» »

Sistem mi obstoji!

Sistem mi obstoji!

«
1
2

T.A.D.E.J ::

Živjo!

Zaženem računalik in v sistem pridem brez problema a se mi nato po kakšni minuti obese in vse kar lahko naredim je, da ga resetiram. Na kar se mi obese že čisto na začetku (predno sploh začne lovdat Windowse), ga še enkrat resetiram in se mi sploh monitor ne prižge več, računalik pa po posluhu deluje potem normalno.

Isto se mi obese če ga zaženem v Safe Mode.

Naložene imam XP-je, računalik je star 4 leta, nazadnje pa sem gor naložil antivirus nod32 in pred njim pobrisal prejšnjega. Premišljeval sem da bi lahko kaj bilo narobe s grafično (geForce 6600) vednar se ne zagreje in vse kaže da dela normalno.

A je imel že kdo kdaj kakšen podoben problem?

Prosim za pomoč!

BALAST ::

To mora biti posledica napihnjenih konderzatorjevv napajalniku ali matični plošči, kar je fizična poškodba, ki se jo lahko popravi. Zdaj če ne poznaš nikogar z elektrotehničnimi sposobnosti se boš na kakšnem servisu skaširal, prvo da ti preverijo sistem cca 15EUR, potem pa ti bodo predlagali nov napajalnik za 35EUR in ker po izkušnjah vem da bo na servisu delovalo tisto uro ali dve, bo tebi doma zopet zaštekalo v prvem tednu.

Raje si prihrani živce in si kupi NOVE komponente.

Torej če imaš sistem star 4 leta, potem imaš zagotovo PCI-E grafično kartico, in spomin DDR2 ki jih lahko obdržiš v novem sistemu. Novo moraš kupit napajalnik 400w za 20EUR, potem poceni in dobro matično za AM3 in ddr266EUR in procesor AMD x2 250 za 68EUR. Skupaj investicija 154EUR + poštnina.

S tem boš prenovil računalnik in si prihranil marskiater glavobol nad servisrijarnjem in še celotnega računalnika ti ne bo treba kupovat.

T.A.D.E.J ::

Hvala za odgovor! :)

Ja, sej sem sam pričakoval da da bo nekaj več....zdej disk, grafično in rame sem sprobal in je vse ok, sem pa res pozabil še napajalnik tako da bom to danes. Drugače pa res najbolj slutim, da bi lahko bila matična ker se mi procesor full zagreje ko mi računalink "laufa" cca. 10min.
matična: MB ASUS A8NE-FM/EURO/SI 939 in procesor: AMD ATHLON 64 3200 BOX rami, pa so DDR, vedar sem ravno hotel nabavit 2x1GB DDR s hladilnikom (patriot) a misliš da ma smisla?

Skratka, danes po službi še probam z drugim napajalikom, in če še tisto ne bo delovalo, se bom moral odločit za eno izmed možnosti...

krneki007 ::

daj za začetek spihaj vse skupaj in na novo namesti hladilnik in pasto na procesor

MIHAc27 ::

Balast a ti si slučajno zaposlen na EnaA?

Drugače če so rami in disk ok, potem je inštalacija XP kriva da se ne zažene (pokvarila pa se je mogoče zaradi reseta pri pregrevanju). Sčistit ali celo zamenjati hladilnik na procesorju, reinštalacija (mogoče bo dovolj če spustiš repair čez) pa bo spet delalo.

T.A.D.E.J ::

@ Mihac27 Sploh ne pridem nikamor, ker mi vse že prej zašteka, tak da ni možno naredit nobenga repair-a ali ponovne namestitve...sem že probal ;) Drugače pa so Winsi čist ok.

Bom probal še napajalik, ga bi lahko že sinoči k sem ga zadaj izklopil na gumbu, pa je računalik še kar delal in mi je blo čudno sam sem bil tak zaspan, da se mi ni več ljubilo ubadat še s tem. 8-O

@krneki007 Tudi spihal sem že cel računalik...nisem pa procesorja na novo podmazal s pasto, ker je nisem imel...bom kupil danes, pa še to probal...hvala!

Z rami, pa bom še malo počakal, ker če bo potrebno kupovati novo ploščo in procesor, bom tudi gledal da bo raje z DDR2...ali pa bom v celoti kupil novega.

