Forum » Loža » Kaj narediti z denarjem?
Kaj narediti z denarjem?
t-zonaz ::
No, saj zapraviti denar ni problem. Pravzaprav se mi v januarju obeta kakšnih 20K E, pa bi jih nerad zapravil kar tako, ampak če se le da bi jih oplemenitil. Z kakšno borzo se ne bi igral, ker denar potrebujem in si ne morem privoščiti da bi ga izgubil. Če povzamem, ima kdo kakšno pametno idejo kako najbolje izkoristiti tako vsoto.
t-zonaz
opeter ::
V banki daš na kakšen varčevalni račun in vežeš za daljše obdobje. To je še najvarneje.
Ali pa investiraš v kakšno žlahtno kovino, npr. nakup zlata. V fizični obliki ta karseda drži svojo vrednost.
Ali pa investiraš v kakšno žlahtno kovino, npr. nakup zlata. V fizični obliki ta karseda drži svojo vrednost.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Ma nevem, pravijo da za zlato ni pravi čas in tudi to so bolj dolgoročne in manj profitabilne zadeve. Se pa strinjem, da je to varen način. Razmišljal sem bolj v smeri kakšnega posla, ena možnost je kupiti recimo stanovanje ga malo obnoviti in s profitom prodati naprej, al kaj podobnega.
t-zonaz
Vikking ::
Najbolj idealen čas trenutno, je za nakup delnic. Ni bolj primernega časa za nakup delnic, takrat ko zelo padejo.
Zelo varen način ohraniti isto vrednost denarju je zlato (za več desetletij, za potomce). Dobička si ne obetat.
Ohranjati trenutno vrednost denarju, je vezana vloga na banki.
Nakup nepremičnin, je trenutno zardi nizkih cen dobra varianta. A za 20k ne dobiš nič. Pa tudi država dobi lep kos pogače ob prodaji nepremičnine. Bolj se splača graditi, oz. nakup nove nepremičnine kot pa obnova. Glede na trenutni trg.
Zelo varen način ohraniti isto vrednost denarju je zlato (za več desetletij, za potomce). Dobička si ne obetat.
Ohranjati trenutno vrednost denarju, je vezana vloga na banki.
Nakup nepremičnin, je trenutno zardi nizkih cen dobra varianta. A za 20k ne dobiš nič. Pa tudi država dobi lep kos pogače ob prodaji nepremičnine. Bolj se splača graditi, oz. nakup nove nepremičnine kot pa obnova. Glede na trenutni trg.
No, to je bil le primer, sicer pa bi lahko še nekaj denarja na kredit vzel in kakšno manjše v slabem stanju..
Država pa pobere v vsakem primeru 20% od dobička (razen za zlato) kolikor vem.
Vsekakor bi rad ta denar izkoristil čim bolj in čim prej, ker se bojim, da mi bo drugače počasi izpuhtel.
Vsekakor bi rad ta denar izkoristil čim bolj in čim prej, ker se bojim, da mi bo drugače počasi izpuhtel.
t-zonaz
Old Spice ::
20.000 je drobiž ko prideš do nepremičnin. Jaz se ne bi v to podajal, sploh pa rabiš za nadalno prodajo atraktivno lokacijo, sicer je vprašanje če bi sploh kaj prodal. Atraktivna lokacija pa seveda stane - nekje 10x več kot boš imel. 20 tisoč je nekak zadosti kvečjemu za vgradnjo oken in vrat v novi hiši, tak za primer.
gzibret ::
Za 20k nimaš kaj študirat o nepremičnini.
Kam z denarjem, če ne v nepremičnino, pa je odvisno, za koliko časa bi rad denar plemenitil. Imaš več opcij: vezava v banki, ki komaj oz. če sploh pokrije izgube zaradi inflacije, zlato, vzajemni skladi ali delnice.
Priporočal bi ti, da 1/2 daš v konzervativno naložbo (banka, zlato, če bi rad denar "plemenitil" dlje časa), 1/2 pa v bolj tvegano naložbo, kjer trenutno predlagam delnice. V vsakem primeru pa ne nalagaj vsega v eno opcijo.
Kam z denarjem, če ne v nepremičnino, pa je odvisno, za koliko časa bi rad denar plemenitil. Imaš več opcij: vezava v banki, ki komaj oz. če sploh pokrije izgube zaradi inflacije, zlato, vzajemni skladi ali delnice.
Priporočal bi ti, da 1/2 daš v konzervativno naložbo (banka, zlato, če bi rad denar "plemenitil" dlje časa), 1/2 pa v bolj tvegano naložbo, kjer trenutno predlagam delnice. V vsakem primeru pa ne nalagaj vsega v eno opcijo.
