» »

Iskalniki, verodostojnist informacij in integriteta posameznika

Iskalniki, verodostojnist informacij in integriteta posameznika

enota13 ::

Kaksni so kriteriji razvrscanja iskalnih rezultatov z iskalniki kot je google, ipd? Sprasujem, ker me zanima, kako lahko nekdo prepreci ali vsaj omili npr. nepravilne informacije ali lazne navedbe, ki pa se lahko vseeno pojavijo kot prvi predlogi iskalnika, uradne informacije z verodostojnih spletnih strani pa sele za njimi?

V mislih imam napacno objavljene novice na straneh medijev, razne diskusije na spletiscih, ki za prebiranje ne potrebujejo prijave, in se jih lahko bere brez, da bi bili njihovi registrirani uporabniki ipd.

Napacno objavljena novica je lahko dober primer, saj je zaradi napake, ki lahko novico spremeni v "slona", zato tudi branje in obisk doticne spletne strani, kjer je bila objavljena, vecji. Ali podobni podatki, kot stevilo dostopov-ogledov, tudi vplivajo na iskalne rezultate na spletu?

Ena resitev je verjetno zahtevek za izbris s spletne strani, seveda, ce novica dovolj ocitno posega v posameznikove pravice ali integriteto, da se na podlagi zakona odredi omenjeni zahtevek.

Ce pa je novica le demokraticno izrazeno mnenje, bolj ali manj ostro, ki pa vseeno ne drzi, vendar se je ne da izpodbijati na podlagi zakonskih postopkov? Ali obstajajo kaksne druge resitve? Oz. kako je ta problematika dolocena / resena v splosnem?

poweroff ::

Huh, veliko vprašanj.

Najprej algoritmi prikaza. Google uporablja PageRank, ki je njihova skrivnost, ve pa se, da deluje na podlagi besed v URLju, metapodatkov ter tega koliko strani linka na posamezno stran (in s katerimi besedami). Seveda so zlorabe možne, zato Google podrobnosti PageRanka skriva in algoritem stalno spreminja.

Rešitev v drugem primeru (zavajojoča vsebina, ki pa ni nezakonita) je pa kmečka pamet. Ljudje pač morajo zadeve na spletu brati s pametjo. Druge ni. Tehnične rešitve tukaj ne pomagajo kaj dosti, pravne pa tudi ne.
sudo poweroff

enota13 ::

Skratka, v izogib kakršnim koli zapletenim postopkom, najbolj enostavna rešitev bi bila, da dotična oseba, organizacija, podjetje, ki se sooča z opisano problematiko, postavi spletno stran. Če le ta že obstaja, verjetno do situacije, tj. razvrstitve iskalnih rezultatov z napačnimi rezultati na prva mesta, ne pride.



Rešitev v drugem primeru (zavajojoča vsebina, ki pa ni nezakonita) je pa kmečka pamet. Ljudje pač morajo zadeve na spletu brati s pametjo. Druge ni.
Žal je ločevanje semena od plev v svetu, kjer rumeni tisk in komercialni mediji predstavljajo hudo konkurenco, težko opravilo za tiste, ki berejo s "kmečko pametjo". Za ostale pa so tako ali tako šokantne in napihnjene vesti vir zaslužka in/ali povzročanje škode drugim, hote ali nehote. Samim sebi pa verjetno tudi, v dolgoročnem smislu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google poganjata dve milijardi vrstic kode

Oddelek: Novice / Ostale najave
3013624 (6938) Randomness
»

SOPA se veselo obrača v grobu: Google z Viso, MasterCardom in PayPalom razmišlja o bl

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
449139 (6717) smash
»

Prihaja Britannica dve, Wikipedija pazi se

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
415627 (3622) ahac
»

Ustanovitelj Wikipedije predstavil alternativo Googlu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
184142 (2857) Gregor P
»

Googlov botek noče povozit strani?!

Oddelek: Izdelava spletišč
171789 (1285) Brilko

Več podobnih tem