» »

Prestavljanje ure

Prestavljanje ure

«
1
2

McHusch ::

A mi zna kdo argumentirano obrazložiti, zakaj prestavljamo ure s poletnega na zimski čas in nazaj? Kaj s tem pridobimo (razen zmede, ker Američani prestavljajo po svoje, Evropejci po svoje ipd.)?

ta_pridna ::

eno uro dalj spanja :D

MadMicka ::

Kokr sm jaz včasih slišal je to zato, da tako upoštevamo bioritem človeka, ki je navajen, da dela, karkoli že dela, podnevi. Obenem pa se še prišparamo pri štromu :D

Phil ::

Zato da se prišpara pri elektriki in da smo več časa na soncu :).
Wikipedia
LP

pelican ::

S tem so začeli Francozi, če se ne motim v 20. letih prejšnega tisočletja zaradi varčevanja z energijo. S tem ko bi premaknili ure bi podaljšali dan in zmanjšali porabo energije. Slovenija je s tem začela leta 1983. EU naj bi do 2006 preučila posledice ukinitve premikanja ur.

Phil ::

S tem so začeli Francozi ...

Ahem. Iz mojega linka:
The idea of daylight saving time was first put into practice by the German government during the First World War between April 30, 1916 and October 1, 1916.
LP :)

Ziga Dolhar ::

S tem so začeli Francozi, če se ne motim v 20. letih prejšnega tisočletja zaradi varčevanja z energijo.

Ta je huda :-)).
https://dolhar.si/

Eschelon ::

Večina mojih argumentov proti (klima naprave, luči, !!tudi bioritem je proti (tako živali kot ljudi)) je že v Wiki - link zgoraj. Dodam lahko še to, da v industriji energijo bolj kurijo za proizvodnjo kot pa za luči. Poleg tega se tovarno bolj splača poganjati 24 ur brez prekinitev. Veliki uporabniki svetlobe (storitvene dejavnosti) se pa za dan/noč niti ne menijo (ali pa samo jaz doživljam prižgane luči podnevi (potem so tu še računalniki, klima, ...)).

P.S.: Če bi tega ne bilo, potem se danes ne bi že 2x zmotil glede ure (moram do torka prestavit). :D
Vedeti, razumeti, znati.

snow ::

Japonci ne prestavljajo te ure...
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Avenger ::

Nekje sem prebral, da ni dokazano, da nam prestavljanje ure prihrani elektriko in verjetno je tudi ne.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Thomas ::

To je nekaj zelo neumnega. Vendar težko, da bo EU ukinila urad za sezonsko prestavljanje ure po 2006. Ta neumnost bo še kar nekaj časa z nami.

frudi ::

mene niti ne moti preveč poletni čas... vsaj lahko uživam v poletnih večerih, ne pa da je junija ob devetih zvečer že trda tema :). čeprav po drugi strani, bi pa lahko gledal sončni vzhod ob štirih zjutraj...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Beernarrd ::

Dva utrinka:

-V komunizmu se je delalo povsod od 6-14h in nobenemu ni na kraj pamet padlo, da bi šel prestavljat uro. Potem so kapitalistični dekadentni lenuhi začeli uveljavljati vedno poznejše prihajanje na delovno mesto. Še zadnji poizkus, da bi se jih navadilo k zgodnejšemu delu (čeprav le virtualno) je bilo prestavljanje ure. Pa so se spet polenili. Na koncu se še vedno dela od 9h do 18h. Poizkus propadel. 2006 se zvede stara dobra zimska ura. Pripadniki nove evrope skušajo korak dlje in premikati delovni čas na zgodnejše ure. Uspe jim le do 7h. Nato se kapitalistični dekadentski lobi zorganizira in jih skuša izločiti iz skupnosti. spet pride do blokovske razdedlitve. Voljni so pripravljeni delati zgodaj, stari pa čez ves dan po malo prekladati papirje in sestankovati. Z razpadom Kitajske voljni dobijo dovolj številčno podporo vzhodnih imigrantov, da evropa končno uvede v svojo ustavo, da se ure nikoli več ne sme premikati. Stari iztržijo kompromisni aneks, s katerim se uprejo ostalini socialističnega elementa ter uzakonijo pravico do popolnega individualizma ki se manifestira na ravni časa; vsak si sam poljubno izbira kako si ga bo odmerjal.