T.A.D.E.J ::

Evo mene nazaj...

Sem priklopil drug, nov 420W napajalnik (močnejši), pa sem se moral vseeno mal pozabavat da se mi je sploh vklopil ekran, no in zdej je že eno uro od kar sem prišel v sistem...nič ni zaštekalo, vendar ne morem pognat nobenega programa da bi obremenil sistem in videl kako se odzove. Pognal sem antivirus scan, ccleaner sem zagnal, defregmentacijo sem tudi probal...vse posebej seveda, in mi čist vse windowsi sami od sebe zaprejo.

Kaj bi bil tu problem, še vedno matična?

st0jko ::

virus.
keks?

T.A.D.E.J ::

In kako ga naj poizkusim najdit, če mi pa vse programe zapre?

krneki007 ::

probaj kaki live linux CD.Če se bo tudi tam ugašalo,je kriv hardware

st0jko ::

Priklopiš disk na drug računalnik in tam skeniraš ali pa formatiraš cel disk. Z linuxi je tudi dobra ideja.
keks?

T.A.D.E.J ::

super bom z linuxi probal...žal mam tu nov sata disk, na drugem pa pata in nimam priklopa za sata.

Hvala!

T.A.D.E.J ::

Ekola ponovno odpiram temo...

Sem probal z linuxom in mi naredi isto, pa disk priklopil na drug računalik in deluje vse normalno, virusa pa ni našel nobenega "težjega"(NOD32). Plata se mi grozno zagreje, ko imam računalnik samo prižgan 10 minut, posledično je vroča tudi grafična kartica. Prej nisem nikoli probaval ko je računalnik še delal normalno, a se mi sedaj to zdi še vseeno preveč. Ali bi res moral menjat še plato in procesor?

krneki007 ::

očitno je torej hardware,najverjetneje pregrevanje(ali si preveril hladilnik naprocesorju? ) ali pa plošča (preveri kondenzatorje)

lp

T.A.D.E.J ::

Kot rečeno, sem zamenjal napajalnik in sedaj pridem v windowse normalno. Le da mi določenih programov noče zaganjat oz. mi jih windowsi takoj izklopijo.
Ne vem če je to normalno a ta "južni most" se mi grozno pregreje, za njim pa takoj še grafična.
Problem je sam v tem, ker se s hladlinikom in procesorjem nisem nikoli ubadal. Hladilnik je drugače mlačen in niti ne vem kako se ga sname in preveri celotno delovanje. Tudi pocesorja po tem takem nisem snel in podmazal s hladilno pasto(sem si predstavljal da je to malo bolj enostavno :D) Bom kar po domače povedal ker za to res nimam pojma...snamem ventilator s hladilnika, potem pa je vse kar imam ena plastična ročka na hladilniku ki se da premikat...ne vem kako se sname in kako podmaže...a obstaja kak vodič za telebane? :))

Mogoče bi stvari rešil s ponovno namestitvijo sistema?

Pyr0Beast ::

Lahko je tudi kaj z rami. Ponavadi so ti krivi za 'samodejno' zapiranje aplikacij.

Lahko, da je kaj odpovedalo zaradi pregrevanja. Napihnjenih kondijev na plati nimaš ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

T.A.D.E.J ::

Ja, rame sem menjal za probo in mi dela isto...

Kako veš če so kondenzatorji na plati napihnjeni? A pač bolj razširjeni zgledajo? A se jih da kupit in kar tako zamenjat, ali jih rabiš lotat?

Pardon, za te stvari sem res lajk, ker jih sploh prvič delam.

Hvala za pomoč.

Pyr0Beast ::


Desni so ok. Preberi tudi proizvajalca, ki piše gor. Panasonic, Rubycon so dobri.

Jamicon, Teapo, Fuhjyyu kmalu umrejo.

Da se kupiti. Samo v trgovinah načeloma ne boš dobil (dovolj) dobrih. Tudi odlotati jih je težko.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

T.A.D.E.J ::

No, sej sem si predstavljal da tako to zgleda...bom pogledal popoldne doma, če je to to, bomo pa lotali, to je še najmanj. Hvala @Pyr0Beast, spet spoznal nekaj novega :P

A Mogoče kdo ve kako se odstrani hladilnik na procesorju? Okol hladilnika imam eno plastično reč, ki mi prekriva vijake, na kocu pa je plastična ročica, ki se da prestavit iz desne strani v levo, a se saj po občutku ne naredi nič...jaoo kake pišem 8-O

Pyr0Beast ::

Če imaš tole AMD box cooler ima ta 'ročka' zgoraj in spodaj še 2 kovinska zatiča, katere je treba odhakljati.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

T.A.D.E.J ::

Imam tega, ja...in tud ta zatiča se mi zdi da sem opazil...in kako zvem da je hladilnik ali procesor kriv, ko odstranim hladilnik?

