» »

Zaščita pred strelo

Zaščita pred strelo

«
1
2

poweroff ::

Danes sem v neki računalniški trgovini opazil nekakšno zaščito proti streli. Ena, manjša napravica združuje samo vtičnico za elektriko, večja pa ima še mrežni priključek, telefonski priključek ter TV kabel, ki jih zaščitimo pred udarom strele. Zadeva naj bi zdržala neposredni udar strele (???) in ponuja garancijo za povrnitev do 25.000 EUR stroškov opreme če jo "prekuri" skozi to napravo. Kaj mislite o tem? Živim na območju, kjer so strele poleti precej pogoste in bi si morda omislil kaj takega. Kakšen nasvet?

Blisk ::

Dej povej, kje si to vidu in kaj si vidu, ker tud mojmu fotru kuri televizorje in telefone, pa ma tiste navadne zaščite, ki so dobre samo pri indirektnem udaru, pr direktnem, pa ne.

poweroff ::

Videl sem eno stvarco v firmi Eventus v Ljubljani. On-line cenika žal nimajo. Ne vem pa kako se ji reče, se mi pa zdi rahlo čudno, ker za zaščito pred direktnim udarom še nisem slišal... mogoče je kakšen nateg (+ drobni tisk)?

boštjan ::

Belkin naprave to omogočajo.samo jaz ne zaupam tem napravam pa če stanejo 100k in mi 100% garantira da bo delalo.Najbolj pomaga če vtičnico ven izvlečeš in nimaš nobenih dodatnih stroškov.

lepi joker ::

ja seveda se take vtičnice z prenapetostno zaščito dajo kupiti za zaščito 220V/telefon.....
poglej na mlacomovo stran-produkti belkin

sigurno pa je to dobro imeti,pa zaupaš jim tudi lahko..

Boštjan:zakaj imaš potem doma v hiši el.omarico v kateri imaš varovalke in fit stikalo..Saj temu tudi 100% ne moreš zaupati....Vse ven odšraufaj...

Komu pa se da poleti vedno ko kam gre izklaplajti telefon ,adsl,220.je že dobro da imaš tako prenapetostno vtičnico

boštjan ::

res je težko iz vtičnice kabel ven potegnit,še posebej če zapuščaš dom za daljši periodni čas.mogoče sem malo pretiravo prej da ne zaupam,ampak še vedno se mi zdi najbolj enostavno kabel ven potegnit,saj samo pogledaš ven in vidiš kdaj se pripravlja na nevihto.

poweroff ::

Problem pri meni je, da moram vtičnice izklapljati ves čas. Se je že zgodilo, da je iz jasnega treščila strela in skurila tv aparate v 9 hišah.

Dr_M ::

nasmu sosedu na vikendu je skurilo uso elektroniko po hisi, ceprov je mel use izklopljeno.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

classic ::

Zaščite Belkin. we.come d.o.o.

roCkY ::

... strani v prenovi ...

tha_man ::

Dr_M, to je pa bla neka inteligentna strela ;)
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

chucki ::

direkten udar strele ne bo nic prezivelo, pa ce mas 100 zascit 8-)
AMD Ryzen 1700/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 16gb/SSD M.2
EVGA GTX 1080 Superclocked/SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + PS4 PRO + VR <3 + Nintendo Switch

boštjan ::

francek1,a si ti pogledal,kdaj nazadnje je bilo v tej temi podan odg.? 28.02.2003 16:40:56

francek1 ::

Ne gre za to ,da ti kaj preživi ali ne ,važno je ,da nimaš škode.Z nakupom namreč plačaš tudi zavarovanje.Lani se mi je zgodilo ,da je v bližini usekalo;v okolici je pokurilo prek 100 telefonov ,meni pa so na zaščiti le odletele varovalke ,ki jih firma brezplačno zamenja.