-Mislim da je računalničarejem na kožo pisan judovski čas. Dan se začne z sončnim zahodom. +uresničena zadnja misel prejšnje točke.

LeBIgMac ::

S tem so začeli Francozi ...

Ahem. Iz mojega linka:
The idea of daylight saving time was first put into practice by the German government
during the First World War between April 30, 1916 and October 1, 1916.
LP


Itak... oba narobe!


PRVI ki je s to stvarjo začel je bil Benjamin Franklin leta 1784. Podatek je preverjen pri risanki Power Puff Girls:D .

BigWhale ::

Cloveski bioritem? Eh, lepo vas prosim... Prestavljanje ure je neumnost... Mogoce so vcasih prisparali na elektriki, danes ne....

Sploh nevem kaj komplicirajo, drugo leto se rece, ni vec tega, konec. Ostanemo na soncevem casu, pa je. Tako je edino prav.

Valentin ::

Jaz bi pa prav rad bolj zgodaj vstajal, da bi mu pol vsaj kej od dneva. Zdele pozim bo že skor ob štirih popoldne tema. Prideš s šihta, pa je konc dneva... bljak.

Sem kuj zato, da uro prestavjo spomlad za 2 naprej in to za skoz...

krho ::

Jaz imam od tega prestavljanja časa samo zjeban bioritem.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Thomas ::

Poleg tega, Slovenija je skoraj idealno pozicionirana za GMT+1 čas. 15 dolžinskih stopinj od nultega poldnevnika in 15*24=360!

TribesMan ::

Jest bi pa ukinil "zimski čas" in pustil samo poletnega, ker mi poletni veliko bolj ugaja... sploh ne morem verjet da bo ob 5h ko domov pridem že trda tema... ob poletnem času je to vsaj malo bolje...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Thomas ::

Poldne je po definiciji takrat, ko je Sonce v zenitu. Ko sence kažejo proti severu.

Kakorkoli drugače (ob enajstih, t.i. "poletni čas") je navadno spakovanje.

Tear_DR0P ::

Se morm strinjat s Thomasom.

Zadnje čase se precej strinjam s Thomasom.:|
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

overlord_tm ::

jaz imam od prestavlanja ure samo to da lažje vstanem za v šolo:D .
No ja pol pa ponoč dam hodm...:|

Primoz ::

Tribesman ... Slovenija je UTC + 1 ... kar je zimski čas (poletni je UTC +2). Premik ure je poleti (tale zimski je "kot bi moral biti").
There can be no real freedom without the freedom to fail.

TribesMan ::

Premik ure je poleti (tale zimski je "kot bi moral biti").


No shit Sherlock!

Vem jest to... vse kar sem hotu povedat je to, da mi gre na kurac, da je noč ko pridem domov iz službe/faksa. Poletni čas je v takem primeru malo bolj človeški...

Če pa doživljate frustracije ob tem, ker ob poldne senca palice ne pada točno severno ampak malo proti zahodu, je pa to čist vaš problem.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Dr_M ::

no jest bi se tuki popolnoma strinju s TribesManom.

kaj men zgodi zjutri pomaga dan, ce se spim. raj bi popoldne tistih par minut mel dlje dan.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

BigWhale ::

Dejte sanjat lepo vas prosim. Pozimi je tako hitro tema predvsem zato ker so dnevi krajsi... Ne pa zaradi 'zimskega casa'. Tista ura se ne pozna tako zelo (oziroma se sploh ne pozna, ker smo pozimi vedno imeli tak cas ;>)

:))

Dr_M ::

dej sardelca, preber se1x kaj sm napisu.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

BigWhale ::

Ce bi bil kolikor toliko funkcionano pismen, potem mojega pisanja ne bi vzel tako osebno, pa mogoce se ne bi na tak primitiven nivo spustil pri odgovoru...

PS:

> Vem jest to... vse kar sem hotu povedat je to, da mi gre na kurac, da je
> noč ko pridem domov iz službe/faksa. Poletni čas je v takem primeru malo
> bolj človeški...