Nekje sem prebral da če ni hladilnik vroč pri večjih temparaturah ni prav priterjen ali kako? Verjetno bo treba tudi to hladilno pasto nabavit.

Pyr0Beast ::

Procesor obremeniš do kraja (toast), počakaš par minut in primeš hladilnik. Temperaturo spremljaš s programom CoreTemp. Če je temperatura proca ~80°C, hladilnik pa je mlačen je termalni stik zanič -> čiščenje in menjava termalnega materiala.

Če je kontakt dober je hladilnik še vedno! mlačen, samo temperatura procesorja je nižja.

Sam imam 64 3500+ navitega na 2.5GHz pri 1.57V. Temperaturo ima ~60°C pod obremenitvijo z BOX kulerčkom in zaprto stranico.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

T.A.D.E.J ::

Hvala @Pyr0Beast...če nama rata tole poštimat dobiš za pir ;) Bom danes vse bolj podrobno pogledal, pa javim ...

T.A.D.E.J ::

Sem bil zadnje dni zelo zaseden, pa šele sedaj vse skupaj probujem :|

Že zadnjič sem poizkušal nekaj, pa se mi sploh ni hotel prižgat monitor. Šele po enem 15. poizkusu se je vklopil in od takrat delal normano, danes pa spet. Monitor ni kriv, ker ga imam priklopljenega na drug računalnik in dela normalno.

Sedaj sem preveril...hladilnik je še mrzel, med tem ko se južni most že grozno pregreje. To je tako, po dobrih petih minutah, ko še samo prižigam in ugašam računalnik da bi se mi monitor priklopil.

Torej, napajalnik je drug not, grafična in rami so testirani na drugem računalniku in delajo vredu. Disk je cel zapacan, ampak drugače še tudi normano deluje. Lahko je samo še kaj na plati, ali pa s procesorjem narobe (kondenzatorji so ok).

Ne vem zakaj hudiča se mi monitor ne prižge normanlo? Ko se mi priže dela popolnoma normano po vsakem restartu. Kaj bi ga lahko tukaj oviralo?

T.A.D.E.J ::

Evo, še dodatni podatki:
Procesor se mi ne segreje na več kot 63C
Matična pa pride do 43C tako da res nimam več ideje v čem bi bil problem, any suggestions?

Pyr0Beast ::

Probaj potem zaganjati brez diska. Toliko da prideš do BIOS/POST ekrana.

Verjetno je kakšen slab stik med plato in samim južnim mostom, vendar močno segrevanje lahko pravtako 'povzroči' da se kondiji začno obnašati malce bolj normalno. (Ko se segrejejo delujejo bolje)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

ST-777 ::

Zmogljivi ventilatorji na ohišju lahko poskrbijo, da se comp ne pregreva preveč. Običajno zadostuje eden spredaj in eden zadaj, najbolje s čim večjim premerom, na primer 120 mm x 120. Ventilatorji Noctua so kvalitetni, zmogljivi in tihi, žal tudi dokaj dragi.

Kar se tiče temperature matične, je na mojem compu okrog 45C in to takrat, ko je temperatura procesorja 42C, pa se ne spomnim, da bi se v zadnjih 2000 urah obratovanja kdaj pokazal modri zaslon. Comp je sicer v tem času ene parkrat zamrznil in postal neodziven na klike z miško, vendar je po restartu vse delalo normalno. Zato sklepam, da segrevanje na "južnem mostu" matične okrog 45C ni preveč problematično.

T.A.D.E.J ::

Ja sej zaradi tega mi ni nič jasno @ST-777 :(

Ne vem več kaj sploh bi lahko bilo...procesor in matična se ne segrejeta preveč, tudi ventilatorja imam dva 120mm, kondenzatorji so ok, gragična je ok, tudi rami in napajalnik pa še vedno imam probleme ;(( meša se mi že res!

