa gre prenapetostni sunek naprej in ti skuri ali poškoduje mrežno kartico ali bok ne daj matično ploščo. Pa se čez čas začnejo vsemogoče občasne težave s kompom v roku do enega leta dokler kaj dokončno ne crkne. V tem času pa imaš raznorazne "popizditise" z Winsi ali hardware-om, ki jih noben ne uspe ugotovit zakaj. Končaš brezveze z nakupom novega laptopa npr.

Pa zdaj primerjaj ceno novega kompa in ceno prednapetostne ! >:D

Kar pa se tiče vlečenja različnih kablov po enem kanalu : lahko, a raje ne če gre drugače. Lahko, če sta oklepa FTP mrežni Cat5e ali Cat6 (elektrostatični oklep okoli žic proti motnjam! "ozemljena" na obeh koncih), Koaks kabel za kabelsko pa enako. Namreč zaradi medsebojnih kapacitet med različnimi kabli se lahko zgodi preskok prenapetostnega impulza med kabli, pa je spet štala, čeprav to ni precej verjetno s krajšimi kabli ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Spajky ()

mojca ::

Spajky je izjavil:

BangEvent ponavadi veš po tem, da zabliska zunaj ponavadi, takoj naredi v prednapetostni zaščiti zatem pk ali psk in varovalka na telefonskem delu (če je tam prišlo not) prednapetostne "odleti" - sem malce zabliska v prednapetostni takrat in nato čez par sekund (odvisno koliko daleč je usekalo) zagrmi :) . Telefon in modem/internet ne funkcionirata, čeprav napajanje je. Skurjeno varovalko (500mA) notri je potrebno zamenjati (sta dve!)


Useka praviloma takrat, ko te ni doma (sicer bi izklopil), tako da tisti "psk" preslišiš, mi pa trenutna prenapetostna zaščita (verjetno taka za 11 EUR) še kar vleče štrom, ne da bi mogla zamenjat kakšno varovalko. Nisem je pa še nikoli odpirala, da bi preverila, če je kaj skurjeno, pa kljub temu dela.

Spajky je izjavil:

Pri tebi so ti crkavale stvari vezane na tel.linijo, ker je nisi imela ščitene, medtem ko si za sam štrom imela prednapetostno. Ker je tel.linija v centrali ozemljena, lahko tudi prenapetost, ki pride po štrom žicah skuri varovalke za telef.linijo v zaščiti. Bolje varovalka za 2 centa kot oprema!!! Če nimaš tel.linije ščitene hkrati, ti lahko tudi zaradi samo zaščite za elektriko kuri ostalo. Torej mora bit vse iz iste točke varovano!!! No ja, pa saj kombinirana zaščita za v šuko vtičnico stane samo enih 11EUR, 12-15EUR ...


Bakru do telefonske centrale niso šteti dnevi, temveč samo še ure. Zato zaščite za telefon res ne potrebujem več (razmišljam celo, ali je sploh smiselno "za vsak slučaj" pustiti vtičnico ali bi samo nabirala prah in jo je bolje eliminirati).

Drugič, komot lahko modem preživi, pa gre prenapetostni sunek naprej in ti skuri ali poškoduje mrežno kartico ali bok ne daj matično ploščo. Pa se čez čas začnejo vsemogoče občasne težave s kompom v roku do enega leta dokler kaj dokončno ne crkne. V tem času pa imaš raznorazne "popizditise" z Winsi ali hardware-om, ki jih noben ne uspe ugotovit zakaj. Končaš brezveze z nakupom novega laptopa npr.


Skoraj sem razumela, da gre lahko sunek od modema direkt do matične plošče, pa sem hotela pripomniti, da tistega modema pa res ne uporabljam več (ja, tudi 56k modem mi je že skurilo, k sreči je mamaplata ostala cela, pa tudi wlan routerja še ni scvrlo [nok nok]).

Kar pa se tiče vlečenja različnih kablov po enem kanalu : lahko, a raje ne če gre drugače. Lahko, če sta oklepa FTP mrežni Cat5e ali Cat6 (elektrostatični oklep okoli žic proti motnjam! "ozemljena" na obeh koncih), Koaks kabel za kabelsko pa enako. Namreč zaradi medsebojnih kapacitet med različnimi kabli se lahko zgodi preskok prenapetostnega impulza med kabli, pa je spet štala, čeprav to ni precej verjetno s krajšimi kabli ...


Saj sem prav razumela, da je bolje, če sta oba kabla ozemljena (in da moram seveda po drugi mrežni kabel)? Bom pa verjetno vseeno raje poskusila prevrtati še kakšno luknjo v steni in speljati kable tako, da bodo kar najmanj moteči.

Spajky ::

@ mojca : - prednapetostna za samo elektriko ponavadi nima notri varovalk. Ker pa zgleda, da se boš rešila bakrene parice zelo kmalu (šla na optiko), potem ti bodo dovolj prenapetostne samo za elektriko. Če boš pa še uporabljala tudi kasneje še koaks dodatno, pa nabaviš še eno tako tudi za dodatno varovanje TV antene ... LP
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

mojca ::

Tole je končni izdelek:
 Parapet s prenapetostno zaščito

Parapet s prenapetostno zaščito



Desni dve vtičnici sta pod stalno napetostjo, levih šest pa se napaja preko vtikača/kabla, ki visi iz parapeta in je priključen na desno vtičnico. Teh šest vtičnic je tudi zvezanih na prenapetostno zaščito. V primeru nevihte je dovolj izklopiti desni vtikač in tudi prenapetostne zaščite ne more skuriti. Če nikogar ne bo doma, pa upam, da bo prenapetostna zaščita opravila svojo nalogo. Kupila sem majhen Iskrin element za zaščito (ob priložnosti lahko prepišem karakteristike ali poslikam, je pa podobna darkolordovi). V kanalu je skrita tudi škatlica, kjer je zvarjena optika.

Z iskanjem "originalnih" USB vtičnic nisem imela sreče.

(Zdi se mi samo, da so morda vtičnice/kabli preblizu drug drugemu - če bi šlo za resen udar, bi utegnilo še vedno kaj preskočiti.)

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: mojca ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšno prenapetostno zaščito potrebujem za LAN?

Oddelek: Kaj kupiti
203629 (2792) meacho
»

2 tvja naenkrat pokvarjena

Oddelek: Zvok in slika
61313 (1102) Aljaz1980
»

Udar strele

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4212043 (10399) revvs
»

Prenapetostna zaščita!!

Oddelek: Kaj kupiti
305386 (4513) Tomson
»

Zaščita pred strelo (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
638537 (6939) AngelOfDeath

Več podobnih tem