Za Boštjana pa:sem dal tudi novo temo;vendar od viška glava ne boli ,so rekli naši nekdanji brati.Bistveno je,da ljudje najdejo kvalitetno rešitev za problem.

poweroff ::

Ja, v tem času sem si že kupil Belkinovo zaščito... in sem doživel direkten udar v prižgan računalnik... telefonsko vtičnico je skurilo, zaščito tudi, računalnik je pa preživel. Sicer sem pa o tem napisal tudi članek (s fotkami), vendar ga Primož še ni objavil...

francek1 ::

Kakšna je bila cena zaščite in katero imaš?Si dobil novo brezplačno?

poweroff ::

19.000 SIT (vključuje tudi telefon in TV zaščito), zamenjali so jo pa brezplačno - brez vprašanja in komplikacij.

tha_man ::

To je lepo slišat Matthai... sedaj malce bolj zaupam tem zaščitam :) Jaz bi rabu eno tako ki ima tud zaščito za lan gor...
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

ToneR ::

Pozdravljeni,
da po štirih letih malo osvežim temo. Je na tem področju kaj novega, štiri leta razvoja je v elektroniki dolga doba. Namreč, kar nekaj nas je, kateri smo dali po tisoč ali celo par tisoč EUR-ov za naše audio/video/TV naprave. S čim to najbolj uspešno obvarovati pred udarom strele? Kaj je najučinkovitejše in za kakšen denar? Je to še vedno zgoraj omenjeni Belkin F5C208g2AV-TEL za takratnih 14 jurjev? Skratka, Best/Buy (kvaliteta/cena) na tem področju. Kaj imate doma vi sami?

lp

ToneR

krneki0001 ::

Zdej so cene okol 100 in več evrov za te zadeve, garancija pa naj bi bila do 90.000 evrov povračila. Ne vem sicer, kako naj bi to šlo, vendar v big-bangu prodajajo tako varianto.

aljazh ::

Sicer res stara tema, pa vendar. Sam imam vso računalniško opremo priklopljeno precej paranoično, saj sem na območju, kjer so strele precej pogoste.

1. prenapetostna zaščita za tel. linijo še pred splitterjem.

2. prenapetostna zaščita, nanjo pa priklopljen UPS, ki omogoča tudi prenapetostno zaščito LAN-a (UTP kabel iz modema v UPS, odtod naprej v router).

3. Vsa računalniška oprema priklopljena na UPS.

Morda sem usekal mimo, a po moji logiki se mi zdi pomembno, da je računalniška oprema v celoti v svojem "varnem omrežju". Da obstajata samo dve točki, kjer lahko udar strele pride noter, ti pa nato dobro zaščitim (prenapetostna zaščita tel. linije, prenapetostna zaščita na vtičnici, vanjo pa priklopljen UPS). Hkrati pazim, da na računalnik ne priklopim kakšne naprave, ki ni v "varnem omrežju" - zato vse dodatke (npr. zunanji disk) priklapljam na UPS. Nenazadnje, če je potreba po tem, lahko z izklopom dveh kablov zaščitim vso rač. opremo.

Morda je tale setup malce paranoično zastavljen, a bolje to, kot skurjen računalnik in morebiti celo izgubljeni podatki.

poweroff ::

Jaz imam podobno. Najprej imam zaščito pred strelo, gor pa je priključen UPS. Na UPS je priključen računalnik in monitor. Na zaščito pred strelo pa so priključeni zvočniki in občasno prenosni USB disk. Telefonska linija gre ravno tako preko zaščite pred strelo, enako TV kabel. Poleg tega imam TV kabel praviloma odklopljen, telefonsko linijo pa odklapljam po potrebi (kadar so kakšne hude nevihte).
Poleg tega vedno kadar računalnik ni priključen, vse skupaj iztaknem iz elektrike.

V bistvu je vse, kar mi še manjka za res dobro varovanje backup podatkov na oddaljeni lokaciji... no, tudi za to bomo počasi poskrbeli...
sudo poweroff

gumby ::

take zascite lahk efektivno varujejo pred prenapetostjo (=konice zaradi vklopov/izklopov induktivnih bremen recimo), nikakor pa ne pred strelo. ce ta vseka v bajto je konec zabave...
my brain hurts

poweroff ::

To je res. Če useka drektno v hišo ne bo pomagalo. Boš pa vsaj dobil povrnjen denar za hardware.
sudo poweroff

ToneR ::

Dobro, če useka direktno v bajto ti ni pomoči, to je jasno. Ampak, kaj pa če useka zelo blizu, kaj pa vem, npr. v bližnje drevo, .... Bi ta prenapetostna zaščita delovala? Je to zadosti?