Ne vem zakaj traja toliko, da vspostavim stik z monitorjem in od takrat naprej deluje normano...mogoče bi lahko bilo tukaj kaj s slabim stikom a to sploh ne vem kako naj preizkusim @Pyr0

No, pa ta probem še vedno obstaja, da mi winsi ne postijo zaganjat programov kot so CCleaner, Avira, PC Doctor....aja pa še nakaj...bilo kaj naredim v winsih mi malo zašumi nekje na matični, tako da bi rekel da je to mehanski problem...tud če sam refresh mi za trenutek zašumi.

Pyr0Beast ::

Potem pa ram. Šumenje so pa oscilacije. -> Slišiš magnetne elemente -> dušilke, transformatorje. Lahko da je narobe kaj z regulacijo, ni pa nujno.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

T.A.D.E.J ::

Evo, sem ponovno probal rame, jih zamenjal in z objnimi pridem v winse. Potem pa probam še drug disk priklopit na računalnik, ko samostojen disk in sploh ne pridem več v sistem. Pokaže se mi za trenutek tist blue screen in računalnik se mi resetira.
Če se ne motim bi vseeno moral pridet v windowse z drugim diskom čeprav so gor driverji od druge plošče. V mojih primerih do sedaj bilo pri tem "modrem ekranu" al rami, al grafična ali virusi na disku. Glede na to da sem rame izprobal, in da virusi niso v tem primeru problem, bi se osredotočil spet na grafično. To sem probal enkrat v službi in mi je delovala normalno. Nisem pa druge probaval na mojem računalniku, ker je nimam. Inštaliral sem gor en špil, ki mi ga sploh ni zagnalo. Mogoče je ta šum in to da mi programe kar avtomatsko zapira res povezano z grafo. A je možno da se mi južni most pregreva zaradi grafične?

T.A.D.E.J ::

Evo, sedaj sem izprobal grafično, s tem da sem naložil gor eno novejšo igro in jo igral okoli 15 minut. Tako da potrjeno grafična dela, je pa sedaj zelo vroča, kar je verjetno posledica pregrevanja, tako kot za južni most...??

Ali mi lahko kdo svetuje...najbolje da zamenjam matično ploščo ali kaj??

Pyr0Beast ::

Pravzaprav ne vem več, pri čem smo.

Če ti disk dela težave ga odklopi.

Če ti dela grafa težave, menjaj za nekaj časa za kaj šibkejšega.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

T.A.D.E.J ::

Hehe @Pyr0Beast...vem ja, vse skupaj je že tako, da se mi samo smeji.

Včeraj sem se odločil, da bom kupil drugo matično, tako da sem jo že naročil. To bi znalo rešit nekatere probleme, ne vem pa kako bo s tistim zagonom programov na disku. Tako bom še vse skupaj formatiral in naložil na novo. Potem pa bi skor moralo vse delovat. Torej danes oz. jutri kupim matično, napajalnik in pa za rame sem se odločil, da jih nadgradim.

imallears ::

čestitam, tazga slona iz muhe pa še nism vidu. še vedno nisi zamenjal termalne paste kajne? grem stavit da je blo to to. ;(

T.A.D.E.J ::

@imallears kaj pa tebi ni jasno 8-O

Saj se mi ne pregreva procesor za toliko...sploh pa kako lahko misliš da je termalna pasta kriva, če mi pa računalnik po daljšem obratovanju dela bolje?

Drugače pa tako al tako moram tudi termalno danes kupit, ja.

imallears ::

Oprosti, ker sem te mogoče napadel, ampak meni se je iz tvojega prvega posta (in potem naprej) zdelo, da drugo skorajda ne more biti. Daj poročaj, ko boš uredil zadevo, kaj je bilo.

T.A.D.E.J ::

Sem včeraj nabavil pasto in je bilo vse isto, samo da se je temparatura znižala za 3 stopinje. Po službi grem po matično, pa javim zvečer ali pa jutri zjutraj kako je šlo vse skupaj.