Ce pa vidva s tribesmanom ne razumeta, da je poletni cas bolj cloveski zato, ker je poletje in ne zaradi tiste ene ure, potem je to nekaj cisto drugega... Poleti je svetlo zjutraj in zvecer.. ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

alexb ::

Strinjam se Tribesmanom.

Gleh BW, fora je v tem, da poleti imamo veliko svetlobe tako ali tako in mi poletni cas ustreza - zjutraj je svetlo, pa zunaj lahko pocnem stvari do 9-10h brez problema. Ce bi ves cas veljal zimski cas oz. pravi cas, bi se stemnilo pac eno uro prej.

Ce pa gledas trenutno stanje je sedaj ob 17h konec. Takrat pridem iz sluzbe. Pa se nismo v casu, ko je dan najkrajsi. Caka nas se par mesecev obdobja ko bo tema ze pred oz ob 17h. A ti vidis v tem kaksen plus?

Gledam iz stalisca uporabnika.No pa da bom konkreten kar iz moje perskeptive. V sluzbo pridem malo pred 8h in grem iz sluzbe okoli 16:30 ali pa 17h v povprecju. Torej sem celotno soncno obdobje v sluzbi med stirimi zidovi. Ko pridem domov, bi z veseljem se kaj pocel - zunaj mislim. Oz. imam vsakodnevne opravke tako zjutraj in zvecer in jih moram sedaj opravljati v temi.

No ce bi bila ura ves cas na poletnem casu bi bilo pozimi malo boljse. Jaz bi naredil ravno obratno. Zimski cas ne bi bil poletni +1 temvec poletni -1. Tako bi bila zjutraj ob 7 verjetno tema - a takrat itak vecina ljudi rine v sluzbo in je vseeno ali je tema ali ne. V bistvu to pomeni, da bi se ljudje vracali pondnevi iz sluzbe - kar bi povecalo prometno varnost. Zjutraj si spocit in v temi lazje vozis kot pa po opravljenem delovniku...
In ko bi prisel domov bi imel se 2 uri svetlobe - lahko bi se odpravil na kolo ali pa na tek skozi gozd. Ali pa bi kaj postoril okoli hise. Moje mnenje je, da bi to precej bolj vplivalo na ljudi. Ne pa da prides iz pisarne v hiso in si non stop pod umetno osvetljitvijo. Nic Vitamina D iz sonca.

Men bioritem dela kt ponavad.. Me nic kaj ne moti tole siftanje ur. Gledam le iz stalisca cimvecje prakticnosti. Glede elektrike mislim da ni ravno vec sparanja. Pac tiste luci notr prnesejo razni TVji in ostala zabavna elektronika...

TribesMan ::

Bigwhale se v petek je bilo cist vse OK... zdej se bom pa domov ze ponoci vozil... in to definitivno ni zato ker se je v 3h dneh dan skrajsal za 1 uro... Men je velik bolj bistveno da je dan ko pridem iz sluzbe, kot pa da je dan ko grem v sluzbo... pa vsak dan vstanem ob 6h. Zaradi mene je zjutraj lahko tema do 10h... me nic ne moti.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

BigWhale ::

Prometno varnost? Ojoj... Bogi svedi... ;)

alexb ::

BW: Tisto s prometno varnostjo je itak blo bolj za hec kot ne. Ampak ce logicno pomislis in ce malo ljudi vprasas jih vecina ne mara voziti ponoci. Mene osebno ne moti. No in v eni temi se je ravno razpravljalo o tem kako so grdi direktorji, ko nas ozemajo v sluzbah in potem trpi prometna varnost. No ce temu dodas se temo.. Svetloba vzpodbuja cloveka tema te pa uspava.

Aha.. zato skandinavci delajo tako VARNE avtomobile (Volvo, Saab) :D

Dr_M ::

BigWhale: ce je kdo kle primitiven, si to definitivno ti. ob vsaki priloznosti se pravis na zelo nizek nivo in podjebavas ljudi. tok o primitivcih.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Vesoljc ::

kot kaže se bo tale tema kaj kmalu zaključila...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Keyser Soze ::

Uf si mate za povedat. Pa eden bolj pameten kot drugi.