AngelOfDeath ::

Matthai ne veseli se preveč hitro s povrnitvijo stroškov

Preberi pogoje ;)


Lp
edit: Slovnica

Spajky ::

po mojih izkušnjah : če vdari 30m in bližje, nič ne pomaga. Med 30 in 60m včasih pomaga ali pa tudi ne, odvisno! pri 100m daleč in več, prednapetostna ziher pomaga!8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

AngelOfDeath ::

Ena od dobrih zaščit je zavarovanje...
edit: Slovnica

poweroff ::

AngelOfDeath: ???

Imam tako izkušnjo, da je nekega dne udarila strela v sosednjo hišo oddaljeno kakšnih 300-400 m. Udar strele mi je skuril vtičnico za telefon (dejansko je bila vtičnica notri čisto črna, kabel pa staljen).

Slučajno je tako naneslo, da sem ravno takrat visel na internetu (na dialupu).

Ko je šla nevihta mimo, se vključil računalnik in vse je delalo. Edino zaščita pred strelo je pregorela. Zato sem jo nesel nazaj k prodajalcu, ki mi jo je brez besed zamenjal. Niti računa mi ni bilo treba pokazati.

En sosed je pa baje (sam mi tega ni pravil), dobil povrnjeno vrednost videorekorderja, ki mu ga je skurilo...
sudo poweroff

AngelOfDeath ::

zaščite se ponavadi brezplačno zamenjujejo, škode pa ti ponavadi ne plačajo ali pa samo določen % :)
edit: Slovnica

poweroff ::

Hmm, jaz sem pogoje precej natančno prebral in piše, da krijejo do 45.000 EUR. Kakšnega trika pa nisem našel.
sudo poweroff

jurre ::

ce se prav spomnim, sem enkrat bral na tem forumu, da je trik v tem da ta povrnitev skode velja samo v dolocenih drzavah - med njimi seveda ni Slovenije. Naj se to nekdo prebere (jaz nisem).

Zheegec ::

Najboljša varijanta je UPS, pa še varuje pred nihanji napetosti. Ostalo je bolj tako-tako, sicer so razne zaščite več kot 90% zanesljive (boljše, kot so recimo Belkinove), kaj več pa ne.

Jurre - po mojem je tudi malo težko dokazati da je bila naprava priklopljena na zaščito ali ne. Če mi skuri Belkin zaščito bom gor priklopil vse elektronske naprave ki jih imam doma in jih je skurila strela >:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Dr_M ::

Najboljša varijanta je UPS, pa še varuje pred nihanji napetosti.

ja, UPS ki se gladi nihanje napetosti stane toliko, kot en malo boljsi racunalnik. sam presodi, ce se ti splaca :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Matthew ::

Pri moji punci so mel TV prek Belkin zaščite prkoplen. Ga je skurlo in so lepo dobil keš za novga. Tko da jst mam pozitivno izkušnjo.

aljazh ::

Včerajšnja popoldanska nevihta je omogočila preizkus (ne)učinkovitosti zaščite pred strelo.

Sicer me ni bilo doma, a sem kasneje izvedel, da je strela udarila precej blizu naše ulice. Rezultat je skurjen ADSL splitter, ADSL modem in router. Udar je prišel preko telefonske linije. Sicer imam prenapetostno zaščito za telefonsko linijo še pred splitterjem, iz modema pa gre UTP kabel v prenapetostno zaščito UPS-a in šele nato v router.

Torej je udar prebil prenapetostno zaščito telefonske linije, splitter, modem in prenapetostno zaščito UPS-a. Ustavil se je šele na routerju (in ga tudi skuril), kjer je UTP kabel v konektorju popolnoma skurjen. Na srečo ni šlo naprej do Gbit switcha in računalnikov.

Prenapetostna zaščita za telefonsko linijo je Belkinova, zato že mrzlično iščem račun zanjo, da bom poskusil uveljaviti njihovo garancijo, ki naj bi krila povzročeno škodo na priklopljenih napravah. Škode je sicer za dobrih 150€.

Andruxa ::

Jaz imam že nekaj časa Belkinovo prenapetosnto zaščito, čeprav smatram stvar uporabno samo v nekih manjsih sunkih, ob nevihtah izklapljam. Vtic dalec od vticnice, telefonski kabel prav tako. Ampak, pisem post zato, ker zanima, ce je komu ze uspelo dobiti kaj povrnjene skode od Belikna ? Ker se nikoli nisem slisal da bi kdo dejansko sel cez vso proceduro, sam nisem sel brati pogojev, ampak baje moras masino posiljat na Belkin v pregled, ipd. ...