Vse je za neki dobr!
Ja, sej to najbrž je res problem, ker nekje sem prebral, da v temu trenutku stoji okoli 4000 novih stanovanj v Ljubljani, ki se ne morejo prodati. Za neko atraktivno lokacijo bi pa tudi 20+40 bilo premalo, kolikor je moj max.
Ma delnice so mi bolj tako, no varne naložbe si lahko obetam kakšnih 5%, tvegane okoli 15-20%. Kar pa ne bo zadostovalo za neko obračanje denarja, ki bi dolgoročno pomenilo brezskrbno ležanje na plaži.
Ma delnice so mi bolj tako, no varne naložbe si lahko obetam kakšnih 5%, tvegane okoli 15-20%. Kar pa ne bo zadostovalo za neko obračanje denarja, ki bi dolgoročno pomenilo brezskrbno ležanje na plaži.
t-zonaz
Zgodovina sprememb…
- spremenil: t-zonaz ()
No, to je bil le primer, sicer pa bi lahko še nekaj denarja na kredit vzel in kakšno manjše v slabem stanju..
Tehle 20% si zelo posplošil.
Pri depozitih si obdavčen z 20% ko presežeš 1000€/leto. Če imaš na računu še pooblaščeno osebo, se potem splača vezati pol leta na sebe, pol leta na pooblaščeno osebo. Odvisno od vezanega danarja, ter za koliko presežeš mejo 1000€ obresti.
Pri delnicah, je obdavčen dobiček od prodaje. Višina obdavčitve je pa odvisna, koliko let si lastnik delnice. Dlje kot si lastnik nižja je obdavčitev. Podobno kot pri nepremičnini.
A pri nepremičnini, je pri prodaji obdavčena celotna vrednost in ne samo razlika v dobičku.
Najslabše boš naredil če boš kupil staro nepremičnino ter jo obnavljal. Konec koncev je boljše če za takšen denar kupiš gozd, potem pa samo z posekanim lesom si povrneš vrednost vloženega. Na koncu ti pa še vedno ostane parcela. Če pa je potem možno jo razkosaš urediš v zazidalne parcele, ter lepo parcelo po parcelo prodaš. (seveda govorimo idealni varianti).
zee ::
Nakup gozda ali parcele je v bistvu zelo dobra opcija. Uporabnik nebivedu je pred casom pisal o tem.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Old Spice ::
Tudi če kupiš izven Ljubljane parcelo in se spraviš gradit do tretje gradbene faze je to hudo premalo denarja. Za 40k lahko pripelješ stvar do strehe, samo kdo ti bo parcelo kupil? Na ta način bi utegnil kar nekaj denarja obrnit, mogoče pa ne bi delal sam, pa še kakega interesenta v to potegen, pa si potem razdelita.
20k EUR ti ne omogoča brezskrbno ležanje na plaži. Tudi z njimi na kratek rok ne boš obrnil toliko denarja da ti bo to omogočilo.
5% varna naložba je zelo lep denar, glede na trenutno inflacijo ter da so obrestne mere nekje do max. 3,75%
Ta denar ti omogoča da si lahko počasi omisliš svoje stanovanje. Večina bi ta denar porabila za nakup stanovanja, ali pa za obnovo le-tega. Tisti ki pa to že ima pa verjetno v nakup kakšne premičnine. Kadar govorimo o populaciji do 30 let. Kjer je velik stanovanjski problem, ter želje/sanje po premičninah še zelo velike.
5% varna naložba je zelo lep denar, glede na trenutno inflacijo ter da so obrestne mere nekje do max. 3,75%
Ta denar ti omogoča da si lahko počasi omisliš svoje stanovanje. Večina bi ta denar porabila za nakup stanovanja, ali pa za obnovo le-tega. Tisti ki pa to že ima pa verjetno v nakup kakšne premičnine. Kadar govorimo o populaciji do 30 let. Kjer je velik stanovanjski problem, ter želje/sanje po premičninah še zelo velike.
Vem da mi ta denar v tem trenutku ne omogoča ležanje na plaži, ampak verjamem, da če ga dobro izkoristim bom čez deset let lahko brezskrbno užival.
Samo kaj se lotiti. Primer z gozdom je kar zanimiva varianta in bom malo počekiral.
Stanovanje za sebe zaenkrat odpade, ker ni prioriteta. Premičnine so mi zelo pri srcu ampak se poskušam izogniti skušnjavi.
Mogoče kakšen posel, trgovina, s.p. ?
