» »

Intel Vs. AMD

Intel Vs. AMD

1
2
»

tha_man ::

Ne vem zakaj bi bil AMD procesor za igre. AMD ima bistveno močnejšo FPU enoto kot Intel (pravzaprav ima vgrajene kar tri FPU enote), ta pa je pomembna še marsikje drugje kot v igrah (pravzaprav pri vseh izračunih s plavajočo vejico). Pri raznih znanstvenih aplikacijah AMD *zelo* prehiti Intela, pa nima tale stvar nobene zveze z igrami. Tudi pri programih za 3D obdelavo (razen pri tistih ki so zelo optimizirani za P4, za Athlona pa ne) je AMD hitrejši.

Drugo, P4 nima 20 cevovodov, ampak ima njegov cevovod 20 stopenj, medtem ko jih ima Athlonov 11 (P3 pa mislim da jih ima 10). S podaljšanjem cevovoda na lahek način dosežeš višje frekvence, zato pa se pri neoptimiziranih programih (in pri tistih kjer je zelo težko predvideti naslednji podatek) zelo zmanjša izkoristek cevovoda, in s tem efektivnost računanja. Fora cevovoda je namreč v tem, da se naenkrat obdeluje več podatkov, ki potujejo skozi cevovod. Z določenimi algoritmi se da predvideti kaj bo naslednji podatek ali operacija, in se tako dotične stvari lahko izračunajo že vnaprej (pri tem zelo pomaga tudi velik predpomnilnik - zato so Northwoodi precej hitrejši od starih Willamette P4).

Ampak! Če se predvidi napačen podatek, to pomeni da je izračun z njim napačen, nakar je treba zavreči vsebino celega cevovoda in vse izračune ponoviti. AMD ima krajši cevovod, zato ni take krize če se to zgodi. Pri P4 pa take zadeve lahko zelo zavirajo procesor, in točno zato je P4 pri enaki frekvenci precej počasnješi od Athlona ali P3. Nabor ukazov SSE2 naj bi poskrbel da bi blo takih primerov čim manj, zato programi ki so optimizirani zanj vrnejo P4 nekaj moči. A pri določenih zadevah je zelo težko ali celo nemogoče v dovolj primerih predvideti kaj bo naslednji podatek, in tukaj SSE2 ne pomaga kaj dosti. Najbolje se obnese pri aplikacijah ki uporabljajo streaming podatkov (torej podatkovni tok), recimo video obdelava, kjer obdelujemo vnaprej znane podatke (video posnetek).


Kar se tiče kvalitete registrov in predpomnilnika, romci1, ne bluzi :\ Če pa si slučajno inženir pri Intelu in to veš iz prve roke, pa se ti oproščam za tole izjavo (a iz tega kar si zgoraj napisal sem 99.9%, mah kaj, 100% da nimaš z Intelom prav nič zveze :D ).
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tha_man ()

SaS ::

AMD1500P+ mi laufa na 1800 že lep čas pa ni nobenga problema.

Samo malo težko je bilo najt hekerski bios!!!

StarY ::

k sem tole od romcija prebral, se mi je zdelo ko da bi prebral izpoved enga starega gospoda :D

joj, ampak tolk neumnosti v enmu postu pa ze dolgo ni blo.

SaS ::

Dobro da je STAR Y to napisal, ker niseM tistega od romcija1 niti prebral !!

NA kratko romci1tako kot je sedaj v F1 je tudi med procesorji:

FERRARI(AMD)...dolgo nič...BMW(PITAM SE I JA)..........zelo zelo dolgo nič............MERCEDEZ(PIONIR INTEL) !!! :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SaS ()

madviper ::

A je kaj narobe z Elite K7S5A. Mam problem doma mam SDR ram, pa me zanima če ma Epox 8K5A tudi podnožje za SDR ali samo za DDR???
Za tisto zgoraj bi proso da avtor popravi in naj ne pljuje po tistem česar ni testiral!!!
I'd like to do something crazy!

morphling1 ::

Ne nima podnožja za sdram, hvala bogu. Človek če že kupuješ novo zadevo je skrajni čas da prestopiš na ddr, razlika je kar očitna sploh če ti ram dela nad 166 mhz, pa tudi axp se odlično počuti v tej kombinaciji. Plata ki podpira oboje je pa že v osnovi mišljena kot neka all-round, low cost zadeva , odsvetujem
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

DeLonghi ::

Jaz osebno sem imel probleme z Elitko in SDR ramom...itaq gre vse v DDR spomin in ga cimprej zamenjaj!..uradno bi ti ga celo zamenjali pri firmi BoCom
..................................
Zbogom in hvala za vse ribe

D.A.

SaS ::

Ja res je

romci1 ::

Hvala tha_man za pojasnilo glede cevovodov. Priznam, da sem stvar popolnoma zabrkljal in se vsem "prizadetim" opravičujem. Glede FPU enote ne bi razpravljala, ker se ti očitno ne sanja oz. si ne priznaš, da ima INTEL bistveno hitrejši algoritem za izračun števil v plavajoči vejici. Če ne verjameš, vprašaj predavatelja za Arhitekturo računalniških sistemov na FRI - g. Duašana Kodeka, da ti on razjasni zadevo. Prav tako vse kar se tiče kakovosti predpomnilnikov in registrov. To kar sem napisal je namreč njegova izjava.

A si upaš, glede znanja konkurirati doktorju računalništva in informatike?

malinavc ::

romci....men se zdi de si ti en bedak prve klase...
...odvisno s katere perspektive gledamo...

tha_man ::

Intel ima v *teoriji* marsikaj hitreje :\

Glej, kot sem napisal, ima Athlon trojno enoto za FPU, in zadeva *je* močnejša kot pri P4. Če ni, zakaj torej P4 tako pogori v *vseh* aplikacijah ki so omejene predvsem z močjo FPUja in ne z bandwidthom ali čim drugim? Kodek gor, Kodek dol (ne mu povedat da sem to rekel ;) ). Razlika v prid AMDja je v takih aplikacijah še veliko večja kot pri 'normalnih' programih ki jih največ uporabljamo in igrah, katere so omejene še z marsičim drugim. Če ne verjameš si poglej kak test, in reci še Kodeku naj si ga pogleda (da ne bi res! :D ).

Kar se kakovosti registrov tiče, niti ne vem kaj si hotel s tem povedati. Mar so iz bolj kakovostnega materiala al kaj? Saj mogoče res, ker pri P4 ALU enota dela z *dvakratno* hitrostjo procesorja, da lahko doseže kolikor-tolikor spodobne performance v primerjavi z Athlonom. Ampak potemtakem so AMDji veliko bolj kakovostno narejeni kot P3 (ki jih nekateri tud ful hvalite), saj so pri isti tehnologiji (0.18) mikronov dosegli skoraj 1.8G, medtem ko je P3 končal že pri 1.1G (še pomnite tovariši tiste nedelujoče serije?). Intel, Intel... :\ :D
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

whatson ::

Nabijanje postov.

Takih tem... več ne bo. Pol postov je neutemeljeno pljuvanje... tema je na nivoju: Schumi ali Hakkinen?!?.

Iskanje (psevdo)
Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri CPU mate in utemeljite zakaj? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
23923331 (15111) 54j0
»

Intel ali AMD? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
635039 (3996) batiushka
»

P4 ali Celeron

Oddelek: Kaj kupiti
101162 (931) tha_man
»

P4 1.6A Northwood (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
734952 (3880) Mr.B
»

AMD XP 2000+ proti Pentium 4 2.2 GHz (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
604359 (3466) G4nj4 5m0k3r

Več podobnih tem