A ma kdo kaksne izkusnje s tem ?
Lp, A

aljazh ::

Če najdem račun od moje Belkinove prenapetostne zaščite, bom poročal ;)

aljazh ::

Še to:

Zanimivo se mi zdi, da same prenapetostne zaščite in pa tiste v UPS-u udar ni skuril, čeprav je šel skozi njiju.

Ali torej prenapetostna zaščita ščiti le sebe? :O

Spajky ::

A si mel ziher vse naprave priključene na isto prednapetostno, ali je bila kaka od mnogih priklopljena kam drugam? Zdi se mi, da je bilo to slednje, če ne, je bil pa udar res zelo zelo blizu (sosednja bajta npr.) ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

trek@s ::

V naših koncih tudi seka večino po telefonski liniji, zato imam wireless router in vse računalnike povezano brezžično, pa čeprav je najbližji comp samo 1m od routerja in bi lahko bil prek kabla.

kekz ::

Klinc pa UPSi, zaščite in druga krama... ;((
Jaz imam v firmi 3 internetne priključke zaradi zagotavljanja visoke razpoložljivosti storitev. Predvčerajšnjim je šlo vse v maloro ;(.
vse tri je vrglo ven, pa skurilo kabelski modem, napajalnik, kompletni požarni zid, nekaj mrežnih kartic, par switchev... UPSi niso crknili, računalniki so se nekateri samo "obesili", vendar so preživeli.
Ampak omrežje..., popolni kaos, še danes mi pol stvari ne dela.
Treščilo je pa "samo" nekje v bližini.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

Mr.B ::

Povej kako si imel mrežo zaščiteno, glede, na to da je mrežo scvrlo...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

aljazh ::

Spajky:

Naprave imam povezane tako kot je prikazano na shemi:



Mislim, da ni variante, da bi udar prišel noter kje drugje kot preko telefonske linije.

Mr.B ::

Preko ruterja je zaključilo zanko z zemlljo. Sklepam pa da ti na UPS-u ni skurilo varovalko za zaščito, ker če ti ni verjetno niti ni...

PS dobri UPS-i se začnejo tam z dodano 0 za isto W.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

gumby ::

kaksno ozemljitev ima prenapetostna zascita?
my brain hurts

Pyr0Beast ::

Za kakršnokoli zaščito je potrebno kot prvo imeti ozemljitev pravilno ozemljeno, uhm .. izvedeno. Takozvano ničenje ne pomaga tukaj.
Btw .. poglej ups .. če še dela še ne pomen, da je zaščita cela.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

alkoo ::

Jaz tudi (žal) lahko poročam le, da strela vedno zmaga. Sem imel že dosti skurjenih stvari zaradi nje.

Kakšno dobro leto nazaj mi je na novi el. napeljavi (dobro ozemljeni) skurilo zaščito (belkin) skupaj z modemom in mrežno kartico. K sreči sta telefon in računalnik (bil je izklopljen, vendar priključen na elektriko in modem) preživela.
Strela "je priletela" preko tel. linije (sem bil cca 3 metre stran... cela predsoba se je posvetila).

A kdo ve če obstaja kakšna zaščita na VAROVALKO - torej, da ni vezana na ozemljitev ampak bi jo pač čisto skurilo in jo potem menjaš? :\

Pyr0Beast ::

Kolikor vem ne. Lahko si pomagaš s prenapetostnimi odvodniki, ki pa ob resnem sunku odpovejo prav tako, kot vse ostale naprave :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

;-) ::

Ob direktnem udaru ti lahko pomaga samo višja sila, vse prenapetnostne zaščite pa zatajijo. Drgač pa kupiš v BigBangu kaj, za katero ti garantirajo (je enih par takih izdelkov) pol pač naj oni ti kupujejo kompe pa televizije.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prenapetostna zaščita

Oddelek: Pomoč in nasveti
253961 (3272) shintaro
»

Zaščita pred strelo - strelovod (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
6717404 (6026) jype
»

prenapetostna zaščita

Oddelek: Kaj kupiti
4714938 (11404) mojca
»

Udar strele

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4212125 (10481) revvs
»

ADSL in nevihta

Oddelek: Strojna oprema
463386 (2314) krho

Več podobnih tem