Samo kaj se lotiti. Primer z gozdom je kar zanimiva varianta in bom malo počekiral.
Stanovanje za sebe zaenkrat odpade, ker ni prioriteta. Premičnine so mi zelo pri srcu ampak se poskušam izogniti skušnjavi.
Mogoče kakšen posel, trgovina, s.p. ?
t-zonaz
Zakaj pa ne s.p.? si že zaposlen? Da: potem odpri dopolnilno dejavnost. Ne: odpri navaden s.p. kjer boš samozaposlen, ter pridobi subvencijo kjer boš imel pokrite dajatve za 2 leti poslovanja.
Recimo da že sedaj delaš določene stvari na "fuš". Pa si imel priložnost narediti kakšen projekt za kakšno podjetje, pa nisi, ker nisi mogel izdati računa. Če ti zadeva zalauvfa boš čez 10 let že užival sadove. Ampak ko imaš enkrat podjetje mi verjemi, da si kljub denarju ne boš privoščil poležavanja. Več kot ga imaš bolj delaš. Ponavadi se zgodi da te tako potegne delo da brez tega ne moreš več. :)
20k EUR tudi čez 10 let ne boš imel veliko več.
Razen če se greš kakšne tvegane finančne naložbe. t.j. rečma 10% letni donos. rečma 2k EUR čistega letno dobička, se pravi je država že pobrala kar je njenega. V 10 letih si prigaral 20k EUR. Se pravi jih imaš sedaj 40k EUR brez da si karkoli zapravil, s tem da si ogromno tvegal.
20kEUR ne moreš obrnat tako da boš postal v 10 letih magnat, ter imel denarja da boš do konca življenja poležaval. Oziroma so redke izjeme z iznajdljivostjo, delom, srečo.
Recimo da že sedaj delaš določene stvari na "fuš". Pa si imel priložnost narediti kakšen projekt za kakšno podjetje, pa nisi, ker nisi mogel izdati računa. Če ti zadeva zalauvfa boš čez 10 let že užival sadove. Ampak ko imaš enkrat podjetje mi verjemi, da si kljub denarju ne boš privoščil poležavanja. Več kot ga imaš bolj delaš. Ponavadi se zgodi da te tako potegne delo da brez tega ne moreš več. :)
20k EUR tudi čez 10 let ne boš imel veliko več.
Razen če se greš kakšne tvegane finančne naložbe. t.j. rečma 10% letni donos. rečma 2k EUR čistega letno dobička, se pravi je država že pobrala kar je njenega. V 10 letih si prigaral 20k EUR. Se pravi jih imaš sedaj 40k EUR brez da si karkoli zapravil, s tem da si ogromno tvegal.
20kEUR ne moreš obrnat tako da boš postal v 10 letih magnat, ter imel denarja da boš do konca življenja poležaval. Oziroma so redke izjeme z iznajdljivostjo, delom, srečo.
d0rK ::
Naj me kdo popravi ce se motim: Zlata se ne kupuje med krizo ker ravno takrat dosega najvisje vrednosti, ane? Po krizi bo vrednost spet padla.
Zee, lahko poves vec kje je nebivedu govoril o investiciji v gozd? Jaz imam namrec en hektar gozda pa ne vem kaj bi z njim.
Zee, lahko poves vec kje je nebivedu govoril o investiciji v gozd? Jaz imam namrec en hektar gozda pa ne vem kaj bi z njim.
Damiani ::
d0rk, za gozd si dobi lokalnega logarja. Z njim se sprehodi skozi gozd in naj ti označi(slabo) drevje za posek. Počisti gozd (oz. daj bolj veščemu gozdarju)posekat slaba drevja, napravi drva in spusti svetlobo na lepo drevje. Drva skuri ali pa prodaj. Očiščen gozd bo več dobival na bolj kvalitetni gozdni masi in čez čas boš po potrebi lahko dobil hlodovino. Kdor zna delat z gozdom je to dobra invensticija. npr. moj oče je kupil ne obdelan bukov gozd, z počasnim čiščenjem in napravljanjem drv je v dveh letih povrnil kupnino. Sedaj je delno očiščen gozd več vreden, kot je za njega dal.
Samuel ::
McHusch ::
Sposodi si 1000 EUR (če mi prepišeš avto, ti jih tudi jaz za 10 % letno), in po enem letu boš imel 23300 EUR, po dveh pol milijona EUR ... Zakaj točno rabiš investitorje?
dronyx ::
Jaz sem tudi precej časa študiral, kaj z denarjem, potem sem pa enostavno vezal za eno leto z 3.5 % obrestno mero, kar je bilo najvišje, glede na ponudbo bank.