Kolikor se spomnim sem na TV zasledil en "monolog" direktorja ali nekoga drugega iz Elektra. Prihranek še vedno je. Sicer minimalen, ampak je.

Če je pa svojo rit težko navadit na eno uro zamika oz. je težko premaknit kakšno uro naprej ali nazaj je pa druga stvar. Problem v posamezniku.

frudi ::

prometna varnost? ubogi revčki v toplih avtomobilih, kako vam je hudo. dajmo vam na ljubo prestavit uro, da bodo potem 10-letni otroci lahko zjutraj v trdi temi hodili v šolo. da jih potem ne boste na poti v službo ob cesti povozili samo za en razred na leto, ampak za dva, tri... :\
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

alexb ::

Mater frudi ti je treba vse pred nos prlept? Tist s prometno varnostjo je bl hec. Kar sm ze 1x napisu.
Bistvo je to, da ob premikanju ure nimas vec kej pocet zuni. Zdele je ze mrak.

Bogi solarcki ko pridejo iz sole in napisejo nalogo pa ne bodo mogli vn na sneg.

TribesMan ::

Otroci ne hodijo v šolo ob 6h zjutraj, ampak ob 8h... takrat pa je tudi sredi najhuše zime že krepko dan.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

frudi ::

po tvojem predlogu bi otroci zaćeli s poukom ob 8.00 po GMT+2, se pravi ob sedanjih 7.00. takrat pa je lep del jeseni in zime še prav konkretna tema. še toliko bolj kake pol ure prej, ko so dejansko šolarji na cesti in na poti v šolo. TribesManu očitno sredi zime ni treba zgodaj vstajat, da tega ne ve :)

alexb, tvoja izjava je resda bila šala, ampak si z njo nehote izpostavil čisto zaresen problem. in to dovolj resen, da vsaj zame naredi idejo poletnega časa pozimi povsem nesprejemljivo.

sicer pa, kaj se vam tako gre za tisto eno popoldansko urco svetlobe sredi zime? a imate res januarja toliko za postoriti okoli hiše?
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Dr_M ::

sicer pa, kaj se vam tako gre za tisto eno popoldansko urco svetlobe sredi zime?

no ja, ce si ksn zahojen geek, pol ti je popolnoma useeno za svetlobo. tut ce bi bla 24/7 tema, verjetno neb opazu.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

frudi ::

ni treba bit geek - če vstajaš dovolj zgodaj, ti je tudi popolnoma vseeno, ali se tiste ene ure svetlobe naužiješ zjutraj ali popoldne. ok, TribesManu je vseeno, če je celo dopoldne tema, ampak nekdo drug se bo pa verjetno težje skoncentriral v službi/šoli, če bo moral ves čas delati pri umetni luči. poleg tega nimajo vsi te sreče, da je njihov delovni čas neodvisen od dnevne svetlobe.
dejstvo je, da so pozimi dnevi bistveno prekratki. ampak se mi zdi najprimernejši kompromis, to omejeno količino dnevne svetlobe enakomerno porazdeliti na dopoldan in popoldan. komur to ne ustreza, ima vso pravico biti nezadovoljen, ne pa tudi pričakovati/zahtevati, da lahko svoje preference vsili večini.
kogar tako hudo moti tema... južneje je svetleje :P
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

der_Alte ::

Problem sploh ni v zimskem času. Če bi imeli delovni čas spet od 7 do 15, bi lepo za dne hodili domov. Seveda, bi imeli tudi več časa za fušanje. :D Ali pa za še eno službo. Ali pa za kvalitetne odnose z bližnjimi (pelješ pozimi froce na sprehod ven še za dne, ...).Tega se pa seveda ne sme. ;)

Kdo si je sploh zmislu ta "nine-to-five"?

