» »

Premikanje ure

Premikanje ure

LeLa ::

Ker je danes prvi ponedeljek po premiku ure za 60 minut nazaj in po nekih raziskavah zato tudi eden najmanj produktivih dni v letu, me zanima, ali kdo kaj ve o zgodivini tega, o tistem, ki si je to izmislil in o razlogih za to?
Baje bi naj bilo to iz razloga varčevanja z energijo, vendar se zdi, da v sodobnem času to več ni toliko smiselno... Zame je to samo nepotrebno in čisto nesmiselno početje, ki samo povzroča stres o navajanu in že tako kratek zimski dan še krajši. Kakšno pa je vaše mnenje?

Vikking ::

zato da imaš dlje svetlo, če ne že druga. Vsaj za veliko večino z normalnim biološkim ritmom delovanja in spanja.

Tear_DR0P ::

daj pejd na wikipedio in poišči dayligh saving in podobne članke :) potem pa lahko napišeš povzetek za ostale, ki ne vejo
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

imallears ::

Mislim, da je bila enkrat že na slo-techu (ne najdem v iskanju) tema o tem in je velik zanimivih zadev noter. Mislim, da je bilo pod eno novico o poslih na BV in problemih zaradi te ure. Tako da, če kdo najde, naj da link tule, ker bi še enkrat prebral :)

edit: google najdu 2005
2004

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: imallears ()

ja, sem tudi sama iskala kako temo o tem, pa nisem našla... zato sprašujem....

;-) ::

Je bila že tema pa tud jaz ne najdem.

zato da imaš dlje svetlo, če ne že druga. Vsaj za veliko večino z normalnim biološkim ritmom delovanja in spanja.

Meni se ne zdi, da je dan daljši ali da je dlje svetlo... v bistvu bo sedaj namesto ob npr. 18h, tema že ob 17h 8-O

ja pa za to ne bo tema še ob 7.00

ja pa za to ne bo tema še ob 7.00

... ja.. in?

in ... izgleda, da ima večina raje svetlo jutro k pa popoldne ...

AmokRun ::

Če bi zdaj za pol ure naprej premaknili in pustili tako, ne bi bilo neke hude razlike.

Isotropic ::

ne vem, ce je ta dan res najmanj produktiven...

Mr_Globus ::

Ni smisla.. Ni boljše, da je popoldanski prosti čas (ki ga lahko preživiš zunaj) svetel čimdlje?

Je torej boljše da ne rabiš luči pri zajtrku, rabiš pa na popoldanskem teku baterijo? Meni se ne zdi.

Nagi Bator ::

Najprej morate vedeti, da je prav zimski cas oni "pravi" soncni.

Imam pa raje poletni cas, ki se od soncnega razlikuje za eno uro (uro naprej).
Zato zelo podpiram premikanje ure, saj ce tega ne bi bilo, bi ostali na soncnem, oziroma sedanjem, zimskem casu in bi poleti imeli uro manj svetlovbe zvecer. Medtem pa bi Sonce vslo ze pred cetrto uro zjutraj !!! Svitat pa bi se zacelo ze kmalu po tretji!

Seveda pa ne bi imel nic proti temu, da ostalnemo na poletnem casu ;)

Ni smisla.. Ni boljše, da je popoldanski prosti čas (ki ga lahko preživiš zunaj) svetel čimdlje?

Je torej boljše da ne rabiš luči pri zajtrku, rabiš pa na popoldanskem teku baterijo? Meni se ne zdi.

...se povsem strinjam...

bluefish ::

Za začetek si je dobro prebrati tale članek, ki razloži praktično vse okoli premikanja ure: Daylight saving time @ Wikipedia

zee ::

Zelo dober komentar na to temo.

Moje mnenje: zelo proti.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

ne vem, ce je ta dan res najmanj produktiven...

tako pravijo

mtosev ::

hehe to se izvira iz 18. stoletja ko so imeli svece. pa se je en spomnil da ce dajo uro naprej da bodo prihranili svece. mislim da je to bil B. Franklin.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

bluefish ::

Sicer se je nekaj govorilo, da naj bi to počasi ukinili in se je planirala neka konferenca. Se zadeva že kako premika?

hehe to se izvira it 18. stoletja ko so imeli svece. pa se je en spomnil da ce dajo uro naprej da bodo prihranili svece. mislim da je to bil B. Franklin.

Torej se strinjamo, da je to sedaj v sodobnem času čisto brez smisla...

Bellzmet ::

Ne.