Hvala za vso pomoč do sedaj :)

T.A.D.E.J ::

evo me...sem zamenjal matično, dodal rame in zamenjal napajalnik, prižgem računalnik in po posluhu dela normalno, a monitor se mi ne prižge! :8)

Prej sem pri prodajalcu probal matično in je delala brez problema, tud rami so delal, edino grafične nisem probal. No, ta plata ima celo integrirano AVG grafično, tako da sem dal svojo PCI-E ven in probal s to AVG in nič. Priklopil računalnik na drug monitor in spet nič. Resetiral biose in spet nič!

Kaj lahko še naredim?

Pyr0Beast ::

Priklopi PC-speaker in mu prisluhni 8-)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

T.A.D.E.J ::

nobenega glasu ni slišat...računalnik je kot bi obstal takoj ko ga zaženem in ne dela nič!

Pyr0Beast ::

Priklopi P4 konektor, če še nisi :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

T.A.D.E.J ::

Tudi P4 je priklopljen.

Ne gre mi v račun, ker sem pri prodajalcu izprobal svoj procesor in rame in mašina z monitorjem se je zagnala brez problema.

Sem ga že klical in mi je svetoval tisto kar sem že izprobal in kar sem gor napisal.

st0jko ::

Probaj računalnik na kaki drugi vtičnici v hiši/stanovanju.
keks?

T.A.D.E.J ::

Hvala a tu ki sem tega priklopil, je prej popolnoma normanlo delal drug hišni računalnik, tako da bi ta tudi moral. Sej monitor se vklopi in izklopi ko probujem, samo lučka ostane oranžna, tako da se slika ne pokaže. Probal sem na drugem in isto.

Ne razumem tega, ker je sedaj doma isto priklopljeno kot tam, kjer sem vzel plato. Dela pa ne :(

ZaOstali ::

Se sprašujem, če je vse skupaj vredno toliko časa?
Nekomu bi se res bolj pametno zdelo dati denar, kot pa se zezati z neko stvarjo 2tedna.

T.A.D.E.J ::

to je res, vendar sedaj je v to šlo že 100EUR in ko sem že tako daleč bom šel do konca. Če bi pa prej vedel, pa bi se seveda odločil drugače.

mrbungle ::

če menjaš ploščo ,ki ima drugo čipovje, oz. da zamenjaš disk z winsi, kjer so naloženi driverji za drugo matično, je zelo mal verjetnosti, da boš prišel v winse, prej restart ali pa modri ekran...
napajalnik je bil lahko prešvoh, če imaš kake kartice na PCI, jih prestavi, pa procesorju znižaj mhz, odklopi usb naprave...

T.A.D.E.J ::

No pa se spet malo javljam...

Zrihtal še nisem nič, ker ko sem usposobil vklop monitorja se mi je spet zalomilo pri biosih. Pritisnem F1 in mi samo piše entering setup...in obstane tam, tako da je potreben restart. Tokrat ne grem v biose in spustim sistem naprej. Tokrat mi napiše da ventilator na procesorju ne deluje pravilno in če hočem vseeno nadaljevat naj prisnem F2...no, tu se mi pojavi črni ekran in v zgornem desnem kotu utripajoč podvezaj in sistem ponovno obstane. Odklopil sem čisto vse iz sistema, tudi grafično sem nastavil na VGA, ki je integrirana na plati, pa zopet nič, s tem da mi sliko nekoliko uniči...verjetno je kriva integrirana grafična. Plošča je MS-7184, bios pa od hp-ja. Resetiral sem biose in mi javlja isto s to razliko, da je sedaj vse napisano v nekem drugem jeziku in ne več v angleščini. Sedaj pa ne vem...a je plata šla?

particle ::

Kaj si pa naredil da si usposobil monitor? V biosu pod integrated peripherals pa izklopi VGA, če imaš grafično svojo. Oz. probaj brez svoje grafične če ne moreš v bios :D

DT232 ::

Mogoče pa težave dela monitor? Sam sem imel podobne težave na nekem starejšem računalniku in z monitorjem.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

problem nov racunalnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
19923732 (6489) hojnikb
»

Težave pri na novo sestavljenem računalniku.

Oddelek: Pomoč in nasveti
491844 (1307) Dominik91
»

Težave z displejem

Oddelek: Strojna oprema
291409 (1163) klemen135
»

Hišni računalnik včasih "zmrzne"!

Oddelek: Pomoč in nasveti
191964 (1638) Pyr0Beast
»

Kateri kos opreme povzroča zmrzovanje v igrah? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
505252 (4300) lordgreg

Več podobnih tem