BigWhale ::

razviti svet ;>

alexb ::

Frudi: pozabljas na ulicne svetilke, ki lepo razsvetljujeo cesto ter poti tudi ponoci/zjutraj v temi. Tu spet imas v mislih otroke iz mest. Za njih to sploh ni problem. Vecji problem bi imeli kvecjemu otroci z zakotnih vasi - veckrat so bili po tv otroci, ki hodijo v solo po obmocju medveda, se celo srecali so jih. Ti se pa sekiras za te, ki imajo narisano kje hodijo in se lucke jim svetijo... blah.. Omenil si, da na poti v solo umre za cel razred otrok. Glede na to, da imajo starsi narocene novice, ki take stvari dajo takoj na prvo stran in tudi sami hitijo jamrat kako je to hudo - se ne spomnim kdaj bi nazadnje bil povozen otrok, ki je bil na poti v solo. (Pa si zelim, da bi vsi varno prisli - da se ne bomo narobe razumeli).

Kar se sluzbe tice je men cisto vseeno al delam po temi al pa v lepem soncnem vremenu. Se slabse je slednje, saj sem slabe volje, da moram biti noter med stirimi stenami. In ne bos verjel imamo celo stran v pisarni obrnjeno proti soncu, a glej cele dneve gorijo luci v pisarnah. In menim, da je tko v vecini primerov. Ma DrM prav tole z geeki. Tole je napacen forum - tu polovica ljudi itak ne opazi kdaj je je noc/dan :D

frudi ::

kdo pravi, da imam v mislih otroke iz mest? pravzaprav sem bolj mislil ravno na tiste iz 'zakotnih vasi', kot jim praviš, navsezadnje sem bil tudi sam med njimi. pa sploh ne rabi to bit pretirano 'zakotna' vas, dovolj je, da greš par km iz mesta in postanejo pločniki in svetilke prej izjema kot pravilo.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

TribesMan ::

der_Alte... kaj pa mi ki gremo od doma ob 6h zjutraj in se vrnemo domov ob 17h, ali pa še kasneje... kako nej pa mi prilagodimo delovni čas da bomo ujeli kakšen sončni žarek?

frudi: nevem kakšne učilnice si imel ti v šoli... sam pri nas na faksu je bila danes opoldne taka tema da so bile non stop luči prižgane... pred poldnevom pa sploh...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

moj_nick ::

Jst vstanem 2x na teden ob 5ih in pridem domov ob 16ih, en moj prijatelj gre pa vsak dan od doma ob 11ih in se vrne ob 20ih.

Nehite jamrat - prej se boste prilagodili, manj je možnosti, da vas bo evolucija požrla.

;)

der_Alte ::

TribesMan: nimam pojma. Odkar pomnim sem pozimi šel od doma ponoči (če je bila sreča ko se je že delal dan) in prišel domov spet ponoči. Od tretjega razreda osnovne šole naprej, skozi gimnazijo... pa kolikor sem na faksu čepel, je bilo popolnoma enako. :D Od dneva sem imel kaj samo med vikendom.

Azrael ::

Dejstvo: dan je pozimi prekratek in prestavljanje ure ne pomaga, 8 ur šihta in od dneva ni nič, razen med vikendom ali ko si prost.

Poleti pa, ja saj je krasno, ko je še v 9. zvečer svetlo, samo če delaš kot jest od 6. do 14. potem bi od aprila do oktobra šel od doma ko je svetlo, zaradi poletnega časa pa le od maja do konca avgusta. Če imaš slabo in dolgo pot je to precej pomembno... Za tiste, ki pa delajo od 8. do 18. ali nekaj v tem smislu, je poletni čas pisan na kožo.

Skratka, ali se imamo poletni / zimski čas ali celo leto enak čas, vsem ne bo odgovarjalo. Osebno pa bi raje videl, da se poletni čas ukine.

:D Še raje pa na šiht po poletnem času, domov pa po zimskem, tako celo leto.:D

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Elemen_T ::

Kdaj se že čas prestavi?
Danes ponoči slučajno?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poletni/zimski čas (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27829788 (24661) St235
»

Nemški mediji: večina Evropejcev za celoletni poletni čas (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9620429 (16313) gendale2018
»

Bruselj sprašuje: prestavljati uro ali ne (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
15636600 (29929) Vajenc
»

Rusija ukinja premikanje urinih kazalcev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5119950 (16942) energetik

Več podobnih tem