Izi ::

Vsaka država se je sama odločila za razloge premikanja ure ali ne.
V Jugoslaviji smo ena izmed zadnjih držav začeli premikati ure. Se še spomnim, ko ure poleti nismo premaknili naprej pa ni bilo kaj dosti razlike.
"Normalen" čas je ta zimski, ki ga imamo sedaj. Tudi če ne bi premikali ure bi bila sedaj enako ura kot je.
Tisti poletni čas pa je premaknjen za eno uro.

Ves štos je v tem, da naj bi imeli z premikanjem ure popoldne dal časa svetlo. Ker poletni čas ima uro premaknjeno eno uro naprej in je torej zvečer oz. že kar ponoči eno uro dalj svetlo in tako sredi poletja sploh ni bilo treba prižigati luči, ker smo šli že prej spat preden se je stemnilo. Poleti se je stemnilo šele po enajsti uri ponoči.

Kmetje so lahko dalj časa delali na polju, manj avtomobilskih nesreč je bilo, ker je bilo dalj svetlo...
Danes pa to res ni več potrebno, avtomobili imajo precej dobre luči in tudi ceste so asfaltne, včasih je bilo 95% cest makadamskih in polnih lukenj in v temi je bilo precej nevarno voziti po takih cestah. Kmetov pa imamo danes tudi že precej malo.
Ni pa nobene škode, če še naprej poleti premikamo ure.

frudi ::

Kot je že Nagi Bator lepo povedal - 'pravi' čas je sedaj, poletni je pa 'prestavljen'. Torej, če ne bi prestavljali ure, bi imeli poleti ob 3h zjutraj svetlo in ob 8h zvečer že skoraj temo.

Če se že ukine prestavljanje ure, se naj trajno prestavi na poletni čas.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

mare_ ::

Tudi kar se mene tiče, ne bi imel čisto nič proti, če skoz ostane poletni čas.
(Sploh zdaj, ko zjutraj ali spim ali sem pa zaprt v predavalnici, ki itak nima oken :P)

Ja, s tem se kar strinjam: če že pol leta "goljufamo" dejanski čas, bi ga komot skozi vse leto in uporabljali poletni čas tudi pozimi. Zakaj je sploh potrebna vrnitev?

mare_ ::

Btw, ne da se mi brat linkov in bo to mogoče neumno vprašanje, ampak zakaj naj bi bil en čas sploh bolj pravilen kot drugi? A ni itak stvar dogovora?

Btw, ne da se mi brat linkov in bo to mogoče neumno vprašanje, ampak zakaj naj bi bil en čas sploh bolj pravilen kot drugi? A ni itak stvar dogovora?

Saj niti ni toliko poanta v tem, kateri čas je pravilnejši, bolj je vprašanje smiselnosti tega premikanja naprej - nazaj... načloma mi je poletni čas bolj všeč, drugače pa mi je čisto vseeno katerega uporabljamo, le da je čez vso leto en ta isti.

ZaOstali ::

A pa da bi skenslali oba?
Sicer meni gre bolj na živce tisti čas, ko se premakne 1 uro naprej. Zato ker imam čuden občutek pol. Kot da nebi 1uro spal ^^.

Okapi ::

"Pravi" čas je tisti, ko je 12.00 sredi dneva, se pravi, da je takrat sonce najvišje. To je sedaj, v zimskem času.

Poleti se po "pravem" času dan začne že ob štirih zjutraj, ko še vsi spijo in je to torej potrata sončne svetlobe. Bolj ekonomično je, če izkoristimo več dnevne svetlobe, torej se splača uro ustrezno prestaviti.

Štos je pa v tem, da smo se od 19. stoletja dalje privadili na delovni urnik, ki velja vse leto enak (od 6. do 14., ali 9. do 16). Ta urnik je izbran zato, da je sončna svetloba izkoriščena tudi pozimi (da v tovarnah ni treba po nepotrebnem kurit luči). In ker zaradi tega tudi poleti začenjamo ob isti uri kot pozimi, sta oni dve uri sonca pred šesto zapravljeni. In so se spomnili, da je bolj praktično, če se premakne ura, kot da bi se poleti začelo delati in vstajati ob štirih zjutraj, kot so to počeli v starih na kmetih.

O.

Mr_Globus ::

No če je zimski čas "tapravi", pa ga se raje gremo "umetnega". Zmenimo se, da more bit ob najkrajšem dnevu mrak šele ob petih :D. Pozimi je zjutraj tako al tako tema, pa naj bo še kako uro dlje, da bo prosti čas lepši (vsaj za tiste ki delajo dopoldne).

Karaya 52 ::

Ali pa prilagodimo življenje kuram. :)

amigo_no1 ::

Prebivalci v vročih krajih še danes poleti vstanejo in začnejo delati ob štirih zjutraj do kake devete, desete ter nadaljujejo zvečer,ko ni tako vroče.