Sem študiral malo glede delnic, samo žal je kriza očitno že precej za nami, saj je večina papirjev zrasla na vrednost izpred leta ali še celo čez. Špekuliram, da bo imela obliko W in da nas čaka še eden globok padec, tako da upam na tisto priložnost.
Drugače pa resno študiram, da bi se lotil mrežnega marketinga. To je v teh časih še najbolj perspektivno, ker so ljudje bolj ali manj obupani in zato ranljivi za take zadeve.
Sem študiral malo glede delnic, samo žal je kriza očitno že precej za nami, saj je večina papirjev zrasla na vrednost izpred leta ali še celo čez. Špekuliram, da bo imela obliko W in da nas čaka še eden globok padec, tako da upam na tisto priložnost.
Drugače pa resno študiram, da bi se lotil mrežnega marketinga. To je v teh časih še najbolj perspektivno, ker so ljudje bolj ali manj obupani in zato ranljivi za take zadeve.
T0RN4D0 ::
20k in poležavanje na plaži čez 10 let. Pridruži se tisti skupini ki hoče met 1000EUR plače za 4 ure na dan dela v kočevju in čikpavzo na 15 minut. :]
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
bdoxx ::
či ima trenutno kdo kaj odvečnega denarja se splača kupit zlato trenutno cena za unčo zlata je cirka 1100usd, tokom leta bo baje narasla cena za unčo na 1500usd, v naslednjih nekaj letih pa pričakujejo za 100% dvig cene zlata .. .
EC9 ::
či ima trenutno kdo kaj odvečnega denarja se splača kupit zlato trenutno cena za unčo zlata je cirka 1100usd, tokom leta bo baje narasla cena za unčo na 1500usd, v naslednjih nekaj letih pa pričakujejo za 100% dvig cene zlata .. .
Če si tako prepričan kam bo šla cena, pa veselo na banko po kredit (s hipoteko zastaviš tvojo hišo/stanovanje ali hišo staršev) in navali na zlato
Point: Noben ne ve kaj bo. Je pa tako, da je zlato precej konstantno raslo 10 let:
http://finance.yahoo.com/echarts?s=GOLD...
kar pa ne pomeni, da ne more sedaj pasti - osebno menim, da je trenutna cena precej napihnjena in lahko pride do podobnega padca kot je bil v 70ih (glej graf zgoraj).
Podobna situacija je bila z delnicami na ljubljanski borzi - na primer Krka v zadnjih 10 letih:
http://www.finance.si/arhivtec.php?qkod...
Ja, poznam ljudi, ki so kupovali po 130 na delnico. Danes so vredne okrog 65.
Z zlatom je lahko isto in ja, celo nepremičninami - glej naprimer padce na Irskem, Španiji, Dubaju...
Velik potencial padcev cen imajo predvsem cene stanovanj v Ljubljani / na primorskem. Cenovni balon, ki se je napihoval 15 let, predvsem zaradi poceni kreditov.
Moje naložbe - ocenjujem, da je realna možnost, da ob dvigu obrestnih mer pride do nove korekcije na borzah:
cca 15% v obveznicah
cca 65% vezan depozit
cca 20% "varne" delnice (vzajemni skladi se mi zdijo nategovanje - 2% vstopna provizija + 2% upravljanje na leto + 2% izstopna...)
karafeka ::
Hja, to je že res, samo cena kile zlata v EUR, je pa na zgodovinski ravni (okrog 26.888EUR trenutno). Zdaj, kam bo šlo naprej od tod je pa vprašanje. Nekateri špekulirajo, da bo vrednost EUR in $ 1:1, če pride do tega bo evro še naprej izgubljal in bo na pram temu, cena zlata v EUR še vedno rasla. Če se bo pa ta grška kriza (ter španska, irska, pa še kakšna) uredila oz. jo bodo hitro rešili oz. se bo trend znižanja vrednosti EUR obrnil, potem bo pa cena zlata v EUR padla.
Vem, ko je šla cena zlata v $ drugič in zadnjič :) čez 1000$ (na unčo), se v EUR ni kdo ve kaj poznalo, prav iz razloga, ker je dolar izgubljal na vrednosti, evro pa ne.