Argument da v tovarnah ni treba po nepotrebnem kurit luči ne drži, saj imajo v večino časa luči prižgane (nimajo ravno sončne strehe, svetloba od vertikalnih oken ne seže do sredine hale).

Pozimi je tale premik ure zgrešen, zjutraj je tema, prideš domov iz službe in v pol spet tema ;(

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: amigo_no1 ()

tsh2 ::

meni je pa zimski čas boljši. ker se bolje počutim, če se zbudim podnevi, ne pa ko je še noč. pa daljši večer je. večer je pa meni najboljši čas dneva.

vorantz ::

Lahko bi prepričali sonce, da se za eno uro premakne :P

Pyr0Beast ::

Eno problem (nefleksibilnost delodajalcev) so šli reševati z trapasto rešitvijo in naredili še drug problem (premikanje ure).

Ljudje smo ljudje, ne stroji.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

frudi ::

"Pravi" čas je tisti, ko je 12.00 sredi dneva, se pravi, da je takrat sonce najvišje. To je sedaj, v zimskem času.

Tole v splošnem velja le na vsakem 15-tem poldnevniku, pa še to le, če le-ta leži znotraj 'svojega' časovnega pasu (kar marsikje ne, recimo v Islandiji, Franciji, Španiji, Alžiriji, Argentini, večini Kitajske, itd.). 15. poldnevnik poteka ravno skozi Slovenijo, tako da pri nas to res dokaj dobro drži.
Drugod, kjer se časovni pasovi vsaj približno držijo poldnevnikov, je razlika med poldnem in sončevim zenitom tja do +- pol ure; kjer so časovni pasovi povsem po svoje, pa tudi po par ur. Kitajska npr. ima povsod enak čas, čeprav se razteza preko 60° geografske dolžine (kar sicer ustreza 4-im časovnim pasovom); koliko ubogi so torej šele kitajski kmetje :).
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

imagodei ::

jeje> "Argument da v tovarnah ni treba po nepotrebnem kurit luči ne drži, saj imajo v večino časa luči prižgane (nimajo ravno sončne strehe, svetloba od vertikalnih oken ne seže do sredine hale)."

Seveda zdrži. Ne gre samo za proizvodne hale, ampak tudi za pisarne, garderobe, ipd. Pa za šole, zdravstvene domove, javne službe...

jeje> "Pozimi je tale premik ure zgrešen, zjutraj je tema, prideš domov iz službe in v pol spet tema ;( "

Dejte začet brat. Zimski čas je "naravni" čas. Uro premikamo spomladi eno uro naprej in jo jeseni postavimo nazaj na pravi čas. Če tega ne bi storili, bi bilo junija in julija svetlo že ob štirih zjutraj - kar ne koristi ničemur!
- Hoc est qui sumus -

WarpedGone ::

Zimski čas je "naravni" čas.

Naravni čas ne obstaja, obstaja le močna politika. Ker smo bli politično odvisni od dalnjih krajev so nas prisili v uporabo njhovega časa, ki pa pri nas ne špila najbolje. Dan je vedno možno definirat tako, da bo sonce najvišje na nebu ob 12h, popoldne bo pa do sekunde enako dopoldnevu.

Kaj se najbolj splača je pa čist druga zgodba.
Zbogom in hvala za vse ribe

whatever ::

in ... izgleda, da ima večina raje svetlo jutro k pa popoldne ...

Jaz NE! Pa prepričan sem, da večina drugih tudi. Sem za ukinitev premikanja ure in trajno poletni čas (tudi če je zimski kao bolj pravi).
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: whatever ()

amigo_no1 ::

jeje> Uro premikamo spomladi eno uro naprej in jo jeseni postavimo nazaj na pravi čas. Če tega ne bi storili, bi bilo junija in julija svetlo že ob štirih zjutraj - kar ne koristi ničemur!

Potem bi jaz lahko tekel zjutraj po sončku in ne po temi :D

btw, naravni čas je da časa dejansko sploh ni. Izmislil si ga je človek.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: amigo_no1 ()

Pyr0Beast ::

Naravni čas je brezčasje, naravni sistem, brezvladje, naravni red, kaos :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

imagodei ::

W1> "Naravni čas ne obstaja,"

Ja, zato pa "naravni" v narekovajih. ;)
- Hoc est qui sumus -

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Evropski poslanci za ukinitev premika ure (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8116627 (8156) Oberyn
»

Maroko v zadnjem hipu ukinja prestavljanje ure

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
326965 (4955) Lonsarg
»

Problemi zaradi premika kazalcev? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21847752 (34515) nsa_ag3nt
»

Prestavljanje ure (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
548350 (7263) Elemen_T

Več podobnih tem