Če ti teh 20.000EUR ne pomeni veliko oz. če lahko preživiš tudi brez njih, potem pojdi na borzo na kakšne trge v razvoju (kitajska & co) in tam vlagaj. Če pa brez njih ne moreš, pa veži na banko (delavna hranilnica ima ugodne pasivne obrestne mere) in jih boš čez čas zagotovo še imel :). Trenutno so borzni trgi še vedno pod ?, lahko pride do dvojnega dna, lahko gre še nižje, lahko se pa danes obrne in gre samo še gor (čeprav glede na to, v kakemu stanju so gospodarstva, je to zadnje malo verjetno).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: karafeka ()
McHusch ::
Moje naložbe - ocenjujem, da je realna možnost, da ob dvigu obrestnih mer pride do nove korekcije na borzah:
cca 15% v obveznicah
cca 65% vezan depozit
cca 20% "varne" delnice (vzajemni skladi se mi zdijo nategovanje - 2% vstopna provizija + 2% upravljanje na leto + 2% izstopna...)
Slovenski vzajemni skladi so res nateg (bolj kot zaradi provizij zaradi širokogrudnega udejstvovanja v prevzemih v funkciji parkirišč). Ampak, v tujini najdeš povsem spodobne ETF-je, ki so v večini primerov boljša alternativa "varnim delnicam".
EC9 ::
Hja, to je že res, samo cena kile zlata v EUR, je pa na zgodovinski ravni (okrog 26.888EUR trenutno). Zdaj, kam bo šlo naprej od tod je pa vprašanje. Nekateri špekulirajo, da bo vrednost EUR in $ 1:1, če pride do tega bo evro še naprej izgubljal in bo na pram temu, cena zlata v EUR še vedno rasla. Če se bo pa ta grška kriza (ter španska, irska, pa še kakšna) uredila oz. jo bodo hitro rešili oz. se bo trend znižanja vrednosti EUR obrnil, potem bo pa cena zlata v EUR padla.
Vem, ko je šla cena zlata v $ drugič in zadnjič :) čez 1000$ (na unčo), se v EUR ni kdo ve kaj poznalo, prav iz razloga, ker je dolar izgubljal na vrednosti, evro pa ne.
Trgi so iracionalni. Po forumih...lahko vsak flanca kaj se mu zdi, da bo. Opažam, da je najbolj popularno je rečt, da je en drug rekel/se govori, da se mu zdi, da bo...
Easy, praktična rešitev: odpreš demo account (maš slovenske in tuje platforme) in poskusit s fiktivnim denarjem. Potem vidiš kako gre v praksi in da nimaš pojma kaj bo. Do te streznitve pa se splača imeti denar v varnih naložbah - če kdo ne ve kaj je to naj vpraša babico. Vsekakor pa ne nasedati raznim vzajemnim skladom/investicijskim priložnostim...ti služijo od posredovanja in praviloma ne ustvarjajo dodane vrednosti ampak predvsem pobirajo %e.
cca 15% v obveznicah
cca 65% vezan depozit
Slovenski vzajemni skladi so res nateg (bolj kot zaradi provizij zaradi širokogrudnega udejstvovanja v prevzemih v funkciji parkirišč). Ampak, v tujini najdeš povsem spodobne ETF-je, ki so v večini primerov boljša alternativa "varnim delnicam".
Z veseljem bom verjel, če se boš potrudil (15 sekund) in dal kakšen dober primer.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: EC9 ()
karafeka ::
Tistim 5% ljudi, ki se v pravem trenutku pravilno odločijo (oz. TVEGAJO), pa se posreči in so do konca priskrbljeni. Zakaj tudi vi ne bi bili med jimi ? :)
strictom ::
Zato ker so 95% možnosti da smo v uni skupini ki izgubi vse :P
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin
Tistim 5% ljudi, ki se v pravem trenutku pravilno odločijo (oz. TVEGAJO), pa se posreči in so do konca priskrbljeni. Zakaj tudi vi ne bi bili med jimi ? :)
Tvegajo vse svoje premoženje, hišo, prihranke. Potem bereš samo o tistih, ki so imeli srečo. številka ni 5% ampak kakšen dober promil. O tistih 99,9% ki izgubijo vse pa tako ali tako nikoli ne izveš, jih ne omenjajo. Razen mogoče da je kakšen klošar zmrznil pozimi.
Če govorimo o tem da želiš biti do konca življenja preskrbljen. Se pravi takšni ki to razmišljajo pomeni, da imajo zelo nizek življenski standard, in želijo v enem zamahu rešiti vse eksistencialne težave.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | denar ali zlato? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 48537 (18222) | DeusB |
» | Se splača denar vložiti v zlato ? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 44476 (28940) | mat xxl |
» | Varčevanje denarja (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14094 (10831) | Invictus |
» | Pretvoriti EUR v CHF - bolj varno?Oddelek: Loža | 9278 (7432) | pingo76 |
» | NaloŽbeno zlato (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 23550 (17541) | Furbo |